Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KARANTÉNA PO DOVOLENÉ

OBSAH

Význam karantény

Světová asociace pro infekční choroby a imunologické poruchy (WAidid) vydala 5 pravidel, aby chránila nakažené i ostatní.

Karanténa nebo-li sebeizolování je apelem na odpovědnost a svědomí každého z nás. Chcete-li karanténu provést správně, musíte dodržovat několik přesných pravidel. Nestačí jen zůstat ve svém domě nebo bytě, jak si možná myslíte. Právě z těchto důvodů chtěl WAidid zdůraznit pět jednoduchých preventivních opatření, která mohou pomoci absolvovat karanténu správně.

Zdroj: Karanténa po dovolené

Poradna

V naší poradně s názvem KARANTÉNA PO DOVOLENÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zorka Ulehlová.

Dobrý den,

je nebezpečné pro 9mesíčního kojence přijít do blízkého kontaktu s člověkem, který strávil 3 týdny na dovolené v Asii - v Kambodži? Případně jak dlouho by měli počkat, než spolu můžou přijít bezpečně do kontaktu ? Předem moc děkuji za odpověď!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kambodža patří mezi nebezpečné destinace a cestovatelé si z ní můžou přivést různé nemoci. Většina z nich se projeví do několika dnů po nákaze. Když tento cestovatel navštíví devíti měsíčního kojence za 14 dní po návratu a nemá zjevné příznaky nějaké exotické nemoci, tak zde není prakticky žádné nebezpečí pro toto dítě. Když setkání proběhne dříve, tak je lepší když cestovatel použije roušku a před návštěvou si dobře umyje ruce, tím se výrazně sníží riziko jakékoliv nákazy kojence.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Karanténa po dovolené

Finanční náhrada za karanténu

  • první dva týdny proplácí zaměstnavatel;
  • třetí a další týden je náhrada vyplácena z nemocenského pojištění;
  • vyplácí se 60% z průměrné mzdy nebo platu;
  • živnostníci (OSVČ) dostávají náhradu až od patnáctého dne a pouze pokud jsou účastni na nemocenském pojištění;

Zdroj: Karanténa po dovolené

Délka karantény

Doba sebeizolace vychází z inkubační doby onemocnění CoVid-19, která může být až 14 dnů. Délka karantény tedy činí také 14 dnů. Pokud se u vás během této doby neobjeví žádné příznaky tohoto onemocnění, jako je dušnost, zvýšená teplota nebo rýma, a dodrželi jste všech pět pravidel karantény, tak si můžete být jisti, že jste na CoVid-19 negativní a karanténu můžete 15. den ukončit.

V případě potvrzení onemocnění CoVid-19 se karanténa prodlužuje až do úplného vyléčení, které je potvrzeno laboratoří vyšetřením vzorku s negativním výsledkem na nákazu SARS-CoV-2.

Zdroj: Karanténa po dovolené

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST UCHA PO POUZITI SLUCHATEK MP3, SILNÝ OTOK,NEPRUCHODNOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel René Klimeš.

Na dovolené u moře .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S největší pravděpodobností máte zánět zevního zvukovodu. Nejrychlejší a také nejbezpečnější způsob léčby je roztok s antibiotiky. Zkuste zajít do tamní lékárny a požádejte lékárníka o pomoc. Ptejte se na směs - roztok těchto dvou účinných látek: gentamicinum 3 mg/ml a dexamethasoni natrii phosphas 1 mg/ml. Pak to užívejte 3 krát denně tři kapky do bolavého ucha. Při kapání vytáhněte ucho za lalůček, aby se roztok dostal co nejhlouběji do zvukovodu. Když se vám nepodaří sehnat antibiotika, tak si kupte APO-Ibuprofen 400 mg a užívejte jednu tabletu po 5 hodinách. To pomůže zmírnit bolest a zastaví to rozvoj zánětu. Po návratu do ČR si nechte ucho zkontrolovat na oddělení ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest ucha po pouziti sluchatek mp3, silný otok,nepruchodnost

Kdy je vhodná karanténa

Pokud jste byli v těsném kontaktu s infikovanou osobou nebo s těmi, kteří žijí nebo byli v rizikových oblastech, v nichž CoVid-19 aktivně cirkuluje a máte mírné respirační příznaky, izolujte se, abyste zabránili šíření nemoci.

Přehled aktuálního stavu rizikových oblastí s onemocněním CoVid-19: mapa nákazy koronavirem.

Od půlnoci 7. března 2020 je zákonem nařízena povinná karanténa pro všechny občany s trvalým a nebo přechodným pobytem na území Česka, kteří se vrací odkudkoli z Itálie, mimo řidičů nákladní dopravy, osádek vozů zdravotnické služby a pilotů letadel, kteří se na území Itálie zdrželi jen chvíli a nikde se tam nepohybovali a s nikým se osobně nesetkali. Všichni tito lidé musí bezprostředně po návratu do ČR zůstat 14 dní doma a v nejbližší pracovní den kontaktovat svého praktického lékaře pomocí telefonu nebo mailu - bez osobního kontaktu. Za porušení tohoto nařízení může být uložena pokuta ve výši až 3.000.000 Kč. Tyto záležitosti řeší Zákon o ochraně veřejného zdraví.

Zdroj: Karanténa po dovolené

Poradna

V naší poradně s názvem JABLEČNÝ OCET NA PIGMENTOVÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

objevijly se mi na tvaři pigmentové skvrny po dovolené u moře jak se jich mám zbavit,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Můžete počkat dokud nevyblednou a nebo zkusit některý z bělících krémů s obsahem hydrochinonu nebo kyseliny kojové. Tyto krémy jsou k vidění tady: www.krasa.cz/pigment…
Pokud byste chtěla rychlé a trvalé řešení, tak se tyto pigmentové skvrny ze sluníčka dají odstranit lejzrem. Je to nejdražší způsob, ale s nejlepšími výsledky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jablečný ocet na pigmentové skvrny

Je možné dostat CoVid-19 znovu

Zatím neexistuje důkaz o tom, že je nemožné nakazit se znovu. Po prodělání nemoci CoVid-19 jsou v těle přítomny protilátky, které po určitou dobu nedovolí viru jeho opětovnému množení. Viry jsou ale při své replikaci schopné mutace a během jejich množení může z původního viru vzniknout nový druh, například v těle jiné osoby, kterou jste nakazili v minulosti, a proti novému druhu už nejsou vaše protilátky dostatečně silné a k nákaze pak může dojít znovu.

Zdroj: Karanténa po dovolené

Diskuze

V diskuzi HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Zítra pro něj utíkám, protože chci shodit aspoŇ nějaké faldíky do dovolené v sprnu :)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hubnutí

Léčba

Léčba je symptomatická a spočívá v tlumení příznaků, přičemž všechny účinné léky jsou dostupné bez lékařského předpisu a dají se nakoupit online s doručením až domů.

  • Na snížení teploty, omezení zánětu a proti bolesti se používá Paracetamol (například v přípravku Paralen) v rovnoměrně rozdělené dávce max 4 gramy denně.
  • Na zprůchodnění nosu a omezení rýmy se používají kapky nebo sprej do nosu (například Olynth HA).
  • Proti kašli se používají antitusika (například kapky Stoptussin)

Zatím nemáme žádný lék, který by účinkoval přímo proti onemocnění CoVid-19 (stav k 6.3.2020). Doposud známá antivirotika jsou vůči onemocnění CoVid-19 neúčinná.

V případě, že vám není v souvislosti s koronavirem něco jasné, tak využijte naši diskuzi pod tímto článkem a zeptejte se na to.

Zdroj: Karanténa po dovolené

Poradna

V naší poradně s názvem OTTITIDA LET LETADLEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nadvyk.

Mám akutní ottitidu, ucho již nebolí ale přetrvává již 4. den vodnatá sekrece. Za 3 dny odlétám z dovolené domů. Mám očekávat v letadle nějakou nepříjemnost, bolest či komplikaci......?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V letadle je nejvíce namáhána eustachova trubice. Ta je při zánětu zalita tekutinou a proto budete pociťovat jiné pocity, než obvykle. Může se objevit i mírná bolest při uvolňování uší při klesání. V případě bolestí můžete požádat palubní personál o prášek na bolest. Pokud máte správná antibiotika a pravidelně je do uší kapete, tak za tři dny bude stav mnohem lepší a let zvládnete bez problémů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ottitida let letadlem

Karanténa

K přenosu mezi lidmi dochází výjimečně, protože k nákaze je nutná vysoká dávka mikrobů.

Zdroj: Salmonela a její projevy

Poradna

V naší poradně s názvem SYNDROM KARPÁLNÍHO TUNELU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den, jsem na mateřské dovolené, vyučená kadeřnice.Většinou při každém stříhání mám problémy s brněním prstů pravé ruky. Prostředníček, ukazováček či prsteníček. Byla jsem na vyšetření u neurologa, pan doktor mi napsal normální hodnoty latencí. Můžete mi prosím poradit co je příčinou a jak ji lze léčit? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčina brnění prstů při stříhání nemusí být nutně jen v karpálu, ale může souviset s útiskem nervů mezi obratlema na přechodu krční a hrudní páteře. Potvrdil by to fakt, že těhotenstvím se to zhoršilo. Zhoršilo se to? Příčinou bývá vadné držení těla ve stoje a často predpažené ruce při stříhání. S odstraněním pomůže zkušený fyzioterapeut, který oblast identifikuje, napraví a pomůže odstranit vady při stání. Také je možné, že budete muset změnit svou profesi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Syndrom karpálního tunelu

Nebezpečí koronavirus

Nejohroženější skupinou lidí, kterou epidemie onemocnění CoVid-19 ohrožuje na životě, jsou staří lidé a lidé s chronickým onemocněním, zejména s plicními onemocněními. V České republice jsou téměř 2 miliony starších lidí a 4 miliony chronicky nemocných. U lidí pod 45 let a dětí se onemocnění CoVid-19 vyskytuje jen s mírnými nebo středně závažnými příznaky.

Onemocnění CoVid-19 způsobuje koronavir s označením SARS-CoV-2. Aktuální stav nakažených lidí v ČR můžete vidět tady: počty nakažených koronavirem v ČR.

Komplikace u nákazy tímto koronavirem vyjádřené v číslech: 8 z 10 lidí má mírný průběh, zbylí 2 potřebují hospitalizaci a 1 má komplikace vyžadující intenzivní péči. Co je na tomto koronaviru nebezpečné, je jeho explozivní šíření a vysoká smrtnost u starších lidí a lidí chronicky nemocných. Takže, i když mladí pacienti prodělají nemoc jen s mírným průběhem, tak největší nebezpečí představují právě šířením nemoci a ohrožením na životě starších lidí ve svém okolí, například svých rodičů, či prarodičů. Druhým významným nebezpečím je přímý vliv na ekonomiku a na fungování společnosti díky výpadku pracovní síly, která musí být v karanténě a zároveň nemůže pracovat z domova.

Zdroj: Karanténa po dovolené

Diskuze

V diskuzi RŮŽE - NEMOC KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Dobrý den v loni na dovolene v Egyptě jsem dostal ruží nemám od te doby žádne problémy ale zítra odletám znovu do Egypta a tak se ptám zda bych mohl něco udělat abych tomu popřípadě předešel dekuji Bitnar

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Růže - nemoc kůže

5 pravidel karantény

  1. Zůstaňte doma, pokud vám řekli, abyste se izolovali. Pokud vám řekli, abyste se izolovali nebo zůstali v domácí karanténě, nebo pokud si myslíte, že jste v nebezpečí, měli byste zůstat doma. Nechoďte do práce, do školy nebo na jiná veřejná místa, například do prostředků veřejné hromadné dopravy nebo do obchodů či k lékaři. Je nezbytné, abyste ve svém domě / bytě nepřijímali žádné návštěvy.
  2. Pokud se u vás objeví nějaké příznaky, zavolejte na číslo 155. Pokud máte horečku nebo kašel, nechoďte okamžitě k lékaři nebo do nemocnice. Použijte svůj telefon a zavolejte na regionální bezplatná čísla 155 nebo v některých regionech s jedinečným číslem tísňového volání 112. V případě potřeby vás doma navštíví zdravotničtí pracovníci, kteří pomocí osobních ochranných prostředků, jako je ochranný oděv, maska a rukavice, vás budou moci vyšetřit a poskytnout vám nezbytnou péči.
  3. Izolujte se také od lidí, se kterými žijete, a kteří nebyli doposud vystaveni riziku nákazy. Pokud jste infikováni nebo jste byli v kontaktu s infikovanými lidmi nebo v ohrožených oblastech, tak se musíte izolovat od lidí, se kterými žijete. Musíte být v dobře větraném pokoji se zavřenými dveřmi. Pokud sdílíte koupelnu, použijte ji vždy až po ostatních. Nesdílejte ručníky ani jiné předměty. Pokud se vracíte z rizikových oblastí s dalším členy rodiny, tak se můžete izolovat společně.
  4. Použité kapesníky ihned vyhoďte, i když byly použity jen jednou. Odpadky vždy opatrně uzavřete. Nikdy nepoužívejte opakovaně jeden a týž kapesník při kýchání nebo kašli. Jakmile je kapesník použit, hoďte jej do koše a opatrně uzavřete pytel nebo zakryjte koš. Ihned poté si umyjte ruce. Mytí rukou by mělo trvat alespoň 40 sekund teplou vodu a mýdlem. Zde je návod na mytí rukou v těchto situacích: mytí rukou.
  5. Objednejte si nakupování potravin. Pokud žijete sami, můžete nakupovat online na internetu s platbou předem www.kosik.cz, www.rohlik.cz nebo můžete využít pomoci přítele. Je důležité, aby ti, kteří nesou nákup k vám domů, jej nechali přede dveřmi, aniž by s vámi měli přímý kontakt.

Zdroj: Karanténa po dovolené

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ZASTAVIT KRVÁCENÍ PŘI WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Ránu vyčistit pomocí peroxidu vodíku a stáhnout sterilním obvazem z autolekárničky. Podle uvážení a dle vážnosti zranění vyhledejte lékařskou pomoc.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ferdinand Haas.

Moc Vám za vaší radu děkuji.. Jsme první den na dovolené a podle vaší se krvácení zastavilo.. Věřím že už to bude v pořádku...Ještě jednou díky..

Zdroj: diskuze Jak zastavit krvácení při warfarinu

Kdy je třeba jít za lékařem

Když se vrátíte ze své dovolené domů, a pokud vás trápí nějaké zdravotní problémy, tak je urřitě na místě poradit se s lékařem. Pokud kupříkladu máte po návratu horečku, průjmovité stolice, eventuálně nějaké jiné potíže, je vždycky lepší vyhledat lékaře. Může to být i váš praktický lékař, který usoudí, jestli je třeba dělat něco dále, nebo nikoliv, ale měl by být informován o tom, že jste někde byli a máte po návratu zdravotní potíže.
 

Zdroj: Infekční rizika na dovolených

Poradna

V naší poradně s názvem VYRÁŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Davidova.

Dobry den dceři se před 10 ti dny objevil pupinek na stehně ktery si strhla a ted tam ma velky bolak ktery ma kolem sebe spoustu mensich bolacku ktery se zvětšuji.Nevime si s tim rady jsme na dovolene a potřebovaly bychom aspon vědět co to je a jak ji lečit děkuji Davidová
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě to bude impetigo. Impetigo je bakteriální infekce a léčí se antibiotickou mastí Bactroban nebo Framykoin. Určitě bude vhodné vyhledat nejbližšího lékaře, který to bude moci prohlédnout a upřesnit diagnózu. Zároveň od lékaře získáte i recept na mast.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní vyrážka foto

Za jak dlouho se projeví příznaky exotické nákazy

Tato onemocnění mají vždy nějakou inkubační dobu, po které se objeví primární příznaky infekční nákazy. Někdy se může tato nákaza projevit už na dovolené, ale někdy to může být až při cestě zpět, což tedy pak v letadle může být někdy i docela dost dramatické, tedy ve smyslu komfortu postiženého cestujícího. Pochopitelně se tyto projevy nákazy mohou také projevit až po návratu domů.
 

Zdroj: Infekční rizika na dovolených

Rady na poslední chvíli

Pokud se u vás na dovolené objeví horečka nebo třesavka, průjem, který je spojený i s vylučování krve ve stolici, tak byste měli vyhledat místní zdravotnické zařízení a pokud se to přihodí až po návratu, tak byste měli navštívit zdejší zdravotnická pracoviště, která jsou k tomu určená. 
Po celou dobu pobytu je potřeba dbát na kvalitu jídla a pití. To je to nejdůležitější. Pít pouze balené nápoje v originálních obalech, nebo v plechovkách a nedávat si do nich led, nápoje nechat zchladit celkově v lednici. Jíst jen jídla, která jsou tepelně upravená nebo která jsou připravena v nějaké čisté restauraci nebo hotelu, který vypadá, že je tam malé riziko možné kontaminace mikroby. Spíše se bránit jídlům, která jsou jen omytá, například nějaké saláty, ač jsou normálně zdravé. Tato preventivní opatření jsou důležitá zejména v exotických destinacích, ve středomořských destinacích je třeba jen zvýšené pozornosti, ale například v Indii, tak tam by se to mělo dodržovat výhradně na 100%.
 

Věříme, že vaše dovolené a cestování proběhnou bez nehody, bez všelijakých průjmových onemocnění, a že si ze svých cest přivezete jenom příjemné zážitky.

Zdroj: Infekční rizika na dovolených

Výpočet mateřské dovolené

Peněžitá pomoc v mateřství dosahuje 70 procent průměrného hrubého měsíčního příjmu za poslední rok. Na průměrný výdělek se ovšem nejprve uplatní redukční hranice.

Mateřská se vypočítává z denního vyměřovacího základu. Ten se zjistí tak, že se váš příjem za posledních 12 měsíců vydělí počtem kalendářních dní v tomto období. Při výpočtu mateřské následně dochází k redukci.

Denní vyměřovací základ se v roce 2016 do částky 942 Kč započítává ze 100 %, v druhé redukční hranici (od 901 Kč do 1 351 Kč) z 60 % a ve třetí redukční hranici (od 1 351 Kč do 2 704 Kč) z 30 %. K dennímu vyměřovacímu základu nad 2 701 Kč se nepřihlíží.

Denní mateřská následně činí 70 % z redukovaného denního vyměřovacího základu. Z důvodu zápočtu denního vyměřovacího základu do 2 824 Kč je nepřímo stanovena i maximální výše mateřské, která v roce 2016 činila 34 620 Kč.

Zdroj: Mateřská dovolená

Zevní použití vonných olejů

Pokud se rozhodnete pro koupele, nešetřete a opravdu si kupte kvalitní olej. Potěšíte nejen vaše smysly, ale i pokožku. Podle zvolené vůně se tělo i mysl uklidní, uvolní nebo naopak vzpruží a povzbudí. Luxusem všeho toho čichání je aromamasáž. Kdo ji ještě nevyzkoušel, tak tomu ji z vlastní zkušenosti doporučuji. Aromamasáž jsem si poprvé užila v Egyptě na dovolené. Nejdříve jsem váhala vždyť cena za podobné služby nebývá zrovna nízká. Avšak dnes už vím, že to byly dokonale investované peníze a nebudu přehánět, když přiznám, že jsem při téhle masáži doslova „slintala“ blahem. Aromamasáže jsou velmi oblíbené i u nás a v České republice je nabízejí téměř všechny prestižní masážní salony.

Zdroj: Aromaterapie na pohodu

Délka rodičovské dovolené

Nárok na rodičovský příspěvek má jeden z rodičů, a to na nejmladší dítě v rodině, nejdéle do čtyř let věku dítěte.

Pokud si matka platila nemocenské pojištění, obvykle po porodu nejdříve čerpá peněžitou pomoc v mateřství a teprve zhruba od šestého měsíce pak rodičovský příspěvek.

Od roku 2012 platí jednotný strop 220 tisíc korun nezávisle na délce čerpání (v úhrnu za celou dobu pobírání rodičovského příspěvku na jedno dítě). Skončilo dosavadní rozdělení rodičovského příspěvku na tři různě dlouhé varianty, mezi nimiž nešlo přecházet.

Nyní si lze zvolit v zásadě jakoukoliv délku čerpání (maximálně čtyři roky), přičemž na celkovou výši příspěvku to nebude mít vliv – pro všechny činí maximálně 220 tisíc korun.

Zdroj: Rodičovská dovolená

Alergie na slunce

Solární dermatitida, máte pravdu, že trošku činí potíže, ona to není tak úplně alergie v pravém slova smyslu, nicméně ty léky, které máme na alergii, taky trochu pomáhají i zde. Ve vašem případě dále užívejte betakarotén. Pak jestliže pojedete k moři nebo se budete vystavovat sluníčku, tak ještě předem deset dní užívejte nějaké to antihistaminikum Claritin, Zirtec nebo Dithiaden, které užívejte i v době té dovolené. Dnes jsou k dostání již velmi moderní antihistaminika, a je v podstatě jedno, který přípravek si z této řady vyberete. Dnešní antihistaminika nezatěžují organismus a netlumí, jako tomu bylo dříve. K tomu je dobré použít nějaký opalovací krém s vysokým filtrem, koupený v lékárně, kde jsou krémy na opalování kvalitnější a s vyššími flitry (30 až 40 SPF).

Zdroj: Alergie na slunce


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP