Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OČNÍ KAPKY NA GLAUKOM

OBSAH

Dávkování Bimatoprostu

Nejčastěji jsou užívány oční kapky, které se podávají jednou denně, většinou večer na postižené oko. Tyto kapky by neměly být příliš často aplikovány, protože by mohlo dojít k  oslabení jejich efektu na glaukom. V USA se pro podporu růstu řas k léku přidává ještě sterilní aplikátor, pomocí kterého se dostává tekutina jen na horní okraj víčka k základně řas a neovlivňuje se tak samotné oko.

Zdroj: Bimatoprost na glaukom a dlouhé řasy

Diskuze

V diskuzi JAK SNIŽOVAT JATERNÍ HODNOTY GMT?? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kubelková.

Prosím o radu. V mé diagnoze je Glaukom,na který si 2x denně kapu Trusopt. V mládí jsem prodělala B-žloutenku/nemoc z povolání/. Výsledky JT jsou vždy v pořádku, ale poslední dobou se mi zvyšují hodnoty GMT / 1,65 /. Dodržuji dietu, nepiji alkohol, poctivě si vařím žlučníkové čaje. Je možné, že oční kapky se svými nežádoucími účinky mi způsobují zvyšování hodnot?? Co v takovém případě dělat??? žádat o jiný druh kapek?? Děkuji za možnou radu. Kubelková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak snižovat jaterní hodnoty gmt??

Příčiny glaukomu

Glaukom se objevuje především se zvýšením nitroočního tlaku. Nitrooční tlak nastane, když oční kapalina normálně necirkuluje v přední části oka. Obvykle tato kapalina, tzv. komorová voda, vytéká z oka přes sítnicový kanál. Když se však tento kanál ucpe, začne se tekutina hromadit, což je pak důvodem vzniku glaukomu. Příčina tohoto zablokování není známá, ale lékaři zjistili, že se jedná o dědičný předpoklad. Mezi méně časté příčiny glaukomu patří mechanické nebo chemické poranění oka, závažné oční infekce, ucpání krevních cév v oku, zánětlivé stavy v oku a oční operace. Glaukom se obvykle vyskytuje v obou očích, ale každé oko může být zasaženo jinou měrou.

Zdroj: Glaukom

Poradna

V naší poradně s názvem ÚČINNÉ OČNÍ KAPKY NA ZÁNĚT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Dobrý den, můžete mi prosím někdo doporučit oční kapky, které by byly stejně účinné, jako Ophtalmo septonex. Když je například oko lehce zanesené, červené s malým množstvím bílého sekretu.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Jakmile se tvoří v oku sekret, tak to často bývá počátek bakteriální nákazy a zde už Ophthalmo Septonex nestačí a musí se použít antibiotika. V takovém případě se zastavte na očním, tam oko vyšetří a do deseti minut máte recept na účinný lék.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Účinné oční kapky na zánět

Léčba glaukomu

Včas zjištěné onemocnění lze léčit očními kapkami, laserovými operacemi nebo mikrochirurgicky.

Oční kapky pro léčbu glaukomu

Oční kapky snižují tvorbu tekutiny v přední části oka nebo zvyšují proudění této tekutiny. Bohužel oční kapky mohou vyvolat i nežádoucí účinky: alergické reakce, zarudnutí očí, palčivou bolest, rozmazané vidění a podráždění očí. Některé léky na glaukom mohou mít vliv na srdce a plíce. Informujte se u svého lékaře, jaké jsou jím předepsané léky, zda jsou pro vás vhodné, zda na ně nejste alergičtí.

Laserové operace glaukomu

Laserové operace glaukomu mírně zvyšují odtok oční kapaliny, zejména u glaukomu s otevřeným úhlem, nebo během ucpání kanálku u glaukomu s uzavřeným úhlem. Jsou různé druhy laserových operací pro léčbu glaukomu, například trabekuloplastika, kdy se používá laser pro otevření trámčinových drenážních prostorů. Dalším druhem laserové operace je iridotomie, kdy je vytvořen malý otvor v duhovce, díky čemuž kapalina proudí volněji. Posledním druhem laserové operace je cyclophotocoagulation, což je laserová operace určená k léčbě střední vrstvy oka, která snižuje produkci oční tekutiny.

Mikrochirurgie pro glaukom

Jedná se o operaci, která se nazývá trabeculectomie. Tato operace zahrnuje výměnu a vložení nového kanálku pro oční kapalinu, čímž se sníží nitrooční tlak, který způsobuje glaukom. Může dojít k selhání této operace, ale je možné ihned provést nápravu další operací. U některých pacientů je umělý kanálek tou nejlepší volbou. V mizivém množství však dochází i ke komplikacím – dočasné nebo trvalé ztrátě zraku, krvácení nebo infekci.

Glaukom s otevřeným úhlem je nejčastěji léčen různými očními kapkami, laserovými plastikami a mikrochirurgickými zákroky. Nejčastěji se jako první krok volí léky, protože někteří lidé díky nim lépe reagují na laserové operace nebo mikrochirurgické zákroky. U kojeneckých nebo vrozených glaukomů představuje primární léčbu chirurgická operace, protože příčinou problému je velmi deformovaný drenážní systém. Poraďte se vždy se svým očním lékařem, abyste zjistili, která léčba je pro vás ideální.

Zdroj: Glaukom

Poradna

V naší poradně s názvem OČNÍ KAPKY MAXITROL DOPLATEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Dohnalová.

Maxitrol kapky mám předepsány před operací šedého zákalu, jsou jen na předpis.je nějaký doplatek ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na kapky Maxitrol se doplácí přibližně 45 Kč. Plná cena je 88 Kč.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oční kapky maxitrol doplatek

Typy glaukomu

Existují dva hlavní typy glaukomu:

  1. Glaukom s otevřeným úhlem. Nazývaný také glaukom širokého úhlu. Jedná se o méně akutní druh glaukomu. Struktury oka nejsou poškozeny, ale komorová voda v oku neproudí správně.
  2. Glaukom s uzavřeným úhlem. Také se nazývá akutní nebo chronický glaukom s uzavřeným úhlem nebo úzkým úhlem. Tento typ glaukomu je méně obvyklý, dochází při něm k náhlému zvýšení nitroočního tlaku. Odvodnění může být špatné, protože úhel mezi duhovkou a rohovkou, kde se nachází odvodňovací kanál pro oko, je příliš úzký.

Zdroj: Glaukom

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMÍNY PRO RŮST ŘAS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bety.

co použivat na růst řas

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Vitamíny podporující růst řas jsou stejné jako pro podporu růstu vlasů. Na podporu růstu vlasů a řas nejlépe funguje toto: dobrá bílkovinová strava (například Smacker), pak hodně kolagenu (například Colafit) a pak především Zinek - 30mg každý den po posledním jídle.
Neoficiálně na růst řas působí i léky na Glaukom, například kapky Lumigan.

Zdroj: diskuze Vitamíny pro růst řas

Jak fungují oční kapky Visine

Tetrahydrozolin hydrochlorid je účinnou látkou očních kapek Visine. Při podráždění očí tato účinná látka v kapkách Visine způsobí, že začervenání očí omezí tím, že stahuje cévy, takže oko se rychle zpět jakoby vybělí. Tohoto efektu s oblibou užívají kuřáci konopí, protože jak známo, hlavním vizuálním znakem intoxikace látkou THC, kterou obsahuje marihuana, je právě rozšíření cévek v očích, které způsobí zakalení jejich bělma do červena. Oční kapky Visine tento efekt zčervenání očí dokážou okamžitě odstranit. Jenže ne napořád, neboť jak se časem a praxí ukazuje, tak oční kapky Visine po dlouhodobém užívání naopak červenání očí trvale zhoršují.

Zdroj: Oční kapky Visine při léčbě červených očí

Kapky na zánět spojivek

Na bakteriální zánět spojivek se využívají antibiotikové kapky do oka. Ty vám může předepsat pouze váš oční lékař. U alergického zánětu spojivek je zase třeba používat protialergické přípravky. Na začátku se používá antihistaminikum. Na virový zánět se využívá oftalmologikum.

Zdroj: Zánět spojivek

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Měla jsem furolin, osypala jsem se, tlak 200/120. Léčím se s tlakem, prsa mne bolela,beru léky na tlak a ,na štítnou žlázu, kapky na glaukom,okolo očí mi vyskočil bolestivá vyrážka,bolí, otékají oči, musela jsem na oční pohotovost, beru hydrocortison oční, bolest, ale ted ta největší rána, dnes krev na nefrologii,nebot jsem pacient již 12 let, byla glomerolunufertida, t.c., v remisi, a 12 let vše bylo vždy o.k a dnes mi zdešeně volali, že mám : "atypické lymfocytyv krvi, v KO, opět kontrola krve musím a moči pro vyloučení lymfoproliferativní onemocnění, jinak hematologie??
Tak jsem doma složila... co to je?? Vědí, čím se léčím a proč mi to dali?
Do toho beru Lyricu 75 mg 2 měsíce,bez Furolinu mi nic nebylo, beru na neuralgii pravé nohy, tak, co to způsobilo, Lyrica 75 mg, nebot i prsa bolí?? Kde je problém,? Lyrica nebo furolin??? Za týden znovu krev?? Muze to byt i po léková etiologie, kam jsem se to dostala, ono nestačí, kolik beru v 68 letech léků, copk nemají lékaři v kartě vše, co jim nosím od specialistů, proč to nečtou, co teď?Sjonči na hematologii, píši na SUK.. Jitka,

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Tobrex kapky do uší

Kapky Tobrex v určitých případech používají neodborně maminky u svých ratolestí někdy i bez doporučení lékařů. Bohužel tento přípravek nemá schválenou indikaci pro léčbu zánětu uší a neměl by se v žádném případě dostat do středouší. Proto Tobrex do ucha případně užívejte pouze na doporučení lékaře.

Tobrex se používá k léčbě zevních bakteriálních infekcí očí (oka) a přilehlých tkání u dospělých a dětí od 1 roku. Tobrex obsahuje aminoglykosidové antibiotikum tobramycin, což je léčivá látka proti celé řadě mikroorganismů, které mohly vyvolat oční infekci. Přípravek Tobrex oční kapky nebo oční mast používejte pouze na oči.

Zdroj: Tobrex

Poradna

V naší poradně s názvem OČNÍ LÉK MAXITROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan Lettovský.

Byl jsem v nemocnici na ušním s bolestí ucha. Lékař mi napsal recept a poslal mi jej na mobil. V nem. lékárně mi vydali oční kapky Maxitrol. Je to správné ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Toto je běžná praxe, kdy se používají oční kapky i do ucha. Maxitrol je složené léčivo s rychlým účinkem proti zánětu díky dvěma složkám antibiotika a kortikoidy. Antibiotika léčí příčinu zánětu a kortikoidy tlumí průběh infekce. Postupujte podle návodu, který vám napsal lékárník na krabičku a užívejte si výhod tohoto skvělého léku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oční lék Maxitrol

Diagnostika glaukomu

Diagnostiku glaukomu provádí oční lékař pomocí očních testů a prostřednictvím vyšetření rozšířených zornic. Oční vyšetření se obvykle zaměřuje na zrakový nerv, který má u glaukomu zvláštní vzhled. Snímek očního nervu může být také sledován v průběhu času, kdy jsou zjištěné změny zrakového nervu důležitým vodítkem ke stanovení diagnózy glaukomu. Oční lékař může dále použít tonometrii, která kontroluje nitrooční tlak a zorné pole. Tonometrie je rovněž užitečná pro zjištění ztráty periferního vidění. Oční testy na zjištění glaukomu jsou bezbolestné a zabírají velmi málo času.

Zdroj: Glaukom

Diskuze

V diskuzi OČNÍ LÉK MAXITROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tonka.

Dobrý den, je k dostání v ČR kapky maxitrol???
dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oční lék Maxitrol

Dlouhodobé vedlejší účinky očních kapek Visine

Oční kapky Visine nejsou určeny pro dlouhodobé užívání! Trvalé užívání očních kapek Visine, po dobu více než několik dnů za sebou, bude mít za následek prorůstání nových cév v oku. Takové prorůstání cév v oku pak ve finále bude znamenat, že oko bude ještě více červenější, než před započetím léčby očními kapkami Visine, proti červenání očí. Při dlouhodobému užívání očních kapek Visine a zároveň tedy i při dlouhodobého omezování průtoku krve na povrchu oka, může dojít k nevratnému poškození – odumření povrchu oka!

Zdroj: Oční kapky Visine při léčbě červených očí

Poradna

V naší poradně s názvem SEZNAM LÉKŮ NA ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana novákova.

Dobrý den.Mohu užívat s varfarinem oční kapky Arulatan 50mg?Děkuji za odpověd´Jana.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Oční kapky Arulatan na snížení nitroočního tlaku obsahují účinnou látku Latanoprostum. Není známa žádná interakce mezi lékem Warfarin a látkou Latanoprostum.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seznam léků na ředění krve

Glaukom

Pod glaukom patří onemocnění očí, které – zpravidla zvýšeným nitroočním tlakem – poškozuje zrakový nerv a při nedostatečné terapii může vést k výpadku zorného pole a k oslepnutí. Zmíněným neduhem trpí přibližně 1 % obyvatelstva, přičemž riziko se značně zvyšuje se stoupajícím věkem. Zejména nebezpečné je, že se onemocnění zpočátku vyvíjí pomalu a nepozorovaně. Od 40. roku života se doporučují pravidelná vyšetření kvůli včasnému odhalení glaukomu. Nejčastější je primární glaukom s otevřeným úhlem, jenž dlouho nezpůsobuje žádné potíže. Zjistí-li se včas, dá se velmi dobře léčit očními kapkami. Dalšími formami jsou akutní glaukom, jenž představuje naléhavý případ, který může velmi rychle vést i k oslepnutí, a také vrozený glaukom a sekundární glaukom coby důsledek jiného onemocnění očí. Pokud oční kapky nestačí, následuje léčba laserem či operace.

Glaukom (= zelený zákal) je souhrnným pojmenováním pro různá onemocnění oka, která mají zpravidla společné tři faktory:

  • zvýšený nitrooční tlak
  • výpadek zorného pole
  • exkavace papily a ztráta hmoty (atrofie) zrakového nervu

Ve většině případů je závažnou příčinou vzniku glaukomu zvýšení nitroočního tlaku. Poruchami odtoku komorového moku do takzvaného komorového úhlu oka dochází k nerovnováze mezi ustavičnou produkcí v ciliárním tělese a odtékání. Tekutina se hromadí v oku, tlak se zvyšuje. Zvýšený nitrooční tlak poškozuje hlavně citlivé zrakové nervy. Poškozené nervové tkanivo už nedokáže mozku dodávat všechny informace a dochází k výpadkům zorného pole, což je u glaukomu typické.

Jelikož jsou také pacienti s glaukomem, kteří mají normální nitrooční tlak, hovoří se i o dalších faktorech, příčinách jeho vzniku. Určitou roli například mohou sehrávat poruchy prokrvení zrakových nervů a sítnice. V úvahu by potom přicházela cévní onemocnění a příliš vysoký, anebo příliš nízký krevní tlak.

Zpravidla rozeznáváme čtyři formy glaukomu:

  • primární glaukom s otevřeným úhlem
  • primární glaukom s uzavřeným úhlem (= akutní glaukom/glaukomový záchvat)
  • sekundární glaukom, zvýšení nitroočního tlaku jako důsledek jiného onemocnění oka či celkového onemocnění

Zde je článek, který se podrobněji zabývá zeleným zákalem.

Glaukom – foto

Zde je několik fotografií, na nichž je možné vidět zelený zákal.

Zdroj: Nemoci očí

Výskyt glaukomu

Glaukom se nejčastěji vyskytuje u dospělých ve věku nad 40 let, ale může se objevit i u mladistvých, dětí, a dokonce i u kojenců. Zvýšená rizika vzniku glaukomu jsou u:

  • Afroameričanů, Irů, Rusů, Japonců, Hispánců nebo u lidí, kteří jsou skandinávského původu;
  • jedinců, kterým je více než 40 let;
  • lidí s rodinnou anamnézou glaukomu;
  • pacientů s jiným onemocněním očí;
  • lidí s cukrovkou;
  • uživatelů určitých steroidních léků.

Zdroj: Glaukom

Švédské kapky cena

Švédské kapky Maurers: 129 Kč.

Dr. Theiss Schweden Bitter Žaludeční hořká: 270 Kč.

Zde můžete vidět cenu švédských kapek.

Zdroj: Švédské kapky

Účinky a indikace Bimatoprostu

Bimatoprost snižuje nitrooční tlak zvýšením odtoku nitrooční tekutiny. Účinek, po kterém rostou řasy, je založen na prodloužení růstové fáze řas. Primárně se ale Bimatoprost užívá pro snížení zvýšeného nitroočního tlaku u pacientů s oční hypertenzí nebo glaukomem s otevřeným úhlem. Jedině v USA mají lék Latisse ®, který je tam schválen pro léčbu hypotrichozy řas, jelikož zvyšuje jejich růst, tloušťku a pigmentaci.

Zdroj: Bimatoprost na glaukom a dlouhé řasy

Oční kapky Lumigan na růst řas

Především je nutné říci, že oční kapky Lumigan nekoupíte volně v lékárně, ale pouze na lékařský předpis. Jsou určeny zejména ke snížení zvýšeného nitroočního tlaku u dospělých. Je pravda, že kapičky dokážou zvětšit objem, délku a hustotu řas. Pozor, nekapou se přímo do oka. Nanáší se tak, že na štětičku kápneme kapičku Lumiganu a každý večer před spaním potíráme kůži při kořeni řas. Používáme zhruba 6 až 10 týdnů. Dlouhé řasy vám pak vydrží asi půl roku, poté je vhodné Lumigan znovu použít. Bohužel mohou mít také mnoho nežádoucích účinků, například svědění, zarudnutí, otok, zánět spojivek a další.

Zdroj: Řasy

Kapky Vigantol

Vigantol kapky obsahují vitamín D, který je určen k léčbě pro děti i dospělé.

Zdroj: Kapky Vigantol – vitamín D

Okamžité vedlejší účinky očních kapek Visine

Visine často způsobuje pálení oka ihned po nakapání. Dále také ihned po nakapání snižuje průtok krve v oční bulvě a snižuje tak rychlost okysličování povrchu oka. To škodí zejména uživatelům kontaktních čoček, protože právě při nošení kontaktních čoček je nezbytná dobrá funkce okysličování povrchu oka pod čočkami krevním oběhem. Normálně se totiž povrch našeho oka z velké části okysličuje z okolního vzduchu, ale když je oko překryto neprodyšnou kontaktní čočkou, je oko odkázáno jen na přísun kyslíku z okysličené krve, kterou oční kapky Visine v očích zpomalují a tím u těchto lidí zapříčiňují nedostatečné okysličení povrchu oka pod kontaktními čočkami a oko v těchto místech vlastně nevratně odumírá! Někteří uživatelé očních kapek Visine uvádějí zkušenosti se zrychlením srdečního tepu po nakapání kapek Visine.

Zdroj: Oční kapky Visine při léčbě červených očí


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP