Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

PENDREK


PENDREK je jedno z témat, o kterém bychom vás rádi informovali v tomto článku. Slovo lékořice ve většině z nás evokuje písničku od Václava Neckáře se stejným názvem – Lékořice. „Rozhod jsem se léčit lásku lékořicí, objednám si aspoň tisíc odnoží a-a-á. Pak si svařím soudek vína se skořicí a počkám, až se ten plevel rozmnoží…“ Ano je to tak, lékořice je léčivá bylina, která má sladce nahořklou chuť. Zda Václavovi Neckářovi zrovna na lásku pomohla, je otázka. Ovšem její blahodárné účinky na organismus jsou prokazatelné.


Recepty z lékořice

Lékořice se používá jako příchuť do cukrovinek, dezertů, koláčů a nápojů pro svoji hořkosladkou chuť. Kromě toho se používala v domácím léčitelství a dodnes se používá ve farmacii.

Lékořicový pendrek

Většina lékořicových cukrovinek je ochucena anýzem, nikoli lékořicí. Jestli si libujete v nadbytku pravých lékořicových sladkostí, riskujete zvýšení krevního tlaku – tudíž lze tyto cukrovinky doporučit pouze lidem s nízkým krevním tlakem. Z kořene lékořice se připravuje extrakt, viz výše v článku, vzniklá hmota má potom podobu takzvaného pendreku.

Kdysi se lékořice lisovala do tuhých destiček nebo měkkých tyčinek a později do bonbonů. V Kalábrii blízko městečka Rosanno (Itálie) je ojedinělé muzeem s historií výroby pendreku. Milovníci pendrekových tyčinek mají i možnost ochutnat tuto pochoutku v několika různých podobách a dokonce i v té nejpůvodnější – lékořicové dřevo.

Zdroj: článek Lékořice dělá dobře našemu zdraví

Autor obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová


pendepon
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
pěnění moči
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.