Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

MEDOVINA


MEDOVINA a mnoho dalšího se dozvíte v tomto článku. Můžu jíst syrové droždí? To je otázka, kterou si mnozí z nás pokládáme, při pohledu na něco tak nevábného, jako pekařské droždí. Pekařské droždí je tvořeno živými mikroorganismy, tak malinkými, že si jich dlouho nikdo nevšiml. Egypťané tvrdili, že aktivita droždí byla činem bohů, dokud věda neodhalila skutečnou podstatu jeho magie. Co to tedy bylo za tu neviditelnou bytost, která dala našim předkům chléb, pivo, víno a mnoho dalších lahůdek, které se staly základem naší společnosti? Tento drobný organismus s velkými nadpřirozenými schopnostmi je dnes známý jako kvasinky. Chcete vědět jestli je to dobré a zdravé jíst syrové droždí? Tak pokračujte ve čtení.


Kvasnicová voda

Kvasnicová voda je taková nealkoholická medovina. Dá se dochucovat v nekonečných variacích s mnoha druhy ovoce a dalších rostlinných dochucovadel, které do ní můžete přidat, slouží také jako zdroj kvasinek pro pečení.

Na přípravu budete potřebovat 1 hrnek medu na 4 hrnky vody. Med důkladně rozpusťte ve vodě intenzivním mícháním nebo protřepáním. Buďte vytrvalí, medu trvá dlouho než se ve vodě rozpustí. Nikdy si nepomáhejte tím, že roztok zahřejete. Tím byste zničili startovní sílu medu pro budoucí fermentaci. Nechte nádobu uzavřenou nebo ji zakryjte, aby se do ní nedostal hmyz; jakákoliv pokrývka, od látky po těsně přiléhající víko, je v pořádku.

Několikrát denně míchejte nebo protřepávejte, energicky a často.

Po pár dnech častého míchání začnete vidět bublinky na povrchu a jejich šumivé uvolňování při míchání. Pokračujte v protřepávání a míchání ještě několik dní a bubliny vyrostou do impozantní síly.

Mícháním se do tekutiny dostává kyslík, aby se kvasinkové buňky mohly množit. S. cerevisiae a mnoho dalších kvasinek, podobně jako buňky našeho těla, jsou schopné jak anaerobní fermentace, tak oxidativního dýchání. V oxidativním režimu kvasinky rostou a množí se mnohem efektivněji, ale neprodukují alkohol. Intenzivní míchání stimuluje množení kvasinek tím, že zajišťuje provzdušňování.

Zdroj: článek Je pravda, že se pekařské droždí nedoporučuje jíst za syrova?

Autor obsahu

 Mgr. Marie Svobodová


medová pleťová maska
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
medovina recept
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.