Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POCIT MRAVENČENÍ

OBSAH

Mravenčení v hlavě

Mravenčení hlavy může způsobit i viróza. Mravenčení v hlavě může být také prvním příznakem migrény nebo epileptického záchvatu. Při dlouhodobém stavu je důležité tento problém řešit se svým ošetřujícím lékařem nebo neurologem, který dle zjištěné diagnózy stanoví odpovídající léčbu.

Zdroj: Mravenčení v těle

Diskuze

V diskuzi MRAVENČENÍ RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Hovorka.

Mravenčení rukou převážně pravé a nejsilnější pálení mám v konečcích prstů. Špatně spím a usínám. Přes den mravenčení pozvolna odchází, ale stačí nevhodný pohyb a je to tu znovu. Snažím se cvičit, ale moc to nepomáhá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mravenčení rukou

Mravenčení v malíčku

Mravenčení v malíčku je nejčastěji způsobeno drážděním nervu nebo špatným prokrvením. Při dlouhodobém stavu zajděte k lékaři, který provede základní vyšetření a na základě výsledků doporučí adekvátní léčbu.

Zdroj: Mravenčení v těle

Diskuze

V diskuzi BOLESTI ŽALUDKU A POCIT NA ZVRACENÍ PŘI UŽÍVÁNÍ ESCITALOPRAMU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Baštářová.

Dobrý den, již měsíc užívám Escitalopram 10 mg a bolí mě od té doby žaludek a mám stále pocit na zvracení. Přejde tento pocit po delší době užívání? Děkuji za odpověď. Zdena baštářová
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

V prvních týdnech užívání antidepresiv mě bylo hodně špatně od žaludku. Moc mi pomohlo pití kozího mléka. Nevolnost i bolesti žaludku po pár dnech úplně vymizely.
Kozí mléko je sice dost drahé, ale opravdu pomáhá. Potvrdilo mi to několik známých, kterým jsem ho doporučila.

Zdroj: diskuze Bolesti žaludku a pocit na zvracení při užívání Escitalopramu.

Mravenčení v zádech

Záda mají čtyři kritická místa a problémy se obvykle koncentrují do jednoho z nich. Pokud se objevuje mravenčení v okolí páteře, většinou se jedná o uskřinutý nerv. Vždy když mravenčení neustupuje, je důležité navštívit lékaře, který provede vyšetření páteře přes CT nebo magnetickou rezonanci, kde se odhalí nějaká skrytá příčina.

Zdroj: Mravenčení v těle

Poradna

V naší poradně s názvem BRNĚNÍ A MRAVENČENÍ KONČETIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milda.

Drazí přátelé, rád bych se s vámi podělil o zkušenosti s vyléčením brnění a mravenčení končetin. Brnělo mě levé stehno na vnější straně. Postupně se to během 3 let zhoršovalo a nejvíce se to projevovalo v leže. Dokonce mně to ke konci začalo občas i budit. Ale teď nevím co to je mít pocit brnění nebo mravenčení. Dříve bylo stehno na straně citlivé na dotek a teď je úplně normální jako na druhé noze. Jedinou změnu, kterou jsem učinil a která vedla k vyléčení, je každodení užívání několika minerálů a vitamínů.
Ráno:
1000 mg Vitamínu C s postupným uvolňováním
400 mg Vitamínu E
2000 mg Omega 3
1 g Vápníku

Večer:
500 mg Magnézia (50g hořčíku čisté váhy)
15 mg Zinku
25 mg Vitamínu B6
K tomu pravidelně chodím do sauny, kde se poctivě vyhřeju a ochlazuju se studenou vodou po celém těle. Saunu jsem dělal i dříve a brnění ani mravenčení to samo o sobě nevyléčilo. Jen tyhle doplňky pomohly. Věřím, že to pomůže třeba i vám koho trápí tyto nepříjemné pocity. Mě to vyléčilo za dva měsíce. Úžívám to trvale a brnění nemám.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Brnění a mravenčení končetin

Co značí mravenčení jazyka

Mravenčení jazyka může být příznakem různých nemocí.

Zdroj: Brnění jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem MRAVENČENÍ V PRSTU LEVÉ RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Zdravím, cca 10 dní mi v kuse mravenčí malíček a prsteníček na levé ruce.Nebolí to,barva se nemění,v noci klid,ale jak se probudím,tak mravenčení trvá vždy po celý den...Zjistil jsem že když si na lokti zmáčknu jedno místo,tak se mravenčení zvětší asi o 300% :-) Jak mile mačkat přestanu,mravenčení se opět zmírní...Měl bych s tím fičet k lékaři?Nikde jsem se nebouchnul,žádný otok nemám,vše na pohled v pořádku.
Je mi 32 let...Děkuji za info :-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, běžte s tím k lékaři - ortopédovi. Příčina zřejmě bude v páteři a v držení těla. K přesnému stanovení je potřeba důkladné vyšetření, které vám provedou právě na ortopedii. Existují uvolňovací techniky, které vás pak brnění zbaví, například dornova metoda.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mravenčení v prstu levé ruky

Mravenčení v obličeji

Mravenčení v obličeji může být následkem kolapsu, mrtvice či nádoru, kdy dochází k nedokrvování cév. Může jít i o nedostatečnou funkci ledvin nebo žlučníku. Velká pravděpodobnost výskytu mravenčení v oblasti obličeje je také v tom, že se může jednat o blok nervů v páteři. V tomto případě je dobré podstoupit vyšetření pomocí magnetické rezonance a na základě stanovené diagnózy řešit tento problém.

Zdroj: Mravenčení v těle

Poradna

V naší poradně s názvem CIPRALEX MOTÁNÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Také jsem proděla covid, pak začaly různé zdravotní problémy a nakonec úzkosti, cipralex a místo aby se můj stav zlepšil mám pocit , že opak je pravdou. Pocit točení hlavy je u mě na denním pořádku- celý den a ráno nevysvětlitelná úzkost a strach ze sebemenší povinnosti
Už to trvá dlouho , mám pocit , že přežívám že dne na den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je normální pociťovat závratě po Cipralexu?
Cipralex (escitalopram) je SSRI antidepresivní lék, který působí tak, že ovlivňuje hladiny serotoninu v určitých oblastech mozku. Jako všechny léky může mít nežádoucí účinky, z nichž většina není závažných a časem vymizí. Mezi běžné vedlejší účinky přípravku Cipralex patří právě závratě.
Kdy u Cipralexu závratě zmizí? Než závratě odezní, může trvat několik dalších měsíců. Můžete zkusit jiné antidepresivum, nebo vyzkoušet pomoc jiného psychiatra.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cipralex motání hlavy

Mravenčení končetin a hubnutí

Zaznamenáme-li nečekané úbytky na váze a současně mravenčení v horních končetinách, může jít o přímý důsledek činnosti nádoru. Ta s sebou totiž nese mimo jiné i tvorbu množství metabolických zplodin a dalších látek, které dokážou vyvolávat brnění v rukou. Dalším varujícím symptomem je také nadměrné noční pocení.

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Poradna

V naší poradně s názvem POCIT ZELEZA V USTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IVANA.

dobrý den,před týdnem jsem začala užívat železo.novoferrin a od včera mám nepříjemný pocit v ústech,jakoby železitý.Je možné,že to souvisí s přísunem železa v práškách.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pachuť železa v ústech je běžný vedlejší účinek při užívání potravních doplňků se železem. Důležité je užívat kapsli se železem ráno po probuzení a dobře ji vždy zapít čistou vodou nebo zředěným 100% džusem. Po té (asi za půl hodiny) je třeba se normálně najíst vydatnou snídaní. Tím by se měly tyto nepříjemné pocity pachuti po železe zmírnit.

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Pocit zeleza v ustech

Mravenčení rukou

Mravenčení rukou bývá způsobeno nejčastěji drážděním nervů v oblasti krční páteře, a to po úrazu nebo při vyhřezlé plotýnce. Vždy je důležité najít dobrého a pečlivého neurologa, který stanoví přesnou diagnózu a zjistí stav páteře a ruky pomocí rentgenového snímku. Léčba je individuální dle stavu pacienta.

Zdroj: Mravenčení v těle

Diskuze

V diskuzi MRAVENČENÍ V ZÁTYLKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

Dobry den chci se zeptat co by to mohlo být kdyz mám mravenčení v zátylku na pravé strane krku moc dekuji za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mravenčení v zátylku

Mravenčení jazyka

Mravenčení jazyka může být vyvoláno tetanií. Tetanie je syndrom způsobený obvykle extrémně sníženou hladinou hořčíku v krvi, projevující se nedobrovolnou kontrakcí svalů. Léčba spočívá v odstranění příčiny. Příznaky tetanie jsou například mravenčení, svědění, pálení na jazyku, rtech, prstech, chodidlech, pocit nedostatku vzduchu, křeče, křečové záchvaty, neúmyslné trhavé pohyby (tiky), dezorientace, podrážděnost, agresivita. Když nemocný reaguje zrychleným dýcháním, dochází k ještě většímu poklesu vápníku v krvi a tím i ke zhoršení stavu. Příčiny tetanie jsou psychického rázu. Pacienti často trpí depresemi, změnami nálad, poruchami soustředění, rozsáhlou nervozitou. V případě tetanie je nejdůležitější pro léčbu určit, proč vzniká – nejedná se o nemoc jako takovou, ale spíše o příznak, a léčba se řídí podle prvotní příčiny. Podávají se léky s obsahem hořčíku. Nedostatek hořčíku je sice celkem častou příčinou tohoto problému, ale zdaleka ne jedinou možnou. Samozřejmě příčin mravenčení jazyka může být více. Pokud tyto obtíže přetrvávají déle, je důležitá návštěva lékaře.

Zdroj: Mravenčení v těle

Diskuze

V diskuzi NEJOBLÍBENĚJŠÍ KOSMETIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ajra.

V poslední době mám pocit, že se lidé méně malují. Nebo je to jen můj osobní pocit? Na druhou stranu by ženy měly o svou pleť pečovat. Tak alespoň i já pečuji o svou pleť krémem z www.naqed.cz. Možná by se to od určitého věku mělo stát nutností.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nejoblíbenější kosmetika

Léčba parestézie

Na tlumení pocitů mravenčení a bolesti od nervů jsou vhodná analgetika (například Tramadol – Tramal), protizánětlivá antirevmatika, některá antidepresiva, hydantoiny, léky na epilepsii a také některé léky na poruchy srdečního rytmu (Mexiletin). K tlumení mravenčení u cukrovky se dále používá kyselina thioktová (Thioctacid).

Zdroj: Mravenčení a necitlivost rukou

Diskuze

V diskuzi MRAVENČENÍ RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Je mi 71 let. V 25.létech jsem utrpěl vysunutí plotýnky v dolní části páteře. Neustále trpím bolesti v zádech při větši námaze. Nyni často trpím bolwsti v horni části mezi lopatkami.
Ale mou hlavni části, čím se chci dotázat je neustále svěděni zád a ráno dlouho trpím při probouzení mravenčení hornich končetin - až pálení rukou. Toto pálení a mravenčení během dne odezní, ale svědění neustává.
Také ještě podotýkám, že pokuď otočím hlavou směrem na levou stranu nahoru, po chvilce začiná mravenčení i na levé straně krku.
Prosím, můžete mi nějak poradit co s tím? Děkuji a hezký den. St. Zd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk.

Dne 12.11.20 v 16.53 hod. jsem odeslal svůj dotaz na mravenčení v rukou. Zatím nemám žádnou odpověď. Platí tato stránka dál? Děkuji za odpověď. St.Zd.

Zdroj: diskuze Mravenčení rukou

Co znamená mravenčení

Pocitu mravenčení se odborně říká parestezie. Jde o pocit brnění, který vznikl vlivem útlaku nervu (např. syndrom karpálního tunelu, nebo tzv. „brňavka“, kterou pocítíme v lokti, když se o něj uhodíme). Nejčastěji se s tímto pocitem setkáváme v důsledku nedokrvení (ischémie), nastávajícím např. když si v sedu na židli přehodíme „nohu přes nohu“ a delší dobu pozici nezměníme. V tomto případě nejde o nemoc: když nohou trochu zacvičíme, opět se prokrví, a pocit mravenčení odeznívá.

Mravenčení může být vyvoláno i tzv. kořenovým syndromem: na míšní kořeny tlačí vyhřezlá ploténka nebo obratel. Stav lze léčit pravidelným cvičením nebo léky, ale někdy je nutné neurochirurgické řešení.

K parestezii může ovšem docházet také v důsledku závažnějších onemocnění, jako je epilepsie, otrava chemickými látkami, komplikovaná cukrovka, alkoholismus (toxický vliv alkoholu spojený s nedostatkem vitaminu B1) nebo nádorová onemocnění. U diabetické (cukrovkové) neuropatie je důležité udržet správnou hladinu cukru v krvi a zajistit přísun vitamínů (zvláště skupiny B), Při léčbě alkoholového postižení nervů je nezbytné abstinovat a rovněž doplňovat vitaminy, zejména skupiny B.

Zvláštní nemocí, u které se může také mravenčení vyskytnout, je fibromyalgie postihující nejčastěji ženy středního a vyššího věku. Tato nemoc spočívá v psychicky podmíněné únavě, slabosti a ztuhlosti svalů, které pacientky bolí v určitých bodech (na zádech, šíji, v koleni a lokti). Ženy mohou mít zároveň poruchy spánku, pocity mravenčení, závratě, poruchy paměti a další příznaky. Tato nemoc se léčí psychoterapií, některými psychofarmaky, analgetiky, relaxačními technikami a pohybovým programem pod vedením fyzioterapeuta. V některých případech se bohužel nepodaří příčinu mravenčení hned zpočátku objasnit, léčba pak může být svízelná.

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Diskuze

V diskuzi UCPÁVÁNÍ KRČNÍCH TEPEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.

Dobrý den,
prosím o radu jestli máte někdo zkušenost s ucpanými krčními tepnami.
Už delší dobu mám pocit tahání až bolest v oblasti krčních tepen a sem tam pocit motání hlavy.
Nemúže se jednat o ucpání krčních tepen?
Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ucpávání krčních tepen

Parestézie

Pocitu mravenčení se odborně říká parestézie. Je to abnormální pocit brnění bez podráždění nervu vnějšími příčinami (například dotykem, tlakem a podobně). Může vzniknout na podkladě útlaku nervu (například syndrom karpálního tunelu, lidově řečeno „kaprál“, nebo ještě častější mravenčení při „brňavce“, ke které dochází traumatizací nervu v lokti, když se o něj uhodíme), dále na podkladě epilepsie, otravy chemickými látkami, lymfatického otoku, neuropatií (poruch nervů) při komplikované cukrovce, alkoholismu (chybění vitamínu B1 a toxický vliv alkoholu), nádorového onemocnění, nebo v důsledku nedokrvení (ischemie), které velmi dobře známe, když déle sedíme a máme „nohu přes nohu“. Takovéto přesezení není nemocí, krev se po rozchození do nohou zase vrací a pocit mravenčení po chvíli ustává, může však působit nepříjemně.

Za jiných okolností se však raději obraťte na svého lékaře, mravenčení může být vyvoláno i takzvaným kořenovým syndromem, kdy na míšní kořeny tlačí vyhřezlá ploténka nebo destruované obratle. Uvedené stavy je možné léčit pravidelným cvičením nebo léky, ale některé si vyžádají i operační řešení. U diabetické (cukrovkové) neuropatie je důležité udržení správné hladiny cukru v krvi a přísun vitamínů (zvláště skupiny B), což platí i u alkoholového postižení nervů, kde je hlavní podmínkou léčby abstinence.

Zvláštní nemocí, u které se může také mravenčení vyskytnout, je fibromyalgie, postihující nejčastěji ženy středního a vyššího věku. Tato nemoc spočívá v psychicky podmíněné únavě, slabosti a ztuhlosti svalů, které pacientky bolí v určitých bodech (na zádech, šíji, v koleni a lokti). Ženy mohou mít zároveň poruchy spánku, pocity mravenčení, závratě, poruchy paměti a další příznaky. Tato nemoc se léčí psychoterapií, některými psychofarmaky, analgetiky, relaxačními technikami a pohybovým programem pod vedením fyzioterapeuta. V některých případech se bohužel nepodaří příčinu mravenčení hned zpočátku objasnit, léčba pak může být svízelná.

Zdroj: Mravenčení a necitlivost rukou

Mravenčení v prstech

Příčin může být povícero, některé jsou neurologické, jiné souvisí spíše s oběhovým systémem. Pokud jde o brnění, mrazení, mravenčení, pocity chladu, pak to může být v případě rukou projev syndromu karpálního tunelu. Tato potíž vzniká v důsledku toho, že je v zápěstí utlačován středový nerv, a to po úrazu nebo kvůli přetěžování ruky při práci s počítačem. Někdy syndrom karpálního tunelu trápí také těhotné ženy, kterým otéká zápěstí kvůli zadržování vody. Dále mravenčení v prstech může signalizovat poškození mnoha periferních nervů. Nejčastěji se jedná o diabetickou nebo alkoholickou polyneuropatii, ale příčin je mnoho. Dobrým pomocníkem při těchto stavech je gingko a vitamín E.

Zdroj: Mravenčení v těle

Mravenčení končetin a zaléhání v uších

Tyto dva symptomy by se mohly sejít při aterosklerotickém zúžení nebo poškození struktury stěny tepen v oblasti mozku, ale není to nutně jediná možnost. Další možnou příčinou je nádorové onemocnění (zhoubné či nezhoubné).

Může jít i o banální příčiny, avšak hrozba závažnějších onemocnění je dobrým důvodem k tomu, abychom neodkládali neurologické vyšetření – čím dříve, tím lépe.

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Příčiny mravenčení a necitlivosti rukou

  • Přesezení – tlak na nerv
  • Dlouhý spánek – přeležení
  • Chlad
  • Krční spondylóza (deformace krční páteře) – postiženy pouze horní končetiny, další možné příznaky: ztuhlost krku, závratě, pocit na omdlení u starších lidí při otočení hlavy nebo pohledu vzhůru
  • Syndrom karpálního tunelu – postiženy pouze ruce, symptomy jsou horší v noci, další možné příznaky: bolesti vystřelující ze zápěstí nahoru do paže, slabost v rukou a prstech
  • Mozková mrtvice – příznaky: trvalé znecitlivění nebo brnění v některé části těla, zastřené vidění, zmatenost, potíže při mluvení, neschopnost pohnout pažemi či nohami, mdloby, závratě
  • Přechodný záchvat ischemické choroby (místního nedokrvení tkáně)spojený se zúžením krční tepny, kdy se dočasně omezí přísun krve do mozku. Příznaky: přechodné znecitlivění nebo brnění v některé části těla, zastřené vidění, zmatenost, potíže při mluvení, neschopnost pohnout pažemi či nohami, mdloby, závratě
  • Příznaky Raynaudova syndromu: znecitlivělé nebo zmodralé prsty na rukou a na nohou, když se obnoví citlivost, zčervenají a začnou bolet

Zdroj: Mravenčení a necitlivost rukou

Syndrom horní hrudní apertury – příznaky

  • parestézie – mravenčení, brnění v horní končetině především na malíkové (ulnární) straně a přilehlé straně hrudníku;
  • mrtvení dvou prstů na ruce;
  • poruchy citu v horní končetině;
  • cyanóza – namodralé zabarvení horní končetiny;
  • zhoršení symptomatiky při nošení břemen;
  • otok horní končetiny;
  • slabost a atrofie (zmenšení) svalů horní končetiny;
  • Raynaudův fenomén;
  • vzácně nekrózy (odumření) konečků prstů.

Zdroj: Mravenčení a necitlivost rukou

Časté mravenčení v rukou a nohou

Máte-li tyto potíže natolik často, že je vnímáte jako téměř trvalé, převažující v čase dne (nebo noci), anebo Vám dokonce brání ve vykonávání činností, které pro Vás do té doby byly běžné, mohlo by se jednat také o nedostatek hořčíku; můžete jej doplnit, doporučuje se společně s vápníkem v poměru 2:1 (a se zinkem). Nicméně je třeba především vyloučit postižení periferních nervů: objednejte se proto na kontrolu u specialisty-neurologa (přes svého praktického lékaře). A... dlouho toto vyšetření neodkládejte!

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Ing. Vladimíra Krejčíková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP