Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OSTEOFYTY NA KYCLI

OBSAH

Heberdenova artróza

Heberdenovy uzly jsou zhrublé druhé mezičlánkové klouby prstů ruky DIP kostními výrůstky – osteofyty. Jedná se o druh kloubní deformace při artróze, mnohdy s dědičným výskytem. Postihuje ženy asi 10x častěji než muže. Někdy se výskyt Heberdenovy artrózy označuje jako Heberdenova polyartróza.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Diskuze

V diskuzi ARTRÓZA KYČLE KOXARTROZA 3 STUPNĚ MÁM OSTEOFYTY A ZŮŽENOU JAMKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel staněk.

mám danou diagnozu koxartrozu 3.stupně mám osteofyty a zůženou jamku je to ve stádiu operačním .takže jiná léčba už není dostupná děkuji za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Artróza kyčle koxartroza 3 stupně mám osteofyty a zůženou jamku

Artróza kyčle – přenesená bolest

Při tomto onemocnění v kyčelním kloubu nevzniká zánětlivé ložisko. Koxartróza je degenerativní onemocnění, které je charakteristické postupným opotřebováváním kloubních struktur, zprvu hlavně chrupavky. Chrupavka kyčelního kloubu se ztenčuje, tuhne a křehne, až zcela zmizí. Kosti stýkající se v kloubu zůstávají odhalené a nechráněné a vyrůstají na nich výstupky, které nazýváme osteofyty. Osteofyty jsou dobře vidět na rentgenových snímcích a podle jejich přítomnosti a velikosti se hodnotí stupeň postižení kloubu. Tím, jak se kosti a výstupky o sebe třou, dochází k dráždění okolních nervů a vzniká bolest. V nejtěžších stadiích pak zcela zaniká kloubní štěrbina a kloub se stává nepohyblivým.

Bolest vystřelující převážně do kyčlí je prvním jasným příznakem koxartrózy. Bolesti se zpočátku objevují jen při větší zátěži kloubu, případně mají takzvaný startovací charakter – kyčle bolí při začátku chůze, ale pak bolest odezní. Četnost bolestivých stavů se s postupem onemocnění zvyšuje, v konečné fázi se vyskytují i v klidu. Dalším příznakem je ztuhlost postiženého kloubu, což pacient zaznamená hlavně ráno, když má vstát z postele, nebo při jakékoli změně polohy i během dne. Brzy se hlásí i omezení pohybu v kyčli, které může končit až celkovou ztrátou pohybové funkce – kloub je nestabilní, zatuhlý a nejde jej nijak rozhýbat. Typicky následuje zkrácení celé příslušné dolní končetiny oproti druhé, jejíž kyčel je zdravá. V konečné fázi se rozvíjí deformity kyčelního kloubu, které jsou dobře patrné na rentgenových snímcích.

Přestože artróza není zánětlivé postižení kloubu, může zánět koxartrózu občas zkomplikovat. Pak mluvíme o takzvané aktivované artróze a rozumíme tím akutní zhoršení obtíží spojené s otoky kyčelního kloubu. Kůže je na dotyk teplá a napjatá a kloub je na pohled zarudlý a opuchlý, což je způsobeno městnáním nadměrného množství kloubní tekutiny uvnitř kloubu.

Zdroj: Artróza kyčle

Diskuze

V diskuzi ČESKÝ ROZHLAS BRNO OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radek Kainer.

Chtěl jsem se zeptat,jestli nevydal otec pleskač nějakou knížku,nebo publikaci?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana.

Dozvěděla jsem se, že užíváním kostival.kořene mletého lze léčit osteofyty,někdy až k úplnému vymizení.Zároveň mi bylo řečeno,že kostival kořen mletý je vlastně jedovatý.Ráda bych se dozvěděla pravdivé informace od odborníka.Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Český rozhlas brno otec pleskač

Osteofyt na ruce

Jako osteofyty se označují výrůstky. Jedná se o degenerativní změny vznikající mechanickou zátěží v průběhu života, přičemž dochází k degeneraci chrupavčitých částí kloubů. Osteofyt je kostní výrůstek vycházející z okostice (periostu). Většinou je reaktivního charakteru, například u kloubů postižených artrózou.

Zdroj: Bulka na kloubu prstu

Diskuze

V diskuzi MD GUNA INJEKCE KOUPIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava Kuldová.

Dobrý den,

prosím o radu, kde bych mohla koupit injekce Guna MD-HIP.

Moc děkuji a přeji pěkný den

M.Kuldová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kristina.

Dobrý den, momentálně se léčím na bolest bederní páteře -byl mě přiznaný před několika měsíci ČID I.stupně. Na RTG kyčlí byla zjištěna artróza - pravý kyčel 3.stupeň (dle MUDr.ortopeda 2+), levá kyčel 2 stupeň....RTG starý asi 10 měsíců. Momentálně pociťuji bolestivost v pravé kyčli, před 10 měsíci jsem bolest pravé kyčle nepociťovala. Mám zájem o MD kolagenové injekce. Prosím o radu, kde se dají koupit a jaká je cena. Děkuji za informaci. S pozdravem K. Valentová

Zdroj: diskuze Md guna injekce koupit

Možné příčiny bolesti kyčlí

Bolest kyčle nám ukazuje, že něco není v pořádku. Za bolestmi kyčelního kloubu může stát některá z níže uvedených příčin:

  • dlouhodobé přetěžování kloubů – velmi časté u těžce pracujících lidí a u sportovců
  • koxartróza – dochází až k omezení hybnosti; bolest často vystřeluje jakoby do třísel
  • dysplazie kyčlí
  • luxace kyčle
  • Perthesova choroba
  • artróza – dochází k úbytku chrupavčité tkáně v kloubu

Léčba se bude lišit podle toho, jaká je příčina těchto bolestí. V léčbě se využívá odlehčení kyčlím. Používají se také přípravky na podporu chrupavčité tkáně. Na začátku se často volí konzervativní léčba, ale v některých případech může být jediným řešením výměna kyčelního kloubu.

Další příčinou bolestí kyčelního kloubu je úraz, řídnutí kostí, nádor anebo zánět.

Zdroj: Bolavé kyčle

Diskuze

V diskuzi BOULE POD KŮŽÍ NA BRISE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobry den, cetla jsem Vas prispevek, me fence zlateho retrivra se asi pred 4 lety udelala boule u zadecku a v soucasne dobe ma bouli na kycli a na kotniku, ted se ji dela mezu brisky packy (noha kde jsou bulky) byla jsem u vetrrinaru dvou, bylo mi receno, ze jsou to tukove boulicky. Nemizi, ale rozmnozuji se. Mohla bych Vas pozadat o jakou masticku se jedna? Pomohla Vam? Budu rada za jakoukoliv radu, reakci.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr Mikulec.

Zakoupíte krušinu olšovou-kůra/ latin.frangula alnus/,třezalku a měsíček , 1/2 kostky vepřového sádla cca 125g. Na pánvi rozpustíme sádlo na mírném ohni, aby se nepřepálilo, do něho nasypeme 34 g krušiny a toto pomalu vaříme na mírném ohni 1 hod.tak, aby sádlo s bylinou jen mírně probublávalo, pomalu jemně mícháme, když by se vám zdálo, že je sádla málo můžete malinko přidat, tak aby se krušina v sádle vařila a ne smažila.!! 1 minutu před koncem vaření přisypete 17g třezalky a 17 g měsíčku, a mícháte a vaříte 1 min. Pak odstavte a pánev přikryjte poklicí a nechejte stát přes noc/ asi 12hod./ Druhý den opět zahřejete tak, aby toto vše bylo tekuté a přecedíte přes nějaké plátno nebo hustý cedník do uzaviratelné nádobky- nejlépe skleněné/ např. od přesnídávky nebo od krému,od džemu./ Po vychládnutí a ztuhnutí je mast hotová.Skladujte v chladnu ale nemrazit, nejlépe dole v lednici. Vtírejte 3x denně do kůže.,/ přímo na bulku/ nejlépe jemně oholené, aby se mast dobře vstřebala. Vtírejte tak dlouho až uvidíte znatelné zmenšování bulky, až do úplného vymizení - u nás to trvalo asi 1 měsíc a už je to rok a nic dalšího se neobjevilo. Pokud to je opravdu lipom/nezhoubný tukový nádorek/, mělo by to účinkovat, pokud je to ovšem jiný typ nádorového bujení, účinkovat to zřejmě nebude. Ale veterinář to pozná, pokud udělá sono těchto bouliček.My jsme nejprve prošli sonem a pak teprve jsme aplikovali tuto mastičku.Držíme všechny palce, ať je to jen lipom a ať se zdaří celá procedůra.

Zdroj: diskuze Boule pod kůží na brise

Co znamená bolest kyčle při ležení

Bolest je vždycky signálem, který nás má upozornit, že v našem organismu není něco v pořádku. Bolest kyčlí v žádném případě normální není. Je důležité navštívit lékaře, který zjistí příčinu onemocnění.

Zdroj: Bolavé kyčle

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kocourek Antonín.

Mám problémy s kyčlí a kolenem. Bohužel na operaci kyčelního kloubu nemůžu jít k vůli léčení plícní embolii a beru prášek Pradaxa 150 2x denně a ani nevím,za jak dlouho bude možné na výměnu kyčelního klubu jít. Bohužel bolest v kyčli i koleně je někdy velmi značná a proto si pomáhám práškem proti bolesti Ibubrufenem Dr. Max. 400 mg. Většinou beru 2 prášky najednou,někdy i 2x denně z časovým odstupem min 4 hodiny od sebe Tyto beru nejméně 4 hodiny po prášku Pradaxa.Jen nevím,zda tyty dva léky se neovlivnují a nezhoršují můj zdravotní stav. Děkuji za informace.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ibuprofen je skvělý lék proti nahodilé bolesti, ale když se užívá dlouhodobě a ve vyšších dávkách, tak má vážné nežádoucí účinky na srdce a na zažívací trakt. Proti bolesti ve vašem případě bude lepší použít léky, které jsou na lékařský předpis. Stavte se co nejdřív u svého ortopeda a dohodněte se s ním na vhodnější léčbě bolesti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa - nežádoucí účinky

Koxartróza nespecifické projevy

Mezi první příznaky rozvíjející se koxartrózy patří bolestivost v oblasti kyčelního kloubu, která se projevuje ve třísle. Tato bolest se objevuje nejprve po zátěži, nebo můžeme pozorovat takzvané startovací bolesti, které se projevují při začátku chůze a po rozejití ustupují. V těžších stadiích jsou bolesti při každém kroku a u těch nejtěžších jsou i klidové. Postupně dochází k omezení pohybů v kyčli, kde se nejprve omezují rotace, abdukce a addukce. Na posledním místě dochází k omezení flexe (ohnutí) v kyčli. Při těžkých stadiích, kdy dochází k destrukci hlavice kosti stehenní, může nastat až ztuhnutí pohybů v kyčelním kloubu a zkrácení dolní končetiny. Nález se hodnotí na RTG snímcích, kde v prvních stadiích dochází ke snížení kloubní štěrbiny v důsledku destrukce chrupavky, u těžších stadií k tvorbě nárůstků (osteofytů) a u nejtěžších stadií k destrukci kloubu.

Zdroj: Koxartróza

Diskuze

V diskuzi ZA JAK DLOUHO MŮŽETE DO LÁZNÍ PO OPERACI ZAD A KYČLÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše Hercíková.

Dobrý den ,bylo mi řečeno od obvodni lěkařky ,ža do roka po operaci kyčle..známá mi tvrdí ,že pouze půl roku ,u ní jde o páteř...děkuji MILUŠE

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Za jak dlouho můžete do lázní po operaci zad a kyčlí

Cviky proti bolesti kyčle

Jóga dokáže zázraky. Pokud se jí budete pravidelně věnovat, budete se velmi brzy cítit opravdu skvěle. V těchto videích se dozvíte, jak provádět cviky na uvolnění kyčlí i křížového svalstva. Začněte myslet na něco příjemného a pusťte se do cvičení.

Zdroj: Bolavé kyčle

Poradna

V naší poradně s názvem COXATROSA 2 STUPNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Kakosova.

Dobrý den,prosím i sdělení od kterého stupně je možné dostat na Coxatrosu kyčlí plně hrazené lázně.Dekuji předem za odpověď MK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U coxatrosi kyčlí je možné předepsat plně hrazené lázně, ale jen za podmínek, že se jedná o minimálně 2. stupeň typu B, a zároveň u pacienta již proběhla předchozí rehabilitace.
Lázně by měl předepsat ošetřující lékař, nebo ortoped. Veškerá rozhodnutí o poukazech na lázně pak pojišťovna řeší individuálně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Coxatrosa 2 stupne

Kolagenové injekce do kolene

Kolagenové injekce se používají nejen na kolena. Níže si můžete přečíst všechny indikace.

Klouby, svaly:

  • bolesti velkých i malých kloubů, artróza a další degenerativní změny;
  • zánětlivá onemocnění (například revmatoidní artritida a postižení drobných kloubů na rukou);
  • rhizartróza palce ruky, epikondylitidy (tenisový loket);
  • po opakovaných luxacích;
  • syndrom karpálního tunelu, syndrom rotátorové manžety, syndrom zamrzlého ramene;
  • postižení menisků kloubů, po traumatickém poranění zkřížených nebo kolaterálních vazů kolene;
  • bolesti plosek nohou, halluxy, bolesti SI (sakroiliakální syndrom).
Páteř:
  • bolesti páteře a zad při kostních výrůstcích na páteři (osteofyty);
  • bolesti krční, hrudní a bederní páteře z vadného držení;
  • postižení kloubů obratlů, onemocnění a degenerace plotének, kořenové bolesti;
  • kostosternální bolest (bolest žeber při jejich napojení na hrudní kost);
  • skolióza;
  • osteoporóza (řídnutí kostí).
Obličej:
  • neuralgie lícního nervu;
  • bolesti temporomandibulárního (čelistního) kloubu.
Obecně při onemocnění:
  • dermatomyozitida;
  • nespecifická difúzní bolest;
  • podpůrná léčba po chirurgických zákrocích na kloubech;
  • sekundární bolest při autoimunitním onemocnění, při nádorovém onemocnění;
  • po operaci výhřezu ploténky, po dlouhé imobilizaci;
  • zpomalení fyziologického stárnutí tkání.

Cena kolagenových injekcí

Kolagenové injekce nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami. Ideální je absolvovat kúru 10 kolagenových injekcí, nicméně záleží na typu problému a doporučení lékaře. Standardním protokolem je použití jedné až dvou ampulek 2−3x týdně po dobu prvních dvou týdnů podle závažnosti a klinického stavu a následně jedno ošetření týdně až do úlevy od bolesti. Úleva od bolesti se obvykle dostavuje po prvním až třetím ošetření.

Cena aplikace GUNA MD je cca 300 Kč.

Zdroj: Kolagenové injekce na bolest

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ KONTAKT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Náplavová.

Vážený otče
mám na Vás prosbu o pomoc při odstranění vody v těle která se tvoří
mému 94 letému tatínkovi. Dle lékařů je to důsledkem srdce ,které již v jeho
věku tak dobře nepracuje. Na odvodnění mu předepsal pan doktor furon a
na ředění trombex . Tento lék dostal po lehké mozkové příhodě. Jinak je tatínek
zdráv a ráda bych mu nějak pomohla. Vařím mu čaj z kopřiva a přesličky ale
moc to nezabírá.
Moc Vám děkuji za radu .
Pán Bůh ať Vám žehná.
Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel O. Antoš.

Dobry den otče.
Moc Vas prosim o radu -navod - recept jak postupovat při artroze 3st.v kolenou a 2st v kyčli.Operace bych nezvladl.Dekuji a přeji pekny den.

Zdroj: diskuze Otec pleskač kontakt

Z jaké příčiny kyčle bolí

V případě problémů s kyčlemi se začínají objevovat bolesti kyčlí. Na začátku se často jedná pouze o občasné bolesti, které se často objevují po námaze (práce na zahrádce, sport a podobně). Může se také jednat o stálé bolesti, které nás trápí během celého dne. U někoho se mohou bolesti začít objevovat například až poté, co ujde určitou vzdálenost.

Zdroj: Bolavé kyčle

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA NEBO WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gutlébetová Lubomíra.

Je mi 81 let, kardiolog mi vyměnil Warfarin za PRADAXU 110 mg. Mám artrozu obou kyčlí a kolen. Prosím Vás o Vaše doporučení, která analgetika mohu při užívání
PRADAXY brát. Předem Vám děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léčba Pradaxou je v podstatě za odměnu, protože oproti Warfarinu nemusíte držet žádnou dietu, ale jeden háček to má, a tím je velmi omezená možnost léčby bolesti volně prodejnými léky. Při Pradaxe můžete na bolest použít pouze paracetamol (Paralen). Maximální dávka paracetamolu může být 4 gramy za den, což je 8 tablet. Ale nezoufejte, protože na bolest existují další silnější léky vázané na předpis. Dohodněte se s lékařem, od kterého máte Pradaxu, aby vám předepsal vhodný lék na bolest.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa nebo warfarin

Tvorba vápenatých usazenin

Vápenaté usazeniny jsou z počátku malými krystaly, které se hromadí v jedné, nebo více oblastech těla. Vápenaté usazeniny se obvykle objevují na lokti, rameni, patě nebo kyčli. S menší pravděpodobností se tvoří na rovných kostech, jako je holenní kost nebo vřetenní kost. Také se minimálně tvoří na dlouhých rovných kostech nohou či paží.

Zdroj: Vznik vápenatých usazenin

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAVÉ KYČLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nada Hlavsova.

Už asi rok mě bolí pravá kyčel při delší chůzí,ale co mě vadí víc,je bolest při spánku na boku.Dělali mi rentgen kyčlí a lékař řekl, že kyčel je v pořádku,že by to mohly být vazy.Léčím se s řídnutím kostí,co s tím? Pohyb mám ,nejsem tlustá,vážím 67 kg, měřím 168 cm,je mi 71 let

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Spánek na boku není zrovna ideální, jenže co dělat, když na zádech neusnete. Pro spáče na boku je vhodné používat polštář mezi kolena. Ideální tvar je válec 150×50 cm a nebo úplná špička je polštář ve tvaru číslice 7. Jak takové polštáře vypadají a kolik stojí můžete vidět zde: www.zbozi.cz/hledej/…
Také cvičte pilates. Návod je zde www.youtube.com/resu…
Choďte plavat.
Vyzkoušejte návštěvu ještě nějakého dalšího ortopeda. Více hlav, více ví. Dle pravidel úhrad z veřejného zdravotního pojištění máte nárok na vyšetření u druhého lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolavé kyčle

Bolavá kyčel

Nejčastěji se bolest kyčlí vyskytuje u artrózy. Artróza (osteoartróza) je bolestivé onemocnění kloubů, které velmi často postihuje lidi zhruba od 50 let věku. Statistiky hovoří až o 80 %, s věkem nárůst onemocnění ještě stoupá. Neznamená to však, že artrotickými příznaky nemohou trpět i lidé podstatně mladší. Artrózou jsou postiženy nejčastěji velké klouby, páteř a některé malé klouby rukou. Nemoc se projevuje nejen bolestí, ale i omezením funkčnosti kloubů. Léčba artrózy kyčelního kloubu je často chirurgická ve smyslu osteotomie či totální endoprotézy kyčelního kloubu. Lehčí stupně artrózy kyčelního kloubu lze zvládnout pomocí medikamentů a rehabilitace. Více se o této problematice dozvíte zde: https://www.ceskaordinace.cz/artroza-kycle-ckr-1056-9386.html

V těhotenství se bolest kyčle obvykle vyskytuje až ve třetím trimestru, ale může se objevit i dříve. Do jisté míry je přirozená, ale může být způsobena i zhoršením předchozích, i nerozpoznaných, zdravotních problémů vlivem těhotenských změn v organismu ženy. Na bolest kyčlí má vliv především nárůst tělesné hmotnosti, oslabení břišního a zádového svalstva, utlačení nervů a vyšší hladiny hormonů (estrogeny, progesteron a relaxin). V důsledku působení uvedených hormonů dochází k prosáknutí vazů a kloubních pouzder a rozvolnění kloubů. Ke konci těhotenství se rozšiřuje pánev, povoluje stydká spona, otevírá se porodní kanál a žena používá při pohybu takzvanou kachní chůzi. Pro těhotnou ženu může být především v posledních měsících pohodlné spaní s kojícím polštářem mezi koleny. Vhodnou volbou bývá i cvičení pro těhotné, jedná se o protahování a jemné posilování. Některým těhotným ženám pomáhá nošení těhotenského pásu z pružného materiálu, který podpírá rostoucí bříško.

U některých žen pokračuje bolest kyčlí také po porodu, kdy se trápí s nabranými kily během těhotenství. Klouby neunesou silnou zátěž a začínají vypovídat svou službu. Aby žena předešla operaci a novému umělému kyčelnímu kloubu, měla by se nad svou životosprávou zamyslet. Důležité je začít zdravě a správně jíst, mít dostatek pohybu, který odpovídá věku a zdravotním možnostem ženy. Z oblasti sportu je vhodný například nordic walking, který při chůzi s hůlkami tolik nezatěžuje klouby, dále jízda na kole nebo plavání.

Bolest kyčlí se nevyhýbá ani dětem. Děti může trápit bolest kyčle nejčastěji v předškolním věku, kdy dítě rychle roste a objevují se růstové bolesti. Bolest kyčlí v mladém věku se vyskytuje v případě, že se dostavilo onemocnění nebo vrozená vada, kterou je zapotřebí konzultovat s odborníkem, tedy ortopedem.

Zdroj: Bolavé kyčle

Bylinky na sedací nerv

Na zánět sedacího nervu je velmi vhodná kopřiva. Čerstvou kopřivou přejíždějte po noze od kotníku po vnější straně nahoru až ke kyčli a zpět 2x, pak po zadní straně nohy až k patě 2x, nakonec přejeďte po hýždích a bedrech. Dále se doporučuje jarní kúra z kopřivy, což znamená vypít až 2 litry kopřivového čaje denně. Ten si připravíte tak, že 2 lžičky sušených listů kopřivy necháte louhovat ve ¼ l vroucí vody po dobu 5 až 10 minut. Tento čaj můžete dochutit limetkou a medem.

Zdroj: Zánět sedacího nervu

Botox na artritidu

Jako další možné využití botoxu se jeví využití jeho účinků ke snížení bolesti artritidy v rameni, koleni či kyčli. Aplikace malých dávek botoxu do specifických svalů blokuje chemické signály, které způsobují omezení pohyblivosti svalů. Některé studie potvrzují slibné výsledky, kdy došlo ke zmírnění bolesti artritidy. Ale nebylo stoprocentně potvrzeno, zda za to může opravdu jen botox. Tyto výzkumy stále pokračují, ale jsou zde i ověřené možnosti léčby, které zahrnují cvičení, snížení váhy a medikamentózní léčbu.

Zdroj: Použití botoxu v medicíně

Zdravotní problémy

Francouzský buldoček mívá v létě problémy s dýcháním, proto mu vyhovují spíše krátké procházky stínem. Také slzí, sípe a často i chrápe. Francouzské buldočky občas může potrápit alergie a částečně dědičná dysplazie kyčlí a plísňové onemocnění kůže. Kvůli typickému výrazu ve tváři a krátkému čumáku se občas vyskytuje brachycephalický syndrom, který způsobuje problémy se zablokováním dýchacích cest. U plemene se občas objevuje malformace obratlů nebo se rodí štěňata s rozštěpem patra. Nemoci spojené s obezitou se u tohoto plemene vyskytují hojně, převážně pak choroby kloubů a páteře.

Zdroj: Jak správně krmit francouzského buldočka

Rentgen kyčlí psů

Objektivní posouzení dysplazie lze provést je rentgenologickým vyšetřením, proto vždy, když máte podezření na dysplazii u svého psa, musíte k veterináři se psem přijít. Veterinář bude chtít nejdříve vidět, jak váš pes chodí, běhá, vstává. Bude pohybovat nohama, aby posoudil, jaká je maximální možnost pohybu a bolestivost při některých pozicích.

Rentgenologické vyšetření se provádí nejdříve zhruba v měsíci, kdy pes dosáhne 1 roku. Posouzení ve věku 4.–11. měsíce není možné, protože cca u 20 % testovaných zvířat se dysplazie ještě může změnit. A to buď k horšímu, nebo k lepšímu.

Minimální věk pro posouzení snímků na vyhodnocení dysplazie je 12, 18 nebo 24 měsíců, podle plemene a požadavků chovatelského klubu. Vyšší věk platí zejména pro psy velkého a obřího vzrůstu.

V dnešní době je dostupnost rentgenového vyšetření vysoká, protože mnoho veterinárních lékařů již vlastní rentgenové zařízení.

Cena vyšetření DKK za použití rentgenového přístroje se pohybuje kolem 1 500 korun, ale liší se dle jednotlivých veterinárních lékařů.

Zdroj: DKK

Cviky

První cvik – dvě varianty

  • A: Lehneme si na kraj postele na bok tak, aby nohy přesahovaly ven přes postel. Spodní nohu ležící na posteli pokrčíme co nejvíce v koleni i v kyčli. Horní nohu, která visí natažená přes postel, lehce zvedneme vzhůru – stačí 30 cm na 3–5 sekund.
  • B: Zvednutou nohu necháme padat dolů. Snažíme se přitom uvolnit tah, který cítíme přes kyčelní kloub na boku těla. V této poloze se při výdechu snažíme vydržet 10 sekund. Dáváme si pozor na to, abychom nevytáčeli špičku dovnitř. Cvičíme čtyřikrát na jednu a pak čtyřikrát na druhou stranu.

Druhý cvik – dvě varianty

  • A: Lehneme si na bok, zády úplně na hranu postele. Tentokrát cvičíme a uvolňujeme kyčel, na které ležíme. Spodní nohu pokrčíme v koleni, takže spodní část nohy směřuje ven z postele. Z této polohy necháme nohu spadnout dolů pod úroveň postele. Cítíme, že svaly v oblasti kyčlí táhnou, to je v pořádku, ale nesmí bolet.
  • B: Spodní nohu lehce nadzvedneme a 10 sekund nahoře držíme. S výdechem necháme nohu pomalu spadnout dolů a opět v této poloze 10 sekund setrváme. Snažíme se o uvolnění a procítění svalů v oblasti kyčle. Cvičíme čtyřikrát na jednu a pak totéž na druhou stranu.

Třetí cvik – dvě varianty

  • A: Stojíme rovně čelem ke zdi. Jednu nohu položíme celým chodidlem na židli, cvičit budeme kyčel druhé nohy, stojící na zemi. V této poloze se nadechneme.
  • B: Opatrně posuneme celé tělo směrem dopředu. Snažíme se o protažení třísla nohy, která stojí na zemi. Pohyb těla dopředu jde tak daleko, dokud necítíme tlak v oblasti třísla. V této poloze vydechneme a vydržíme 10 sekund. Cvičíme čtyřikrát na jednu a čtyřikrát na druhou stranu.

Čtvrtý cvik

Lehneme si na záda na tvrdou podložku. Ohnutým kolenem se pokusíme dotknout hrudi. Zůstaneme v této poloze okolo 5 vteřin. Opačnou nohu maximálně protáhneme tak, aby koleno zůstalo na podložce. Vrátíme se do počáteční polohy a uvolníme se. Cvičení zopakujeme s druhou nohou.

Pátý cvik

Sedneme si rovně na židli, opřeme se o ruce. Ohnutým kolenem se pokusíme dotknout hrudi. Zůstaneme v této poloze okolo 5 vteřin. Pomalu vrátíme nohu do počáteční polohy a uvolníme se. Cvičení zopakujeme s druhou nohou.

Šestý cvik

Lehneme si na břicho s nataženýma nohama. Vytaženou nohu co nejvíce zvedneme nad podložku. Zůstaneme v této poloze 5 vteřin. Vrátíme se do počáteční polohy a uvolníme se. Cvičení zopakujeme s druhou nohou.

Sedmý cvik

Lehneme si na záda s lehce roztaženýma a nataženýma nohama. Vytaženou nohu otáčíme z kyčle směrem dovnitř nebo směrem ven. Zůstane v této poloze 5 vteřin. Neohýbáme koleno ani nepohybujeme horní částí těla.

Zdroj: Artróza kyčle


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP