Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KDO VYSETRUJE LINFATICKE ŽLÁZI

OBSAH

Strach z ušního je zbytečný

Otoskopie může být pro některé pacienty trochu nepříjemným vyšetřením, ale rozhodně to je bezbolestná vyšetřovací metoda. Celé vyšetření navíc zabere jen pár minut.

Zdroj: Jak se vyšetřuje na ušním

Poradna

V naší poradně s názvem HLAVOVÉ NERVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radek Široký.

Jak se dá vyšetřit toto nervové složení zda funguje dobře když trpím závratí a na nic se nepřišlo.nervovou soustavu mi nikdo nevyšetřoval.kdo a jak to vyšetří? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hlavové nervy, ale i všechny ostatní vyšetřuje a lečí lékař neurolog. Neurologie má mnoho vyšetřovacích metod, které odhalí případné anomálie ve funkčnosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hlavové nervy

Jdu s ušima, mám se bát?

Lékaři používají při vyšetřování takzvanou ORL jednotku s flexibilním endoskopem a videopřenosem. Tento přístroj jim umožňuje šetrným způsobem nahlížet do ústní a nosní dutiny i do oblasti ucha. Pohled endoskopu se pak přenáší na monitor, na kterém lékař i pacient vidí vyšetřovanou oblast. K dalšímu vybavení ORL patří otomikroskop, kterým se vyšetřuje ucho, zvukovod, bubínek a částečně i středouší, a ultrazvuk, který slouží k diagnostice v oblasti hlavy a krku. Otoskopie je metoda vyšetřující zevní část ucha a bubínek. Bubínek je v podstatě vazivová blána, která odděluje zevní ucho od ucha středního. Zevní ucho je tvořeno chrupavčitým boltcem a zevním zvukovodem, zatímco střední ucho tvoří kovadlinka, třmínek a kladívko neboli sluchové kůstky. Ve vnitřním uchu pak je blanitý a kostěný hlemýžď. Kromě fyzikálního vyšetření uší a posouzení anamnézy se pro odhalení příčiny zdravotních obtíží pacienta používají další metody, jako například rentgen nosních dutin, počítačová tomografie neboli CT, magnetická rezonance, vyšetření ve zvukové komoře, slovní či počítačová audiometrie, vyšetření s pomocí ladiček či tympanometrie.

Zdroj: Jak se vyšetřuje na ušním

Poradna

V naší poradně s názvem PROBLÉM S BRNÍCÍ LEVOU RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JUDr. František Prorok.

Dobrý den,, chtěl bych se poradit o mém problému. V pátek mne asi ve 20.00 hodin přepadla náhlá slabost s pocitem na zvracení a až svíravým pocitem silného brnění levé paže. Nepotil jsem se - uvedu, že jsem parkinsonik, již šestý rok, jsem diabetik II. stupně, prodělal jsem asi před dvaceti lety němý infarkt bez následků, zjištěno pouze zúžení cév asi z 1/3.
Pocit na zvracení odezněl poměrně rychle, trvá brnění v levé ruce nestejné intenzity, zhoršila se znatelně chůze. Lze považovat tyto znaky za slabý infarkt nebo doporučujete návštěv jiného specialisty, děkuji za odpověd,ˇProrok.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejprve byste měl navštívit svého praktického lékaře, protože on zná dlouhodobě váš zdravotní stav a může lépe rozpoznat co se vám v pátek stalo. Může zde být několik různých příčin a každou z nich vyšetřuje jiný specialista. Než byste se vlastním hledáním dostal k tomu správnému, tak by mohlo být pozdě. Neodkládejte to a běžte k praktickému lékaři co nejdříve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Poceni a bolest leveho ramene

Lymfatické, linfatické, mízní, co je správně?

Mízní uzlina nebo také lymfatická uzlina (latinsky nodus lymphaticus) je správné označení. Název vychází z latinského názvu lymphaticus.

Zdroj: Rakovina mízních uzlin

Poradna

V naší poradně s názvem ANEMIE U NEDONOSENYCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kocourkova Lucie.

Dobry den chtela jsem se zeptat jako dite jsem se narodila nedonosena ve 32tt. Mam v papirech napsano az do utleho detstvi Anemia u nedonoseneho ditete. Je mpzne ze.jsem i v dospelosti chudokrevna? Trpim nizkym tlakem a buseni srdce ryvhleho dychani kdy mi lekari sdelili ze je to hyperventilacni tetanie. Myslim si ze je to spis tou chudokrevnosti nez li psychyckeho puvodu. Mam lupenku a kazi se mi zuby. Prosim jake odběry se delaji aby se zjistilo zda mam chudokrevnost anemii i nadale? Dekuji je mi 28let. Popripade odpovedi a rady na email: LUCKAKOCOURKOVA19@SEZNAM.CZ DEKUJI MOC
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Anémie se vyšetřuje z krve, zároveň i další ukazatele, které by mohly objasnit i ty další problémy, které zmiňujete. Žádanku na laboratorní vyšetření krve vám poskytne praktický lékař, popřípadě lékař internista. Anémie se pak léčí potravinovými doplňky s obsahem železa. Zároveň se zkoumá, zdali nedochází k únikům krve (silná menstruace, žaludeční vředy, GERD).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Anemie u nedonosenych

Co při ušním vyšetření bolí

Otoskopie může být pro některé pacienty trochu nepříjemná, ale rozhodně to je bezbolestná vyšetřovací metoda. Celé vyšetření navíc zabere jen pár minut. Pokud máte zduřelou část zevního ucha či kožní defekt, tak pro vás tlak na boltec směrem dozadu a vzhůru a následné zavedení ušního zrcátka mohou být trochu bolestivé.

Zdroj: Jak se vyšetřuje na ušním

Poradna

V naší poradně s názvem PLISEN POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

dobrý den,před rokem mě začal bolet prst na ruce ale moc jsem tomu něvěnovala pozornost, myslala jsem ža mám jen záděr, nebo jsem zajela pilníkem. Po nějaké době mi mězi kůžičkou a nehtem vznikla malá bílá tečka- a z té začal vatékat hnis,Nebralo to konce a trvalo to několik dnů.Byla jsem dost zničená, protože o nehty jsem se vždy vzorně starala a nikdy neměla zapotřebí umělé. Asii po dvou měsících jsem zašla k lékaři-chirurgovi. ten doporučil višnové zábaly. To trvalo ěkolik týdnů, pomohly od bolesti a vzhled nehtu nebyl až tak hrozný, přesto se nemoc po pár týdnech opšt vrátila.Poté doporučil strhnutí něhtu. Což jsem odmítla, sehnala jsem si mastičku z trávy a neht se ,,zahojil" ale neroste rovný, naštěstí je jen n aboku a není tak viditelný. To bylo před rokem a tec se mi udělalo to samé na palci stejné ruky. Jsem v nocé práci a nemůžu chodit s višnákem palec bolí a já jsem na dně. Marijánka nezabírá....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Jitko, to co zde popisujete, ukazuje spíše na problém Vašeho imunitního systému - Imunodeficienci. Imunodeficience jsou poruchy imunitního systému, které vedou ke zvýšené náchylnosti k infekcím. Ve Vašem případě jde o opakované infekce nechtového lůžka. Těmito infekcemi je pak i ovlivněna kvalita Vašeho nehtu. U Vás bych nehledal příčinu v plísni nehtu, ale v poruše imunitního systému. Višňák léčí vzniklý puchýř, ale Vy přeci nechcete, aby vůbec takový vznikal. A toho dosáhnete vyléčením svého imunitního systému. Imunitní systém se vyšetřuje pomocí krevního rozboru, kde se sledují lymfocyty. Požádejte tedy svého obvoďáka o tento krevní rozbor.

Vlivy, které můžou ovlivňovat Váš imunitní systém:
Obecně je zřejmé, že na imunitní systém působí, často negativně, mnohé civilizační vlivy: od změn životního stylu (druhové i chemické složení stravy, stres atd.), až po nejrůznější formy znečištění prostředí.

Léčba poruchy imunitního systému není jednoduchá, podobně jako u alergií, ale léčit se dá. Pokud byste chtěla zahájit léčbu okamžitě, tak je možné začít užívat léčbu Ibuprofenu 400mg, který je volně prodejný v lékárně v dávkování 1 tabletu každé 4 hodiny po dobu jednoho týdne. Pak zhodnoťte výsledky. Před užitím Ibuprofenu je třeba prostudovat příbalovou informaci o kontraindikacích a nežádoucích účincích, jde totiž o vysoké dávky protizánětlivého léku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plisen pod nehtem

Pupeční kýla u žen

Pupeční kýly se u žen vyskytují obvykle z důvodu přirozeného oslabení oblasti kolem pupku po vícerém těhotenství. Vyšetření pupeční kýly lékař vyšetřuje hmatem, nejdříve ve stoje a poté i vleže. Pohmat v oblasti břicha může být trochu nepříjemný, ale není bolestivý. Lékař také prohmatá ostatní části břicha. Pokud je kýla klinicky zjevná, žádná další vyšetření nutná nejsou.

Zdroj: Pupeční kýla u dospělých

Testosteron u žen

U žen se testosteron vyšetřuje při nepravidelném menstruačním cyklu, nebo pokud žena nemenstruuje vůbec, dále má-li problém otěhotnět, nebo pokud se u ní objeví nápadné maskulinní znaky, jako je ochlupení na obličeji či na těle, plešatění a hluboký hlas. Hladina testosteronu může stoupat u tumorů vaječníků nebo nadledvin, nebo i za jiných okolností, jako je např. syndrom polycystických ovarií. Příliš mnoho testosteronu v ženském systému může způsobovat akné, nadměrné ochlupení a neplodnost.

Zdroj: Jak snížit hladinu testosteronu u žen

Plíseň versus záděra

Popis ukazuje spíše na problém imunitního systému - Imunodeficienci. Imunodeficience jsou poruchy imunitního systému, které vedou ke zvýšené náchylnosti k infekcím. V tomto případě jde o opakované infekce nehtové ploténky. Těmito infekcemi je pak i ovlivněna kvalita nehtu. Zde nebude příčina v plísni nehtu, ale v poruše imunitního systému. Višňák léčí vzniklý puchýř a zánět nehtové ploténky. Ovšem je potřeba také posílit imunitní systém. Imunitní systém se vyšetřuje pomocí krevního rozboru, kde se sledují lymfocyty. Je třeba tedy požádat svého obvodního lékaře o tento krevní rozbor.

Zdroj: Plíseň pod nehtem

Vyšetření a stanovení diagnózy

Stanovení diagnózy je založeno především na anamnéze a tělesném vyšetření. Diagnózu může stanovit jak dermatolog, tak praktický lékař, revmatolog, ortoped nebo plicní lékař. Lékař vyšetřuje hlavně vzhled a charakter kůže, celkový vzhled rukou, všímá si možných vápníkových usazenin pod kůží nebo změny vzhledu krevních cév. Poté obvykle přistoupí k laboratornímu vyšetření, kde mohou být zjištěny protilátky Anti-Scl-70 a anticentromerové protilátky, přítomné až u devadesáti procent postižených. Někdy může být provedena i biopsie kůže, která může sklerodermii potvrdit, ale už nerozliší mezi její lokalizovanou a difúzní formou.

Zdroj: Domácí léčba červených skvrn na kůži

Proč se vyšetřuje kreatinin

Kreatinin je chemický odpadní produkt kreatinu. Kreatin je chemická látka vytvořená tělem a používá se k dodávání energie především svalům.

Toto vyšetření se provádí, aby se zjistilo, jak dobře fungují vaše ledviny. Za normálních okolností je kreatinin zcela odstraněn z těla ledvinami. Pokud funkce ledvin není normální, hladina kreatininu ve vaší krvi se zvýší. Je to proto, že močí se vylučuje méně kreatininu.

Váš lékař si může objednat test kreatininu z následujících důvodů:

  • Pro stanovení diagnózy, pokud máte známky nebo příznaky onemocnění ledvin.
  • Pro screening onemocnění ledvin, pokud máte cukrovku, vysoký krevní tlak nebo jiné stavy, které zvyšují riziko onemocnění ledvin.
  • Ke sledování léčby nebo progrese onemocnění ledvin.
  • Sledování nežádoucích účinků léků, které mohou zahrnovat poškození ledvin nebo změněnou funkci ledvin.
  • Ke sledování funkce transplantované ledviny.

Zdroj: Kreatin v krvi hodnoty

Kde jsou lymfatické uzliny

Lymfatické uzliny se nacházejí všude po těle, typicky se shlukují do skupin. Zvětšené a bolestivé uzliny lze potom rozdělit na místní a celkové, kdy se zvětšené a bolestivé uzliny vyskytují na více místech těla. Rizikový faktor u tohoto problému představuje například kontakt s nemocným člověkem, jenž přenáší určitá onemocnění, která se mezi jinými projevují právě bolestí mízních uzlin. Daná onemocnění je potřeba léčit, aby se předešlo jakýmkoliv následkům a také šíření do okolí.

Aby mohly být vyloučeny komplikace při zvětšení měkkých tkání, je nutné v případě potřeby vyhledat lékaře. Ten je schopen pohmatem kůže rozpoznat určité nesrovnalosti v podkožním prostředí – vyšetřuje lymfatické uzliny v oblasti krku, nadklíčků, podpaží a třísel. Při podezření na onemocnění se doporučuje obvykle sonografické (ultrazvukové) vyšetření dané oblasti a při patologickém nálezu se dále provádí krevní a onkologické vyšetření k vyloučení nádorového onemocnění (krve i tkání). V krajním případě se provádí chirurgické vynětí a histologické vyšetření lymfatické uzliny.

Zdroj: Lymfatické uzliny

Ganglion – diagnostika

Pokud si na zápěstí či na prstech nahmatáte zduření, které je uloženo podkožně, je elastické a drží u kosti, jedná se zřejmě o ganglion. Některá ganglia však mohou být velmi tuhá, působí dojmem kostního hrbolu. Kůže nad nimi nebývá změněna. Ganglia mohou být bolestivá, hlavně při svém prvním výskytu nebo při větší pracovní zátěži. Ganglia často mění svou velikost a tvar, někdy mohou dokonce úplně zmizet. V závislosti na velikosti a umístění mohou omezovat pohyby ruky či prstů. Pokud máte podezření, že se u vás jedná o ganglion, navštivte lékaře. Lékař, který ganglion vyšetřuje, může doporučit rentgenové vyšetření sousedících kloubů, aby vyloučil jejich případné postižení. Ve sporných případech může pomoci ultrazvukové vyšetření, případně magnetická rezonance. Nicméně lokalizace a klinický vzhled je u ganglií typický. Naléhavost návštěvy není urgentní, nebezpečí z prodlení v případě ganglia nehrozí. Spěchat by měl jen ten, koho ložisko bolí, případně si není jist, zda se nejedná o něco vážnějšího.

Zdroj: Ganglion

Léčba zvětšených uzlin

Léčba zvětšených uzlin je možná až po stanovení příčiny. Zvětšené uzliny jsou pouhým příznakem a nikoliv vlastní chorobou.

Pokud máte s nateklými uzlinami problém dlouhodobě, je nutné vyhledat lékaře, a to i v případě, že nepozorujete žádné další příznaky. Je možné uvést několik doporučení, která mohou pomoci, ale nic se nevyrovná komplexnímu vyšetření.

Při zvětšených uzlinách:

  • omezte fyzickou námahu – klid zmenší množství proudící krve a tím uleví uzlinám;
  • zvyšte pitný režim – zkuste denně vypít několik litrů čisté vody;
  • zvyšte přísun vitamínů a přípravků na podporu imunitního systému.

Když lékař vyšetřuje zvětšené uzliny, tak se primárně zaměřuje na jejich lokalizaci, prohmatá je (pokud jsou na místě, kde jsou hmatné), zjistí bolestivost, udělá ultrazvuk či rozbor krve. Záleží na konkrétním pacientovi. Zpravidla se lékař zaměřuje na doprovodné problémy a příznaky nemoci, které ukazují na původce zánětu. Pokud je zánět dlouhodobého charakteru, tak bude muset být vyšetření komplexní.

Zdroj: Zvětšené uzliny za uchem

Příznaky

Jaké jsou příznaky a známky strženého nehtu?

Natržené nebo ulomené nehty jsou při jednoduchém vyšetření zcela patrné. Po traumatické události část nehtu nebo dokonce celý nehet již nepřilne k nehtovému lůžku. To je nejčastěji spojeno s minimálním krvácením a střední bolestí.

Kdy navštívit lékaře s natrženým nebo odděleným nehtem?

  • Pokud zaznamenáte příznaky infekce, okamžitě navštivte lékaře.
  • Jakmile se nehet roztrhne nebo oddělí, už se dá udělat jen málo pro jeho záchranu. Hlavním problémem je poškození přilehlých tkání. Pokud se zdá, že došlo k významnému poškození oblastí kolem nehtu, může být nutná návštěva lékaře.
  • Pokud se objeví nějaké známky infekce, otoku, zvyšující se bolesti nebo hnisu, které se vyvinou několik dní po poranění, pak je návštěva lékaře nutná.
  • Po tupém poranění nehtu může občas dojít ke krvácení mezi nehtem a nehtovým lůžkem, což má za následek subungvální hematom. To může způsobit velmi bolestivý problém, který lze rychle odstranit, když lékař vyvrtá malou dírku do nehtové ploténky, aby okamžitě uvolnil tlak nahromaděné krve.

Jak se vyšetřuje stržený nehet?

Všeobecně je nutná vizuální kontrola nehtu a přilehlých struktur. Někdy může být nutné rentgenové vyšetření poškozeného prstu nebo nohy, aby se zjistilo, zda byla poškozena kost.

Zdroj: Stržený nehet

Pátrání po příčinách nezájmu

Základem, tak jako u většiny potíží, je důkladná anamnéza. Zjišťuje se věk, plemeno psa, jakékoli jiné onemocnění, které může nepřímo s pohlavním traktem souviset (především zánětlivé či nádorové procesy urogenitálního systému, endokrinní poruchy – např. hypotyreóza,..). Svou roli hraje i dlouhodobý stres psa, některé léky (glukokortikoidy), deficity ve výživě či v chovu. V andrologické anamnéze se pátrá po podobných problémech u ostatních zvířat v chovu, zda a jak dlouho byl pes v plemenitbě, atd.

Klinicky se zhodnotí zdravotní stav, který potvrdí nebo vyloučí celkové onemocnění. Následuje důkladné vyšetření pohlavních orgánů – šourku, varlat, nadvarlat, semenného provazce, předkožky a penisu, kde pohledem a pohmatem zjišťujeme jakékoli abnormality. Libido se vyšetřuje v přítomnosti hárající feny, což vzhledem k různým rušivým vlivům prostředí může být obtížné. Rozlišuje se libido zachované, snížené a zcela vymizelé.

U psů, kteří o feny mají normální zájem, ale i po více krytích bez výsledků v podobě štěňat, je důležité vyšetření ejakulátu. Makroskopicky se hodnotí objem, barva, konzistence a cizí příměsi (např. krve, hnisu, atd.), mikroskopicky motilitu (pohyblivost) spermií, jejich koncentraci, morfologii, pozorování anomálií na nátěru a cytologické vyšetření k zjištění zánětlivých buněk a bakterií.

Zdroj: Snížené libido u psa

Léčba

Nejprve něco k vyšetřovacím metodám. Pokud má lékař podezření na zánět spojivek, provádí důkladné vyšetření na štěrbinové lampě. V případě, že se jedná o zánět spojivky, je přítomno její překrvení (spojivka ztrácí svou růžovou barvu a je krvavě až cihlově červená; je to z toho důvodu, že kapiláry ve sliznici se v přítomnosti zánětu roztáhnou = dilatují), spojivka je nateklá (z důvodu prostoupení tekutiny z roztažených kapilár, které jsou navíc často vlivem zánětu poškozeny a jsou na nich trhlinky /fenestrace/). Dále je přítomná nadměrná sekrece slz. Lékař vyšetřuje jak dolní spojivkový vak, tak horní, a to tzv. everzí (přetočením) horního víčka. Pro ověření diagnózy a určení původce onemocnění se provádí stěr ze spojivky, jenž se posílá na mikrobiologické vyšetření. Slouží k určení, zda se jedná o bakteriální, virové, plísňové nebo chlamydiové onemocnění a dle něj se dále volí terapie. Pokud se jedná o chronické konjunktivitidy, může lékař odebrat ze spojivky biopsii k podrobnému tkáňovému prostudování a taktéž k volbě nejlepší léčby. U bakteriálních a chlamydiových konjunktivitid se používají k terapii antibiotika. Lokálně se podávají v podobě očních mastí nebo kapek, celkově jsou podávány tablety. Terapie může být podpořena průplachy oka jodopovidonem, což je dezinfekční přípravek s přídavkem jodu, jak je patrné už z názvu. Na virové konjunktivitidy antibiotika rozhodně nezabírají. Doporučuje se terapie studenými obklady, léky, které zužují kapiláry, případně virostatiky v kapkách nebo v mastech. Alergické konjunktivitidy se v první řadě léčí odstraněním alergenu ze života alergika, případně lze podpořit tlumení alergických projevů antihistaminiky. Je důležitá spolupráce s alergologem.

Zdroj: Zánět spojivek

Jak probíhá vyšetření uší

K otoskopickému vyšetření potřebuje lékař široké ušní zrcátko, které se nazývá otoskop. Je z kovu, a zatímco jeden jeho konec má tvar trychtýře, díky čemuž si může lékař prostor ucha prohlédnout, druhý konec směřující do ucha pacienta je tvořen kovovou trubičkou. Součástí otoskopu je rovněž zdroj světla. Samotný průběh vyšetření není nijak komplikovaný. Pacient se posadí, dívá se rovně a snaží se nehýbat. Lékař nejprve prohlédne zrakem ušní boltec a ústní zevního zvukovodu a následně zatlačí na boltec směrem dozadu a vzhůru, aby se vyrovnalo esovité zakřivení zvukovodu. Díky tomu lze následně do zvukovodu zavést ušní zrcátko a se zdrojem světla (čelní lampa, baterka a podobně) daný prostor prohlédnout. Lékař zavádí nástroje k vyšetření vždy citlivě a krouživými pohyby, takže se ničeho neobávejte. Jak přesně vyšetření probíhá, se můžete podívat tady: ušní vyšetření video.

Nejčastějším důvodem vyšetření na ORL bývá zánět vnitřního ucha, ucpání zvukovodu mazovou zátkou, lokální či plošný zánět zevního ucha či protržení bubínku. Příčina obtíží bývá často neznámá. V případě ucpání zvukovodu mazovou zátkou bývá důvodem nadměrná produkce mazu, někdy také neoptimální anatomická stavba zakřivené části zvukovodu. Zátku pak lékař jednoduše odstraní. Zánět zevního zvukovodu neboli furunkl vzniká v důsledku poruchy mazových žláz v zevním zvukovodu a lékař při tomto nálezu obvykle nasazuje antibiotika. V případě plošného zánětu zevního ucha je postižen celý zvukovod a vyvolat ho mohou plísně, bakterie a další dráždidla. Léčebný postup se pak vždy zvolí v závislosti na příčině zánětu. Zánět středního ucha je častým onemocněním především u dětí, a to kvůli postupu infekce z horních cest dýchacích. Poznat ho lze podle horečky, bolesti či zalehnutí ucha, malé děti si na postižené ucho také lehají a sahají. Zánět středního ucha se léčí takzvanou paracentézou neboli propíchnutím bubínku, v některých případech bubínek sám praskne.

Zdroj: Jak se vyšetřuje na ušním


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

MVDr. Michaela Hrachová Čupová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP