Na rozehřáté pánvi (s nepřilnavým povrchem) rozpustíme na oleji za stálého míchání droždí až do opětovného sražení. Přidáme vejce, osolíme a mícháme do zahoustnutí. Těsně před koncem přidáme kostičky z rohlíku. Směs klademe na talíř pokrytý listy salátu a zdobíme posypem sekané petrželky. Podáváme s celozrnným pečivem a zeleným čajem.
Brambory uvaříme doměkka, oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle. Nejlépe, když jsou uvařené již den předem. K nastrouhaným bramborám přidáme olej, sůl (kdo může, tak i trochu pepře). Vše promícháme a dochutíme kečupem, sladkou paprikou, hořčicí. Pomazánku pořádně promícháme a můžeme podávat. Kdo snáší česnek, může přidat 2 stroužky. Recept je pro 4 osoby.
Blesková pomazánka
4 vajíčka vařená natvrdo, 25 dkg měkkého salámu, 2 větší kyselé okurky, 1 menší cibule, sůl, pepř, 1 malá majonéza
Vajíčka, salám, okurky a cibuli nastrouhat na hrubém struhadle, smíchat s majonézou, osolit, opepřit a namazat na plátky veky, ozdobit rajčetem, plátkem salátové okurky, zelenou petrželkou.
Pomeleme 50 dkg měkkého salámu (dietní, šunkový), případně nakrájíme na nudličky. Pokrájíme nadrobno 2 okurky a 1 cibuli. Přidáme vlastní majonézu (viz výše) a dochutíme (sůl, pepř, chilli). Podáváme na vece nebo jako jednohubky.
Dršťková polévka z hlívy
Na zpěněné cibulce podusíme nadrobno nakrájenou polévkovou zeleninu. Přidáme na nudličky nakrájenou hlívu. Podusíme doměkka. Zaprášíme sladkou červenou paprikou. Zalijeme 1–1,5 l vývaru z masoxu. Vše přivedeme k varu, ochutíme pepřem, rozetřeným česnekem a hlavně majoránkou. Můžeme a nemusíme zahušťovat jíškou.
Cuketová polévka
Polovina větší cukety, 3 papriky, 4–5 rajčat, kelímek zakysané smetany, balkánský sýr (asi 100 g), kousek feferonky, vegeta, sůl
Oloupanou cuketu nakrájíme na kousky, zalijeme vodou, přidáme trochu vegety, feferonku a mírně osolíme. Vaříme asi 10 minut. Přidáme papriku nakrájenou na menší kostičky, rajčata rozkrájená na osminky a povaříme. Přidáme zakysanou smetanu, na kostičky nakrájený balkánský sýr a necháme přejít varem. Doporučená příloha je rohlík nebo celozrnné pečivo.
Nákyp z cornflakes
2 lžíce másla, 130 g cornflakes (kukuřičných lupínků), 8 broskvových půlek (i jiné ovoce), 2 vejce, 20 g strouhanky, 1 lžička čerstvě nastrouhaného parmazánu, cukr na posypání
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Máslo necháme rozpustit na pánvi a orestujeme na něm kukuřičné lupínky. Ovoce slijeme, necháme v sítu okapat a poté nakrájíme na půlky nebo osminky. 4 malé formičky vymažeme máslem a vložíme do nich nakrájené ovoce. Navrch nasypeme kukuřičné lupínky. Vejce rozkvedláme v misce. Strouhanku smícháme se sýrem. Rozkvedlanými vejci přelijeme směs v miskách a posypeme strouhankou se sýrem. Vložíme do trouby a zapékáme asi 15 minut. Jak vychladnou, posypeme cukrem a podáváme.
Roštěná
100 g hovězího masa, 5 g hladké mouky na zahuštění, 10 g másla, 200 g brambor, 50 g zeleniny (mrkev, celer, pór, brukev, sterilovaná fazolka, květák), sůl
Plátek masa naklepeme, osolíme, nasucho opečeme, podlijeme vývarem z cibule a kmínu a dusíme. Trochu zahustíme nasucho opraženou moukou a zlepšíme čerstvým máslem. Syrové brambory nakrájíme na plátky nebo nudle, zeleninu na kostky a promícháme, osolíme a dáme do máslem vymazaného alobalu do trouby upéct. Upečené podáváme k masu.
Vepřová na rajčatech
Na větší pánev dáme trošku oleje. Na hrubá kolečka nakrájenou cibuli rozložíme na dno pánve. Přidáme 2–3 plátky vepřového masa (nejlépe krček bez kosti). Naklepeme, osolíme, opepříme. Rozložíme do pánve na cibuli. Na maso poklademe vrstvu čerstvých rajčat nakrájených na kolečka (může jich být hodně). Přikryjeme poklicí a dusíme asi 40 minut. Pokud bude třeba, trochu podlijeme. Pak odkryjeme a dusíme do úplného změknutí masa.
Hořčičný králík
1 králík, 200 g plnotučné hořčice, 100 g plátky slaniny, sůl, 30 g másla
Omytého králíka rozporcujeme, díly povaříme 20 minut (ne déle) v tlakovém hrnci ve vodě se čtvrtkou lžičky soli. Poté je vyjmeme a necháme zchladit. Do hořčice vmícháme rovnou kávovou lžičku soli a směsí potřeme maso. Vložíme do pekáče, poklademe plátky slaniny a přidáme kousky másla. Necháme v chladu odležet, nejlépe do druhého dne. Podlijeme trochou vody a pečeme v rozehřáté troubě cca půl hodiny přiklopené a půl hodiny bez víka. Kontrolujeme a podléváme s ohledem na křehké maso. Podáváme s brambory a dušeným listovým špenátem dle místních zvyklostí.
Těstovinový mls
Brokolici rozebranou na růžičky lehce povaříme na pařáku (aby zůstala pěkná barva, rychle zchladíme). Ochlazenou posekáme nadrobno, rozpustíme 2–3 klasické tavené sýry, trochu mléka a posekanou brokolici. Tuto směs okořeníme a přidáme rozetřený česnek. Promícháme s vařenými těstovinami. Dobré je to studené i teplé.
Restovaná mrkev
Jednu velkou nebo dvě střední mrkve oškrábeme a nastrouháme na křenovém struhadle. Pár snítek petržele nadrobno nakrájíme a vhodíme na pánev s rozehřátou lžící oleje. Zamícháme, aby se petrželka rozvoněla, přidáme mrkvičku a rychle 2–3 minuty restujeme. Mrkev trochu zežloutne, malinko ji přisolíme a podáváme s dušenou rýží nebo vařeným bramborem.
Minutkové papriky
8 paprik, 4 dkg tuku, špetka kmínu, špetka soli
Papriky nakrájené na jemné nudličky posypeme špetkou tlučeného kmínu, špetkou soli a přikryjeme pokličkou. Dáme prohřát na několik minut na tuk. Změknou, ale zůstanou jasně zelené. Podáváme s houskou, chlebem nebo bramborami.
Kuřecí závitky
60 dkg kuřecích prsíček, plátky anglické slaniny (tolik, kolik je plátků kuřecích prsíček), francouzské nebo vídeňské párky (také tolik, kolik je plátků masa), sůl, pepř, 3 smetany ke šlehání, 3–4 lžičky Vital Melasy, párátka na spojení závitků
Maso naklepeme, osolíme, opepříme. Na plátek masa položíme anglickou slaninu a párek, zatočíme a spojíme párátky. Na tukem vymazaný pekáč naskládáme závitky. Šlehačku smícháme s Vital Melasou a zalijeme jí závitky. Necháme přikryté v lednici do druhého dne odležet. Druhý den pečeme přikryté v troubě. Podáváme s bramborami nebo rýží.
Nivové plátky
Připravíme si plátky kuřecích prsíček – naklepeme je a osolíme. Nivu nakrájenou na kostičky zabalíme do plátku šunky a tento balíček zavineme do plátku masa. Volný kraj přichytíme párátkem, obalíme v mouce smíchané s kořením (vegeta nebo grilovací koření) a usmažíme. Jako přílohu podáváme brambory.
Citronové kuře
1 menší kuře, 1 cibule, 5 dkg másla, 2 plátky z menšího citronu, grilovací koření
Kuře osolíme a rozporcujeme na 4 díly. Cibulku osmahneme dosklovata a přidáme kuře. Posypeme grilovacím kořením. Přidáme 2 plátky citronu a dusíme doměkka. Můžeme přilít trochu vody. Podáváme s rýží. Ke kuřeti můžeme přidat pokrájené papriky i mraženou zeleninu.
Cuketa s rýží a masem
2 cukety, rýže ze 2 sáčků (předem uvařená), 200 g mletého kuřecího masa, Podravka/Vegeta, 1 vejce, 100 g strouhaného sýra
Cukety podélně rozpůlíme a vydlabeme. Dužinu nakrájíme na kousky, smícháme s rýží, vejcem, kuřecím masem a posypeme kořením. Směs vložíme do vydlabaných cuket, ty položíme do vymazaného pekáčku, podlijeme vývarem a pečeme asi 40 minut v troubě. Nakonec těsně před dokončením posypeme sýrem a necháme dopéct dozlatova. Recept je pro 2 osoby.
Zapečená brokolice
Mraženou brokolici smícháme s 20 dkg šunky a okořeníme, vložíme do vymazané zapékací misky, posypeme na nudličky pokrájeným tvrdým sýrem, zalijeme rozšlehanými vajíčky a dáme zapéct. Můžeme podávat s vařeným bramborem, ale i samotné. Jídlo je rychlé, chutné, dietní.
Sekaná
1/2 kg oloupané a vydlabané cukety (nakrájené na malé kostičky), 2 vajíčka, 10 dkg tvrdého sýra nahrubo nastrouhaného, 1 lžíce polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 1 sklenička dětské krupičky, 1 dl oleje, 1 mrkev jemně nastrouhaná, 10 dkg salámu nebo uzeného masa (je chutnější), sůl, pepř, mletý kmín, grilovací koření, může být česnek, cibule
Vše smíchat, vytvořit kuličky velké asi jako karbanátek, rozložit do vymaštěného pekáčku a dát na čtvrt hodinky zapékat do trouby. Jednu větší nebo 2 menší kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle a posypeme jimi předpečené kuličky, podlijeme a dáme ještě zapéct, až vše zrůžoví. Podáváme s vařeným bramborem.
Rádoby bramborový salát
Na dno nádobky vrstvíme sterilovaný celer (slít nálev), sterilovaný ananas – kousky (slít šťávu), šunku, vejce (asi 3 ks nakrájet na kostičky), malou majonézu, nastrouhaná jablka (asi 3 ks), tvrdý sýr nízkotučný (nastrouhat nahrubo). V lednici necháme odležet do druhého dne a poté opatrně promícháme. Nedoporučuje se promíchat okamžitě, je lepší nechat ve vrstvách odležet.
Letní pochoutka
1/2 kg vepřového masa (nakrájené na kostky), 5 paprik, 5 rajčat, 1 hlávka zelí, kmín, sůl
Maso dáme vařit do vody s kořením (3 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, 3 kuličky celého pepře, sůl a kmín). Papriky a hlávku zelí nakrájíme na proužky, rajčata nakrájíme na plátky, přidáme sůl a kmín, přilijeme vodu a vaříme doměkka. Pokud je rajčat málo, přidáme rajský protlak nebo kečup. Až je maso měkké a zelenina uvařená, smícháme vše dohromady a zahustíme zásmažkou. Podáváme s chlebem.
Linecké koláčky
250 g másla, 150 g moučkového cukru, 3 žloutky, citronová kůra, 400 g hladké mouky
Těsto zaděláme večer a necháme v chladu odpočinout. Druhý den vyválíme na stéblo tlusté a vykrajujeme kytičky, polovinu množství pak s dírkou. Upečeme do slabě růžového odstínu. Plníme domácí rybízovou marmeládou. Linecká kolečka můžeme zdobit různě, třeba polít čokoládou, ozdobit ořechem, vykrojit slzičku a ozdobit mandlí, hned to vypadá, že máte spoustu druhů cukroví – a téměř bez práce.
Tvaroháček
½ kg tvarohu, 1 sklenice cukru, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 vrchovaté lžíce želatiny, 1 sáček piškotů, ¼ kg Hery (rozpustit), ½ l mléka, ovoce (jahody)
Želatinu dáme do ¼ l mléka nabobtnat do rána. ¼ litru mléka ohřejeme a smícháme s nabobtnanou želatinou. Směs rozšleháme v misce s tvarohem a dalšími přísadami. Dortovou formu vypláchneme studenou vodou, nalijeme hmotu a přidáme piškoty, ovoce nebo jahody. Dáme ztuhnout na 6 hodin do lednice.
Piškoty klademe na kulatý podnos a namáčíme je ve šťávě z kompotu. Naklademe dvě vrstvy a na ně rozetřeme krém, který jsme připravili z másla, cukru a pudinku. Postupujeme dále v další vrstvě piškotů a na ně poklademe ananasový kompot, pak zase vrstvu piškotů a nakonec dáme krém, který posypeme kokosem.
Suroviny smícháme a vymícháme dohladka. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a poklademe ovocem. Posypeme drobenkou a dáme péct. Recept je pro 5–6 osob. Hrnek má obsah ¼ litru.
Žloutky s máslem a cukrem utřeme do pěny, přidáme tvaroh. Rozšleháme a postupně přidáváme mouku, ořechy, rozinky a čokoládu. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh. Pečeme na vyšším plechu nebo v pekáčku přibližně 25 minut při 180 °C.
Sušenky
1 Heru, 1 vejce, 1,5 šálku cukru a ¼ šálku vody utřeme do pěny. Poté smícháme dohromady 1,5 šálku polohrubé mouky, 0,5 lžičky sody a 1 lžičku skořice. Přidáme 3 šálky ovesných vloček, 1 šálek čokoládových kousků a 1 šálek oříšků nebo hrozinky. Vše smícháme dohromady a polévkovou lžící děláme hrudky. Sušíme v troubě na 150 stupňů.
Ve svém příspěvku DÁ SE SNÍST KRÁLÍK KDE JE KRÁLIČÍ MOR? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.
Začali nám vybírat králíci na mor,rada bych věděla jestli se dá jíst nebo ne! Děkuji za odpověď Zdenka
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MVDr. Hrachová.
Dobrý den,
pro lidskou konzumaci je maso nemocných králíků zcela nevhodné.
Mrtvá zvířata je nutné zakopat či spálit, aby se virus nešířil dále. Důležitá je také dezinfekce králíkárny (např. 1% NaOH a formalín, ...).
Pokud jste tak neučinili, v příštím chovu doporučuji králíky navakcinovat, výrazně se tím sníží riziko nákazy. Ani to ale není u této nemoci stoprocentní zárukou.
Pacientům se dnou se doporučuje snížit obsah purinů v potravě, denně konzumovat 150 g zeleniny a ovoce (ideálně čerstvou). Při záchvatech dny se doporučuje podíl ovoce a zeleniny ve stravě ještě zvýšit (klidně až dvojnásobně). Pomoci mohou i odlehčené dny, kdy dvakrát týdně v jídelníčku bude jen zelenina a ovoce. Při dnovém onemocnění se musí omezit koření a snížit množství soli ve stravě. Doporučuje se také (pokud to jde) nahradit živočišné tuky těmi rostlinnými a rybími tuky a oleji.
K pití se doporučuje pít nesycenou vodou, čaje (bylinkové, ovocné), celerovou šťávu.
Mezi "zakázané" potraviny patří některé druhy ryb (kaviár, jikry, halibut, pstruh, losos, kapr, sardinky, očka, ančovičky, šproty, sleď, slanečky), kvasnice (kynuté a celozrnné pečivo), uzeniny, játrové paštiky, jelita a jitrnice, vnitřnosti (brzlík, ledviny, játra, mozeček, plíce, slezina, drštky), kořeněné pokrmy, silné masové vývary, masové bujóny, zvěřina, mladé telecí maso, koření (chilli, feferonky, pepř, kari, sojová omáčka, maggi, dresinky, česnek, křen), mák, želatina, zrající plísňové sýry, luštěniny (čočka, fazole, hrách), čokoláda, kakao, kofein, rebarbora, špenát, zelený hrášek, červená řepa, fíky.
Naopak doporučované (nebo aspoň přípustné) potraviny jsou z ovoce třešně, banán, hrozinky, jahody, jablka, hrušky, borůvky, broskve, meruňky, nektarinky, ananas, angrešt, švestky, pomeranče, ze zeleniny pak celer, cuketa, baklažán, cibule, brambory, zelené fazolky, kapusta, květák, rajčata, zelí, pórek, ředkvičky, salát, mrkev, sója, paprika, chřest, kedlubny, okurky, avokádo. Dále pak také houby, tmavé pečivo, suchary, sušenky, bábovky, croissanty, perník, závin, zázvor, kopr, tzatziki, petržel, pažitka, kmín, majoránka, puding, zmrzlina, mléko, zakysané mléčné výrobky, tvaroh, sýry, brynza, jogurty, vejce, těstoviny, jáhly, pohanka, rýže, bílé konzervované fazole, džem, med, rozinky, mandle, hořčice, z masa pak koroptev, krůta, holub, králík, zajíc, z ryb sumec, lín, platýz, úhoř.
Místo masa se doporučuje jíst třeba tofu.
Jídelníček člověka trpícího dnou by měl obsahovat převážně tedy ty potraviny, které snižují množství kyseliny močové. Ke snídani se hodí jíst třeba nízkotučné bílé jogurty doplněné vhodným ovocem a lněným semínkem, celozrnné pečivo či rýžové chlebíčky se zeleninovými pomazánkami, omeleta. Ke svačinám (dopolední i odpolední) se doporučuje konzumace ovoce či zeleniny v různých podobách (ovocné saláty, samotné ovoce, smoothie, ovoce s jogurtem, tvarohem) a oříšky.
K obědu a večeři může mít pacient trpící dnou třeba pečené brambory s brynzou, pohanku s dušenou zeleninou, kuřecí prsa plněná sýrem, celerové hranolky, grilovaný losos, pečená zelenina; brokolicová polévka s krutony, celozrnný toast s vaječnou pomazánkou, zeleninou, zapékaný květák s vařeným bramborem, grahamové těstoviny.
Jídelníček
při bezlepkové dietě by měl být vyvážený, měl by se vyhnout
potravinám obsahujícím lepek a zároveň nahradit chybějící
vitamíny.
Snídaně
Ke
snídani při bezlepkové dietě je vhodný ovocný (bylinkový) čaj,
müsli (bezlepkové) či pečivo (bezlepkové) s pomazánkou
(například rybí, mrkvová, vajíčková), s máslem, kvalitní
šunkou, taveným sýrem, slaný pohankový koláč, jáhly s
ovocem, vločky s ovocem a medem.
Svačina
Denní
dávka vitamínu se v jídelníčku dá splnit vhodnou ovocnou
(zeleninovou) svačinou: například banán, meloun, blumy, broskve,
jablka, mrkvový salát, citrusy.
Oběd
Správný
oběd se skládá ze dvou chodů: z polévky a hlavního jídla.
Polévka může být jakákoliv, důležité je, aby nebyla zahuštěná
moukou, vhodná je například polévka hrášková, gulášová,
kmínová s vejci, hovězí vývar s bezlepkovými těstovinami,
zeleninová, koprová, celerová. Jako hlavní jídlo je vhodné
například pečené kuře s dušenou rýží, bezlepkové jahodové
knedlíky, plněné papriky sójovým masem, rajská omáčka a
bezlepkové těstoviny, španělský ptáček a dušenou rýží,
grilovaný pstruh s bramborovou kaší, pečený králík s dušeným
zelím a bramborovým knedlíkem, čočka s vejcem, ryba s bramborem
a zelenými fazolkami, rýže s kuřecím masem a žampiony.
Svačina
Odpolední
svačina může být nápaditější, k pití je vhodné mléko/mléko,
k jídlo například: perník, knockebrot, jogurt s ovocem,
bezlepkový croissant, šlehaný tvarohem, jáhlový nákyp s
meruňkami, pohankové palačinky s ovocem.
Večeře
I
večeře může být velmi pestrá: zapečené brambory se špenátem
a sýrem, kuřecí nudličky s cuketou a těstovinami, pohankový
chléb s tvarohovou pomazánkou, jáhlová kaše s jablky a skořicí,
lasagne s mletým masem, pohankové rizoto se žampiony, zapečené
toasty se šunkou, žampiony plněné nivou, bezlepkové těstoviny s
dýní a žampiony, zelenina s kozím sýrem, zapečený fenykl.
Ve svém příspěvku BRÁT MILURIT PO ZÁCHVATU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.
Manželka je ráda že si nemužu dát pivo prý nelze tělo ošálet.Po záchvatu a tvrdý měsíční dietě,která se skládala z mrkve jako králík a jogurtu,jsem dostal chut na nějaký alkohol,beztak za měsíc musí nějaký ty puriny zmiznout.Napadla mě vodka s džusem i když tvrdý jsem nikdy neholdoval,prý nemá puriny.dopadlo to dobře.Dieta pokračuje dál,milurit jsem ještě nenasadil,ani nevim po jaký době ho mužu nasadit od skončení záchvatu.Je mi fajn normálka chodim a za další týden 7 plzní prý je ok nejlepší Buch.Ráno chladim už palec.Za 3 dny zase dobrý .Mozek mi napovídá,dáme vodku.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamilbrousek8@gmail.com.
Ano to je správný názor, ale pravda je jinde. Vůbec se nesmí alkohol. Kdo má dnu nemusí do protialkoholní léčebny. Bolest ho vždy vyléčí. Chce to pevný nervy a do hospody se chodit vysmívat těm co pijí pivo, víno, vodku atd. Do sebe cpou jak to de.
kmín, vývar z kmínu, vývar z bobkového listu, nového koření, cibule, vývar z hub, malé množství sladké papriky, mletá skořice, vegeta, strouhaný perník, majoránka, natě;
nedoporučované koření – bujón, maggi, pepř;
kyselíme menším množstvím octa, citrónovou šťávou, citrónovým džusem.
Pečivo
rohlíky, housky, veka, netučná vánočka, mazanec, bílý chléb, dětské piškoty, suchary, loupáčky bez máku.
Ve svém příspěvku FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.
Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta.
Po čtvrté tabletě , neskutečná bolest hlavy a nevolnost , jak při nástupu silné migrény , pěknej hnus , okamžitě jsem vysadila a je dobře ,už nikdy a ta nálepka ny krabičce co to má znamenat ???? Jdu vrátit lékařce ať si dělá pokusného králíka z někoho jiného .
Jaterní dieta se musí dodržovat přísně a dlouhodobě, pozitivem je, že játra jsou orgán, který má největší schopnost regenerace. Jaterní dieta je sestavená na podobných principech jako dieta žlučníková. Co se týče výběru, je jaterní dieta méně přísná a jsou do ní v hojné míře zařazeny bílkoviny, mléko, mléčné výrobky a tvaroh. Recepty jaterní diety by měly obsahovat velké množství libového masa, ale počet vajec je omezen na 1 kus denně. Tuky jsou omezeny stejně jako ve žlučníkové dietě, mastí se poloviční dávkou než při jiných dietách, a to jen čerstvým nepřepáleným máslem.
Mezi nejnevhodnější potraviny při onemocnění jater a následné jaterní dietě patří tučná jídla (hranolky, sádlo, máslo), tučné maso (koleno, bůček, vepřové maso), uzeniny (salámy, buřty, paštika, konzervy), koření (chilli, paprika), vaječné výrobky (vejce, majonéza), alkoholické nápoje.
Vhodnými potravinami jsou zdravé tuky (olivový olej), libové maso (kuře, králík, netučné ryby), drůbeží a dušená šunka, pečivo (nekynuté koláče, tvarohové těsto, bramborové těsto) a všechny druhy ovoce.
Technologická úprava stravy je šetrná výběrem potravin i zpracováním. Vhodnou tepelnou úpravou je vaření či dušení, a pokud upravujeme pokrm pečením, volíme přípravu v alobalu, horkovzdušné troubě nebo v teflonové nádobě. Dbáme na to, abychom nepřepalovali tuk. Podléváme malým množstvím vody nebo netučného vývaru a máslo či olej přidáváme až na konci úpravy. Pokrmy zahušťujeme nasucho opraženou moukou (mouku opražíme nasucho a přidáme tuk), rozmixovanou zeleninou, strouhaným bramborem, moukou rozšlehanou ve vodě či bramborovým škrobem. Připravená jídla musí mít měkkou konzistenci, aby byla lehce stravitelná. Jídlo dělíme do 5–6 denních dávek, jíme častěji a v menších objemech. Důležité je dodržování pitného režimu. Do jídelníčku nezařazujeme čerstvé, ještě teplé pečivo.
Ve svém příspěvku JAK ZJISTIT NEDOSTATEK HOŘČÍKU V TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohuslav Reitermann.
Dobrý den. Chtěl bych se Vás zeptat, zda si mohu nějaký test na nedostatek hořčíku udělat sám, aniž bych byl nucen dojít k lékaři? Vše tomu naznačuje, že by to asi tak mělo být. (vysoký krevní tlak na který beru léky, občasné náhlé a velké křeče v nohách - hlavně po sportu, když sedím poté doma v pohovce, bolest kloubů - hlavně v ramenou). Také jsem zkoušel před a při jízdě na kole brát různé doplňkové prostředky na hořčík a nepomohlo mi to.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.
Nejlepší je prevence. Já jím denně hrstičku ořechů, ovoce, zeleninu, luštěniny. Z masa zařazuji do jídelníčku telecí, kuře, králík. Velkým vzorem je pro mne americký lékař J. Fuhrman. Jeho léčba je založena na zdravých potravinách. Tyto potraviny mají i dostatek hořčíku, takže nemusím přemýšlet nad žádným testem.
V naší poradně s názvem WARFARIN A KEDLUBNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.
jeste jsem se chtela zeptat nikde jsem nenasla zda se na warfarin muze jist uzenina. a treba kralik nebo kachna.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Uzenina, kachna a ani králík nevadí. Nic z toho totiž neobsahuje žádný vitamín K a proto to nijak neovlivňuje účinky Warfarinu. Při Warfarinu nemusíte hlídat maso, rýži, ani mouku a výrobky z nich.
Dvanáctník (latinsky: duodenum; zastarale a hovorově: dvanácterník) je podkovovitě stočená počáteční část tenkého střeva (intestinum tenue) navazující na žaludek. Kromě žaludku do něj rovněž ústí vývod žlučníku z jater a vývody slinivky břišní. Délka dvanáctníku je mezi 20 a 28 cm a jeho průměr činí 3,5 až 4,5 cm. S výjimkou svého začátku je dvanáctník srostlý se zadní stěnou břišní a druhotně krytý nástěnnou pobřišnicí (peritoneum).
Náhradu ochranného hlenu vám poskytne škrob ze syrové brambory, vyzkoušejte tedy následující: Po spánku, kdy je tělo žíznivé, nebo tehdy, kdy je žaludek, dvanáctník i část střeva prázdná (směnaři), vypijte několik lžic škrobu z čerstvé brambory. Škrob připravíte tak, že syrovou bramboru nastrouháte, vyždímáte (nejlepší je malá řezací odstředivka na ovoce) a po chvilce slijete vodnatou bramborovou šťávu a sedlý škrob vypijete. Někdo to vypije bez čekání všechno, jiný se spokojí i s nastrouhanou dření ze syrové brambory. Takto postupuje nestravitelný škrob brambory rychle do střeva a sliznice z něj vstřebává vodu, až ho zahustí a on se stane v podstatě povlakem. Právě tam, kde je ochranného hlenu nejméně, vstřebává sliznice nejvíce a zde se tedy vytvoří nejsilnější vrstva škrobového povlaku. Ten potom jako hlen ochraňuje tuto sliznici před ranními agresivními trávicími šťávami. Zvláště při jejich vyplaveních před prvním jídlem, kdy jsou nejagresivnější a je jich, vzhledem k množství potravy, nejvíce. Škrob je relativně rychle setřen natráveninou, ale následující trávicí šťávy nejsou tak agresivní, a tak škrob svůj ochranný úkol splnil. Ze sušeného škrobu to nejde a do zásoby také ne, což vyplývá z prostorové struktury škrobu v cytoplazmě buněk brambory. Přestože syrové brambory obsahují solanin, tak jeho množství, není-li brambora zelená, neškodí ani při několikaměsíčním užívání. Takže vyzkoušejte každé ráno před snídaní několik lžic bramborového džusu a na noc čaj z heřmánku jako hojivou náplast na celodenní dřinou poničenou sliznici.
Stravujte se nedráždivě, dietně a lehce.
Čerstvé ovoce a zelenina se svými volnými kyselinami na lačno dráždí. Buď si je dejte čerstvé až po jídle, nebo raději konzumujte kompoty a zeleninu dušenou či jinak tepelně upravenou, což se kvůli vláknině zvláště doporučuje.
Potraviny zakázané při dvanáctníkovém onemocnění:
alkohol, cigarety
pečivo (výrazně okyseluje organismus)
rafinovaný cukr (je agresivní na žaludek)
smažené a tučné výrobky, chipsy
vuřty, uherský salám, vysočina, česnekový salám, paprikový salám, paštika, jitrnice, vinné klobásy a podobně
tučné maso – nakládané, konzervované a smažené, divočina
šproty, tučné, uzené a nakládané ryby, makrela
aromatické a tučné sýry (pivní sýr, syrečky, romadúr, ementál, eidamská cihla, hermelín, niva a podobně)
luštěniny – čočka, fazole – obsahují slupky a nadýmají
kvasnice (droždí) kvůli stagnaci jídla v žaludku, má bobtnavé a kvasící účinky, netráví se tak, jak má, poškozuje střeva obzvláště s pečivem
Doporučené potraviny:
lehce stravitelné potraviny – nejlépe dušené
zelenina – dušená i vařená, trochu čerstvá – hlávkové zelí, mrkev, kedlubny, saláty, řepa, rajče bez slupky, dýně hokkaidó, brokolice, mrkev, květák, petržel, celer, vařené brambory ve slupce mají větší obsah živin; brambory jsou ale lepší pouze čerstvé ve formě šťávy kvůli velkému obsahu škrobů
sliz z lněného semínka – doporučuje se 1 lžíce 2x denně (sliz se připraví vyvařením polévkové lžíce do vody)
hovězí vývary
rostlinná želatina agar
Potraviny povolené občas:
rýže, jáhly, pohanka
tofu a sója
libová masa (ryby, králík, hovězí – vše jen dušené, vařené, nikdy ne smažené); pozor: z přemíry bílkovin a tuků časem může vzniknout žlučníkový kámen nebo nádorové bujení, při stagnaci potravy v žaludku pak kvůli vředu dvanáctníku hrozí naleptání žaludeční sliznice a vznik i vředu žaludečního
mléčné zakysané nízkotučné výrobky – nejlépe kvalitní jogurt
ovoce – jablka (ostrouhaná), banán
Doplňky výživy:
mladý ječmen – je zásaditý a obsahuje vitamíny skupiny B
lecitin v kapslích – vyrovnává hladinu cholesterolu, obaluje sliznici žaludku
čaje na žaludek (puškvorec, máta, heřmánek, ostropestřec) – podporují pohyb potravy do střev
soda při akutním překyselení nebo bolesti žaludku – je údajně lepší než třeba Helicid a podobné chemikálie, které zabraňují vytváření žaludečních kyselin – soda jen neutralizuje
CHAGA – nejúčinnější houba na vředové choroby
Hericium – léčivá houba korálovec ježatý – lze již zakoupit i v ČR
Drags Imun – pryskyřice ze stromu Croton lechleri
propolis – užívá se 3x denně půl až 1 hodinu před jídlem 20 až 35 kapek do mléka nebo medu, zlepšení se projeví po 3 dnech léčby, pokud se současně užívá mateří kašička a med, jde o vhodnou kombinaci ke konzervativní léčbě vředové choroby
Nevhodné potraviny byste měli nahradit mlékem, čerstvým ovocem a zeleninou, oříšky, zdravými tuky či vejci. Při dietě u dny je velmi podstatný i pitný režim, přičemž se doporučuje vypít denně minimálně dva litry vody, případně bylinného čaje, samozřejmě bez cukru.
Tipy a doporučení:
káva: snižuje hladinu kyseliny močové v těle, vhodné je pít však maximálně tři šálky kávy denně, i káva vám může spolu s dodržováním diety pomoci v zabránění novým atakům dny a poškozením kloubů;
ovoce: povolené jsou všechny druhy ovoce, přičemž mimořádně vhodné jsou třešně, ty chrání před záchvaty dny, protože pomáhají snižovat hladinu kyseliny močové v krvi, dále jablko, hruška, borůvky, broskve, meruňky, nektarinky, ananas, angrešt, švestky, pomeranče;
zelenina: vhodné jsou téměř všechny druhy zeleniny – celer, cuketa, baklažán, cibule, brambory, zelené fazolky, květák, rajčata, zelí, pórek, ředkvička, salát, mrkev, sója, paprika, chřest, kedlubny, okurky, avokádo;
luštěniny: trpíte-li dnou, můžete jíst například fazole, cizrnu, bílé konzervované fazole, ale i sóju;
mléčné výrobky: všechny druhy, nejvhodnější jsou však ty nízkotučné, zakysané mléčné výrobky, tvaroh, sýry, brynza, jogurty;
Samozřejmě si občas můžete dopřát menší prohřešek, ovšem myslete na to, aby to nebylo příliš často. Může se vám to totiž vymstít v podobě probdělé noci ve společnosti dnavého záchvatu.
V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.
Může se prosím vás u zvýšené kyseliny močové jíst králík?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zvýšená kyselina močová souvisí s puriny, které jsou bohatě obsaženy v masu, i v tom králičím. Při zvýšené kyselině močové můžete jíst maso, ale jen trochu. Jednu porci každý druhý den. V tom dni, kdy máte maso, už nejezte nebo nepijte potraviny s vysokým obsahem purinů, jako je například pivo nebo alkohol obecně.
S výjimkou kachen domácích i divokých a hus obsahuje bílé maso málo tuků a hodí se do zdravé kuchyně. Jelikož se nedoporučuje velká konzumace masa, je vhodné masité pokrmy kombinovat s dostatečným množstvím zeleniny. U netučných bílých mas si diabetici mohou vychutnat křupavou vypečenou kůžičku. Maso jim dodá potřebné železo. Strava bez masa může způsobit nutriční výkyvy obsahu bílkovin, tuků a cholesterolu, ovšem postačí dvě až tři masitá jídla týdně.
Kebab
Ingredience: 125 g kuřecích prsíček, 50 g cibule, sůl
Ingredience na marinádu: nastrouhaná nezávadná kůra z pomeranče, šťáva z jednoho pomeranče, 1 g česneku, 5 g oleje, sójová omáčka, 2 g sezamových semínek, chilli koření
Postup: Smícháme všechny ingredience marinády. Přidáme nakrájené kousky kuřete a dobře promícháme. Přiklopíme a necháme v chladu odpočinout asi 2 hodiny, občas maso v marinádě promícháme. Cibulky krátce povaříme, scedíme a osušíme. Gril nastavíme na střední teplotu, maso vyjmeme z marinády a střídavě napichujeme na jehlu maso a cibulku. Potřeme marinádou a grilujeme cca 15 minut, dokud není maso měkké. Během grilování můžeme maso potírat marinádou. Špízy obracíme.
Množství – 150 g, E – 267, B – 32, T – 9, S – 18, chol – 94
Ašantská krůta
Ingredience: 125 g krůtích prsou, 30 g cibule, paprika, sůl, vývar, pepř, 20 g burských oříšků
Postup: Očistěné naporcované maso dáme dusit s oloupanou a velmi jemně posekanou cibulkou a s mletou paprikou. Občas podléváme vývarem. Když je krůtí maso hotové, opepříme jej a šťávu zahustíme rozemletými burskými oříšky.
Množství – 175 g, E – 375, B – 35, T – 22, S – 16, chol – 100
Králík z Provence
Ingredience: 120 g králičího masa, 5 g slaniny, 5 g oleje, sůl, petrželová nať, česnek, 20 g čerstvých hub, 15 ml bílého vína, 50 g rajčat
Postup: Maso prošpikujeme slaninou. Na pekáč dáme tuk s jemně pokrájenou cibulkou, vložíme maso a pečeme v troubě za občasného podlévání. Když je maso poloměkké, přidáme posekanou petrželku, utřený česnek, nakrájené houby, bílé víno, rajčata a trochu vývaru. Dusíme do měkka.
Množství – 200 g, E – 302, B – 26, T – 20, S – 3, chol – 94
Snídaně (celkem by měla obsahovat 35 g sacharidů):
1/4 l bílé kávy, nebo mléka, nebo čaj s mlékem
50 g chleba, nebo celozrnný rohlík
50 g bílkovinné potraviny (nízkotučný sýr do 30 % tuku v sušině, nízkotučný tvaroh, šunka, drůbeží párek, vejce)
Přesnídávka (celkem by měla obsahovat 15 g sacharidů):
100 g ovoce, nebo dia kompot, nebo 30 g chleba (celozrnné pečivo)
Oběd (celkem by měl obsahovat 40 g sacharidů):
15 g rostlinného tuku do pokrmů
10 g mouky do pokrmů
1/4 vejce (nemusí být však v pokrmu obsaženo)
150 g zeleniny (jako tepelně upravená příloha nebo jako salát)
90 g libového masa (hovězí, vepřová kýta, kuřecí, králík)
100 g brambor = 2 polévkové lžíce, nebo 80 g vařených těstovin = 4 polévkové lžíce, nebo 70 g dušené rýže = 3 ½ polévkové lžíce, nebo 70 g bramborového knedlíku = 2 plátky, nebo 60 g houskového knedlíku = 2 plátky, nebo 100 g vařených luštěnin = 9 polévkových lžic nebo 130 g bramborové kaše = 4 polévkové lžíce, nebo 40 g chleba, nebo celozrnný rohlík
Svačina (celkem by měla obsahovat 25 g sacharidů):
2 dl mléka, nebo 50 g bílkovinné potraviny (sýr, šunka, tvaroh)
30 g chleba, nebo celozrnný rohlík
1. večeře (celkem by měla obsahovat 40 g sacharidů):
15 g rostlinného tuku do pokrmů
10 g mouky do pokrmů
150 g zeleniny (jako tepelně upravená příloha nebo jako salát)
90 g libového masa
100 g brambor, nebo jiná příloha uvedená u oběda
2. večeře (celkem by měla obsahovat 20 g sacharidů):
150 g ovoce, nebo dia kompot, nebo 40 g chleba
Recepty je nutné upravit na vzorový jídelníček dle stravovacích zvyklostí. Tento je pouze informativní.
Samotná léčba je jednoduchá, a pokud chovatel nemoc podchytí hned v začátku, tak i nenáročná. K potírání postižených míst se dříve velice často používal roztok Fenoformu, který se již nevyrábí. Běžně je k dostání Arpalit nebo se králík naočkuje Ivomecem. Staří chovatelé používali k potírání napadených míst i stolní olej. Pokud se neprovede dokonalá dezinfekce chovatelského zařízení, hrozí opětovné rozšíření této nemoci. Nejvhodnějším a nejúčinnějším prostředkem je vypálení zařízení letlampou nebo propanbutanovým hořákem. Často bohužel chovatele, kteří nakupují chovné králíky, nejvíce zajímá exteriér (tvar, typ, barva), až později se zajímají o zdravotní stránku králíka, a to již může být pozdě – mohou si do svého chovu zavléct svrab.
Přenos svrabu na kůži je možný druhotně při drbání, pokud králík má již ušní svrab. V králičí srsti je nejvýznamnějším zevním parazitem roztoč dravčík (Cheyletiella parasitivorax). Přenáší se přímo kontaktem s napadeným zvířetem, ale i nepřímo, například podestýlkou nebo použitím kartáče pro více jedinců. Tento roztoč není druhově specifický, může způsobit podráždění kůže dalších druhů zvířat a také lidí. Infestace (zamoření) dravčíky způsobuje u králíků svědění a šupinatění kůže (parazitům se někdy říká „chodící lupy“). Nejvíce postiženým místem je obvykle krk. Když se šupiny vyčešou hřebínkem, jsou oproti tmavému povrchu patrní pohybující se roztoči. Kvůli diagnostice této ektoparazitózy je doporučeno udělat otiskový preparát kůže pomocí lepicí pásky a poté ji prohlédnout pod mikroskopem. Pro dravčíky jsou typická mohutná, dovnitř zahnutá makadla (pedipalpy), která slouží k přidržování potravy (šupin kůže).
Diabetik II. typu má malou tendenci ke ketóze a delší pauza mezi jídly mu nevadí. Vzhledem k neschopnosti zmetabolizovat větší dávku sacharidů naráz je nutné u něj rozdělit přísun sacharidů do menších porcí, ale pokud pacient není léčen inzulinem nebo deriváty sulfonylmočoviny, časové rozvržení stravy není striktní a malá jídla se mohou i vynechat.
Diabetik II. typu má zvýšenou tendenci přibírat na hmotnosti s ohledem na celoživotní vývoj metabolického syndromu, a proto musí mít dietu méně energeticky bohatou. Diabetici II. typu jsou většinou starší lidé s nižší fyzickou aktivitou a nižším energetickým výdejem, proto musí být i příjem nižší.
Základem diabetické diety je pravidelná a vyvážená strava několikrát denně, konzumovaná v pravidelných časových intervalech. V průběhu dne je nutné stravu rozdělit na tři hlavní a dvě menší dávky. Důležitou součástí diety při cukrovce je snížení příjmů jednoduchých cukrů a tuků. Místo jednoduchých cukrů je potřeba jíst potraviny s nízkým glykemickým indexem. Z jídelníčku je nutné absolutně vyřadit sladkosti, moučníky, alkohol, dorty, dezerty, zákusky, sladké pečivo, bonbony, čokoládu, sádlo, špek, slaninu, tučné sýry, smetanové jogurty, sladké nápoje, med, slazené džemy, kandované ovoce, banány, melouny, jahody, ananas, hroznové víno, ovocné kompoty, hrušky, fruktózu.
Zelenina je vhodná prakticky veškerá. Vůbec tou nejlepší je zelí, hlávkový salát, čínský salát i jiné saláty, okurka, paprika, ředkvičky, celer, rajčata, cuketa, patison i luštěniny. Z pekárenských výrobků se vyhněte světlému pečivu, vhodné je tmavé pečivo, celozrnný chléb, křehký chléb, bezvaječné těstoviny, celozrnné těstoviny, amarantové těstoviny i celozrnná neloupaná rýže. Z masa se doporučuje konzumovat mladé a netučné maso (kuře bez kůže, krůta, holoubata, králík, telecí, vepřová kýta, hovězí zadní, mořská štika, kvalitní filé, treska, okoun, pstruh). Uzeninám je vhodné se vyhýbat. Když už, tak by měly být vařené nebo dušené a neměly by obsahovat méně něž 94 % masa (optimálně 97 %). Z mléčných výrobků lze jíst jogurty (3 %), mléko (1,5 %), tvaroh netučný, sýry s obsahem tuku do 30 % v sušině, tavený sýr s jogurtem, tvarůžky. Jednou týdně si lze dopřát 1 vejce. Je potřeba dodržovat pitný režim. Vhodnými nápoji jsou neslazený čaj, minerální voda bez příchuti a stolní voda. Ze sladidel se doporučuje stévie. Z tuků pak olej, pomazánková másla a kvalitní rostlinné tuky. Je důležité omezit solení.
Snídaně: 250 ml bílé kávy ze 100 ml nízkotučného mléka, nebo čaj s mlékem (vždy bez cukru), k tomu 50 g nízkotučného sýru či tvarohu, libové kuřecí či krůtí šunky, nebo rybí pomazánka a 50 g tmavého celozrnného chleba
Dopolední svačina: 100 g ovoce (třeba malé jablko), nebo 150 g zeleniny (třeba mrkev)
Oběd: 80 g libového masa (ryba, kuře, krůta či králík) a k tomu buď 100 g brambor, nebo 80 g těstovin, nebo 70 g rýže, nebo 100 g luštěnin
Odpolední svačina: 200 ml netučného mléka
Večeře: 80 g libového masa, nebo dietní šunky, netučný tvaroh, nebo sýr, k tomu buď 100 g brambor, nebo dalších příloh jako u oběda
U králíka se nejčastěji objevuje svrab ušní. Ovšem parazit se může objevit i na hlavě (svrab na hlavě) a jinde na těle. Některé formy svrabu způsobují svědění, králík se třese, urputně se škrábe a třepe hlavou. Přítomnost parazitů stimuluje tvorbu ušního mazu, který může být tmavý (připomíná kávovou sedlinu) a na povrchu kůže v uchu se tvoří strupy – příznaky tak mohou být zaměněny za zánět ucha. Strupy a maz obsahují živé roztoče a jsou infekční pro další vnímavá zvířata, ne pro člověka. Neléčený svrab může vést k těžkému hnisavému zánětu, způsobit protržení bubínku a přejít tak na střední a vnitřní ucho a způsobit velké bolesti až úhyn zvířete. Roztoči žijí na povrchu kůže a jsou viditelní pouhým okem. Samička klade vajíčka na kůži hostitele a vývojový cyklus trvá přibližně 3 týdny. Roztoči se živí odloupanými buňkami kůže, krev nesají.