Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY

OBSAH

Jde rakovina jazyka vyléčit?

Rakovinu jazyka je možné vyléčit, přičemž výhled je lepší pro lidi, kteří stihnou včasnou diagnózu. Lidé s rakovinou, která se nešíří, mají vyšší míru přežití.

78% lidí přežije pět let u rakoviny jazyka, než se rakovina rozšíří, ve srovnání s 36%, u kterých se rakovina již rozšířila.

Zdroj: Jak poznat rakovinu jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Nevíte někdo jak správně rozpoznat rakovinu jazyka? Mám pod jazykem takvý houbovitý útvar kolem ústí slinné žlázy. Někdy se zduří a je větší, jindy zase ne. Je to rakovina jazyka?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jestli to má bíločervenou barvu, tak je možné, že se jedná o rakovinu jazyka, ale neobvyklé je to střídání stavů zduřelosti. Určitě bych s tím ale šla k doktorovi. Tady jsem našla web, kde je popsána dopodrobna rakovna jazyka, její příznaky a léčba i fotografie rakoviny jazyka. Adresa je www.stefajir.cz/?q=r…

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Stádia rakoviny jazyka

Jaká jsou stádia rakoviny jazyka?

Stádium rakoviny říká, jak je velká a zda se rozšířila. Pomáhá vašemu lékaři rozhodnout, jakou léčbu zvolit.

Stádium rakoviny závisí na tom:

  • jak daleko rakovina prorostla do místních tkání;
  • zda se rozšířila do blízkých lymfatických uzlin;
  • zda se rozšířila do jiné části těla.

Stádia rakoviny jazyka

  • Raná fáze
    Časná rakovina znamená, že rakovina jazyka je menší než 4 cm a nachází se na jazyku.
  • Lokálně pokročilá a pokročilá rakovina
    Lokálně pokročilá rakovina znamená, že rakovina na jazyku je větší než 4 cm. Nebo vyrostla mimo jazyk do blízké tkáně nebo lymfatických uzlin. Pokročilá znamená, že se rozšířila do dalších částí těla.

Lékaři používají různé hodnotící systémy. Hodnotící systém závisí na tom, kde rakovina jazyka začíná:

  1. Rakovina jazyka, která začíná v předních dvou třetinách jazyka (orální jazyk), je ve stádiu rakoviny úst.
  2. Rakovina jazyka, která začíná v zadní třetině jazyka (kořen jazyka), je ve stádiu rakoviny orofaryngu - ústní částí hrtanu. Nádory orofaryngu se v současné době objevují stále častěji. U mužů se tyto nádory vyskytují až 7 krát častěji než u žen.

Zdroj: Varovné příznaky rakoviny jazyka

Prognóza

Prognóza rakoviny jazyka záleží na tom, v jaké části jazyka vznikne a jak rychle se na to přijde. Vždy jde o individuální léčbu.

Zdroj: Rakovina jazyka - obrázky

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Pastrňáková .

Trpne mi jazyk a špička mi začala padat pod spodní zuby
Uprostřed podél celého jazyka popraskaný a po celém povlak
Co to znači?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jistou o tom co Vám přesně je, můžete získat jen při prohlédnutí lékařem na ORL. Jestli chcete experimentovat sama, tak doporučuji zařadit do své ústní hygieny čistění povrchu jazyka zubním kartáčkem. S brněním jazyka Vám může pomoci fyzioterapeut, který na několika setkání uvolní krční obratle a postupně tím obnoví citlivost jazyka. Vyzkoušejte, uvidíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá rakovina jazyka.

Zdroj: Rakovina jazyka - obrázky

Příznaky

Jak poznat rakovinu jazyka?

Mezi příznaky rakoviny jazyka patří:

  • červené nebo bílé fleky na jazyku, které nemizí;
  • bolest v krku, která nemizí;
  • bolest vzadu na jazyku, která nemizí;
  • bolest na stranách kořene jazyka, která nemizí;
  • bolavé místo (vřed) nebo bulka na jazyku, která nemizí;
  • bolest při polykání;
  • necitlivost v ústech, která nemizí;
  • bolest nebo pocit pálení jazyka;
  • problémy s pohybem jazyka nebo mluvením;
  • knedlík v krku;
  • nevysvětlitelné krvácení z jazyka (které není způsobeno kousnutím do jazyka nebo jiným zraněním);
  • bolest v uchu (vzácné).

Je důležité si uvědomit, že tyto příznaky mohou být způsobeny méně závažným zdravotním stavem. Ale pro jistotu je nejlepší zkontrolovat příznaky u svého praktického lékaře.

Níže uvedené fotografie vám poskytnou představu o tom, jak může rakovina jazyka vypadat, ale pamatujte, že mohou vypadat jinak. Pokud zaznamenáte něco neobvyklého, kontaktujte svého praktického lékaře nebo zubaře. Rakovina jazyka foto.

Zdroj: Varovné příznaky rakoviny jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem VAROVNÉ PŘÍZNAKY RAKOVINY JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.

zdravim,prosim o radu,mam na jazyku puchyrky a bolaky uplne vsude i pod jazykem,nemuzu mluvit ani moc jist a pit,nic mi nezabira stale to boli, muze to byt rakovina?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rakovina ze začátku nazasahuje celý jazyk. Určitě to bude jen nějaká infekce a nebo alergická reakce. Blíže se k tomu může vyjádřit zubní lékař do jehož působnosti patří nemoci jazyka. Dohodněte si prohlídku na zubním.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim o radu

Rakovina jazyka z cigaret

Hlavní příčinou vzniku zhoubných nádorů jazyka je kouření. V tabáku je ohromné množství rakovinotvorných látek a trvalý kontakt s dutinou ústní udělá svoje. Zajímavé je, že rakovina jazyka vzniká obzvláště u kuřáků dýmky. Dodejme také, že není nutné tabák přímo kouřit, nebezpečné je i jeho žvýkání. Dalším rizikovým faktorem je alkoholismus, obzvláště pití tvrdého alkoholu. Vysokoprocentní alkohol je dost agresivní sloučenina, která poškozuje sliznice, způsobuje odumírání buněk a zvyšuje šanci vzniku nádorového procesu.

Zdroj: Rakovina jazyka - obrázky

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paters.

Uz dlhsie sa mi robia na jazyku te gulicky co to ?
Prosim rychlo odpovede na mail

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Asi bys měl jít k doktorovi na oddělení ORL a nebo na zubní. Obvykle tyhle puchýřky nebo hrbolky vzadu na jazyku neznamenají nic vážného, ale jsou onemocnění s podobnými příznaky, které už mohou být vážné. Jak s tím dál ti poví lékař po vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Co dělat při rakovině jazyka

Jestliže si všimnete nebo zaznamenáte některý z těchto klinických příznaků, musíte ihned navštívit lékaře. Nikdy nezanedbávejte tyto příznaky, rakovina jazyka by měla být brána vážně, jelikož nádor má tendenci rychle se šířit do dásní, čelistí a krku. Efektivní a úspěšné poznání rakoviny jazyka potřebuje dostatečnou znalost příznaků nemoci a včasnou diagnostiku stavu. Samozřejmě že i některé příznaky karcinomu jazyka mohou být na první pohled jasné, ale naopak jsou takové, které se těžko odhalují. Včasná diagnóza a okamžitá terapie je jediný způsob, jak se dá zamezit dalšímu smrtícímu průběhu. Léčba může zahrnovat operaci, chemoterapii či radioterapii, ale záleží na velikosti nádoru a rozsahu jeho šíření do metastáz.

Zdroj: Rakovina jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Asi bys měl jít k doktorovi na oddělení ORL a nebo na zubní. Obvykle tyhle puchýřky nebo hrbolky vzadu na jazyku neznamenají nic vážného, ale jsou onemocnění s podobnými příznaky, které už mohou být vážné. Jak s tím dál ti poví lékař po vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Plackova.

Dobry den..prosim vas Ake ine choroby mozu byt za tym?..mne sa to urobilo tiez na jazyku..?Dakujem.

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Prognóza u rakoviny jazyka

Výhled pro osobu s rakovinou jazyka závisí na aktuálním stádiu a na úspěšnosti léčby.

Podle statistik 83,7% lidí s rakovinou úst nebo hltanu ve stadiu 1 přežije 5 a více let. Jen 39,1% lidí přežije 5 a více let, u nichž se rakovina už rozšířila.

Zdroj: Jak poznat rakovinu jazyka

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den,několik let mám pocit,že mám něco v krku,spíše na konci jazyka. Vzdy mi řekli, že tam nic nemám a tak jsem se s tim naučila žít. Připadala jsem si,že si asi vymýšlím. Minulý týden mi jazyk zhnědl a v krku cítím jako bych tam měla přilepený rohlik. Změnil se mi hlas, chraptim. Může to být rakovina kořene jazyka? Posílám foto. Děkuji.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Markan.

Dobrý den, nejsem sice odborník,ale vyhledejte lékařskou pomoc.

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Projevy rakoviny jazyka

Zhoubné nádory přední části jazyka lze vidět prostým okem. Vypadají jako nemizející a postupně se zvětšující šedorůžové či zarudlé vředovité útvary, které velice snadno krvácí. Pokud tyto příznaky ignorujeme, jazyk se zvětšuje a může začít působit obtíže při polykání a při mluvení. Nádor obvykle metastazuje do krčních uzlin a může způsobit jejich zvětšení. Mnohem zákeřnější jsou zhoubné nádory kořene jazyka. Zadní část jazyka totiž prostým okem neuvidíme, a proto tam zhoubný nádor může relativně dlouho růst, než se projeví poruchou polykání, změnami hlasu, bolestí a podobně. Z tohoto důvodu bývá rakovina kořene jazyka často objevena pozdě a hluboké krční uzliny jsou již obvykle postižené metastázami.

Zdroj: Rakovina jazyka

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Natálie Dytrtová.

Dobrý den je mi 13 let a kazdy rano kdyz du do skoly tak si dam 3 cigarety a to i poskole a tenhle vecer jsem si vsimla co mam na jazyku tak me hnedka napadlo rakovina jazyka tak jsem se koukla na priznaky a tak trochu se bojim ze mam rakovinu ty bily skvrny nemam ale mam rudej jazyk po malilinkatych kapickach ve predu jazyka mi tece krev a po stranach jazyka mam jakoby to bylo popraskany mam napuchly mandle a ma hlas jak slepice jen nekdy a nemuzu polykat a bojim se jestlo to neni tak rakovina mohla bych se zeptat jestli to je rakovina jazyka?? :'(

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka

Co dělat při rakovině jazyka

Jestliže si všimnete, nebo zaznamenáte některý z těchto klinických příznaků, musíte ihned navštívit lékaře. Nikdy nezanedbávejte tyto příznaky, protože rakovina jazyka by měla být brána vážně, jelikož nádor má tendenci se rychle šířit do dásní, čelistí a krku. Efektivní a úspěšné poznání rakoviny jazyka potřebuje dostatečnou znalost příznaků nemoci a včasnou diagnostiku stavu. Samozřejmě, že i některé příznaky karcinomu jazyka mohou být na první pohled jasné, ale naopak jsou takové, které se těžko odhalují. Včasná diagnóza a okamžitá terapie je jediný způsob, jak se dá zamezit dalšímu smrtícímu průběhu. Léčba může zahrnovat operaci, chemoterapii či radioterapie, ale záleží na velikosti nádoru a rozsahu jeho šíření do metastáz.

Zdroj: Varovné příznaky rakoviny jazyka

Diagnostika

Při podezření na rakovinu jazyka může lékař provést biopsii.

Každý, kdo se obává, že by mohl mít rakovinu jazyka, by se měl co nejdříve objednat k lékaři.

Při vyšetřování se vás lékař pravděpodobně zeptá na jakoukoli relevantní anamnézu, včetně rodinné anamnézy. Prohlédne vám jazyk a ústa. Vyšetří lymfatické uzliny, aby zjistil, zda nedochází k jejich zvětšení.

Pokud má lékař podezření, že je přítomna rakovina jazyka, provede biopsii. To představuje odebrání vzorku tkáně a odeslání na testování.

Pokud výsledky biopsie potvrdí rakovinu, lékař může doporučit CT nebo MRI vyšetření, které ukáže, zda se rakovina rozšířila do jiných částí těla.

Zdroj: Jak poznat rakovinu jazyka

Příznaky rakoviny jazyka

Nejběžnějším typem rakoviny jazyka je spinocelulární karcinom. Tato rakovina postihuje dlaždicový epitel, což jsou tenké ploché buňky, které jsou přítomny na povrchu jazyka, ve výstelce trávicího a dýchacího traktu a ve výstelce úst, hrdla, štítné žlázy a hrtanu.

Primárními příznaky rakoviny jazyka je bolestivý jazyk a vznik boláku na jazyku. Další příznaky mohou zahrnovat:

  • bolest čelisti nebo hrdla;
  • bolest při polykání;
  • pocit, jako by něco uvízlo v krku;
  • ztuhlý jazyk nebo čelist;
  • problémy s polykáním nebo žvýkáním jídla;
  • červená nebo bílá skvrna tvořící se na sliznici úst nebo jazyka;
  • jazykový vřed, který se nehojí;
  • necitlivost v ústech;
  • krvácení z jazyka bez důvodu;
  • boule na jazyku, která nezmizí.

Příznaky rakoviny jazyka jsou podobné jako u jiných nádorů ústní dutiny a také nemusí být rozeznatelné v raných stádiích onemocnění.

Je také možné, že lidé mají některé z těchto příznaků, aniž by měli rakovinu jazyka nebo jiný typ rakoviny ústní dutiny.

Zdroj: Jak poznat rakovinu jazyka

Foto

Rakovina jazyka foto

Zdroj: Rakovina jazyka

Fáze rakoviny jazyka

Lékaři klasifikují většinu typů rakoviny do stádií podle toho, kolik rakoviny je přítomno a zda se rozšířila nebo metastázovala do jiných částí těla.

Klasifikační systém používá písmena a číslice. Písmeno T označuje nádor a písmeno N označuje krční lymfatické uzliny. Každé z těchto písmen má hodnocení od 1 do 4, respektive od 0 do 3.

Lidé s nádorem T1 mají nejmenší stupeň nádoru, zatímco lidé s nádorem T4 mají největší stupeň.

Klasifikace N0 znamená, že rakovina jazyka se nerozšířila do žádných krčních lymfatických uzlin. Rakovina jazyka, která se rozšířila do významného počtu lymfatických uzlin, má klasifikaci N3.

Rakovinu jazyka je také možné klasifikovat následujícími způsoby:

  • nízký stupeň;
  • mírný stupeň;
  • vysoký stupeň.

Toto hodnocení označuje, jak agresivně rakovina roste a jak je pravděpodobné, že se rozšíří do jiných částí těla.

Zdroj: Jak poznat rakovinu jazyka

Co značí mravenčení jazyka

Mravenčení jazyka může být příznakem různých nemocí.

Zdroj: Brnění jazyka

Prognóza

Návratnost choroby bývá nejčastější první rok po léčbě. K pětiletému přežití dochází pouze u třetiny léčených pacientů. Zhoubné nádory jazyka jsou jedny z nejčastějších nádorů v dutině ústní. Čím později jsou diagnostikovány, tím je jejich léčba komplikovanější a má horší následky. Pokud na sobě pozorujete některé z uvedených projevů, neváhejte navštívit svého ošetřujícího lékaře.

Zdroj: Rakovina jazyka


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP