Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PROJEVY ALERGIE NA POTRAVINY

OBSAH

Projevy alergie

Projevy alergie na ořechy jsou podobné jako symptomy na jiné potravinové alergie. Jde tedy zejména o dýchací potíže, kožní projevy a také projevy v oblasti trávení. U ořechů se rovněž setkáváme s asi nejhorším projevem potravinové alergie – anafylaktickým šokem. Reakce alergického organismu na ořechy je velmi rychlá a projevuje se mezi 2–4 minutami. Křížení alergie na jeden druh ořechu s jiným druhem ořechu nebývá častá. Při zkřížených alergiích jde nejčastěji o kombinaci alergie na jeden typ ořechu a alergie na arašídy (podzemnici olejnou, burské oříšky). Sdružené nebo zkřížené alergie na ořech a na pyl se objevují nejčastěji u alergie na lískové oříšky a alergie na pyl břízy.

Zdroj: Život s alergií na ořechy

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGIE NA PEŘÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli k příznakům na peřové povlečení patří napřiklad pocení na hrudi, těžké dýchání a sucho v nosní dutině. Nikdy přrdtím jsem takové stavy nepocítila, než jsme si pořídily tyto peřiny, ale každou noc se mi to nestáva jen kromě vysušené nosní dutin. Děkuji předem za odpověd... Kristýna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pocení na hrudi není přímým následkem alergie na peří, ale spíše souvisí s akumulační schopností peří, které zadržuje teplo. Ostatní projevy, které popisujete mohou skutečně souviset s alergií na peří.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alergie na peří

Projevy alergie na kůži

Na alergen v potravě může reagovat i kůže. 30 až 60 minut po snědení nevhodné potraviny se mohou objevit různé výsevy, zarudnutí, pocity svědění kůže. Přetrvávání kožních projevů může být různě dlouhé, někdy pár hodin, jindy pár dní. Pokud máte kožní problémy, je dobré myslet i na možnost alergie na některou potravinu. Pro potravinovou alergii je typické, že jsou kožní projevy souměrné. Pokud jsou například v loketních jamkách, tak jsou na obou rukou a podobně.

Zdroj: Kožní vyrážka z potravin

Diskuze

V diskuzi ALERGIE?? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana H..

Dobrý den, již od srpna mě pravidelně např. jednou za týden oteče nějáká část těla.. paže, stehno pod zadkem, břicho, prso.. vždy se jedná o malý červený flíček, který se za pár hodin rozlije do gigantických rozměrů třeba 10-15cm jakoby oteklá mapa, je to většinou dost teplé a svědí to. 2x se mi již stalo že mi otekla i pulka obličeje se rtem a to většinou přes noc.
Na Alergologii jsem objednaná až na leden..ale ta nejistota je šílená.. z čeho to je? proč to je? Na jídlo na které jsem měla podezření jsem si dávala pozor,ale zrovna dneska jsem zase otekla na vnitřní straně paže.
posílám i foto, kdybyste náhodou věděli z čeho takový otoky můžou být.. děkuji s pozdravem
Hana H.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Andrea.

Hani, dobrý den,
máte již nějaké výsledky? Mám podobné projevy.....mě teprve objednání na alergologii čeká.
Děkuji , AL

Zdroj: diskuze Alergie??

Potravinová alergie

Potravinová alergie znamená přecitlivělou reakci organismu na určitou potravinu nebo potraviny a může se projevovat jedním nebo kombinací více příznaků z poměrně široké škály. Postihuje 2 až 3 % lidí, u kojenců a dětí do tří let se jedná dokonce o 5 až 8 %

Zdroj: Alergie na nikl

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGIE NA VÍNO PROJEVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva OK.

Dobrý den,
máme vinohrad a pijeme domácí víno.
Od letošního léta mi opakovaně červená pleť kolem očí - pod obočím a u vnějších koutků + na krku. Je to provázeno svěděním pálením otokem nad očima.
Momentálně mi zůstala pleť kol. očí povadlá se sklady u vnějších koutků.
Velmi mě to trápí, jelikož jsem dosud neměla potíže s pevností pleti.
Lékař mi dělal kožní testy i na potraviny a pyly - vše negativní.
Lze provést test na víno? Myslíte, že se pokožka může opět zregenerovat a vrátit do původ. stavu - jak?
Budu velmi ráda za odpověď.
S pozdravem

Eva OK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě šlo o projevy atypického ekzému, po kterém zůstala omezená pružnost pokožky. Pomůže na to parní sauna na obličej a následné schlazení studenou vodou, což zrychlí obnovu pokožky. Dále doplnění výživy o kolagen a koenzym q10. K zevní péči použijte dlouhodobě krém na oční oblasti s kyselinou hyaluronovou a koenzymem q10. Rovněž bude potřeba obnovit tonus ve svalech na spáncích, což vytáhne povadlou pokožku. Tonus se dá zvýšit speciálními mimickými cviky a nebo pohodlněji pomocí elektrických miostimulátorů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alergie na víno projevy

Kožní alergie fotky

Fotografie, na kterých jsou vidět typické příznaky kožní alergické reakce, jsou zde: kožní alergie foto.

Zdroj: Alergie na kupované potraviny

Projevy alergie

  • kožní – ekzém, atopická dermatitida
  • dýchací – astma, alergická rýma, časté angíny, prochladnutí, kašel
  • žaludeční – bolesti břicha, průjem, zácpa, celkové neprospívání dítěte

Zdroj: Alergie na laktózu u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY NA ZVÝŠENÍ HLADINY TESTOSTERONU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin U.

A existuje nějaké přírodní řešení na zvýšení testosteronu? Nebo ne přímo zvýšení ale spíš zpomalení nebo zastavení jeho úbytku? Už je mi přes 50 a takové ty typické projevy nižšího testosteronu na sobě začínám pociťovat. Tak jenom jestli je nějaká domácí alternativa abych nemusel hned běhat k doktorovi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšení produkce testosteronu a nebo zastavení jeho úbytku pomocí stravy nebo doplňků stravy neexistuje. Počínaje 30. až 40. rokem věku může hladina testosteronu začít pomalu klesat. K tomu dochází zcela přirozeně u většiny mužů. Testosteron je hormon produkovaný varlaty, která postupem věku ztrácí svůj výkon a nelze je takzvaně nakopnout k vyšší produkci.

Řešením je substituce testosteronu pomocí medikamentů. Váš lékař vám pravděpodobně nechá udělat krevní test, aby zkontroloval hladinu testosteronu. Budete také vyšetřen na jiné příčiny případného nízkého testosteronu. Patří mezi ně vedlejší účinky léků, problémy se štítnou žlázou nebo deprese.

Pokud máte nízký testosteron, může vám pomoci hormonální terapie. Používaným lékem je umělý testosteron. Tato léčba se nazývá testosteronová substituční terapie. Lze ji podávat jako pilulku, gel, náplast, injekci nebo implantát.

Testosteronová substituční terapie může u některých mužů zmírnit nebo zlepšit příznaky nízkého testosteronu. Zejména může pomoci udržet silné kosti a svaly. Testosteronová substituční terapie je účinnější u mladých mužů s velmi nízkou hladinou testosteronu, ale může být užitečná i pro starší muže po padesátce.

Testosteronová substituční terapie má svá rizika:

- Neplodnost
- Zvětšená prostata vedoucí k potížím s močením
- Krevní sraženiny
- Zhoršující se srdeční selhání
- Problémy se spánkem
- Problémy s cholesterolem
- Srdeční infarkt, mrtvice nebo rakovina prostaty.

Nízký testosteron může léčit lékař sexuolog, urolog a nebo také praktický lékař. Promluvte si s některým z nich o tom, zda je testosteronová substituční terapie pro vás to pravé. Pokud po léčbě, která trvala 3 měsíce nezaznamenáte žádnou změnu příznaků, je méně pravděpodobné, že pro vás bude tato léčba přínosem.

Pokud se rozhodnete zahájit testosteronovou substituční terapii, nezapomeňte docházet na pravidelné kontroly ke svému lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Testosteron

Alergie na potraviny 

Dobrý den, je všeobecně známé, že domácí potraviny jsou hodnotnější, než zakoupené v obchodě. Navíc potraviny dovážené jsou chemicky ošetřované, proto jsou také i velmi krásné a netrpí žádnou „kosmeticku“ vadou. To je možná důvod, proč se projevuje Vaše alergie na zakoupené potraviny a naopak, na potraviny domácí výroby alergii nemáte. V zásadě totiž platí, že v „zdravém“ ovocí se najde nejaký ten červík, který vlastné k přírodě patří a je její součástí. V chemicky ošetřených potravinách nic takového nenajdete. Na druhou stranu je příjemné zjištění, že můžete jíst i to, o čem jste byl přesvědčen, že do konce života už nemůžete. Dle mého osobního názoru by se tím výše postavení měli zabývat, protože takto budeme mít alergiků víc a víc.

Zdroj: Alergie na kupované potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem TŘES OBOU RUK- LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Jan Fischer.

Mám třes obou rukou.Při volně položených rukou není žádný třes.Při kontrole bylo zjištěno, že mám méně dopaminu.Jasnou odpovědˇ jsem nikde nedostal 1.Otázka je to Parkinson nebo vlivem stáří(je mně 79 let).2. Léčit pomocí léků, které mně nedělají dobře nebo použít marihuanu.
Snažím se hodně pohybovat-hraji table tenis, na normální tenis nemám kvalitní pohyb-pouze trenuji mládež.
Co mám dělat?Doktor mně dá léky, kterých mám určítě dost(na krevní nedostatečnost,
na srdce,na tlak)
P.S. Zdá se mně, že díky pohybu se moje fyzička zlepšila, ale třes je stálý.
Zdravím všechny Honza Fischer,tel .606588693

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vaše příznaky vypadají jako projevy parkinsonovy nemoci. Blíže by to určil lékař - neurolog. V dnešní době existuje několik způsobů, jak projevy parkinsonovy nemoci potlačit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Třes obou ruk- léčba

Pylová alergie

Pylová alergie se projevuje především alergickou rýmou a alergickým zánětem spojivek. Nejčastější je sezónní alergická rýma označovaná jako „senná rýma“.

Pylovou alergií mohou být postiženy i ostatní sliznice horních cest dýchacích. Projevy jsou kašel a svědění patra. Pokud alergie postihne i průdušky, rozvine se astma. K nejtypičtějším příznakům patří kašel, stavy hvízdavé dušnosti, noční kašel, ponámahová dušnost a hvízdání.

Zdroj: Alergie na pyl trav

Diskuze

V diskuzi POTRAVINY NA ZVÝŠENÍ HLADINY TESTOSTERONU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin U.

A existuje nějaké přírodní řešení na zvýšení testosteronu? Nebo ne přímo zvýšení ale spíš zpomalení nebo zastavení jeho úbytku? Už je mi přes 50 a takové ty typické projevy nižšího testosteronu na sobě začínám pociťovat. Tak jenom jestli je nějaká domácí alternativa abych nemusel hned běhat k doktorovi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rimison.

O potravinách nevím, ale mě pomohl doplněk stravy. Nevím jestli má teda přímo vliv na zvýšení testosteronu, ale rozhodně dokáže pomoci zmírnit projevy jeho úbytku, jako je únava, energie nebo třeba libido. Konkrétně mi pomohl doplněk Vitamen a jsou v něm bylinky jako kotvičník, pískavice a ženšen které mají přesně na tohle vliv.

Zdroj: diskuze Testosteron

Léčba alergie na med

Používaným lékem na příznaky alergie na med je antihistamin. Mohou být použity i léky, které přinášejí úlevu od nepohodlí. Aby se zabránilo alergii na med, je důležitá léčba této alergie. Potraviny nebo nápoje s obsahem medu, by měly být vyloučeny z každodenního jídelníčku. Díky tomu se dá zabránit alergické reakci. U anafylaktické reakce může dojít k závratím, dušnosti, ztrátě vědomí nebo nízkému krevnímu tlaku. Anafylaktická reakce je často životu nebezpečná, proto je důležité okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Zdroj: Alergie na med

Diskuze

V diskuzi ALERGIE?? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloš.

Hani, dobry den, mam naprosto stejny problem, stejna vyrazka, stejna mapa, otok tvare. Drzim jiz vice jak rok dietu na zaklade zjistene precitlivelosti na ruzne potraviny, navstevuji lecitele, posiluji imunitu. Snizila se cetnost otoku, ale na puvod problemu nikdo neprisel. Na otok pomaha pouze kortikoid, nebo injekce na pohotovosti. Jednou z pricin muze byt take alergie na tezke kovy, hlavne nikl, ktery je obsazen i v potravinach. Patram dal, pokud mate jiz konkretni vysledky, dejte prosim vedet. Dekuji a preji brzke uzdraveni. Milos

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana H.

Dobrý den Miloši,
přeji brzké zjištění, čím to je.. já naštěstí zjistila a jsem již bez otoků.. na alergologii mě nic nezjistili a pí. doktorka přeposlala na specialistku kožní, která se zabývá kontatkní alergií, tudíž mě bylo jasné.. že bude zkoušet na mém těle.. nač mohu být alergická.. jako třeba kovy, prášky, avivaže aj.. načeš jsem se pustila sama do zkoušení.. vysadila jsem aviváže.. a nic.. otoky trvaly dále.. pak jsem si říkala, peru v Persilu.. ale to je pitomost.. kolikrát jsem prala v dětském pro citlivé , ale přeci jen jsem přestala prát v Persilu.. a světe div se.. najednou jsem byla bez otoků... shodou okolností jsem asi po několika týdnech vytáhla nový ručník a po umytí jsem se do něj utírala.. v noci mi zas otekla pulka ksichtu.. no a samozřejmě, že to byl ručník, ještě praný v Persilu.. takže u mě to dopadlo takhle dobře.. a Persil nechci už v životě vidět.. hlavně,že jednička na našem trhu... asi pěkný svinstvo v tom musí být..když to dokáže vyvolat takovou alergii.. mějte se přeji brzké zjištění problému... Hana h.

Zdroj: diskuze Alergie??

Alergie na bílkovinu kravského mléka (BKM)

Příčiny vzniku alergie na BKM jsou různé. Jako nejčastější se uvádí genetická predispozice, tedy dědičnost. To znamená, že pokud v rodině máte osoby s alergií, především na potraviny, je vysoká pravděpodobnost, že by o ni skutečně mohlo jít. Za další příčinu vzniku alergie na BKM se považuje i příliš časné zavedení kravského mléka do jídelníčku dítěte. Kvůli tomu, že trávicí trakt batolat a kojenců není vyzrálý jako u dospělých, může při zpracování bílkoviny kravského mléka dojít ke vzniku alergie. I proto je vhodné dodržovat doporučení pediatrů o zavedení kravského mléka do stravy dětí po 3. roce věku.

Zdroj: Alergie na laktózu u dětí

Diskuze

V diskuzi KOUPÁNÍ A DRBÁNÍ PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ShibaInu.

Dobrý den,

je možné, že za častým drbáním u psa je zapříčiněné častým koupáním viz. psiusmev.cz/media/p-… . My ho koupeme, protože hodně smrdí, tak nevím, co dělat... :( Vet na nic nepřišel :-o

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin Bláha.

Na vinně může být také alergie. Pokud svědění stále přetrvává, raději zajděte na alergologický test - www.genomia.cz/cz/al…

Zdroj: diskuze Koupání a drbání psa

Alergie a trávicí systém

Průjem, nechuť jíst, bolesti v břiše, pocity na zvracení nebo zvracení. Tyto projevy mohou signalizovat různé jiné potíže, ale mohou být i alergického původu. Pokud přetrvávají, řešte je s lékařem. Oteklé rty a svědění rtů či úst, jazyka, patra a hrdla. Tady už jde bezpochyby o alergii. Může jít o reakci na pokrm, který jíte, například na arašídy, nebo na jeho skrytou součást, například na plíseň. Mnohé potraviny se k nám dovážejí ve velmi špatném stavu a arašídy nejsou výjimkou. Také oříšky nebývají v pořádku, dokonce jsou někdy zkažené.

Zdroj: Kožní vyrážka z potravin

Diskuze

V diskuzi UŠI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jif.

Mám to samé, u mě je to alergie na nějakou potravinu, která se projevuje svěděním v uších, teprve půjdu na podrobnější testy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kristyna.

alergie .Mám taky .... alergie na vše krom psa hnus velebnosti ....svědí mně pravé .

Zdroj: diskuze Uši

Jak rozpoznat alergii?

Alergii poznáte tak, že vás postižené místo začne svědit. Pak následují i další příznaky, které zahrnují zarudnutí, zblednutí, puchýřky a kopřivku. Projevy alergie se mohou z postiženého místa rozšířit dál po těle. Další používání make-upu pak způsobuje ekzém. Ten vzniká asi po třech až čtyřech použitích kosmetiky, která obsahuje alergeny. Kůže zarudne, svědí, většinou vznikají menší puchýřky, pokožka mokvá a může i otékat.

Zdroj: Alergie na make-up

Alergie na potraviny

V případě jakéhokoli podezření, že se u vás objevila alergická reakce, i malá, řešte ji neprodleně s lékařem-alergologem! Neodkládejte řešení na neurčito! Alergické reakce na potraviny mohou mít až nepříjemně pestrou škálu projevů. Běžné reakce mohou být spojeny s nesnášenlivostí, kdy potravina způsobí „jen“ průjem, zvracení nebo jiné zažívací problémy. Velmi častým příznakem potravinové alergie může být svědění v ústech, oteklé rty, kožní vyrážky, pocity únavy. Tyto reakce mohou nastat již za několik desítek sekund od zahájení jídla. Ve vzácných případech může taková reakce přerůst i do vážného stavu – velmi ztížené dýchání, otok. V takovém případě je nutné neprodleně volat lékařskou záchrannou službu, protože může jít o počínající projevy takzvané anafylaktické reakce nebo šoku, což je nejtěžší forma alergické reakce, která bez bleskového zásahu lékaře může končit úmrtím. Naštěstí jsou tyto vážné případy alergie relativně vzácné a velmi pravděpodobně se s nimi na vlastní kůži nesetkáte. Mnohem častější jsou méně závažné projevy alergií – různé kožní výsevy, otoky, svědění či rýma. I při takových projevech raději navštivte lékaře. Bez vhodné léčby by mohla v budoucnu proběhnout i mnohem závažnější reakce. Intenzita reakce totiž nezávisí jen na alergenu, ale i na jiných faktorech, které mohou být příště méně příznivé.

Zdroj: Kožní vyrážka z potravin

Příznaky alergie na alkohol

Alergie na alkohol může být typem potravinové přecitlivělosti. Skutečná alergie na líh je poměrně vzácná, obvykle jde o reakci na jiné složky obsažené v nápoji (například pšenici nebo hrozny), které způsobí fyzické příznaky podobné těm, které se vyskytují i u jiných potravinových alergií. Často jde o tyto projevy:

  • brnění v ústech;
  • kopřivka;
  • otok rtů, jazyka nebo hrdla;
  • dýchací problémy;
  • v extrémním případě i anafylaktický šok.

Důležité je rozlišit, zda jde o alergii, nebo jen o nesnášenlivost. Při alergii budete reagovat i na stopové množství alkoholu. Intolerance znamená, že sice můžete pít alkohol, ale po nějaké době začnete trpět vedlejšími účinky. Některé z těchto příznaků připomínají kocovinu po alkoholu.

Zdroj: Alergie na alkohol

Příznaky

Skořice je pravděpodobně nejsilnějším alergenem mezi kořeními a ochucovadly. Lidé, kteří jsou alergičtí na skořici, bývají současně alergičtí i na bobkový list. Mezi projevy této alergie patří kopřivka, bolesti hlavy a astma (poruchy srdečního rytmu).

Zdroj: Skořice – předávkování

Léčba alergie u dětí a dospělých

Léčba alergie na rajčata je stejná jako u jiných druhů potravinové intolerance, je tedy nutné začít s odstraněním alergenu. To znamená zcela ze stravy vyloučit rajčata a všechny jejich deriváty (rajčatové šťávy, kečup, omáčky). Nezapomeňte pečlivě sledovat složení potravin.

Vědci dokázali, že tepelné zpracování zabíjí antigeny, které vyvolávají alergie. Dále je možné, že budete-li konzumovat rajčata oranžové či žluté odrůdy, alergické reakce se nemusí dostavit.

K léčbě alergií na rajčata se používají následující léky:

  • antihistaminika – zmírňují projevy alergie
  • glukokortikoidy – zmírňují zánět
  • adrenalin (intramuskulárně) – zmírňuje dýchací potíže a pomáhá uvolnit svaly dýchacích cest; používá se, když hrozí anafylaktický šok
  • bronchodilatancia – eliminují příznaky astmatu
  • protiprůjmové prostředky – při střevních obtížích, především u dětí

Zdroj: Alergie na rajčata

Psí alergie na roztoče

Alergie na roztoče, prach a plísně se projevují u psa stejně jako u člověka celoročně. Alergie na plísně se projevuje při pobytu ve vlhčím prostředí, s vlhkostí souvisí i alergie na roztoče, protože čím je větší vlhkost, tím se alergie zhoršuje. Pokud má tedy pes příznaky této alergie je třeba vlhkost vzduchu v bytě udržovat zhruba na 50 %. Zároveň by pes trpící alergií na prach a roztoče neměl trávit moc času v místnostech, kde se nachází polštáře, deky, povlečení a podobně, majitel by měl navíc tyto látkové předměty prát co nejčastěji.

Zdroj: Psí alergie


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP