Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NATEKLE SLINNE ZLAZY POD JAZYKEM

OBSAH

Slinné žlázy pod jazykem

Slinné žlázy v ústech jsou velké útvary uložené pod sliznicí, nebo i v podkoží a mezi svaly, mnohdy i relativně daleko od ústní dutiny, kam ústí dlouhými vývody.

Člověk má tři velké párové slinné žlázy:

  • příušní slinná žláza (gl. parotis)
  • podjazyková slinná žláza (gl. sublingualis)
  • podčelistní slinná žláza (gl. submandibularis)

Slinné žlázy jsou lalůčkovité orgány oddělené od okolních tkání tenkým vazivovým obalem. Základní strukturou je takzvaný acinus, malý shluk buněk, které produkují sekret do jednoho vývodu.

Kromě toho se v ústní dutině nachází množství malých slinných žláz, které jsou umístěné v podslizničním vazivu ústní dutiny. Jsou to:

  • pyskové žlázy (gl. labiales)
  • tvářové žlázy (gl. buccales)
  • stoličkové žlázy (gl. molares)
  • patrové žlázy (gl. palatinae)
  • jazykové žlázy (gl. linguales)
  • Ebnerovy žlázy (gl. gustatoriae)

Zdroj: Slinné žlázy

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Nevíte někdo jak správně rozpoznat rakovinu jazyka? Mám pod jazykem takvý houbovitý útvar kolem ústí slinné žlázy. Někdy se zduří a je větší, jindy zase ne. Je to rakovina jazyka?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jestli to má bíločervenou barvu, tak je možné, že se jedná o rakovinu jazyka, ale neobvyklé je to střídání stavů zduřelosti. Určitě bych s tím ale šla k doktorovi. Tady jsem našla web, kde je popsána dopodrobna rakovna jazyka, její příznaky a léčba i fotografie rakoviny jazyka. Adresa je www.stefajir.cz/?q=r…

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Dělení slinných žláz

Podle charakteru vylučovaných slin se žlázy dělí na serózní (produkující vodnatý sekret), mucinózní (produkující hlenovitý sekret) a smíšené.

Podle velikosti žlázy dělíme na velké a malé slinné žlázy (viz výše).

Zdroj: Slinné žlázy

Diskuze

V diskuzi PROTONOVE CENTRUM PRAHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Desatova.

Dobry den,prosim,chtela bych se zeptat,zda lecite nador slinivky.Jedna se o manžela r.1949,pojistovna VoZP.Je mozne se pokusit o léčbu v protonovem centru.Prosim o info.
Cytologicky nalez je jednoznacne pozitivni a svedci pro maligni tumor,nejspise nizce diferencovany adenokarcinom duktalniho typu.
Dekuji moc.Desatova Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Šnoplová.

Přeji krásný den,chtěla bych se zeptat,zda ozařujete po operaci nádoru slinné žlázy ?
Určitě bychom přijela do Prahy.děkuji za odpověď.

Šnoplová Eva Ústí nad Labem

Zdroj: diskuze Protonove centrum praha

Zánět

Zánět slinné žlázy příznaky (akutní bakteriální sialadenitida) je způsoben streptokoky A, stafylokoky, anaeroby.

K charakteristickým příznakům patří:

  • bolestivé zduření;
  • zarudnutí kůže;
  • hnisavý sekret z vývodu;
  • bolest uzdičky pod jazykem.

Léčba

Zánět se léčí antibiotiky, případně se provádí drenáž abscesu.

Zdroj: Otok pod jazykem

Poradna

V naší poradně s názvem OTOK PRAVÉ TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Pravidelně jednou za měsíc, za šest týdnů, se probudím s otokem pravé tváře. Otok je soustředěný na spodní čelist, od zubů to není. Prohmatáním zjišťuji jen zduřenou tkáň, žádnou obstrukci, otok je bezbolestný. Během dvou dnů to po nahřívání odejde, aby se to za měsíc objevilo znovu. Většinou se to stává přes noc, ale už dvakrát i přes den. Bylo mi nabídnuto endoskopické vyšetření slinné žlázy v nemocnici, ale toho se bojím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Endoskopického vyšetření slinné žlázy se bát nemusíte, není to nic hrozného. Je to další krok ke zjištění příčiny vašich obtíží. Ještě se zkuste poradit se svým gynekologem, jestli to náhodou nesouvisí s vaším menstruačním cyklem. Také se snažte o vyšetření spodní čelisti pomocí ultrazvuku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok pravé tváře

Očekávaný výsledek

Po odstranění útvaru ve žláze nebo celé slinné žlázy následuje na základě histologického vyšetření rozhodnutí o dalším postupu léčby (například jen pravidelné kontroly a sledování, další operace, ozáření a podobně)

Zdroj: Slinné žlázy

Poradna

V naší poradně s názvem VYSETRENI SLINNÉ ŽLÁZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Heis Václav.

Je mi 84let a mám příznaky nemoci parkinson- V poslední době se mi vyskytl problém ve výskytu někdy až silného 'slintání ', kdy mi dost nekontrovatelně vytékají sliny z úst. Poraďte mi co by pomohlo - slyšel jsem o nemoci parkinson, že veškeré příznaky jsou neléčitelné a p. Mám současně i jiné problémy,ale to není podstatné pro tento stav. Děkuji Heis
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Milý pane Heisi, váš problém s vytékáním slin určitě bude mít řešení. Jedno jednoduché řešení: mít při ruce kapesník a při předklonu hlavy si jej přiložit před ústa. Lepší řešení můžete dostat v ordinaci geriatrie. Tady vám k tomu posílám odkaz na mapu, kde si můžete vyhledat nejbližšího lékaře s tímto zaměřením: maps.google.cz/maps?…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vysetreni slinné žlázy

Kámen

Zduření slinných žláz projevující se jako boule pod jazykem může znamenat kamenem ucpanou slinnou žlázu. Jedná se o krystalická ložiska, která zablokují slinné kanálky a brání odtoku slin do úst. Projevem je bolest pod jazykem, zduřelá slinná žláza a někdy i zduřelá uzdička pod jazykem. Dalším projevem je stupňující se bolest. Příznaky se dostavují při jídle, kdy žláza produkuje zvýšené množství slin, ty se však vinou kamene nemohou vyměšovat do úst.

K charakteristickým příznakům patří:

  • bolest;
  • otok;
  • snížený přívod slin.

Pokud nedojde k odstranění ucpávky, může se vyvinout zánět.

Léčba

Slinné kameny se odstraňují konzervativně; pokud jsou malé, vyplaví se zvýšenou sekrecí slin. Někdy bývá nutná úprava ústí nebo odstranění celé stinné žlázy. Aby nedocházelo k recidivám, pacientům se doporučuje, aby dbali na zvýšený přívod tekutin.

Zdroj: Otok pod jazykem

Příčiny nateklé uzliny pod čelistí

Podčelistní uzliny mohou být zvětšené při zánětu v oblasti zubů, dásní a slinných žláz a při onemocnění štítné žlázy.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Nateklá mléčná žláza u feny

Stav mléčné žlázy je nutné hodnotit v souvislosti s pohlavním cyklem, podstatné je, kdy fenka naposledy hárala, mohou se také objevit nateklé struky (nateklé cecíky). Je-li žláza nateklá bez vlivu pohlavního cyklu, může se jednat o zánět mléčné žlázy, tedy mastitidu, nebo o nádorový proces. Terapie pak odpovídá výsledku klinického vyšetření, optimálně doplněného o cytologické vyšetření sekretu mléčné žlázy.

Příznaky

Nateklé struky, bolestivost, výskyt bulky, výtok ze struků, teplota může a nemusí být.

Léčba

Prostá mastitida se řeší antibiotiky doplněnými o resorpční masti, terapie nádorového procesu je jednoznačně chirurgická. Nádory na mléčné žláze u fen jsou z 50 % benigní a z 50 % maligní. Jednoznačné rozlišení typu nádoru dovoluje až histologické vyšetření z odebraného vzorku.

Zdroj: Zánět mléčné žlázy u psa

Poradna

V naší poradně s názvem SKVRNY POD JAZYKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Ano, strach je na místě. Pokud skvrnky pod jazykem nezmizí do tří týdnů, tak bude vhodné je co nejdříve nechat zkontrolovat u svého stomatologa. Ten pak určí další postup.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vojtěch.

Pod jazykem jsem si nalezl bílo žlutý váček. Co by to mohlo znamenat. Váček nebolí, ale strach mám.

Zdroj: diskuze Skvrny pod jazykem

Příčiny

Infekce mohou způsobit bolestivé otoky slinných žláz (ucpaná slinná žláza pod jazykem). Mohou souviset i s řadou dalších potíží, jako je tvorba slinných kamenů nebo obecné potíže s tvorbou slin a jejich přívodem do úst.

Zdroj: Otok pod jazykem

Jak dlouho zůstanou lymfatické uzliny oteklé

Lymfatické uzliny mohou zůstat oteklé nebo pevné ještě dlouho po vymizení počáteční infekce. To platí zejména u dětí, jejichž žlázy se mohou zmenšit, zatímco zůstávají tvrdé a viditelné po mnoho týdnů.

Zdroj: Nateklé uzliny na jedné straně krku

Poradna

V naší poradně s názvem SKVRNY POD JAZYKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Cervenak.

zdravim mam taky pod jazykem cervene vystouple vyrazky pri jidle to boli nebo pri spatnem pohybu jazyka nevym co to je ted kdyz ctu komentare mam strach .muzete mi poradit co by to mohlo byt? dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jedině vyšetření může ukázat na příčinu vzniku vystouplé vyrážky na jazyku. Objednejte se u svého zubního lékaře a požádejte ho vyšetření jazyka. Jazyk patří do kompetence stomatologie.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Skvrny pod jazykem

Léčba nateklé uzliny

Léčba oteklých žláz se zaměřuje na léčbu příčiny. Například bakteriální infekce může být léčena antibiotiky, zatímco virová infekce často sama odezní. Pokud je podezření na rakovinu, může být provedena biopsie k potvrzení diagnózy.

Jakékoli zduření lymfatických uzlin, které nezmizí nebo se nevrátí do normální velikosti přibližně do měsíce, by měl zkontrolovat váš lékař.

Zdroj: Nateklé uzliny na jedné straně krku

Diskuze

V diskuzi OČNÍ VÍČKA KTERÁ SVĚDÍ A JSOU NATEKLÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Petrakovičová.

Dobrý den,chtěla bych prosím poradit.Je to víc jak rok,co si nechávám prodlužovat řasy,teď se mi stalo,že mi pravé horní víčko nateklo,svědí,a je červené,je to dost nepříjemné a bolestivé..neustále ho pak šudlím prstem ať tolik nesvědí,ale je to pak ještě horší,moc děkuji za radu co s tím dělat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila.

Mám každý den strašně nateklé pod víčka už nevím co mám dělat mám syndrom suchého oka slzí mi oči mám i mastičku kapky antibiotické od lékařky a nic nepomáhá tak prosím poradte Děkuji

Zdroj: diskuze Oční víčka která svědí a jsou nateklá

Léčba zvětšených uzlin

Léčba je možná až po stanovení příčiny zvětšení uzlin a jedinou možností je léčit vždy zjištěnou příčinu. Zvětšené uzliny jsou pouhým příznakem, nikoliv vlastní chorobou.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Nádory

Nádory slinných žláz mohou být nezhoubné i zhoubné. Obvykle začínají bezbolestným zvětšením žlázy na jedné straně hlavy, i když k otokům slinných žláz dochází i z mnoha jiných příčin. Zhoubné nádory se mohou šířit rychle, být bolestivé, ztěžovat mimiku obličeje nebo zasahovat obličejové nervy, přičemž působí pokles svalstva na jedné straně obličeje.

Léčba

Nádory vyžadují okamžitý lékařský zásah, zpravidla chirurgický. Po něm se doporučuje radioterapie.

Zdroj: Otok pod jazykem

Co značí nateklé uzliny na jedné straně krku

Tento stav může a nemusí signalizovat nádor. Jakékoliv nádory mohou být spojeny se zvětšením uzlin, které je v tomto případě vyvoláno zmnožením nádorových buněk v uzlinách. Do blízkých uzlin metastazuje většina klasických nádorů. Typické je zvětšení uzlin pro nádorové choroby vycházející z krevních buněk – lymfomy a některé leukémie. Právě u těchto chorob mohou být přítomny příznaky, jako je noční pocení, nechtěný úbytek na váze či opakující se (a dočasně mizící) horečnaté stavy.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Co znamená zvětšená uzlina na krku

Žlázy známé jako lymfatické uzliny otékají blízko infekce, aby pomohly vašemu tělu s ní bojovat. Někdy oteče žláza jen na jedné straně těla. Můžete mít také další příznaky, jako je bolest v krku, kašel nebo vysoká teplota.

Zvětšené uzliny znamenají různé věci v závislosti na příčině. Například otok může být jednostranný, protože lymfatické uzliny na této konkrétní straně jsou aktivnější než na té druhé. Ve stejném duchu může být infikována například slinná žláza pouze na jedné straně.

Zdroj: Nateklé uzliny na jedné straně krku

Bolest pod jazykem

Bolest pod jazykem může být způsobená zánětem slinných žláz. Ústa zůstávají otevřená vlivu vnějšího prostředí, a tak je nemožné je uchránit od choroboplodných zárodků. To znamená, že když se z jakéhokoli důvodu sníží přirozená obranyschopnost organismu, slinným žlázám hrozí infekce. Ta se sem může rozšířit i z jiných částí těla včetně nedalekých lymfatických uzlin (při bolestech v krku) nebo ze zubního abscesu. Zvýšený přísun tekutin může pomoci zvýšit tvorbu slin a infekci tak odstranit, často však bývá nutná podpůrná léčba antibiotiky.

Zdroj: Bolest jazyka

Je to nebezpečné mít nateklé uzliny na jedné straně krku

Zduřené lymfatické uzliny obvykle nejsou důvodem k obavám. Jsou prostě známkou toho, že váš imunitní systém bojuje s infekcí nebo nemocí. Ale pokud jsou zvětšené bez zjevné příčiny, navštivte svého lékaře, aby vyloučil něco vážnějšího.

Kdy navštívit lékaře

Navštivte svého lékaře, pokud máte obavy nebo pokud máte tyto komplikace se zduřenými lymfatickými uzlinami:

  • Uzlina se objevila bez zjevného důvodu.
  • Uzlina pokračuje ve zvětšování nebo je přítomna dva až čtyři týdny.
  • Uzlina je tvrdá nebo gumová, nebo se nehýbe, když na ni tlačíte.

Zdroj: Nateklé uzliny na jedné straně krku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP