Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

MAJONÉZA


Majonéza

Nejčastěji se majonéza používá k přípravě pokrmů nebo sendvičů, ale může být použita i na lámavé a suché vlasy. Nebojte se majonézu používat. Trik, jak na to, je velmi jednoduchý, stačí důkladně vypláchnout majonézu z vlasů po určité době působení. Majonéza má na vlasy velmi silný účinek a její používání vede k hedvábným vlasům.

Naneste tenkou vrstvu majonézy na suché a lámavé vlasy a nechte ji působit po dobu 20 minut, poté ji opláchněte studenou vodou. Po opláchnutí si umyjte vlasy šamponem, který pomáhá s odstraněním zbytků majonézy z vlasů.

Zdroj: článek Majonéza a pivo v péči o vlasy

Domácí kopřivový šampon na rychlý růst vlasů a proti vypadávání vlasů u mužů

K výrobě kopřivového šamponu budeme potřebovat jeden hrnek destilované nebo pramenité vody, tři polévkové lžíce sušených kořenů z kopřivy anebo 1/4 hrnku čerstvého kořene z kopřivy. Dále budeme potřebovat 1/3 hrnku tekutého mýdlo Castilie, na špičku lžičky mandlový olej, 25 kapek olej z levandule (levandulový olej), jedna polévková lžíce Aloe vera gel. Ve skleněném hrnci přivedeme vodu k varu. Pak to stáhneme z plotýnky, přidáme bylinky, přikryjte hrnec pokličkou a necháme směs louhovat 20 minut. Pak to scedíme a necháme kapalinu zcela vychladnout. Až bude odvar z kořene kopřivy chladný, tak ho smícháme s přírodním tekutým mýdlem Kastilie. K tomu přidáme mandlový olej, levandulový olej a gel z aloe vera. Po důkladném smíchání se šampon slije do skleněné nádoby, kterou dobře uzavřenou skladujeme v chladničce. Tento domácí šampon z kopřivy neobsahuje žádné konzervační látky, takže nemusí být stabilní, jako kupovaný šampon, proto ho skladujeme v temnu a chladu, bez přístupu vzduchu. Na mytí si vždy trochu odlijeme do malé skleněné lahvičky nejvýše a tři až čtyři dny. Domácí kopřivový šampon je třeba před každým použitím dobře protřepat. Kopřivový šampon účinkuje jemně, a nevytváří příliš pěny. Domácí šampon z kořene kopřivy podporuje silný a rychlý růst vlasů. Také oddaluje plešatění a vypadávání vlasů u mužů. Kořen z kopřivy totiž brání přeměně DHT na testosteron v okolí vlasových cibulek a tím přímo bojuje proti vypadávání vlasů u mužů.

Šampón z jedlé sody

Tyto úžasné způsoby, jak ušetřit peníze s jedlou sodou se týkají i šamponu. Jedlá soda je domácí zcela neškodný produkt, který se dá koupit i v gigantickém tříkilovém balení za stovku (nejlevnější jedlá soda cena). Jedlou sodu používám na všechno, včetně šamponu! Největší přínos po použití jedlé sody je, že to opravdu pomáhá zbavit se nahromaděných nečistot, které usadí na pokožce hlavy i kupříkladu od jiných výrobků pro péči o vlasy. U tohoto šampon nesmíte zapomenout své vlasy opláchnout od jedlé sody s vodou s octem. Jedině tak budou vaše vlasy lehké a načechrané jako vždycky. Sama jedlá soda má totiž tendenci vlasy narovnávat a hlavně vysušovat. Zde je návod, jak si z jedlé sody uděláte domácí šampon, který bude stačit na několik umytí. Smíchejte 1/2 šálku jedlé sody s 3 šálky vody. Šampon s jedlou sodou skladujte v plastových nebo skleněných nádobách. Můžete si také připravit pokaždé čerstvou směs na mytí vlasů. V takovém případě smíchejte jednu polévkovou lžíci jedlé sody a jeden šálek teplé vody. Až budete připraveni k použití, tak to protřepejte a aplikujte na pokožku hlavy a postupně na všechny vlasy nejlépe rozprašovačem. Poté, co jste takto namokřili a promasírovali celou vlasatou část hlavy s jedlou sodou, tak to opláchněte 1/2 hrnku jablečného octa nebo odstátého bílého octa pro lehčí vůni. Na opláchnutí také můžete použít jednu polévkovou lžíci octa smíchanou s jedním šálkem vody pro odlehčení směsi. Samotná jedlá soda nesmí být na vlasech dlouhodobě, nejdéle tak kolem tří až pěti minut.

Domácí kondicionér na vlasy myté jedlou sodou

Při mytí vlasů jedlou sodou je dobré použít dvakrát do týdne výživný zábal na vlasy z majonézy. Majonéza je plná tuku, octa a žloutků, což jsou všechno bezvadné regenerační látky na vlasy. Proto se pravá majonéza nejlépe hodí jako domácí kondicionér nebo domácí maska na suché vlasy. Ihned po umytí vlasů a jemném vysušení ručníkem, se na vlasy nanese pravá česká majonéza, asi tak dvě až tři lžíce - podle délky vlasů. Vlasy s ní pěkně promasírujte a pak si přes ně přetáněte nějaký větší igelitový pytlík, obalte to celé ručníkem a nechte působit 15 až 20 minut, podle vaší nálady :-). Po této době své vlasy dobře spláchněte studenou vodou a vlasy buď nechte volně uschnout nebo je jemně vysušte ručníkem. Tyto výživné masky na suché vlasy z majonézy vaše vlasy krásně oživí, vlasy po nich budou čím dál tím víc krásně vláčné, lesklé a hebké na dotek - co více si jen přát.

Mějte na paměti, že existuje tolik různých přírodních šampon receptů, kolik jsou lidé schopni vyexperimentovat. Možná si budete muset nejdříve pohrát s proporcemi jednotlivých složek, než najdete kombinaci, která nejlépe funguje na vaše vlasy.

U někoho může trvat třeba i dva týdny a více, než se vlasy jakoby usadí a začnou dobře snášet mytí šamponem z jedlé sody a octa. Důvodem je, že do teď byla vaše pokožka pravidelně zbavována přírodních olejů každodenním používáním kupovaného šamponu. Když takto přejdete na přirozené mytí jedlou sodou, tak vaše vlasy můžou měnit své vlastnosti v maštění. Ale to se časem upraví, vydržte to! U šamponu z jedlé sody je také lepší nemýt si vlasy každý den, ale to platí, ať už používáte přírodní šampon, nebo ne. Mytí každý druhý den vám pomůže udržet vaše vlasy a vlasovou pokožku nejvíce zdravou. Oba domácí šampony se dají aplikovat na vlasy také pomocí rozprašovače.

Zdroj: článek Domácí šampon

Výživa vlasů

Majonéza

Majonéza je většinou známá jako surovina do kuchyně než na vlasy. Ale spousta žen ji používá pro výživu vlasů, zejména pro suché vlasy. Hlavní přísadou majonézy je totiž sójový olej, který vlasy dobře promastí, ale neproniká dovnitř struktury vlasů jako kokosový nebo olivový olej. K majonéze na vlasy lze přidat i jiné suroviny, například vaječné žloutky nebo citrónovou šťávu, která poskytuje další výživu vlasům.

Banány

Banánové masky jsou nejlepšími vlasovými kondicionéry. Banány totiž obsahují draslík, který změkčuje vlasy. Navíc obsahují mnoho vitamínů, například A, B, C a E. Obsahují také přírodní oleje, které pomáhají s elasticitou vlasů a zbraňují jejich třepení. Nevýhodou této masky je, že při dlouhodobém vystavení na slunci dochází k zápachu. Zkuste určitě tuto masku (ne na sluníčku) a uvidíte, jak vám bude vyhovovat.

Avokádo

Avokádo se používá i u komerčních produktů na vlasy a v péči o pleť. Avokádo má obrovské hydratační vlastnosti. Zejména účinné je pak u lidí se suchými vlasy. Nejlépe využijete výhody avokádové masky, když si koupíte velmi zralé plody a rozmixujete je. Do této hmoty pak přidejte ½ lžičky olivového oleje. Stejně jako banány i avokádo se může obtížně vymývat z vlasů. Po nanesení směsi na vlasy se doporučuje zakrýt hlavu koupací čepicí nebo ručníkem pro lepší efekt a účinek této masky. Směs můžete nechat působit, jak dlouho chcete, můžete si ji na vlasech nechat klidně dvě až tři hodiny. Maska se dá umýt vodou a jemným šamponem, zejména přírodním, například již zmiňovaným šamponem z mýdlových ořechů. I díky němu jsou vlasy úžasně lesklé po mnoho dní.

Jogurt

Kyselina mléčná obsažená v jogurtech je darem z nebes, a to zejména pro jedince s kudrnatými vlasy. Maska z jogurtu se však nesmí nechat ve vlasech příliš dlouho. Pro lepší účinky jogurt doplňujte i jinými surovinami, například medem či banány.

Zdroj: článek Péče o vlasy přírodními prostředky

Recepty se slunečnicovými semínky

Loupaná slunečnicová semínka se hodí jak k přímé konzumaci, tak do různých sladkých (obilninové kaše, nákypy...) či slaných jídel (zeleninové pokrmy, zpestření rýže či kuskusu).

Slunečnicová majonéza

Ingredience: 100 g semínek slunečnice, citrón, 1/2 čajové lžičky soli, 2 polévkové lžíce oleje, 2 stroužky česneku, voda.

Postup: Všechny ingredience mixujeme 10 minut. Vzniklý hladký krém můžeme ochutit pažitkou, paprikou a podobně. Působením citrónu pak zůstane majonéza bílá, jinak ztmavne.

Slunečnicová paštika

Ingredience: 100 g slunečnicových semínek, 20 g sušených rajčat (ne v oleji), 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 polévková lžíce kvalitního oleje, špetka sušené červené řepy (nemusí být, dává se pro lepší barvu), šťáva z jednoho menšího citrónu (nebo z půlky většího), 100 + 300 ml vody, 5 g práškového agaru (polovina pytlíčku), 3 polévkové lžíce sójové omáčky Shoyu, 1 čajová lžička soli, 2 čajové lžičky červené papriky, 2 čajové lžičky provensálského koření.

Postup: Slunečnicová semínka namočíme (nejlépe přes noc). Stejně tak zalijeme sušená rajčata 100 ml vody a necháme je nabobtnat. Druhý den v menším hrnci rozpálíme olej a zpěníme najemno nakrájenou cibulku. Chvilku restujeme, pak přidáme červenou papriku a provensálské koření a promícháme. Přilijeme asi 100 ml vody a minutku dusíme. Mezitím si v 200 ml vody rozmícháme agar, který poté přilijeme do hrnce, přivedeme k varu a necháme minutku provařit. Odstavíme. Slunečnicová semínka slijeme, opláchneme a nasypeme do mixéru, přidáme lahůdkové droždí, česnek, citrónovou šťávu, sójovou omáčku, červenou řepu, rajčata (i s vodou) a mixujeme. Ještě horkou vodu s agarem a kořením nalijeme do mixéru k rozmixované slunečnicové směsi. Mixujeme 2 minuty na vysoké otáčky, dokud není směs dokonale hladká. Nádobu na srnčí hřbet nebo jinou vhodnou formu vypláchneme studenou vodou a směs do ní nalijeme. Necháme vychladnout (nejprve venku, pak dáme tuhnout do lednice). Ztuhlou a vychlazenou paštiku vyndáme z lednice a nožem opatrně po stranách odlepíme. Můžeme vyklopit na tácek nebo krájet přímo ve formě.

Pražená slunečnicová semínka

Ingredience: 2 lžičky soli, 1 balíček slunečnicových semínek, 1 hrnek vody.

Postup: V hrnku vody rozmícháme sůl a do této osolené vody namočíme semínka (alespoň na půl hodiny, ale můžeme i na delší dobu). Troubu předehřejeme na 200 °C a na plech rozprostřeme pečicí papír. Semínka slijeme a rozložíme důkladně po celém plechu. Dáme do trouby. Během pražení semínka mícháme a převracíme. Můžeme jemně posolit, pokud máme sůl rádi. Doba pražení závisí na výkonu trouby − pohybuje se mezi 10 až 20 minutami. Semínka nesmí být hořká a rovněž je potřeba je vyndat dříve, protože ještě docházejí.

Pomazánka se slunečnicovými semínky

Ingredience: 1 sýr Lučina, sůl, pepř, 1 salátová okurka, 1 smetana ke šlehání, 1/2 balíčku slunečnicových semínek, jarní cibulka, nasekané bylinky, 100 g šunky, 3 ředkvičky.

Postup: Okurku oloupeme, podélně nakrájíme na čtvrtky a měkké středy se semínky vyřízneme nebo vydlabeme. Poté okurku pokrájíme na malé kousky, které dáme do mísy, osolíme, opepříme a společně se sýrem Lučina, smetanou a česnekem dobře promícháme. Přidáme slunečnicová semínka, bylinky, jarní cibulku a najemno nakrájenou šunku. Dle potřeby (hustoty) můžeme pomazánku zředit smetanou (pokud si chceme udělat salát, můžeme přidat více okurky). Pomazánku necháme krátce v chladu proležet, pak podáváme na chlebíčkách či bagetkách nebo s jiným čerstvým pečivem. Dle chuti dozdobíme ředkvičkami.

Zdroj: článek Slunečnicová semínka

Jakým potravinám se při tukové dietě vyhýbat?

Jakékoli jídlo s vysokým obsahem sacharidů by mělo být omezeno.

Zde je seznam potravin, které je třeba omezit nebo vyloučit při ketogenní dietě:

  • sladké potraviny: limonády, ovocné šťávy, smoothies, koláče, zmrzlina, bonbóny atd.
  • zrna nebo škroby: produkty na bázi pšenice, rýže, těstoviny, cereálie atd.
  • ovoce: všechno ovoce, kromě malých porcí bobulí, jako jsou jahody.
  • fazole nebo luštěniny: hrách, fazole, čočka, cizrna atd.
  • kořenová zelenina a hlízy: brambory, batáty, mrkev, pastinák atd.
  • nízkotučné nebo dietní produkty: nízkotučná majonéza, salátové dresinky a koření.
  • některé koření nebo omáčky: barbecue omáčka, medová hořčice, teriyaki omáčka, kečup atd.
  • nezdravé tuky: zpracované rostlinné oleje, majonéza atd.
  • alkohol: pivo, víno, likér, míchané nápoje.
  • dietní potraviny bez cukru: bonbony bez cukru, sirupy, pudinky, sladidla, dezerty atd.

Zdroj: článek Co je tuková dieta?

Recept jak použít majonézu na vlasy jako masku

Léčba majonézou je nejlevnější zázrak, který můžete svým vlasům poskytnout, protože na co utrácet za zbytečně drahé produkty, když se stačí podívat do spíže.

  1. Kupte majonézu v potravinách. Nezáleží na značce ani na tom, jaký má obsahu tuku, protože bude použita ve vlasech a ne ve vašem těle.
  2. Připravte si vlasy pomocí teplé vody, aby byly hezky vlhké.
  3. Lžičkou nabíráte majonézu z mísy a potírejte si s ní vlasy jako byste používali kondicionér. Množství majonézy, které budete používat, záleží na délce a hustotě vašich vlasů.
  4. Nakonec si z vlasů udělejte zábal a přehoďte přes ně fólii, igelitový sáček nebo koupací čepici, aby se drželo teplo uvnitř, protože teplo otevírá póry a umožňuje léčbě proniknout až ke kořínkům, čímž lépe pracuje.
  5. Minimální doba léčby je 20 minut, ale záleží na tom, jak jsou vlasy poškozené, když jsou poškozené tak může být ještě prodloužena doba zábalu i na hodinu nebo celou noc.
  6. Umytí vlasů se doporučuje se ve sprše za použití zředěného šamponu. Pravděpodobně budete muset umýt vlasy několikrát, než se dostane všechna majonéza z vlasů pryč. Ujistěte se, že používáte šampon pro jemné vlasy, po kterém se vám vlasy necuchají.

 

Zdroj: článek Majonéza na vlasy

Variace masky na vlasy z majonézy

Do své majonézové masky můžete také přidat další přírodní ingredience, jako je olivový olej, avokádo nebo vejce. Ve skutečnosti můžete pomocí majonézy, za přidání mandlového oleje a octa, zbavit vlasy vší přírodní cestou. Celkově bude léčba majonézou obnovovat hydrataci a vitalitu vlasových kořínků bez vysokých nákladů na salony nebo škodlivé účinky výrobků s nízkou kvalitou. Jedná se o skvělý způsob na přírodní péče, která po jednom měsíci pravidelného používání vám umožní být skutečně okouzlující. Kdo z vás věděl, že vypadat dobře, může být tak snadné?

Zdroj: článek Majonéza na vlasy

Antioxidanty – vitamín E

Vitamín E je dalším antioxidantem, který umí vše. Konzumace potravin bohatých na vitamín E pomáhá předcházet nebo snižovat rizika Alzheimerovy choroby, ischemické choroby srdeční a pomáhá chránit proti různým typům rakoviny. Pokud jde o zdravé oči, je vitamín E spojen s prevencí šedého zákalu a oddálením růstu kataraktu. Nejlepším zdrojem vitamínu E jsou ořechy, zelená listová zelenina a některé obiloviny.

Vybrané potravy s obsahem vitamínu E:

  • olej z pšeničných klíčků;
  • suché pražené mandle;
  • slunečnicový olej;
  • kukuřičný olej;
  • sojový olej;
  • zmrazené nebo vařené listy tuřínu;
  • syrové mango;
  • suché pražené arašídy;
  • směs ořechů a arašídů;
  • majonéza;
  • zmrazená, sekaná nebo vařená brokolice;
  • vařená zelená pampeliška;
  • suché pražené pistáciové oříšky;
  • zmrazený nebo vařený špenát;
  • kiwi.

Zdroj: článek Co jíst pro zdravé oči

Pivo - tekutá strava pro vaše vlasy

Většina známých vlasových přípravků dává sice vašim vlasům lesk a sílu, kterou potřebujete, ale každodenní používání těchto přípravků zanechává zbytkové usazeniny na vlasech. Vyhoďte takové produkty a používejte jen ty dobré. Doporučuje se jednou za dva týdny vlasy opláchnout kyselým přípravkem (například jablečným octem), který povede ke zdravým vlasovým folikulům. Jako „kyselý oplach“ však může být použito i pivo, které vyhladí vlasové folikuly a zvýší lesk vašich vlasů.

Otevřete pivo a nalijte ho do vlasů, poté můžete vlasy jemně masírovat, ale po masáži musí být pivo důkladně opláchnuto studenou vodou, protože má svou typickou vůni, kterou byste asi neradi na sobě měli před důležitou schůzkou nebo událostí.

Zdroj: článek Majonéza a pivo v péči o vlasy

Poškozené vlasy

Hlavní roli v tomto receptu hraje obyčejná majonéza. Tu si nanesete na vlasy po celé jejich délce, překryjete je potravinářskou fólií a ručníkem a necháte alespoň půl hodiny působit (klidně můžete nechat zábal na vlasech i několik hodin). Poté vlasy důkladně opláchnete a běžným způsobem upravíte.

Zdroj: článek Olejový zábal na vlasy

Zábal na suché vlasy

Výživný zábal pro suché vlasy

Smíchejte žloutek s trochou teplého olivového oleje a medu, naneste na mokré vlasy, vetřete, zabalte hlavu do fólie a nechte dvacet minut působit. Poté vlasy důkladně umyjte šampónem na mastné vlasy. Skvělé odmašťovací účinky má také citrón.

Zábal pro odvážné – majonéza

Tento zábal má skvělé účinky v případě, že jsou vaše vlasy skutečně hodně vysušené a lámavé. Postup je následovný: vlasy si umyjte, vysušte a naneste na ně majonézu. Důkladně promněte a vmasírujte, převažte igelitem a navrch ještě ručníkem, aby byla hlava pěkně v teple. Nechte působit klidně i hodinu, pokud máte vlasy hodně suché. Pak hlavu umyjte šetrným šampónem.

Zdroj: článek Suché vlasy

Antistresový salát

Kromě pomůcek odbourávající stres je dobré antistresově povzbudit organismus i pomocí stravy. Zkuste například netradiční, ale vynikající salátek, jehož přípravou zaměstnáte mysl i ruce, a navíc obohatíte svůj organismus o potřebné minerály, vitamíny a vlákninu, za což vám budou vděčná střeva a tělo se vám odvděčí zvýšenou imunitou, která pomůže nejen při odbourání stresu.

Ingredience: 2 skleničky naloženého celeru, 1 plechovka sterilované kukuřice, 1 ananas v plechovce, 1 pórek, 200 g bezlepkové šunky, 1 vajíčko (natvrdo), majonéza (Hellman´s)

Postup: Do misky vložíme slitý celer (nudličky), přidáme nakrájený pórek, kukuřici a nakrájenou šunku. Dále do misky prolisujeme nebo nadrobno nakrájíme vejce, přidáme ananas (kostičky) a majonézu. Vše pečlivě promícháme. Dle chuti je možno naředit tekutinou z ananasu. Samozřejmě můžete použít čerstvé ingredience.

Zdroj: článek Pomocníci proti stresu

Zásady diety

  • omezit celkový příjem tuků minimálně na 60 g denně;
  • nepoužívat volné živočišné tuky (máslo, sádlo, slanina);
  • konzumovat potraviny s nižším obsahem tuků;
  • nahrazovat živočišné tuky kvalitními rostlinnými tuky (a též je správně používat, například olivový olej Extra Virgine je velice zdravý, ale není vhodný pro tepelnou úpravu potravin – do teplého pokrmu ho lze přidat až po tepelné úpravě);
  • nepoužívat kuchyňské úpravy vyžadující větší množství tuků (smažení, fritování);
  • omezit příjem celkového cholesterolu na maximum 300 mg denně;
  • zvýšit příjem vlákniny (cca 30 g denně = ½ kg ovoce nebo zeleniny);
  • konzumovat luštěniny, brambory;
  • upřednostňovat celozrnnou pšeničnou mouku a výrobky z ní;
  • upřednostňovat celozrnné obiloviny, hnědou loupanou rýži (natural) před bílou loupanou rýží;
  • zařadit do jídelníčku ryby alespoň 1x týdně;
  • slazené potraviny nahrazovat polysacharidy;
  • konzumovat stravu s nízkým a středním glykemickým indexem;
  • vyhnout se sladkostem a tučným jídlům;
  • ke slazení používat sladké ovoce, jím též uspokojovat chuť na sladké, občas lze sladit medem (kromě sacharidů obsahuje též rostlinné tuky, minerály, vitamíny);
  • pít neslazené nápoje, přírodní, neslazené ovocné šťávy (džusy) ředit vodou v poměru 1 : 1;
  • omezit alkohol jen na jednu dávku denně, a to pouze nejsou-li další onemocnění (například onemocnění jater).

Mezi vhodné potraviny patří libová masa, náhražky masa (sójové maso, klaso, šmakoun, robi, seitan), z uzenin se doporučuje pouze libová šunka, mléko a mléčné výrobky s nižším obsahem tuků, vejce pouze do pokrmů, vaječné bílky bez omezení. Z tuků lze používat kvalitní rostlinné oleje a kvalitní rostlinné tuky (například Flora, Rama), ořechy a semínka konzumovat pouze občas (obsahují velké množství tuku). Ovoce a zelenina jsou vhodné bez omezení (tedy všechny druhy, ale diabetici by měli konzumovat sladké druhy ovoce, jako jsou hrušky, hroznové víno, melouny, v omezeném množství). Vhodné jsou celozrnné obiloviny a výrobky z nich, luštěniny, brambory, bylinné natě, koření se neomezuje, pouze se omezuje solení (se zvýšenou hladinou krevních tuků bývá totiž spojena hypertenze). Polévky se používají netučné, z příkrmů jsou vhodné všechny kromě smažených (hranolky, smažené brambory), houskových knedlíků, které lze zařadit pouze výjimečně, omáčky se nepoužívají (jsou kalorické), upřednostňují se přírodní šťávy, místo moučníků je vhodné ovoce nebo ovocné tvarohy nebo zakysané mléčné výrobky s nižším obsahem tuku a ovocem. Nápoje se konzumují neslazené, vhodná je pramenitá voda, pitná voda, stolní vody bez příchuti, ovocné čaje, ne příliš silný černý, ruský, zelený, bílý čaj. Zrnkovou kávu si lze dopřát 1x denně.

Mezi nevhodné potraviny patří volné živočišné tuky (sádlo, škvarky, lůj), tučné potraviny (tučná masa (například vepřový bůček), vnitřnosti, uzeniny (kromě libové šunky), jako například salám vysočina, gothaj, poličan, dále majonéza, tatarská omáčka, smažená vejce a všechny smažené potraviny (například bramborák, ten lze ale konzumovat zapečený v troubě), obalované žampiony, smažený sýr. Dále jsou nevhodné tučné polévky a tučné pokrmy, sušenky, oplatky, čokoláda, koblihy, dorty a sladkosti, chipsy, brambůrky, křupky, alkoholické nápoje, majonézové saláty. Rovněž jsou nevhodné sladké limonády a slazené nápoje (obsahují mnoho kalorii).

Zdroj: článek Triglyceridy v krvi

Vhodné potraviny

Tekutiny

Po odstranění žlučníku je velmi častým následkem průjem, který může z vašeho těla vyčerpat vitamíny, minerály a tekutiny, takže je důležité zůstat hydratovaný. Pijte hodně vody, vývaru a sportovních nápojů. Ale opět se vyhněte alkoholu alespoň 2 dny po operaci, zvláště pokud pociťujete účinky anestezie nebo léků proti bolesti. Po zdárné rekonvalescenci absence žlučníku nevyžaduje žádná omezení v pití alkoholu.

Nízkotučné potraviny

Nízkotučné potraviny budou pro vás snadněji stravitelné a je méně pravděpodobné, že způsobí plynatost, nadýmání nebo průjem. Po operaci byste neměli jíst více než 30% kalorií z tuku, i když je to z nízkotučných potravin. Mezi nízkotučné potraviny patří:

  • Nízkotučné, 1% nebo beztučné mléčné výrobky;
  • Sýry bez tuku;
  • Vaječné bílky nebo náhražky vajec;
  • Vegetariánské hamburgery;
  • Fazole, hrášek, čočka;
  • Ovesné vločky;
  • Celá zrna;
  • Hnědá rýže;
  • Nízkotučné sušenky a chléb;
  • Ovoce;
  • Zelenina;
  • Polévky se zeleninovým základem;
  • Omáčky vyrobené z odstředěného mléka;
  • Lehký margarín;
  • Lehká majonéza;
  • Lehké salátové dresinky.

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny mohou pomoci normalizovat pohyby střev. Během několika týdnů byste však měli postupně zvyšovat příjem vlákniny, protože příliš rychlé zvýšení může zhoršit plynatost a křeče. Existují dva druhy vlákniny, rozpustná a nerozpustná. Obojí by mělo být součástí vašeho jídelníčku.

Rozpustná vláknina při trávení absorbuje vodu. Může zvýšit objem vaší stolice a zpomalit trávení. Příklady potravin s vysokým obsahem rozpustné vlákniny:

  • Černé fazole;
  • Velké bílé fazole;
  • Drobné bílé fazole;
  • Žíhané fazole;
  • Tofu;
  • Cizrna;
  • Sójové hamburgery;
  • Ovesné vločky;
  • Ovesné otruby;
  • Jablka;
  • Řepa;
  • Hrušky;
  • Sušené švestky.
Nerozpustná vláknina se ve vodě nerozpouští. Absorbuje tekutinu a přilne k jiným materiálům. Tím se tvoří měkčí, objemnější a pravidelnější stolice. Nerozpustná vláknina pomáhá vašemu tělu lépe zpracovávat odpad. Mezi dobré zdroje nerozpustné vlákniny patří:
  • Pšeničné otruby;
  • Pšeničné klíčky;
  • Ovesné otruby;
  • Fazole;
  • Čočka;
  • Zelenina;
  • Bobule jako ostružiny, borůvky, jahody;
  • Zelený hrášek;
  • Špenát;
  • Květák;
  • Zelené fazole;
  • Mrkev;
  • Brambory;
  • Ořechy;
  • Celozrnná mouka

Zdroj: článek Dieta po operaci žlučníku

Pomazánka z vařeného celeru

Ingredience: 1 cibule, 1 menší celer vařený, 3 větší mrkve vařené, petrželka (nemusí být), 1 ochucená majonéza, hořčice, sůl, pepř, cukr, salám (nemusí být)

Postup: Vařený celer a vařenou mrkev v poměru zhruba 1 : 1 nastrouháme na jemném struhadle, přidáme najemno nakrájenou cibulku a přimícháme majonézu, sůl, pepř, trochu cukru, na jemném struhadle nastrouhaný měkký zmrzlý salám. Množství a poměr surovin je dle chuti. Namazanou pomazánku posypeme posekanou petrželkou.

Zdroj: článek Celerová pomazánka - recept

Celerová pomazánka s česnekem

Ingredience: 1 menší bulva celeru, 4 stroužky prolisovaného česneku, 1 lžička černých sezamových semínek, 1 majonéza, zakysaná smetana, sůl, pepř, na ozdobu brokolicové klíčky

Postup: Do velké mísy nastrouháme najemno celer, podle potřeby smícháme s majonézou a zakysanou smetanou. Přidáme prolisovaný česnek. Dochutíme solí, pepřem, sezamovými semínky. Mažeme na čerstvé pečivo a ozdobíme brokolicovými klíčky.

Zdravá varianta: Místo majonézy můžeme smíchat jen s bílým jogurtem a se zakysanou smetanou.

Zdroj: článek Celerová pomazánka - recept

Autoři uvedeného obsahu

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová


majolka na poškozené vlasy
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
majoneza maska
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.