Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PROJIMAVE JIDLA

OBSAH

Projímavé potraviny

Potraviny, které mají projímavé účinky (potraviny které projímají), byly popsány výše. Do svého jídelníčku byste měli zařadit potraviny bohaté na vlákninu, což jsou třeba jablka, skvělá je i vlažná voda s citronem po ránu nalačno, která nastartuje metabolismus. Nezapomínejte ne zelí, fenykl, kapustu a zejména na červenou řepu! Mezi další vysoce ceněné projímavé potraviny patří i lněné semínko, takže si klidně dejte každý den lžíci a pěkně rozkousejte.

Projímavé potraviny pro děti

U dětí je vhodné použít v lékárně dostupný přípravek Lactulosa biomedica, a to jednu kávovou lžičku denně, nebo zakoupit projímavé čaje. Doporučuje se i kmínový nebo švestkový odvar.

Zdroj: Jak urychlit stolici

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ HOUBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jája.

Poradí někdo,po asi 3týdenim užívání pozoruji,že mám problém s chozením na velkou stranu,kefír piju večer před spaním,děkuji,Jája

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ffff.

zkuste pití houby omezit a vyhledat si na netu které přírodní potraviny mají projímavé účinky, případně si přečtete co proti zácpě

Zdroj: diskuze Tibetská houba

Vlastnosti projímadla

Šťáva z Aloe vera má silné projímavé účinky, to způsobuje chemická látka antrachinon, obsažená v této bylině. Zatímco tyto projímavé vlastnosti působí efektivně na léčbu zácpy některých lidí, mohou u jiných jedinců způsobit průjmy a křeče. Někdy se stává, že šťáva z Aloe vera zácpu dokonce zhorší. K tomu obvykle dochází v případě, že je její použití coby projímadla přerušeno na dobu sedmi dnů, aby nedošlo k závislosti na tomto přípravku.

Zdroj: Jaká jsou nebezpečí šťávy z Aloe vera?

Poradna

V naší poradně s názvem 10 % SIRNÁ MAST - JE NĚJAK TOXICKÁ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa.

Dobrý den,

já a můj skoro 3 letý syn jsme dostali k přeléčení svrabu 10% sirnou mast, kterou mažeme 3 dny po 24 hodinách. Syn si však pořád cucá prsty, hlavně přes noc ze spaní a já se bojím - nemůže mu to nějak ublížit? V lékárně mi řekli, že by nemělo a doktorka, že to není dobrý, ale víc mi k tomu neřekla a já mám strach, aby to nemělo nějaké následky. Moc děkuji za odpověď.

PS : složení sulphuris praecipitati 20.0, ung. simplicis, vasellini ad 100

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemusíte se bát, síra obsažená v sirné masti - označena jako Sulphur, nemá žádné závažné negativní účinky při náhodném pozření. Při olízání sirné masti hrozí jen nebezpečí průjmu, protože síra má mírné projímavé účinky. Žádná otrava a nebo poleptání zde nehrozí. Nic se nestane, když prsty nebudete natírat sirnou mastí. Bedlivě je kontrolujte, aby v nich nepřežíval svrab.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Za jak dlouho působí Šaratica

Projímavé účinky Šaratice se projeví do dvou hodin od vypití první dávky.

Zdroj: Šaratice voda

Diskuze

V diskuzi KRÁLÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gondíkovec.

A můžete tyhle červy a parazity získat třeba z jídla, z masa nebo z ryb?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Jasně, že můžete. Však právě proto se musí třeba na tatrák kupovat co nejkvalitnější maso. Podle máte tři řešení - buď nejíst syrové nebo špatně tepelně upravené maso, nebo ho jíst, ale i se zásobou wurm-exu, nebo nejíst tataráčky ;-)

Zdroj: diskuze Králíček

Olivový olej proti zácpě

Dejte si ráno nalačno polévkovou lžíci olivového oleje. Důležité je, abyste vydrželi alespoň 30 minut, než se nasnídáte. Olivový olej má totiž mírně projímavé účinky a celkově příznivě působí na trávení. Pokud vám zcela nesedí chuť olivového oleje, smíchejte ho s citronem nebo jej vyměňte za kokosový olej.

Zdroj: Jak urychlit stolici

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renats.

Jak tabulky přesně užívat,s jídlem nebo bez jídla .Beru 2 tobolky večer po jídle může být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Tobolky obsahují tuk a ten je kalorický, proto je lepší užívat Omega Marine ráno nebo kolem oběda před jídlem. Při užívání večer by se mohla zvyšovat tělesná hmotnost ukládáním tuku v podkoží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Babské rady na domácí projímadla

  • Ricinový olej je nejznámějším přírodním projímadlem vůbec.
  • Smíchejte čajovou lžičku medu ve sklenici teplé vody a vypijte. Používání tohoto nápoje dvakrát denně vám určitě uleví od zácpy.
  • Smíchejte půl hrnku pomerančového džusu s půl šálkem olivového oleje. Tato směs by měla být konzumována dvakrát denně.
  • Pijte šťávu z aloe vera dvakrát denně (ráno a večer). Aloe má projímavé účinky.
  • Z poloviny citronu vymačkejte šťávu do sklenice teplé vody a vypijte.
  • Vytvořte směs z kukuřičného sirupu a vody. Jedná se o vhodný přípravek k pročištění tlustého střeva.
  • Ranní šálek čaje nebo kávy může fungovat pro některé lidi rovněž jako dobré projímadlo. Pokud je na to člověk zvyklý, nefunguje to.
  • Lžička medu nebo ricinového oleje by měla být užívána se lžičkou citronové šťávy nalačno.
  • Datle, banány, jablka, avokádo a fíky jsou ovoce, které je vhodné konzumovat ve formě džusu. Tyto potraviny mají dobré projímavé účinky.
  • Hrušková šťáva je vhodným projímadlem a zároveň má dobrý účinek k pročištění tlustého střeva.
  • Jogurt smíchaný s cukrem zvyšuje projímavé účinky.

Zdroj: Domácí projímadlo

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEOBSAHUJE PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

zdravím ,můzu sladit erythritolem a přidávat ho do jídla ,když mám zvýšenou hladinu kyseliny močové,děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Erythritol je běžně používané přírodní polyolové sladidlo s minimálními účinky na markery lidského zdraví. Vysoké dávky (vyšší než 20 g) mohou mít za následek průjem a gastrointestinální příznaky. Celkově se zdá, že erythritol je neškodné, netoxické sladidlo bez negativních účinků na lidské zdraví.
Existují určité náznaky, že chronický příjem vysokých dávek erythritolu může být spojen s vyššími hladinami kyseliny močové a triglyceridů, ale studie na lidech ukázaly, že neexistuje žádný účinek při akutní, subchronické nebo chronické expozici erythritolu.
Sladidlo normálně používejte a zůstaňte v kontaktu s lékařem a nechte si pravidelně kontrolovat kyselinu močovou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co neobsahuje puriny

Projímavé čaje

Někteří lidé používají laxativní čaj, aby jim pomohl zmírnit problémy se zácpou. Laxativní čaj je obecný termín pro bylinné čaje, které mohou zmírnit zácpu a stimulovat trávení nebo urychlit vyprázdnění střev. Existuje několik druhů laxativních čajů, včetně objemových projímadel, očistných látek a mírných bylinných čajů.

Druhy projímavých čajů

Objemová projímadla: Tento typ čaje působí zvýšením množství potravy v tenkém střevě, což může stimulovat peristaltický pohyb a vyvolat vylučování.

Očistné látky: Tyto druhy čajů jsou mnohem výkonnější a běžně se vyskytují v laxativních doplňcích nebo v produktech, které lze zakoupit v obchodě.

Mírné bylinné čaje: Nehromadí stolici, ale mohou stimulovat pohyb jídla skrz střevo. Bylinné čaje zahrnují zelené čaje, čaje s kořenem pampelišky, s ptačincem, psylliem, lněným semínkem, sennou, černým kořenem, aloe, rebarborou nebo řešetlákem.

Laxativní čaj využívá semena psyllia, o kterém je známo, že má vysoký obsah vlákniny a bobtná v těle. To stimuluje střeva k rychlejšímu pohybu a vyprázdnění. Jiné bylinné čaje, jako je kořen pampelišky, senna nebo ptačinec, můžeme vařit jako normální čaj.

Zdroj: Jak urychlit stolici

Diskuze

V diskuzi ČISTÍCÍ DIETA NA 28 DNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Vodicová.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, proč nemůže tuto úpravu jídla držet člověk s hypertenzí. děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čistící dieta na 28 dní

Zdravotní přínosy konzumace švestek pro diabetiky

Podívejte se na zdravotní přínosy švestek při cukrovce.

  • Švestky jsou bohaté na antioxidanty:
    Švestky jsou zdravým zdrojem antioxidantů, které mohou snížit zánět a chránit buňky před volnými radikály. Jsou zvláště bohaté na polyfenolové antioxidanty, které pozitivně ovlivňují zdraví kostí. Anthokyany, typ polyfenolu, jsou jedním z nejaktivnějších antioxidantů, které snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění.
  • Problémy s úzkostí:
    Švestky mohou pomoci řešit problémy s úzkostí, protože jsou bohaté na antioxidanty.
  • Účinně kontrolují krevní tlak:
    Obsah draslíku ve švestkách účinně pomáhá kontrolovat krevní tlak, odstraňuje sodík a snižuje napětí ve stěnách krevních cév.
  • Ideální pro udržení zdravých kostí:
    Konzumace švestek může pomoci snížit rizika řídnutí kostí. Protože jsou bohaté na antioxidanty a snižují zánět, jsou švestky vhodné pro lidi s cukrovkou k udržení zdraví kostí.
  • Snižují pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění:
    Živiny a fytochemikálie ve švestkách mohou snížit zánět, který spouští kardiovaskulární onemocnění. Vápník přítomný ve švestkách napomáhá přirozenému srážení krve. Jsou také bohaté na vitamín C, nezbytný pro zdravé srdce.
  • Švestky mohou účinně snižovat zácpu:
    Švestky jsou oblíbené pro svou schopnost podpory trávení jídla a zmírňovat zácpu. Lidé s cukrovkou tedy mohou zařadit švestky pro posílení zdravého metabolismu. Sorbitol ve švestkách má přirozené projímavé účinky, které léčí zácpu.

Zdroj: Švestky a cukrovka

Diskuze

V diskuzi CO POMÁHÁ NA ZÁCPU U MIMINKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáda.

toto jsem našla. S tím olivovým olejem do jídla to by možná stálo za vyzkoušení

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co pomáhá na zácpu u miminka

Kašovitá jídla – recepty

Mnoho různých receptů na tekutou stravu najdete v našem dalším díle s názvem Kašovitá strava - recepty.

Zdroj: Tekutá strava jídelníček

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA PŘI RAKOVINĚ SLINIVKY BŘIŠNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Kudrna.

Jaké jídla jsou zakázaná a jaké povolena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Když už rakovinu slinivky máte, tak od diety neočekávejte žádné velké léčebné účinky. Spíše zde půjde o to, nezhoršovat zdravotní stav, který už tak komplikuje rakovina a její léčba.
Tady je uvedeno co je vhodné jíst při rakovině slinivky: www.ceskenemoci.cz/r…

Zdroj: diskuze Dieta při rakovině slinivky břišní

Životní styl po operaci žlučníku

Někteří lidé mají po této operaci řídkou stolici, nazývanou také průjem. Ve většině případů průjem netrvá déle než několik týdnů až několik měsíců. Pokud po odstranění žlučníku nemáte žádné zažívací komplikace, pak pro vás neexistuje žádná specifická dieta, kterou byste měli dodržovat. Existuje však několik věcí, které byste mohli zvážit.

  • Předně pomáhá, když pochopíte, proč máte průjem.
    Zdá se, že průjem po odstranění žlučníku souvisí s uvolňováním žluči přímo do střev. Původní žlučník shromažďoval a koncentroval žluč a pak ji postupně uvolňoval, když jste jedli, aby podpořila trávení tuků. Po odstranění žlučníku je žluč méně koncentrovaná a kontinuálně odtéká do střev, kde může působit projímavě.
  • Roli hraje množství tuku, které najednou sníte.
    Menší množství tuku je snadněji stravitelné. Větší množství může zůstat nestrávené a způsobit plynatost, nadýmání a průjem.
Ačkoli neexistuje žádná dieta na odstranění žlučníku, následující tipy vám mohou pomoci snížit problémy s průjmem poté, co vám byl odstraněn žlučník:
  • Pomalu si zvykejte na tuk.
    Nejméně týden po operaci nejezte jídla s vysokým obsahem tuku, smažená a tučná jídla a mastné omáčky a šťávy. Místo toho volte potraviny bez tuku nebo s nízkým obsahem tuku. Nízkotučné potraviny jsou potraviny, které nemají více než 3 gramy tuku v jedné porci. Zkontrolujte štítky a dodržujte uvedenou velikost porce.
  • Zvyšte množství vlákniny ve své stravě.
    To může pomoci k pravidelnějšímu pohybu střev. Přidejte do svého jídelníčku rozpustnou vlákninu, jako je oves a ječmen. Množství vlákniny však zvyšujte pomalu, například v průběhu několika týdnů, protože zpočátku příliš mnoho vlákniny může zhoršit plynatost a křeče.
  • Jezte menší a častější jídla.
    To může zajistit lepší smíchání s dostupnou žlučí. Zdravé jídlo by mělo obsahovat malé množství libových bílkovin, jako je drůbež, ryby nebo mléčné výrobky bez tuku, spolu se zeleninou, ovocem a celozrnnými výrobky.
  • Omezte potraviny, které mají tendenci zhoršovat průjem:
    • Kofein,
    • Mléčné výrobky,
    • Velmi sladká jídla.

Do životního stylu po odstranění žlučníku se řadí dostatečný příjem tekutin a omezení určitých typů jídel, viz níže uvedený jídelníček. Dále je potřeba omezit psychické vypětí a zvýšenou fyzickou aktivitu. Tato omezení je důležité dodržovat první 3 až 4 týdny po zákroku. Pak se můžete vrátit zpět ke stylu života, který jste vedli před výkonem. Jestliže však byl příčinou zdravotních problémů nevhodný životní styl, pak by měla být omezení dodržována nadále. Kupříkladu jedinci, který za den vypil méně než 1 litr tekutin, se doporučuje dostatečný pitný režim dodržovat nadále, u obézních pacientů se zase musí nadále dbát na omezení jídel obsahujících příliš mnoho kalorií a podobně.

Jídlo po odstranění žlučníku by mělo splňovat tato kritéria:

  1. snížený obsah tuků;
  2. zvýšený obsah rozpustné vlákniny;
  3. jídlo je rozděleno do malých porcí na víckrát denně;
  4. nepřejídat se, ale ani nehladovět;
  5. stravu konzumovat v přiměřené teplotě (zažívacímu traktu škodí jak příliš studená, tak i horká jídla);

Zdroj: Dieta po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PO OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri Bouchal.

Dobrý den jsem 4 den po odstranění žlučníku měl jsem žlučníkové kameny a zánět bylo by možné poradit co mám jíst děkuju bouchal

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po odstranění žlučníku můžete konzumovat běžnou stravu, ale velká jídla je třeba rozdělit na menší části a ty pak jíst postupně například s hodinovým odstupem. Po odstranění žlučníku se dál vaše žluč dostává do zažívacího traktu a tam normálně pomáhá trávit potravu, jako dříve se zlučníkem. Rozdíl je jen v tom, že žluč proudí do střeva stále nikoliv naráz, jako při přítomnosti žlučníku. To znamená, že když naráz sníte mnoho jídla, nebude v ten okamžik dostatek žluči a může to vést k zažívacím potížím. Proto je třeba velké porce rozdělit na menší jídla. Ale co se týče diety, tak se nemusíte nijak omezovat a můžete jíst vše na co máte chuť.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček po operaci žlučníku

Použití v kuchyni

V čistém stavu je chlorid draselný bílá krystalická látka nebo prášek slané chuti, dobře rozpustný ve vodě. Chlorid draselný se tak používá jako látka zvýrazňující chuť, ochucující látka dodávající slanost, využívá se jako náhražka nebo příměs chloridu sodného (kuchyňské soli) v potravinách s nižším obsahem sodíku a jako látka kontrolující pH. Rovněž změkčuje maso, podporuje fermentaci při výrobě piva a funguje jako želírující látka. Zároveň je přirozeným zdrojem draslíku a využívá se k obohacování potravin o tento prvek.

V běžných dávkách je tato látka neškodná. Podle některých zdrojů se mohou po opakovaném požití ve výjimečných případech objevit malé vředy v trávicím traktu. Vyšší dávky mohou způsobit podráždění žaludku a střev, projímavé účinky, slabost nebo oběhový kolaps. Za běžných podmínek je chlorid draselný bezpečný a v ČR i celé EU je povoleno ho přidávat do řady potravin, stejně jako v USA.

Chlorid draselný je zařazen do skupiny „Látky zvýrazňující chuť a vůni“ a skóre škodlivosti má 2. Patří mezi takzvaná éčka. Jeho označení na potravinách je E508 – chlorid draselný.

Zdroj: Sůl bez sodíku

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alca.

Dobrý den zjistily mi dnu a chtěla jsem se zeptat jestli nevadí že konzumují bezlepková jídla děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud nemáte celiakii, tak je zbytečné, abyste jedla potraviny bez lepku. V bezlepkových potravinách je omezena bílkovina z pšenice, ječmene, žita a ovsa. Pokud se rozhodnete bez porady s lékařem nebo nutričním terapeutem pro bezlepkovou dietu, vystavujete se riziku sníženého příjmu vlákniny a některých důležitých vitaminů a minerálních látek, zejména pak vitaminů skupiny B. To může vést k pocitu nadměrné únavy, podrážděnosti a nesoustředěnosti. Není tedy opravdu vhodné, abyste si naordinovala bezlepkovou dietu samovolně. Jezte normálně a hlídejte si jen potraviny s vyšším obsahem purinů, kterých jezte jen trošičku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna dieta výše purinů v potravinách

Babské rady na zácpu

Šaratica: tato speciální minerální voda má prokazatelné projímavé účinky, takže je to na zácpu určitě dobrá a hlavně naprosto nenávyková volba, avšak nemusí pomoci vždy (spíše v lehčích případech).

Zaječická hořká (Zaječice): minerální voda z Českého středohoří s projímavými účinky, která nedráždí zažívací trakt a působí protizánětlivě.

Konzumace kompotů: dle našich babiček pomůže i konzumace rybízového či švestkového kompotu.

Špenát: pomůže syrový i vařený. V případě problémů se zácpou umixujte půl šálku listů špenátu se stejným množstvím vody. Přidat můžete i lněné, chia nebo bazalkové semínko.

Jogurt: kvalitní bílý jogurt s obsahem „přátelských“ mléčných bakterií je také dobrým pomocníkem. Dejte si ho na snídani a pak snězte další jeden nebo dva během dne. Vhodný je i kefír.

Pampeliška: pampeliška vám nemusí pomoci okamžitě, protože patří k „jemnějším“ prostředkům proti zácpě. Zkuste vypít 3x denně šálek pampeliškového čaje. Na jeden šálek použijte 1–2 čajové lžičky sušených listů, zalijte vodou, nechte 10 minut louhovat a vypijte.

Švestky: sušené švestky jsou údajně vynikajícím prostředkem na zácpu.

Zdroj: Jak urychlit stolici

Recept na nepečený dort

Ingredience:

  • 2 nízkotučné tvarohy
  • 2 celá vejce
  • 1/8 rostlinného másla
  • umělé sladidlo dle chuti
  • uvařený vanilkový pudink – umíchat krém
  • dětské piškoty
  • ovoce (například meruňky)

Postup přípravy:

Na dno dortové formy naskládáme piškoty, které pokapeme šťávou z ovoce. Dáme vrstvu krému, ovoce a vrstvy opakujeme. Necháme do druhého dne v ledničce ztuhnout.

Zdroj: Kašovitá jídla - recepty

Polenta

Ingredience:

  • 400 g hrubé kukuřičné krupice
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička kari koření
  • na špičku nože muškátového oříšku

Postup přípravy:

Vroucí vývar okořeníme a osolíme, zašleháme do něj krupici a při mírné teplotě uvaříme hustou kaši – polentu. Zakrytou kaši necháme asi 20 minut odležet. Podáváme teplou s rozmixovanou zeleninou, dochucenou sójovou omáčkou. Je ji možno podávat jako přílohu místo knedlíků.

Zdroj: Kašovitá jídla - recepty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP