Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MERTENIL

Cholesterol pomáhá tělu vytvářet nové buňky, izolovat nervy a produkovat hormony. Cholesterol je steroidní látka, kterou lidský organismus potřebuje pro tvorbu hormonů a vitamínu D. Pomáhá tělu zpracovávat tuky, je také důležitý při tvorbě buněčných membrán. Jeho příliš vysoká koncentrace v krvi však znamená pro organismus zdravotní rizika, především onemocnění srdce. Cholesterol je pro organismus nepostradatelný, ale na druhou stranu ho nesmíme mít v krvi nadbytek. Za zvýšené hodnoty cholesterolu považujeme koncentraci vyšší než 5 mmol/l krve. Zvýšená hladina cholesterolu a jiných tuků většinou nebolí ani se jinak neprojevuje, dá se zjistit pouze vyšetřením krve. Cholesterol sám o sobě není příčinou zanesených cév a infarktu, vinen je nesprávný způsob našeho stravování. Víte, jak snížit hladinu tuků ve svém těle? Důležitá je především úprava jídelníčku a zařazení pravidelné fyzické aktivity. Pomáhá i česnek a vhodné doplňky stravy.

Zdroj: Cholesterol

Poradna

V naší poradně s názvem PROBLÉMY S PRÁŠKY NA SNÍŽENÍ HLADINY CHOLESTEROLU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřich Bešťák.

Manželka (1945) má po zjištění při preventivní prohlídce nyní na počátku října hladinu cholesterolu asi 5,5. Po určitou dobu bere už druhé prášky, tentokrát Mertenil.
Průvodním jevem jsou úporné průjmy, znemožňující svým způsobem normální pobyt mimo domov. Toto se projevilo již na jaře při jiném druhu léku. - Zajímavé je, že jsme o víkendu byli po 3 dny v Praze, de fakto po celé dny ve městě, prášky vysadila a vše bylo zcela v pořádku. Nyní ráno cca 5 x na toaletě, "špinavá voda".
Některé z výše uvedených negativních účinků se projevují rovněž. Příbalový leták ovšem hovoří spíše o průjmech, než o zácpě.
Prosíme o bližší komentář, případně radu, zkušenost. - jsou úporné průjmy běžnou negativní reakcí? Zdá se, že nepomáhá ani výměna léku. - Je nutné ho brát?
Zaznamenal jsem i názor, že hladina "špatného" cholesterolu byla dříve stanovena výše a že byla snížena na hodnotu cca 5, mj. i z důvodu prospěchu farmateutických firem.
Děkujeme za odpověď.
Manželé Bešťákovi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cholesterol jde snížit i bez léků a to dietou a vhodnými doplňky. Tělo si cholesterol samo nevyrobí, takže když ho nedostane ve stravě, tak se neobjeví ani v krvi. U žen také velmi dobře snižuje hladinu cholesterolu červené víno podávané v pravidelných dávkách 2 dcl denně. Poraďte se se svým lékařem o vysazení léků způsobujících průjmy a dohodněte se na jiném řešení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Problémy s prášky na snížení hladiny cholesterolu


Autor obsahu

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP