Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PREDNISOL

OBSAH

Kopřivka u dětí

Pro lékaře je mnohem obtížnější určit příčinu chronické kopřivky než té akutní. Je však známo, že chronickou kopřivku vyvolává citový stres, pobyt na slunci, studená voda nebo chladné počasí a druh kvasinkové infekce zvané kandidóza.

Příznaky

Kopřivka se projevuje svědivými pupínky na kůži, které se tvoří jako reakce na látky, na něž je dítě citlivé. Tyto se obvykle vytvoří náhle, trvají několik hodin až několik dnů a pak zmizí. Jakmile se ztratí, tvoří se nové. Zduřeniny mají plochý povrch a zřetelně ohraničené okraje. Když se tvoří, obvykle svědí nebo pálí. Mohou se vyskytnout kdekoli na těle a mohou být velikosti gumy na tužce až velikosti talíře. Někdy se spojují a vytvářejí celé pláty. Kopřivka vyskytující se kolem rtů, očí nebo genitálií může způsobit nadměrné otoky, které se nazývají angioedémy. Tělo dítěte na látkové podněty reaguje uvolňováním látky zvané histamin. Akutní případy kopřivky trvají obvykle 3 až 5 dnů (ale mohou trvat až 6 týdnů), zatímco chronická kopřivka může trvat celé roky.

Co s tím dělat

Nejlepším způsobem, jak zvládnout kopřivku, je vyhýbat se látkám, které ji vyvolávají. Pokud se kopřivka hned neztratí, může lékař předepsat antihistaminika užívaná ústy. Pokud nejsou účinná, přidá kortikosteroidy, například prednisol, opět užívané ústy. Antihistaminika účinkují nejlépe, když jsou užívána pravidelně jako prevence proti tvorbě svědivých pupenů. Dítě po nich může být malátné; lze však předepsat antihistaminika, která malátnost nevyvolávají.

Jestliže má dítě oteklé oči a rty, dá mu lékař obvykle injekci adrenalinu do horní nebo dolní končetiny. Otok postupně zmizí, ale dítě bude velice obtěžovat svědění. Přikládejte mu na postižená místa studené, vlhké obklady a potírejte je tekutým pudrem.

Vykazuje-li dítě známky anafylaktického šoku nebo má potíže s dýcháním, okamžitě zavolejte lékaře nebo odvezte dítě na pohotovost. Anafylaktický šok může ohrozit jeho život. Děti trpící alergií na potraviny by měly mít vždy při sobě odměřenou dávku adrenalinu pro případ, že snědí něco, na co jsou alergické. Děti, které mají kromě alergie na potraviny ještě astma, by měly v takovém případě vždy vyhledat lékařskou pomoc.

Obrázky

Takto vypadá kopřivka u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAKY NA RTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

dobry den dela se mi na spodnim rtu bolak ktery mokva a praska a tece s toho krev a hnis. dr me leci pednisonem ale ted se mi ten bolak udelal po 5 denni pauze znova. da se to lecit i necim jinym nez temi leky??? moc dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Boláky na rtech jdou léčit i jinak, než jen prednisolem. Lék prednizol totiž pomáhá jen tím, že tlumí alergickou reakci. A pokud berete prednisol nepřetržitě a boláky se i tak vyskytují, tak je jasné, že u vás asi nepůjde o alergii. Proto by bylo vhodné dojít na kožní a ukázat jim to i s medikací. Vaše příznaky spíše ukazují na bouřlivý průběh oparu na rtu - herpes simplex.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolaky na rtech


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP