Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OTEKLÝ RET OD SLUNCE

OBSAH

V létě naše pleť trpí, i když si to mnohdy nepřipouštíme. Slunce, chlorovaná i mořská voda pokožku pořádně vysušují, a tak jí většinou chybí voda. Díky tomu je náchylnější ke vzniku vrásek. I když se snažíme dodat pleti správnou péči kosmetickými přípravky, jsou tu části obličeje, na které řada žen zapomíná, a to hlavně na rty.

Zdroj: Rty spálené sluncem

Poradna

V naší poradně s názvem ZINNAT A SLUNCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.

Dobrý den,mohu na slunce s antibiotiky zinnat?A co citrusove plody ci mleko aj..?..dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte antibiotika Zinnat, tak normálně můžete na sluníčko. Nebyly hlášeny žádné nebezpečné reakce na slunce. Z citrusových plodů nesmíte jíst grepy. Grapefruitový džus zpomaluje dobu, za kterou je tělo schopno odbourat účinnou látku a to by mohlo způsobit, že hladina antibiotika v krvi stoupne nebezpečně vysoko. Mléko v tomto případě můžete.
Antibiotika Zinnat rovněž zvyšují riziko vzniku opruzenin, dále mohou způsobit nevolnost, zvracení a průjem, problémy s ledvinami, kvasinkové infekce a alergická reakce. Tato antibiotika snižují účinky hormonální antikoncepce a během léčby tak může dojít k otěhotnění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zinnat a slunce

Co znamená oteklý ret po ránu

Oteklý ret po ránu může varovat před Crohnovou chorobou. Že vůbec netušíte, proč by rty měly poukazovat na onemocnění střev? Podle všeho právě tento typ onemocnění způsobuje otoky na různých částech těla a ústa nejsou výjimkou.

Zdroj: Oteklý spodní ret

Diskuze

V diskuzi OTEKLÝ LEVÝ KOTNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hrstková.

Dobrý večer, prosím o radu. Pomalu ob den mám oteklý levý kotník. Bolesti nemám, jen cítím tlaky v oblasti kotníku. Zatím to řeším studenými obklady - priznic. .Děkuji za radu.Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Suchá Dagmar.

přítel je po operaci kyčelního kloubu otéká mu nárt a kotník nohy

Zdroj: diskuze Oteklý levý kotník

Jak na oteklý ret po úrazu

Pokud otok nedoprovází výrazné zarudnutí či sekrece z rány, je jeho vytvoření po úrazu zcela běžný jev. Pokud by otok neustupoval či se naopak zvětšoval, doporučuje se návštěva chirurgie. Jinak ranku můžete natřít kolodiem a celkově ret nasucho čistě chladit.

Zdroj: Oteklý spodní ret

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLY KRCNI CIPEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dominik .

Dohry den uz asi dva tydny mam otekly cipek hral sem na to atb pak to tak na 2 dny presloq a pak zas mam pocit jak kgdy bych ten cipek mel v krku a nuti me to zvracet a takovou otakzku mam jeste nemuzu se udusit dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zřejmě použitá antibiotika nevyléčila příčinu zduření čípku a bude třeba hledat jinou léčbu. K tomu využijte některého lékaře z oddělení ORL. Omezení dýchání může nastat, když okolí nosohltanu enormně zbytní, to pak je nezbytná hospitalizace a uvolnění vstupu dýchacích cest.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otekly krcni cipek

Oteklý kotník jen na jedné noze

Oteklý kotník jen na jedné noze může – není-li způsoben úrazem – indikovat mnohé nemoci, a to od zánětu žil přes onemocnění lymfatických cév až k onemocnění jater, ledvin nebo srdce.

Zdroj: Oteklé kotníky

Poradna

V naší poradně s názvem NEJLEPŠÍ KRÉM NA ROZŠÍŘENÉ ŽILKY OBLIČEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IRČA.

Můžete mi doporučit nějaký dobrý krém na opalování při rozšířených žilkách na obličej? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Krém na opalování závisí na tvém fototypu a intenzitě slunce. Když jsi světlý fototyp a snadno se spálíš, tak je při jasném počasí vhodný krém 50 a výše. Když reaguješ na slunce zhnědnutím, tak stačí 16 a více. Žilky při výběru krému na opalování nehrají důležitou roli. Spíše se lépe zamaskují při opálené pleti.

Zdroj: diskuze Nejlepší krém na rozšířené žilky obličej

Otok spodního rtu léčba

Máte-li oteklý spodní tet, je v první řadě třeba odstranit vyvolávající příčinu a následně aplikovat vysýchavé obklady (borová voda, Jarischův roztok) a promašťující základy, případně lokální nebo celkovou antimikrobiální či antivirovou terapii. Dále je vhodné zvýšit příjem kyseliny listové, železa, zinku a vitaminů skupiny B a C. Podpůrný účinek má celá řada komerčně vyráběných přípravků ve formě gelů nebo krémů s obsahem rostlinných extraktů a lokálních anestetik.

Zdroj: Oteklý spodní ret

Poradna

V naší poradně s názvem BOBKOVÝ LIST V KVĚTINÁČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Hajek.

zdravim mam bobkovy list a zacly se mi tvorit na dospelich listech hnede fleky nevite co stim dekuji,umisten na okne v kvetinaci

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Jde o úpal. Listy, které jsou teď na rostlině, narostly v době, kdy bylo mírné slunce a nyní se nedokáží bez úhony srovnat s tak silným sluncem. Buď změňte stanoviště a nebo očekávejte nové listy, které budou zvyklé na ostré slunce ale zároveň ho budou vyžadovat i v následujících obdobích.

Zdroj: diskuze Bobkový list v květináči

Lov podle východu a západu slunce

Doba zvěře je u nás dána zákonem. Lov je povolen od jedné hodiny před východem slunce do jedné hodiny po západu slunce. Netýká se to ale zvěře škodné z myslivosti a černé zvěře. U nich je lov povolen i během noci.

Zdroj: Východy a západy slunce

Poradna

V naší poradně s názvem ANTURIE ŠKŮDCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zetová Marie.

Anturie má na listech tmavé skvrny.Jakým přípravkem je odstranit?
Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Tmavé skvrny na anturii dělá nejčastěji slunce.

Zdroj: diskuze Anturie škůdci

Východ slunce

Procházka lesem při východu slunce bývá myslivci považována za jednu z nejkrásnějších denních chvil. Bývá pro ně potěšením pozorovat probouzející se les. Přestože spousta zvěře je aktivní hlavně v noci, i při východu slunce má pro myslivce význam vydat se na lov. Kolem doby východu slunce totiž srnčí a jelení zvěř vytahuje na pastvu, což je pro myslivce vhodná příležitost, jak k jejímu pozorování, tak i případnému odstřelu. V této době je také možné lovit i pernatou zvěř.

Zdroj: Východy a západy slunce

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLY RET V KOUTKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den, udělal se mi aft v horní části rtu v koutku. ...zapomněla jsem ho mazat AZ se drobet zvetsil a zezloutnul. Tak jsem ho začala natírat fialovou vodickou na afty. Ale pote mi začal strasne natykat v koutku dolní a horní ret. Co to prosim muže byt?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Asi to nebude aft, ale spíše folikulitidní puchýřek. Na ten nejlépe zabírá antibiotický roztok Dalacin T. Ten je k dostání v lékárně na lékařský předpis, takže bude nejvhodnější, když se zastavíte na kožním a požádáte je tam o vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otekly ret v koutku

Octový obklad na kotník

Je známo, že jablečný ocet má vysoký obsah draslíku, což může pomoci snížit zadržování tekutin. Otoky nohou a kotníků jsou následkem zadržování vody v jejich okolí a mohou být zároveň nepříjemné a bolestivé. Můžete však být schopni snížit otoky pomocí octových zábalů. Jednoduše namočte ručník do směsi vyrobené ze dvou dílů teplé vody a dvou dílů octa a poté oteklý kotník na 20 minut zabalte. Abyste zmírnili otoky, tak tento postup opakujte se studenou vodou.

Zdroj: Octový obklad na oteklý kotník

Poradna

V naší poradně s názvem KOPRIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marka.

Dobry den,helicobacter mam stale,ale pry je to lepsi..jenze mam po sobe fleky a otekly me usi. Mam to ve vlasech na rukach. Nevim co mam delat. Dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když to máte takto hodně rozšířené, tak s tím běžte co nejdříve na kožní. Může to být alergie na antibiotika a nebo i úplně jiné onemocnění nesouvisející s Helicobacter pylori.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Koprivka

Aktuální čas pro západ a východ slunce

Zde uvádíme aktuální časy pro západy a východy slunce a o tom, jak dlouho bude vidět, kdy se stmívá a kdy vychází slunce. Slunce postupuje každý den svojí dráhou přes naší republiku, nejdříve ho přivítá Jablůnkov a Ostrava, pak Brno, Hradec Králové, Praha, Plzeň a nakonec přes Karlovy Vary dorazí až k Aši. Než tuto vzdálenost urazí, tak dochází k rozdílům mezi východem a západem v Ostravě a v Karlových Varech a tak přechod pásu úsvitu nebo soumraku, od východu k západu může trvat přibližně 30 minut.

Dnes 26. 4. 2024 nad územím České republiky vychází slunce v Jablůnkově v 5:29 a rozbřesk skončí v 5:54 v Aši. Vycházející slunce naší republikou prosviští tryskovou rychlostí 1297 Km/h.
Vidět dnes bude 15 hodin a 39 minut. Rozednívat se začne již od 5:06 a vidět bude do večera 20:45, kdy se setmí.
Slunce dnes začne zapadat v 19:55 na východě našeho území a zapadající slunce se postupně dostane až k Aši, kde bude naposledy možné spatřit slunce v 20:23.

Zítra započne východ slunce v Jablůnkově v 5:27 a v Aši skončí v 5:52. Zítřejší doba, po kterou bude vidět, bude trvat 15 hodin a 43 minut. Rozednívat se začne od 5:04 a vidět bude do večera 20:47. Zítra slunce začne zapadat v 19:57 na východě našeho území a západ slunce se postupně dostane až k Aši, kde bude naposledy možné spatřit slunce v 20:25.

Za deset dní bude změna časů denního světla výraznější. Východ slunce započne v Jablůnkově v 5:12 a v 5:36 skončí v Aši. Délka doby viditelnosti bude za deset dní 16 hodin a 15 minut. Rozednívat se začne od 4:46 a vidět bude do večera 21:02. Slunce v tu dobu začne zapadat v 20:10 na východě našeho území a mizející slunce se postupně dostane až k Aši, kde ho bude naposledy možné spatřit v 20:39.

Zdroj: Východy a západy slunce

Diskuze

V diskuzi PES MÁ NATEKLÝ SPODNÍ PYSK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pacvonová Julie.

Pes má na spodním pysku bouli a oteklý pysk

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pes má nateklý spodní pysk

Otok kotníku bez úrazu

Oteklý kotník bez úrazu, ať už jednostranný či oboustranný, vyžaduje včasné a specializované vyšetření, které má vyústit v léčebná opatření. Při postižení žilního i lymfatického systému se dnes nabízí řada nových možností – speciálních léků na podporu žilního nebo lymfatického oběhu.

Zdroj: Příčiny otékání kotníků

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLY KRK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marek.

Zalcal mi otekat cipek v krku,delam u brachy us 2 roky na stavbe delal sem z vapnem, druhy den ni otekl cipek v krku asi cca ve 3 h rano malem sem se udusil nevim co s tim us u brachy nedelam asi 3 mesice z vapnem , a kdys si dam s kamosem vodku studenou tak mi to otece je to fakt nechutni doktor rikal ze to muze byt ze zdunenych veci nevim poradte mi dik, oteklo mi to po 10 dnech skoro furt pri muzu bit alergicky na prach atd. Nevim poradte prosim dikk a doktor rikal ze to je i prej z toho ze mam naky zanet v nosu nevim dikkk poradte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové věci se stávají a nejlépe vám je pomůže vyléčit lékař na oddělení ORL (krční, nosní). Zajděte s tím někam na polikliniku a tam vyhledejte ORL oddělení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otekly krk

Kdy na slunce po botoxu

Asi týden po aplikaci botulotoxinu je vhodné vyhýbat se pobytu na slunci, jinak by mohlo dojít ke špatnému vstřebávání botoxové injekce. Po aplikaci je možné navrátit se ihned do práce, není nutné žádné delší zotavování.

Zdroj: Botox a slunce

Baelzova nemoc

Baelzova choroba je hnisavé zánětlivé onemocnění spodního rtu. Jde o ojedinělé, špatně identifikovatelné infekční onemocnění, charakteristické zvětšením a natažením sliznice spodního rtu, což vede k vyhlazení sliznice a zabarvení vnějšího spodního rtu do nachova. Na základě tohoto stavu vzniká eroze, ulcerace, tvorba krust a infekce na sliznici spodního rtu. Spodní ret je oteklý a bolestivý. Toto onemocnění může vést k rozvoji aktinického zánětu rtu a spinocelulárního karcinomu. Charakteristickými příznaky jsou bolest, tvorba puchýřků, tvorba aft, otoků, zarudnutí, tvorba vředů. Nikdy nevymačkávejte vzniklé defekty. Neodborné vymačkávání je velmi nebezpečné, jelikož hnisavý zánět spodního rtu se může rozšířit až do mozku a infekce má pak fatální následky. Onemocnění vždy vyžaduje lékařkou péči. Ošetřující lékař stanoví přesnou diagnózu a rozhodne o příslušné léčbě.

Zdroj: Oteklý spodní ret

Za alergie na slunce mohou ozónové díry

Tato alergie na slunce není způsobena jenom čistě tím slunečním zářením. Sluneční alergii hlavně způsobují ozonové díry, které nad námi v atmosféře máme. Ozónové díry propouští škodlivé části slunečního záření, které za normálních podmínek na zemský povrch nedopadnou. Takže v obdobích, kdy je ozónová vrstva oslabena, je důležité používat ochranné opalovací krémy s ochranným faktorem SPF 40 až 50, užívat antihistaminika, trošku se šetřit a nechodit moc na sluníčko hlavně ze začátku. Na případnou sluneční dermatitidu (alergie na slunce) je dobré krátkodobě použít kortikoidní mast, nejdéle dva až tři dny. Kortikoidní mast se nesmí používat, když jdete na slunce, jedině na noc si s ní dermatitidu lehce natřete.

Zdroj: Alergie na slunce

Ocet na oteklý kotník

O této konkrétní aplikaci nebyly provedeny žádné vědecké studie. A je nepravděpodobné, že namočení nebo obklad z hnědého papíru budou mít významný vliv na vážně vymknutý kotník.

Jablečný ocet je však dobře prozkoumané (mírné) topické analgetikum, takže pravděpodobně dojde k určité úlevě a rozhodně k žádné újmě kromě pár peněz utracených za ocet.

Tento druh léčby je vhodnější a pravděpodobně i účinný proti škrábání, kožním onemocněním, na léčbu mírné vyrážky a další podobné kožní stavy, kde adstringentní a antimikrobiální vlastnosti octa mohou pomoci odstranit dráždivé oleje a zabít bakterie.

Léčba otoku kotníku v podobě (odpočinek, led, octový obklad, elevace) je nyní standardem, protože je účinná a ve většině případů běžně dostupná.

Zdroj: Octový obklad na oteklý kotník

Jak na oteklý kotník bez bolesti

Otékání kotníků může být způsobeno dlouhým stáním nebo sezením či vysokým příjmem soli.

Pomoc: Pokud dlouho stojíte nebo sedíte, opakovaně stahujte lýtkové svaly, abyste vyháněli krev vzhůru do žil v lýtkách. Tím zabráníte otokům kotníků. Také omezte příjem soli.

Zdroj: Jak odstranit otok kotníku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP