Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

ODŠŤAVŇOVAČ ŠNEKOVÝ


ODŠŤAVŇOVAČ ŠNEKOVÝ a nejen to vám přinášíme v tomto článku. Slinivka je velmi důležitým orgánem podílejícím se na procesu trávení. Slinivka bývá nejčastěji postižena zánětem. Zánět slinivky břišní může mít lehkou až závažnou formu. Průběh onemocnění může být akutní nebo chronický. Zánět slinivky se léčí dočasným odlehčením stravy - hladověním, infuzemi a léky, v případě komplikací antibiotiky a operací. V našem článku přinášíme několik ověřených bylinných receptů, které rovněž pomáhají jako komplementární terapie při zánětu slinivky nebo na její podráždění.


Bílé hlávkové zelí na slinivku

Čerstvá šťáva z bílého hlávkového zelí se používá nejen k léčbě slinivky, ale i při vředové chorobě žaludku, dvanáctníku a také při onemocnění jater. Doporučená léčebná dávka jsou 2 deci čerstvé šťávy 2 krát denně. Na přípravu čerstvé šťávy z hlávkového zelí je třeba použít výkonný odšťavňovač.
 

Zdroj: článek Čaje a bylinné směsi rostlin na slinivku

Aloe vera a okurkový olej

  1. Vložte salátovou okurku do odšťavňovače. Pokud nemáte odšťavňovač, okurku oloupejte a nakrájejte na malé kousky, ty pak rozmixujte, dokud okurka nebude v kapalném stavu.
  2. Smíchejte v míse ½ šálku olivového oleje, ½ šálku rozpuštěného kokosového oleje a ½ šálku čerstvého gelu z Aloe vera.
  3. Do mísy přidejte okurkovou šťávu a vše důkladně promíchejte.
  4. Přelijte směs do sklenice, pevně ji uzavřete a uschovejte po dobu tří měsíců v ledničce.

Zdroj: článek Výroba domácího krému z aloe vera

Pálení v krku

Pálení v krku velmi často provází lehké onemocnění z nachlazení, počínající virózu, rýmu nebo třeba i přílišné namáhání hlasivek. Jedním z nejčastěji používaných prostředků je samozřejmě cibulový sirup. Ne každý ho má rád, protože má velmi výraznou vůni a chuť, ale kvalitu mu rozhodně nelze upřít. Vyrobit ho můžeme velmi jednoduše. Stačí si nastrouhat jednu cibuli na jemném struhadle, vymačkat z ní šťávu a pak jen přidat med a citron. Podáváme dvě lžičky čtyřikrát až pětkrát denně. Více se nedoporučuje, protože některým lidem může mírně podráždit žaludek. Proti pálení v krku jsou užitečná i různá domácí kloktadla. Úplně nejjednodušší si vyrobíme z jedné lžičky soli. Rozmícháme ji ve sklenici vlažné vody, kterou třikrát až čtyřikrát denně vykloktáme. Ještě úspěšnější je šťáva z červené řepy, ale pokud nemáme odšťavňovač, tak je příprava trochu náročnější. Zeleninu musíme najemno nastrouhat a pak vymačkat. K tekutině přidáme lžíci jablečného anebo vinného octa a kloktáme v pravidelných odstupech osmkrát denně. Pokud pálení v krku doprovází i chrapot, můžeme vyzkoušet bramborový obklad. Brambory uvaříme ve slupce, ještě teplé oloupeme, rozmačkáme, a když mají alespoň trochu přijatelnou teplotu, položíme je na nějakou lněnou či bavlněnou látku, přitiskneme na krk, zabalíme do vlněného šátku a necháme na těle vychladnout. Když nás pálí v krku, nesmíme zapomínat na pravidelný pitný režim. Velmi vhodné jsou různé bylinkové a ovocné čaje, šťávy, ale i obyčejná voda. Také se raději vyhýbejme všem suchým potravinám (piškoty, suchary, sušenky atd.), které by mohly sliznici ještě dodatečně podráždit. Pokud pálení v krku doprovází vysoké horečky, bolesti kloubů a zvětšené uzliny, raději vyhledejte lékaře, protože může jít o angínu bakteriálního původu, která bez léčby může vyvolat i další, závažnější zdravotní problémy. Pokud bolest v krku nepolevuje několik dní a vyzkoušeli jste už všechny domácí prostředky, je také lepší navštívit odborníka.

Zdroj: článek Bolest v krku

Červená cibule a med

Ingredience: 2 až 4 červené cibule dle délky vlasů, 1 lžíce medu

Recept: Vymačkejte šťávu z cibulí. Můžete použít mixér, ještě lepší bude odšťavňovač. Do šťávy poté přidejte 1 lžíci medu a dobře promíchejte. Aplikujte do vlasů a chvíli pokožku hlavy jemně masírujte. Potom nechte asi 15–30 minut působit. Vůně je silná, pro někoho možná až nepříjemná, ale stojí to za to. Pokud nikam nespěcháte a máte čas, můžete nechat masku působit klidně hodinu. Po tomto ošetření si vlasy umyjte jako obvykle. Je nezbytné zopakovat toto ošetření dvakrát až třikrát za měsíc, pak uvidíte ty úžasné výsledky.

Zdroj: článek Cibule na silné vlasy

Rakytníková šťáva

Na výrobu rakytníkové šťávy potřebujeme: bobulky rakytníku, odšťavňovač, formičky na led.

Vlastní výroba: Rakytníkové plody otrháme, opláchneme a dáme do odšťavňovače. Hotovou šťávu zamrazíme, ideálně ve formičkách na led, abychom měli menší množství šťávy připravené k dispozici, kdykoli si vzpomeneme. Šťáva z rakytníku je dost kyselá, a proto je dobré ji při konzumaci osladit medem. Rakytníková šťáva obsahuje mimořádně vysoké množství vitamínu C, podporuje imunitu, je prevencí nachlazení a je velmi vhodná jako pomocník při rekonvalescenci.

Zdroj: článek Léčivé účinky rakytníku

Recepty s vodním melounem

Melounová limonáda

Ingredience: melounová šťáva, startér, máta

Postup: Meloun vložte do odšťavňovače i s bílou částí slupek (obsahuje nejvíc citrulinu) a získejte melonovou šťávu. Vychlazená a s troškou citronu je skvělá sama o sobě. Pokud nemáte odšťavňovač, tak v mixéru rozmixujte meloun s vodou na pyré a posléze přeceďte přes plátno. Pro výrobu limonády nasekejte mátové lístky, dejte je do melounové šťávy a přilijte trochu oblíbeného startéru na mléčné kvašení. Nechte přes noc v teple, posléze přeceďte (máta začne hnědnout), nalijte do láhví, uzavřete a dalšího půldne nechte v lednici. Limonáda dozraje, vzniknou v ní bublinky. Dá se s velkým úspěchem použít jako základ pro různé letní koktejly s bílým rumem, vodkou anebo tequillou.

Startér = předchystaná kultura bakterií, kterou si můžeme připravit doma třeba z jogurtu nebo je možné ji zakoupit v obchodě.

Melounový salát

Ingredience: 400 g vodního melounu bez slupky a ideálně i bez pecek, 150 g cherry rajčat, 50 g černých oliv, 50 g baby špenátu, 150 g sýru feta, 2 polévkové lžíce olivového oleje, šťáva z 1 citronu, sůl, pepř

Postup: Meloun nakrájíme na kostičky o straně 2 cm. Přidáme na půlky rozkrojená cherry rajčata, nakrájené olivy, opláchnuté listy špenátu, nakrájený nebo nastrouhaný sýr feta. Zakápneme olivovým olejem a citronovou šťávou. Můžeme dochutit solí a pepřem.

Ovocný melounový salát

Ingredience: 1 vodní meloun, 200 g broskví, 200 g meruněk, 1 hruška, 150 g rybízu, 2 hrsti vlašských ořechů, 2 lžíce vodky – nemusí být, 70 g moučkového cukru, citronová šťáva

Postup: Omyté broskve ponoříme na okamžik do vařící vody, oloupeme je, zbavíme pecek a pokrájíme na kostičky. Odpeckované meruňky a oloupanou hrušku pokrájíme na kostičky, posypeme moučkovým cukrem a drobně pokrájenými ořechovými jádry. Pokapeme vodkou a citronovou šťávou, lehce promícháme a necháme v chladničce asi 3 hodiny proležet. Z dužniny melounu vypícháme kulatým vypichovačem kuličky. Opláchnutý rybíz zbavíme stopek, promícháme s vychlazeným ovocem a naplníme do melounové slupky, jejíž okraj jsme ozdobně vyřezali. Salát podáváme vychlazený.

Melounový dort

Ingredience: 100 g másla, 200 g cukrářských piškotů, 1 balíček citronového želé nebo jiné ochucené želatiny pro 1/2 l tekutiny, 100 g žervé nebo tučného tvarohu, 125 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, 400 ml smetany, na obložení vodní meloun

Postup: Piškoty v mikrotenovém sáčku rozdrtíme válečkem na nudle, drobečky promícháme s rozpuštěným máslem. Dortovou rozevírací formu o průměru 24 cm napl

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Vodní meloun

Podrobný jídelníček na 7 dní

  • 1. den – půst: Při detoxikaci se doporučuje dát si první den naprostý půst. Tedy nic nejíst, ani ovoce a zeleninu. Jen pít čistou vodu, případně vodu s citronem.
  • 2. den: Kromě vody s citronem začněte pít i zeleninové šťávy. Nejčastěji se doporučuje kombinace červená řepa, mrkev, jablko. Používá se odšťavňovač a denně by se měl vypít až 1 litr takové šťávy. Takto připravenou šťávu můžete ředit s neperlivou minerálkou, tím dodáte tělu potřebné minerály. Ředění se provádí v poměru 2 : 1 (2 díly šťávy a 1 díl vody).
  • 3. den: Stejný jako 2. den, žádná obměna.
  • 4. den: Ráno ovoce, například jablko, grep, pomelo nebo pomeranč. Snažte se vybírat ne moc sladké druhy ovoce. K tomu opět vodu s citronem. Po obědě zeleninové šťávy a 1 misku zeleninového salátu. Můžete přidat i čisticí čaj.
  • 5. den: Stejný jako 2. den, žádná obměna.
  • 6. a 7. den: Jídelníček je stejný jako předchozí dny, jen se přidají 2 běžná jídla ze zdravé výživy, například dušená ryba se zeleninu, ideální je rovněž zeleninová polévka, zeleninové rizoto a podobně.

Pokud chcete zhubnout, musíte změnit své stravovací a pohybové návyky.

Zdroj: článek Jídelníček pro detoxikaci organismu za 7 dní

Babské rady na pálení v krku

Od občasného pálení si můžete ulevit například i pomocí bylinek. Skvěle zabírá například šťáva z cibule a medu. Stačí rozmačkat jednu menší cibuli se lžící medu a poté pravidelně užívat po lžičkách. Na zklidnění sliznice pomáhá také odvar z heřmánku nebo meduňky. Ulevit může také teplý či naopak studený zábal. Všechny výše uvedené způsoby pomáhají i mírnit pálení v krku při polykání. Někteří lékaři například doporučují i konzumaci zmrzliny. Další banální příčinou pálení v krku je předchozí zvracení. No a jak na pálení v krku po zvracení? Velmi jednoduše – pomocí kloktadla. Úplně nejjednodušší si vyrobíme z jedné lžičky soli. Rozmícháme sůl ve sklenici vlažné vody, kterou třikrát až čtyřikrát denně vykloktáme. Ještě úspěšnější je šťáva z červené řepy, ale pokud nemáme odšťavňovač, tak je příprava trochu náročnější. Zeleninu musíme najemno nastrouhat a pak vymačkat. K tekutině přidáme lžíci jablečného anebo vinného octa a kloktáme v pravidelných odstupech osmkrát denně.

Zarudlý krk foto.

Zdroj: článek Pálení v krku

Nízkopurinová dieta

U nízkopurinové diety by měla platit tato obecná doporučení:

  • Omezme užívání soli. A to jak při přípravě jídel, tak i při jejich konzumaci na talíři. Používejme jemnější koření, jako je kmín, kopr, zelená petrželka, majoránka, jalovec, hřebíček, skořice, vanilka nebo citronová šťáva. Omezme v kuchyni pikantní koření.
  • Pokud je to jen možné, vyhýbejme se sladkostem. Obsahují hodně cukru a tuků, takže způsobují nadváhu. Pravidelný pohyb a kila pod kontrolou řeší polovinu problémů při onemocnění dnou. Pozor, váhá se nesmí snižovat příliš rychle. Zázračné diety z časopisů a „superprášky“ jsou při dně naprosto nevhodné.
  • Je užitečné omezit konzumaci alkoholu, nejde jen o obsah purinů, které jsou například v pivu, ale i o sníženou schopnost vylučování kyseliny močové z těla. Také pijme méně kakaa, čaje a černé kávy.
  • Každý den jezme hodně ovoce a zeleniny. Existuje pár výjimek, jako jsou obecně luštěniny, šťovík, špenát, chřest nebo rebarbora, těm se raději vyhýbejme. Užitečné je jíst více višní, které zlepšují vylučování kyseliny močové z těla. Podobný efekt získáme i díky borůvkám, rybízu a tmavému hroznu.
  • Skončeme s jakýmkoliv zobáním po večeři. Mezi spánkem a posledním jídlem (čímž jsou i brambůrky, oříšky a jiné přesolené nedoporučené hrůzy) by měly být minimálně tři hodiny. Nesmíme nikdy zapomínat na to, že v noci se kyselina močová v našem těle hromadí nejvíce.
  • Pijme hodně neslazených nápojů, které pomáhají kyselinu močovou vypláchnout z těla. Většina rad uvádí dva až tři litry tekutin denně. Částečně pití může nahradit syrová zelenina, ovoce a saláty, zvláště když obsahují močopudný celer (pokud máme odšťavňovač, přidávejme ho do různých zeleninových šťáv), petržel a libeček.
  • Maso, drůbež a ryby konzumujme v menším množství. Pokud možno se vyhýbejme vnitřnostem a mořským plodům. Nejlepší formou úpravy masa je vaření, za nevhodné se považuje smažení a také dušení. Také dieta při dně neměla obsahovat příliš mnoho vývarů a omáček, které stojí na šťávě vyvařené z masa – tam se právě puriny „vylouhují“. Uzeniny obecně bývají uváděny jako nepříliš doporučované, stejně tak jakékoliv polotovary, což se samozřejmě týká rybích konzerv a slanečků.
  • Obecně omezme konzumaci tuků. Jednak nám díky němu mohou naskakovat kila na váze, jednak navíc omezuje vylučování kyseliny močové z těla. To je i částečně důvod výše uvedené nevhodnosti smažených potravin, které jsou prostě olejem „nasáklé“, a to i když je necháme odkapat či odsajeme tuk ubrousky.
  • Bílkoviny do těla dostávejme zvýšenou spotřebou různých mléčných výrobků. Preferujme ty nízkotučnější, přičemž by mělo jít o přirozený

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Kyselina močová - dieta a jídelníček

Recepty se sádlem při dně

Strava by měla obsahovat denně asi 500 g zeleniny a 100 g ovoce. Jednou týdně je možné (ale není nutné) zařadit do stravy takzvaný odlehčovací den, při kterém se konzumuje pouze zelenina a ovoce v množství 1–1,3 kg (syrové či tepelně upravené, rozdělené do pravidelných dávek) za současného dodržení pitného režimu.

Doporučení

Omezte užívání soli. A to jak při přípravě jídel, tak i při jejich konzumaci na talíři. Používejte jemnější koření, jako je kmín, kopr, zelená petrželka, majoránka, jalovec, hřebíček, skořice, vanilka nebo citronová šťáva. Omezte v kuchyni pikantní koření.

Pokud je to jen možné, vyhýbejte se sladkostem. Mají hodně cukru a tuků a tím pádem způsobují nadváhu. Pravidelný pohyb a kila pod kontrolou řeší polovinu problémů při dně. Pozor, váhu nesmíte snižovat příliš rychle. Zázračné diety z časopisů a „superprášky“ jsou při onemocnění dnou naprosto nevhodné.

Je užitečné omezit konzumaci alkoholu, nejde jen o obsah purinů, které jsou například v pivu, ale i o sníženou schopnost vylučování kyseliny močové z těla. Také pijte méně kakaa, čaje a černé kávy.

Každý den jezte hodně ovoce a zeleniny. Existuje pár výjimek, jako jsou obecně luštěniny, šťovík, špenát, chřest nebo rebarbora, těm se raději vyhýbejte. Užitečné je jíst více višní, které zlepšují vylučování kyseliny močové z těla. Podobný efekt získáte i díky borůvkám, rybízu a tmavému hroznu.

Skončete s jakýmkoliv zobáním po večeři. Mezi spánkem a posledním jídlem (čímž jsou i brambůrky, oříšky a jiné přesolené nedoporučené hrůzy) by měly být minimálně tři hodiny. Nesmíte nikdy zapomínat na to, že v noci se kyselina močová v těle hromadí nejvíce.

Pijte hodně neslazených nápojů, které pomáhají kyselinu močovou vypláchnout z těla. Většina rad uvádí dva až tři litry tekutin denně. Částečně pití může nahradit syrová zelenina, ovoce a saláty, zvláště když obsahují močopudný celer (pokud máte odšťavňovač, přidávejte ho do různých zeleninových šťáv), petržel a libeček.

Maso, drůbež a ryby konzumujte v menším množství. Pokud možno se vyhýbejte vnitřnostem a mořským plodům. Nejlepší formou úpravy masa je vaření, za nevhodné se považuje smažení a také dušení. Dieta by při onemocnění dnou neměla obsahovat příliš mnoho vývarů a omáček, které stojí na šťávě vyvařené z masa, tam se právě puriny „vylouhují“. Uzeniny obecně bývají uváděny jako nepříliš doporučované, stejně tak jakékoliv polotovary, což se týká i rybích konzerv a slanečků.

Obecně omezte konzumaci tuků. Jednak díky nim mohou naskakovat kila na váze, ale navíc omezují vylučování kyseliny močové z těla. To je i čás

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Vepřové sádlo - obsah purinů

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Bc. Jakub Vinš


odšťavňovač odstředivý
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
odstín
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.