Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NARAZENY ŽEBRA

OBSAH

Srdce při naražených žebrech

Naražená žebra se mohou projevovat bolestí na hrudi, bolestí páteře, tlakem na hrudi a občasným ztíženým dýcháním. Tyto projevy se mohou zaměnit za příznaky infarktu.

Zdroj: Naražená žebra

Diskuze

V diskuzi MAST NA NARAŽENÉ ŽEBRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Veverková.

Dobrý den,prosím o radu,který gel je vhodný na naražená žebra při velkých bolestech.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela Šinkmajerová.

Dobrý den.
Žiju už sama, nemá mi kdo pomoci. Narazila jsem si žebro vzadu nad pasem. Co mi O P R A V D U pomůže od bolesti? Mám mast IBALGIN, ale zdá se mi, že vůbec nepomáhá. Od naražení žebra uplynul ZHRUBA TÝDEN. Prosím, pomozte mi, DĚKUJI.
Marcela Šinkmajerová

Zdroj: diskuze Mast na naražené žebra

Jak dlouho se to hojí

Nejvíce naražená žebra bolí, když rychle dýcháme, kašleme, kýcháme nebo se něčemu smějeme. Bolest může trvat i několik týdnů. Doporučuje se 4–6 týdnů absolutního klidu a spaní v polosedě.

Zdroj: Naražená žebra

Poradna

V naší poradně s názvem NARAŽENÁ ŽEBRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislava Křivánková.

Dobrý den,
cca před 14 -ti dny jsem spadla a narazila si žebra. Přes den mě skoro nic nebolí, ale večer, když si lehnu do postele, začnou mě hrozně bolet záda. Na roentgenu jsem nebyla. Co by pomohlo proti bolesti zad?
Děkuji Laďka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pomůže vyšetření u praktického lékaře. Objednejte se na prohlídku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Naražená žebra

Naražený zub

Vazy vašich zubů mohou začít bolet přílišným tlakem nebo tvrdým kousnutím do jídla. Toto podráždění může způsobit, že pocítíte ostrou bolest zubu, kterou lze zaměnit za běžnou bolest zubů. Existují zde však odlišnosti. Podvrtnutí vazu je lokalizováno bolestí na jednom zubu, přičemž bolest při zánětu zubů může být obtížné identifikovat v jedné konkrétní oblasti.

Existuje mnoho příčin, jak si můžete vymknout zub. Některé běžné příčiny zahrnují:

  • příliš silné zatnutí zubů;
  • skřípání zubů v noci;
  • kousání do tvrdých potravin;
  • okusování nehtů;
  • stomatologické operace nebo zákroky;
  • vysoká plomba;
  • zubní infekce;
  • poranění malým předmětem, jako jsou kosti, semena, jádra nebo led;
  • problémy s dutinami, jako jsou alergie nebo nachlazení.

Zdroj: Jak dlouho bolí naražený zub

Jehněčí žebra na česneku

Ingredience: 8 ks jehněčích žeber, olej, 6 stroužků česneku, sůl, mletý pepř, kari, 3 lžíce hořčice, 20 g másla

Technologický postup: Olej smícháme s prolisovaným česnekem, přidáme sůl a pepř a promícháme. Touto směsí potřeme žebra a necháme odležet nejlépe přes noc. Pak je dáme na pekáč, potřeme kari smíchaným se 3 lžícemi hořčice, přidáme trošku másla, přikryjeme a pečeme 2 hodiny v troubě při 150 °C. Posledních 20 minut pečeme bez nezakryté.

Zdroj: Jehněčí maso - recepty

Skopová žebra na česneku

Ingredience: 8 ks skopových žeber, olej, 6 stroužků česneku, sůl, mletý pepř, kari, 3 lžíce hořčice, 20 g másla

Technologický postup: Olej smícháme s prolisovaným česnekem, přidáme sůl a pepř, promícháme. Touto směsí potřeme žebra a necháme odležet nejlépe přes noc. Pak je dáme na pekáč, potřeme kari smíchaným se 3 lžícemi hořčice, přidáme trošku másla, přikryjeme a pečeme 3 hodiny v troubě při 150 °C. Posledních 20 minut pečeme bez pokličky. Po upečení ihned podáváme.

Zdroj: Skopové maso - recepty

Poradna

V naší poradně s názvem MRTVÝ NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola Nováková.

Dobrý den,
před 14 dny mi na palec na pravé noze spalo kladivo a měla jsem palec naražený.
Teď,když se podívám na palec a zmáčknu nehet,tak vidím jak už se nehet odděluje od palce. Je to pro mě děsivé a ráda bych nehet přilepila zpátky:D.
Ale vím že musí jít ven,mám ho odtrhnout? nebo pomalu jej sundat? Sundat ve vaně? Nebo prostě jak na něj?

A co potom až tam nehet nebude a bude jen palec? Stačí jen nalepit náplast a ničemu se vyhýbat? Nebo si na to něco mazat?

Děkuji za odpověď.
Nikola 18let.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nehet po takovém úrazu se dříve nebo pozdeji sám uvolní z nehtového lůžka. Vytlačí ho nový nehet, který roste pod ním. Je vhodné zachovat nehet na svém místě co nejdéle, aby bylo ochráněno nehtové lůžko. Až dojde k odpadnutí starého nehtu, tak obsažené lůžko ničím nepřelepujte nebo se vám tam vytvoří plíseň, která pak nedovolí novému nehtu dorůst. Mazat můžete jen kvůli hydrataci běžnými tělovými mléky. Nehet na noze roste asi tak půl milimetru za týden, podle toho můžete odhadnout, za jak dlouho vám nový nehet pokryje celé lůžko. Do té doby udržujte nehtové lůžko v dokonalé čistotě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mrtvý nehet

Léčba

Základní zásadou úspěšné léčby je pečlivé dodržování klidového režimu. Doporučuje se také obvázat hrudník, aby došlo k jeho částečnému znehybnění, což pomůže zmírnit bolest i urychlit hojení. Před samotným obvázáním se pořádně nadechněte a v pomalém výdechu proveďte opatrnou fixaci obvazem. Dejte pozor, abyste ho příliš neutáhli, bylo by to nepříjemné. Ideální je, pokud vydržíte alespoň 5 dní, než fixaci povolíte, sundáte a případně vyměníte. Naražená žebra jsou velmi bolestivý úraz. Obvykle se také podávají analgetika, zvláště na noc, abyste se mohli v rámci možností vyspat. Sami vyzkoušejte, jaká poloha je pro vás nejsnesitelnější, nejbolestivější bývá klasické ležení, doporučuje se polosed. Ačkoliv je vyléčení individuální záležitostí, zpravidla je nutné mít klid alespoň 5–6 týdnů a spát v polosedě. Největší bolest ustoupí zhruba po měsíci, výjimkou však nejsou ani posttraumatické bolesti, kdy naražená žebra při určitých pohybech pocítíte i po několika měsících od úrazu.

Zdroj: Naražená žebra

Poradna

V naší poradně s názvem NARAŽENÁ ŽEBRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Šinkmajerová.

Dobrý den.
Žiju už sama, nemá mi kdo pomoci. Narazila jsem si žebro vzadu nad pasem. Co mi O P R A V D U pomůže od bolesti? Mám mast IBALGIN, ale zdá se mi, že vůbec nepomáhá. Od naražení žebra uplynul ZHRUBA TÝDEN. Prosím, pomozte mi, DĚKUJI.
Marcela Šinkmajerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na zmírnění silné bolesti je lepší použít léky, které se polykají, nejbezpečnější je paracetamol (Paralen 500) maximálně 2 tablety po 4 hodinách. Stěžujete si, že nemáte nikoho k ruce. Pro tyto případy je zde hojně rozšířená domácí péče, kterou hradí pojišťovna. Domluvte se se svým praktickým lékařem, aby vám ji na měsíc předepsal. V rámci návštěv vás zdravotní sestra zkontroluje a provede masáž postiženého místa. To napomůže rychlejšímu zhojení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mast na naražené žebra

Projevy

Naražená žebra jsou úrazem, ke kterému může dojít při nejrůznějších sportech, ale i zcela běžných aktivitách. Příčinou bývá zpravidla přímý úder nebo pád. Přináší s sebou spoustu bolesti, kterou bohužel zhoršuje i obyčejné dýchání. Vzhledem k tomu, že žebra chrání životně důležité orgány, není na místě tento úraz podceňovat. Úrazy spojené s pohmožděním žeber nejsou nic neobvyklého a nevyhýbají se žádné věkové skupině. Nejčastěji se však týkají sportovců, kteří se věnují kolektivním sportům, kdy dochází k častému kontaktu s protihráčem (typicky úder loktem). Své o tomto úrazu ví i cyklisté či lyžaři, které někdy potkal pád.

Když zjistíte, že máte na hrudníku jakoukoliv deformaci nebo se na něm tvoří podlitina či krevní výron, hůře se vám dýchá, máte dráždění ke kašli, nebo dokonce vykašláváte krev, neotálejte s návštěvou lékaře. Ten vás pošle na rentgenové vyšetření, aby se zjistilo, zda není nějaké žebro zlomené. V takovém případě by totiž mohlo dojít i k nežádoucímu poškození orgánů (zejména plic), které je život ohrožující.

Zdroj: Naražená žebra

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÉ NOHY I NA CHODIDLE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

Dobrý den. Mám 50 let a už nějaký čas mi otékají nohy na lýtkách nad kotníky. Někdy víc,jindy míň,většinou jedna noha víc než druhá. Křečáky nemám, mám nízkou nadváhu. Na pravé noze jsem měla v dávné minulosti 2 úrazy zlomeninu a výron, před asi rokem mi na ni dost dupl kůň a měla jsem to naražený (?) po zaledování se to zpravilo. Ted mi už nějaký čas (asi 3 měsíce ) při práci v lese na nerovném terénu zcitlivěla na spodní straně chodidla a někdy po námaze ani s prstama moc nepohnu. Nyní mám už nateklý nárt a na omak citlivý. Nevím proč to je,jestli nějaký vliv nedávné naraženiny,nebo jestli jde o většinu dne namáhané nohy,prosím poraďte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Tak to vypadá, že to bude náslesek toho zranění od koně. Otok a ostatní příznaky napovídají na zánět nervu. Určitě by to měl vidět ortoped, ten to může vyléčit.

Zdroj: diskuze Oteklé nohy i na chodidle.

Jehněčí žebra podle Pohlreicha

Ingredience: 700 g jehněčích žebírek, 100 g másla, 15 stroužků česneku, sůl, mletý černý pepř, několik snítek rozmarýnu

Technologický postup: Nejprve naporcujeme žebra na jednotlivé díly, které osolíme a opepříme. Několik snítek rozmarýnu odložíme stranou na ozdobení při podávání a zbytek rozmarýnu nakrájíme. Žebírka dáme do pekáčku nebo zapékací mísy, posypeme rozmarýnem, přidáme oloupané a na poloviny nakrájené stroužky česneku, dále do pekáčku přidáme máslo, podlijeme cca 100 ml vody a dáme péct do trouby vyhřáté na cca 180 °C. Pečeme asi 50 minut, až je maso měkké. Talíře ozdobíme několika snítkami rozmarýnu, které poklademe vedle sebe, na ně dáme upečená žebírka a podáváme. Jako přílohu můžeme použít brambory v různé úpravě.

Zdroj: Jehněčí maso - recepty

Diskuze

V diskuzi REFLUX JÍCNU - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Tak nevím, možná každému kdo má reflux jícnu vadí jiná potravina,ale manžel má refluf asi 15 let a stravovat se podle Vašich rad tak je již pod kytickami. Nadymava zelenina, cibule,česnek, tlačenka a ostatni problémové potraviny opravdu nepatří do jídelníčku pacientů s refluxem. Připadá mi že na internetu rádi kde kdo, najít rady odborníků kterým se dá věřit je problém protože NET je zahlcen pseudoradci.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena.

Údajně mám reflux, užívám Kinito druhý měsíc, situace se zlepšila mírně,hodně se mluví o pálení žáhy ,mě ale žáha nepálí ani nepálila,měla jsem a mám pocit plnosti, tlak v podžebří, po sebemenším jídle se mi nafouklo břicho, měla jsem bolesti celého těla , bolel mě každý sval, žebra. Přišla jsem z nákupu,uklízela, cokoliv a musela jsem si lehnout,jak mě bolelo celé tělo.Pomůžou třeba čaje z bylinek a z jakých ? A co jíst? děkuji.

Zdroj: diskuze Reflux jícnu - dieta

Šunkofleky se sýrem

Ingredience:

  • domácí těsto dle výše uvedeného návodu nebo polovina balíčku kupovaných fleků
  • uzená žebra
  • 3 vejce
  • 1 dl mléka
  • čedar
  • olej
  • máslo
  • sůl
  • pepř

Postup:

Těstoviny uvařte dle návodu. Žebra asi 1 hodinu povařte v neosolené vodě, oberte a nakrájejte na kousky. Vývar z žeber nemusíte vylívat, můžete si z něho připravit například uzený vývar s hráškem a mrkví nebo čočkovou polévku. Na troše oleje v pánvi osmahněte pokrájené maso s cibulí nakrájenou na kostičky. Máslem vymažte zapékací formu. V míse smíchejte těstoviny, směs masa a cibule, vejce, mléko, sůl a pepř. Přendejte do vymazané formy, posypte nastrouhaným čedarem a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C, pečte dozlatova, podle množství šunkofleků.

Zdroj: Šunkofleky nejsou jen zapečené těstoviny

Poradna

V naší poradně s názvem SPATNÉ VYLUČOVÁNÍ ŽLUČI PŘÍZNAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den,prosím o radu mám problém se stolicí vždy jsem měla spíše zácpu ale ted chodím každé ráno(pak už ne)sož se dobrý ale ta barva stolice je spíše do žluta nebo taková hnědožlutá při utření na papíře je spíš žlutá barva také mám bolest v prv.podžebří a jako boku něký cítím takové jiko pálení bublíní ve střevech.na sonu břicha vše v pořádku.to býlo celé výšetření.Citím se jak kdyby mě to v pase pulilo takový divný pocit přesně kde končí žebra musím sedet jak tehotná abý mi to nepřekáželo přitom tlustá nejsem tak mě nemá co tlačit.U lékaře si připadám jak blázen.poradíte jak se toho zbavit.zkoušela jsem i probiotyka ale nic.diký

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doporučuji zahájit žlučníkovou dietu a objednat se někam na internu na pořádné vyšetření jater a žlučníku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Spatné vylučování žluči příznak

Příznaky pohmožděného zubu

Počátečním příznakem naraženého zubu je bolest. Zubaři konkrétně hledají tupou bolest jako známku podvrtnutí zubního vazu. Můžete také zaznamenat ostrou, lokalizovanou bolest v jednom zubu.

Pokud se bolest vytváří v otevřené oblasti nebo je obtížné ji lokalizovat, může to být známka infekce nebo bolesti zubů. Infekce nebo bolest zubů způsobená onemocněním zubů nebo těžkým traumatem vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc, ale pohmožděný zub se může za pár dní zahojit sám.

Mezi další příznaky pohmožděného zubu patří:

  • přetrvávající bolestivost;
  • zánět;
  • citlivost;
  • zarudnutí;
  • krvácení z dásní.

Zdroj: Jak dlouho bolí naražený zub

Diskuze

V diskuzi CHLAMYDIE V PLICÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Havlíková.

Dobrý den.
Již 3/4 roku se léčím s bolestmi na hrudi, v oblasti pravé lopatky, pravého žebra. Doktoři mě léčí na Cervikobrachiální syndrom. Na rehabilitacích si vyžádali udělat krevní testy na chlamydie a boreliozu. Pan doktor mi sdělil, že jsem obojí kdysi prodělala a získala jak boreliózu, tak chlamydie pneumonie, ale že tělo se s nimi, i když jsem vůbec nebyla nijak léčena,poradilo samo. Tak teď jsem prý jako očkovaná proti nim, jelikož mám vytvořené protilátky a nemusí mě nijak léčit či kontrolovat. Mám pořád problémy s bolestmi na hrudníku, teď i střevní problémy, křeče, blok na žebrech, bolesti na pravé lopatce, píchání v pravém rameni. Na rehabilitaci si s mnou nevědí rady, hned lepší, pak zas horší. Potíže se zhoršují jakoukoliv námahou. Mohly by tyto moje příznaky souviset s chlamydií pneumonie?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka.

Odpovídám na Váš dotaz. Pokud Vám byly chlamydie pneumonia prokázány, snažte se dostat k nejlepším odborníkům na toto onemocnění. Nenechte se ničím a nikým odbýt, nebo dopadnete moc špatně. K tomu Vám chci sdělit. Měla jsem úplně ty samé problémy, chodila jsem od " čerta k ďáblu " , nikdo mi nedokázal sdělit opravdu objektivně o jaké onemocnění se jedná. Přestože jsem byla přeléčena AT, můj stav se zhoršoval natolik, že bylo neúnosné cokoli dělat. Zbořila se mi celá páteř, výsledky na MR moc špatné, se střevy jsem rovněž skončila v nemocnici, neúměrná únava Vás naprosto skolí, nebudete schopna již žít normálním životem. Mám zato, že je snad zákaz chlamydie řešit. Skončila jsem v invalidním důchodu, přestože jsem byla celý život workoholik, a moc jsem se těšila dál na práci. Nemohu dělat nic. Po obyčejném nákupu, kde dnes bez vozíku nefunguji vůbec, pak doma třeba tři hodiny spím, a nejsem ničeho schopná. Strašná únava, bolesti stále dokola. To samé má můj manžel. Nepodceňujte to a snažte se to nějak léčit. V léčení Vám neporadím, prostě tady se to moc neřeší. Snad až to skolí půl národa, tak to budou možná řešit. Je to fakt strašné. Přeji Vám zlepšení a mnoho zdraví.

Zdroj: diskuze Chlamydie v plicích

Domácí léčba naraženého zubu

Pokud pociťujete přetrvávající bolest zubů, může to být známka pohmožděného zubního vazu. Tvrdé kousnutí do jídla nebo nadměrný tlak v důsledku skřípání zubů nebo silného zatínání může způsobit namáhání pojivových tkání vašich zubů. Toto napětí může způsobit lokální bolest a nepohodlí.

Pokud se neléčí, vaše bolest se může rozšířit do dalších oblastí úst. Mohlo by to také zvýšit riziko infekce. Pokud se vaše bolest zhorší nebo pokud zaznamenáte krvácení nebo otok, naplánujte si návštěvu u zubaře. Nepodstupujte samoléčbu doma. Získejte léčbu v ordinaci zubního lékaře, kterou potřebujete, abyste se cítili co nejdříve lépe.

Zdroj: Jak dlouho bolí naražený zub

Výsledky

Musím říct, že jsem byl tak nadšený, když jsem všechny tyto metody vyzkoušel poprvé. Celý můj dům voněl jako v udírně. Nemohl jsem se dočkat, až vyzkouším svá uzená žebra, ale nakonec jsem byl z některých výsledků trochu zklamán.

Vzhled

Žádná z těchto metod nevytvořila růžovou kouřovou linii, když krájíte do žeber, která tradičně získáte při použití klasické udírny.

Metoda č. 1 vedla k žebrům, kterým maso odpadávalo od kosti. A ostatní metody vytvořily křehké dobře vypadající maso, i když nebylo jemné jako uzené od kosti.

Chuť

Byl jsem opravdu zklamán chutí prvních dvou metod. Aby můj dům voněl několik dní jako udírna, nevedlo to k té kouřové, grilované chuti, kterou získáte z tradičního udírny.

Použití udící pistole vedlo k tomu, že žebra měla náznak kouře. Nebyla to přehnaná chuť, ale bylo cítit, že tam byl nějaký kouř a byl jsem příjemně překvapen. Hlavně jsem byl rád, že můj experiment s uzením nebyl úplný propadák.

Zdroj: Uzení v horkovzdušné troubě

Léčba naraženého zubu

Vymknuté vazy zubů mohou nějakou dobu bolet, než se zahojí. Je to proto, že je těžké nepoužívat zuby. Používáte a dále namáháte zuby žvýkáním, mluvením a polykáním. Další namáhání pohmožděných zubů může zhoršit příznaky bolesti. Může způsobit rozšíření bolesti i do okolních tkání.

Odpočinek je počáteční, doporučená léčba pohmožděného zubu. Zubní zákroky bolest zhorší. Pokud máte bolest zubu a nedávno jste podstoupili zubní ošetření a váš skus není v pořádku, navštivte znovu svého zubaře. Může zkontrolovat, zda je třeba upravit váš skus.

Zubař vám také může předepsat léky ke snížení bolesti a zánětu.

Pokud si všimnete, že zatínáte nebo skřípete zuby, zvažte použití chrániče úst pro ochranu a úlevu. Váš lékař vám může doporučit jíst měkká jídla, dokud bolest neustoupí.

Zdroj: Jak dlouho bolí naražený zub

Uzená polévka s bramborem

Ingredience: 5 větších brambor, 100 g mražené míchané zeleniny, 1 lžičku sušené petrželky, 1 kg uzených žeber

Postup: Uzená žebra uvaříme v tlakovém hrnci do měkka. Do vývaru dáme na menší kousky nakrájené brambory. K téměř měkkým přidáme zeleninu, krátce povaříme a doplníme obraným masem. Na závěr polévku dochutíme solí a petrželkou.

Zdroj: Uzená polévka

Cena skopového masa

Skopové maso lze zakoupit v řeznictví anebo přímo od farmáře. Cena se odvíjí rovněž od toho, zda se jedná o běžný chov, nebo o bio chov. Konečná částka záleží rovněž na druhu masa: krk s kostí stojí cca 140 korun za 1 kg, hřbet s kostí 250 korun za 1 kg, plecko 150 korun za 1 kg, žebra 110 korun za 1 kg, kýta s kostí 230 korun za 1 kg a kolínko se pohybuje okolo 300 korun za 1 kg.

Zdroj: Skopové maso - recepty

Cena jehněčího

Jehněčí maso se dá zakoupit v řeznictví nebo je v dnešní době velmi oblíbený nákup přímo od farmáře. Cena se odvíjí od toho, zda se jedná o běžný chov, nebo o takzvaný bio chov. Cena je samozřejmě závislá i na druhu masa: krk s kostí stojí kolem 160 korun za 1 kg, hřbet s kostí 300 korun za 1 kg, plecko 180 korun za 1 kg, žebra 120 korun za 1 kg, kýta s kostí 240 korun za 1 kg a za kolínko zaplatíte 350 korun za 1 kg.

Zdroj: Jehněčí maso - recepty


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP