Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ODVAR Z HŘEBÍČKU NA ZUBY

OBSAH

Zkušenosti se zuby moudrosti

U většiny lidí nedojde k prořezání zubů moudrosti. Tyto zuby zůstávají zcela nebo částečně skryty pod sliznicí, mnohdy i v kosti dolní či horní čelisti. Většinou jsou nevýhodně skloněné a ohrožují svým růstem okolní zuby a kost.

Zdroj: Problémy se zuby

Poradna

V naší poradně s názvem MOHU PŘI UŽÍVÁNÍ XARELTA PÍT HŘEBÍČKOVÝ ODVAR? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Uhlířová.

chci odvar pít jako prevenci proti rakovině prsu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Existuje odborná studie, která na zvířatech dokazuje pozitivní účinky hřebíčku při boji proti již probíhajícímu karcinomu prsu. Podle této studie má nejsilnější protirakovinové účinky esenciální olej z hřebíčku a o něco slabší alkoholový extrakt a vodový odvar. Výsledky této studie si můžete detailně přečíst zde: www.ncbi.nlm.nih.gov…

Jak je to s hřebíčkem a léky na ředění krve?
Hřebíček a v něm obsažený hřebíčkový olej mohou zesílit účinky antikoagulancií (tedy i Xarelta) a dalších léků, které ovlivňují srážlivost krve, jako jsou inhibitory krevních destiček, trombolytická činidla a nesteroidní protizánětlivé léky, což může zvýšit riziko krvácení.

Eugenol, aktivní složka hřebíčku a hřebíčkového oleje, se ukázal jako inhibitor aktivity krevních destiček. Závažné komplikace krvácení a interakce s hematologickými přípravky však nebyly hlášeny. Účinky hřebíčku na srážlivost krve se výrazně různí kvůli různým obsahům aktivních látek v tomto koření. Jednou si koupíte hřebíček, který bude mít účinky vyšší a jindy zase skoro žádné.

Pokud užíváte Xarelto, tak byste měla spolupracovat s lékařem, který vede léčbu Xareltem a informovat ho o vašich záměrech užívat hřebíčkový odvar dříve, než jej začnete užívat. Doporučuje se pečlivé klinické a laboratorní sledování hematologických komplikací. Také byste svému lékaři měla neprodleně hlásit jakékoli známky krvácení, včetně bolesti, otoku, bolesti hlavy, závratě, slabosti, prodlouženého krvácení z řezných ran, zvýšeného menstruačního krvácení, vaginálního krvácení, krvácení z nosu, krvácení z dásní při čištění zubů, neobvyklého krvácení nebo modřin, červená nebo hnědá moč nebo červená nebo černá stolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mohu při užívání xarelta pít hřebíčkový odvar?

Hřebíčkový odvar

Proti silným bolestem zabere nálev z tohoto koření vypitý nalačno. Stačí nechat šest rozdrcených hřebíčků louhovat dvacet minut ve 200 ml horké vody.

Hřebíček ve směsi s tymiánem a černým či zeleným čajem představuje jeden z nejúčinnějších přírodních dezinfekčních prostředků, který je možno podávat vnitřně i zevně. Je účinný například při úplavicích jako léčebné klyzma těžkých střevních infekcí.

Zdroj: Jak se dá použít hřebíček

Poradna

V naší poradně s názvem PŘIBRÁNÍ NA VÁZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Škrabalová.

Dobrý den Otče Pleskači,
prosím o radu v případě podvyživenosti, moje kamarádka je moc hubená a chtěla by přibrat, bohužel se jí to nedaří. Můžete poradit nějaké bylinky?
Marie Škrabalová, Uh.Hradiště

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obecně platí, že hořká nejedovatá bylina bude podporovat chuť k jídlu a tím pomůže ke zvýšení tělesné hmotnosti.

Přibírání na váze - byliny podporující chuť k jídlu:

1. Konopí - výtažky z listů nebo jeho kouření.
2. Heřmánek - výtažky z rostliny nebo odvar.
3. Benedikt lékařský nebo benedikt čubet - odvar.
4. Kořen pampelišky - odvar.
5. Chen pi - tinktura 1 až 4 ml.
6. Zázvor - čaj, odvar, kousky zázvoru.
7. Cukrové jablko - plod.
8. Lékořice - čaj, odvar.
9. Vitánie snodárná - extrakt z kořene.
10. Hořec - odvar, čaj.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přibrání na váze

Odvar z hřebíčku

Recept: Pět až šest kusů hřebíčku vložte do 30 ml vody a povařte. Pijte s medem aspoň třikrát denně.

Použití: Roztok je vhodný při infekcích v dutině ústní. Lze jej použít i na dezinfekce ran.

Zdroj: Hřebíček - nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem HŘEBÍČEK - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Hřebíček ve větším množství může mít negativní účinky. Může za to éterický olej Eugenol, který dává hřebíčku jeho vůni i jeho zdravotní účinky. 10 ml Eugenolu je smrtelná dávka pro dvouleté dítě. Takové množství Eugenolu by se dalo získat z přibližně jednoho kilogramu čerstvých hřebíčků (sebraných ze stromu). Z toho je jasné, že při použití hřebíčku jako koření, není třeba se obávat, neboť většina Eugenolu vyprchá v průběhu sušení a sníst pokrm s tolika hřebíčky je nemožné. Důležité je dát si pozor na hřebíčkový olej, kde je potřeba vědět kolik obsahuje Eugenolu. Hřebíčkový olej se používá na bolest zubů a zde hrozí riziko spolknutí.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Děkuji za odpověď, pane Cempírku. Tak se už nebudu obávat cucat pár hřebíčků, když mě zlobí zuby nebo si vyplachovat ústa hřebíčkovým výluhem.

Zdroj: diskuze Hřebíček - nežádoucí účinky

Zažloutlé zuby – foto

Na těchto fotografiích je možné vidět zažloutlé zuby.

Zdroj: Žluté zuby

Žluté zuby po antibiotikách

Pokud v mládí přijímáte mnoho různých antibiotických léků, pak je zvýšená pravděpodobnost, že budete mít v dospělosti tmavší nebo žluté zuby. Pokud je to možné, tak po dohodě s lékařem zvolte alternativní způsoby léčby bez použití antibiotik.

Zdroj: Žluté zuby

Poradna

V naší poradně s názvem ČISTĚNÍ LEDVIN PETRŽELÍ PŘESNÝ RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Množství vody je 7 hrnečků na jeden hrneček petržele.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslava.

Ještě by mě prosím zajímalo, jak dlouho je vhodné odvar pít. Předem děkuji

Zdroj: diskuze Čistění ledvin petrželí přesný recept

Bělicí pásky na zuby

Bělicí pásky na zuby jsou nejoblíbenějším prostředkem k bělení zubů na světě. Bělicí pásky využívají stejné účinné látky, jaké používají zubní lékaři při ambulantním bělení zubů. Proč tedy platit tisíce korun u zubaře, když můžete mít krásné bílé zuby i za mnohem méně peněz? Domácí bělení zubů pomocí pásků doporučuje mnoho zubních lékařů na celém světě. Bělení je jednoduché a zcela bezpečné. Zuby budete mít bílé už po prvních třech dnech bělení.

Bělicí pásky na zuby – cena

Zde je seznam cen bělicích pásek na zuby.

Zdroj: Péče o zuby

Poradna

V naší poradně s názvem RJAZYKE: JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Ďakujem za odpoveď,ten zub už je vonku,takže nepôsobí na ranu,len sa to nejak nehojí,vyplachujem denne viac krát silným čajom harmančeku.Skúsiť šalviu ?? niekde som čítal že tiež pomáha,v lekárni mi poradila že mam brať aj B-komplex 2x do dňa,nemôžem sa nim nejak predávkovať?
Martin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkus odvar z řepíku lékařského, kterým si vyplachuj ústa.

Zdroj: diskuze Jazyk

Recept na odvar

Odvar z lněného semínka č. 1: 2 lžičky lněného semínka potlučte v hmoždíři a poté zalijte vodou a krátce povařte asi 10 minut; vznikne trošku hustší čaj, který v průběhu dne vypijte. Takovýto odvar můžete konzumovat 5x týdně.

Odvar z lněného semínka č. 2: 2 lžičky celého semínka zalijte asi 2–3 dcl horké vody; nevaří se – nechá se asi 15 minut louhovat a pak se scedí; vznikne čirá hustá tekutina, která se pije vlažná. Lze přidat malé množství sirupu na chuť.

Odvar z lněného semínka č. 3: 1 polévkovou lžíci semen povaříme cca ve 300 až 400 ml vody, necháme zchladnout a popíjíme během dne. Doporučená doba varu je 5 minut.

Zdroj: Lněné semínko jako lék

Poradna

V naší poradně s názvem CO S PŘÍLIŽ TMAVOU BARVOU VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Zesvětlení obarvených vlasů nejde udělat jinak, než působením peroxidů. Takže je třeba použít barvu na blond odstín, tím stáhnout současnou barvu vlasů a pak aplikovat raději přeliv, protože u něho, když se to nepovede, tak se to za pár dní vymyje šampónem. Příště si raději nechte obarvit vlasy u zkušené kadeřnice. Ušetříte si tím trápení i zničené vlasy od nevhodné bravy na vlasy a následného odbarvování.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Na přírodní zesvětlení tmavě obarvených vlasů použijte kopřivový odvar! Jak si udělat kopřivový odvar na přírodní zesvětlení vlasů? Jednoduše, natrhejte si čerstvé kopřivové listy a přelijte je horkou vodou. Až odvar z kopřiv na zesvětlení vlasů vychladne, tak ho zceďte a opakovaně si s ním omývejte své vlasy. Po několika měsících takovéhoto opakovaného oplachování tmavých vlasů v kopřivovém odvaru obarvené vlasy zesvětlají. Tento recept ale nepoužívejte na příliš suché vlasy, protože by se mohly jseště více vysušit a zlámat nebo roztřepit u konečků. Trochu zlouhavé, ale odrosty nevhodné barvy by vám trvaly nejspíše ještě mnohem déle.

Zdroj: diskuze Co s příliž tmavou barvou vlasů

Jak vybělit zuby video

Několik zajímavých videí o tom, jak vybělit zuby doma, naleznete zde.

Zdroj: Domácí triky na bílé zuby

Poradna

V naší poradně s názvem ČISTĚNÍ LEDVIN PETRŽELÍ PŘESNÝ RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Syrovátková.

Dobrý den,prosila bych o sdělení přesného návodu na petrželový odvar.Děkuji ,Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Množství vody je 7 hrnečků na jeden hrneček petržele.

Zdroj: diskuze Čistění ledvin petrželí přesný recept

Žluté zuby – rtěnka

Rtěnka je vhodný trik, jak zamaskovat žluté zuby. Žluté zuby budou s oranžovou rtěnkou nebo se žlutými tóny v červené vypadat ještě hůř. Naopak jako bělejší budou působit v růžových a studeně fialových odstínech. Rtěnek existuje tolik odstínů, že si ke každé barvě zubů můžete pořídit takovou, která je opticky vybělí a rozzáří.

Zdroj: Žluté zuby

Diskuze

V diskuzi PORCELÁNOVÉ ZUBY CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dita Soukupová.

Dobrý den,
zajímám se o porcelánové zuby. Mám špatné zuby. Napomáhá tomu velké časové prodlení od návštěvy k návštěvě.
Je možno se touto cestou objednat?
Děkuji moc DITA Soukupová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Porcelánové zuby cena

Dům péče o zuby

Zde je webová stránka, kde naleznete Dům péče o zuby.

Zdroj: Péče o zuby

Diskuze

V diskuzi JAK NA BÍLÉ ZUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

mam dotaz jak u těch zubů máte z kůry pomeranče může to být i kůra od citronu??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Já to zkoušela s citronovou kůrou a šlo to stejně dobře jako s kůrou z pomeranče. Nevhodná k čištění zůbů se mi zdá kůra z mandarinek. Ale úplně nejlepší na bílé zuby je ten recept sůl a citron. Je to sice humáč, ale zuby jsou pak skvěle bílé.

Zdroj: diskuze Jak na bílé zuby

Hřebíček na bolavé zuby

10 g hřebíčku a asi polovinu větší tyčinky skořice naložte do 0,5 litru lihu (alespoň 60%) a nechte nejméně 14 dní uzavřené na teplém místě louhovat. Potom tekutinu přeceďte a uschovejte v tmavé uzavřené láhvi. Tinkturou si pravidelně 2x denně vyplachujte a masírujte dásně. Při bolestech zubů se doporučuje vyplachovat ústní dutinu tinkturou. Případně lze tinkturou pokapat například kousek vaty a přiložit na postižené bolavé místo.

Zdroj: Jak se dá použít hřebíček

Vitamíny pro zdravé zuby

  • vitamín D
  • vitamín A
  • vitamín B
  • vitamín C

Zdroj: Péče o zuby

Hřebíček v alkoholu

Recept: Hřebíček vložte do alkoholu, dobře jej uzavřete a nechte louhovat při pokojové teplotě 10–15 dní. Během tohoto louhování se uvolní veškeré léčivé účinky do alkoholu. Na výrobu potřebujete 15 ks hřebíčku, 100 ml alkoholu a uzavíratelnou nádobku s víčkem.

Použití: Takto připravený roztok můžete aplikovat pomocí vatové tyčinky do uší, nebo na venkovní rány, nemocné dásně nebo bolavé zuby. Tato tinktura má silné protizánětlivé účinky a podporuje také hojení.

Zdroj: Hřebíček - nežádoucí účinky

Odvar z řepíku

Odvar se obecně získá tak, že se části rostlin vloží do vody, která se následně uvede do varu. Vaří se 10 - 15 minut, pak se nechá ještě asi 15 minut stát a teprve poté se scedí. Takto se obvykle připravují výluhy z rostlin, které obsahujících třísloviny (dubová kůra nebo právě řepík). Odvar z řepíku se neužívá vnitřně, ale zevně. Pomáhá na špatně se hojící rány, bércové vředy, při kožních problémech a akné. U velmi malých dětí můžete slabým odvarem z řepíku omývat tzv. „novorozenecké akné“.

Zdroj: Řepík lékařský

Recepty s obsahem hřebíčku

Výhody hřebíčku jsou využívány v různých receptech, které mohou být konzumovány každý den:

  • po přidání do jídla zvyšuje jeho zdravotní přínos;
  • zvyšuje chuť polévek;
  • může být přidán k cibuli a česneku při restování;
  • může být přidán do jablečného moštu;
  • přidává se spolu s rozinkami a vlašskými ořechy do náplní moučníků;
  • dává se do koláčů a chlebů.

Zdroj: Léčivé výhody hřebíčku a jeho využití v každodenním životě

Druhy zubů

Existují čtyři základní druhy zubů:

  • stoličky – slouží k rozmělňování potravy, člověk jich má celkem 12, jsou ploché s malými výstupky
  • třenové – zuby podobné stoličkám, ale jsou menší
  • špičáky k trhání potravy
  • řezáky k uchopování a krájení potravy

Zdroj: Zuby


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Ing. Romana Šebková

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP