Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LÉKY NA PLYNATOST A ZÁCPU

OBSAH

Černý bez na zácpu

Květ černého bezu dobře uvolňuje zácpu. Na zácpu se pije čaj ze suchých květů černého bezu.

Zdroj: Zácpa a její domácí léčba

Diskuze

V diskuzi NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY CIPRALEXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Olivová.

Neždoucí účinky,zkušenosti s cipralexem
Beru cipralex 10 mg. jeden denně. Mám nadměrnou plynatost,nadměrné nadýmání,zácpu,bolest břicha, bolest nohou, rozmazané vidění Nevim si rady co bych měla dělat,aby bolesti se zmenšily.K lékaři jsem objednána 12. října.

Děkuji, s pozdravem
Zdenka Olivová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nežádoucí účinky Cipralexu

Nadměrná plynatost střev

Nadýmání v těhotenství je způsobeno rostoucí hladinou hormonu progesteronu v těle těhotné ženy. Tento hormon způsobuje snížené napětí střevní stěny, což vyvolává zpomalení pohybu potravy ve střevech. Pomalejší procházení potravy trávicím traktem umožňuje kvalitnější a lepší vstřebávání živin, horší stránkou této věci jsou pak problémy s tím spojené, jedná se zejména o nadýmání a zácpu.

Plyny ve střevech jsou tak vedlejším produktem činnosti střevních bakterií, které mají za úkol dokončit proces započatý příjmem potravy, tedy v žaludku a v tenkém střevě. Nadýmání se zpravidla zhoršuje úměrně s postupujícím těhotenstvím, kdy rostoucí děloha vyvíjí tlak na žaludek, čímž ho posunuje stále výš.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Diskuze

V diskuzi ČAJ NA JÁTRA OSTROPESTŘEC VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Jak jsem začala pít čaj z ostropestřece začala jsem mít zácpu,je to možné?Užívám léky na snížení tlaku krve,Xados na alergii a Letrox,pár dnů jsem užila Paralen po vytržení zubu.Spíše trpím na průjmy,zácpu nemívám,dost mě to zaskočilo,je to velmi nepříjemné.Děkuji za odpověď,Jitka Haverlandová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čaj na játra ostropestřec vedlejší účinky

Další názvy pro plynatost

Lidové názvy pro plynatost jsou větry, prdy, pšouky, řachy, usránci, úserky, prďánky.

Zdroj: Plynatost

Diskuze

V diskuzi JAK LÉČIT ZÁCPU ZPUSOBENOU DEPRESÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva Karasová.

Dobrý den,mohli by jste mi poradit čím odstranit zácpu vzniklou vždy při depresi? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta.

Mám maniodepresivní psychózu, která je často doprovázená i zácpou. Léčím ji tak, že užívám Psyllium, což je zdravá vláknina a když mám hodně tuhou stolici, tak večer dávám jednorázově Gutalax nebo Fenolax a navýším denní příjem tekutin na 3 litry vody denně, první pití hned po probuzení na lačno. Dá se to takhle v pohodě zvládnout a chodím pak pravidelně ráno po probuzení na velkou jenom jednou denně.

Zdroj: diskuze Jak léčit zácpu zpusobenou depresí

Může hemoroid způsobit plynatost?

Hemoroidy samy o sobě nemohou způsobit plynatost. Ale plynatost společně s hemoroidy je nepříjemnou záležitostí. Dochází k dyskomfortu a bolestivosti v okolí řitního otvoru. Aby se odstranila plynatost a nadýmání, je důležité jíst pomalu a dobře přežvýkat potravu. Přejídání není nikdy zdravé a stravování se jednoduchými pokrmy je na druhou stranu vždy to nejlepší. Provádíme-li očistu tlustého střeva, abychom odstranili nahromaděné usazeniny a parazity, je nezbytné k vylepšování a eliminaci tohoto stavu zvýšit příjem vlákniny.

Zdroj: Plynatost a hemeroidy

Diskuze

V diskuzi NADÝMÁNÍ A PLYNATOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Dobrý den,
Málem se mi stal pěkný trapas, kdy jsem se zaraženými větry málem skončila na pohotovosti. Dostala jsem večer šílené křeče do břicha a nic nepomáhalo. Kamarádka mne viděla a řekla že mne vezme do nemocnice. Do auta jsem se belhala v předklonu. Jenže během cesty se mi vzduch nějak chtěl uvolnit, řekla jsem kamarádce ať zastaví a hned v křoví jsem si sedla na "bobek" a několikrát za sebou si pěkně nahlas ulevila.* Příhoda břišní rázem skončila a my jeli zase domu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Ahoj Radko,
Buď ráda že to z tebe takto včas vyšlo. Nás když bolelo břicho, mne a sestřenice, babička říkala, sedni si na záchod jako na "velkou" a zmáčkni si břicho, nebo si udělej než si sedneš deset dřepů. A vždy to zabralo.

Zdroj: diskuze Nadýmání a plynatost

Léky proti nadýmání

Nejčastěji vám v lékárně doporučí:

  • Flatulin gel;
  • Gen Meteo tablety;
  • Espumisan tablety;
  • výživové doplňky s obsahem Lactobacillus acidophilus.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Diskuze

V diskuzi CO POMÁHÁ NA ZÁCPU U MIMINKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáda.

toto jsem našla. S tím olivovým olejem do jídla to by možná stálo za vyzkoušení

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co pomáhá na zácpu u miminka

Co zaručeně pomůže na zácpu

Jak uvolnit zácpu? První, co byste měli udělat v případě zácpy, je, pořádně se napít a dodržovat pravidelný pitný režim. Vsadit můžete na pití bylinných čajů, které podporují činnost střev. Velmi rychlou pomoc při zácpě představují léky, a to projímadla. Ještě účinnější může být speciální glycerinový čípek. Domácí léčba zácpy spočívá v konzumaci mastných potravin nebo ovoce. Velmi dobře zabírají jablka. Dejte si ale pozor. Pokud se zácpa vrací, měl by o tom vědět váš lékař. Ten by měl provést vyšetření, která odhalí, případně vyvrátí onemocnění trávicího traktu. Lékaře byste měli navštívit, když zácpa trvá déle než tři dny.

Zdroj: Rychlá pomoc na zácpu

Diskuze

V diskuzi ROSUCARD 20 MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svárovský Karel.

Prosím o informaci zda je možné přerušit užívání léku Rosucard 20 mg vzhledem k bolest svalů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olga Kraftová.

Po užívání Robucardu mám zácpu.V minulosti jsem na ní hodně trpěla.děkuji

Zdroj: diskuze Rosucard 20 mg

Léky na plynatost

K léčbě plynatosti a pocitu plnosti se nejčastěji používá lék Espumisan ve formě drobných tobolek, které se velmi snadno polykají, nebo tobolky Motilium.

Tipy, jak se zbavit nadýmání po jídle:

  • dopřejte si dostatek pohybu – zlepšíte peristaltiku střev a zrychlíte metabolismus, vyzkoušejte také masáž břicha či nahřívání;
  • vyzkoušejte bylinky – doporučujeme osvědčený fenyklový nebo heřmánkový čaj, bylinné čaje však rozhodně neslouží jako náhražka léků;
  • omezte nadýmavé potraviny – pozor na čerstvé pečivo, těstoviny a luštěniny, omezte sladké limonády s bublinkami.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem NADÝMÁNÍ PLYNATOST BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dorota.

Dobry den , jsem hrozne uz otravena , porad jsem jak balon , staci mi napit vody a kynu , uz mne to nebavi , prosim o pomoc ,dekuji moc Zemanova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Můžete zkusit Espumisan, který volně koupíte v lékárně. Nejlepší ale bude vyšetřit váš zdravotní stav a zjistit pravou příčinu nadýmání a tu pak odstranit. Stavte se v ordinaci gastroenterologa (gastroenterologie) a zeptejte se ho co máte dělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nadýmání plynatost babské rady

Nadýmání v začátku těhotenství

Těhotenství je provázeno řadou hormonálních změn, které vedou i ke zpomalení trávicích procesů a k omezení pohybu střev. Tyto jevy pak mohou mít za následek nepříjemné pocity plynatosti, nadýmání nebo zácpu. Vzhledem k tomu, že v těhotenství se obvykle ženy snaží obohatit svůj jídelníček o zdraví prospěšné potraviny, tak tyto náhlé změny mohou působit nadýmavě. Důležitý je způsob stravování. Jíst by se mělo v klidu a beze spěchu, jídlo je dobré rozdělit na menší dávky a jíst vícekrát denně. Snažte se neomezovat pohyb, příznivě ovlivňuje činnost střev a pomůže vyhnout se nadýmání. Vhodné jsou například procházky nebo plavání.

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Diskuze

V diskuzi OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat dva dny používám ostropestřec mariánský drcené plody. Na žádné nemoci netrpím. Ale teď jak ho používám tak se cítím docela malátná je možné že je to k tomu??? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Veltruská.

Dobrý den,chci se zeptat,zda ostropestřec způsobuje zácpu.Manžel ho užívá asi 3 dny a ještě nebyl na velké.Je to možné?
Děkuji Veltruská

Zdroj: diskuze Ostropestřec mariánský nežádoucí účinky

Předcházení nadýmání

Abychom odstranili plynatost a nadýmání, je důležité jíst pomalu a dobře přežvýkat potravu. Přejídání není nikdy zdravé a stravování se jednoduchými pokrmy je na druhé straně vždy to nejlepší. Provádíme-li očistu tlustého střeva proto, abychom odstranili nahromaděné usazeniny a parazity, je nezbytné k vylepšování a eliminaci tohoto stavu zvýšit příjem vlákniny.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Diskuze

V diskuzi RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Urbanová.

Dobrý den! Prosím o radu: Mám 3 měsíce po operaci páteře,od té doby mám stále zácpu a nic mi nezabírá. Můžete mi poradit? Děkuji za odpověď. Zdenka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Prosim o radu jake byliny nebo caj na zacpu? Děkuji předem Jitka

Zdroj: diskuze Otec pleskač radí

Léky na plynatost

Degasin 2Go

Degasin 2Go přináší rychlou úlevu od nadýmání a plynatosti. Díky tomu, že je ve formě praktických a chutných pastilek, můžete ho mít kdykoliv a kdekoliv po ruce. Jednoduše se vám vejde do kabelky nebo tašky a navíc nemusíte shánět vodu k jeho zapíjení.

Složení: Degasin2Go obsahuje 125 mg simetikonu v 1 pastilce.

Dávkování a způsob použití: Dospělí a děti od 6 let cucat 1 pastilku 3–4krát denně.

Obsah balení: 20 pastilek s příjemnou peprmintovou příchutí.

Zde můžete vidět další léky na plynatost.

Přírodní kapky proti nadýmání

Ingredience: ½ lžičky drceného kmínu, ½ lžičky kořene hořce žlutého, 2 dl lihu nebo ovocné pálenky (60procentní)

Postup: Kmín a hořec žlutý smícháme a zalijeme lihem či pálenkou. Odložíme na teplé místo a necháme 14 dní stát. Denně protřepeme. Po 2 týdnech přecedíme a při potížích podáváme 25 kapek 3x denně.

Čaj proti nadýmání

Ingredience: 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička drcených semen fenyklu, 1 lžička drcených semen anýzu, 3 dl vroucí vody

Postup: Kmín, fenykl a anýz smícháme a směs zalijeme vroucí vodou. Louhujeme 15 minut, pak přecedíme a popíjíme během dne.

Zdroj: Plynatost

Diskuze

V diskuzi DOKONALÉ PROČIŠTĚNÍ ORGANISMU -COLONIX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andy.

Dobrý den,

Beru Colonix a Toxinout a Flora 5den a už od včera mám zácpu a nemohu na stolici a mám problém s vyměšováním.Přejde mi to?

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bobula.

ahoj andy, nemaj obavy zo zapchou , to prejde za par dni, musis vela pit a bud trpezliva. Ja sama som to uzivala a som potrebovala cas. Ale musim ti povedat ze je to super, ked budes mat nejake otazky kludne napis, poradim....

Zdroj: diskuze Re: Dokonalé pročištění organismu -COLONIX

Co je to nadýmání a plynatost

Plynatost a nadýmání jsou výsledkem špatného trávení, přítomnosti parazitů anebo vnitřní poruchou, jakou je například syndrom dráždivého tračníku. U některých lidí se objevují jako příznaky bolesti v oblasti břicha, kdy jsou střeva naplněna plynem. Nadměrné plyny mohou být velmi znepokojující a nepříjemné. Pokud se chceme plynatosti a nadýmání zbavit, je potřeba jíst velmi pomalu a jídlo řádně rozžvýkat. Nedoporučuje se přejídat se a je vždy lepší jíst jednoduchá jídla. Základem zlepšení a odstranění tohoto stavu je pročištění střev, aby se odstranily staré nánosy, případně parazité. Nezbytné je zvýšit příjem vlákniny.

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Varovné příznaky hemoroidů

  • Krev ve stolici,
  • Dlouhodobý průjem, zácpa,
  • Zvýšená plynatost,
  • Bolesti břicha,
  • Dlouhodobé nevysvětlené bolesti zad.

Zdroj: Jak zatočit s hemoroidy

Potraviny proti zácpě

Zdravá strava musí obsahovat i živé nezpracované elementy, například ovoce, zelenina, ořechy, semínka, klíčky. Pro správnou aktivitu střev je nepostradatelná vláknina. Ta je ve velké míře obsažena v ovoci, zelenině, luštěninách (nejvíce v sóje), celozrnném pečivu a obilninách, ovesných vločkách a pšeničných otrubách. Vlákninu je nutno do organismu přidávat pozvolna a je nutno zvýšit příjem tekutin na šest až osm sklenic vody denně. Pokud začnete jíst více vláknité stravy, mohou se zpočátku objevit určité potíže, jako plynatost, nadýmání, které do dvou až tří týdnů zmizí. Při užívání pšeničných otrub nepřekračujte zpočátku dávku 1 polévková lžíce denně a dostatečně pijte, aby byla stolice měkká.

Projímavé účinky mají švestky. Můžete je konzumovat syrové, vařené, pečené i sušené. Též se doporučuje každý den ke snídani osminka litru švestkové šťávy smíchaná s troškou jablečného moštu. Mezi další projímavé ovoce patří datle a fíky. Slabší projímavý účinek mají meruňky a broskve. Odvar nebo macerát z lněných semínek je vynikajícím lékem pro střeva. Odstraňuje zácpu, normalizuje činnost střevní mikroflóry a zabraňuje vzniku kvasných a hnilobných procesů. Odvar připravíte pětiminutovým povařením 1 lžíce lněných semínek v půl litru vody. Správnému vyprazdňování pomáhá i salát z okurek s citronem, cibulí a za studena lisovaným olejem. Dejte si pozor na užívání kofeinu. U většiny lidí působí káva jako projímadlo, avšak u někoho může způsobovat naopak zácpu. U některých lidí způsobuje zácpu i konzumace mléka a sýrů. Také mák pomůže proti zácpě – snězte půl hrníčku až hrníček mletého nebo celého máku. Samozřejmě to neřeší příčinu zácpy, ale funguje to jako relativně rychlá pomoc.

Zdroj: Rychlá pomoc na zácpu

Čaj na zácpu

Projímavý čaj připravte z 1 čajové lžičky semene anýzu vonného, 1 čajové lžičky krušinové kůry, 1 čajové lžičky plodu rakytníku řešetlákového, 1 čajové lžičky kořene lékořice lysé a 3 čajových lžiček senného listu. Povařte 2 čajové lžičky směsi 20 minut ve 250 ml vody a sceďte. Pijte 1–2 šálky denně, hlavně večer.

Nebo si připravte směs 15 g krušinové kůry a 30 g listu máty peprné: 1 lžíci směsi přelijte 250 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte a sceďte. Pijte večer.

Zdroj: Rychlá pomoc na zácpu

Babské rady proti (i při) nadýmání

V případě nadýmání u dětí se doporučuje: fenyklový čaj, masáž bříška, přikládání teplých plen na břišní stěnu. Pokud se bolesti opakují nebo jsou silné vyhledat lékařskou pomoc.

U nadýmání dospělých: pití bylinných směsí s obsahem fenyklu a jiných účinných látek (Rosa Canina a podobně), nahřívání, například ve vaně, detoxikace střev, masáž a cviky na zlepšení peristaltiky střev, užití léků snižujících plynatost, napětí střev a další (například Colonic).

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Bylinky proti nadýmání

Proti nadýmání se doporučuje popíjet čaje z těchto bylinek: máta, heřmánek, fenykl, tymián, zázvor, kopr, libeček, kmín, anýz, bazalka, oregano.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP