Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KYNUTÝ KNEDLÍKY VE VODĚ

OBSAH

Špatné jídlo, nervozita ze zkoušek, návrat do dětského kolektivu a mnoho dalších podobných situací jsou častými příčinami střevních potíží, jako je průjem a zvracení. V některých případech mohou být samozřejmě příčiny vážnější, ale obvykle stačí nasadit klidový režim a respektovat dietu.

Zdroj: Co jíst a pít při prujmu a zvracení

Diskuze

V diskuzi RECEPTY NA KARLOVARSKÝ HOUSKOVÝ KNEDLÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucasice.

My doma veškeré knedlíky děláme už jen na páře.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hary.

Před 49 lety jsem okoukal vaření knedlíků v páře od své nastávající tchýně a od té doby to jinak nedělám. Nemusím mít strach z rozvaření, spolehlivě vytvořím knedlíky, které jsem ještě nikdy nevařil.

Zdroj: diskuze Recepty na karlovarský houskový knedlík

Recept na pravý český kynutý knedlík

Suroviny:

  • 1 vejce
  • 30 dkg hrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 0,5 ks droždí
  • 150 ml mléka

Postup:

Do mísy nasypte mouku, navrch rozdrobte droždí a přilijte vlažné mléko. Jakmile droždí vzejde, přidejte rozklepnuté vejce a sůl. Potom vše smíchejte a zpracovávejte těsto hnětačem robota nebo v mixéru, či ručně až do hladka. Vypracované těsto přikryjte čistou utěrkou, poprašte moukou a dejte asi na hodinu na teplé místo. Vykynuté těsto poté rozdělte na poloviny. Každou zvlášť znovu propracujte a vytvarujte ji do knedlíkové šišky. Knedlíky nechte ještě asi 10 minut dokynout, otočte je a zároveň dejte vařit osolenou vodu. Do vroucí vody poté vložte kynuté knedlíky tak, že je opět otočíte. Vařte cca 15 minut a po vyjmutí knedlíky ihned propíchejte. Domácí kynutý knedlík se výborně hodí k různým omáčkám a masu. Záleží jen na vašem výběru.

Zdroj: Recepty na knedlíky

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Hanuš.

Dobrý den,prosim o dotaz.Mohu pri užívání Warfarinu švestky, švestkové knedliky a křížaly z jablek.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem můžete jíst prakticky všechno, až na pár výjimek, jako je kapusta a bílé zelí. Musíte však dodržet přiměřené množství, které se stanoví podle obsahu vitamínu K v jednotlivých potravinách. Vitamín K totiž ovlivňuje účinky Warfarinu. Hlídat musíte jen potraviny rostlinného původu, kde je vitamín K obsažen v hojné míře. Čím zelenější, tím více vitamínu K. Bez omezení můžete jíst například maso, knedlíky, rýži. Důležité je udržet stále stejnou hladinu vitamínu K každý den na úrovni 120 mikrogramů (pro muže). K tomu je potřeba mít neměnný jídelníček a ten dodržovat několik týdnů.
Švestky obsahují vitamín K a proto je potřeba sledovat jejich konzumaci. Jedna švestka obsahuje 4,5 mikrogramů vitamínu K i ta v knedlíku. Sníte-li jich 22. tak jste vyčerpal veškerý limit pro příjem vitamínu K v tom konkrétním dni a nesmíte pak již nic, co je rostlinného původu. Sušené švestky obsahují o něco více vitamínu K a sice 5,5 mikrogramů vitamínu K. Sníte-li nárazově několik švestek, musíte ten den omezit jinou potravinu s podobným obsahem vitamínu K, kterou máte zařazenou ve svém jídelníčku.
Křížaly, což jsou sušená jablka, taktéž obsahují vitamín K. Jedno kolečko usušeného jablka obsahuje 0,2 mikrogramů vitamínu K. Křížal si tedy můžete dopřát opravdu hodně. Ale stále platí, že musíte udržet příjem vitamínu K na stejné úrovni 120 mikrogramů za den, ne víc ani ne méně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání Warfarinu

Chlupaté knedlíky ze syrových brambor

Suroviny:

  • 800 g brambor
  • 1 vejce
  • 250 g polohrubé mouky

Postup:

Oloupané syrové brambory nastrouhejte a nechte chvíli stát, aby pustily vodu. Poté část vody slijte a do brambor přidejte sůl, vejce a tolik mouky, abyste získali hustější těsto. Z těsta vykrajujte lžící namočenou v horké vodě knedlíky a vkládejte je do vroucí osolené vody. Vařte je podle velikosti cca 8 až 10 minut.

Tyto chlupaté knedlíky můžete podávat například s opečenou slaninou nebo osmaženou cibulí, nebo jako přílohu k pečenému masu a dušenému zelí.

Zdroj: Recepty na chlupaté knedlíky

Plněné knedlíky s tofu

Ingredience: 400 g brambor, 300 g hrubé mouky, 2–3 vejce, 200 g uzeného tofu, sůl, 1 sáček kysaného zelí, 2 kusy cibule, olej

Postup: Uvařené a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, vejce, sůl a vypracujeme těsto, pokud se nám nechce dělat domácí, můžeme použít i směs ze sáčku. Z těsta vyválíme asi 0,5 cm silné pláty a rozkrájíme na čtverce asi 5 x 5 cm. Nasekané kousky uzeného tofu zabalíme do těsta a vaříme v osolené vodě 12–18 minut. Vařené knedlíky vyjmeme a podáváme se zelím přelité osmaženou cibulkou.

Zdroj: Plněné knedlíky

Diskuze

V diskuzi RECEPTY NA KNEDLÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luděk.

Nevím, jaké má autorka zkušenosti s vařením bramborových knedlíků. Ale vzhledem k tomu, že se do těsta přidává krupice, krupička nebo i mouka,je mnohem vhodnější použít moučné brambory, tj. varný typ C,případně B, nikoliv varný typ A, což jsou salátové brambory.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Recepty na knedlíky

Recept na houskový kynutý knedlík v parní troubě

Ingredience: 500 g polohrubé mouky, 15 g droždí, 250 ml mléka, 1 starší rohlík, 1 vejce, tuk na promaštění, sůl

Technologický postup: Ve vlažném mléce s trochou mouky necháme vzejít rozdrobené droždí. Kvásek poté vlijeme do mísy se zbylou prosátou moukou, přidáme vejce a špetku soli. Vypracujeme těsto, které nesmí být tuhé ani se lepit. Na závěr přidáme na kostičky nakrájený rohlík a zapracujeme. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout na teplém místě. Z vykynutého těsta vytvarujeme tři šišky knedlíků, které necháme ještě 15 minut pod utěrkou odpočívat. Poté šišky přendáme na děrovaný plech a vložíme do předehřáté trouby na režim vaření v páře 96 °C, čas 25 minut. Po uvaření knedlíky vyndáme (nepropichujeme) a promastíme trochou rozpuštěného sádla nebo olejem. Chceme-li knedlíky znovu prohřát, jednotlivé plátky naskládáme na děrovaný plech a dáme do předehřáté trouby na režim vaření v páře 96 °C, čas 8–10 minut.

Zdroj: Parní trouba

Diskuze

V diskuzi LÉČEBNÉ ÚČINKY ČERNÉHO BEZU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radana Marčanová.

Já plody černého bezu mrazim a používám na koláče místo borůvek. Jsou velmi chutné.A takový kynutý koláč s bezinkami a drobenkou je neuvěřitelná pochoutka,která chutná prakticky stejně jako borůvkový koláč. Také plody naplním do zavařovaček,prosladím a zavařím. Používám stejně.Plody projdou tepelnou úpravou a nikdy nikdo doma po nich neměl průjem nebo nezvracel. Jsou všude a zatím zadarmo, než na to někdo přijde, že bychom měli z toho platit poplatky. Tak se do toho pusťte, je to mňamka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Dostálová.

Dobrý den,ráda bych se dozvěděla jak se dělá sirup,víno a šťáva z bezu.Před léty jsem se najedla v lese syrových kuliček bezu,nebo mě moc chutnali a přiotrávila jsem se,to už bych nechtěla nikdy zažít znova.Děkuji předem za Vaše odpovědi a rady.S pozdravem a přáním pěkného dne Marie.

Zdroj: diskuze Léčebné účinky černého bezu

Houskový knedlík snadno a rychle

Suroviny:

  • 2–2,5 dl mléka
  • 500 g hrubé mouky
  • 1 malá lžička prášku do pečiva
  • 2 rohlíky
  • 1 malá lžička soli
  • 1 vejce
  • voda

Postup:

Do mísy nasypte mouku, prášek do pečiva a sůl, poté přidejte celé vejce s mlékem a starší housky pokrájené na malé kostičky. Ze směsi připravte tuhé nelepivé těsto, ze kterého na pracovní desce vyválejte dva knedlíky, ty vařte ve vroucí osolené vodě asi 20 minut, nezapomeňte je občas obrátit a hlavně na začátku odlepit ode dna. Uvařené knedlíky vyjměte z vody a ihned propíchejte vidličkou.

Zdroj: Recepty na knedlíky

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Ingredience: 1 kg brambor, 300 g uzené krkovice, 200 g hrubé mouky, 100 g krupice, 2 lžíce hladké mouky, 4 cibule, 1 vejce, sádlo, voda, sůl

Na přílohu: podušené sladkokyselé červené zelí, osmažená cibulka

Postup: Den předem si uvaříme brambory ve slupce. Druhý den brambory oloupeme a na jemno nastrouháme. K bramborám přidáme hrubou mouku, krupici a vejce, vypracujeme těsto, které necháme 20 minut odpočinout. Vál pomoučíme hladkou moukou, vyválíme plát asi 5 mm silný, z něhož vykrájíme čtverce o velikosti 6 x 6 cm, doprostřed dáme lžíci nasekaného uzeného masa a zabalíme. Knedlíky vaříme v osolené vodě 10–12 minut, až začnou plavat na povrchu, pak je vytáhneme a necháme okapat. Bramborové knedlíky plněné uzeným podáváme s červeným zelím a s cibulkou osmaženou na sádle dozlatova.

Zdroj: Plněné knedlíky

Diskuze

V diskuzi DRACENA PŘESAZOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Slabá.

Dobrý den. Mám krásnou dracenu původně z IKEA. Roste do výšky, listy má zelené a pevné. Nic jí nechybí. Je tu jen jeden háček. Má hodně kořenů. Mám ji přesazovat pořád do většího a většího květináče, nebo ji můžu odstřihnout jemné kořeny a nechat jen ty silnější? Můžu ji zmenšit celý kořenový bal třeba na polovinu? Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mužíková.

Dotala jsem špičku 40 cm od skomírající draceny,červeně žíhaná. Dracena byla do 3/4 sucá, lámala se jako suché klavky. Jak ji mohu zachránit? zatím ja 2 dny ve vodě. Vsadit do zeminy, nebo zakoření ve vodě? Možná zmenšit, zkrátit špičku?
Předem moc děkuji za radu.

Zdroj: diskuze Dracena přesazování

Houskový knedlík kynutý

Houskové knedlíky jsou variantou kynutých knedlíků. Kynuté znamená kypřené, a toho lze dosáhnout buď použitím droždí, nebo kypřicího prášku. Základem pro přípravu bývá hrubá nebo polohrubá mouka, vejce rozmíchané v tekutině (nejlépe jen žloutek, protože bílkem těsto ztuhne), sůl (půl lžičky na 0,5 kg mouky), droždí (půl kostičky na 0,5 kg mouky) a mléko nebo voda (minimálně 1/4 l, lepší než voda je sodovka, která knedlík více nakypří). A do klasických houskových knedlíků se navíc přidává na kostičky nakrájené pečivo (rohlíky, housky), které by mělo být alespoň den staré. Na dávku 0,5 kg mouky stačí jedna houska nebo jeden rohlík. Knedlíky by měly být nadýchané a neměly by být rozvařené. Proto je někdo raději vaří jen v páře a ne ve vodě. Jaký je tedy pracovní postup?

Do mísy nasypte mouku, osolte ji, přidejte v misce rozmíchané droždí a po částech přilévejte vlažnou tekutinu (mléko nebo sodovku) s rozšlehaným žloutkem. Zadělávejte vláčné těsto, do něhož zapracujte na kostičky nakrájenou housku. Těsto vypracovávejte tak dlouho, dokud se nebude lepit na vařečku nebo na stěny nádoby. Takto připravené těsto poprašte moukou, mísu přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Čím déle těsto odpočívá, tím je chutnější. Z vykynutého těsta pak vypracujte válečky, asi tak 20 cm dlouhé, a nechte je ještě chvilku (cca 10 až 15 minut) kynout.

Do hrnce dejte vařit vodu, mírně ji osolte, a když se voda začne vařit, vložte do ní válečky knedlíků a vařte je pod pokličkou 20 až 25 minut. Na začátku vaření je podeberte vařečkou, aby se nepřilepily ke dnu. Lepší je vařit knedlíky ve větší nádobě, aby měly prostor. Také by se jich nemělo vařit hodně najednou, protože vařením ještě nabudou a nemusely by se pak do hrnce vejít. Běžné je tak vařit dva válečky najednou. Během vaření knedlíky pravidelně obracejte. Uvařené je vyjměte a ihned propíchejte vidličkou, aby z nich vyprchala pára a nesrazily se. Co nejdříve je nakrájejte na plátky, pokud nemáte kráječ, stačí nit nebo ostrý nůž.

Zdroj: Recepty na knedlíky

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÝ ČAJ NA NADÝMÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lidka.

Dobrý večer ,prosím jaký čaj na nadýmání a bolesti břicha. Moc Děkuji Lidka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Proti nadýmání a na bolest břicha je dobrý čaj z máty peprné. Nesladit a mátu luhovat v horké vodě deset minut. Dobré je to střídat se silným černým čajem, který se nechá luhovat v horké vodě také deset minut. Časy luhování jsou důležité, aby to mělo zklidňující účinky na žaludek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaký čaj na nadýmání

Jak je dělají tvarohové knedlíky Kluci v akci

Ingredience: 2 žloutky, 80 g másla, 40 g cukru, 250 g měkkého tvarohu, 200 g polohrubé mouky, špetka soli, 200 g jahod

Ingredience na vanilkovou omáčku: 1 vanilkový pudink, 600 ml mléka, 1 vanilkový lusk, 50 g cukru krupice, 20 g másla

Technologický postup: Žloutky utřeme s cukrem, máslem a špetkou soli, po částech přimícháme tvaroh, postupně přidáváme mouku, až získáme vláčné těsto. Na pomoučeném vále vyválíme váleček, rozdělíme jej na stejné dílky, které plníme jahodami. Knedlíky vaříme 5–7 minut v mírně osolené vodě. Pudinkový prášek rozmícháme ve 150 ml studeného mléka, zbytek mléka osladíme, přidáme obsah vanilkového lusku a přivedeme téměř k varu. Za stálého míchání vlijeme pudink rozmíchaný ve studeném mléce, provaříme 2 minuty, stáhneme z ohně, přidáme máslo. Touto omáčkou poléváme hotové knedlíky.

Zdroj: Jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ POD GELOVÝM NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hela.

zkušenost-savo ve vlažné vodě, provádět koupele nehtů.funguje

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Prosím,jakou značku Sáva a jaké množství vody a Sáva.dekuji vám.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Plíseň pod gelovým nehtem

Recept na vaření chlupatých knedlíků

Kluci v akci si z bramborového těsta vytvarovali velkou kouli. Drží ji v ruce a pomocí mokré lžíce z ní odkrajují kousky, které házejí rovnou do hrnce s horkou osolenou vodou. Důležité je lžíci před každým ukrojením namočit ve vodě a jednotlivé kousky v horké vodě promíchat, aby se neslepily. No a jak dlouho se vaří? To kluci v akci nedokáži říci, protože záleží na velikosti jednotlivých knedlíků. Menší se vaří kratší dobu než ty větší. Takže k tomu uvádějí, že kdelíky jsou uvařené tehdy, když vyplavou nahoru. Když se tak stane, tak pomocí cedníku je vytahují z horké vody a dávají je na pánev s orestovaným zelým a promíchají to. Chlupaté knedlíky jsou nyní připravené k servírování.

Zdroj: Recept na chlupaté knedlíky podle Kluci v akci

Poradna

V naší poradně s názvem CALTRATE VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivanka matouskova.

CO užívám caltrate tak mě pálí žáha je to možné ? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Caltrate pálení žáhy nezpůsobuje, protože obsahuje jen zásadotvorné látky. Příčinou pálení žáhy bude nejspíše strava, jako například moukou zahuštěné omáčky a polévky, kečup, fast food, knedlíky, atd. Na pálení žáhy je dobrý Anacid a nebo Gaviscon, oboje volně prodejné v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Caltrate vedlejší účinky

Odpalované těsto z krupice

Ingredience: 100 g másla, 600 g vypeckovaných švestek, 1 špetka soli, 500 ml mléka, 3 vejce, 300 g krupice

Postup: V hrnci s nepřilnavým dnem přivedeme k varu mléko se špetkou soli a s máslem. Přisypeme krupici a za stálého míchání necháme těsto zhoustnout, dokud se nepřestane lepit na vařečku a kastrol. Těsto přendáme do mísy a necháme vychladnout. Švestky omyjeme, vypeckujeme. Do zchladlého těsta zapracujeme vejce. Vyválíme plát o síle 0,5 cm. Krájíme na čtverce, na každý položíme švestku a zabalíme. Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta vaříme v mírně osolené vodě 5 až 10 minut. Zdobíme podle chuti.

Zdroj: Odpalované těsto na knedlíky

Tvarohové knedlíky z krupice

Ingredience: 200 g tvarohu, sůl, 65 g hrubé mouky, 40 g másla, 2 vejce, 200 g krupice, kůra z 1 citronu, 400 g jahod, moučkový cukr, rozpuštěné máslo

Technologický postup: Z bílků vyšleháme sníh. Do mísy dáme tvaroh, mouku, krupici, žloutky, máslo a kůru z citronu, všechny ingredience smícháme a nakonec přidáme sníh z bílků. Těsto rozdělíme na kousky, balíme do něj jahody a vypracujeme knedlíky. Připravené knedlíky vhazujeme do vroucí vody a vaříme 8–10 minut. Uvařené knedlíky posypeme moučkovým cukrem a poléváme rozpuštěným máslem.

Zdroj: Jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Tvarohové knedlíky s jahodami

Ingredience: 250 g hrubé mouky, 1 vejce, 30 g másla, 200 g tvarohu (může být měkký, ale i tvrdý, nastrouhaný), 120 ml mléka, špetka soli, 500 g jahod, 50 g másla, 50 g strouhaného tvarohu, 30 g moučkového cukru

Technologický postup: Do mísy dáme máslo, vejce a prolisovaný nebo nastrouhaný tvaroh a vše utřeme. Pak přidáme prosátou mouku se solí a mlékem a vše rukama nebo vařečkou spojíme ve vláčné těsto. Jahody si připravíme do misky. Do většího hrnce nalijeme vodu a přivedeme ji k varu. Z těsta oddělujme kousky, trochu je roztlačíme v dlani, položíme na ně jahody a důkladně je obalíme těstem. Knedlíky pak vhazujeme do vařící vody a občas opatrně promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Ve vodě by jich mělo být jen tolik, aby volně plavaly. Vaříme pět až osm minut, dokud se neobjeví na hladině. Uvařené knedlíky vyjmeme, nejlépe děrovanou naběračkou, a podáváme třeba posypané tvarohem, cukrem a přelité rozpuštěným máslem.

Zdroj: Jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Ingredience

Recept vystačí na přílohy k 6 porcím, nebo na dvě hlavní jídla, pokud vám k jídlu stáčí jen chlupaté knedlíky.

Na knedlíky

  • 350 g oloupaných brambor
  • 150 g ve slupce uvařených oloupaných brambor
  • 250 g hrubé mouky
  • jedno vejce
  • 2 lžičky soli

Na zelí

  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 600 g kysaného zelí
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1 lžička soli

Zdroj: Recept na chlupaté knedlíky podle Kluci v akci

Video Kluci v akci

Z archivu ČT si můžete pustit video, kde je vidět celý recept na přípravu moravského vrabce i s receptem na chlupaté knedlíky, které Kluci v akci použili jako přílohu.

Zdroj: Recept na chlupaté knedlíky podle Kluci v akci


Autoři obsahu

Mgr. Jana Válková

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP