Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JOGURT PRI SPALENI OD SLUNICKA

OBSAH

Jak ošetřit spálení od slunce

Při spálení mění pokožka svou barvu do ruda, začíná být citlivá na dotek, později dost bolestivě, a sálá z ní horko. Kůže nemusí nutně zrudnout ihned, ke změně barvy dochází během několika hodin. Drobně spálená pokožka se s pomocí vhodných přípravků zklidní během několika dnů. Pokud na slunci usnete a přivodíte si vážnější poškození, připravte se na zvýšenou péči. Na kůži aplikujte chladivé pěny a gely s panthenolem a vitamínem E a hodně pijte. Velký pozor si dávejte v momentě, kdy se vám vytvoří puchýře. Nesnažte se o jejich odstranění, hrozí zde nepříjemná infekce. Navíc čirá tekutina uvnitř ránu ochlazuje a dezinfikuje. Pokud máte kromě puchýřů i zimnici a bolí vás hlava, je vhodné navštívit lékaře.

Zdroj: Opalovací krém

Poradna

V naší poradně s názvem SPÁLENÁ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola.

Dobrý den, prosím Vás, co si mám dát na spálenou kůži? tak aby mi to co nejdříve zhnědlo, nejlépe zítra? :-) Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Čau Nikolo, spálená kůže od sluníčka do zítra hnědá - to nepůjde s ničím, ale do týdne ano. Teď si co nejdříve na to nastříkej Panthenol spray - koupíš ho v lekárně. Dělej to vždy, když můžeš! Kup si také tablety betakaroten a užívej je podle návodu a chraň si spálenou kůži před dalším sluněním. Tak nejrychleji zmírníš následky spálené kůže od sluníčka a do týdne se to spraví. Příště si na kůži namaž krém DayLong 16 a budeš bez spálení postupně pěkně hnědá od začátku slunění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Spálená kůže

Bílý jogurt na svědění pochvy

Bílý jogurt s živými kulturami by měl upravit pH v pochvě. Namočte tampon do bílého jogurtu bez cukru a při prvních náznacích svědění jej zaveďte do pochvy. Bílý jogurt s živými kulturami můžete do pochvy zavést také pomocí vatové tyčinky nebo injekční stříkačky před spaním. Výsledek nečekejte hned. Rovněž je třeba zdůraznit, že se nejedná o lék, ale o prevenci a prostředek ke zklidnění.

Zdroj: Svědění přirození

Poradna

V naší poradně s názvem MRAZEM SPÁLENÉ TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Proti mrazem spáleným tvářím je nejlepší prevencí natřít pokožku lékařskou vazelínou. Lékařská vazelína vytvoří na pleti ochranný film, který nedovolí mrazu destruovat - spálit tváře. Na vazelínu je možné nanést i make-up.
Když už se spálení tváří mrazem stalo, tak se k poškozené pokožce chovejte, jako při spálení od sluníčka - mažte to 3x danně panthenolem a promazávejte hydratačním krémem. Důležité je mrazem spálená místa dobře masírovat, aby se prokrvila a rychle se tak obnovila tvorba nové pokožky.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mrazem spálené tváře

Syrová červená řepa s jogurtem

Ingredience: 1 syrová červená řepa, 3 stroužky česneku, 1 bílý jogurt, sůl, pepř

Postup: Syrovou řepu najemno nastrouháme, přidáme utřený česnek, 1 bílý jogurt bez ochucení, sůl a pepř. Ihned podáváme.

Zdroj: Recepty s červenou řepou

Diskuze

V diskuzi JOGURT? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

taky mám s těmito problémy bohužel zkušenosti..Spíš než jogurt (vážně to někdo používá O.o?) bych za sebe bych doporučila Idelyn www.lekarna.cz/idely… www.lekarna.cz/idely… mají tam dokonce i krém, komu by to vyhovovalo více než gel. Je to jediné, co mi zabralo..

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jogurt?

Jogurtový dressing k masu

Ingredience: 1 bílý jogurt, 1 majonéza, 1 stroužek česneku (podle množství surovin), 1 větší kostka obyčejného taveného sýra, sůl, pepř

Postup: Do misky dáme bílý jogurt, přidáme prolisovaný česnek, majonézu, sýr a smícháme vše dohromady. Dochutíme pepřem a solí.

Zdroj: Jogurtový dresing

Poradna

V naší poradně s názvem CO JÍST NA ČIŠTĚNÍ JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladka Staňková.

Nikde jsem se ještě nedočetla,jestli je po zánětu jater vhodný nízkotučný jogurt.prosím poraďte.děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, nízkotučný jogurt je po zánětu jater vhodný. Vhodné je použít nízkotučný jogurt smíchaný s ovesnými vločkami jako snídani a pak během dne s ovocem jako malou svačinu. Dobré je také použít nízkotučný jogurt jako náhradu za majonézu například do různých pomazánek a salátů. To samé platí i pro nízkotučný kefír.

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Co jíst na čištění jater

Jogurtový dressing s hořčicí

Ingredience: 1 jogurt, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce dijonské hořčice, sůl, pepř

Postup: Kvalitní jogurt smícháme s majonézou a hořčicí, dochutíme solí a pepřem a necháme odpočinout v lednici. Přidat můžeme také čerstvě nasekané bylinky nebo naložená hořčičná semínka.

Zdroj: Jogurtový dresing

Diskuze

V diskuzi SPÁLENÁ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola.

Dobrý den, prosím Vás, co si mám dát na spálenou kůži? tak aby mi to co nejdříve zhnědlo, nejlépe zítra? :-) Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ia.

kyselou smetanu,bílý jogurt,kefír..velmi účiné!

Zdroj: diskuze Spálená kůže

Jogurtový dressing na těstovinový salát

Ingredience: 1 bílý jogurt, 1 lžička oregana, 1 lžička olivového oleje, 1 lžička balzamikového octa, sůl, pepř, šťáva z citronu

Postup: Smícháme bílý jogurt s oreganem, kávovou lžičkou olivového oleje a balzamikového octa, lehce opepříme, osolíme a pokapeme šťávou z citronu.

Zdroj: Jogurtový dresing

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA SÝRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soňa Kroupová.

Dobrý den, doma jsem si často dělala "Lučinu" z kupovaných jogurtů. Poprvé jsem to zkusila z čerstvého kravího mléka. Počkala jsem do druhého dne, stáhla z vršku smetanu. Mléko jsem zahřála na 37°C a vmíchala jsem jihočeský smetanový jogurt. Zabalila do péřovky a nechala do druhého dne. Teď už je to asi 3 dny v chladu, ale jogurt je mazlavý, jakoby slizký. Nevím, kde jsem udělala chybu. Předem moc děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Čestmír.

Dobrý den.
Chybu jste udělala v teplotě. Jogurt zraje při teplotě
42 - 45 stupňů celsia, Výroba trvá při této teplotě 6 hodin.
Já používám jogurtovač Bravo (cca 500 Kč). Studené mléko
jakékoliv i z krabice se smíchá se čtvrt kilem jogurtu,
naleje do skleniček a nechá v jogurtovači hodin. Pak se dá do
lednice vychladit. Můžete použít i termosku, do peřin nebo
domácí pekárnu, která má funkci kvašení. Důležité je dodržet
teplotu, delší čas nevadí.

Zdroj: diskuze Domácí výroba sýra

Chrání karotenoidy pokožku před spálením?

Karotenoidy mají obrovskou ochrannou kapacitu, ale neumí chránit pokožku před spálením. Podívejme se, jak to vlastně je. Beta karoten patří do skupiny karotenoidů, které jsou silnými antioxidanty a jejich hlavní funkcí je chránit kožní buňky před poškozením volnými radikály. Tyto volné radikály jsou produkovány ultrafialovými paprsky a bývají příčinou spálení pokožky, v nejhorším případě i rakoviny kůže. Antioxidanty však působí až v hlubších vrstvách kůže, kam UV záření nepronikne. Úkolem antioxidantů je tedy napravovat škody, které v pokožce napáchaly sluneční paprsky, ale rozhodně nedovedou samotnému poškození nebo dokonce spálení kůže zabránit.

Zdroj: Opravdu pomáhá beta karoten opálení?

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ TĚLOVÉ MLÉKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Domácí tělové mléko - návod, jak si ho připravit doma. Budete potřebovat jeden citrón, 500g selský jogurt s 3% tuku a olivový olej - 1 dcl. Z citrónu vymačkejte šťávu a přes sítko ji nalijte do větší misky, do které dále přidejte jogurt a olivový olej. Všechny tyto suroviny spojte mixérem na maximální otáčky. Směs můžete spestřit přidáním svého oblíbeného parfému - několikrát (20x) stiskněte flakonek a znovu promíchejte šlehačem. Příště pak můžete vyměnit jogurt za 32% smetanu. Hotový produkt pak uchovejte v chladu a temnu a spotřebujte jej do 2 týdnů.

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí tělové mléko

Zdravá celerová pomazánka s mrkví

Ingredience: 3– 4 mrkve, 1 bílý jogurt, 1 lučina, 0,5 menšího celeru, sůl, čerstvé bylinky, citronová šťáva, mletý černý pepř

Postup: Mrkev i celer oškrábeme a najemno nastrouháme. Přidáme lučinu a podle potřeby bílý jogurt – až bude mít pomazánka požadovanou roztíratelnou konzistenci. Ochutíme solí, pepřem, citronem, pro gurmány čerstvými bylinkami. Celerovo mrkvová pomazánka se podává nejlépe dobře vychlazená.

Zdroj: Celerová pomazánka - recept

Diskuze

V diskuzi OSTRUHA NA PATĚ NIC NEPOMÁHÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

V jakém poměru-množství lámanka/jogurt to mícháte?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Koudele.

Poměr nemám určený, prostě aby to chutnalo. Odhadem 3-4 kávové lžičky na jogurt. Nebo můžete zkusit hodit do mixéru banán, kolem 1/4 litru mléka, polévkovou lžíci medu, 3 polévkové lžíce pohanky-lámanky, 1 polévkové lžíci chia semínek a máte výbornou a super zdravou svačinku.

Zdroj: diskuze Ostruha na patě nic nepomáhá

Jogurt s ovesnými vločkami k snídani

Základ snídaně by měla tvořit kvalitní bílkovina. Ta je obsažena například v mléčných výrobcích – jogurtech. Z nich je důležité vybírat takové, na které se váže málo tuku. V porci by mělo být okolo 30 g cereálií (vloček) a důležité je přidávat si k cereální snídani mléko, jogurt nebo netučný tvaroh, protože tím snížíte výsledný glykemický index pokrmu. Prakticky to znamená, že vám tak rychle nevyhládne, mléčné výrobky vám totiž pomohou k většímu a déletrvajícímu pocitu sytosti. Nehledě na to, že konzumací jogurtu a vloček dodáte svému tělu nejen živiny a vitamíny, jako například vápník, bílkoviny a vitamín B, ale podpoříte i vitalitu své pleti.

Zdroj: Jogurt pro krásnou pleť

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den,prosim o dotaz,mohu pri užívání Warfarinu jogurty s bifido kujturou a jogurty vůbec.Dėkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bílý jogurt neobsahuje žádný vitamín K a proto nijak neovlivňuje účinky Warfarinu. Bílého jogurtu můžete sníst kolik chcete, i když užíváte Warfarin. Pokud je jogurt ovocný, tak malinko vitamínu K obsahuje, ale jsou to zanedbatelné hodnoty. Jeden kelímek ovocného jogurtu obsahuje 3 mikrogramy vitamínu K. Přičemž denní limit pro příjem vitamínu K je 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání Warfarinu

Vajíčkový salát bez majonézy

Ingredience: 1 bílý jogurt, 1 tvaroh, 1 cibule, 12 vajec, 1 lžička plnotučné hořčice

Postup: Vajíčka uvaříme natvrdo (asi 10 minut). Zchladíme je studenou vodou, oloupeme a oddělíme žloutek a bílek. Žloutek umícháme s hořčicí a najemno nakrájenou cibulí. Ideální je, pokud máme, použít kutr. Vmícháme jogurt a tvaroh. Podle chuti vajíčkový salát osolíme a opepříme. Bílky pokrájíme na kousky a přimícháme do hotových žloutků úplně nakonec. Vajíčkový salát dáme do ledničky vychladit a můžeme podávat.

Zdroj: Vajíčkový salát

Celerová pomazánka s jogurtem

Ingredience: 3 mrkve, 1 celer, bílý jogurt nebo lučina, troška citronové šťávy, sůl, pepř

Postup: Nejdříve si omyjeme a očistíme mrkev i celer. Obě zeleniny pak nastrouháme do misky na drobné proužky či kousky. Poté tyto nastrouhané kousky spojíme buď jogurtem, anebo lučinou. Můžeme jogurt s lučinou namíchat, abychom získali vláčnou konzistenci. Neměla by být tekutá. Nakonec pokapeme citronem a dle chuti dosolíme a dopepříme. Tato zdravá pomazánka se hodí na namazání na žitný chléb.

Zdroj: Celerová pomazánka - recept

Co je to přírodní bio jogurt

V roce 1933 se objevil první ovocný jogurt. Připravili ho v Radlické mlékárně na Smíchově. Několik lžiček jahodové marmelády na povrchu jogurtu mělo zabránit vytváření plísní na jogurtu. Kromě toho jogurt získal lepší chuť (nebyl tak kyselý). Řešení si Radlická mlékárna nechala patentovat a prodávala licence v tuzemsku i zahraničí.

Jogurt je mléčný výrobek, při jehož tvorbě se v mléce po 4–8 hodin nechávají při teplotě asi 40 °C vyvíjet bakterie, které procesem zvaným kysání přemění cukr (laktózu) na kyselinu mléčnou. Pokud se přidají k jogurtu další bakterie (probiotické bakterie) či jiné látky (například vitamíny, stopové prvky či minerály), můžeme hovořit o jogurtu jako o nejrozšířenější funkční potravině na světě. Nejběžnějšími bakteriálními kulturami používanými pro výrobu jogurtů jsou Streptococcus salivarius a Lactobacillus bulgaricus. Ve velkém množství pro spotřebitele se ve světě začal jogurt vyrábět teprve na začátku 20. století. Původně se nechával kysat přímo ve skleničkách, ve kterých se později prodával, ale postupem času se kysnutí přesunulo do obrovských nádrží v mlékárnách a do skleniček či kelímků se stáčel již zkysaný produkt. Jogurt působí blahodárně na střevní mikroflóru člověka a je spolu s acidofilním mlékem nejvýznamnější probiotickou potravinou.

Zdroj: Jogurt pro krásnou pleť

Jogurtový dressing k rybě

Ingredience: 150 g bílého jogurtu, spíš tučnějšího, 1 ks čerstvé mladé cibulky nebo česneku, pažitka, sůl, pepř, extra panenský olivový olej, čerstvá citronová šťáva

Postup: Pažitku a česnek či cibulku omyjeme a najemno nasekáme. U cibulky či česneku přitom využijeme i kus nadzemní části, prostě použijeme to, co je v dobré formě. Do misky dáme jogurt, pažitku, cibulku/česnek (necháme ještě trošku na posypání hotové omáčky), pár pořádných kapek olivového oleje, pár kapek citronové šťávy a osolíme a opepříme. Zamícháme a dochutíme. Pokud se použije dobrý tučnější jogurt, omáčka je krásně krémová a plná chuti.

Zdroj: Jogurtový dresing

Tortilla s kuřecím masem fitness

Ingredience: 400 g kuřecích prsíček, sůl, pepř, 2 lžíce olivového oleje, ½ červené papriky, ½ žluté papriky, 2 stroužky česneku, bílý jogurt, nasekaná pažitka, ½ hlávky ledového salátu, 4 tortillové placky

Postup: Kuřecí prsa nakrájíme na větší kousky, osolíme, opepříme a restujeme na rozehřátém oleji. Přidáme nakrájenou papriku, nasekaný česnek a restujeme 2 minuty (zelenina musí zůstat křupavá). Jogurt smícháme s nasekanou pažitkou, ledový salát nakrájíme na nudličky. Na každou tortillu položíme nudličky salátu, polijeme jogurtem, navrstvíme na ně maso se zeleninou a zabalíme. Před podáváním necháme tortilly prohřát asi 5 minut ve vyhřáté troubě. Tento recept je pro ty, kteří si hlídají kalorie.

Zdroj: Tortilla s kuřecím masem

Jogurtová maska na pleť

Rychlá hydratační jogurtová maska

Postup: Na obličej a krk naneste asi 4 lžíce bílého jogurtu a nechte 20 minut působit. Poté pleť opláchněte a ošetřete ji hydratačním pleťovým krémem.

Zvláčňující jogurtovo-mléčná maska

Postup: Na obličej naneste asi 4 lžíce bílého jogurtu a nechte zaschnout. Poté smyjte pomocí asi 125 ml plnotučného mléka a nakonec pleť opláchněte vlažnou vodou.

Čisticí jogurtová maska

Postup: Smíchejte lžíci jogurtu se lžičkou citronové šťávy a lžičkou medu a hotovou masku naneste na pleť. Nechte několik minut působit a pak ji opláchněte teplou vodou. Ostatně jogurt bez chemických přísad a konzervantů je rovněž výborný i na atopický ekzém. Potřete jím obličej a krk, nechte působit 15 až 20 minut a poté pleť umyjte vlažnou vodou.

Zdroj: Jogurt pro krásnou pleť


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP