Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OTEKLÉ KLOUBY NA PRSTECH RUKY

OBSAH

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadá otok prstů na ruce.

Zdroj: Oteklé klouby prstů na ruce

Diskuze

V diskuzi ZANET ŠLACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Dobrý den.chtěla by sem se zeptat mam zánět slach na leve noze u kloubů. Mužů to lecit aji visnovou masti? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Sochová.

Dobrý den. Prosím Vás o radu. Mám asi 10 dní oteklé klouby na rukou, občas jsou horké, ale strašně bolestivé. Oteklé mám i obě zápěstí. Potom se mi přidala bolest celé ruky, nemohla jsem s ní pohnout na žádnou stranu ani 1 cm. Největší bolest je v horní části pod ramenem. Bolest přes den trochu ustoupí. Lékař mi nabral krev a moč do laborky. Byla jsem na rtg prstů- rukou. Čekám na vyhodnocení o jakou diagnozu se jedná. Dostala jsem Movalis, mám jich po jednom užít asi 10 kusů. Dále Heparoid mast a Framykoin mast. Já jsem si koupila ještě Olfen gel. Dočetla jsem se, že je potřeba ještě vitamín D, vápník a Můžete mi poradit, co je ještě dobré a o jakou diagnozu se asi jedná?

Zdroj: diskuze Zanet šlach

Výrůstky na kloubech prstů ruky

Tvrdé, artrotické ztluštění distálních kloubů se označuje jako Heberdenovy uzly, podobné postižení proximálních interfalangeálních kloubů pak jako Bouchardovy uzly. Na těchto drobných kloubech prstů mohou být dále patrné i osové deformity (desaxace). Klouby rukou jsou v aktivním stadiu oteklé a bolestivé na pohmat, mohou být i lehce zarudlé. Jelikož ruka slouží jako pracovní nástroj, toto postižení se především projevuje při ručních pracích, a to nejen při těžké manuální práci, ale i při běžných denních činnostech. Těmito problémy jsou opět častěji postiženy ženy.

Léčba je převážně operativní, u postižení Bouchardovými uzly je možno odstranit výrůstky a poškozený kloub nahradit umělým implantátem.

Heberdenovy uzly

U postižení Heberdenovými uzly se provádí zpevnění kloubu, kdy se odstraňují výrůstky a upravuje se i osová deformita.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Poradna

V naší poradně s názvem BRNĚNÍ RUKY A PRSTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Bolí mě 3 prsty a občas nejdou vrátít do původního stavu narovnat co to může prosím být.Dělá mi to po pádu.děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemožnost samostatného návratu prstů do vzpřímené polohy může mít mnoho příčin, přičemž každá vyžaduje jinou léčbu. Například pádem mohly být poraněné klouby na prstech nebo šlachy. Nebo u vás může probíhat onemocnění karpálních tunelů. Přesnou diagnózu se dozvíte v ordinaci ortopéda, který vám poskytne bližší objasnění vašich obtíží a doporučí vám vhodnou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pravá ruka

Co se s tím dá dělat

Vždy je nutné zjistit příčinu a zahájit vhodnou léčbu. Pokud nepřinese aplikovaná léčba žádoucí výsledky, zahajuje se místní léčba za použití gelů, mastí a analgetik. Při nedostatečném efektu analgetik pak nastupují takzvaná nesteroidní antirevmatika. O použití konkrétního medikamentu je vhodné se poradit s odborníkem.

Zdroj: Oteklé klouby prstů na ruce

Diskuze

V diskuzi TMAVÉ KLOUBY NA RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucka.

dobrý den, dnes jsem si všimla, že mám docela tmavé klouby na prstech na rukách. A nevím, co to může být, nebo jestli je to normální ? Děkuji předem za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tmavé klouby na rukou

Heberdenova artróza

Heberdenovy uzly jsou zhrublé druhé mezičlánkové klouby prstů ruky DIP kostními výrůstky – osteofyty. Jedná se o druh kloubní deformace při artróze, mnohdy s dědičným výskytem. Postihuje ženy asi 10x častěji než muže. Někdy se výskyt Heberdenovy artrózy označuje jako Heberdenova polyartróza.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Poradna

V naší poradně s názvem SNÍŽENÁ CITLIVOST PRSTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Hezký den.
Tři dny mám sníženou citlivost v prstech levé ruky (jsem levák). Cítím mravenčení v malíčku a prsteníčku. Může jít také o syndrom karpálního tunelu? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Spíše bych zde viděl ortopedickou příčinu a to na celé cestě nervů těchto dvou prstů. Nejčastěji bývá ložisko problému blízko páteře (krční, hrudní), lopatky a nebo ramene. Uvolnění těchto míst cílenou reflexní masáží uleví i od pocitu necitlivosti malíčku a prsteníčku. Vyhledejte ortopeda a poraďte se s ním co dál dělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Snížená citlivost prstů

Bolesti kloubů na ruce

Bolesti a otoky kloubů způsobují zpravidla větší či menší omezení jejich funkce. Tyto nepříjemné projevy jsou tedy obvykle důvodem k návštěvě lékaře. Ten stanovuje postup se zaměřením na zjištění příčiny příznaků a stanovuje diagnózu podle anamnézy, klinického vyšetření a rentgenových snímků. Mimochodem také využívá laboratorních vyšetření z krve, aby byl schopen odlišit zánětlivé a nezánětlivé onemocnění.

Zdroj: Oteklé klouby prstů na ruce

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA OTEKLÉ RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Holubková Jiřina.

Dobrý den,
jak léčit otok ruky jsem se už dočetla, jen bych chtěla vědět, kdy s léčbou začít. Jsem 11 dní po ATB, ruka nebolí , je mírně zarudlá / k večeru více/. Ruka je otokem napjatá a kůže už je nová, hebká.

Děkuji za odpověď. Holubková Jiřna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepší by byly manuální lymfodrenáže, ale můžete vyzkoušet všechny uvedené. Jen se vyvarujte nanášení domácích mastí nebo tinktur. Ty mohou narušit mladou kožní bariéru a odstartovat nový erisypel. Podobné riziko je i u zmíněné vodoléčby. S léčbou začněte hned a to tím, že proberete s terapeutem možnosti další léčby a naplánujte si návštěvy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak léčit otok ruky po kožní nemoci zvané růže

Co na oteklé nohy u dětí

Na oteklé nohy u dětí v případě, že jejich příčinou není nějaké onemocnění, je vhodné plavání. Plavání je jednou z mála aktivit, během nichž se dolní končetiny nadřou tak akorát, a zároveň dojde k úlevě od otoku a bolesti. Stačí 30 minut aktivity.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Poradna

V naší poradně s názvem FAKULTNÍ NEMOCNICE KARLOVO NÁMĚSTÍ KOŽNÍ AMBULANCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květoslava Tobiašová.

Dobrý den, prosím, dalo by se u Vás objednat na kožní ošetření? Potřebovala bych odbornou kožní pomoc. Praská mi kůže na prstech /ruky/ a je to velmi bolestivé. Děkuji za odpověď
Tobiašová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je telefonní číslo do kartotéky 224 966 740. Zavolejte a dohodněte se se zdravotní sestrou.

Zdroj: diskuze Fakultní nemocnice karlovo náměstí kožní ambulance

Oteklé kotníky u dítěte

Ve většině případů mohou být otoky kotníku u dítěte způsobené nevhodnou obuví nebo příliš těsnými ponožkami. Po odstranění nevhodné obuvi a ponožek se vše vrátí do původního stavu.

Zdroj: Oteklé kotníky

Poradna

V naší poradně s názvem OBČASNÉ MRAVENČENÍ JAZYKA CO TO ZNAMENÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Srbová.

Dobrý den. V poslední době mívám občas mravenčení ve špičce jazyka a v prstech levé ruky. Snažím se jíst zdravě, nevím proto jaká je toho příčina. Pokud můžete, prosím poraďte mi.Děkuji Vám předem a srdečně zdravím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčinu vašich problémů hledejte v oblasti krční a hrudní páteře. Obraťte se na lékaře neurologa a ortopeda, kteří vám pomohou s odhalením konkrétního problémového místa. Lékem je pak léčebný tělocvik a důkladný strečink nejlépe pod vedením zkušeného fyzioterapeuta.
Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Občasné mravenčení jazyka co to znamená

Co na oteklé nohy od srdce

Oteklé nohy mohou být známkou počínající srdeční nedostatečnosti. Zrovna tak ale může být daný stav způsoben onemocněním žilního systému nohou, onemocněním ledvin, nebo prostě jen zadržováním tekutin.

Na oteklé nohy od srce, tedy na otoky nohou způsobené srdeční nedostatečností, je vhodná Epsomská sůl, která působí jako kouzlo na bolestivě oteklé nohy. Rozpuštění několika skleniček soli ve vodní lázni vám poskytne opravdovou úlevu. Pokud nechcete plýtvat vodou, můžete si připravit solnou lázeň pouze pro nohy – v menším lavoru.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST KLOUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den je mi 28let a jiz skoro rok mě pobolívá levé rameno to by se ještě dalo vydržet, ale před několika týdny mě začli bolet prsty na levé ruce a celé zápěstí, klouby, při každém pohybu ruky neboli kloubů na prstech to strašně bolí, před pár dny mě bolesti začli budit i v noci a prsty mi zůstávají v určité poloz, od dnešního rána mám třetí prst ohnutý nemohu sním pohnout jak ho zkusím narovnat na dlani je vydět jak se šlacha natahuje a bolí to a prst prostě nenarovnám. Dnes jsem jela na chyrurgii prst mi narovnal a mám ho opět ohnutý. Objednali mě na revmatologii ale termín do měsíce, nevim jak stím vydržím. Levá ruka je mi k ničemu, doma malé děti a já ani neuvařím. Netuším co mám dělat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takhle se projevuje syndrom karpálního tunelu. Zde je nejúčinnější léčba pomocí operace šlach. Proti bolesti používejte mast Voltaren forte a procvičujte ruku v teplé vodě. Samoléčba v tomto případě moc nepomáhá a proto budete muset vydržet do lékařské prohlídky u revmatologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest kloubu

Příznaky artrózy

Artróza postihuje nejen velké nosné klouby, ale i další menší klouby. Artróza prstů na ruce je diagnostikována častěji u žen. Příčiny primární artrózy, respektive osteoartrózy jsou neznámé. Za hlavní faktor se však považuje stáří vzhledem k všeobecně větší četnosti u vyšších věkových skupin. V generaci padesátníků je artrózou/osteoartrózou postiženo 80 % obyvatelstva. Sedmdesátníci a starší trpí osteoartrózou ve více než 90 %. První osteoartrotické změny lze však zjistit již kolem 20. roku věku. Dále hrají významnou úlohu vlivy genetické, endokrinní, mechanické, dále kvalita výživy a zánět. Rozlišují se tyto artrózy u klubů prstů:

  • nodální osteoartróza – osteoartróza kloubů prstů rukou,
  • Heberdenova artróza – artróza koncových kloubů rukou,
  • Bouchardova artróza – artróza středních kloubů prstů,
  • rizartróza – osteoartróza sedlovitého kloubu palce ruky.

Artróza, respektive osteoartróza je kloubní onemocnění, při němž dochází k poruše obnovy kloubní chrupavky a v návaznosti na ní, také ke změnám kosti a přilehlých měkkých tkání. Mezi příznaky artrózy patří citlivost na změnu tlaku a teploty, ztuhlost před rozhýbáním, oteklý kloub, výrůstky na kloubech ruky a další příznaky.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Diskuze

V diskuzi HRBOLATÉ NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Nejdl.

Dobrý den.
Již delší dobu mám skoro na všech prstech mírně zvlněné nehty,ale v poslední době na malíčku levé ruky,došlo poměrně k velkému zvlnění,skoro na" hrb".Nevím jak se to mohlo stát či co to signalizuje.Prosím o vaši radu.Předem děkuji. Nejdl
/podotýkám,že je mě 79 let/

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hrbolaté nehty

Brnění levé ruky a tváře

Brnění levé ruky a tváře může vzniknout na podkladě postižení cév v mozku a postižení periferních nervů, případně degenerativních změn na páteři, které utiskují nervy. Z toho vyplývá, že je nutná návštěva neurologa, který zjistí příčinu, stanoví diagnózu a případně zahájí léčbu.

Zdroj: Brnění levé ruky

Poradna

V naší poradně s názvem BERU ALAVIS PRO KONĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nadin.

Ahoj , mám to samé ,
te'd mám obavy , zda to není z užívání Alavisu pro koně , beru ho zhruba jeden rok a na pravé ruce se mi udělaly vyrustky a zvětšily klouby na ruce . Také prostřední prst se mi zkřivil . Co se tyče bolesti kyčelního kloubu , ty mi odezněly .
Před Alavisem jsem užívala Hyalfin a na prstech nebylo nic patrné

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nesmysl! Alavis, ač je určen pro koně, tak obsahuje stejné složky, jako humánní léčivé přípravky na klouby. Je tam jen chondroitin a glukosamin. Jediný rozdíl mezi lidskými doplňky a tímto je cena. Zvětšené klouby a výrůstky jsou následkem probíhající artrózy. Zajděte s tím k ortopedovi. Ten udělá vyšetření krve a rentgen a hned vám řekne důvod těchto obtíží.

Zdroj: diskuze Alavis pro lidi dávkování

Bolest kloubů na ruce

Bolesti kloubů ruky mohou mít řadu příčin. Nejčastější příčinou postižení kloubů je revma, kdy pacient mívá obvykle bolesti na více prstech ruky. Další, poměrně častou příčinou bolestí kloubů ruky je artrotické postižení základního kloubu palce neboli rhizartróza (postihující především ženy ve středním a vyšším věku) a poúrazové stavy. Bolest kloubů ruky je vyvolána v drtivé většině případů opotřebováním chrupavky kloubu, kdy při pohybu dochází k přímému kontaktu s obnaženou kostí, která je u zdravého kloubu kryta chrupavkou. Bolest kloubu může vyvolat i nestabilita kloubu, tedy nedostatečně pevné vazivo kolem kloubu. Bolestivost kloubu má vliv na oslabení svalové síly úchopu ruky. Destrukce kloubu a ztuhlost kolem kloubních struktur způsobí omezení pohybu či ztuhlost kloubu. Méně častou příčinou bolesti prstů ruky je i Glomus tumor.

Léčba vždy vychází ze zdroje bolestí. Stupeň opotřebení chrupavky kloubu, rozsah pohybu, nestabilita kloubu a míra bolesti ruky je rozhodující při výběru způsobu léčby, zda bude konzervativní, či chirurgická. Obecně lze říci, že bolestivý kloub, který je již bez chrupavky, nelze uvést do původního stavu a jsou možné jen paliativní operační výkony (= výkony, které nevedou k vyléčení, ale zmenšují obtíže pacienta), jako jsou znehybnění kloubu, implantace kloubní náhrady či vložení pevnější tkáně do zničeného kloubu, která vytváří jakýsi nárazník. Pokud je zdrojem bolestí mechanický problém, tedy nerovnost kloubu, zánik chrupavek, nestabilita a podobně, pak léky podávané perorálně, lokálně či aplikované do kloubu mají jen omezený význam. Pouze zpomalují další zhoršování stavu, ale neléčí! V případech, kdy bolestivý kloub není výrazně postižen a pacient přichází včas, je jednodušší nalézt a pokud možno ovlivnit příčinu bolestí.

Zdroj: Bolest kloubů

Co na oteklé nohy v těhotenství

U těhotných žen před porodem je vhodné na otoky nohou použít chladicí nebo hřejivé ponožky. Ponožky obsahují gelové polštářky, které se dají buď zchladit a použít jako chladivý obklad, nebo ohřát a zlepšit tak krevní oběh studených nebo bolavých nohou. Gelové polštářky lze umístit kolem paty, pod chodidlo nebo na nárt. Vaše oteklé nohy ucítí okamžitou úlevu.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Domácí recepty na oteklé nohy

Cviky proti otokům nohou

Kromě toho, že oteklé nohy od kotníků třeba až po stehna trápí hlavně těhotné ženy, pozor si na ně musíme dát především při dlouhém cestování. Zvláště rizikové jsou pak dlouhé cesty autobusem nebo letadlem, kde je málo místa na protažení dolních končetin.

V horku stoupá přítok krve tepnami do nohou a je ztížen návrat krve žilami k srdci. Co s tím?

  • Snažte se držet nohy co nejvýše a pravidelně pohybovat prsty i celýma nohama.
  • Využívejte pravidelné přestávky, kdy se můžete trochu projít nebo provádět nenáročné cviky.
  • Pomůže například rázný pochod na místě či střídání chůze na špičkách, plných chodidlech a na patách.
  • Cvičit se dá i vsedě, například krčení či roztahování prstů, kroužení chodidlem nebo zvedání pat.
  • Čím dál víc lidí také volí pro cestování kompresní punčochy nebo aspoň podkolenky.

Kostival na oteklé nohy

Vodu z otékajících nohou odvedete kostivalovým mazáním. Omyjte, oškrábejte a nakrájejte na tenká kolečka kostivalový kořen. Dejte do sklenice, zalijte francovkou, sklenici uzavřete a tři týdny nechte stát, nejlépe na okně. Pak slijte tekutinu a poctivě si jí masírujte oteklé nohy. Můžete mazat též bolavé ruce, klouby či záda.

Odvar z čočky na oteklé nohy

Uvaříme čočku, vodu slijeme a pravidelně pijeme.

Babské rady

Jaké rady a tipy lze na oteklé nohy ještě použít? Doporučuje se pravidelné sprchování nohou střídavě teplou a studenou vodou, což má za následek lepší prokrvení končetin. Bojovat proti oteklým nohám lze i použitím bylinek. Odvodňující účinky má například čaj z odvaru z třezalky, slivoně, kořene pampelišky či obyčejné petržele.

Zdroj: Oteklé nohy

Co může způsobit oteklé kotníky

  • Cestování – například dlouhodobé sezení v letadle nebo v autobuse bez pohybu.
  • Oteklé nohy v těhotenství – u těhotných žen se velmi často objevují oteklé nohy, a to zejména ke konci těhotenství.
  • Po porodu – oteklé nohy se někdy objevují také po porodu.
  • Před menstruací – u žen nezřídka dochází k otokům nohou před menstruací.
  • Vysoký krevní tlak – u hypertoniků.
  • Nadbytek soli v potravě – nadměrné solení může také způsobovat otoky nohou.
  • Křečové žíly neboli varixy.
  • Lymfedém – porucha odtoku lymfy.
  • Sedavé zaměstnání – má také vliv na rozvoj otoků.
  • Úrazy a poúrazové stavy.
  • Tetování – i po tetování se někdy krátkodobě objevují otoky.
  • Dlouhodobě oteklé nohy jsou nejčastěji zapříčiněny nemocným vaskulárním systémem.

Zde můžete vidět, jak vypadají otoky okolo kotníků.

Zdroj: Oteklé nohy kolem kotníků

Co na oteklé nohy u starých lidí

Na otoky nohou u starých lidí je vhodná masáž chodidel, která je jedním z nejlepších léků na oteklé nohy a kotníky. Když stojíte na nohou po celý den, tok krve je často omezen. Pravidelná masáž této oblasti tak může přispět k lepšímu prokrvení dolních končetin a tím i k ustoupení otoků. Přidání protizánětlivých esenciálních olejů, jako je máta, eukalyptus, citron nebo levandule, do masážního oleje nebo do koupelové vody poskytne neskutečnou úlevu od bolesti a otoků vašich nohou a kotníků.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Diagnostika syndromu karpálního tunelu

Důležitá je anamnéza, na jejímž podkladě lékař zjistí subjektivní pocity pacientů a pravděpodobně doporučí vyšetření ruky pomocí přístrojové elektromyografie (EMG). Toto vyšetření změří vodivost nervů a na základě výsledku neurolog potvrdí nebo vyvrátí diagnózu karpálního tunelu a zjistí závažnost postižení.

Zdroj: Brnění ruky a prstů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP