Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KOPŘIVKA NA STEHNECH

OBSAH

Vyrážka na stehnech u dětí

Vyrážka na stehnech může signalizovat alergie, mykózy nebo atypickou formu atopické dermatitidy. Vyrážka na stehnech se může objevit při nošení nových kalhot, které ještě nebyly vyprány, nebo kalhot vypraných v novém pracím prostředku.

Příznaky

Vyrážka může mít různý charakter: od drobných červených skvrn nevystupujících nad povrch přes pupínky až po hrboly a puchýře.

Co s tím dělat

Při výskytu se doporučují stěry na mykologické i bakteriologické vyšetření, pokud antibiotikum nepomáhá, je nutné nasadit například krém Imacort a následně dle vyšetření kultivace jinou cílenou léčbu.

Obrázky

Takto vypadá vyrážka na stehnech u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky

Diskuze

V diskuzi VYRÁŽKA NA STEHNECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka Hyklova.

Vyrážka , krupicka na různých částech těla

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka.

Mám červenou svědivou vyrážku , začalo to na stehnech a teď v podbříšku a pažemi. Poraďte mi prosí , děkuji

Zdroj: diskuze Svědivá vyrážka červená krupice na těle

Příčiny bílých skvrn na kůži

Bílé skvrny mohou mít jednostranný nebo oboustranný výskyt, což znamená, že se mnou objevit na jednom nebo i druhém stehně. Tyto skvrny se mohou lišit velikostí a na světle mohou mít mléčně bílý vzhled. Kdykoli se takovéto skvrny objeví kdekoli na těle, je nutná konzultace s dermatologem. Příčinami bílých skvrn na stehnech může být:

  • Vitiligo – jedná se o kožní onemocnění zapříčiněné nedostatkem melaninu, barviva, které dodává kůži barvu. Důvod tohoto jevu není znám, ale odborníci se domnívají, že se jedná o autoimunitní problém. Vitiligo se může objevit na libovolné části kůže.
  • Pityriasis alba – tento jev způsobuje zabarvení kůže, které obvykle postihuje mladé lidi a děti. Bílé skvrny se objevují nejen na stehnech, ale i na jiných částech těla, jako je trup, ruce, obličej a další. Bílé skvrny jsou u tohoto onemocnění mírně zvednuté (nad povrchem kůže), jsou drsné a šupinaté. Tento stav se velice zhoršuje v zimním období nebo ve vlhkém prostředí.
  • Tinea versicolar – jedná se o druh plísňové infekce vyskytující se ve vlhkých oblastech.
  • Mezi další příčiny patří malomocenství nebo lupénka, které mohou také způsobit bílé skvrny na stehnech.

Zdroj: Bílé skvrny na stehnech

Poradna

V naší poradně s názvem ZESVĚTLENÍ KŮŽE NA PŘIROZENÍ A STEHNECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nasťa.

jezdíme na dovolenou k moři a vadí mi tmavá kuže na vnitřních stehnech a na přizození, ,chtěla bych vědět jak se dí zmírnit. tohle zabarvení,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na tmavé plochy na kůži je dobrá citrónová šťáva, krém s hydrochinonem a krém s kyselinou kojovou (kojic acid). Krémy se dají koupit běžně na internetu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zesvětlení kůže na přirození a stehnech

Uhry na stehnech

Uhry na stehnech jsou stejný problém jako uhry na zadku. Příčinou vzniku tohoto defektu na kůži je používání nevhodného oblečení. Většinou tak dojde k zapaření pokožky, která následně reaguje výskytem pupínků na stehnech. Dalším problémem mohou být zarostlé chloupky, které se vyskytnou po holení. Tyto se většinou zahojí samy.

Uhry na stehnech foto

Zde můžete vidět, jak vypadají uhry na stehnech.

Zdroj: Uhry

Skvrny na stehnech

Skvrny na stehnech mohou vzniknout v důsledku alergických reakcí, metabolických onemocnění, autoimunitních chorob, krvácivých stavů, infekčních nemocí, nádorů cév a podobně. Věnujte proto pozornost výskytu skvrn na kůži (například po jídle, po použití kosmetických přípravků, po pobytu v chladu, nebo naopak v teple). Teprve po zjištění příčiny může být totiž zahájena odpovídající léčba.

Zdroj: Vyrážka na stehnech

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ema.

Dobrý večer.Mám dotaz ohledně podezření na svrab.Před třemi týdny mi především na stehnech,dále pak na lýtkách vyskákala ,,kopřivka".Opravdu jako když člověk spadne do kopřiv.Hodně jsem si to rozškrábala až jsem měla z toho pupínky a modřiny.Kožní lékařka říkala,že je to buď potravinová alergie,ale že by to mohl být i svrab..
Po cca týdenní léčbě belodermem se vše uzdravilo a nic jsem necítila.
Bohužel po třech týdnech od propuknutí,zase začínají vyskakovat pupínky a svědění.
Vypadá to na ,,další fáze" svrabu?
Mockrát děkuji a přeji hezké dny.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den Emo, u Vás se nejedná o svrab! Vaše kopřivka je nějaká forma dermatitidy. Vřele doporučuji vrátit se k léčbě Belodermem a pak začít zkoumat příčiny této dermatitidy. Jejím spouštěčem může být prací prášek, silonky, pleťové mléko, koupele, nebo také něco ve Vaší stravě, na co byste mohla být takto alergická. Pokud Vám nedokáže Váš dermatolog určit příčinu, tak doporučuji navštívit alergoologa. V každém případě mějte Beloderm v domácích zásobách a vždy, když se objeví nový výskyt, tak okamžitě zahajte léčbu, aby se to nezvětšovalo a tím i více nesvědilo. Zdržte se rozškrábání - urychlíte tím vymizení své dermatitidy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab?

Chronická kopřivka

Chronická kopřivka je onemocnění s urtikálními výsevy kontinuálními či recidivujícími alespoň 2x týdně po dobu delší než 6 týdnů. Tato kopřivka však může trvat i desítky let. U poloviny případů se nepodaří zjistit příčinu.

Zdroj: Kopřivka

Diskuze

V diskuzi FLEKY NA STEHNECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Riegerová Dana.

flek je mírně vyvýšen, je asi 13 cm nad kolenem na vnitřní straně stehna, nesvědí, nezvětšuje se a je stejný asi dva měsíce velikost je v průměru 2 cm, není přesně zaoblený, stejně teplá kůže na fleku, jako okolí,mazala jsem flek pouze pudrem na kopřivku, protože jsem si myslela, že je to z citronu, který si dávám jak do čaje, tak do vody při pití.V ,mládí jsem trpěla kopřivkou, ale tento flek nesvědí.Citrónu spotřebuji asi tak každý den půlku.
děkuji a přeji hezký den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dajda.

takže vyléčeno, byla to AVIVÁŽ, takže si lidé dejte pozor na Aviváže!!!!

Zdroj: diskuze Fleky na stehnech

Kopřivka ze stresu

Ač je to zvláštní, kopřivka může být i cholinergického či stresového původu. Silné emoce, jako je zlost, stres nebo rozpaky, zvyšující teplotu pokožky mohou být také příčinou kopřivky.

Zdroj: Kopřivka

Poradna

V naší poradně s názvem KOPŘIVKA NA KŮŽI FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Našla jsem pěkné fotky, kde je dobře vidět červená kopřivka na kůži, tak vám sem posílám odkaz: www.google.cz/search…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kopřivka na kůži foto

Vyrážka na vnitřních stranách stehen

Vyrážka na stehnech může mít celou řadu příčin a podob:

  1. Může se jednat o kontaktní dermatitidu, kterou vyvolá něco, co se přímo dotýká kůže, například chemikálie v saponátu, mýdle nebo vůni. Konkrétně se může vyrážka na stehnech objevit při nošení nových kalhot, jež nebyly ještě vyprány, nebo kalhot vypraných v novém pracím prostředku. Jiné formy kontaktní dermatitidy může zapříčinit přímý kontakt s některými rostlinami nebo kousnutím/bodnutím hmyzem.
  2. Dále by vyrážkou mohla být plíseň či ekzém.
  3. Za vyrážku na stehnech může být považováno i opruzení (intertrigo), které postihuje místa, kde dochází k trvalému tření kůže o kůži (mimo jiné právě v oblasti stehen).

Pro přesné určení choroby a stanovení účinné léčby se doporučuje provést stěry na mykologické i bakteriologické vyšetření. Co se týče léčebných prostředků, jako první se „naslepo‟ volí antibiotika, případně krém Imacort (pokud antibiotikum nepomáhá). Dle výsledků vyšetření se pak eventuálně zahájí cílená léčba.

Zdroj: Vyrážka na stehnech

Diskuze

V diskuzi OPRUZENINY NA STEHNECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karla.

Moc dobře vím co jsou to opruzeniny mezi stehny a pod prsy :-( Díky nadváze jsem k tomu náchylná ale co jsem začala používat Intimcomfort tak mám klid, hodně rychle mi to pokožku zklidní a krásně se vstřebá.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Urbánková.

Mě se osvědčil gelový antiperspirant. Mívám opruzeniny pod prsy a stačí jednou natřít a je na delší dobu pokoj :)

Zdroj: diskuze Opruzeniny na stehnech

Kopřivka v těhotenství

Totéž platí o těhotenství. Zde je namístě, aby maminka při obtížích vyhledala odbornou pomoc.

Zdroj: Kopřivka

Poradna

V naší poradně s názvem ZESVĚTLENÍ KŮŽE NA PŘIROZENÍ A STEHNECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlina.

a to jsou napriklad jake kremy? prosim o nazev, nemuzu najit zadne na internetu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tady je několik variant bělících krémů, které obsahují některou z uvedených látek www.zbozi.cz/?q=B%C4…
Pokud si chcete být jistá, která že látka v krému je, tak bude nutné prozkoumat složení uváděné výrobcem na obalu, takže nejlépe v kamenné prodejně. Nejefektivněji bělí kojic acid a hydrochinon.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zesvětlení kůže na přirození a stehnech

Náhlá kopřivka v noci

Kopřivka, která se objeví náhle v noci, signalizuje akutní kopřivku. U pacienta se pozoruje prakticky každodenní výsev pomfů, tato forma kopřivky se hojí do 6 týdnů. Nebo se může jednat o kontaktní kopřivku, ta je charakterizována vznikem na kůži při kontaktu s látkou, která má schopnost kopřivku vyvolat, a to imunologickým či neimunologickým mechanismem.

Zdroj: Kopřivka

Diskuze

V diskuzi VYRÁŽKA NA STEHNECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Vrabec.

Dobrý den, udělala se mi svědivá vyrážka na jednom stehně a na podbřišku. Co to, prosím, může být? Děkuji.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vyrážka na stehnech

Vyrážka na stehnech

Vyrážka na stehnech může signalizovat opruzeniny. Vlhké, znečištěné pleny, které dráždí nebo rozedírají jemnou pokožku nemluvněte, mohou snadno způsobit opruzeniny. Příčinou může být také kvasinková infekce, bakteriální infekce nebo alergická reakce na pleny. Lehké případy se obvykle zahojí během 3 až 4 dní. Prevence opruzenin spočívá v častém vyměňování plen, které musí být volné, aby nedráždily dítěti pokožku. Po každé výměně plen otřete dítě teplou vlhkou žínkou a vysušte poklepáváním, nikoli třením. Je-li dítě opruzené, při výměně plen pokožku pečlivě osušte a pak nechte dítě rozbalené na vzduchu. Na postižená místa aplikujte zinkovou mast, která pokožku ochrání. Nepoužívejte zásyp, ten by dítě mohlo vdechnout a podráždit si dýchací cesty.

Zdroj: Alergická vyrážka u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem KOPŘIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,chci se zeptat je toto kopřivka?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše je to kopřivka. Nejčastější příčina je alergie a moc velké horko. Léčba probíhá až do vymizení příznaků pomocí léků na alergii Zyrtec nebo Claritine a k tomu se užívá aktivní rostlinné uhlí (dříve známé jako živočišné uhlí). Aktivní uhlí se užívá ve vysokých dávkách 10 tablet třikrát denně rozkousat a zapít vodou. Uhlí je třeba užívat samostatně nejdříve dvě hodiny od užití ostatních léků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Potničky – foto

Zde je několik fotografií potniček na hýždích.

Tady je možné vidět fotografie potniček na rukou.

Zde jsou fotografie potniček u novorozenců.

Tady je pár fotografií potniček na stehnech.

Zde je možné vidět fotografie potniček u miminek.

Zdroj: Jak vypadají potničky

Jak se léčí kopřivka a angioneurotický edém?

Nejlepší léčbou kopřivky a angioneurotického edému je identifikace příčin a jejich odstranění. Obvykle vám lékař předepíše antihistaminika, aby se vám co nejrychleji ulevilo. Pravidelné užívání antihistaminik omezuje příznaky kopřivky. Chronická kopřivka se dokonce léčí pomocí antihistaminik nebo pomocí jejich kombinace s dalšími léky. Pokud antihistaminika neposkytují úlevu, předepisují se perorální kortikosteroidy. U těžkých případů kopřivky nebo angioneurotického edému se užívají adrenalinové injekce nebo kortizonové léky.

Zdroj: Kopřivka

Kopřivka

Kopřivka je jedno z nejčastějších kožních onemocnění, alespoň jednou za život se s ní setká více než čtvrtina lidské populace, bývá součástí alergické reakce našeho těla na určitou látku. Alergie je neadekvátní reakcí imunitního systému napadeného člověka na podnět z vnějšího prostředí, který je pro jiného jedince (nealergika) naprosto neškodný. Kopřivka bývá nejčastější u potravinových alergií, zejména při nesnášenlivosti na ořechy, korýše, jahody, hrozny, lesní plody, rajčata či vejce; dále potom při hmyzím bodnutí, kdy je většinou provázena otokem, při reakcích na léky (penicilin, acylpyrin), při alergii na zvířecí srst a citlivosti na slunce. Stres kopřivku zhoršuje, ovšem dosud nebylo prokázáno, že ji může způsobit.

Kopřivka

Zde je článek popisující kopřivku.

Kopřivka – foto

Zde je několik fotografií zachycujících projevy kopřivky.

Zdroj: Kožní nemoci

Angioneurotický edém

Angioneurotický edém trvá déle než kopřivka, ale otok by měl zmizet do 24 hodin. Vzácně se může objevit na krku, jazyku nebo plicích, čímž zablokuje dýchací cesty a způsobí potíže s dýcháním, které mohou ohrozit váš život.

Zdroj: Kopřivka

Je kopřivka přenosná?

Kopřivka přenosná není, a to z toho důvodu, že podstatou vzniku kopřivky (neboli odborně urticy) je alergická reakce organismu na určitou látku nebo nějaké okolnosti. Pro jiné lidi může být tato věc zcela neškodná, ale u někoho vyvolá setkání s daným podnětem přehnanou reakci, která se může kromě jiného projevit i vyrážkou na kůži.

Samotné podráždění kůže je způsobené uvolněním histaminu z buněk do jejich okolí. Dojde ke zvýšení propustnosti cév, tekutina z krve se dostane do podkoží a vytvoří se zde pupeny uskupené do různě rozsáhlých ložisek.

Nezřídka se kopřivka objevuje jako následek konzumace určitých potravin (například ořechů, jahod, rajčat, citrusů, ryb) nebo léků. Může se vyskytnout i po vystavení těla nepříjemným fyzikálním vlivům nebo po používání některých kosmetických přípravků. Velmi často se kopřivka vyskytuje u dětí.

Zdroj: Kopřivka

Kopřivka a angioedém

Průvodním znakem angioedému může být vyrážka podobná kopřivce, která na rozdíl od kopřivky nesvědí, kůže je pouze načervenalá. Onemocnění angioedémem vyvolává erupci pupenů na kůži podobných kopřivce, avšak doprovázených rozsáhlejšími okrsky otoků v různých částech těla.

Zde můžete vidět, jak vypadá kopřivka u angioedému.

Zdroj: Angioneurotický edém


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP