Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KALKULAČKA PLODNÝCH DNŮ

OBSAH

Ovulační kalkulačka

Výpočet ovulace: Během plodných dnů dojde k uvolnění vajíčka z vaječníku, a to 12. den 28denního menstruačního cyklu (1. den je den začátku menstruačního krvácení). Po ovulaci je vajíčko schopno oplození do 24 až maximálně 72 hodin. Plodné dny při pravidelném menstruačním cyklu začínají 2–3 dny před ovulací a končí 1 den po ovulaci. Ovulace je velmi plodné období, ještě 2–3 dny po ovulaci je vajíčko schopno oplodnění. Neplodné dny začínají 9 dní před menstruací.

KALKULAČKA
PLODNÝCH DNŮ

Den počátku menstruačního cyklu

Délka cyklu (počet dnů):


Zdroj: Plodné dny

Poradna

V naší poradně s názvem NEPRAVIDELNY MENSTR.CYKLUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Machatová.

Jak vypocitam plodne dny pri nepravidelnem menstr. cyklu?Ja mam cyklus 28 - 33 dni ale nepravidelne.Chtela bych otehotnet.Dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Vycházejte z průměru a pro výpočet plodných dnů použijte jako délku svého cyklu číslo 30.

Zdroj: diskuze Nepravidelny menstr.cyklus

Jak se vyznat v plodných dnech

Cyclotest je učenlivý minipočítač na jednoduchou a přirozenou antikoncepci založený na měření bazální teploty a sledování příznaků ovulace, jako je hlen hlen a LH hormon. Cyclotest je prospěšný nejen v antikoncepci, ale také i při podpoře otěhotnění, protože upozorní na plodné dny.

Cyclotest je certifikovaný německý výrobek a na evropském trhu figuruje již více než 25 let.

Cyclotest se prodává ve dvou druzích: cyclotest 2 plus a cyclotest baby.

Zdroj: Ovulační minipočítač

Diskuze

V diskuzi TLAK V PODBŘIŠKU PŘI PLODNÝCH DNECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Dobrý den,mam dotaz,v pátek mě pichalo na pravé straně,poznala jsem že mám plodné dny a od včerejška mám tlak v podbřišku.Nevite co to může být? Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tlak v podbřišku při plodných dnech

Jak na holčičku

Jestli to bude kluk, nebo holka, to rozhoduje proniklá spermie. Pokud má chromozom X, tak to bude holka. Jestli je to chromozom Y, bude to kluk. Jen velmi málo párů se plodností a jejími zákonitostmi zabývá dříve, než začne toužit po dítěti. Toto pohodlí nám zajišťují vysoce bezpečné hormonální prostředky. Z tohoto důvodu se ví jen velmi málo o různých fázích cyklu, plodných dnech a ovulaci.

Zdroj: Životnost spermií

Diskuze

V diskuzi TĚHOTENSTVI? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

zdravím 11.10.jsem měla s manželem nechraneny styk.jenže si nedal pozor.12.10 jsem měla ms ale jen slabou a asi jen 3 dny.místo 7 to mi měla ms končit 19.10.opětovný nechraneny styk.opět si nedal pozor.mužů být těhotná.od té doby mám stále vytoky.děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JANA.

dobrý den, mám k vám dotaz. v pondělí kolem poledne jsem užila hormonální antikoncepci, kolem půlnoci jsem měla nechráněný pohlavní styk, jenže v úterý jsem zapoměla na pilulku a užila ji až ve středu večer, jde o to že se to stalo v době plodných dnů, je tu možnost těhotenství? děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Těhotenstvi?

Plodné dny podle bazální teploty

Před ovulací se tělesná teplota pohybuje v rozmezí 36,2–36,5 °C. Během dvou dnů po ovulaci dochází k hormonálním změnám, které způsobují nárůst o 0,4–1 stupeň. Tato zvýšená teplota zůstává po dobu další ovulace. Díky tomuto si můžete povšimnout zvýšené tělesné teploty. Pokud zjistíte, že jste otěhotněla, bazální teplota se nemění a zůstává zvýšená po celou dobu těhotenství.

Dalo by se říci, že podle zapisování bazální teploty se dá zjistit ovulace, ale v prvním měsíci užívání a nahrávání bazální teploty nemusí dojít ke zjištění plodných dnů. Je důležité, aby došlo k dlouhodobému měření bazální teploty. Při dlouhodobém měření dochází ke zjištění a předpovědění ovulace. Zároveň díky tomu dochází ke zjištění nejlepších dnů, které jsou vhodné pro pohlavní styk a pro otěhotnění.

Je důležité si zapamatovat, že pokud nejste nemocní nebo pokud si nezměříte teplotu hned po probuzení, může být každý měřený vzorek nepřesný. Bazální teplota napomáhá nejen ke zjišťování plodných dnů, ale také napomáhá ke zjištění neplodnosti. Pokud jsou některé fáze cyklu krátké, může dojít k hormonální nerovnováze.

Zdroj: Bazální teplota

Diskuze

V diskuzi DUKANOVA KALKULAČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

žena váha 83kg výška 153cm

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dukanova kalkulačka

Zoladex v těhotenství

Zoladex depot 3,6 mg se nesmí se používat v těhotenství, jelikož při užívání agonistů LHRH během těhotenství existuje teoretické riziko potratu nebo abnormality plodu. U potenciálně plodných žen se musí před započetím léčby přípravkem Zoladex depot 3,6 mg pečlivým vyšetřením vyloučit těhotenství. Během léčby se aplikují nehormonální kontracepční prostředky, a v případě endometriózy se s nimi pokračuje až do obnovení menstruace. Podle současných klinických výsledků pro použití Zoladexu v těhotenství se neprokázala příčinná souvislost mezi užíváním přípravku Zoladex depot 3,6 mg a následnými abnormalitami vývoje oocytu, nebo těhotenství a porodu.

Zdroj: Zoladex, lék na snížení pohlavních hormonů

Diskuze

V diskuzi IIFYM KALKULAČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta Kulhánková.

Dobrý den,

pomůžete mi najít IIFYM kalkulačku v českém jazyce.

Díky.
M.K.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Iifym kalkulačka

Cyclotest 2 plus

Cyclotest 2 plus je určen ženám, které se rády oddávají sexu, ale nechtějí otěhotnět. S pomocí minipočítače mohou přesně určit své dny nejvyššího rizika otěhotnění a zvolit na tuto dobu jiné sexuální praktiky, při kterých nedochází k výronu spermatu do vagíny.

Výhody cyclotestu 2 plus:

  • ušetří čas při zjišťování plodných a neplodných dní
  • dlouhodobé používání bez nežádoucích účinků, které jinak přináší užívání hormonální antikoncepce
  • cyclotest 2 plus je pro všechny ženy, které nechtějí anebo nemůžou užívat hormonální antikoncepci
  • spolehlivost srovnatelná s hormonální antikoncepcí
  • výhodná cena vzhledem k dlouhodobému používání, které je 5 až 10 let

Cyclotest 2 plus se prodává za 169,00 Euro a objednat ho je možné zde: cyclotest 2plus.

Zdroj: Ovulační minipočítač

Poradna

V naší poradně s názvem VLIV NARKÓZY NA MOZEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leoš.

Dobrý den, mám dotaz - jaká rizika z narkozy se vyskytují u osoby 62 leté s diagnosou ROZTROUŠENÁ SKLEROZA MOZKOMÍŠNÍ - když: diagnosa je v trvání již cca 35 let, stav je však z větší míry stabilizovaný tzn. pacient je relativně vitální, pohyblivý - cca 15 let se léčí preventivně injekcemi Avonex -interferon 1x týdně, má trochu problém se sítnicí jednoho oka - nekroza ve zcela nejperifernější části sítnice.Na kontrolní magn. rezonanci se nedávno obejvil drobný nález na míše na C 2 a C 7. Subjektivně je apcient bez potíží. Nyní čeká pacienta operace malinké pupeční kýly o velikosti cca 15mm. Prosím, jaká rizika v tomto případě hrozí...? Děkuji za informace. Leoš.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Existuje kalkulačka na výpočet pravděpodobnosti, že vlivem narkózy dojde k srdeční zástavě nebo infarktu myokardu. Jde o tak zvané perioperační riziko. Zde je odkaz:
www.mdcalc.com/calc/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vliv narkózy na mozek

Výpočet plodných dnů – ovulace

Ovulace je odborný lékařský termín označující okamžik, kdy dojde k uvolnění zralého vajíčka z vaječníku. Uvolněné vajíčko začne pomalu sestupovat vejcovodem k děloze pomocí pohybů řasinek výstelky vejcovodu. Pokud se během této cesty setká se spermií, dojde k jejich vzájemnému splynutí a oplodnění vajíčka. Vajíčko po ovulaci zaniká velmi rychle, může být oplodněno pouze v intervalu kratším než 24 hodin. Spermie si však v ženském těle mohou uchovat oplodňovací schopnost i po dobu 3–5 dnů. Součet životnosti spermií v těle ženy a životnosti vajíčka se nazývá takzvané plodné období. Celý menstruační cyklus trvá průměrně 28 dní; některé ženy mají krvácení častější, zhruba po 21 dnech, jiné naopak méně časté, až po 35 dnech. Menstruační cyklus lze rozdělit do těchto 3 částí: folikulární fáze, ovulace a luteální fáze. Za plodné dny jsou považovány 3 dny před a 1 den po ovulaci. Plodné dny vycházejí ze skutečnosti, že mužské spermie přežívají až 72 hodin po pohlavním styku a zralé vajíčko je schopno oplodnění v průběhu 24hodin od uvolnění. Plodné dny se dají zjistit pomocí menstruačního kalendáře, do kterého si pravidelně zaznamenáváte bazální teplotu. Při plodných dnech dojde k vzestupu bazální teploty.

Zdroj: Plodné dny

Plodné dny – příznaky

Během plodných dnů se vaše tělo chová poněkud jinak než obvykle a podle následujících příznaků můžete poznat, že je vhodný čas na otěhotnění: můžete si všimnout, jak se mění vzhled a konzistence poševního hlenu. V podstatě byste si měla všímat tří hlavních charakteristik; a sice množství, barvy a konzistence hlenu. Při neplodných dnech je množství hlenu zanedbatelné, nebo se dokonce nemusí objevovat vůbec. Můžete mít pocit sucha a poševní hlen je neprůhledný (má bílou nebo žlutou barvu). Jeho konzistence je hrudkovitá a nemůžete jej natáhnout mezi dvěma prsty, protože se trhá. Spolu s tím, jak se blíží plodné dny, množství poševního hlenu narůstá a stává se průhlednějším. Při plodných dnech dochází k velkým změnám v kvalitě i kvantitě poševního hlenu. Je ho mnohem víc, je tekutější (někdy může připomínat dokonce spíš výtok) a můžete jej natáhnout mezi prsty. Na pohled je poševní hlen při ovulaci průhledný. Spolu s poševním hlenem prodělává v průběhu menstruačního cyklu významné změny i děložní čípek, s blížícími se plodnými dny je měkčí a vlhčí.

Zaznamenávání bazální teploty je jedním z nejspolehlivějších způsobů, jak zjistit, kdy začínáte mít plodné dny a má cenu pokoušet se o otěhotnění. Teplotu je nutné měřit si každý den okamžitě po probuzení ještě dřív, než vůbec vstanete z postele. Když máte plodné dny, vzrůstá hladina progesteronu a tím se zvyšuje i teplota těla. Podle stoupající tělesné teploty byste tudíž měla být schopna poznat nastupující plodnost. U řady žen dochází při plodných dnech k nárůstu libida a většímu sexuálnímu apetitu. Je to přirozená reakce těla, které se připravuje na otěhotnění. Citlivost prsů a bradavek často souvisí s plodnými dny a je způsobena vzrůstající hladinou progesteronu. Většinou se nejprve objeví zvýšeně citlivá prsa a poté se dostaví plodné dny. Bolest v podbřišku se často projeví v okamžiku, kdy se z vaječníku uvolňuje vajíčko, a vy začínáte mít plodné dny. U některých žen je to dokonce spojené s lehkým krvácením. Bolesti v podbřišku při plodných dnech se objevují přibližně u dvaceti procent žen.

Zdroj: Plodné dny

Stanovení plodných dnů podle hlenu

Suché dny: Pro dny před ovulací platí, že pokud během dne nezjistíte při poševním vchodu žádný hlen, ten večer se nemusíte bát, že budete oplodněna. Pozor, pro pohlavní styk v jinou denní dobu je třeba zjišťovat aktuální stav hlenu přímo na čípku. Přestože lepkavý hlen většinou neumožňuje početí, musíme ho brát jako potenciálně plodný, protože během několika hodin se může přeměnit na krémový, který už přežití spermií umožní.

Čtvrtý dne po vrcholu: Obecně platí, že od večera čtvrtého dne po vrcholu až do konce cyklu jste neplodná. Je tu velké ale: Pokud zároveň neprovádíte měření bazální teploty, které by potvrdilo proběhlou ovulaci, jsou za neplodné dny považovány jen ty, kdy není přítomen žádný hlen. Pokud ovulace 100% proběhla, jste od čtvrtého dne neplodná až do konce cyklu, a to včetně dnů se sporadickým výskytem lepkavého či krémového hlenu.

Pro upřesnění: čtvrtý den po vrcholu = třetí den po ovulaci.

Zdroj: Děložní hlen po oplodnění

Lze otěhotnět mimo plodné dny?

Otěhotnět mimo plodné dny je nemožné. Je třeba ale určit spolehlivě ony plodné dny, protože realita je občas úplně jiná než výpočty. A stačí málo, třeba stres, nemoc, a ovulace je posunutá. Proto pokud si žena není 100% jistá, kdy ovulovala, je metoda takzvaných plodných a neplodných dnů značně nejistá. Podle této metody se podařilo během 1 roku otěhotnět 20 % žen. Využívá zjištění, že žena může otěhotnět jen v některé dny během menstruačního cyklu. Je založena na omezené době životaschopnosti spermií a vajíčka. Po ovulaci je vajíčko bez oplození schopno přežít maximálně 72 hodin. Životnost spermií v těle ženy se odhaduje maximálně na 7 dní. Plodné období ženy by tedy mělo začínat sedm dní před ovulací a končit tři dny po ní. Spolehlivost metody není vysoká. Závisí na disciplinovanosti partnerů a na tom, s jakou přesností se podaří určit ovulaci. K jejímu přesnému určení se používá řada metod – kalendářová metoda, měření bazálních teplot, hlenová metoda, změny na děložním čípku, symptotermální metoda a stanovení ovulace pomocí krystalizace slin.

Zdroj: Plodné dny

K čemu slouží menstruační kalendář

Vedení menstruačního kalendáře je pro každou ženu velmi užitečná a praktická věc. Žena si jím může sama kontrolovat svůj zdravotní stav. Údaje z menstruačního kalendáře jí poskytnou přehled o termínu plodných a neplodných dnů. Menstruační kalendář umožní přehled o posunu budoucí menstruace, třeba kvůli dovolené, sportovkyně si podle menstruačního kalendáře vypočítávají a plánují trénink a podobně. Do kolonek pro jednotlivé dny si žena vyznačuje intenzitu a délku menstruačního i mimomenstruačního krvácení, dále výtok, bolest, pohlavní styk, podání léků, eventuálně onemocnění a jiné podrobnosti. Součástí menstruačního kalendáře bývá i tabulka pro údaje získané z měření bazální teploty ženy. Sledování křivky bazálních teplot umožní určit dobu ovulace, kdy je otěhotnění nejpravděpodobnější. Optimální doba pro oplozovací soulož je ve dnech s přechodným poklesem bazální teploty ženy, tedy před jejím vzestupem nad 37,0 °C. Přetrvávání vyšších bazálních teplot při vynechání menstruace svědčí o otěhotnění. Pokud bazální teploty ženy, která plánuje těhotenství, tvoří opakovaně stálá křivka bez výkyvů, měla by se žena obrátit na svého gynekologa, který určí příčinu a doporučí léčbu.

Zdroj: Menstruační kalendář

Jak spočítat plodné dny podle Jonáše

Jednou z velmi účinných a lety prověřených metod je kontrola plodnosti pomocí astrologických výpočtů slovenského lékaře MUDr. Eugena Jonáše. Metoda vychází ze vzájemného postavení Slunce a Luny (Soli-Lunární fáze) v momentě narození a nalezení data, kdy bude mezi oběma tělesy opět stejný fázový úhel. Žena je plodná vždy v tom okamžiku, kdy je Měsíc ve stejné fázi, jako byl v okamžiku jejího zrození. Výpočet plodných dní je určen zejména ženám, které nemohou otěhotnět. Už podle úvodního tvrzení teorie Dr. Jonáše je zřejmé, že ženino vajíčko bude nejlépe připraveno k oplodnění v okamžiku, kdy bude Měsíc ve stejné fázi, jako byl v momentě ženina zrození, přičemž je nepodstatné, v jaké fázi se zrovna nachází menstruační cyklus! Protože ale spermie putuje k vajíčku přibližně 12 až 24 hodin, mělo by k samotnému pohlavnímu spojení dojít půl až jeden den před stanoveným okamžikem, aby samotné oplodnění proběhlo v „ten správný čas“. Nestačí tedy znát pouze datum červeného dne, ale je třeba znát i přesný čas! Pravděpodobnost otěhotnění se v tomto případě pohybuje kolem 80 %. Pravděpodobnost lze ale zvýšit téměř až na 100 %, když se plně zelený den bude překrývat s plně červeným dnem, nebo když tyto dva dny budou ležet hned vedle sebe. Takových dokonale vhodných dní však bohužel nebývá mnoho.

Zdroj: Plodné dny

Bazální teplota během těhotenství

Ženská bazální teplota zůstává během těhotenství mírně zvýšená, zejména od okamžiku početí až do konce prvního trimestru. Ve většině případů je tento malý nárůst nepatrný s výjimkou použití bazálního teploměru, který přesně čte tělesnou teplotu. Mnoho žen používá nepatrné výkyvy bazální teploty k určení nejplodnějších dnů a také k indikaci těhotenství.

Ačkoliv jsou v bazální teplotě normální výkyvy, v průběhu těhotenství je obvyklá mez mezi 0,072 a 0,18 °C vyšší než mezi normálním obdobím a ovulací. Zůstává-li bazální teplota zvýšená po dobu delší než 15 dnů, nebo po ovulaci, je pravděpodobné těhotenství. Stabilní, mírně zvýšená teplota od doby poslední ovulace po dobu dvou týdnů nebo i déle je jasným indikátorem, že žena otěhotněla. Během této doby jsou těhotenské testy často nespolehlivé, takže mnohé ženy používají bazální teplotu k ověření, zda by mohly být těhotné.

Bazální teplota normálně zůstává na mírně zvýšené úrovni v prvním trimestru těhotenství. Na konci prvního trimestru se ženě teplota vrátí do normálu. Výrazný nárůst pravděpodobně naznačuje infekci nebo onemocnění.

Mnoho žen používá bazální teplotu i k určení plodných dnů. Teplota je poměrně konzistentní mezi koncem a začátkem období ovulace. Když žena ovuluje, její bazální teplota klesne o několik desetin stupně a pak prudce vzroste. Teplota zůstává stejná až do doby, kdy začíná cyklus znovu. Jakmile žena otěhotní, je důležité, aby její tělesná teplota zůstala zvýšená. Pokud dojde k poklesu teploty, jedná se o falešné těhotenství v průběhu ovulace.

Zdroj: Bazální teplota

Co je to Iifym

Iifym je zkratka sloganu „If it fit your macros“ (do češtiny volně přeloženo „Když se ti to vejde do příjmu makroživin“). Principem stravování Iifym je nepřesáhnout přiměřený příjem energie vypočítaný na Iifym kalkulačce podle vašich tělesných proporcí a denní aktivity. Hlídáte si přijaté kalorie, bílkoviny, tuky sacharidy a vlákninu, ale už nezáleží na tom, z čeho je přijmete. Rozhodně to není myšleno tak, že se můžete ládovat fastfoodem a pak jen dohánět chybějící makroživiny. Stále se zohledňuje sůl (zadržování vody v těle) a vitamíny. Většina nadšenců tohoto stravování dodržuje takzvaný brofood (rýže, brokolice, kuřecí) a pije proteinovénápoje.

Mezi základní složky Iifym stravování patří bílkoviny, sacharidy, tuky, vláknina, což jsou věci, bez kterých se Iifym neobejde.

Hlavním smyslem tohoto stravování je, že si hlídáte příjem a výdej. Hlídáte si, aby váš příjem nepokryl (hubnutí), pokryl (udržování váhy), nebo převýšil (nabírání) váš celkový výdej.

Měřicími jednotkami jsou makra a kalorie. Bílkoviny mají 4 kcal/1 g, sacharidy také a tuky 9 kcal/1 g. S přesně danými makry vám logicky vyjde jen jedno číslo. Je povoleno hýbat se sacharidy na úkor tuků, jen nesmíte zapomenout, že tuky mají více než dvojnásobné množství kalorií na 1 gram. Bílkoviny dodržujte pokaždé. K tomuto výpočtu slouží právě kalkulačka. Zadáte svou váhu, výšku, denní aktivity a věk. Dále si zvolíte, kolik chcete přijmout bílkovin (doporučuje se 1,3 g/kg tělesné váhy pro méně aktivní osoby a 1,3–2 g/kg u sportovně aktivnějších jedinců, pro které je posilovna druhým domovem) a tuků (většinou 1 g/kg váhy). Sacharidy a vlákninu za vás dopočítá právě tato kalkulačka. Zde je odkaz na zobrazení iifym kalkulačky: kalkulačka iifym.

Při stravování Iifym se nemusíte stresovat počtem porcí. Záleží jen na přijatých živinách. Je jedno, jestli je sníte ve 2 nebo 6 jídlech. Důležitou součástí je zapisování neboli počítání makroživin. K tomu je vhodná (mobilní) aplikace MyFitnessPal. Pokud nemáte se studováním nutričních hodnot u potravin mnoho zkušeností, pak to bude chtít ze začátku dost trpělivosti a studování. Po čase však budete brát tuto aplikaci jako zábavu, nikoli přítěž, a časově vám zapisování zabere sotva pár minut.

Směr Iifym se od klasického zdravého stravování mírně liší, a to tím, že menší či občasné neřesti, které pro vás byly doposud tabu, si nyní s klidným svědomím do jídelníčku zařadíte, a to cca 80 % zdravých potravin a 20 % vyhraněných na takzvané hříchy. Je důležité správně dané neřesti nejen zvolit, ale i načasovat, jelikož půl tabulky čokolády před spaním asi nebude tou správnou volbou.

Zdroj: Iifym

Techniky

Jde o přirozené metody, tedy techniky, které se spoléhají na využívání plodných a neplodných dní, přerušovanou soulož nebo kojení. Všechny ženy, které se k těmto technikám zabránění početí uchylují, by měly vědět, že nejde o spolehlivý způsob zabránění početí. Přirozené metody snižující šanci na početí jsou velmi nespolehlivé.

Mezi tyto přirozené metody patří:

Přerušovaná soulož

Přerušovaná soulož neboli koitus interruptus patří mezi nejranější antikoncepční techniky a byla používána už dávno před tím, než byl vynalezen kondom či hormonální antikoncepce. Její výhodou je snadná dostupnost, která není v zásadě ničím limitovaná, nevýhodou pak nízká spolehlivost. Technika přerušované soulože vychází ze znalosti principu oplození. K tomu, aby mohlo být vajíčko oplozeno, je třeba, aby se setkalo se spermií. Pokud je tomuto zabráněno, nemůže dojít k oplození. Přerušovaná soulož tedy není ničím jiným než metodou, při které je v rámci nechráněného pohlavního styku zabráněno proniknutí spermatu do pochvy ženy tím, že muž ejakuluje mimo vaginu (k vyvrcholení u muže dochází mimo organismus ženy).

Nevýhody

Přerušovaná soulož má mnoho nevýhod. Nechráněný pohlavní styk znamená vysoké riziko přenosu pohlavních chorob včetně obávaného AIDS. Kromě toho není metodou zcela spolehlivou.

Aby byla přerušovaná soulož spolehlivou antikoncepční metodou, je třeba, aby měl muž dostatek zkušeností se sexem a včas odhadl, kdy u něj dojde k ejakulaci. Dalším předpokladem je vysoká dávka sebeovládání a zodpovědnosti partnera. Metoda ale nemusí fungovat ani tehdy, splní-li muž všechna tato kritéria.

V okamžiku, kdy jde o opakovanou soulož během krátkého časového úseku, se totiž může stát, že v močové trubici muže dojde k ulpění minimálního množství spermatu z předchozí soulože, a tak při opakované souloži dojde k proniknutí spermií do pochvy, čímž může dojít k otěhotnění ženy. Možnou prevencí tohoto jevu je, že se muž mezi jednotlivými pohlavními styky vymočí a moč odcházející z močové trubice vyplaví zbylé spermie pryč. Ani toto však nemusí zajistit spolehlivost metody. Účinnost metody může být snížena i tehdy, dojde-li k ejakulaci v blízkosti poševního vchodu, nebo se neopatrnou manipulací sperma nechtěně dostane do pochvy.

Kontraindikace

Přerušovaná soulož není dobrou kontracepční technikou u mnoha párů. Její volba by měla být pečlivě zvážena u dvojic, které nemají dostatek zkušeností se sexem, u párů, které se dostatečně neznají a jde spíše o náhodný sex, a nevhodná je pro všechny muže trpící předčasnou ejakulací.

Kalendářová metoda

Ta vychází z výpočtů plodných a neplodných dní. Teorie plodných a neplodných dní spoléhá na to, že vajíčko je schopné oplodnění jen po velmi krátkou dobu – udává se zhruba 3–4 dny z celkové délky cyklu. Plodnou dobou je část cyklu kolem ovulace, tedy zhruba v půlce cyklu, počítáno od prvního dne menstruace. K výpočtu plodných a neplodných dní je třeba použít záznamů z menstruačního kalendáře. Předpokladem užití této metody je velmi pravidelná menstruace. Pokud žena skutečně nechce otěhotnět, nemůže se však na tuto metodu plně spolehnout. V praxi bohužel platí, že k ovulaci může dojít v jakýkoliv den cyklu, teoreticky i v době, kdy žena menstruuje.

Metoda kontroly děložního hlenu

I tento způsob přirozené antikoncepce vychází ze sledování plodných a neplodných dní. Během ovulace – tedy v době plodných dní – má děložní hlen konzistenci, která usnadní spermiím pohyb k vajíčku. Metoda tak vychází ze sledování stavu děložního hlenu a využívá jeho změn k vysledování ovulace. Jde však také o nespolehlivou metodu.

Metoda měření bazální teploty

Měření bazální teploty je další způsob stanovení plodných a neplodných dnů. Vychází ze znalostí toho, že v době ovulace a těsně před ní – tedy v období plodných dní – dochází k lehkému zvýšení tělesné teploty v důsledku hormonálních změn. Zvýšení je zhruba v rozsahu 0,2–0,6 °C. Pokud dojde ke zvýšení teploty, nastala patrně doba ovulace, tedy období, kdy je velký předpoklad otěhotnění. Teplotu by si žena měla měřit vždy ráno ve stejnou dobu. Při sledování je třeba počítat s tím, že ke zvýšení teploty může dojít se zpožděním. Je třeba myslet i na to, že teplotu těla (měřeno v pochvě) mohou ovlivnit i vnější vlivy, jako je například vypití horkého nápoje, teplota související s nástupem infekce a podobně. Ani tuto metodu tedy nelze doporučit nikomu, kdo chce skutečně zabránit otěhotnění. Dnes jsou k dispozici mnohem spolehlivější testy k zjištění ovulace.

Kojení

Kojení jako způsobu zabránění těhotenství bylo využíváno již v dávných dobách. V současnosti slouží jako regulace početí především v málo rozvinutých zemích. Aby se dalo kojení využívat jako antikoncepce, je třeba, aby u ženy po porodu ještě nedošlo k ovulaci. Tomu lze zabránit při velmi častém kojení, tedy minimálně 6x denně. Mezi jednotlivým kojením by neměla být časová prodleva delší než 5–6 hodin. Kojit je tak nutné i v noci. Ani na tuto metodu se nedá plně spolehnout.

Zdroj: Jemné milovaní bez antikoncepce

Mateřská dovolená – kalkulačka

Od 1. 1. 2009 vyplácí nemocenské dávky, tedy i peněžitou pomoc v mateřství, pouze Okresní správa sociálního zabezpečení. Dávku vyplácí do 1 měsíce po dni doručení žádosti na OSSZ.

Žena OSVČ hlásí nárok na mateřskou dovolenou na příslušné Okresní správě sociálního zabezpečení, která jí vyplácí dávku dle dosavadní výše pojistného, které si žena platila. Pokud je tato peněžitá pomoc v mateřství nižší než životní minimum, část do životního minima jí dorovnává Odbor státní sociální podpory při Úřadu práce v místě trvalého bydliště. Musí kontaktovat oba úřady, nejdříve Správu sociálního zabezpečení, kde jí vystaví potvrzení pro Odbor státní sociální podpory. Pokud si žena neplatila nemocenské pojištění, bude od porodu pobírat přímo rodičovský příspěvek, a to v pomalé, čtyřleté variantě.

Na internetu je celá řada online kalkulaček, které vám spočítají výši vaší peněžité pomoci v mateřství.

Zdroj: Mateřská dovolená


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP