Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

KRÁLÍK


Recepty

Zde je několik osvědčených receptů...

Kvasnicová pomazánka

2 kostičky droždí, 1 polévková lžíce kvalitního oleje, 1 vejce, osmahnuté kostičky z 1 rohlíku, listy čerstvého salátu, 1 polévková lžíce sekané petrželky, sůl

Na rozehřáté pánvi (s nepřilnavým povrchem) rozpustíme na oleji za stálého míchání droždí až do opětovného sražení. Přidáme vejce, osolíme a mícháme do zahoustnutí. Těsně před koncem přidáme kostičky z rohlíku. Směs klademe na talíř pokrytý listy salátu a zdobíme posypem sekané petrželky. Podáváme s celozrnným pečivem a zeleným čajem.

Bramborová pomazánka

5 brambor, 1–2 lžíce oleje, sůl, kečup, sladká paprika, 1 lžíce plnotučné hořčice

Brambory uvaříme doměkka, oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle. Nejlépe, když jsou uvařené již den předem. K nastrouhaným bramborám přidáme olej, sůl (kdo může, tak i trochu pepře). Vše promícháme a dochutíme kečupem, sladkou paprikou, hořčicí. Pomazánku pořádně promícháme a můžeme podávat. Kdo snáší česnek, může přidat 2 stroužky. Recept je pro 4 osoby.

Blesková pomazánka

4 vajíčka vařená natvrdo, 25 dkg měkkého salámu, 2 větší kyselé okurky, 1 menší cibule, sůl, pepř, 1 malá majonéza

Vajíčka, salám, okurky a cibuli nastrouhat na hrubém struhadle, smíchat s majonézou, osolit, opepřit a namazat na plátky veky, ozdobit rajčetem, plátkem salátové okurky, zelenou petrželkou.

Sváteční pomazánka

2 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 1 lžíce octa – prohřejeme, rozmícháme a necháme vychladnout

Pomeleme 50 dkg měkkého salámu (dietní, šunkový), případně nakrájíme na nudličky. Pokrájíme nadrobno 2 okurky a 1 cibuli. Přidáme vlastní majonézu (viz výše) a dochutíme (sůl, pepř, chilli). Podáváme na vece nebo jako jednohubky.

Dršťková polévka z hlívy

Na zpěněné cibulce podusíme nadrobno nakrájenou polévkovou zeleninu. Přidáme na nudličky nakrájenou hlívu. Podusíme doměkka. Zaprášíme sladkou červenou paprikou. Zalijeme 1–1,5 l vývaru z masoxu. Vše přivedeme k varu, ochutíme pepřem, rozetřeným česnekem a hlavně majoránkou. Můžeme a nemusíme zahušťovat jíškou.

Cuketová polévka

Polovina větší cukety, 3 papriky, 4–5 rajčat, kelímek zakysané smetany, balkánský sýr (asi 100 g), kousek feferonky, vegeta, sůl

Oloupanou cuketu nakrájíme na kousky, zalijeme vodou, přidáme trochu vegety, feferonku a mírně osolíme. Vaříme asi 10 minut. Přidáme papriku nakrájenou na menší kostičky, rajčata rozkrájená na osminky a povaříme. Přidáme zakysanou smetanu, na kostičky nakrájený balkánský sýr a necháme přejít varem. Doporučená příloha je rohlík nebo celozrnné pečivo.

Nákyp z cornflakes

2 lžíce másla, 130 g cornflakes (kukuřičných lupínků), 8 broskvových půlek (i jiné ovoce), 2 vejce, 20 g strouhanky, 1 lžička čerstvě nastrouhaného parmazánu, cukr na posypání

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Máslo necháme rozpustit na pánvi a orestujeme na něm kukuřičné lupínky. Ovoce slijeme, necháme v sítu okapat a poté nakrájíme na půlky nebo osminky. 4 malé formičky vymažeme máslem a vložíme do nich nakrájené ovoce. Navrch nasypeme kukuřičné lupínky. Vejce rozkvedláme v misce. Strouhanku smícháme se sýrem. Rozkvedlanými vejci přelijeme směs v miskách a posypeme strouhankou se sýrem. Vložíme do trouby a zapékáme asi 15 minut. Jak vychladnou, posypeme cukrem a podáváme.

Roštěná

100 g hovězího masa, 5 g hladké mouky na zahuštění, 10 g másla, 200 g brambor, 50 g zeleniny (mrkev, celer, pór, brukev, sterilovaná fazolka, květák), sůl

Plátek masa naklepeme, osolíme, nasucho opečeme, podlijeme vývarem z cibule a kmínu a dusíme. Trochu zahustíme nasucho opraženou moukou a zlepšíme čerstvým máslem. Syrové brambory nakrájíme na plátky nebo nudle, zeleninu na kostky a promícháme, osolíme a dáme do máslem vymazaného alobalu do trouby upéct. Upečené podáváme k masu.

Vepřová na rajčatech

Na větší pánev dáme trošku oleje. Na hrubá kolečka nakrájenou cibuli rozložíme na dno pánve. Přidáme 2–3 plátky vepřového masa (nejlépe krček bez kosti). Naklepeme, osolíme, opepříme. Rozložíme do pánve na cibuli. Na maso poklademe vrstvu čerstvých rajčat nakrájených na kolečka (může jich být hodně). Přikryjeme poklicí a dusíme asi 40 minut. Pokud bude třeba, trochu podlijeme. Pak odkryjeme a dusíme do úplného změknutí masa.

Hořčičný králík

králík, 200 g plnotučné hořčice, 100 g plátky slaniny, sůl, 30 g másla

Omytého králíka rozporcujeme, díly povaříme 20 minut (ne déle) v tlakovém hrnci ve vodě se čtvrtkou lžičky soli. Poté je vyjmeme a necháme zchladit. Do hořčice vmícháme rovnou kávovou lžičku soli a směsí potřeme maso. Vložíme do pekáče, poklademe plátky slaniny a přidáme kousky másla. Necháme v chladu odležet, nejlépe do druhého dne. Podlijeme trochou vody a pečeme v rozehřáté troubě cca půl hodiny přiklopené a půl hodiny bez víka. Kontrolujeme a podléváme s ohledem na křehké maso. Podáváme s brambory a dušeným listovým špenátem dle místních zvyklostí.

Těstovinový mls

Brokolici rozebranou na růžičky lehce povaříme na pařáku (aby zůstala pěkná barva, rychle zchladíme). Ochlazenou posekáme nadrobno, rozpustíme 2–3 klasické tavené sýry, trochu mléka a posekanou brokolici. Tuto směs okořeníme a přidáme rozetřený česnek. Promícháme s vařenými těstovinami. Dobré je to studené i teplé.

Restovaná mrkev

Jednu velkou nebo dvě střední mrkve oškrábeme a nastrouháme na křenovém struhadle. Pár snítek petržele nadrobno nakrájíme a vhodíme na pánev s rozehřátou lžící oleje. Zamícháme, aby se petrželka rozvoněla, přidáme mrkvičku a rychle 2–3 minuty restujeme. Mrkev trochu zežloutne, malinko ji přisolíme a podáváme s dušenou rýží nebo vařeným bramborem.

Minutkové papriky

8 paprik, 4 dkg tuku, špetka kmínu, špetka soli

Papriky nakrájené na jemné nudličky posypeme špetkou tlučeného kmínu, špetkou soli a přikryjeme pokličkou. Dáme prohřát na několik minut na tuk. Změknou, ale zůstanou jasně zelené. Podáváme s houskou, chlebem nebo bramborami.

Kuřecí závitky

60 dkg kuřecích prsíček, plátky anglické slaniny (tolik, kolik je plátků kuřecích prsíček), francouzské nebo vídeňské párky (také tolik, kolik je plátků masa), sůl, pepř, 3 smetany ke šlehání, 3–4 lžičky Vital Melasy, párátka na spojení závitků

Maso naklepeme, osolíme, opepříme. Na plátek masa položíme anglickou slaninu a párek, zatočíme a spojíme párátky. Na tukem vymazaný pekáč naskládáme závitky. Šlehačku smícháme s Vital Melasou a zalijeme jí závitky. Necháme přikryté v lednici do druhého dne odležet. Druhý den pečeme přikryté v troubě. Podáváme s bramborami nebo rýží.

Nivové plátky

Připravíme si plátky kuřecích prsíček – naklepeme je a osolíme. Nivu nakrájenou na kostičky zabalíme do plátku šunky a tento balíček zavineme do plátku masa. Volný kraj přichytíme párátkem, obalíme v mouce smíchané s kořením (vegeta nebo grilovací koření) a usmažíme. Jako přílohu podáváme brambory.

Citronové kuře

1 menší kuře, 1 cibule, 5 dkg másla, 2 plátky z menšího citronu, grilovací koření

Kuře osolíme a rozporcujeme na 4 díly. Cibulku osmahneme dosklovata a přidáme kuře. Posypeme grilovacím kořením. Přidáme 2 plátky citronu a dusíme doměkka. Můžeme přilít trochu vody. Podáváme s rýží. Ke kuřeti můžeme přidat pokrájené papriky i mraženou zeleninu.

Cuketa s rýží a masem

2 cukety, rýže ze 2 sáčků (předem uvařená), 200 g mletého kuřecího masa, Podravka/Vegeta, 1 vejce, 100 g strouhaného sýra

Cukety podélně rozpůlíme a vydlabeme. Dužinu nakrájíme na kousky, smícháme s rýží, vejcem, kuřecím masem a posypeme kořením. Směs vložíme do vydlabaných cuket, ty položíme do vymazaného pekáčku, podlijeme vývarem a pečeme asi 40 minut v troubě. Nakonec těsně před dokončením posypeme sýrem a necháme dopéct dozlatova. Recept je pro 2 osoby.

Zapečená brokolice

Mraženou brokolici smícháme s 20 dkg šunky a okořeníme, vložíme do vymazané zapékací misky, posypeme na nudličky pokrájeným tvrdým sýrem, zalijeme rozšlehanými vajíčky a dáme zapéct. Můžeme podávat s vařeným bramborem, ale i samotné. Jídlo je rychlé, chutné, dietní.

Sekaná

1/2 kg oloupané a vydlabané cukety (nakrájené na malé kostičky), 2 vajíčka, 10 dkg tvrdého sýra nahrubo nastrouhaného, 1 lžíce polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 1 sklenička dětské krupičky, 1 dl oleje, 1 mrkev jemně nastrouhaná, 10 dkg salámu nebo uzeného masa (je chutnější), sůl, pepř, mletý kmín, grilovací koření, může být česnek, cibule

Vše smícháme, dáme do pekáčku a pečeme dorůžova.

Kuličky s kedlubnou

1/2 kg mletého masa, 1 vejce, 1 cibule, sůl, pepř, majoránka, trocha strouhanky, 1–2 kedlubny

Vše smíchat, vytvořit kuličky velké asi jako karbanátek, rozložit do vymaštěného pekáčku a dát na čtvrt hodinky zapékat do trouby. Jednu větší nebo 2 menší kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle a posypeme jimi předpečené kuličky, podlijeme a dáme ještě zapéct, až vše zrůžoví. Podáváme s vařeným bramborem.

Rádoby bramborový salát

Na dno nádobky vrstvíme sterilovaný celer (slít nálev), sterilovaný ananas – kousky (slít šťávu), šunku, vejce (asi 3 ks nakrájet na kostičky), malou majonézu, nastrouhaná jablka (asi 3 ks), tvrdý sýr nízkotučný (nastrouhat nahrubo). V lednici necháme odležet do druhého dne a poté opatrně promícháme. Nedoporučuje se promíchat okamžitě, je lepší nechat ve vrstvách odležet.

Letní pochoutka

1/2 kg vepřového masa (nakrájené na kostky), 5 paprik, 5 rajčat, 1 hlávka zelí, kmín, sůl

Maso dáme vařit do vody s kořením (3 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, 3 kuličky celého pepře, sůl a kmín). Papriky a hlávku zelí nakrájíme na proužky, rajčata nakrájíme na plátky, přidáme sůl a kmín, přilijeme vodu a vaříme doměkka. Pokud je rajčat málo, přidáme rajský protlak nebo kečup. Až je maso měkké a zelenina uvařená, smícháme vše dohromady a zahustíme zásmažkou. Podáváme s chlebem.

Linecké koláčky

250 g másla, 150 g moučkového cukru, 3 žloutky, citronová kůra, 400 g hladké mouky

Těsto zaděláme večer a necháme v chladu odpočinout. Druhý den vyválíme na stéblo tlusté a vykrajujeme kytičky, polovinu množství pak s dírkou. Upečeme do slabě růžového odstínu. Plníme domácí rybízovou marmeládou. Linecká kolečka můžeme zdobit různě, třeba polít čokoládou, ozdobit ořechem, vykrojit slzičku a ozdobit mandlí, hned to vypadá, že máte spoustu druhů cukroví – a téměř bez práce.

Tvaroháček

½ kg tvarohu, 1 sklenice cukru, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 vrchovaté lžíce želatiny, 1 sáček piškotů, ¼ kg Hery (rozpustit), ½ l mléka, ovoce (jahody)

Želatinu dáme do ¼ l mléka nabobtnat do rána. ¼ litru mléka ohřejeme a smícháme s nabobtnanou želatinou. Směs rozšleháme v misce s tvarohem a dalšími přísadami. Dortovou formu vypláchneme studenou vodou, nalijeme hmotu a přidáme piškoty, ovoce nebo jahody. Dáme ztuhnout na 6 hodin do lednice.

Piškotový dort

2 balení piškotů, 1 ananasový kompot, 1 pudink, 1 máslo, 1/2 l mléka, kokos, 3 polévkové lžíce cukru moučka

Piškoty klademe na kulatý podnos a namáčíme je ve šťávě z kompotu. Naklademe dvě vrstvy a na ně rozetřeme krém, který jsme připravili z másla, cukru a pudinku. Postupujeme dále v další vrstvě piškotů a na ně poklademe ananasový kompot, pak zase vrstvu piškotů a nakonec dáme krém, který posypeme kokosem.

Hrnkový koláč

2 vejce, 1 hrnek cukru krystal, 0,5 hrnku oleje, 1 kypřicí prášek, 2,5 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, ovoce dle chuti

Suroviny smícháme a vymícháme dohladka. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a poklademe ovocem. Posypeme drobenkou a dáme péct. Recept je pro 5–6 osob. Hrnek má obsah ¼ litru.

Tvarohové řezy

4 vejce, 15 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 6 dkg hladké mouky, ½ prášku do pečiva, 12 dkg másla, 1 kostka tvarohu, rozinky, ořechy, nastrouhaná čokoláda

Žloutky s máslem a cukrem utřeme do pěny, přidáme tvaroh. Rozšleháme a postupně přidáváme mouku, ořechy, rozinky a čokoládu. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh. Pečeme na vyšším plechu nebo v pekáčku přibližně 25 minut při 180 °C.

Sušenky

1 Heru, 1 vejce, 1,5 šálku cukru a ¼ šálku vody utřeme do pěny. Poté smícháme dohromady 1,5 šálku polohrubé mouky, 0,5 lžičky sody a 1 lžičku skořice. Přidáme 3 šálky ovesných vloček, 1 šálek čokoládových kousků a 1 šálek oříšků nebo hrozinky. Vše smícháme dohromady a polévkovou lžící děláme hrudky. Sušíme v troubě na 150 stupňů.

Zdroj: článek Dieta po odstranění polypů tlustého střeva

Příběh

Ve svém příspěvku DÁ SE SNÍST KRÁLÍK KDE JE KRÁLIČÍ MOR? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Začali nám vybírat králíci na mor,rada bych věděla jestli se dá jíst nebo ne! Děkuji za odpověď Zdenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MVDr. Hrachová.

Dobrý den,
pro lidskou konzumaci je maso nemocných králíků zcela nevhodné.
Mrtvá zvířata je nutné zakopat či spálit, aby se virus nešířil dále. Důležitá je také dezinfekce králíkárny (např. 1% NaOH a formalín, ...).
Pokud jste tak neučinili, v příštím chovu doporučuji králíky navakcinovat, výrazně se tím sníží riziko nákazy. Ani to ale není u této nemoci stoprocentní zárukou.

Hodně štěstí,
MVDr. Hrachová

Zdroj: příběh Dá se sníst králík kde je králičí mor?

Dieta

Pacientům se dnou se doporučuje snížit obsah purinů v potravě, denně konzumovat 150 g zeleniny a ovoce (ideálně čerstvou). Při záchvatech dny se doporučuje podíl ovoce a zeleniny ve stravě ještě zvýšit (klidně až dvojnásobně). Pomoci mohou i odlehčené dny, kdy dvakrát týdně v jídelníčku bude jen zelenina a ovoce. Při dnovém onemocnění se musí omezit koření a snížit množství soli ve stravě. Doporučuje se také (pokud to jde) nahradit živočišné tuky těmi rostlinnými a rybími tuky a oleji.

K pití se doporučuje pít nesycenou vodou, čaje (bylinkové, ovocné), celerovou šťávu.

Mezi "zakázané" potraviny patří některé druhy ryb (kaviár, jikry, halibut, pstruh, losos, kapr, sardinky, očka, ančovičky, šproty, sleď, slanečky), kvasnice (kynuté a celozrnné pečivo), uzeniny, játrové paštiky, jelita a jitrnice, vnitřnosti (brzlík, ledviny, játra, mozeček, plíce, slezina, drštky), kořeněné pokrmy, silné masové vývary, masové bujóny, zvěřina, mladé telecí maso, koření (chilli, feferonky, pepř, kari, sojová omáčka, maggi, dresinky, česnek, křen), mák, želatina, zrající plísňové sýry, luštěniny (čočka, fazole, hrách), čokoláda, kakao, kofein, rebarbora, špenát, zelený hrášek, červená řepa, fíky.

Naopak doporučované (nebo aspoň přípustné) potraviny jsou z ovoce třešně, banán, hrozinky, jahody, jablka, hrušky, borůvky, broskve, meruňky, nektarinky, ananas, angrešt, švestky, pomeranče, ze zeleniny pak celer, cuketa, baklažán, cibule, brambory, zelené fazolky, kapusta, květák, rajčata, zelí, pórek, ředkvičky, salát, mrkev, sója, paprika, chřest, kedlubny, okurky, avokádo. Dále pak také houby, tmavé pečivo, suchary, sušenky, bábovky, croissanty, perník, závin, zázvor, kopr, tzatziki, petržel, pažitka, kmín, majoránka, puding, zmrzlina, mléko, zakysané mléčné výrobky, tvaroh, sýry, brynza, jogurty, vejce, těstoviny, jáhly, pohanka, rýže, bílé konzervované fazole, džem, med, rozinky, mandle, hořčice, z masa pak koroptev, krůta, holub, králík, zajíc, z ryb sumec, lín, platýz, úhoř.

Místo masa se doporučuje jíst třeba tofu.

Jídelníček člověka trpícího dnou by měl obsahovat převážně tedy ty potraviny, které snižují množství kyseliny močové. Ke snídani se hodí jíst třeba nízkotučné bílé jogurty doplněné vhodným ovocem a lněným semínkem, celozrnné pečivo či rýžové chlebíčky se zeleninovými pomazánkami, omeleta. Ke svačinám (dopolední i odpolední) se doporučuje konzumace ovoce či zeleniny v různých podobách (ovocné saláty, samotné ovoce, smoothie, ovoce s jogurtem, tvarohem) a oříšky.

K obědu a večeři může mít pacient trpící dnou třeba pečené brambory s brynzou, pohanku s dušenou zeleninou, kuřecí prsa plněná sýrem, celerové hranolky, grilovaný losos, pečená zelenina; brokolicová polévka s krutony, celozrnný toast s vaječnou pomazánkou, zeleninou, zapékaný květák s vařeným bramborem, grahamové těstoviny.

Zdroj: článek Kyselina močová - babská rada

Bezlepková dieta - jídelníček

Jídelníček při bezlepkové dietě by měl být vyvážený, měl by se vyhnout potravinám obsahujícím lepek a zároveň nahradit chybějící vitamíny.

Snídaně

Ke  snídani při bezlepkové dietě je vhodný ovocný (bylinkový) čaj, müsli (bezlepkové) či pečivo (bezlepkové) s pomazánkou (například rybí, mrkvová, vajíčková), s máslem, kvalitní šunkou, taveným sýrem, slaný pohankový koláč, jáhly s  ovocem, vločky s ovocem a medem.

Svačina

Denní dávka vitamínu se v jídelníčku dá splnit vhodnou ovocnou (zeleninovou) svačinou: například banán, meloun, blumy, broskve, jablka, mrkvový salát, citrusy.

Oběd

Správný oběd se skládá ze dvou chodů: z polévky a hlavního jídla. Polévka může být jakákoliv, důležité je, aby nebyla zahuštěná moukou, vhodná je například polévka hrášková, gulášová, kmínová s vejci, hovězí vývar s bezlepkovými těstovinami, zeleninová, koprová, celerová. Jako hlavní jídlo je vhodné například pečené kuře s dušenou rýží, bezlepkové jahodové knedlíky, plněné papriky sójovým masem, rajská omáčka a  bezlepkové těstoviny, španělský ptáček a dušenou rýží, grilovaný pstruh s bramborovou kaší, pečený králík s dušeným zelím a bramborovým knedlíkem, čočka s vejcem, ryba s bramborem a zelenými fazolkami, rýže s kuřecím masem a žampiony.

Svačina

Odpolední svačina může být nápaditější, k pití je vhodné mléko/mléko, k jídlo například: perník, knockebrot, jogurt s ovocem, bezlepkový croissant, šlehaný tvarohem, jáhlový nákyp s  meruňkami, pohankové palačinky s ovocem.

Večeře

I večeře může být velmi pestrá: zapečené brambory se špenátem a sýrem, kuřecí nudličky s cuketou a těstovinami, pohankový chléb s tvarohovou pomazánkou, jáhlová kaše s jablky a skořicí, lasagne s mletým masem, pohankové rizoto se žampiony, zapečené toasty se šunkou, žampiony plněné nivou, bezlepkové těstoviny s  dýní a žampiony, zelenina s kozím sýrem, zapečený fenykl.

Zdroj: článek Bezlepková dieta

Příběh

Ve svém příspěvku BRÁT MILURIT PO ZÁCHVATU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Manželka je ráda že si nemužu dát pivo prý nelze tělo ošálet.Po záchvatu a tvrdý měsíční dietě,která se skládala z mrkve jako králík a jogurtu,jsem dostal chut na nějaký alkohol,beztak za měsíc musí nějaký ty puriny zmiznout.Napadla mě vodka s džusem i když tvrdý jsem nikdy neholdoval,prý nemá puriny.dopadlo to dobře.Dieta pokračuje dál,milurit jsem ještě nenasadil,ani nevim po jaký době ho mužu nasadit od skončení záchvatu.Je mi fajn normálka chodim a za další týden 7 plzní prý je ok nejlepší Buch.Ráno chladim už palec.Za 3 dny zase dobrý .Mozek mi napovídá,dáme vodku.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamilbrousek8@gmail.com.

Ano to je správný názor, ale pravda je jinde. Vůbec se nesmí alkohol. Kdo má dnu nemusí do protialkoholní léčebny. Bolest ho vždy vyléčí. Chce to pevný nervy a do hospody se chodit vysmívat těm co pijí pivo, víno, vodku atd. Do sebe cpou jak to de.

Zdroj: příběh Brát milurit po záchvatu

Výběr potravin

Maso

  • libové maso – hovězí zadní, vepřová kýta, telecí, jehněčí, libová slepice, kuře, krůta, králík;
  • ryby – sladkovodní i mořské – pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé;
  • vnitřnosti – drůbeží játra;
  • uzeniny – libová šunka, libové dietní párky, šunkový salám, dietní salám.

Mléko, mléčné výrobky

  • můžeme podávat jako samostatný pokrm;
  • vhodné jsou zakysané mléčné výrobky – biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko;
  • bílý jogurt s marmeládou a ovocem;
  • Termix, Pribináček, Lakrumáček;
  • tvaroh měkký i tvrdý, nízko- i plnotučný;
  • sýry – tvrdé, strouhané nebo celé plátky – Eidam, Moravský bochník – sýry se nesmějí tepelně zpracovávat;
  • tavené sýry přírodní nebo s jemnou příchutí.

Vejce

  • v lehce stravitelné úpravě, můžeme i vejce připravené natvrdo, ale pouze ve formě pomazánky;
  • maximálně 2 vejce/den.

Tuky

  • čerstvé máslo, rostlinné tuky, nejvhodnější jsou rostlinné oleje.

Sacharidové potraviny

  • cukr, med přiměřeně;
  • mouka hladká, polohrubá i hrubá, ovesné vločky, krupice (kroupy, krupky lisujeme);
  • příkrmy – brambory, bramborová kaše, těstoviny, rýže, knedlík jemný houskový a jemný bramborový, noky, halušky.

Ovoce

  • čerstvé, kompotované, zmrazené, sušené (správně nabobtnané);
  • banány, pomeranče, mandarinky, ananas (kompot), grapefruit, citrón, jablka, meruňky, broskve, nektarinky (loupané), hrozny (šťáva), třešně, višně, švestky, ryngle, kiwi, jahody, maliny, borůvky, meloun;
  • nedoporučované – brusinky, angrešt, rybíz, hrušky, kdoule, jeřabiny, datle, fíky, kokos, ořechy, mandle, mák.

Zelenina

  • mrkev, celer, petržel, černý kořen, pastinák, špenát, sterilované fazolky, hrášek, hlávkový salát, čínské zelí, květák, brokolice (individuálně v domácím léčení), červená řepa, rajčata, rajčatový protlak, rajčatová šťáva, pór (v malém množství), kedlubna, kukuřice (menší množství), cuketa, dýně, lilek, patison;
  • nedoporučovaná zelenina – okurky, paprika, ředkvička, kapusta, zelí, česnek, cibule.

Koření

  • kmín, vývar z kmínu, vývar z bobkového listu, nového koření, cibule, vývar z hub, malé množství sladké papriky, mletá skořice, vegeta, strouhaný perník, majoránka, natě;
  • nedoporučované koření – bujón, maggi, pepř;
  • kyselíme menším množstvím octa, citrónovou šťávou, citrónovým džusem.

Pečivo

  • rohlíky, housky, veka, netučná vánočka, mazanec, bílý chléb, dětské piškoty, suchary, loupáčky bez máku.

Zdroj: článek Zánět slepého střeva

Příběh

Ve svém příspěvku FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta.

Po čtvrté tabletě , neskutečná bolest hlavy a nevolnost , jak při nástupu silné migrény , pěknej hnus , okamžitě jsem vysadila a je dobře ,už nikdy a ta nálepka ny krabičce co to má znamenat ???? Jdu vrátit lékařce ať si dělá pokusného králíka z někoho jiného .

Zdroj: příběh Furolin diskuze

Jídelníček na týden

Jaterní dieta se musí dodržovat přísně a dlouhodobě, pozitivem je, že játra jsou orgán, který má největší schopnost regenerace. Jaterní dieta je sestavená na podobných principech jako dieta žlučníková. Co se týče výběru, je jaterní dieta méně přísná a jsou do ní v hojné míře zařazeny bílkoviny, mléko, mléčné výrobky a tvaroh. Recepty jaterní diety by měly obsahovat velké množství libového masa, ale počet vajec je omezen na 1 kus denně. Tuky jsou omezeny stejně jako ve žlučníkové dietě, mastí se poloviční dávkou než při jiných dietách, a to jen čerstvým nepřepáleným máslem.

Mezi nejnevhodnější potraviny při onemocnění jater a následné jaterní dietě patří tučná jídla (hranolky, sádlo, máslo), tučné maso (koleno, bůček, vepřové maso), uzeniny (salámy, buřty, paštika, konzervy), koření (chilli, paprika), vaječné výrobky (vejce, majonéza), alkoholické nápoje.

Vhodnými potravinami jsou zdravé tuky (olivový olej), libové maso (kuře, králík, netučné ryby), drůbeží a dušená šunka, pečivo (nekynuté koláče, tvarohové těsto, bramborové těsto) a všechny druhy ovoce.

Technologická úprava stravy je šetrná výběrem potravin i zpracováním. Vhodnou tepelnou úpravou je vaření či dušení, a pokud upravujeme pokrm pečením, volíme přípravu v alobalu, horkovzdušné troubě nebo v teflonové nádobě. Dbáme na to, abychom nepřepalovali tuk. Podléváme malým množstvím vody nebo netučného vývaru a máslo či olej přidáváme až na konci úpravy. Pokrmy zahušťujeme nasucho opraženou moukou (mouku opražíme nasucho a přidáme tuk), rozmixovanou zeleninou, strouhaným bramborem, moukou rozšlehanou ve vodě či bramborovým škrobem. Připravená jídla musí mít měkkou konzistenci, aby byla lehce stravitelná. Jídlo dělíme do 5–6 denních dávek, jíme častěji a v menších objemech. Důležité je dodržování pitného režimu. Do jídelníčku nezařazujeme čerstvé, ještě teplé pečivo.

Zdroj: článek Jídelníček pro nemocná játra

Příběh

Ve svém příspěvku JAK ZJISTIT NEDOSTATEK HOŘČÍKU V TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohuslav Reitermann.

Dobrý den. Chtěl bych se Vás zeptat, zda si mohu nějaký test na nedostatek hořčíku udělat sám, aniž bych byl nucen dojít k lékaři? Vše tomu naznačuje, že by to asi tak mělo být. (vysoký krevní tlak na který beru léky, občasné náhlé a velké křeče v nohách - hlavně po sportu, když sedím poté doma v pohovce, bolest kloubů - hlavně v ramenou). Také jsem zkoušel před a při jízdě na kole brát různé doplňkové prostředky na hořčík a nepomohlo mi to.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Nejlepší je prevence. Já jím denně hrstičku ořechů, ovoce, zeleninu, luštěniny. Z masa zařazuji do jídelníčku telecí, kuře, králík. Velkým vzorem je pro mne americký lékař J. Fuhrman. Jeho léčba je založena na zdravých potravinách. Tyto potraviny mají i dostatek hořčíku, takže nemusím přemýšlet nad žádným testem.

Zdroj: příběh Jak zjistit nedostatek hořčíku v těle

Příklad jídelníčku

Pondělí

  • snídaně: včerejší pečivo s dietní krůtí či kuřecí šunkou
  • dopolední svačina: nedoslazované ovocné pyré s trochou tvarohu
  • oběd: dušený králík s bramborovou kaší z netučného mléka
  • odpolední svačina: netučný tvaroh
  • večeře: dušená cuketa s rajčaty
Úterý
  • snídaně: včerejší pečivo nebo toustový celozrnný chléb s netučným sýrem
  • dopolední svačina: jablko
  • oběd: přírodní kuřecí řízek s bramborem vařeným ve slupce
  • odpolední svačina: netučný jogurt
  • večeře: zeleninová směs připravená na páře
Středa
  • snídaně: včerejší pečivo s pomazánkou z netučného tvarohu
  • dopolední svačina: banán
  • oběd: filé z tresky s rýží vařenou na páře
  • odpolední svačina: zeleninový salát
  • večeře: ovocné knedlíky z tvarohového těsta vařené na páře
Čtvrtek
  • snídaně: včerejší pečivo nebo toustový celozrnný chléb s medem
  • dopolední svačina: mandarinka
  • oběd: vařené hovězí s bramborem vařeným ve slupce
  • odpolední svačina: zeleninový mrkvový salát
  • večeře: celozrnné pečivo, sýr Cottage
Pátek
  • snídaně: včerejší pečivo s debrecínkou
  • dopolední svačina: pomeranč
  • oběd: dušené telecí s rýží
  • odpolední svačina: sklenice polotučného mléka
  • večeře: vařené šišky z bramborového těsta
Sobota
  • snídaně: jáhlová kaše s jablkem a medem, ovocný čaj
  • dopolední svačina: jablko
  • oběd: kuřecí maso s bramborovou kaší z netučného mléka
  • odpolední svačina: rajčatový salát
  • večeře: bramborové knedlíky s tvarohem a ovocem vařené na páře
Neděle
  • snídaně: včerejší pečivo s debrecínkou
  • dopolední svačina: pomeranč
  • oběd: krůtí nudličky s rýží
  • odpolední svačina: nízkotučný jogurt
  • večeře: těstoviny s kuřecím masem a zeleninou připravenou na pář

Zdroj: článek Jídelníček pro nemocná játra

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A KEDLUBNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

jeste jsem se chtela zeptat nikde jsem nenasla zda se na warfarin muze jist uzenina. a treba kralik nebo kachna.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Uzenina, kachna a ani králík nevadí. Nic z toho totiž neobsahuje žádný vitamín K a proto to nijak neovlivňuje účinky Warfarinu. Při Warfarinu nemusíte hlídat maso, rýži, ani mouku a výrobky z nich.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Může se na warfarin kedlubna?

Dieta na dvanácterník

Dvanáctník (latinsky: duodenum; zastarale a hovorově: dvanácterník) je podkovovitě stočená počáteční část tenkého střeva (intestinum tenue) navazující na žaludek. Kromě žaludku do něj rovněž ústí vývod žlučníku z jater a vývody slinivky břišní. Délka dvanáctníku je mezi 20 a 28 cm a jeho průměr činí 3,5 až 4,5 cm. S výjimkou svého začátku je dvanáctník srostlý se zadní stěnou břišní a druhotně krytý nástěnnou pobřišnicí (peritoneum).

Náhradu ochranného hlenu vám poskytne škrob ze syrové brambory, vyzkoušejte tedy následující: Po spánku, kdy je tělo žíznivé, nebo tehdy, kdy je žaludek, dvanáctník i část střeva prázdná (směnaři), vypijte několik lžic škrobu z čerstvé brambory. Škrob připravíte tak, že syrovou bramboru nastrouháte, vyždímáte (nejlepší je malá řezací odstředivka na ovoce) a po chvilce slijete vodnatou bramborovou šťávu a sedlý škrob vypijete. Někdo to vypije bez čekání všechno, jiný se spokojí i s nastrouhanou dření ze syrové brambory. Takto postupuje nestravitelný škrob brambory rychle do střeva a sliznice z něj vstřebává vodu, až ho zahustí a on se stane v podstatě povlakem. Právě tam, kde je ochranného hlenu nejméně, vstřebává sliznice nejvíce a zde se tedy vytvoří nejsilnější vrstva škrobového povlaku. Ten potom jako hlen ochraňuje tuto sliznici před ranními agresivními trávicími šťávami. Zvláště při jejich vyplaveních před prvním jídlem, kdy jsou nejagresivnější a je jich, vzhledem k množství potravy, nejvíce. Škrob je relativně rychle setřen natráveninou, ale následující trávicí šťávy nejsou tak agresivní, a tak škrob svůj ochranný úkol splnil. Ze sušeného škrobu to nejde a do zásoby také ne, což vyplývá z prostorové struktury škrobu v cytoplazmě buněk brambory. Přestože syrové brambory obsahují solanin, tak jeho množství, není-li brambora zelená, neškodí ani při několikaměsíčním užívání. Takže vyzkoušejte každé ráno před snídaní několik lžic bramborového džusu a na noc čaj z heřmánku jako hojivou náplast na celodenní dřinou poničenou sliznici.

Stravujte se nedráždivě, dietně a lehce.

Čerstvé ovoce a zelenina se svými volnými kyselinami na lačno dráždí. Buď si je dejte čerstvé až po jídle, nebo raději konzumujte kompoty a zeleninu dušenou či jinak tepelně upravenou, což se kvůli vláknině zvláště doporučuje.

Potraviny zakázané při dvanáctníkovém onemocnění:

  • alkohol, cigarety
  • pečivo (výrazně okyseluje organismus)
  • rafinovaný cukr (je agresivní na žaludek)
  • smažené a tučné výrobky, chipsy
  • vuřty, uherský salám, vysočina, česnekový salám, paprikový salám, paštika, jitrnice, vinné klobásy a podobně
  • tučné maso – nakládané, konzervované a smažené, divočina
  • šproty, tučné, uzené a nakládané ryby, makrela
  • aromatické a tučné sýry (pivní sýr, syrečky, romadúr, ementál, eidamská cihla, hermelín, niva a podobně)
  • luštěniny – čočka, fazole – obsahují slupky a nadýmají
  • syrová zelenina – ředkev, ledový salát, cibule, česnek, paprika, cibule, nakládaná zelenina, čerstvé i sušené houby
  • ořechy – vlašské ořechy, mandle, slunečnicová semínka, mák
  • káva
  • ovocné džusy
  • ocet
  • ostré koření (pepř, pálivá paprika, kari, zázvor a podobně), masox, sójová omáčka, worcesterská omáčka
  • kvasnice (droždí) kvůli stagnaci jídla v žaludku, má bobtnavé a kvasící účinky, netráví se tak, jak má, poškozuje střeva obzvláště s pečivem
Doporučené potraviny:
  • lehce stravitelné potraviny – nejlépe dušené
  • zelenina – dušená i vařená, trochu čerstvá – hlávkové zelí, mrkev, kedlubny, saláty, řepa, rajče bez slupky, dýně hokkaidó, brokolice, mrkev, květák, petržel, celer, vařené brambory ve slupce mají větší obsah živin; brambory jsou ale lepší pouze čerstvé ve formě šťávy kvůli velkému obsahu škrobů
  • sliz z lněného semínka – doporučuje se 1 lžíce 2x denně (sliz se připraví vyvařením polévkové lžíce do vody)
  • hovězí vývary
  • rostlinná želatina agar
Potraviny povolené občas:
  • rýže, jáhly, pohanka
  • tofu a sója
  • libová masa (ryby, králík, hovězí – vše jen dušené, vařené, nikdy ne smažené); pozor: z přemíry bílkovin a tuků časem může vzniknout žlučníkový kámen nebo nádorové bujení, při stagnaci potravy v žaludku pak kvůli vředu dvanáctníku hrozí naleptání žaludeční sliznice a vznik i vředu žaludečního
  • mléčné zakysané nízkotučné výrobky – nejlépe kvalitní jogurt
  • ovoce – jablka (ostrouhaná), banán
Doplňky výživy:
  • mladý ječmen – je zásaditý a obsahuje vitamíny skupiny B
  • lecitin v kapslích – vyrovnává hladinu cholesterolu, obaluje sliznici žaludku
  • čaje na žaludek (puškvorec, máta, heřmánek, ostropestřec) – podporují pohyb potravy do střev
  • soda při akutním překyselení nebo bolesti žaludku – je údajně lepší než třeba Helicid a podobné chemikálie, které zabraňují vytváření žaludečních kyselin – soda jen neutralizuje
  • CHAGA – nejúčinnější houba na vředové choroby
  • Hericium – léčivá houba korálovec ježatý – lze již zakoupit i v ČR
  • Drags Imun – pryskyřice ze stromu Croton lechleri
  • propolis – užívá se 3x denně půl až 1 hodinu před jídlem 20 až 35 kapek do mléka nebo medu, zlepšení se projeví po 3 dnech léčby, pokud se současně užívá mateří kašička a med, jde o vhodnou kombinaci ke konzervativní léčbě vředové choroby

Zdroj: článek Žaludeční vředy - vhodná strava

Vhodné potraviny

Nevhodné potraviny byste měli nahradit mlékem, čerstvým ovocem a zeleninou, oříšky, zdravými tuky či vejci. Při dietě u dny je velmi podstatný i pitný režim, přičemž se doporučuje vypít denně minimálně dva litry vody, případně bylinného čaje, samozřejmě bez cukru.

Tipy a doporučení:

  • káva: snižuje hladinu kyseliny močové v těle, vhodné je pít však maximálně tři šálky kávy denně, i káva vám může spolu s dodržováním diety pomoci v zabránění novým atakům dny a poškozením kloubů;
  • ovoce: povolené jsou všechny druhy ovoce, přičemž mimořádně vhodné jsou třešně, ty chrání před záchvaty dny, protože pomáhají snižovat hladinu kyseliny močové v krvi, dále jablko, hruška, borůvky, broskve, meruňky, nektarinky, ananas, angrešt, švestky, pomeranče;
  • zelenina: vhodné jsou téměř všechny druhy zeleniny – celer, cuketa, baklažán, cibule, brambory, zelené fazolky, květák, rajčata, zelí, pórek, ředkvička, salát, mrkev, sója, paprika, chřest, kedlubny, okurky, avokádo;
  • luštěniny: trpíte-li dnou, můžete jíst například fazole, cizrnu, bílé konzervované fazole, ale i sóju;
  • mléčné výrobky: všechny druhy, nejvhodnější jsou však ty nízkotučné, zakysané mléčné výrobky, tvaroh, sýry, brynza, jogurty;
  • vejce;
  • ořechy a semena;
  • celozrnné potraviny: hnědá rýže, ovesné vločky, pohanka, quinoa, jáhly, pohanka, rýže, těstoviny;
  • všechny druhy bylinek a koření;
  • káva, čaj;
  • rostlinné oleje: kokosový, řepkový, olivový, lněný;
  • houby;
  • tmavé pečivo, knäckebrot, suchary;
  • zázvor, kopr, tzatziki, petržel, pažitka, kmín, majoránka;
  • pudink, zmrzlina;
  • džem, med, rozinky, mandle;
  • koroptev, krůta, holub, králík, zajíc.

Samozřejmě si občas můžete dopřát menší prohřešek, ovšem myslete na to, aby to nebylo příliš často. Může se vám to totiž vymstít v podobě probdělé noci ve společnosti dnavého záchvatu.

Zdroj: článek Doporučená dieta při dně

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Může se prosím vás u zvýšené kyseliny močové jíst králík?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšená kyselina močová souvisí s puriny, které jsou bohatě obsaženy v masu, i v tom králičím. Při zvýšené kyselině močové můžete jíst maso, ale jen trochu. Jednu porci každý druhý den. V tom dni, kdy máte maso, už nejezte nebo nepijte potraviny s vysokým obsahem purinů, jako je například pivo nebo alkohol obecně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Kyselina močová v krvi

Pokrmy z bílého masa

S výjimkou kachen domácích i divokých a hus obsahuje bílé maso málo tuků a hodí se do zdravé kuchyně. Jelikož se nedoporučuje velká konzumace masa, je vhodné masité pokrmy kombinovat s dostatečným množstvím zeleniny. U netučných bílých mas si diabetici mohou vychutnat křupavou vypečenou kůžičku. Maso jim dodá potřebné železo. Strava bez masa může způsobit nutriční výkyvy obsahu bílkovin, tuků a cholesterolu, ovšem postačí dvě až tři masitá jídla týdně.

Kebab

Ingredience: 125 g kuřecích prsíček, 50 g cibule, sůl

Ingredience na marinádu: nastrouhaná nezávadná kůra z pomeranče, šťáva z jednoho pomeranče, 1 g česneku, 5 g oleje, sójová omáčka, 2 g sezamových semínek, chilli koření

Postup: Smícháme všechny ingredience marinády. Přidáme nakrájené kousky kuřete a dobře promícháme. Přiklopíme a necháme v chladu odpočinout asi 2 hodiny, občas maso v marinádě promícháme. Cibulky krátce povaříme, scedíme a osušíme. Gril nastavíme na střední teplotu, maso vyjmeme z marinády a střídavě napichujeme na jehlu maso a cibulku. Potřeme marinádou a grilujeme cca 15 minut, dokud není maso měkké. Během grilování můžeme maso potírat marinádou. Špízy obracíme.

Množství – 150 g, E – 267, B – 32, T – 9, S – 18, chol – 94

Ašantská krůta

Ingredience: 125 g krůtích prsou, 30 g cibule, paprika, sůl, vývar, pepř, 20 g burských oříšků

Postup: Očistěné naporcované maso dáme dusit s oloupanou a velmi jemně posekanou cibulkou a s mletou paprikou. Občas podléváme vývarem. Když je krůtí maso hotové, opepříme jej a šťávu zahustíme rozemletými burskými oříšky.

Množství – 175 g, E – 375, B – 35, T – 22, S – 16, chol – 100

Králík z Provence

Ingredience: 120 g králičího masa, 5 g slaniny, 5 g oleje, sůl, petrželová nať, česnek, 20 g čerstvých hub, 15 ml bílého vína, 50 g rajčat

Postup: Maso prošpikujeme slaninou. Na pekáč dáme tuk s jemně pokrájenou cibulkou, vložíme maso a pečeme v troubě za občasného podlévání. Když je maso poloměkké, přidáme posekanou petrželku, utřený česnek, nakrájené houby, bílé víno, rajčata a trochu vývaru. Dusíme do měkka.

Množství – 200 g, E – 302, B – 26, T – 20, S – 3, chol – 94

Zdroj: článek Redukční jídelníček pro diabetika

Vzor jídelníčku

Snídaně (celkem by měla obsahovat 35 g sacharidů):

  • 1/4 l bílé kávy, nebo mléka, nebo čaj s mlékem
  • 50 g chleba, nebo celozrnný rohlík
  • 50 g bílkovinné potraviny (nízkotučný sýr do 30 % tuku v sušině, nízkotučný tvaroh, šunka, drůbeží párek, vejce)
  • Přesnídávka (celkem by měla obsahovat 15 g sacharidů):
  • 100 g ovoce, nebo dia kompot, nebo 30 g chleba (celozrnné pečivo)
Oběd (celkem by měl obsahovat 40 g sacharidů):
  • 15 g rostlinného tuku do pokrmů
  • 10 g mouky do pokrmů
  • 1/4 vejce (nemusí být však v pokrmu obsaženo)
  • 150 g zeleniny (jako tepelně upravená příloha nebo jako salát)
  • 90 g libového masa (hovězí, vepřová kýta, kuřecí, králík)
  • 100 g brambor = 2 polévkové lžíce, nebo 80 g vařených těstovin = 4 polévkové lžíce, nebo 70 g dušené rýže = 3 ½ polévkové lžíce, nebo 70 g bramborového knedlíku = 2 plátky, nebo 60 g houskového knedlíku = 2 plátky, nebo 100 g vařených luštěnin = 9 polévkových lžic nebo 130 g bramborové kaše = 4 polévkové lžíce, nebo 40 g chleba, nebo celozrnný rohlík
Svačina (celkem by měla obsahovat 25 g sacharidů):
  • 2 dl mléka, nebo 50 g bílkovinné potraviny (sýr, šunka, tvaroh)
  • 30 g chleba, nebo celozrnný rohlík
1. večeře (celkem by měla obsahovat 40 g sacharidů):
  • 15 g rostlinného tuku do pokrmů
  • 10 g mouky do pokrmů
  • 150 g zeleniny (jako tepelně upravená příloha nebo jako salát)
  • 90 g libového masa
  • 100 g brambor, nebo jiná příloha uvedená u oběda
2. večeře (celkem by měla obsahovat 20 g sacharidů):
  • 150 g ovoce, nebo dia kompot, nebo 40 g chleba

Recepty je nutné upravit na vzorový jídelníček dle stravovacích zvyklostí. Tento je pouze informativní.

Zdroj: článek Dieta při dně a cukrovce

Léčba

Samotná léčba je jednoduchá, a pokud chovatel nemoc podchytí hned v začátku, tak i nenáročná. K potírání postižených míst se dříve velice často používal roztok Fenoformu, který se již nevyrábí. Běžně je k dostání Arpalit nebo se králík naočkuje Ivomecem. Staří chovatelé používali k potírání napadených míst i stolní olej. Pokud se neprovede dokonalá dezinfekce chovatelského zařízení, hrozí opětovné rozšíření této nemoci. Nejvhodnějším a nejúčinnějším prostředkem je vypálení zařízení letlampou nebo propanbutanovým hořákem. Často bohužel chovatele, kteří nakupují chovné králíky, nejvíce zajímá exteriér (tvar, typ, barva), až později se zajímají o zdravotní stránku králíka, a to již může být pozdě – mohou si do svého chovu zavléct svrab.

Zdroj: článek Králičí svrab

Kožní svrab u králíků

Přenos svrabu na kůži je možný druhotně při drbání, pokud králík má již ušní svrab. V králičí srsti je nejvýznamnějším zevním parazitem roztoč dravčík (Cheyletiella parasitivorax). Přenáší se přímo kontaktem s napadeným zvířetem, ale i nepřímo, například podestýlkou nebo použitím kartáče pro více jedinců. Tento roztoč není druhově specifický, může způsobit podráždění kůže dalších druhů zvířat a také lidí. Infestace (zamoření) dravčíky způsobuje u králíků svědění a šupinatění kůže (parazitům se někdy říká „chodící lupy“). Nejvíce postiženým místem je obvykle krk. Když se šupiny vyčešou hřebínkem, jsou oproti tmavému povrchu patrní pohybující se roztoči. Kvůli diagnostice této ektoparazitózy je doporučeno udělat otiskový preparát kůže pomocí lepicí pásky a poté ji prohlédnout pod mikroskopem. Pro dravčíky jsou typická mohutná, dovnitř zahnutá makadla (pedipalpy), která slouží k přidržování potravy (šupin kůže).

Zdroj: článek Králičí svrab

Dieta při cukrovce II. typu

Diabetik II. typu má malou tendenci ke ketóze a delší pauza mezi jídly mu nevadí. Vzhledem k neschopnosti zmetabolizovat větší dávku sacharidů naráz je nutné u něj rozdělit přísun sacharidů do menších porcí, ale pokud pacient není léčen inzulinem nebo deriváty sulfonylmočoviny, časové rozvržení stravy není striktní a malá jídla se mohou i vynechat.

Diabetik II. typu má zvýšenou tendenci přibírat na hmotnosti s ohledem na celoživotní vývoj metabolického syndromu, a proto musí mít dietu méně energeticky bohatou. Diabetici II. typu jsou většinou starší lidé s nižší fyzickou aktivitou a nižším energetickým výdejem, proto musí být i příjem nižší.

Základem diabetické diety je pravidelná a vyvážená strava několikrát denně, konzumovaná v pravidelných časových intervalech. V průběhu dne je nutné stravu rozdělit na tři hlavní a dvě menší dávky. Důležitou součástí diety při cukrovce je snížení příjmů jednoduchých cukrů a tuků. Místo jednoduchých cukrů je potřeba jíst potraviny s nízkým glykemickým indexem. Z jídelníčku je nutné absolutně vyřadit sladkosti, moučníky, alkohol, dorty, dezerty, zákusky, sladké pečivo, bonbony, čokoládu, sádlo, špek, slaninu, tučné sýry, smetanové jogurty, sladké nápoje, med, slazené džemy, kandované ovoce, banány, melouny, jahody, ananas, hroznové víno, ovocné kompoty, hrušky, fruktózu.

Zelenina je vhodná prakticky veškerá. Vůbec tou nejlepší je zelí, hlávkový salát, čínský salát i jiné saláty, okurka, paprika, ředkvičky, celer, rajčata, cuketa, patison i luštěniny. Z pekárenských výrobků se vyhněte světlému pečivu, vhodné je tmavé pečivo, celozrnný chléb, křehký chléb, bezvaječné těstoviny, celozrnné těstoviny, amarantové těstoviny i celozrnná neloupaná rýže. Z masa se doporučuje konzumovat mladé a netučné maso (kuře bez kůže, krůta, holoubata, králík, telecí, vepřová kýta, hovězí zadní, mořská štika, kvalitní filé, treska, okoun, pstruh). Uzeninám je vhodné se vyhýbat. Když už, tak by měly být vařené nebo dušené a neměly by obsahovat méně něž 94 % masa (optimálně 97 %). Z mléčných výrobků lze jíst jogurty (3 %), mléko (1,5 %), tvaroh netučný, sýry s obsahem tuku do 30 % v sušině, tavený sýr s jogurtem, tvarůžky. Jednou týdně si lze dopřát 1 vejce. Je potřeba dodržovat pitný režim. Vhodnými nápoji jsou neslazený čaj, minerální voda bez příchuti a stolní voda. Ze sladidel se doporučuje stévie. Z tuků pak olej, pomazánková másla a kvalitní rostlinné tuky. Je důležité omezit solení.

Zdroj: článek Dieta při začínající cukrovce

Vzorový jídelníček při cukrovce

Snídaně: 250 ml bílé kávy ze 100 ml nízkotučného mléka, nebo čaj s mlékem (vždy bez cukru), k tomu 50 g nízkotučného sýru či tvarohu, libové kuřecí či krůtí šunky, nebo rybí pomazánka a 50 g tmavého celozrnného chleba

Dopolední svačina: 100 g ovoce (třeba malé jablko), nebo 150 g zeleniny (třeba mrkev)

Oběd: 80 g libového masa (ryba, kuře, krůta či králík) a k tomu buď 100 g brambor, nebo 80 g těstovin, nebo 70 g rýže, nebo 100 g luštěnin

Odpolední svačina: 200 ml netučného mléka

Večeře: 80 g libového masa, nebo dietní šunky, netučný tvaroh, nebo sýr, k tomu buď 100 g brambor, nebo dalších příloh jako u oběda

Druhá večeře: 100 g ovoce

Zdroj: článek Dieta při začínající cukrovce

Příznaky

U králíka se nejčastěji objevuje svrab ušní. Ovšem parazit se může objevit i na hlavě (svrab na hlavě) a jinde na těle. Některé formy svrabu způsobují svědění, králík se třese, urputně se škrábe a třepe hlavou. Přítomnost parazitů stimuluje tvorbu ušního mazu, který může být tmavý (připomíná kávovou sedlinu) a na povrchu kůže v uchu se tvoří strupy – příznaky tak mohou být zaměněny za zánět ucha. Strupy a maz obsahují živé roztoče a jsou infekční pro další vnímavá zvířata, ne pro člověka. Neléčený svrab může vést k těžkému hnisavému zánětu, způsobit protržení bubínku a přejít tak na střední a vnitřní ucho a způsobit velké bolesti až úhyn zvířete. Roztoči žijí na povrchu kůže a jsou viditelní pouhým okem. Samička klade vajíčka na kůži hostitele a vývojový cyklus trvá přibližně 3 týdny. Roztoči se živí odloupanými buňkami kůže, krev nesají.

Zdroj: článek Léčba ušního svrabu u králíků

Co má střední obsah purinů

STŘEDNĚ VYSOKÁ HODNOTA PURINŮ = 100 až 400 mg na 100 g

U potravin jsou uvedeny tyto veličiny:

U potravin jsou uvedeny tyto veličiny: celkem purinů v mg na 100 g (průměr) a výživná hustota v mg/M:

  • fazole bílé, suché 128; 127,1
  • sója suchá 190; 139,1
  • hovězí maso 120; 192
  • hovězí maso, filé 110; 216,4
  • hovězí maso, přední žebro 120; 185,4
  • hovězí maso, svaly 133; 292,1
  • hovězí maso, hovězí pečeně, svíčková 110; 201,4
  • hovězí maso, rameno 110; 203,9
  • černé fazole mungo, suché 222; 194,3
  • kaviár (pravý) 144; 141,6
  • kuře (prsa s kůží) 175; 288,4
  • kuře (pečené kuře), průměr 115; 165,8
  • vařená slepice, průměr 159; 149,2
  • kuře, stehno s kůží, bez kostí 110; 152,2
  • kachna, průměr 138; 146,2
  • sardel 239; 560
  • kapr 160; 330,9
  • ryba průměr 109; 335,9
  • treska jednoskvrnná 139; 425,2
  • halibut 178; 439,9
  • sleď obecný 190; 342,4
  • sleď atlantik 210; 216,9
  • sledě obecně 219; 197,6
  • makrela 145; 191,2
  • okoun 110; 311,3
  • okouni obecně 241; 544,1
  • treska tmavá 163; 473,4
  • losos 170; 202
  • sardinky 345; 693,2
  • pstruh 297; 686,7
  • tuňák 257; 273,7
  • tuňák v oleji 290; 246,2
  • husa 165; 116,7
  • hrozny, sušené, rozinky 107; 86,4
  • šunka, vařená 131; 248,1
  • srdce ovce 241; 367,6
  • koňské maso 200; 438,8
  • ledviny 218; 419,6
  • jehněčí maso (pouze svaly) 182; 371
  • čočka suchá 127; 93,8
  • lněné semínko 105; 67,4
  • játra kuře 243; 426,3
  • humr 118; 346,4
  • plíce 147; 389,1
  • slávky 112; 391,5
  • hovězí srdce 256; 504,3
  • hovězí ledvina 269; 569,5
  • hovězí plíce 399; 961,4
  • hovězí jazyk 160; 186
  • hrách suchý 109; 84,2
  • vepřová ledvina 334; 784,5
  • vepřový jazyk 136; 208,2
  • štika 140; 406,7
  • semeno máku suché 170; 86
  • vepřové břicho 100; 92,3
  • vepřové břicho, syrové, uzené, sušené 127; 82,6
  • vepřová kotleta s kostí 145; 260
  • vepřová líčka 140; 170,4
  • vepřová panenka 150; 334,8
  • vepřové s kostí (zadní stehno) 120; 155
  • vepřové stehno (zadní stehno) 160; 357,4
  • vepřové svaly 166; 374,9
  • vepřové rameno s kůží (lopatka) 150; 165,2
  • králičí maso, průměr s kostí 132; 207,7
  • králík/zajíc (průměr) 105; 219,4
  • klobása „jagdwurst“ 112; 127,8
  • salám německý 104; 65,9
  • játrový salám 165; 122,2
  • párky z vepřového masa 101; 80,2
  • hřebenatka 136; 505,8
  • krevety 147; 397,9
  • slezina obecně 343; 815,9
  • slunečnicové semeno, suché 143; 59,5
  • telecí kotleta, kotleta s kostí 140; 309,6
  • telecí filé 140; 347,3
  • telecí koleno s kostí 150; 353,2
  • telecí stehno s kostí 150; 310,2
  • telecí maso, pouze svaly 172; 438,7
  • telecí, krk s kostí 150; 326,9
  • telecí rameno 140; 309,3
  • zvěřina zadní 105; 205
  • zvěřina kýta 138; 336,5

Zdroj: článek Tabulka potravin podle obsahu purinů

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jitka Konášová


kralici velka plemena
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
králík hnis v oku
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.