Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LÉČENÍ SUCHÉHO KAŠLE

OBSAH

Léky na suchý kašel

Na léčbu suchého kašle vám v lékárně nabídnou některý z přípravků patřících mezi antitusika, ta tlumí kašlací reflex, mírní a potlačují záchvaty kašle.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel

Poradna

V naší poradně s názvem PRESTARIUM NEO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Je možné užívat prestarium neo podotýkám beru jen půlku prášku ráno na tlak.A zároveň sirup levopront na kašel

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V současnosti neexistuje žádný zdokumentovaný případ vzájemné interakce mezi Prestarium Neo a Levoprontem. Levopront je lék k uklidnění suchého kašle a své působení zaměřuje na takzvaná C-vlákna, jejichž drážděním vzniká reflex kašle. Nikdo zatím nezkoumal společné účinky Levoprontu a Prestaria, takže nelze s jistotou říci, že k žádnému vzájemnému ovlivnění nedojde. Ovšem riziko je velmi malé, neboť doposud nebyla prokázána žádná interakce Levoprontu s takzvanými ACE inhibitory, do kterých spadá Prestarium Neo. Perindopril, který je hlavní látkou Prestaria Neo je celosvětově hojně využívané léčivo ke snižování krevního tlaku a rovněž i Levodropropizinum, které je obsaženo v Levoprontu, je celosvětově hojně využíváno k tišení suchého kašle. Z toho se dá usoudit, že již mnohokrát došlo ke společnému užívání těchto dvou léčiv a vzhledem k tomu, že se nikdo nezabýval jejich interakcí, tak lze usoudit, že k žádné nedochází.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prestarium a kasel

Tablety

Seženete klasické, ale i s prodlouženým účinkem pro ty, kdo zapomínají na užívání a chtějí si zajistit potřebné dávkování dopředu na celý den. V případě suchého kašle vám tuhle výhodu nabízejí například tablety Sinecod, u vlhkého kašle ACC Long, které seženete navíc v podobě šumivých tablet. Ty snadno rozpustíte ve sklenici vody a vypijete.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel

Poradna

V naší poradně s názvem AUTOLOGNÍ LÉČBA SY SUCHÉHO OKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Karešová.

Dobrý den, chci se zeptat, zda je pro mě vhodná autologní léčba sy suchého oka. Jsem 2 roky po transplantaci kostní dřeně pro AML a bojím se, že se to bude zhoršovat.
Schimer OP 6, OL 3 mm, fluoresc OPL 0, beng.č. OPL 0
Děkuji za odpověď Jana Karešová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Autologní sérum na syndrom suchého oka by mohlo pomoci i ve vašem případě. Léčbu nedostanete hned, ale až po pečlivém vyšetření očním lékařem, takže můžete mít jistotu, že jste zvolila správně. U metody autologních sér se používá upravený biologický materiál pocházející z vaší krve. Tím jsou prakticky vyloučeny alergie nebo překrvení oka prorůstajícími cévami. Zeptejte se na možnost této léčby suchého oka svého očního lékaře. Když nebude k tomu ochotný, tak zkuste jiné oční ve větším městě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Autologní léčba sy suchého oka

Důvody kašle bez známých příčin

Kašel ve formě suchého kašle bývá zapříčiněn mnoha důvody:

  • alergickou reakcí na podněty v okolí dítěte;
  • zánětem hrtanu, který je charakteristický chrapotem a suchým kašlem;
  • nosními kapkami;
  • některé případy mohou být vyvolány i pneumonií, bronchitidou nebo plicním onemocněním.

Zdroj: Domácí léky na kašel u dětí

Rizikové faktory

Výživa obvykle nehraje roli při vzniku syndromu suchého oka, ale můžeme uvést jiné faktory, které zvyšují riziko vzniku syndromu suchého oka. Ohroženou skupinou jsou ženy a lidé ve věku nad 65 let. Některé léky na krevní tlak a nosní kapky mohou zvýšit riziko vzniku syndromu suchého oka. Také některé zdravotní potíže zvyšují pravděpodobnost vzniku syndromu suchého oka, například diabetes, onemocnění štítné žlázy a revmatoidní artritida.

Zdroj: Syndrom suchého oka a výživa

Poradna

V naší poradně s názvem SUCHÝ BETON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlík.

cena suchého betonu na obrubníky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Zde naleznete aktuální ceny různých druhů suchých betonů: www.zbozi.cz/hledej/…

Zdroj: diskuze Suchý beton

Syndrom suchého oka

K yyndromu suchého oka dochází při poklesu produkce slz, po kterém máte oční membrány suché a podrážděné. Tento stav postihuje více ženy než muže. Pokročilý věk a léky jsou často na vině pro suché oči, i když příčina někdy zůstává neznámá. Syndrom suchého oka může způsobit pálení, podráždění, hlenovité slzy, nepohodlí při nošení kontaktních čoček a slzy při čtení nebo řízení. Neexistuje žádný náznak, že nadměrný příjem vápníku způsobuje syndrom suchého oka.

Zdroj: Způsobují vysoké dávky vápníku suché oko?

Diskuze

V diskuzi SLANO V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Sochorová.

Dobrý den,mám velký problém a to slano v ústech.Začalo to po přípravcích Energy,které jsem začala brát.Bylo to z důvodu suchého dráždivého kašle.Sice kašel se zlepšil,ale nastala stálá, slaná chuť.Ihned jsem přípravky přestala brát,ale v ústech mám slano pořád 24 hod.denně už 4 roky. Je to strašné,žádné jídlo není dobré a nic mi nechutná.Hledám informace,kde se dá,ale zatím nic.I u lékařů.
Je mi 62let a léčím se už mnoho let se štítnou žlázou a beru Letrox 100 5x v týdnu.

Prosím poraďte mi.
S pozdravem Sochorová Lenka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Slano v ústech

Příčiny syndromu suchého oka

Syndrom suchého oka má dvě hlavní příčiny. Tou první je porucha normální tvorby a toku slzného filmu a nedostatečné vyživování oční tkáně. Druhou příčinou je abnormální složení slzného filmu. Slzný film má tři vrstvy, první vrstva je na sliznici, druhá vrstva je vodová, třetí mastná. Pokud jsou tyto vrstvy v nevyváženém poměru, mohou se objevit příznaky syndromu suchého oka. Výživa nehraje žádnou roli v množství nebo kvalitě slz, které oči produkují.

Zdroj: Syndrom suchého oka a výživa

Diskuze

V diskuzi OČNÍ VÍČKA KTERÁ SVĚDÍ A JSOU NATEKLÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Petrakovičová.

Dobrý den,chtěla bych prosím poradit.Je to víc jak rok,co si nechávám prodlužovat řasy,teď se mi stalo,že mi pravé horní víčko nateklo,svědí,a je červené,je to dost nepříjemné a bolestivé..neustále ho pak šudlím prstem ať tolik nesvědí,ale je to pak ještě horší,moc děkuji za radu co s tím dělat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila.

Mám každý den strašně nateklé pod víčka už nevím co mám dělat mám syndrom suchého oka slzí mi oči mám i mastičku kapky antibiotické od lékařky a nic nepomáhá tak prosím poradte Děkuji

Zdroj: diskuze Oční víčka která svědí a jsou nateklá

Nepohodlí

Povrch oka vyžaduje konstantní „mazání“, ale chronický syndrom suchého oka způsobuje na povrchu oka suché skvrny, což vede k nepohodlí a podráždění. U mnoha lidí trpících chronickým syndromem suchého oka může dojít k pálení na povrchu oka. Umělé slzy pomáhají zmírnit tyto příznaky, ale pokud se zlepšení nedostaví, měli byste kontaktovat očního lékaře, aby zjistil, jestli není zapotřebí indikovat jinou léčbu.

Zdroj: Chronické příznaky syndromu suchého oka

Diskuze

V diskuzi ČASTÉ SVĚDĚNÍ NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaboko.

Pokud bych osobně nezažila, neuvěřila bych. Roky mám problémy se svěděním nosu, s kýcháním atd. a vše jsem připočítávala - tu změně počasí, tu klimatizaci v autě... až jednoho dne jsem svůj problém objevila. Léta si kvůli syndromu suchého oka kapu oční kapky a jednoho dopoledne po nakapání do očí se strhla asi 4 hodinová alergická reakce...Syndrom suchého oka mám stále, do očí si nekapu (značku kapek do očí jsem měnila, přesto reakce vždy stejné...) a od té doby zmizelo svědění nosu, kýchání atd...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Časté svědění nosu

Odstranění příznaků

Mnoho lidí s chronickým syndromem suchého oka trpí nadměrným vlhnutím oka. Tuto reakci vyvolává nedostatečná vlhkost v oku. Nadměrné vlhnutí však oku nepomáhá, nadprodukce slz totiž odstraňuje mazací film a zvyšuje problém syndromu suchého oka. Někteří lidé se syndromem suchého oka mají silnou vláknitou propustnost, která je způsobena špatným slzným filmem. Pomocí umělých slz, léků nebo chirurgického zákroku může dojít k rovnováze slz a zlepšení kvality slzení, neboť dojde ke zlepšení nadměrného zalévání a vláknitého vypouštění.

Zdroj: Chronické příznaky syndromu suchého oka

Poradna

V naší poradně s názvem ČMELÁK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Čmelín nemám, ale mám dotaz. Před 14 dny se u nás v Ostravě na zahradě objevil čmelák, který vypadá jak by byl celý posypaný pylem. Začali jsme mu říkat špindíra. Dnes se objevilo více těchto čmeláků. Nezdá se mi to normální. Fotka čmeláka mi nešla vložit . Děkuji za odpověď jedné zvědavé ženské.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

To, co vidíte na čmelákovi, zřejmě není pyl, ale piliny. Někde poblíž je kus suchého dřeva, ve kterém si čmeláci hloubí chodbičky, kde pak přezimují. Vykutaný materiál jim ulpívá na jejich tělech a díky tomu vypadají, jako by byli zaprášení.

Zdroj: diskuze Čmelák

Doporučení

Máte-li syndrom suchého oka, může vám lékař doporučit, abyste používali umělé slzy. Tyto oční kapky neobsahují léky a obvykle nezpůsobují žádné vedlejší účinky, takže jsou bezpečné a lze je používat několikrát denně. V mnoha případech umělé slzy poskytují pravidelnou úlevu od příznaků spojených se syndromem suchého oka. Pokud však tyto kapky nepomáhají, může vám lékař doporučit léky na zvýšení produkce slz, nebo vám může doporučit chirurgický zákrok.

Zdroj: Syndrom suchého oka a výživa

Diskuze

V diskuzi ZELENÝ PRŮJEM PO NARKÓZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Chudák.

Dobrý den, manželce (60 let) vyoperovali nádor prsu, dostala ale druhý den po prvním jídle
(půl suchého rohlíku) zelený průjem. Může to mít souvislost s narkózou nebo stresem ?
6 týdnů po diagnóze karciomu se velmi bojí, navíc má 2 roky potíže s trávením, dosud
ale lékař nic nezjistil. Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zelený průjem po narkóze

Inhalace

Ingredience: hrst jitrocele kopinatého, 1 sklenice vroucí vody

Postup: Hrst této byliny zalijeme vroucí vodou a necháme chvíli louhovat. Poté s přikrytou hlavou inhalujeme přibližně pět minut a tuto proceduru vykonáváme dvakrát denně až do uzdravení. Pokud se souběžně se suchým kašlem objevuje i rýma, tak je dobré přidat k jitroceli vrchovatou polévkovou lžíci majoránky.

Dalšími bylinkami, které mohou v případě suchého kašle pomoci, jsou šalvěj a heřmánek na kloktání anebo osvědčený čaj z lipového květu. Při inhalaci můžete také vyzkoušet sílu několika kapek tea tree anebo vám jako vždy může při léčení pomoci stará dobrá – dětmi většinou nenáviděná – nasekaná cibule na kašel, je možné ji mít uskladněnou s medem v lednici.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel

Diskuze

V diskuzi SUCHÉ LŮŽKO PO VYTRŽENÍ ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Edita.

Dobrý den, mám dotaz.Pred měsícem mi byl vytržený zub 6v pravo dole.Skoro dva roky mě ten zub bolel i přes umrtvovaci pastu.Zub jsem si nechala vytrhnout.A docházela jsem k zubaři na čištění suchého lůžka.a před týdnem mi zubařka vyndala drén ať se rána zatáhne, jenže to stále bolí.Myslite že by nebylo špatné udělat rentgen?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Suché lůžko po vytržení zubu

Cena suchého betonu

Cena suchého betonu namíchaného svépomocí se pohybuje kolem 1 450 Kč za 1 m3. Na přípravu 1 m3 je potřeba 500 kg cementu (Portland 32,5), 1 415 kg hrubého písku a 215 kg vody.

Cena zavadlého betonu z betonárky, namíchaného průmyslově, se pohybuje kolem 2 100 Kč za 1 m3.

Cena suchého betonového potěru již namíchaného v pytli se pohybuje za jedno balení (40 kg) kolem 145 Kč, vydatnost tohoto typu je taková, že z jednoho pytle namíchané směsi se pokryje plocha 1 m2 ve výšce 2 cm. Takže na 1 m3 betonu potřebujeme 50 pytlů směsi, což je řádově 7 250 Kč.

Zdroj: Suchý beton

Zklidňující léčba

Základní problém s dlouhodobým syndromem suchého oka je zánět. V těchto případech je třeba, aby byla použita protizánětlivá léčba. Do proti zánětlivé léčby patří:

  • Steroidní oční kapky a masti
  • Ústní tetracykliny
  • Cyklosporinové oční kapky

Steroidní oční kapky a masti

Steroidy jsou účinnými protizánětlivými léky, které mohou být použity ve formě očních kapek nebo mastí jen v nejkrajnějším případě syndromu suchého oka. Steroidy mají vedlejší účinky, jako je zvýšení nitroočního tlaku, který byl objeven asi u 30% lidí, a způsobují také šedý zákal. Tato léčba by měla být použita, pouze pokud jste pod dohledem očního lékaře v oční klinice.

Ústní tetracykliny

Nízké dávky tetracyklinu mohou být použity jako protizánětlivé látky po minimální dobu 3 – 4 měsíců, někdy i mnohem déle. Nejběžněji užívaným lékem je Doxycyklin, ale může být někdy předepsány i Oxytetracyklin a Lymecyklin.

Cyklosporinové oční kapky

Cyklosporin je lék na potlačení imunity, který se používá při léčení syndromu suchého oka. Tyto kapky jsou k dispozici pouze na očních klinikách.

Zdroj: Léčba syndromu suchého oka

Suchý kašel u psa

Suchý kašel je projevem zánětu na sliznici průdušnice, průdušek, ale i v plicních sklípcích. Pokud se jedná o závažné onemocnění, je vhodné podávat homeopatické léky v kombinaci s klasickými.

Léčba

Při léčbě suchého kašle je možné použít níže uvedená homeopatika.

Oscillococcinum: Na počátku onemocnění je možné systematicky podávat 1–2krát denně.

Ferrum phosphoricum: Lék vhodný při akutním zánětu průdušnice a průdušek, kašel suchý, krátký, spastický, teplota nebývá, nebo je jen lehce zvýšená. Někdy může zvíře vykašlat hlen s krví, může se vyskytnout krvácení z nosu.

Ředění 8–15 CH 2–3krát denně.

Drosera: Kašel suchý, častý a krátký. Zhoršuje se v noci.

Ředění 9–15 CH 2–3krát denně.

Spongia tosta: Kašel suchý, drsný, zhoršuje se v teplé místnosti a vleže.

Ředění 5–9 CH 3–6krát denně.

Nikdy zvířeti nepodávejte brufen či aspirin, mohli byste ho otrávit. Dbejte pouze rad veterináře. Co pomůže vám, může psovi ublížit!

Zdroj: Pes kašle

Neproduktivní (suchý, dráždivý) kašel

Jedná se o suchý kašel. Suchý kašel se může vyvinout po konzumaci studené potravy nebo po podráždění prachem či kouřem. Existuje mnoho příčin suchého kašle.

  • Virové onemocnění způsobené nachlazením může být příčinou suchého kašle, který trvá po dobu několika týdnů. Tento kašel se objevuje zejména v noci, kdy dochází k jeho zhoršení.
  • Suchý kašel může být způsoben křečemi průdušek, které jsou podrážděny.
  • Spolu s častým kýcháním je běžným příznakem alergie (alergické rýmy).
  • Inhibitory (léky), které se užívají ke kontrole vysokého krevního tlaku, způsobují právě suchý kašel.
  • Pobyt v prašném prostředí, vystavení se působení plynů nebo chemikálií v pracovním prostředí.
  • Chronický suchý kašel může být příznakem mírné formy bronchiálního astmatu. Další příznaky mohou zahrnovat dušnost, pocit tlaku na hrudi.
  • Ucpání dýchacích cest, zejména zapříčiněné potravinami nebo tabletkami.

Většinou je kašel způsoben virovým onemocněním. Při léčbě se nepoužívají antibiotika, protože nemají vliv na průběh virových infekcí. Zbytečné používání antibiotik vás vystavuje rizikům alergické reakce. Také se mohou objevit vedlejší účinky, které zahrnují nevolnost, zvracení, průjem, vyrážku a kvasinkovou infekci. Antibiotika inhibují prospěšné bakterie a podporují rozvoj nebezpečných rezistentních bakterií. Pečlivé zhodnocení zdravotního stavu pomáhá k identifikaci dalších příznaků. Mějte na paměti, že kašel je jen symptom, a ne nemoc. Ke kašli dochází kvůli bakteriálním a virovým infekcím dýchacích cest.

Zdroj: Kašel

Olejové slzy jako oční kapky

Oční kapky, které doplňují mastné slzy a snižují odpařování vody z povrchu oka jsou stále více populární. Tyto přípravky obsahují prvky guarové gumy nebo lipozomální spreje. Lipozomální spreje jsou léky, které nejsou na lékařský předpis. Tyto lipozomy se nastříkají na uzavřené okraje očních víček. Když oči otevřete, lipozomy se šíří po povrchu oka a vytvářejí nový mastný film. Jedná se o zvláště užitečný lék, pokud máte blefaritidu nebo trpíte odpařováním slz, které je způsobené syndromem suchého oka.

Zdroj: Léčba syndromu suchého oka

Vidění

Syndrom suchého oka může způsobovat potíže s udržením konstantního jasného vidění, protože slzný film zvlhčuje rohovku na přední straně oka. Pokud nemá oko dostatečné množství slz nebo má špatnou kvalitu slzného filmu, začne rohovka vysychat, což způsobí rozmazané vidění. U většiny lidí mohou tyto příznaky zlepšit umělé slzy. Pokud se vám rozostří vidění během čtení nebo při dlouhodobějším používání počítače, doporučuje se zvýšit frekvenci mrkání, aby byla rohovka dostatečně zvlhčována. Umělé slzy takovýmto změnám vidění předcházejí a pomáhají tak při déletrvající práci.

Zdroj: Chronické příznaky syndromu suchého oka


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP