Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PROTI BRADAVICÍM

OBSAH

Prevence

Nejlepším způsobem, jak zabránit genitálním bradavicím, je nemít pohlavní styk. V jiném případě praktikujte pouze bezpečný pohlavní styk.

  • Používejte kondom. Kondomy mohou snížit riziko šíření genitálních bradavic, ale nechrání celou oblast genitálií, takže může dojít k doteku s partnerovou kůží.
  • Než budete mít pohlavní styk s partnerem, promluvte si o pohlavně přenosných chorobách. Zjistěte, zda váš partner není ohrožen. Pamatujte si, že člověk může být infikován, aniž by o tom věděl.
  • Pokud máte příznaky pohlavně přenosných chorob, nemějte pohlavní styk.
  • Nemějte pohlavní styk s člověkem, který má zjevné příznaky nebo byl vystaven pohlavně přenosným chorobám.
  • Nemějte více než jednoho sexuální partnera. Mít několik sexuálních partnerů zvyšuje riziko onemocnění.

Pokud je vám 26 let a méně, můžete získat vakcínu proti HPV. Vakcíny Cervarix a Gasdasil chrání proti dvěma typům HPV, které způsobují rakovinu děložního čípku. Gardasil poskytuje ochranu proti dvěma typům HPV, které způsobují genitální bradavice.

Zdroj: Kondylomata aneb genitální bradavičky

Diskuze

V diskuzi VÝBĚR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simca.

Já si vybrala Silgard, protože je i proti genitálním bradavicím. Sice neznám nikoho kdo by je měl, ale já bych je dostat rozhodně nechtěla.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výběr

Rizikové faktory bradavic

Nejčastěji jsou bradavicemi ohrožovány děti a mladí lidé. Dále jsou k bradavicím náchylnější jedinci se sníženou imunitou, protože imunita hraje důležitou roli při boji s bradavicemi. Také pacienti s imunosupresivní terapií (po transplantacích a podobně) mohou být k nákaze papilomaviry citlivější. Obvyklými místy přenosu bradavic jsou koupaliště, veřejné sprchy nebo další veřejná místa s vlhkým prostředím. Dále i šatny, koberce a veškerá místa, kde se střídají různé bosé nohy.

Zdroj: Bylinky na bradavice

Diskuze

V diskuzi MOJE OČKOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klárka Alanová.

Já se nechala očkovat Silgardem, protože je i proti genitálním bradavicím a myslím, že je to taky jen pro mladý holky, protože dost lpěl dr na tom abych byla panna a během očkování nesouložila. Taky jsem četla, že se to má , ale posunout až do věku po čtyřicítce.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Moje očkování

Babské rady

V době, kdy neexistoval chemický a lékárenský průmysl, nezbylo lidem trpícím bradavicemi nic jiného než hledat lék v přírodě. Účinné látky proti bradavicím v sobě podle babských rad skrývá vlaštovičník. Jeho oranžová šťáva, kterou bychom si měli bradavice pravidelně potírat, je však ve vysoké koncentraci agresivní, proto s ní nakládejte opatrně. Šetrnější, ale méně účinná je pak šťáva z citrónu. Posílit imunitu může kromě česneku také rakytník, jenž obsahuje velké množství vitamínu C. Výborná je rovněž hlíva ústřičná a samozřejmě další druhy ovoce i zeleniny.

Zdroj: Bradavice

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Jani, určitě Silgard. Cervarix má sice silnější účinek ale je to proto, že je určen pro starší ženy u kterých se dá předpokládat, že se s tím virem už setkaly. Silgard oproti tomu je pro holky už od 9 let a ještě navíc je ochrání proti genitálním bradavicím. Já osobně bych na tvém místě určitě volila Silgard. Já mám jenom malý kluky, tak tahle otázka se mne naštěstí netýká.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lea.

Nevím, zda jste lékař, ale mé dceři (15) doporučuje lékař (který nemá soukromou ambulnci - tudíž není nijak finančně interesován) jednoznačně Cervarix TM, který je údajně účinnější. Samozřejmě, která vakcína je lepší se asi dozvíme až tak za 20 let...

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Je tchýnin jazyk jedovatý?

Ano, tchýnin jazyk je stejně jako množství jiných pokojových rostlin jedovatý. Patří totiž do čeledi agávovitých (Agavoideae). Všechny části rostliny obsahují alkaloidy a saponiny, které vyvolávají podráždění trávicího traktu.

Některé druhy Sansevierií obsahují ve slizu listů ale i antisepticky působící látky, podobně jako aloe. Například šťáva z listů druhu Sansevieria ehrenbergii má silné antiseptické vlastnosti, je tedy vyžívána v tradiční medicíně při první pomoci, způsobuje i neuromuskulární blokádu. Listy druhu Sansevieria trifasciata se používají proti bradavicím. Vařené listy několika dalších druhů se používají na vyrážky a vředy. Jako léčivo jsou používány také rozemleté nebo usušené a na prach rozdrcené oddenky.

Zdroj: Tchýnin jazyk

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ LÉK NA BRADAVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Česnek a ocet je účinný domácí lék proti bradavicím. Místo octa je možné použít i šťávu z citrónu. Léčba bradavic česnekem s citronem nebo octem se provádí tak, že česnek nakrájíme na tenké plátky a zalijeme octem nebo šťávou z citrónu. Tuto směs necháme uležet 7 dní v uzavřené lahvičce někde v temnu. Samotné ošetření pak provádíme tak, že vezmeme plátek macerovaného česneku, přiložíme ho na bradavici. Přes plátek česneku přiložíme vatičku namočenou v maceračním roztoku a zabalíme, aby z bradavice česnek nespadl. Takto ošetřenou bradavici necháme zrát přes noc do rána, kdy zábal na bradavici sundáme. Mám to odzkoušené a funguje to na 100%.

Je to opravdu 100 procentní.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena;.

Já používám na bradavice slupku od banánů. A jak se s banány léčí bradavice? Vždy po večerní koupeli svých nohou přiložte na bradavice vnitřek z banánové slupky a zafixujte obynadlem. Banán nechte na bradavici působit přes noc. Po týdnu bude bradavice měkčí a zmizí bolest, po dvou týdnech se bradavice viditelně scvrkne. Po šesti týdnech banánové kůry proti bradavicím bradavice zcela zmizí.

Zdroj: diskuze Domácí lék na bradavice

Papilom na mandli

Papilom je druh benigního nádoru, který způsobuje HPV virus. Velmi často se objevuje i v dutině ústní a v krku (oblast měkkého patra, jazyka, mandlí, nosohltanu, hrtanu a průdušnice), kde může napáchat ohromnou škodu. Papilomy se podobají bradavicím. Jde o stopkaté útvary přisedlé na povrch, na první pohled mají podobu květáku. Podle toho, kde se papilom nachází, způsobuje i náležité potíže. Jde například o poruchy řeči, polykání, krvácení, potíže s trávením. Léčba spočívá v odstranění nádoru. K možným komplikacím patří krvácení, infekce a obtíže spojené s anestézií.

Zdroj: Rakovina krčních mandlí příznaky

Nakažlivost

Bradavicemi se může nakazit prakticky kdokoliv, kdykoliv a v jakémkoliv věku (spolu s akné se jedná o nejčastější kožní problém). Častěji jsou postiženy děti, mladí lidé a lidé s oslabeným imunitním systémem. Bradavicím se daří ve vlhkém a teplém prostředí, tedy všude tam, kde je pokožka macerována (máčena v kapalině). Proto se lze s jejich výsevem setkat na místech větší tělesné potivosti (plosky nohou, třísla a podobně), proto mohou být rizikové návštěvy bazénů, koupališť, saun či společných sprch. Jak již bylo uvedeno, některé druhy bradavic jsou vysoce infekční a pohlavně přenosné, tudíž by měl být každý jedinec opatrný, aby se viry, které způsobují bradavice, nenakazil.

Zdroj: Bradavice

Tymián citronový

Citronový tymián je křížencem tymiánu obecného a mateřídoušky vejčité. Z tohoto křížení vznikly i další kultivary, které se liší zejména barvou listů. Pokud má tymián citronový tradiční zbarvení, je velmi podobný tymiánu obecnému. Má stoupavou, na bázi dřevnatějící, čtyřhrannou lodyhu. Poměrně malé tuhé oválné listy vyrůstají na krátkých řapících a jsou navrchu sytě zelené, zespodu světlé, s okraji lehce podvinutými. Citronový tymián kvete v červnu až červenci drobnými, světle fialovými nebo růžovými pyskatými květy. Vzhledem k tomu, že se jedná o křížence, množí se výhradně vegetativně, tedy zejména řízkováním nebo dělením trsu. Citronový tymián také tvoří keříky a pěstuje se stejně jako tymián obecný.

Jak název napovídá, má tento tymián výrazně citronové aroma i chuť, výborně se tedy hodí k rybímu masu. Vhodný je k drůbeži, mořským plodům, jehněčímu masu, dušené zelenině nebo bramborám. V podstatě jej lze použít do každého receptu, který vyžaduje citronové aroma, a navíc tato bylinka pomáhá strávit těžká a tučná jídla.

Kromě listů je možné konzumovat také květy, které se obvykle kandují a používají ke zdobení různých dezertů. Čerstvé květy je možné přidávat do zeleninových i ovocných salátů.

Citronový tymián můžete skladovat v sáčku v lednici velmi dlouho. Díky svým kožovitým listům podléhá zkáze pomalu, téměř nezahnívá ani nevadne. Pokud však chcete tymián skladovat déle, lze jej také sušit nebo naložit do oleje či octa, což dokonale zachová jeho svěží chuť.

Vůně a chuť citronového tymiánu se sice liší od tymiánu obecného, který je známější a více využívaný, ale obsahové látky v obou druzích jsou velmi podobné. Proto můžete i z citronového tymiánu připravit odvar, který pomáhá při chorobách dýchacího a trávicího ústrojí, při bolestech hlavy a nachlazení. Zevně se dá tato rostlinka používat proti dermatitidě, bradavicím, do ústních vod a past nebo kloktadel. V případě použití citronového tymiánu je čaj dokonce lahodnější než z tymiánu obecného.

Při výběru odrůdy pro pěstování je lépe si nechat poradit, protože ne každá odrůda citronového tymiánu je určena ke konzumaci.

Zdroj: Tymián obecný (Thymus vulgaris)

Bradavice u psa

Bradavice se u psů tvoří na základě virového napadení povrchové vrstvy kůže některým z četných druhů virů. Viry se přenášejí dotykem (do organismu mohou proniknout i skrz malou oděrku na kůži). Psi mohou přenést viry způsobující bradavice na člověka a naopak. Psí bradavice se podobají bradavicím lidským: vypadají jako malé kožní vyrážky, které se mohou objevit kdekoliv na těle, včetně obličeje a tlap psa. U psů se často vyskytují i v ústech, a dokonce i blízko očí (papilomatózy).

Psí bradavice vypadají velmi ošklivě.

Ze začátku se bradavice množí velice rychle a jejich počet tudíž rapidně stoupá. Přibližně po 2 měsících dochází k ústupu, kdy bradavice většinou samy vymizejí. Přibližně do 5 měsíců je většina bradavic pryč, pouze papilomy v oblasti očí a úst ustupují pomaleji. Starší psi jsou citliví na bradavice více, protože mají slabý imunitní systém. Papilomy v oblasti ústní se u psů vyskytují ve většině případů jen do věku 2 let, během kterých se psi vůči papilomům stávají odolnějšími. V oční oblasti se papilomy objevují nejčastěji do 4 let věku psa, málokdy je najdete u starších psů. Pes může mít buď jednu relativně velkou bradavici, nebo více bradavic menších, a to hlavně na nohou a obličeji.

Bradavice u psů nevyžadují lokální léčbu, jestliže zvířeti nepůsobí potíže. Avšak má-li pes velký počet bradavic, měla by být zahájena antivirová léčba. U psů s jednou bradavicí se čeká, zda sama ustoupí, ale v případě, že se objeví vážnější komplikace (například v příjmu potravy, nebo dokonce bradavice hnisá), je nutné ji chirurgicky odstranit. Při léčbě bradavic mohou někdy pomoci i vitamíny A a E, rovněž můžete vyzkoušet olejíček s vitamínem E, jímž budete denně potírat postižené části psí kůže (během několika dnů by mělo být patrné zlepšení). Výjimečně se pak bradavice odstraňují zmrazením. Vždy je vhodné navštívit veterináře a stav psa a případnou léčbu s ním konzultovat.

Zdroj: Kožní problémy u psů

Bylinky na bradavice

Česnek

Zápach z česneku nebývá zrovna příjemný, navzdory tomu se česnek stále více využívá v přírodním lékařství. Vyzkoušejte ho, a možná vám ani silné aroma nebude už tolik vadit. Z očištěného stroužku česneku odkrojte silnější plátek a asi na 5 minut ho přiložte na bradavici. Pálí to sice jako čert, jeden až dva dny se nic neděje, ale nakonec bradavice sama odpadne. Pokud nemáte citlivou kůži, tak si můžete plátek česneku na bradavici přilepit náplastí a nechat ho působit déle, ne ale více než 4–5 hodin, po delší době byste mohli mít popálenou kůži. Nakonec bandáž odstraňte a místo opláchněte vlažnou vodou. Jestliže bude bradavice po třech dnech stále odolávat, pokus můžete klidně opakovat. Není česnek jako česnek, a tak je potřeba dát mu čas, aby se projevily jeho léčebné schopnosti.

Ananas

Ananas je jedním z nadčasových přírodních prostředků proti bradavicím. Samozřejmě se myslí čerstvý ananas, ne kompot. Bradavici potírejte každý den po dobu 5 dní šťávou z ananasu a nechte ji působit asi 4–5 hodin, pak můžete pokožku normálně umýt. Ananasová šťáva dělá s bradavicí hotová kouzla a během několika dní zmizí. Nebudete-li úspěšní, klidně můžete pokus po týdnu opakovat.

Ricinový olej

Jediné, co musíte udělat, je nalít pár kapek do malé misky, pak do oleje namočte prst a vmasírujte olej do bradavice. Celý rituál opakujte alespoň dvakrát denně, abyste plně využili zázračný účinek oleje. Kůže kolem bradavice bude stále jemnější a bradavice se bude postupně ztrácet. Za jak dlouho zmizí úplně, to záleží na její velikosti a stáří. Ale obyčejně to trvá asi 4–5 dní.

Banánová slupka

Banán je velice účinný prostředek v boji proti všelijakým kožním problémům. Tentokrát budete mít možnost zabít dvě mouchy jednou ranou, použitím banánové slupky zlepšíte stav své pokožky a ještě se zbavíte bradavic. Uřízněte malý kousek banánové slupky a přiložte ho na bradavici tak, abyste viděli navrchu žlutou vnější stranu slupky. Slupku připevněte leukoplastí a nechte působit přes noc. Každých 12 až 24 hodin vyměňte slupku za čerstvou. To opakujte tak dlouho, dokud se bradavice nezbavíte.

Tea tree olej

Je výborný nejen na léčení akné, ale rovněž i na odstranění bradavic. Olejíček nakapejte na vatový tampon, přiložte na bradavici a připevněte leukoplastí. Tampon po 6–12 hodinách vyměňte za čerstvý a takto postupujte, dokud bradavice nezmizí. Nemělo by to trvat déle než 7 dní.

Vlaštovičník

Tuto zázračnou rostlinku se žlutými kvítky najdete všude na mezích, roste totiž jako planá bylina. V přírodní léčbě se na bradavice používá výrazně žlutá šťáva z jejího stonku. Bradavici šťávou alespoň týden několikrát denně potírejte. Postižená kůže začne po zaschnutí šťávy hnědnout a bradavice nakonec vypadne i s kořínky. Než se dostaví žádoucí výsledek, chce to přece jen více trpělivosti.

Asi vás napadne otázka, jestli po těchto léčebných kúrách nezůstanou na kůži nějaké skvrny nebo jizvy? Nemusíte mít strach, pokud dodržíte daný postup, bude vaše kůže čistá a neposkvrněná. Důležité však je zničit bradavici i s kořínky, abyste měli jistotu, že na stejném místě nevyroste nová.

Zdroj: Bylinky na bradavice


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP