Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NAMOŽENÍ ŠLACH

OBSAH

Zánět šlach na nártu

Zánět šlach na nártu se projevuje velkou bolestivostí při nášlapu a otokem. Vyžaduje 2–3 týdny v klidu a chůzi pouze o berlích bez nášlapu. Výbornou terapií je i použití infralampy na postižené místo a aplikaci Fastumgelu.

Zdroj: Zánět šlach

Poradna

V naší poradně s názvem ZANET ŠLACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Dobrý den.chtěla by sem se zeptat mam zánět slach na leve noze u kloubů. Mužů to lecit aji visnovou masti? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ne, zánět šlach se nedá léčit višňákem. Se zánětem šlach je třeba obrátit se na ortopéda, který určí protizánětlivé léky a doporučí vhodnou rehabilitaci. Po domácku můžete zánět šlach léčit pomocí Apo-ibuprofenu a klidového režimemu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zanet šlach

Léčba chronického zánětu šlach

Při zánětu šlach je postiženo povrchové vazivo. Pokud zánět přejde i na kolagenní vlákna, je to již komplikace zánětu, která může mít těžké následky. Léčba zánětu šlachy záleží na rozšířenosti zánětu, v nejtěžších případech musí být šlacha chirurgicky odstraněna. Operace se týká jen omezené hybnosti, která je způsobena zúžením v pochvě šlachy a není nijak náročná. Jinak by se měla léčba odehrávat především na rehabilitaci – pohybová a fyzikální léčba. Zánětu šlach lze velmi dobře předcházet správným cvičením a nepřetěžováním.

Zdroj: Zánět šlach v ruce

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT ŠLACH V KOTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Léčba zánětu šlach v kotníku je jen klid,nechodit a studené obklady? Žádný lék proti zánětu na užívání vnitřně?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět šlach v kotníku

Zánět šlach nárt

Zánět šlach na nártu se projevuje velkou bolestivostí při nášlapu a otokem. Vyžaduje 2-3 týdny v klidu a chůzi pouze o berlích bez nášlapu. Od revmatického zánětu se liší tím, že zde nedochází k zarudnutí a postiženo je pouze exponované místo bez postižení kloubů.

Zdroj: Zánět šlach v kotníku

Poradna

V naší poradně s názvem CVIKY PO ZÁNĚT ŠLACH NA NÁRT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka p.

Po zánětu šlach na nártu mám stále bolesti. Může mi někdo poradit nějaké cviky? Trpím již měsíc.Děkuji Zdenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rekonvalescence po tomto onemocnění je na dlouhou dobu. Nejlepší způsob, jak se zbavit bolestí je postupné cvičení, protahování a speciální masáž. Sama to zvládnete jen s pevnou vůlí. Je lepší tyto procedury absolvovat se zkušeným fyzioterapeutem a nebo v rehabilitačním zařízení. Poraďte se se svým ortopedem, určitě vám doporučí nejlepší způsob rehabilitace. Pro představu přikládám odkaz na video, kde jsou znázorněny rehabilitační techniky: youtu.be/eaJXJa3ZR4A
Video je v anglickém jazyce, ale je z něho dobře patrné, jak provádět jednotlivé rehabilitační úkony.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cviky po zánět šlach na nárt

Příznaky

Dlouhodobé či nárazové zatížení šlach může způsobit zánět - tenditidu či tendosynovitidu (zánět šlachového obalu). Nejznámějším příkladem zánětu šlach je tenisový loket na ruce anebo zánět achilovky šlachy na noze.

Zánět šlach se projevuje zvýšenou citlivostí, postupně až bolestí. Při zánětu šlach je postiženo toto povrchové vazivo. Pokud zánět přejde i na kolagenní vlákna, je to již komplikace zánětu, která může mít těžké následky. Podkladem zánětu je narušení rovnováhy v důsledku nadměrné svalové zátěže.

Zdroj: Oteklá šlacha

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ BŘICHO A BOLEST JAKO PŘI NAMOŽENÍ PO ODSTRANĚNÍ POLYPŮ A KYRETÁŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli by mi někdo poradil. Byla jsem 9.7. dneska je to druhý den na odstranění polypu na děložním hrdle a v děloze a na kyretáži v celkové narkóze a mám oteklé celé břicho a bolest a pálení jako při namožení. Dneska už jen trochu špinění, včera trochu bolest jako při menstruaci. Děkuji Helena

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oteklé břicho a bolest jako při namožení po odstranění polypů a kyretáži

Wobenzym na zánět šlach

Léčba Wobenzynem pomáhá při zánětu, snižuje také bolestivost a ztuhlost kloubů, šlach a svalů. Wobenzym také zmírňuje otoky a pomáhá s hybností. Wobenzym se používá při léčbě zánětu šlach a svalů, například při tenisovém loktu, zamrzlém rameni nebo při zánětu achillovy šlachy.

Zdroj: Zánět achillovy paty babské rady

Diskuze

V diskuzi NEUSTÁLÉ BRNĚNÍ PALCE NA RUCE, KTERÁ JE V SÁDŘE V DŮSLEDKU ZÁNĚTU ŠLACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Zdeněk Kavka.

Dobrý den,
diagnostikovali mě zánět šlach na pravé ruce. Dostal jsem dlahu, která se mi zlomila a na to mě nevršili sádru. Po dvou dnech mě v noci začal neustálé brnět palec na zasádrované ruce. Nedalo se to vydržet a musel jsem sádru odstranit. Palec brní stále. Co to je ?
Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Neustálé brnění palce na ruce, která je v sádře v důsledku zánětu šlach

Revmatický zánět šlach

Revmatický zánět šlach má specifický mechanismus vzniku. Zánět je výsledkem působení bakterií, konkrétně streptokoků. Nákaza těmito bakteriemi v některých aspektech může silně připomínat onemocnění artritidou revmatického původu, která se jako taková v lidském těle zpravidla týká především větších kloubů.

Zdroj: Zánět šlach v kotníku

Poradna

V naší poradně s názvem JAK LÉČIT NATAŽENÝ ŠLACHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobrý den v říjnu jsem spadla ze stahovacích schodů a na jedné ruce jsem si natáhla šlachy pořád to bolí při nějakém pohybu a ruku pořádně nenatáhnu před sebe natož ji dát za zády mažu voltarenem a beru prášky voltaren jen mi utlumí bolest jinak nic

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tato zranění úponů a šlach se léčí dlouho a je třeba mít postiženou končetinu dlouhou dobu v klidu. Nejlépe zafixovanou v ortéze. Rovněž je přínosem, když je léčba prováděna pod dohledem lékaře ortopeda. Pokud vás i po dvou měsících silně ruka bolí, tak bude potřeba provést revizi šlach vyšetřením u lékaře a podle výsledků určit další léčbu. Objednejte se proto u svého ortopeda a prodiskutujte s ním jak máte dále postupovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak léčit natažený šlachy

Zánět šlach – koleno

Nejčastější příčinou zánětu šlach v kolenou je podráždění šlachy nevhodně vedeným pohybem, zánět může být důsledkem nedostatečného protažení svalů před zátěží, náhlou změnou pohybu (například prudké zrychlení při běhu apod.). Záněty šlach bývají mnohdy následkem různých sportovních aktivit. I běháním si lze přivodit zánět šlach v kolenou. Prevence spočívá kromě dostatečného protažení svalů před během a vyvarování se náhlým změnám pohybu také ve volbě vhodné obuvi. Léčba zánětu šlach v kolenou závisí na vyvolávající příčině zánětu. Základem léčby je zejména omezení pohybu dané šlachy (fixace obvazem, ortézou, sádrou). V některých případech je vhodná léčba fototerapií. Doporučena může být i operace, při níž je postižená část šlachy odstraněna.

Zdroj: Zánět šlach

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI KLOUBŮ A ŠLACH. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Moje kamarádka trpí cca 10 let cukrovkou. Nejen, že u ní došlo k velkému úbytku svaloviny, ale má velké potíže s klouby a šlachami horních končetin.
První příznaky se objevily po namožení při manuelní práci v zaměstnání. Lékař jí vždy předepsal nějaké mazání a případně týdenní neschopnost na odpočinek, ale stejné problémy se téměř pravidelně i několikrát za rok vracely.
Nyní je jí 62 let a problémy se stupňují. Lékař údajně diagnostikoval uvolnění svalstva a šlachy. Další léčbu, nebo případné cvičení, rehabilitaci či lázně nenavrhl.
Pravá ruka jí zčervenala, otekla a nosí ji na trojcípém šátku, aby tím zmírnila bolest. (prý se nejedná o zánět).
Nemůže se jednat třeba o odumřelou šlachu a lékař to nezjistil?
Mám o ní strach a myslím, že to chce pouze zájem odborného lékaře a jí samé, chtít problém odstranit.
Poraďte mi, prosím, kam se obrátit a jaké vyšetření požadovat?
Děkuji. S pozdravem Alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může jít o natržený sval, který se zanítil. Pomoc hledejte u ortopeda a s posílením svalstva pak pomůže zkušený fyzioterapeut.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolesti kloubů a šlach.

Kam se zánětem šlach

Zánět šlach vyřeší odborníci na ortopedii, popřípadě na chirurgii. Vždy je důležité upřesnit diagnózu a k tomu je zapotřebí vyšetření kloubních změn a případné revmatické aktivity u revmatologa. Pokud vyšetření neprovede hned, je namístě noční aplikace krátké aluminiové dlažky na noc, krátkodobé užití mastí jako Dolgit, Ibalgin krém. Jinak léčba záleží na vyšetření revmatologa a ortopeda, případně chirurga.

Zdroj: Zánět šlach v ruce

Poradna

V naší poradně s názvem PÍSKÁNÍ V UŠÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Bulová.

Dobrý den,poté co jsem byla na festivalu,cca 2 měsíce,mi stále píská v levém uchu.Dříve také po větším hluku,ale vždy přestalo.Tentokrát ne.Mám zajít k lékaři nebo co se děje?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Patrně došlo k namožení ústrojí vnitřního ucha. S tím lékař nic moc nezmůže a bude potřeba počkat než to samo odezní. Je to pro vás ponaučení pro příště, abyste použila špunty do uší. Uši se nebudou regenerovat do nekonečna a je třeba je chránit před silným hlukem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pískání a hučení v uších co pomáhá

Hadí jed používaný v medicíně

Jedy hadů se užívají v medicíně. Hadí jed jako léčivo byl známý již ve starověku. Užitečné jsou díky velkému obsahu enzymů, používají se při léčbě zánětů a k tlumení bolesti. Dále také pomáhá proti revmatismu, zánětům šlach a svalů a oparům.

Pro zdravotní účely se používá jed syntetický – jehož složení je upraveno tak, aby tělu neublížil, ale naopak pomohl.

Účinky syntetického hadího jedu:

  • pomáhá při problémech a onemocněních pohybového aparátu,
  • urychluje hojení povrchových poranění kůže,
  • pomáhá proti bolestem kloubů a namožení svalů (uvolňuje tenzi),
  • zmírňuje projevy kožních onemocnění,
  • působí proti oparu,
  • působí proti křečovým žilám,
  • působí proti hemeroidům.

Zdroj: Hadí jed v kosmetice

Poradna

V naší poradně s názvem REHABILITACE U TOTÁLNÍ RUPTURY SVALU, DÉLKA LÉČBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Šteflíčková.

Manžel 71 let podstoupil operaci přetržených šlach na noze. Jaká je prognóza?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Prognóza závisí na úspěšnosti provedené operace a na síle manželova organizmu. Vycházejme z toho, že lékaři věnovali veškeré úsilí, aby rekonstrukci šlach provedli co nejlépe. Nyní tedy závisí na manželově organizmu, jak bude schopen dodat stavební látky novým šlachovým spojům a úponům. Manžel si může výrazně pomoci tím, že bude poctivě absolvovat pravidelné rehabilitace, jenž ho postupně vrátí do rozsahů, které měl před úrazem. V tomto léčebném tělocviku je potřeba vytrvat i nadále, aby se stal součástí běžného denního rytmu. Vnitřně je potřeba posílit příjem bílkovin, obzvláště kolagenu. Pokud manžel nemá dnu, tak může použít zvýšené porce masa a nebo použít potravní doplňky s kolagenem a vitamíny B-komplex forte. V případě probíhající léčby jiné nemoci, je potřeba poradit se o vhodnosti změn ve stravě i o potravních doplňcích s praktickým lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rehabilitace u totální ruptury svalu, délka léčby

Mast na zánět šlach

Zanícenou šlachu i bolavé zápěstí potírejte extraktem z arniky. Výborně pomáhá také kostivalová mast.

Zdroj: Zánět šlach v ruce

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ LÉČBA SÍROU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše Svobodová.

dobrý den, zaslechla jsem v poradně "otce Pleskače" zmínku o léčbě sírou při artroze či artritidě, ale bohužel ne, jak aplikovat. Děkuji mnohokrát za návod. Svobodová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav procházka.

bolest kloubů a šlach chodidel - kdo ví přesný návod poraďte prosím - vím jen s doslechu - díky

Zdroj: diskuze Otec pleskač léčba sírou

Zánět šlach na noze

Při zánětu šlach na spodní části chodidla je bolestivý vějíř šlach, který odstupuje od patní kosti a upíná se na spodní stranu prstů. Příznaky nemoci jsou různorodé. Mohou začínat bolestí připomínající potíže s Achillovou šlachou až po bolestivost klenby, již cítíte při každém došlapu. Tento druh onemocnění velmi často postihuje běžce i ostatní sportovce. Běžný je také u amatérských sportovců, kteří mají špatnou techniku a nevhodně zatěžují chodidlo. Zánět šlach se často objevuje po promrznutí chodidla nebo při delším užívání nevhodné obuvi. Nemusí postihnout pouze chodidlo, ale také kotníky, lýtko, koleno, kyčle nebo pohybový aparát horních končetin. Zásadním předpokladem pro úspěšnou léčbu je včasná a přesná diagnostika.

Zdroj: Zánět šlach

Příznaky

Typickým příznakem revmatického zánětu šlach proto bývá zejména nepříjemné postižení kloubů, které jsou jednak značně zduřelé, ale především s nimi není možné pořádně hýbat: každý drobnější pohyb s sebou totiž přináší velkou bolest.

Zdroj: Zánět šlach v kotníku

Jak dlouho se léčí zánět šlach

Doba léčení zánětu šlachy záleží na rozšířenosti zánětu, v nejtěžších případech musí být šlacha chirurgicky odstraněna. Zánětu šlach lze velmi dobře předcházet správným cvičením a nepřetěžováním. Při zánětu šlach je jednou z nejzásadnějších částí léčby omezení pohybu postižené šlachy. Ta může být fixovaná například obvazem, ortézou nebo i sádrou. Po snížení pohybu se zánětlivá reakce postupně ustaluje a poškozená tkáň se léčí. Velmi pomáhají studené obklady. Zkusit můžete i různé chladivé gely. Pokud nedojde k omezení pohybu, není možné zánět šlachy vyléčit. Po vymizení zánětu by měla následovat rehabilitace postižené končetiny.

Zdroj: Zánět šlach v kotníku

Co léčí vlnová délka 940 nm

Vlnová délka 940 nm je určena k léčbě artrózy různé lokalizace, bolestivých stavů organismu, poranění pohybového aparátu (kloubů, svalů, šlach a dalších měkkých tkání), degenerativních postižení kloubů a chrupavek, úponové bolesti svalů a šlach (například tenisový loket, achillodynie), zánětlivých onemocnění šlach a svalů, bolesti páteře, ostruhy patní kosti, revmatismu, artritidy, synovitidy, bursitidy, poúrazových stavů ve sportu, omezené pohyblivosti, bolesti zad a podobných obtíží.

Zdroj: Infračervené světlo BioBeam

Kam se zánětem šlach

Z lékařů se na zánět šlach specializuje ortoped. Pokud trpíme zánětem šlachy na noze, můžeme jít třeba i k fyzioterapeutovi, který nás naučí různé cviky jak nohu / ruku rozcvičovat a tak zabránit tomuto onemocnění. Fyzioterapeuti při léčbě těchto zánětu, mezi které se řadí i achillova pata, využívají i tejpování (to můžeme zvládnout i doma samy, na internetu existuje řada instruktážních videí, ale doporučuje se alespoň napoprvé nechat otejpovat odborníkem, který nám ukáže, jak to přesně má vypadat a doporučí nám i další postup – jak a co cvičit, atd.)

Při léčbě zánětu šlach se někdy lidé uchylují k „odborníkům“, jejichž techniky nejenže nejsou prověřené, ale ani příliš nepomáhají. Zároveň je potřeba říci, že je řada metod, technik jak na zánět šlach. Zpočátku je možné zkusit vyléčit zánět šlach sám, pokud se to ale nepovede, tak je vždy lepší vyhledat lékaře.

Zdroj: Zánět achillovy paty babské rady

Zánět šlach na ruce – léčba

Obecný smysl léčby – zklidnit svalstvo pomocí fyzioterapie, a to manuálním ošetřením trigger pointů, masáže, lokální aplikací ultrazvuku, zvláště pulzního apod., dále zklidnit jen lokálně bolestivou šlachu, zde je možno provádět i obstřiky. Pokud je šlacha i oteklá, prosáklá, je vhodné nasadit protizánětlivou léčbu a krátkodobé zklidnění končetiny v ortéze na asi 10–14 dní, rázovou vlnu většinou použijeme tehdy, když uvedená terapie nezabrala.

Zdroj: Zánět šlach


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP