Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MUZNE PORANENI PO UDERU ZE SPODU DO NOSU

OBSAH

Příznaky poranění v nose

Zranění v nose mohou být při krvácení velmi bolestivá. Nos může být značně oteklý a červený. Záleží na velikosti poranění a na silném bobtnání zevní rány. Pozornost by měla být věnována i frakturám nosu. Zlomenina je zřejmá ze sklonu nosu. Zlomenina nosu může také potrhat obložení s následným překrvením nosní sliznice a vést ke ztrátě čichu.

Zdroj: Zranění v nose

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ NOSU A KOLEM NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petrželka Stanislav.

Poslední dobou mě začalo svědit kolem nosu a uvnitř nosu.Mastičky nepomáhají ,ani lékařská vazelína.Prosím o Vaše zkušenosti.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na svědění nosu použijte krém Myfungar, který aplikujte 2 krát denně asi tak sedm dní a mělo by to zmizet.

Zdroj: diskuze Svědění nosu a kolem nosu

Co znamená svědění nosu

Svědění nosu může být předzvěstí alergie, rýmy nebo zánětu. Svědění nosu mohou také vyvolat výkyvy počasí při přechodu ze zimy do tepla. Ve většině případů se jedná o překrvení nosní sliznice, která na tento stav u citlivých jedinců reaguje svěděním. Také může jít o počínající kožní defekt, jako je opar, ekzém, kopřivka nebo slabé poranění sliznice.

Zdroj: Svědění nosu a kolem nosu

Diskuze

V diskuzi BOULE NA NOZE PO UDERU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobrý den týden před Velikonocemi SME se synem hrály fotbal a já dostala holení do holeně přesně nad kotník jenže sem měla hematom cca před celý kotník a do teď mám v místě úderu bouly která je na pohmat tvrdá která při blbem pohybu i zabolí mohu se zeptat o co asi jde popr. Kam s tím zajít pokud vůbec s tim mám někam jít už je to 7tyden děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Boule na noze po uderu

Prevence zranění nosu

V první řadě prevence je přirozená opatrnost a vyhýbání se jakémukoliv nebezpečí, které by zapříčinilo porušení nosu. Pro sporty a povolání, kde hrozí nebezpečí poranění čelní plochy jsou určené chrániče. Ochrannými pomůckami se míní masky, helmy nebo chrániče nosu. Při častých poraněních nosu může dojít k poškození hluboké tkáně. Tato poškození vznikají nadměrným krvácením a nevyčištěním rány.

Zdroj: Zranění v nose

Diskuze

V diskuzi AČOKČA NÁVOD NA PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Kde seženu tu ačokču.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk.

Zdravím. co mám dělat když mi ačokči mi žloutnou listy. Začínají vždy od spodu. Děkuji.

Zdroj: diskuze Ačokča návod na pěstování

Komplikace poranění v nose

Dlouhodobé komplikace mohou být způsobeny znečištěním, složitou ránou, věkem a také metabolickými poruchami. Mezi metabolické poruchy patří nedostatek vitamínů a bílkovin. Infekce také může porušit okraje nosu. Boláky v nose jsou kontrolovány lékařem, aby se zabránilo potencionálním komplikacím. Také uživatelé brýlí se při výskytu boláků na nose musí svých brýlí na krátkou dobu vzdát. Fraktura nosu musí být řešena v prvních 8 dnech, jinak po ní může zůstat široké sedlo nosu nebo křivý nos. Závažné krvácení obličeje může být důvodem i pro intubaci. U těchto závažných poranění může být omezeno dýchání nosem. Pokud se u těchto poranění provádí umělé dýchání, tak se může dostat krev do plic. Výsledkem by mohl být zápal plic nebo v nejhorším případě může dojít ke smrti zadušením.

Zdroj: Zranění v nose

Diskuze

V diskuzi OTOK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

mám oteklý nárt a jsem 7 týdnů po výměně kolenního kloubu???Proč mi nárt otéká, děkuji za odpověď. .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlastička.

Má někdo zkušenosti s otokem nosu,?

Zdroj: diskuze Otok

Ošetření zranění v nose

Pro poranění nosu je nutná první pomoc. Toto poranění se zastavuje pomocí sterilního polštářku. Mírným tlakem se zastaví krvácení a vyhneme se dalším kontaminacím. Péče o otevřené rány nosu by měla být prováděna lékařem. Cílem ošetření je předejít infekci rány a dosáhnout rychlé a funkční regenerace tkáně. Před zahájením léčby by měla být jasná velikost, stáří a přítomnost přidružených poranění. Rána se šije, až po dezinfekci. Tyto rány bývají velmi špinavé, takže jsou vyčištěny fyziologickým roztokem nebo peroxidem vodíku. Vyčištění rány je důležité u otevřených ran, kožních poranění, při obnažení chrupavek nebo kostí.. Pokud se jedná o poranění, které vzniklo pokousáním zvířetem nakaženým vzteklinou, tak zde se podává profylaxe tetanu. Antibiotická profylaxe by měla být podávána v závislosti na stupni a velikosti hojení. Intubace je nezbytná v případech, kdy je velké krvácení a dochází ke krvácení do dutiny nosní či ústní.

Zdroj: Zranění v nose

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ NOSU A KOLEM NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gizela.

dobry den mam svedeni kolem nosu obliceje brada celo ale nejvice me svedi kolem nosu mam stim jit k doktorovi dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mezi běžné příčiny svědění kolem nosu patří alergie, infekce, respirační dráždivé látky, a vzácně i nádory. Prodiskutujte své příznaky se svým lékařem, pokud přetrvávají. Možná budete muset navštívit specialistu na kožní onemocnění, abyste zjistila základní příčinu vašeho svědění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění nosu a kolem nosu

Příčiny zranění nosu

Častými příčinami zranění v nose jsou hluboké trhliny, řezy a bodné rány, které zasahují do podkožních tukových tkání. Také do těchto příčin patří i kousnutí od zvířete a proniknutí cizího předmětu. Velmi častá poranění jsou i z dopravních a průmyslových nehod, školní, sportovní a bojová poranění nebo po pádech na tvář. Chronická nebo akutní onemocnění mohou vyvolat kožní boláky v nose, jako je bazální buněčný karcinom.

Zdroj: Zranění v nose

Kapky do nosu pro psa

Kapky do nosu můžete podávat pouze po dohodě s veterinárním lékařem, abyste neponičili vašemu psovi nosní sliznici.

Zdroj: Rýma u psa

Poradna

V naší poradně s názvem FLEKY TMAVÉ U VNITŘNÍCH OKRAJŮ OČÍ,U KOŘENE NOSU,PŘECHÁZEJÍ AŽ POD OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Takové tmavé fleky pod očima o kolem kořene nosu bývají často geneticky dané a souvisejí se zvýšeným ukládáním melaninu v těchto místech. Pokožka kolem očí je velmi tenká, ale nesmírně pružná a díky tomu je pod očima naskládaná jako látka na plizované sukni. Tím dochází ke ztmavnutí kůže, díky její hustotě. Tato část pokožky je také často zanášena očními stíny, které ne vždy zcela zmizí při odličování a časem tak tento efekt tmavých pruhů pod očima zesilují. Také různé virózy, chřipka, záněty dutin tyto fleky dále přechodně zvýrazňují. Není třeba se znepokojovat těmito barevnými projevy kůže. Obvykle stačí přizpůsobit vhodný makeup k jejich zakrytí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olga.

fleky od korene nosu k očím

Zdroj: diskuze fleky tmavé u vnitřních okrajů očí,u kořene nosu,přecházejí až pod oči

Příčiny ucpaného nosu

Hlavní příčinou ucpaného nosu je velké nahromadění hlenu v nose. Nahromadění vzniká kvůli otoku sliznice, která se nachází v nose. K ucpání nosu může dojít v důsledku virové nebo bakteriální infekce nebo také v důsledku zánětu vedlejších nosních dutin. Dalšími příčinami ucpaného nosu jsou alergie na prach nebo pyl.

Zdroj: Babské rady na ucpaný nos

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ NOSU A KOLEM NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Machucova.

dobry den uz delší dobu mě svědi kolem nosu uz nevim co stim mam dělat občas i telo pusa a hlave můžete mi prosim poradit co mam dělat děkuji machucova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mezi stavy, které mohou způsobit svědění na vnějším povrchu nosu, patří kožní onemocnění, jako je ekzém a dermatitida. Oba stavy patří do kompetence kožního lékaře. Protože onemocnění spojená se svěděním nosu jsou různorodá, je důležité nalézt správné léky, které mohou tento stav vyřešit nebo zmírnit. Toho lze dosáhnout identifikací příčiny, která tento stav způsobuje, a jednat podle toho. Bez pomoci kožního lékaře se neobejdete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění nosu a kolem nosu

Domácí kapky do nosu

Solný roztok na uvolnění nosu: Smíchejte dva decilitry vody se lžičkou mořské soli a tímto roztokem naplňte buď lahvičku nosních kapek, nebo si vodu aplikujte do nosu pomocí vatových tyčinek. Tato babská rada je velmi populární a nahrazuje i klasické kapky proti rýmě.

Kapky do nosu s antibiotiky: z volně prodejných přípravků bylo možno u infekční rhinitidy použít lokálně působící kapky do nosu s antibiotiky fusafungin, které byly dostupné bez předpisu ve formě inhalačního spreje, který se aplikoval současně do úst i do nosu. Přípravek se jmenoval Bioparox, ale jeho distribuce byla v ČR ukončena bez náhrady. Ostatní kapky do nosu s antibiotiky jsou k dostání pouze na lékařský předpis.

Zdroj: Babské rady na ucpaný nos

Poradna

V naší poradně s názvem KRVÁCENÍ Z NOSU PO WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan cirhan.

užívám warfarin 3mg 1.5 denně a začíná mi téct krev z nosu! co dál?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co nejdříve musíte k lékaři, aby vám udělal test srážlivosti krve a podle výsledků poupravil dávkování. V žádném případě neměňte dávkování Warfarinu samovolně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a meloun

Tobrex do nosu

Přestože je Tobrex určen zejména k oční aplikaci, někdy jej lékaři při zánětu nosní sliznice a vedlejších dutin nosních předepisují i k užívání do nosu.

Lékaři je doporučována kombinace Tobrex OPH 15 mg/5 ml, Nasivin nas. gtt. 10 ml – obojí nalít do lahvičky od Vincentky a dolít Vincentkou. Stříkat každé 1–2 hodiny 3 dávky do každé nosní dírky, nedávat do lednice.

Neexistují však přesvědčivé údaje k doporučení užívání místních antibiotik, jako je Tobrex, do nosu!

Zde je příbalová informace léku Tobrex.

Zdroj: Tobrex

Diskuze

V diskuzi BOLEST PRSTU U NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

DOBRÝ DEN,CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT,BOLÍ MĚ PROSTŘEDNÍ PRST U NOHY,ŽE NA NĚJ NEMOHU DOŠLÁPNOUT.ZKOUŠELA JSEM JIŽ VŠECHNO,ALE NIC MI NEPOMÁHÁ.MŮŽETE MI PORADIT CO S TÍM? DĚKUJI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel PEROUTKOVA LUCIE.

To same mam ja,,otok prostredniho palce u nohy ,svedivost az paleni bez jakehokoliv uderu,urazu...mam veliky strach ,ze to bude Dna...,

Zdroj: diskuze Bolest prstu u nohy

Příprava

Pro aplikaci gentamicinového výplachu budete potřebovat konvičku na výplach nosu. Jak taková konvička vypadá a kolik stojí, se můžete podívat tady: konvička na výplach nosu cena. Zároveň budete potřebovat destilovanou vodu, velkou lékařskou stříkačku k odměření roztoku.

Pokud z nějakého důvodu nemůžete dostat připravený roztok z lékárny, můžete si ho připravit z ampule pro injekční podání Gentamicinu. K tomu potřebujete jednu ampuli GENTAMICIN LEK (80 mg/2 ml), kterou vylijete do své vyplachovací konvičky. Konvičku pak naplňte 60 ml destilované vody a protřepejte.

Zdroj: Gentamicin do nosu

Jak se zbavit červeného nosu?

  • Při delším pobytu v prostředí s nízkou teplotou je důležité, aby byl nos pokryt, což zabrání změně průtoku krve.
  • Nepoužívat mýdla nebo jiné výrobky určené na obličej, zejména se nedoporučují výrobky z velmi pevných materiálů, které mohou dráždit pokožku.
  • Vhodné je vyvarovat se sprchování velmi teplou vodou, protože to způsobuje změny toku krve.
  • Doporučuje se používání pleťových vod bez alkoholu a také opalovacích krémů, které zabraňují spálení nosu.
  • Zarudnutí nosu pomáhá snížit led, studené obklady nebo studená voda.

Zdroj: Babské rady na červený nos

Kapky do nosu s antibiotiky

Pro aplikaci do nosu bylo testováno několik antibiotik. Mezi ně patří mimo jiné mupirocin, gentamicin, vankomycin, ciprofloxacin, polymyxin B, thiamfenikol, rifamycin, azithromycin a doxycyklin. Ze zkušeností vyplívá, že roztok s gentamicinem, podávaný jako nosní kapky v glykolátu sodném, byl u lidí dobře snášen a účinný. V ČR je gentamicin dostupný pouze jako kapky do očí a často bývá předepisován v této formě i pro použití do nosu.

Intranazální výplach mupirocinem v normálním fyziologickém roztoku účinně snížil počet Staphylococcus aureus v maxilárním sinu. Podobně se u sinonazálních polypóz používá nosní výplach vankomycinem. Kromě toho byla vytvořena zařízení pro intranazální podávání pro zlepšení klinických výsledků.

K dispozici jsou také kapky do nosu s antibiotiky připravované přímo v lékárně. Poměry účinných látek jsou následující:

  • Neomycini sulf. 0,05 g,
  • Dexamethasoni natrii phophas 0,0013 g,
  • Roztok septonexu pufrovaný 4,0 g,
  • Natrii chloridum 0,05,
  • Aqua purificata ad 10,0 g.

Všechny kapky do nosu s antibiotiky jsou k dostání pouze na lékařský předpis.

Zdroj: Kapky do nosu s antibiotiky

Příčiny suchého nosu nebo nosních dírek

Na vnitřní straně nosu je sliznice produkující slabý hlen. Jedná se o materiál, který udržuje nos vlhký. Tento hlen je užitečný pro zachycení prachu, pylu, bakterií a virů ze vzduchu, který dýcháme. Z některých důvodů může sliznice vyschnout a nedochází k přirozené produkci hlenu, což následně vede k suché sliznici nosu. Faktory způsobující suchý nos jsou uvedeny níže.

  • Suché a teplé prostředí.
  • Některé léky, jako jsou například antihistaminika, která jsou obsažena v nosních sprejích.
  • Některé nemoci.
  • Menopauza.
  • Vysoký krevní tlak.
  • Rýma a jiné infekce horních cest dýchacích.
  • Nedostatečná konzumace vody, která vede k dehydrataci a přispívá právě k vyschnutí sliznice.

Zdroj: Rady, jak se zbavit suché sliznice nosu

Příčiny červeného nosu

Mezi příčiny zčervenání nosu patří různá kožní onemocnění, ale i jiné faktory, viz níže.

  • Kožní onemocnění rosacea je charakterizováno zarudnutím obličeje a nosu. Tato příčina je idiopatická, zarudnutí je způsobeno zánětem papul (kožních pupínků) a poruchou krevních cév.
  • Mnoho alkoholiků má červený nos, protože konzumace alkoholu vede k ucpávání cév. Jakmile dojde k blokování kapilár, dochází ke snížení průtoku krve v této oblasti a ke zvýšení tlaku, což vede k buněčné smrti a lámání (praskání) kapilár.
  • Jednou z hlavních příčin zbarvení nosu dočervena jsou změny teploty. Krevní cévy v nose se stahují zejména v chladném počasí, což vede k omezenému průtoku krve. Naopak pokud je nos vystaven náhlým vysokým teplotám, krevní cévy se rozšíří a dochází ke zvýšenému průtoku krve, což způsobí opětovné zarudnutí nosu.
  • Zarudnutí nosu a svědění či šupinatění kůže může být charakteristickým projevem onemocnění známého jako seboroická dermatitida.
  • Alergie je dalším faktorem způsobujícím zarudnutí nosu, přičemž je toto zarudnutí doprovázeno dušností a zrychlením srdeční činnosti, zejména v případech těžké alergie.
  • Zčervenání nosu může být vyvoláno také stresem. Stres způsobuje zvýšenou produkci adrenalinu, který zapříčiní zvýšený průtok krevních cév a následné zarudnutí nosu.

Zdroj: Babské rady na červený nos

Závěr studie

Podle této studie [1] byla pravděpodobnost ztráty sluchu vysoká u pacientů s omezením rotace krční páteře do levé strany a že výskyt ztráty sluchu po poranění krční páteře byl vyšší u mužů. Zdá se, že omezení rotace vlevo může být použito jako prediktor pro diagnostiku sluchového postižení po poranění krční páteře (zejména u mužů).

Zdroj: Zalehlé uši od krční páteře


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP