Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

LEATRIL


LEATRIL, nejen o tom se dočtete v tomto článku. Meruňka obecná (Prunus armeniaca či Armeniaca vulgaris) je strom z rozsáhlého rodu slivoň (Prunus), kam patří také broskvoň, třešeň nebo švestka. Pochází z Číny. Do Evropy se dostala přes Arménii počátkem letopočtu, do Česka se rozšířila z Itálie přes Slovinsko, Štýrsko a Rakousy. Plody meruňky jsou peckovice s oranžovým oplodím. Dozrávají většinou uprostřed léta. Konzumují se buď v čerstvém stavu, zavařené, nebo v podobě džemu či marmelády, jež jsou velmi oblíbené pro sladkokyselou chuť a příjemnou vůni, pochoutkou jsou i sušené meruňky.


Zdravotní účinky meruňkového oleje

Z jader pecek meruněk se za studena lisuje panenský olej. Tento olej je bez přídavných barvících a konzervačních látek, obsahuje hlavně vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B12, A, C, E, F, draslík, velké množství nenasycených esenciálních mastných kyselin. Jsou v něm obsaženy i vitamíny B15 (kyselina pangamová), B17 (leatril) a B19, které žádné jiné panenské oleje neobsahují. Tyto vitamíny mají protirakovinné účinky, likvidují buňky napadené rakovinou a chrání buňky zdravé. Meruňkový olej příznivě ovlivňuje vývoj nových buněk, podporuje krevní oběh, krvetvorbu a čistí ledviny, močové cesty, krev, cévy, mozek. Tento panenský olej také zklidňuje nervový systém (dá se použít i na nespavost), působí proti křečím, snižuje cholesterol a vyrovnává kolísavý tlak, upravuje činnost srdce, jater, zažívacích orgánů a štítné žlázy, regeneruje kůži, posiluje imunitu. Oči chrání proti záření a zlepšuje vidění, je tedy velice vhodný pro jedince pracující často a dlouho na počítači.

Zdroj: článek Meruňkový olej

Autor obsahu

 Bc. Jakub Vinš


leaserova nukleotomie
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
leaxaurin a alkohol
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.