Téma: 

purin


Facebook Twitter Pinterest email tisk

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ S OHLEDEM NA PURINY

Co je to purin

Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky. Vyskytují se téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách, a to v různém množství. Živočišné potraviny obsahují zpravidla více purinů než potraviny rostlinné, což je dáno tím, že rostlinné potraviny disponují menším množstvím buněčných jader.

Detail odstavce: Co je to purin
Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno: 25.3.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: potraviny obsahujici purin

Dobry den,manžel trpi zvyšenim ksy.močove,ale zaroven ma malo železa v krvi,takže potraviny z vašeho seznamu se vylučuji..prosim o radu..manžel ma smeny,co chystat na svacinu,co vařit..dekuji

Zdroj: diskuze Potraviny obsahujici purin
Odesláno: 15.6.2017 uživatelem IREN
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ

Pivo a dna

Pivo a dna k sobě nejdou. Pivo nízkopurinová dieta nedoporučuje, jelikož pivo zdvojnásobuje riziko výskytu dny u všech, kteří jsou náchylní k tomuto onemocnění, a to ze dvou důvodů: zaprvé zvyšuje hladinu kyseliny močové v těle a zadruhé brání tělu snadno „vypláchnout“ purin z organismu.

Detail odstavce: Pivo a dna
Zdroj: Jídelníček při dně
Zveřejněno: 29.12.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: potraviny obsahujici purin

Při zvýšené kyselině močové použijte zde www.ceskenemoci.cz/n… uvedené recepty i jídelníček a železo doplňte pomocí potravních doplňků se železem. Pro podporu doplnění železa můžete ke svačině zařadit ovoce a zeleninu s vysokým obsahem železa, bezpečné jsou: hroznové víno, jahody, meruňky, černý rybíz, červená řepa, špenát a červené zelí.

Zdroj: diskuze Potraviny obsahujici purin
Odesláno: 16.6.2017 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

ZAKÁZANÉ POTRAVINY

Alkohol

Alkohol není vhodný včetně piva a vína. Konzumace by neměla přesáhnout 30 g alkoholu na den, což odpovídá cca 3 dl vína, ½ litru piva (plzeňské pivo) nebo 50 ml destilátu. Víno (ve víně) nezpůsobuje na rozdíl od jiných alkoholických nápojů takové zvýšení hladiny kyseliny močové. Pivo, i to plzeňské, zdvojnásobuje riziko výskytu dny u všech, kteří jsou náchylní k tomuto onemocnění, a to ze dvou důvodů: zaprvé zvyšuje hladinu kyseliny močové v těle a zadruhé zabraňuje tělu snadno vyloučit purin z organismu.

Detail odstavce: Alkohol
Zdroj: Zakázané potraviny
Zveřejněno: 20.12.2018

PŘÍRODNÍ PROSTŘEDKY NA SNÍŽENÍ KYSELINY MOČOVÉ

Proč je vysoká hladina kyseliny močové v krvi?

Ačkoli ledviny obvykle udržují hladinu kyseliny močové ve zdravé úrovni, tak někdy nejsou schopny to udělat dostatečně a nadbytek kyseliny močové je pak zachován v krvi, kde dále koluje.
Dvě z hlavních příčin vysoké hladiny kyseliny močové v krvi jsou:

  • Ledviny nepracují s plným potenciálem tak, aby byly schopny zpracovat a vyloučit kyselinu močovou dostatečně rychle.
  • V organismu je mnoho metabolizujících purin, což i u zdravých ledvin vrací kyselinu močovou zpět do oběhu a výsledkem je vysoké množství kyseliny močové v krvi.


Detail odstavce: Proč je vysoká hladina kyseliny močové v krvi?
Zdroj: Přírodní prostředky na snížení kyseliny močové
Zveřejněno: 2.10.2012

DOPORUČENÁ DIETA PŘI DNĚ

Co vařit při dně

Nemusíte se obávat, že byste během této diety hladověli. Rozhodně byste se ale měli vyhýbat hrášku, špenátu a růžičkové kapustě. Obsahují totiž purin, který může nemoc zhoršovat. Purin se v lidském těle přeměňuje na kyselinu močovou. V organismu pak formuje krystalky, které následně způsobují prudké bolesti pacientům se dnou.

Potraviny, které lze konzumovat v omezeném množství:

  • nápoje: minerálky s vyšším obsahem minerálů, káva, slabý černý čaj, lehká přírodní vína;
  • tuky: máslo;
  • ryby: sladkovodní ryby;
  • maso: maso z odrostlých zvířat, libové hovězí, vařená šunka, vařené drůbeží maso;
  • mléčné výrobky: smažený sýr;
  • vejce: smažená vejce, vařená vejce;
  • zelenina, ovoce: květák, houby;
  • obiloviny: fazole, rýže;
  • pečivo: tvarohové a bramborové knedlíky;
  • pochutiny: tučnější dorty a zmrzliny, máslové krémy;
  • koření: nepatrné množství glutasolu.

Co opravdu ne!

Potraviny, kterým se musíte vyhnout:

  • silné kakao, silný čaj, koncentrovaný alkohol, pivo, těžší vína;
  • tuky: živočišné tuky a bílkoviny;
  • ryby: mořské ryby, rybí konzervy, sleď, slaneček, olejovky, sardelky, očka;
  • maso: vnitřnosti, masa z mladých zvířat, nakládaná masa, masové vývary a extrakty, zvěřina, tučné uzeniny;
  • mléčné výrobky: plísňové a tučné uzené sýry;
  • zelenina, ovoce: špenát, kapusta, křen, česnek, růžičková kapusta;
  • obiloviny: hrách, čočka;
  • pochutiny: čokoláda, marcipán;
  • koření: ostrá koření, hořčice, sójová omáčka, worcester.

Při dně se doporučuje jíst hodně bobulovitého ovoce – třešní, borůvek, jahod, švestek a višní. Tyto potraviny podporují rozpouštění a vylučování kyseliny močové a výrazně tak zmírňují projevy nemoci. Ideální je jíst je každý den v podobě čerstvého ovoce, kompotů či šťáv bez cukru a hlavně smoothies.

Detail odstavce: Co vařit při dně
Zdroj: Doporučená dieta při dně
Zveřejněno: 27.11.2018

DENNÍ POTŘEBA PURINŮ

Rizika při nadbytku purinů

Přebytečné puriny jsou v několika krocích oxidovány na kyselinu močovou. Ta je vylučována močí. Je však ve vodě špatně rozpustná, takže při vysoké koncentraci v moči nebo při nízkém pH moči může krystalizovat a vytvářet tak močové kameny. Při dně, metabolické poruše katabolismu purinů, dochází k nadprodukci kyseliny močové a k hyperurikemii, stavu, kdy je v séru vysoká koncentrace močové kyseliny. Pak se mohou krystaly kyseliny ukládat v měkkých tkáních nebo kloubech, což způsobuje zánětlivou reakci. Je známo více metabolických poruch purinového katabolismu: Lesch-Nyhanův syndrom, který se projevuje močovými kameny a psychickými poruchami, nebo deficit enzymu purin-nukleosid-fosforylázy, který způsobuje těžkou imunodeficienci.

Detail odstavce: Rizika při nadbytku purinů
Zdroj: Denní potřeba purinů
Zveřejněno: 29.3.2019