Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NÁDOR MOČOVÝCH CEST

OBSAH

Cipralex a infekce močových cest

CIpralex může způsobovat záněty močových cest a zvýšit frekvenci močení, ale jen u některých pacientů.

Zdroj: Nežádoucí účinky Cipralexu

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT MOČOVÝCH CEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kara.

Zánět močových cest mě zlobil docela často. Na ORL jsem byla docela častým hostem. Pak jsem dala na radu jedné pacienty v čekárně a koupila si Probiolact. Jsou to nějaká probiotika. Musím uznat, že zabraly.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucasice.

Ono je super když má každý vyzkoušené to "svoje". Já zase nedám dopustit na brusinky od Vito Life.

Zdroj: diskuze Zánět močových cest

Zvýšené močení

Ženy s infekcí močových cest trpí i zvýšenou potřebou močení. To je zapříčiněno reakcí těla na bakterie, které se nacházejí v močovém ústrojí. V některých případech může dojít k zablokování močového traktu, což vede právě k infekci močových cest. Ženy s těmito typy infekcí trpí obtížným močením i v případě, že pociťují naplnění močového měchýře.

Zdroj: Známky a příznaky infekce močových cest

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ V BŘIŠE NASTYDNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mika.

Mě pálí jen v podbřišku, když čůrám tak mě to při čůrání nepálí.A mám diagnostikováno nastydnutí močových cest.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pálení v břiše nastydnutí

Zánět močových cest

Uvádí se, že každá třetí žena prodělala zánět močového ústrojí už před 24. rokem života. Po prvním zánětu však dochází k častým recidivám, které mohou vyústit až v zánět ledvin.

  • Zhruba 50% žen celkové populace prodělalo zánět močových cest alespoň jednou v životě
  • Až v 50 % případů po prvním zánětu močových cest dochází u žen k recidivě
  • Celkem 5% žen trpí opakovanými záněty

Zdroj: Záněty močových cest a léčba

Diskuze

V diskuzi MOČOVÝ MĚCHÝŘ PRO PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohouš.

Máme 11-ti letou fenku bišonka. v poslední době začala více pít, častěji močit a v moči se objevila krev. Po návštěvě veterináře podstoupila operaci močového měchýře, kde vedle kamínků jí byl odstraněn i nádor v těsné blízkosti močovodů z ledvin. Dnes je 3-tí den po operaci, močí usilovně s výsledkem vždy několik kapek. Chuť k jídlu má, je čilá. Bere léky proti bolesti a proti zánětu močových cest. S ohledem na složení kamenů lékař stanoví dietu. Charakter nádoru neznáme, co máme alespoň z prevence nejlépe dělat? Jaká je pravděpodobnost dalšího vývoje?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Močový měchýř pro psa

Bolest močových cest

Infekce močových cest se vyznačuje bolestí při močení. Můžete také cítit pálení, křeče nebo matnou bolest v dolní části zad či pánve. Bolestivé močení je způsobeno bakteriemi, které vyvolávají podráždění močové trubice. V tomto případě dochází ke znatelnému pálení nebo bolesti v pánvi. Bolest zad je způsobena bakteriemi dráždícími ledviny.

Zdroj: Známky a příznaky infekce močových cest

Příznaky a projevy zánětu močových cest

Prvním příznakem zánětu močových cest je bolest v podbřišku, později nutnost častého močení, ale jen s produkcí malého množství moči. Dále při močení můžeme cítit nepříjemnou řezavou a pálivou bolest, zejména ke konci vyprazdňování. Moč může mít mírně načervenalou barvu, což je dáno obsahem krvi v moči, která se tam dostane z důvodu podráždění sliznice močových cest. Dále se může objevit mírně zvýšená teplota. V pokročilejším stadiu infekce močových cest se objevuje vyšší tělesná teplota, třesavka, červeně zbarvená moč s větším podílem krve, výtok z pochvy a dále bolest zad v oblasti beder. To většinou znamená, že se infekce z močového měchýře rozšířila dál a zasáhla pravděpodobně i ledviny. Toto je stav, který vyžaduje okamžitou pomoc lékaře, protože vážně ohrožuje naše ledviny a tím i naše zdraví.

Zdroj: Zánět močových cest

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Ahoj ve spolek, už opakovaně trpím zánětem močových cest a fakt už nevím a přitom mi přijde, že jsem zkoušela už cokoliv.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karolína.

Ahoj Janko, já taky imrvére jsem trpěla záněty močáky a byla jsem už bezradná a pak mi moje sestřenice doporučila přírodní lék Canephron a teď jsem happy jak nikdy dřív.

Zdroj: diskuze Zánět močových cest a probiotika

Infekce močových cest

Zánět močových cest způsobuje přítomnost škodlivých bakterií ve sliznicích dolních močových cest a měchýře. V 80 % jde o bakterie Escherichia coli, v 5–15 % pak o Staphylococcus epidermidis a Enterococcus faecalis či Streptococcus viridans. Opakované infekce nemocných po předchozí časté léčbě antibiotiky způsobují v 5–10 % již vyselektované odolné bakterie, jako je Pseudomonas sp., Klebsiella sp. a Proteus sp. Všechny tyto bakterie jsou velmi důležitými obyvatelkami střevní mikroflóry, kde některé z nich hrají velmi důležitou roli při trávení. Problém však může přijít ve chvíli, kdy tyto bakterie opustí své přirozené prostředí a z konečníku „vycestují“ do močové trubice a dále do močového měchýře. Tady se totiž z přátelských bakterií rázem stávají nechtěnými a škodlivými vetřelci.

Zdroj: Známky a příznaky infekce močových cest

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Na zánět močových cest jsem dostala také Furolin. Mám špatné trávení a po přečtení diskusí jsem měla hrozný strach. První 2 tabletky jsem cítila , ale snažila jsem se dle rad stále jíst,hodně pít, 1/2 hodiny po užití tabletky si nelehat a mně moc pomohá žvýkat stále žvýkačku. Dnes ho jím 7 den a není mi špatně, nejsem unavená , ani mě nebolí hlava. Na kontrolu k lékaři teprve půjdu, ale bolesti podbřišku přestaly asi 4.den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Majda.

Ano, je to přesně jak píšete. Furolin účinkuje dobře na zánět močových cest a když se užívá s jídlem a ne na lačno, tak nejsou znát žádné vedlejší účinky. Za mě Furolin dobrý, ale musí se užívat na plný žaludek.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Infekce močových cest

Infekce močových cest postihuje častěji ženy než muže. Zpravidla se jedná o zcela jednoduchou příčinu, která způsobí infekci močové trubice nebo močového měchýře a vede k bolesti zasažených míst. Infekce močových cest nastane při rozmnožování bakterií v močové trubici, odkud se dále rozšiřuje až do močového měchýře. Někteří lidé mohou mít infekci, aniž by to tušili. Většina pacientů však trpí silnou bolestí, nucením na močení a bolestí spodní části zad, dokonce se může v moči objevit i krev.

Zdroj: Bolest měchýře a močové trubice

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Když Furolin vysadíte dřív, než budete mít jinou alternativu, tak riskujete, že vám bakterie zmutují a půjdou třeba hůře léčit. Dobré je užívat Furolin s jídlem a k tomu užívat probiotika 3 hodiny po první dávce Furolinu. Kdyby tato opatření nefungovala a bylo vám zle, tak se domluvte s lékařem na jiném léčivu a až ho budete mít doma, tak teprve pak můžete Furolin přestat užívat a začít s novým antibiotikem. Samovolné předčasné ukončení léčby jakýmkoliv antibiotikem je hazard, který může vést až nevyléčitelnému stavu.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Natalie.

Dobrý den,
na zánět močových cest jsem dostala Ciplox 500 mg. Léčeni trvalo 5 dni a stav hodně se zlepšil, ale neúplně. Doktor předepsal Furolin, poradil 3 tablety denně po dobu 3 dní nebo do skončení příznaků nemoci. Dnes je to třetí den, mám dobrat ještě dvě tabletky, ale je to pěkný hnus, pocity na zvracení, i když lék přijímám s dostatečným množstvím jídla. Tak teď nechápu, doktor řekl, že je ten lék na doléčeni, jak se vyjádřil - na dezinfekci močových cest. Řekl, že je to chemie. A z letáku se dozvím, že měl by to být antibiotik a že je třeba ho dobrat celé baleni. Budu vděčná za odpověď a vysvětlení postupu doktora.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Prevence zánětu močových cest

Zánětu močových cest můžeme předcházet dostatečnou hygienou. Je důležité se po použití toalety vždy utírat směrem dozadu, ženy by měly při menstruaci často a pravidelně vyměňovat tampony a vložky, pravidelně také měňte ručníky a před a po pohlavním styku si odskočte „na malou“ (moč zdravého člověka je totiž sterilní). Dále je důležité pít dostatečné množství tekutin a pravidelně močový měchýř vyprazdňovat – nezadržovat v něm moč zbytečně dlouho, abychom nedali zbytečně šanci bakteriím se v měchýři rozmnožovat. Jako doplňková prevence proti zánětu močových cest působí také látky obsažené v brusinkách, je tedy proto dobré čas od času pít brusinkové džusy, jíst sušené brusinky nebo další potraviny obsahující brusinky. Dále je velmi důležité dbát na to, abychom neprochladli „zespoda“. Nesedáme si proto na chladnější povrchy a dbáme na to, abychom měli tělo v teple. Nebezpečné je chodit s holými zády či břichem. Tím totiž ochabujeme organismus a dáváme tak bakteriím větší šanci, aby se množily.

Zdroj: Zánět močových cest

Diskuze

V diskuzi PŘÍRODNÍ LÉČBA VAGINÁLNÍ MYKÓZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Dobrý den,

ze své zkušenosti s léčbou vaginální mykózy, kdy jsem zkusila opravdu všechno, mohu doporučit vaginální tělísko Scarlett od www.medicaherba.cz

Trpěla jsem opakujícími se výtoky a svěděním. Na radu gynekologa jsem vyzkoušela snad vše. Co jsem si načetla, tak léčba není jen o lécích, ale i životním stylu a mnoha dalších faktorech. Nevěřila jsem, že by mi Scarlett pomohl, ale po dokončení léčby jsem byla mile překvapena. Navíc se jedná o přírodní tělísko, takže žádná chemie.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Krist5.

Máte někdo jakékoliv zkušenosti s přípravkem NaturGyn? Je to přírodní přípravek na vaginální obtíže a infekce močových cest. Byl mi doporučen. Budu ráda za jakékoliv reakce. Děkuji.

Zdroj: diskuze Přírodní léčba vaginální mykózy

Samostatná pomoc

Při léčení infekce močových cest je důležité dbát na pravidelné užívání antibiotik podle předpisu lékaře. Dále je nutné dodržovat pravidelný pitný režim, který je důležitý zejména v letním období. Také je potřeba být v klidu a teple. Měli bychom zejména dát pozor na to, aby oblast podbřišku a zad v oblasti ledvin byla v teple. V žádném případě byste si však neměli sami ordinovat antibiotika. To může udělat jen doktor na základě analýzy moči. Důležitý je typ, dávka a délka podávání antibiotika – to laik nemůže sám posoudit. Bez návštěvy lékaře bychom si svůj zdravotní stav mohli jen zhoršit.

Zdroj: Zánět močových cest

Poradna

V naší poradně s názvem BLANKY V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

V moči mě plavou malé blanky jedna větší blána.Co to je?
Bolí mě v podbříšku.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejspíše máte zánět močových cest. Bližší určení příčiny je možné po laboratorním vyšetření moči. Zastavte se u svého praktického lékaře nebo zajděte na urologii, kde vám pomůžou objasnit tyto projevy.

Zdroj: diskuze Blanky v moči

Rizikové faktory zánětu močových cest

Nejčastější způsob, jakým se bakterie dostane do našeho močového systému, je z konečníku přes hráz do močové trubice, a to i přesto, že přísně dodržujeme hygienické zásady. Ženy jsou více náchylné k onemocnění infekcí močových cest, protože konečník a močová trubice jsou u nich velmi blízko u sebe a bakterie musí překonat jen malou vzdálenost, aby se dostaly do močových cest. Muži trpí infekcí močových cest méně nejen proto, že mají konečník a močovou trubici dál od sebe než ženy, ale také proto, že mají močovou trubici delší než ženy a bakterie tak většinou nestihnout doputovat močovou trubicí až do močového měchýře, kde by se mohly rozmnožit a způsobit infekci. Kromě nedostatečné hygieny zánět močových cest způsobuje také například zadržování močení, nedostatečný přísun tekutin, ochablé svalstvo po porodu, těhotenství nebo menopauza. Riziko infekce močových cest také stoupá při rizikovém sexuálním chování. Nechráněný pohlavní styk, střídání sexuálních partnerů, nedodržování hygieny při sexu či anální sex mohou vést k zánětu močových cest. Riziko zánětu je také vyšší u lidí trpících cukrovkou. Důvod je prostý – jejich moč obsahuje větší množství cukru než u zdravých lidí a toto sladké prostředí prospívá bakteriím, kterým dává více šancí na přežití a umožňuje jejich lepší množení. Další riziko přestavují vrozené vady močového ústrojí. Lidé trpící nemocí, která se projevuje zpětným tokem do močového ústrojí, trpí velmi často i zánětem močových cest. Aby se tomuto problému zabránilo, je v mnoha případech třeba provést operaci na specializovaném urologickém oddělení. Zánět močových cest se také častěji vyskytuje u lidí, kterým byla v nemocnici zavedena takzvaná permanentní močová cévka. Pokud byla zavedena minimálně na jeden týden, pacient mohl získat infekci močových cest, protože bakterie měly během této doby možnost dostat se přes cévku do močové trubice a začít se tam rozmnožovat.

Zdroj: Známky a příznaky infekce močových cest

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÝ VÝTOK Z MOČOVÉ TRUBICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Igy.

Dobrý den,
s tímto výtokem a současně s pálením močové trubice při močení už nějakou dobu mám problém. Pálení asi závisí na tom, jak hodně piju a jak často chodím močit. Každopádně byl jsem na urologii, ale z moči se nenašlo nic a jediné, co mi paní doktorka doporučila bylo, že mám hodně pít a dala mi letáček na lék pro pomoc s infekcí, i když říkala, že nic takového nemám. Lék jsem si pořídil, ale problémy mám pořád stejné. Upozornil jsem i na to, že mám novou přítelkyni, ale že ta žádné problémy nemá a těsně před tím než jsme se poznali byla u své gynekoložky a byla v pořádku. Paní doktorka si mě vzala i na ultrazvuk, ale stěr už mi neudělala. Může se jednat o pohlavní nemoc, i když přítelkyni nic na gynekologii nenašli? Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Stěr z močovodu dnes již plně nahrazuje laboratorní vyšetření moči. Pro vaši jistotu, že skutečně nejde o zánět močových cest, můžete navštívit druhého lékaře, tentokrát venerologa. Venerologie je obor kožního lékařství, který se specializuje na pohlavně přenosné nemoci. Když ani tam nenajdete příčinu svých problémů, tak potom zkuste koupit čerstvé brusinky a mixujte si je s vodou. Tento lahodný nápoj vám pomůže s pročištěním močových cest. Stačí je používat několikrát denně po dobu jednoho měsíce. Brusinky kupte ve velkém množství najednou (dvě kila), zmražte je, a pak je postupně spotřebovávejte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bílý výtok z močové trubice

Diagnóza cystitidy

  • laboratorní vyšetření
  • kultivace
  • u mužů vyšetření konečníku
  • při opakujících se zánětech nutno vyšetřit průchodnost abnormality močových cest – sonografie, vylučovací urografie

Klinické příznaky jsou velmi typické: časté nucení na moč a pálení při močení, někdy vločkovitý vzhled a nepříjemný zápach moči nenechávají nikoho na pochybách, že jde o cystitidu. Vždy je vhodné provést vyšetření močového sedimentu a bakteriologické vyšetření. Moč pro laboratorní vyšetření se odebírá po důkladném očištění ústí močové trubice do sterilní nádobky, která je spolu s příslušným poučením předána nemocnému ošetřujícím lékařem. V laboratoři jsou identifikovány bakterie, které způsobily zánět, aby mohla být nasazena optimální léčba antibiotiky.

Zdroj: Zánět močových cest alias akutní cystitida

Domácí léčba zánětu močových cest

Bylinky

Záněty močových cest se léčí antibiotiky nebo léky zvanými chemoterapeutika, což jsou synteticky vyrobené látky s účinky antibiotik. Pití urologických čajů může zmírnit příznaky infekce, někdy může dokonce pomoci odvrátit hrozící infekci, která ještě nepropukla naplno, ale plně rozvinutou infekci nevyléčí. Při léčbě zánětu je rovněž nutné hodně pít. Velmi účinné jsou brusinky. Pokud se infekce vyléčí bez antibiotik, což se děje poměrně běžně, je to zásluha imunitního systému, nikoliv homeopatických přípravků. Nicméně jde o můj osobní názor a rozhodně se najde mnoho zastánců homeopatie s opačným postojem.

Jedlá soda

Rozpusťte lžičku jedlé sody ve sklenici vody a nápoj vypijte. Soda sníží kyselost moči a zmírní tak pálení při močení.

Brusinky

V rámci léčby nebo preventivně vypijte denně alespoň 300 ml 100% brusinkové šťávy. (Pozor: Pokud koupíte například nektar s 50% podílem brusinek, musíte vypít dvojnásobné množství!) Zdá-li se vám šťáva příliš trpká, můžete koupit kvalitní tablety či tobolky s výtažkem z brusinek – obvyklá terapeutická dávka je 30 mg. Podle posledních studií brusinková šťáva opravdu pomáhá v léčbě zánětu močových cest – obsahuje totiž látky, které bakteriím nedovolí uchytit se na sliznici močových cest a ty se tak snadněji vyplavují z těla. Podobné účinky má podle posledních zjištění i šťáva z borůvek.

Zdroj: Zánět močových cest

Příčiny zánětu močových cest

Za zánět močových cest mohou převážně bakterie. Ve většině případů jsou příčinou močové infekce bakterie Escherichia coli. Tato bakterie je normální součástí naší stolice. I přes pravidelné dodržování hygieny se může občas stát, že se bakterie dostane z okolí konečníku přes hráz do močové trubice, dále pak do močového měchýře. Hlavním důvodem je nesprávné utírání konečníku po vykonání stolice. V dnešní době je možný přenos i análním sexem, kdy je zánětem ohrožena vagína i močová trubice. Bakterie přítomné v konečníku a tlustém střevě se dostávají na intimní místa. Pokud se namnoží, mohou způsobit zánět močových cest aj.

Dalšími příčinami mohou být:

  • prochlazení při dlouhém pobytu venku, koupání nebo sedání na mokrý či studený podklad;
  • nedostatečná hygiena, zvláště při menstruaci;
  • genitální herpes;
  • zvýšené dráždění či poranění při pohlavním styku;
  • nevhodné návyky při oblékání a hygieně (těsné kalhoty, tanga, používání deodorantů či parfémů na intimní místa, špatné oplachování po použití mýdel či sprchových gelů);
  • stres;
  • chlamydie;
  • zadržování močení.

Větší riziko nákazy mají také těhotné ženy a lidé s cukrovkou. Vysoká hladina krevního cukru totiž může vést k jeho vylučování do moči. Sladké prostředí je pak ideální pro růst a množení bakterií. Infekce tak vzniká daleko častěji a má i vážnější průběh.

Zdroj: Zánět močových cest

Rizikové faktory cystitidy

Zánět močového měchýře vzniká, když se do močových cest dostane infekce. Močový měchýř, který je normálně bez mikrobů, je infikován nejčastěji vzestupně, tedy z močové trubice, ale infekce se může dostat k močovému měchýři i z ledvin. U žen je častý přenos nákazy z pochvy a děložního hrdla. Bývá to při poklesu přirozené odolnosti sliznice vůči infekci při překrvení z prochlazení, při poruše hormonální rovnováhy, někdy i při extrémní sexuální aktivitě. U starších mužů je opakovaná cystitida pozorována často v souvislosti se zánětem zbytnělé prostaty.

Původci jsou nejčastěji bakterie střevního traktu, eventuálně sexuálně přenosné bakterie a viry. Ženy jsou nejvíce ohroženy v těhotenství a bezprostředně po porodu, později též například po menopauze (v období přechodu). Zvětšení prostaty u starších mužů může vést ke stagnování moči v močovém měchýři, což způsobuje rozmnožení bakterií a zánětu. Infekci může zavinit též blokování odvodných močových cest například ledvinovými nebo močovými kameny. Důvodem úporně se opakujících zánětů močového měchýře mohou být také imunologická nedostatečnost nebo anatomické defekty ve stavbě močových cest. Nejčastějším původcem zánětu močového měchýře bývá bakterie Escherichia coli, která se normálně vyskytuje v tlustém střevu. Udává se, že asi 5 % dospělých žen vylučuje bakterie v moči stále, aniž by pociťovaly potíže.

Zdroj: Zánět močových cest alias akutní cystitida

Léčba zánětu močových cest

Pokud cítíte bolest při močení nebo je vaše moč dokonce červená, neváhejte ihned navštívit svého lékaře. Po odebrání vzorku moči provede lékař rozbor, podle kterého zjistí, jestli jsou v moči bakterie způsobující infekci močových cest, kolik a jaké to jsou, a na základě toho vám předepíše antibiotika. Budete je užívat zhruba 5 dní podle předpisu. Je velmi důležité dobrat celé balení, aby se vám infekce znovu nevrátila. Pokud vás bolí i záda v oblasti bederní páteře, lékař bude muset zhodnotit rovněž funkci ledvin. To je možné na základě odebrání krve a její analýzy a také ultrazvuku ledvin, močové trubice a měchýře. Na ultrazvuku lékař zhodnotí tvar a velikost orgánů močového ústrojí. Během doby, kdy budete brát antibiotika, je důležité být v klidu, vyhnout se fyzické aktivitě a také slunečnímu záření. Je vhodné pít hodně tekutin, zejména čistou neperlivou vodu nebo urologické čaje, které je nutné si vždy připravovat čerstvé. Jako doplněk léčby je dobré užívat brusinkové tabletky, které obsahují koncentrované množství léčivých látek obsažených v brusinkách a jsou k dostání v každé lékárně, nebo sušené brusinky, o kterých se říká, že mají velmi blahodárný účinek na močové cesty. Je vhodné je jíst také jako prevenci proti opakovanému zánětu močových cest.

Zdroj: Známky a příznaky infekce močových cest

Antibiotika Furolin

Antibiotika Furolin jsou v ČR k dostání pouze na lékařský předpis. Furolin je určen k léčbě infekcí způsobených citlivými kmeny Kiebsiella, Staphylococcus aureus, enterokoky a E. coli. Indikuje se při cystitidě, zánětu prostaty, na pooperační infekce močových cest, zejména po prostatektomii. Je určen rovněž k léčbě infekcí močových cest během těhotenství. Studie prováděné na embryích ukazují, že nitrofurantoin nezvyšuje vrozené vady. Důkazem toho je 25 let klinického používání, přesto by měl být u těhotných žen užíván s opatrností.

Dávkování: 1 tableta 50–100 mg 4krát denně dle posouzení lékaře u dospělého pacienta. U dětí se podává 5 až 7 mg na kilogram tělesné hmotnosti v průběhu 24 hodin, rozděluje se do 3 nebo 4 denních dávek. Furolin může být užíván s jídlem nebo mlékem pro snížení žaludečních potíží. Léčba by měla pokračovat po dobu jednoho týdne a alespoň tři dny po objevení sterilní moči.

Zdroj: Antibiotika Furolin


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP