Nejdůležitější živiny:
- vitamín A
- vitamín C
- vitamín E
- selen
- zinek
- karotenoidy
Zdroj: Vitamíny pro kuřáky
Zdroj: Vitamíny pro kuřáky
Karotenoidy jsou důležité pro ochranu před volnými radikály, ochraňují buňky, případně snižují riziko vzniku rakoviny, chrání proti kardiovaskulárním onemocněním, příznivě působí na oči a vidění. Karotenoidy mohou pomoci vašemu zdraví v mnoha oblastech, stačí přidat širokou škálu ovoce a zeleniny do svého jídelníčku. Zvláště se doporučují rajčata, mrkev, citrusové plody a paprika. Zdrojem karotenoidů je tedy především žluté a červené ovoce a zelenina, jako jsou již zmiňovaná rajčata, mrkev, papriky, citrusové plody, ale i listová zelenina a brokolice.
Zdroj: Karotenoidy
Nedostatek karotenoidů způsobuje škody vzniklé působením volných radikálů, což může být následně za určitých okolností příčinou rakoviny.
Zdroj: Karotenoidy
Během detoxikační diety jsou důležité karotenoidy, které jsou obsaženy v pomerančích, červeném a zeleném ovoci a zelenině (například mrkev, sladké brambory, špenát, melouny, meruňky, broskve, dýně, rajčatový protlak, zelené fazolky, řeřicha, brokolice nebo růžičková kapusta). Tepelná úprava (konzervování, vaření, napařování), ale i vliv vzduchu a světla bohužel karotenoidy ničí, například sušení ovoce. Snažte se jíst tyto potraviny co nejvíce čerstvé. Vitamín C je obsažen zejména v citrusových plodech, kiwi, černém rybízu, brokolici, rajčatovém protlaku, jahodách, hlávkovém zelí, paprikách, petrželce a tropickém ovoci guava. Vitamín C se ztrácí při tepelné úpravě, podobně jako karotenoidy, nebo během skladování. Radou je opět konzumovat tyto potraviny co nejvíce čerstvé nebo jen krátce povařené.
Zdroj: Detoxikační dieta na 28 dní
Karotenoidy jsou obsaženy v různé zelenině či ovoci, zejména však ve žlutých a červených plodech. Mrkev, paprika, rajčata nebo citrusové plody jsou plodiny, ve kterých se vyskytuje největší množství karotenoidů. Také mohou být obsaženy v některých živočišných produktech, například ve vejcích, viz zabarvení žloutku. Nejvyšší koncentrace karotenoidů je však v ovoci a zelenině. Konzumované ovoce a zelenina by měly rovněž obsahovat dostatek vlákniny, aby prospívaly i správné funkci trávicího systému. V dnešní době není jednoduché neustále dávat pozor na vyváženou stravu. Naštěstí se dodavatelé stále více snaží nabízet produkty, které pomáhají ke zlepšení zdraví, například stravu obohacenou o karotenoidy.
Zdroj: Karotenoidy
Karotenoidy příznivě působí na stav a zdraví pokožky, vlasů, očí a zubů. Při vystavení UV záření mají ochranné účinky proti vzniku jaterních a starobních pigmentových skvrn, což je z kosmetického hlediska opravdu velmi žádoucí. V případě jejich nedostatku je pokožka suchá, drsná, vrásčitá, objevují se kožní problémy, suché a popraskané rty, nebo dokonce vypadávání vlasů, zvýšená náchylnost k infekcím a poškození zraku. Jejich pravidelná konzumace má tedy obrovský význam.
Květy měsíčku obsahují cenné léčivé látky, mezi něž patří hlavně silice, éterické oleje, hořčina kalandén, organická barviva, kyselina salicylová, tuky, vosky, saponiny, slizy, organické kyseliny, karotenoidy a dokonce i vitamin C.
Zdroj: Léčivý měsíček lékařský
Řada výrobků v tobolkách slibuje díky obsahu beta karotenu snadnější opálení a ochranu pokožky před UV zářením. Na tomto tvrzení je pouze část pravdy. I kdybychom souhlasili s krásnějším opálením, pak totéž nemůžeme udělat s ochranou pokožky před UV zářením. Proč?
Je to pravda, karotenoidy napomáhají zhnědnutí pokožky. Díky užívání beta karotenu a jiných karotenoidů se pokožka skutečně zabarví - zpigmentuje, avšak změna barvy nastane i bez působení slunečního záření. Zhnědnutí pokožky tedy není způsobeno aktivnějším pigmentem, ale díky nadměrnému ukládání beta karotenu v organizmu. Je tedy mylné se domnívat, že je tím pokožka lépe chráněna.
Karotenoidy mají obrovskou ochrannou kapacitu, ale neumí chránit pokožku před spálením. Podívejme se, jak to vlastně je. Beta karoten patří do skupiny karotenoidů, které jsou silnými antioxidanty a jejich hlavní funkcí je chránit kožní buňky před poškozením volnými radikály. Tyto volné radikály jsou produkovány ultrafialovými paprsky a bývají příčinou spálení pokožky, v nejhorším případě i rakoviny kůže. Antioxidanty však působí až v hlubších vrstvách kůže, kam UV záření nepronikne. Úkolem antioxidantů je tedy napravovat škody, které v pokožce napáchaly sluneční paprsky, ale rozhodně nedovedou samotnému poškození nebo dokonce spálení kůže zabránit.
Žlutá skvrna má v průměru asi 5 mm. Obsahuje karotenoidy lutein a zeaxantin. V její centrální části se nachází fovea centralis, v jejímž centru této je takzvaná foveola. Jedná se o termíny označující místa, v nichž postupně přibývá čípků a zvyšuje se ostrost vidění. V úplném středu však nejsou vůbec žádné tyčinky.
Zdroj: Žlutá skvrna v oku
Principem detoxikační diety je hlavně příjem vydatných porcí zeleniny a ovoce, také malého množství proteinů a tuků. Zeleninu a ovoce jezte jen syrové nebo krátce povařené, aby byly co nejčerstvější, a dobré by bylo, aby nebyly chemicky ošetřované. Minimálně dvě porce by měly být bohaté na karotenoidy a vitamín C.
Zdroj: Detoxikační dieta na 28 dní
Listy ořešáku obsahují silice, třísloviny, flavonoidy, juglon (chemicky podobný vitamínu K), hořčík, kyselinu elagovou, karotenoidy, přírodní kyselinu askorbovou. Díky tomu mají silné antiseptické vlastnosti. Používá se nálev z listů, který dezinfikuje záněty na kůži, opruzeniny, vhodné jsou obklady na akneózní pleť a také se přidává do koupelí při nadměrné potivosti nohou.
Zdroj: Vlašské ořechy
Vitamín A patří do skupiny vitamínů označovaných svým původem jako karotenoidy, ty dodávají ovoci a zelenině její charakteristickou žlutočervenou barvu (meruňky, jahody, mrkev). Pro člověka je vitamín A důležitý především v oblasti zraku. Jde o vitamín rozpustný v tucích, které se nacházejí hlavně v potravinách živočišného původu. V tucích rozpustné vitamíny, jako je vitamín A, D, E a K, mohou být organismem přijímány pouze společně s nenasycenými tuky. V tomto případě tedy nemá smysl užívat „čisté“ vitamíny.
Zdroj: Vitamín A
Lidské tělo je schopné generovat své vlastní látky, které neutralizují volné radikály. Tyto antioxidanty bojují s volnými radikály a tvoří chemickou sloučeninu, která je určitým způsobem neutralizuje. Proces stárnutí naznačuje, že tato ochrana není dostatečná. Organismus je závislý na pomoci jiných antioxidantů z vnějšího prostředí.
Celá řada vitamínů a živin je součástí „armády“, která chrání buňky před útokem agresivních oxidačních látek. Do silného tria antioxidantů patří vitamín A, vitamín C a vitamín E. Vitamín A stejně jako beta karoten spadá do skupiny vitamínů označovaných svým původem jako karotenoidy, ty jsou obsaženy v mrkvi a dalším žlutém ovoci a zelenině. Citrusové plody, papriky, brokolice a brambory poskytují velké množství vitamínu C, vitamín E se převážně nalézá v rostlinných olejích, například olej z pšeničných klíčků.
Pokud budeme vybírat ze stopových prvků, jako antioxidant působí kupříkladu selen, který je obsažen v rybách, vejcích, celozrnných obilovinách nebo kokosovém ořechu.
Karotenoidy a flavonoidy nejen vytvářejí chuť a vzhled ovoce a zeleniny, ale jsou také aktivní v obraně proti volným radikálům. Žlutooranžová barva papriky a mrkve i zelená barva brokolice jsou znakem vysokého obsahu karotenoidů. Hrozny, třešně, lilek obsahují flavonoidy, které mohou rovněž fungovat jako antioxidanty a chránit lidské srdce a krevní oběh.
Příčinou oranžové stolice je obvykle oranžově zbarvená strava. Konkrétně je to beta karoten, který dává jídlu oranžové zbarvení a dělá totéž i vaší stolici. Beta karoten je typ sloučeniny nazývané karotenoid. Karotenoidy mohou být červené, oranžové nebo žluté a nacházejí se v mnoha typech zeleniny, ovoce, zrna a oleje. Potraviny bohaté na beta karoten zahrnují mrkev, sladké brambory a zimní dýně.
Beta karoten je také známý jako "provitamin". To proto, že může být přeměněn na aktivní formu vitaminu A. Syntetické formy beta karotenu se také prodávají jako doplňky stravy. Užívání doplňků s beta karotenem může vést k oranžové stolici. Také potravinářská barviva - například ta, která se používají k přípravě oranžové limonády nebo k výrobě oranžově přibarvených potravin, mohou udělat stejný barevný efekt i ve stolici.
Zdroj: Oranžová stolice u dospělého
Nejdůležitějšími živinami jsou vitamín A, vitamín C, vitamín E, kyselina listová, hořčík, zinek, selen, karotenoidy, flavonoidy.
Zdroj: Vitamíny na posílení imunity
Zinková pasta, popřípadě zinková mast - jak si ji připravit? Budete k tomu potřebovat oxid zinečnatý, slunečnicový olej, tuky z ovčí vlny a žlutou vazelínu.
Oxid zinečnatý (ZnO) je bílá práškovitá látka, nerozpustná ve vodě. Používá se v malířství jako tak zvaná zinková běloba. Zakoupit lze jako bílý prášek v malířských potřebách. Budete ho potřebovat 300 gramů.
Slunečnicový olej je netěkavý olej získávaný ze semen slunečnice (Helianthus annuus). Běžně se používá jako jedlý olej do potravin a také jako zvláčňující složka v kosmetických přípravcích. Slunečnicový olej obsahuje především kyselinu linolovou, ale také lecitin, tokoferoly, karotenoidy a vosky. Obsahuje také nemalé množství vitaminu E. Běžně je k dostání v supermarketech. Budete ho potřebovat 200 gramů.
Tuk z ovčí vlny - neboli lanolin je žlutá mazlavá látka vylučovaná mazovými žlázami zvířat tvořících vlnu, převážná lidstvem používaná část pochází od ovce domácí. Chemicky je lanolin příbuzný s voskem, lze použít jako mast na kůži nebo jako vosk na ochranu proti vodě. Též se využívá jako surovina při výrobě krémů na boty. Vodovzdorné vlastnosti lanolinu chrání ovce proti promočení jejich vlny. Některé druhy ovcí produkují velká množství lanolinu a ten pak lze získávat lisováním vlny mezi válci. Z vlny se při zpracování (na přízi nebo plst) odstraňuje většina nebo všechen lanolin. Lanolin je k dostání vážený v lékárně. Budete ho potřebovat 50 gramů.
Žlutá vazelina je hořlavá polotuhá směs uhlovodíků s teplotou tání obvykle okolo 75 °C. Získává se destilací surového ropného vosku. Vazelína je průsvitná, v čisté podobě bez chuti a zápachu. Rozlišuje se vazelína žlutá vaselinum flavum a bílá vaselinum album, což je žlutá vazelína vybělená kyselinou sírovou. K výrobě zinkové pasty potřebujeme vazelínu žlutou, kterou dostaneme v lekárně. Budeme ji potřebovat 450 gramů.
Postup výroby zinkové pasty.
Nejdříve důkladně rozetřeme oxid zinečnatý se slunečnicovým olejem a vytvoříme olejovou suspenzi. Pak si roztavíme lanolin a žlutou vazelínu a v tekutém stavu je dobře promícháme a udržujeme teplé - tekuté. Do větší misky nalijeme připravenou olejovou suspenzi slunečnicového leje se zinkem a za pomocí elektrického šlehače po částech přiléváme teplou směs lanolinu a vazelíny až do jejich spotřebování. Pak vše šleháme až do vychladnutí.
Zinková mast - použití.
Zinková pasta zklidňuje podrážděnou pokožku, působí chladivě a preventivně na místech náchylných k mechanickému podráždění - odření. Zklidňuje a kryje plně propuklé opary - herpes simplex. Obecně se dá říci, že zinková pasta - mast je vhodná na mechanicky poškozenou - odřenou pokožku a na opary.
Zdraví Cempírek!
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět