Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OPRAVA POPRASKANÉ SKLOVINY

OBSAH

Jak je léčena ztráta zubní skloviny?

Léčba ztráty zubní skloviny závisí na druhu problému. Někdy se pro udržení kosmetického vzhledu a k ochraně zubu používá jen „lepení“. Pokud jde o větší ztrátu zubní skloviny, zubař vám doporučí krytí zubu korunkou. Korunka uchrání zub od dalšího rozpadu.

Zdroj: Eroze a restaurování zubní skloviny

Poradna

V naší poradně s názvem ZUBY PRASKLA SKLOVINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ewa.

co mam delat když my praskaji na zubech sklovina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Prasklou sklovinu na zubech je třeba vidět, aby bylo možné určit příčiny praskání skloviny a pak i následnou prevenci před dalším praskáním skloviny na zubech. Zajděte tedy ke svému stomatologovi a nechte si svůj chrup vyšetřit s důrazem na prasklou sklovinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zuby praskla sklovina

Popraskané koutky úst foto

Fotografie, na kterých jsou vidět popraskané a zanícené koutky úst, jsou vidět tady popraskané koutky úst.

Zdroj: Časté praskání ústních koutků

Diskuze

V diskuzi POPRASKANÉ PATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumila Cihelková.

Na popraskané paty pomáhá citron. Paty potřít, změkčí kůži a zároveň dezinfikuje.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Popraskané paty

Popraskané paty – foto

Zde je několik obrázků, na kterých je možné vidět popraskané paty.

Zdroj: Péče o popraskané paty

Poradna

V naší poradně s názvem POPRASKANÉ ŽILKY V OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aja.

Dobrý den,mužou prosím Vás ustní vody,konkrétně fialová listerine,za popraskané žilky na tvářích.Děkuji za odpověd!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ústní voda Listerine podle mého názoru nemá vliv na popraskané žilky na tvářích. Už jen z toho důvodu, že ústní voda se používá na výplach dutiny ústní a nemá přijít do kontaktu s pokožkou na tvářích.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Popraskané žilky v obličeji

Léčba eroze zubní skloviny

Léčba ztráty zubní skloviny závisí na druhu poškození. Někdy se pro udržení kosmetického vzhledu a k ochraně zubu používá pouze lepení. Pokud jde o větší ztrátu zubní skloviny, zubní lékař vám doporučí krytí zubu korunkou, ta uchrání zub od dalšího rozpadu.

Zdroj: Zubní sklovina

Diskuze

V diskuzi ŘÍDNUTÍ ZUBNÍ SKLOVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Ouřadová.

Dobrý den,je mi 30 let a často se mi ulamují kousky zubů.Co může být příčinou? Jsem kuřačka.Děkuji za odpovědˇ.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Řídnutí zubní skloviny

Na popraskané rty je dobrá okurka

Slupka z okurky totiž obsahuje blahodárné látky, které dokáží uzdravit popraskané nebo suché rty. Z okurky se oloupe tenká zelená slupka, která se pak uřízlou stranou pžikládá na rty. Zde se nechá působit tak 20 minut. Po té se ze rtů sundá a rty se namažou čistou lékařskou vazelínou.


Zdroj: Popraskané rty, to může být plíseň rtů!

Poradna

V naší poradně s názvem OPRAVA JEDNICKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa Steinerová.

Krasny den,chtela bych se informovat kolik stojí oprava předního zubu. Od malá trpim panickou hrůzou ze zubaře,bohuzel mám 2letou absenci v preventivních prohlídkách a vytvořil se mi kaz na jedničce,ktera byla nastavena z důvodu ulomení,druha půlka je nastavovana. Zdá půjde ještě zub zachránit,nebo bude muset být nahrazen. Moc dekuji za odpověď s pozdravem Steinerova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Oprava jedničky je důležitá, protože je vidět při vašem úsměvu a byla by škoda o zub přijít. Cena za opravu se může vyšplhat až na 5000 Kč. Záleží v jakém stavu zub je. Určitě běžte k zubnímu lékaři. Pokud je váš strach ze zubaře nezvladatený, tak před tím požádejte svého praktického lékaře o vhodné léky na uklidnění. To vám pomůže překonat strach a umožní poznat, že současné zubní lékařství není žádná řezničina, a že není čeho se bát.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oprava jednicky

Posílení slabé zubní skloviny

Posílení zubní skloviny je možné pomocí remineralizace, která napomůže, zejména díky své velmi reaktivní povaze, při lokální aplikaci fluoridu na zuby. Zvýšené množství fluoridu ukládajícího se na částečně rozpuštěné krystality skloviny může významně zvýšit odolnost vůči kazu. Bylo také prokázáno, že fluorid má bakteriostatické účinky, čímž může ovlivnit i bakterie v biofilmu.

Zdroj: Zubní sklovina

Diskuze

V diskuzi DROŽDÍ JAKO LÉK: UPOZORNĚNÍ V COVIDOVÉ DOBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pete Petan.

Upozornění: Užíval jsem mimo jiné přes 5 roků dlouhodobě kostku droždí denně. Přínosem bylo pro mne zajištění dostatku vitaminů B a snížení bolestivosti zad, mám diagnostikovánu 25 let polyneuropatii dolních končetin a jsem 20 let diabetikem 2 typu, dostávám mimo léků injekce Milgamma týdně přes 10 let, nyní jsem už 3 roky na inzulinu, 77 let, diabates v mém rodě je dědičná! Před 1,5 rokem jsem dostal přes okamžitou předběžnou ochranu antibiotikem a Isoprinosinem velmi těžký průběh covidu, 15 dní pobyt na JIP (nové antibiotikum, kortikoidy, kyslík až 7,5 l/min bez masky, a dalších 15 dní doma na kyslíku 2 l/min. Po následných dvou očkováních proti covidu jsem v červenci a srpnu byl testován v Brně na protilátky, 1.test výsledek 2.7.2021 protilátky 89,4% P, IgM 0 N, IgG 0 N, manželka rovněž po covidu a dvou očkováních ve stejné době jako já s lehčím průběhem covidu měla hodnoty IgM a IgG obě větší než 20, droždí neužívala, očkována a testována byla ve stejné době jako já. Týden jsem pátral a na internetu jsem zjistil, ze droždí je ve střevech velmi agresivní, střevní mikrofloru a mikrobiom silně mění, přestal jsem droždí hned užívat a hodnoty výsledeky 2.testu 16.8.2021 byl: protilátky 81,3% P, IgM 0,2 N, IgG 20,4 N.

Moje otázky mi nebyly nikde nikým zatím zodpovězeny:

1. Mohl být můj průběh covidu mnohem těžší díky droždí, u kterého jsem měl hodnoty IgG a IgM zřejmě v čase nákazy nulové?
2. Jaký význam pro odolnost na vznik nákazy nejen u covidu má test těchto protilátek zejména u lidí, kteří obecně nemají problémy s imunitou?

Droždí už proto nekonzumuji, považuji jeho účinek za sporný.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pete Petan.

Oprava 2.test byl: protilátky 81,3% P, IgM 0,2 N, IgG 20,4 P!!!.

Zdroj: diskuze Droždí jako lék: upozornění v Covidové době

Onemocnění způsobující popraskané paty

  • genetika
  • diabetes
  • problémy se štítnou žlázou
  • dermatitida
  • žilně městnaná dermatitida
  • Downův syndrom
  • onemocnění ledvin nebo užívání diuretik
  • lupénka a ekzém

Zdroj: Péče o popraskané paty

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKANIE ZUBNEJ SKLOVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Wolf.

Mne praská sklovina na predných zuboch.
Je na to niečo učinné?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, na prasklou sklovinu existuje pryskyřice, kterou zubní lékař dokáže sklovinu zacelit. Jako prevence před dalším praskáním skloviny na předních zubech doporučuji vyvarovat se náhlým změnám teploty zubů, například pití ledových nápojů, dýchání pusou v mrazivém počasí, po saunování neochlazovat zuby ledovou vodou, a tak podobně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Praskanie zubnej skloviny

Babské rady na popraskané paty

Podle našich babiček funguje na popraskané paty syrovátka. Dopřejte proto svým chodidlům koupel ve vlažné syrovátce. Po koupeli paty pořádně promastěte vhodným výživným krémem. Na praskliny na nohou platí také odvar z heřmánku nebo měsíčku. Obě bylinky jsou známé svými uklidňujícími a hojivými účinky. Ani po této koupeli nezapomeňte chodidla namazat krémem.

Zdroj: Popraskané paty

Jaké jsou příznaky eroze zubní skloviny?

Příznaky eroze zubní skloviny se liší v závislosti na probíhající fázi. Příznaky mohou zahrnovat:

  • Citlivost. Některé potraviny (sladkosti) a teplé nebo studené potraviny způsobují bodavou bolest v rané fázi eroze zubní skloviny.
  • Zabarvení. Pokud je narušena zubní skloviny a vystaven dentin (zubovina), dochází ke žlutému zbarvení zubů.
  • Trhliny a praskliny. Pokud jsou hrany zubů nemocné, nepravidelné a zubaté, je to způsobené erozí zubní skloviny.
  • Těžká a bolestivá citlivost. V pozdějších fázích eroze zubní skloviny jsou zuby velmi citlivé na teplotu a sladkosti. Dochází k bolestivému škubání.
  • Baňkování.

Pokud dojde k erozi zubní skloviny, zub je náchylnější k tvorbě výdutí nebo ke kazivosti zubů. Když se kaz neléčí, dochází k poškození hlavní části zubu. Malé výdutě nezpůsobují problémy, ale pokud dojde k jejich růstu a pronikání do zubu, ovlivňují drobná nervová vlákna, což vede k velmi bolestivým abscesům nebo infekcím.

Zdroj: Eroze a restaurování zubní skloviny

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Copy.

Můžete, ale chránit se musíte stejně. Očkování vás nemůže ochránit před jinými nemocemi nebo otěhotněním. Kromě toho toto očkování chrání jen před několika typy rakoviny děložního čípku a vaginálních bradavic,které jsou také přenosné. Neslouží proti všem nemocem jako 100% ochrana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Copy.

Oprava bradavice nejsou vaginální,ale na genitáliích

Zdroj: diskuze Vakcina Silgard

Způsobuje plak erozi zubní skloviny?

Plak je lepivá vrstva tvořená slinami, částmi potravin, bakteriemi a jinými látkami. Plak se může malými otvory nebo jímkami ve stoličkách dostat i mezi zuby, pronikne rovněž do dutých výplní vedle dásní, kde dochází ke spojení zubu a dásně. Když je v potravinách často obsažen škrob, může dojít k poškození zubů. Pokud v plaku převažují kyseliny, ničí se zdravé minerály v zubní sklovině a dochází k poškození zubní skloviny.

Zdroj: Eroze a restaurování zubní skloviny

Poradna

V naší poradně s názvem ZABALY NA POPRASKANÉ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

prosím o radu,dcera má cukrovku a ted v letním počasí má velmi suché a hodně popraskané nohy až do krve.je na to nějaký domácí zábal?děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Firma Scholl dodává speciální krém určený přesně pro tyhle problémy diabetiků s rozpraskanými patami. Je to Krém na rozpraskané paty s keratinem K+, který zaceluje rozpraskanou kůži na patách již za 3 dny. Lanolin a urea, které jsou obsaženy v krému, intenzivně hydratují a zvláčňují pokožku. Keratinový komplex urychluje samoregenerační proces kůže. Krém ulevuje od bolesti a zabraňuje infekci. Krém má jemné složení, které je vhodné i pro diabetiky. Tady je cena přehled obchodů, kde se dá tento krém na rozpraskané paty koupit: www.zbozi.cz/?q=Kr%C…
Nebo ještě taky funguje léčivý krém na rozpraskanou kůži Just krém na nohy. Jeho cena je zde: www.zbozi-kosmetika.…

Zdroj: diskuze Zabaly na popraskané nohy

Eroze zubní skloviny

Eroze zubní skloviny se vyskytuje stále častěji, hlavně mezi mladými dospělými. Od počátku 21. století je výskyt eroze zubní skloviny na vzestupu, a to především v důsledku stále častější konzumace potravin a nápojů s vysokým obsahem kyselin. Kyseliny změkčují ochranný povrch zubu a zanechávají ho náchylnější k dalšímu opotřebení abrazí a atricí. Sliny působí sice jako přirozený pufr při erozi zubní skloviny, protože regulují pH, ale pokud jsou kyseliny přítomny velmi často, není ochranná reakce dostatečně rychlá. Zatímco změkčení zubní skloviny je reverzibilní, ztráta skloviny je již změnou nevratnou. Vzhledem k této skutečnosti je zásadní aktivní přístup k prevenci i k řešení tohoto problému. Eroze zubní skloviny vzniká tak, že kyseliny obsažené v potravinách a nápojích nejprve změkčí povrch zubu a následně dochází k pomalému a postupnému stírání zubní skloviny. Je-li zubní sklovina změkčena kyselinami, má i běžný podnět, jakým je čištění zubů, silně abrazivní účinek. Postupem času muže dojít k odhalení dentinu a následným změnám tvaru zubu a jeho struktury.

Zdroj: Zubní sklovina

Fluorid

Fluorid je užitečná prevence proti zubnímu kazu, ale nadměrné množství fluoridu může způsobit zdravotní problémy (smaltová fluoróza). Tento stav se objevuje u dětí a způsobuje závady skloviny zubů. Děti s fluorózou skloviny mohou mít problémy, pokud nekontrolovaně používají doplňky s obsahem fluoridu. Také polykání zubní pasty s obsahem fluoridu zvyšuje šanci na vznik smaltové fluorózy. Většina dětí má mírné příznaky, které nejsou důvodem k obavám, ale objevují se i vážnější případy, kdy se zuby zabarví a těžko se vrací jejich původní barva.

Zdroj: Eroze a restaurování zubní skloviny

Co způsobuje erozi skloviny?

Zubní eroze vznikne působením kyseliny na povrch zubů. Možné faktory způsobující erozi zubní skloviny:

  • nadměrná konzumace nealkoholických nápojů (vysoká hladina kyseliny fosforečné a citronové);
  • ovocné nápoje, protože některé kyseliny obsažené v ovocných nápojích jsou erozivní více než kyseliny v ústech;
  • suchost v ústech nebo nízký průtok slin (xerostomie);
  • vysoký obsah cukru nebo škrobu;
  • acidní refluxní choroba;
  • gastrointestinální potíže;
  • genetika;
  • environmentální faktory, jako je tření, opotřebení, zastarání, stres a koroze.

Zdroj: Eroze a restaurování zubní skloviny

Obnova a regenerace zubní skloviny

Obnova a regenerace zubní skloviny je možná pomocí remineralizace. Vápník a fosfát ve slinách a biofilmu umožňují obnovu části ztraceného obsahu minerálů ve sklovině. V některých případech lze počínající bílou sklovinnou lézi plně remineralizovat a rekonstruovat sklovinu do normálního vzhledu, v jiných případech je možné lézi remineralizovat a zastavit, ale na sklovině zůstane bílá skvrna jako „jizva“. Povrch skloviny je intaktní a umožňuje pronikání remineralizačních iontů (to znamená, že je povrch propustný). Extrémně vysoké koncentrace vápníku a fosfátu v zubní kutikule však mohou mít naopak na kvalitu remineralizace nepříznivý vliv. Vysoké koncentrace podporují vznik kalcium-fosfátových minerálních fází na povrchu skloviny, čímž se snižuje její propustnost a omezuje remineralizace podpovrchové skloviny. Samotná remineralizace izolovaných bílých sklovinných lézí ale – bez ohledu na úspěšnost – neřeší vznik zubního kazu coby onemocnění dutiny ústní.

Zdroj: Zubní sklovina

Léčba popraskaných koutků úst

Nejúčinnějším lékem na popraskané koutky je udržet je suché a vláčné. Pokud jsou popraskané koutky doprovázeny i kvasinkovou infekcí, která se projevuje moučnými usazeninami v koutcích, tak je vhodné použít antimykotické masti například Clotrimazol mast. Vhodná je také zinková pasta anebo pro udržení vláčnosti rtů lékařská vazelína.

Jestliže jsou popraskané koutky úst způsobeny infekcí v ústech, tak i po jejich vyléčení bude probíhat častá recidiva, dokud se nevyléčí primární příčina, například stomatitida pod protézami. Ta se nejlépe vyléčí pomocí výplachů chlorhexidinem. V chlohexidinu můžeme nechat přes noc také vyčistit zubní protézu.

Pokud jsou popraskané koutky způsobeny přemírou alkoholu nebo nedostatkem vitamínů B, tak je velice účinným pomocníkem lék riboflavin, což je vitamín B2.

Zdroj: Časté praskání ústních koutků

Projevy

Prasklé žilky v obličeji se vyskytují jednotlivě nebo ve shlucích a tvoří nehezké mapy v obličeji. Můžete však zmírnit jejich viditelnost, když se vyvarujete kouření, pití alkoholu, nezdravého životního stylu a vystavování pleti UV záření nebo mrazu bez ochrany pleti. Rovněž není vhodné navštěvovat sauny a solária.

Zde se můžete podívat, jak vypadají popraskané žilky v obličeji.

Zdroj: Rady babiček na popraskané žilky na nose


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP