Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

PTAČINEC


PTAČINEC a mnoho dalšího se dozvíte v tomto článku. Ptačinec je známý pod latinským názvem Stellaria media. Většina zahradníků dobře zná ptačinec, připomínající znepokojující plevel, a jeho drobounké bílé květy. Ptačinec lze sklízet téměř po celý rok a je vhodný pro přípravu salátů, polévek a smetanových sýrů. Stimuluje metabolismus a zažívání. Také je vhodným lékem proti všem kožním problémům, dokonce se používá i k léčbě lupénky a ekzémů, zmírňuje svědění.


Aplikace

Ptačinec obsahuje vitamíny, minerální látky a saponiny, které dodávají lidskému tělu vitalitu a pomáhají se zmírněním mnoha nedostatků. Ptačinec je takzvaným diuretikem a má stimulační vlastnosti pro metabolismus, takže je možné ho konzumovat i při dietě a metabolických poruchách, jako je revmatismus a dna. Trávení je stimulováno spotřebou ptačince.

Interní vlastnosti čaje z ptačince

K výrobě čaje může být použit sušený nebo čerstvý ptačinec, který stimuluje metabolismus a zmírňuje revmatické bolesti. Ptačinec v čajové formě je takzvaným jarním lékem. Používá se proti respiračním onemocněním, pomáhá při léčbě kašle a zánětu průdušek, usnadňuje vykašlávání.

Externí vlastnosti čaje z ptačince

Přidává se do přípravků na mytí těla, do koupele a může být použit proti kožním problémům. Zároveň je užitečný proti svědění a ekzému, rozhodně je vhodným lékem na lupénku. Také se používá k léčbě špatně se hojících ran, vředů a abscesů. Ideální jsou obklady z čerstvě rozdrcené byliny.

Krém z ptačince

Již ve středověku si vyráběli léčivou mast z ptačince a sádla, která se používala k léčbě kožních onemocnění.

Květinová esence

Z květů ptačince se vyrábí květinová esence, která je vhodná pro posílení houževnatosti a sebevědomí člověka.

Zdroj: článek Ptačinec

Popis ptačince

Ptačinec se vyskytuje nejen ve střední a severní Evropě a v Severní Americe, ale i v severní Asii a jiných částech světa. Patří do „rodiny“ karafiátů, i když tak nevypadá. Speciální vlastností ptačince je, že přežívá i v mrazech. Další specifickou vlastností je, že dochází ke klíčení i při velmi nízkých teplotách, a to i pod sněhovou pokrývkou, takže můžete mít čerstvou sklizeň i během zimního období. Jednoletá rostlina ptačince je v podstatě plevel, protože roste na obdělávané půdě velmi bujně a po krátké době připomíná „koberec“. Výhodou ptačince však je, že zabraňuje erozi půdy. Libuje si v dusíkaté půdě s dobrou závlahou, zvláště v takovýchto podmínkách se velmi rychle šíří a můžete se těšit na jeho velkou sklizeň. Ptačinec je plazivá, půdopokryvná rostlina, stonky mohou dorůstat až délky 40 cm. Listy ptačince jsou velmi malé, vroubkované po okraji. Ptačinec kvete od března do října drobnými květy, které vypadají jako bílé hvězdičky. Květ je složen z 5 bílých lístků, které jsou rozděleny na dvě části, takže vypadají jako dva plátky. K rozvinutí lístků dochází během suchého počasí, zejména ráno, a kvetou až do večera. Pokud je vlhké počasí, kvítky jsou zavřené. Květy ptačince následně tvoří kapsle, které obsahují velké množství semen (ptačinec ročně vyprodukuje až 10 tisíc semínek).

Zdroj: článek Ptačinec

Použití ptačince

Ptačinec se používá pro:

  • čištění krve;
  • chlazení pokožky;
  • podporu menstruace;
  • podporu kojení;
  • zmírnění svědění;
  • vaření.

Ptačinec se používá proti:

  • kašli;
  • bronchitidě;
  • onemocnění plic;
  • jaterní horečce;
  • nadýmání;
  • zácpě;
  • hemoroidům;
  • artritidě;
  • revmatismu;
  • dně;
  • renální insuficienci;
  • očnímu zánětu;
  • kožním problémům;
  • ekzému;
  • psoriáze (lupénce);
  • vředům;
  • bércovým vředům;
  • špatně se hojícím ranám;
  • pohmožděninám;
  • řezným ranám.

Ptačinec obsahuje vitamíny, saponiny, flavonoidy, kumariny, minerály, kyselinu šťavelovou, zinek a esenciální oleje. Nejčastěji se trhá na jaře a v létě, ale je možné ho sklízet po celý rok.

Zdroj: článek Ptačinec

Výroba domácí masti z ptačince

  • Nakrájejte vepřové sádlo na kousky a vložte jej do malého hrnce.
  • Do hrnce přidejte ptačinec, který musí být nasekaný na drobné kousky.
  • Roztavte vepřové sádlo (při nízké teplotě) a počkejte, dokud se úplně neroztaví.
  • Přidejte ptačinec, který by měl při zahřátí syčet, protože obsahuje vodu. Dávejte pozor, abyste směs nesmažili, ale pouze jen uvolnili šťávu, která obsahuje léčivou látku.
  • Vepřové sádlo a ptačinec nechte chvíli na mírném ohni (30 minut).
  • Obsah hrnce přelijte do hluboké misky. Misku překryjte tenkým hadříkem nebo čajovými filtračními sáčky.
  • Přebytek tuku přeceďte přes hadřík nebo čajové sáčky.
  • Nakonec označte misku datem a popisem.

Zdroj: článek Domácí mast z ptačince

Projímavé čaje

Někteří lidé používají laxativní čaj, aby jim pomohl zmírnit problémy se zácpou. Laxativní čaj je obecný termín pro bylinné čaje, které mohou zmírnit zácpu a stimulovat trávení nebo urychlit vyprázdnění střev. Existuje několik druhů laxativních čajů, včetně objemových projímadel, očistných látek a mírných bylinných čajů.

Druhy projímavých čajů

Objemová projímadla: Tento typ čaje působí zvýšením množství potravy v tenkém střevě, což může stimulovat peristaltický pohyb a vyvolat vylučování.

Očistné látky: Tyto druhy čajů jsou mnohem výkonnější a běžně se vyskytují v laxativních doplňcích nebo v produktech, které lze zakoupit v obchodě.

Mírné bylinné čaje: Nehromadí stolici, ale mohou stimulovat pohyb jídla skrz střevo. Bylinné čaje zahrnují zelené čaje, čaje s kořenem pampelišky, s ptačincem, psylliem, lněným semínkem, sennou, černým kořenem, aloe, rebarborou nebo řešetlákem.

Laxativní čaj využívá semena psyllia, o kterém je známo, že má vysoký obsah vlákniny a bobtná v těle. To stimuluje střeva k rychlejšímu pohybu a vyprázdnění. Jiné bylinné čaje, jako je kořen pampelišky, senna nebo ptačinec, můžeme vařit jako normální čaj.

Zdroj: článek Jak urychlit stolici

Léčba suchých a rozpraskaných rukou

Zdravá strava s hojností ovoce a zeleniny zajišťuje kůži vlhkost a vláčnost. Zabraňte dehydrataci dostatečným množstvím tekutin – pijte nejméně šest sklenic nekofeinových nápojů denně.

  • Jezte potraviny obsahující esenciální mastné kyseliny.
  • Jezte potraviny bohaté na vitamín A a D, ale nezapomeňte, že nejvíce vitamínu D se tvoří působením slunečního záření na kůži.
  • Jezte potraviny bohaté na vitamín E a zinek. Podle potřeby užívejte rybí tuk.

Rostlinné léky

  • Změkčující účinky má gel z aloe, který upraví hrubou kůži na rukou.
  • Zklidňující vlastnosti má také ptačinec. Připravte si obklad z vychlazeného ptačincového čaje a přikládejte si ho na kůži. Zmírní svědění, které suchá kůže často vyvolává.
  • Užívejte pupalkový olej s obsahem esenciálních mastných kyselin.

Zdroj: článek Jak na suché a rozpraskané ruce

Autoři uvedeného obsahu

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Světluše Vinšová


pochva
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
rakytníkový likér recept
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.