Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

RAKOVINA PRSU S METASTÁZEMI NA JÁTRECH

OBSAH

Rakovina prsu – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět rakovinu prsu.

Zdroj: Karcinom prsu

Diskuze

V diskuzi PROGNÓZA RAKOVINY PRSU S METASTÁZEMI DO KOSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Maděrová.

Pokud má někdo prodělanou tuto nemoc,prosím o Váš názor. Jaké jsou vyhlídky do budoucnosti. Jak pokračuje léčba ? Děkuji za každou odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Taky s tím zápasím, prošla jsem si 6 chemo a beru tamoxifen (hormonální terapie) a X gevu..injekce jednou za měsíc na bolesti (prý bioléčba) v březnu to bude již 2 roky od ukončení chemoterapie.... nelze operovat, metastáze v játrech a kostech, tak nějak se s tím člověk naučí "žít" sice nemohu dělat nic, ale aspoň jsem tady pro své malé děti. Každý den je dar :-)

Zdroj: diskuze Prognóza rakoviny prsu s metastázemi do kostí

Karcinom prsu u mužů

Projevuje se nenápadně, mnoho mužů ani neví, že jím může onemocnět, a proto se na něj přijde často příliš pozdě. Rakovina prsu u mužů je relativně neznámá, ale o to zákeřnější. Stejně jako u ženské rakoviny prsu není ani v případě mužské varianty zatím známa její přesná příčina, odborníci však předpokládají, že na vině je kombinace vlivů okolí a genetiky. Zvýšené riziko rozvoje rakoviny prsu se předpokládá u mužů, kteří byli vystaveni radiaci (například podstoupili radioterapii při léčbě jiných nádorových onemocnění v oblasti hrudníku a podobně). Muži samovyšetření prsu vůbec neprovádějí. A i když si bulku nahmátnou, nepřikládají jí obvykle žádnou zvláštní důležitost. Původně se lékaři domnívali, že rakovina prsu u mužů probíhá agresivněji než u žen. V současné době se však přiklánějí k tomu, že horší prognózu u mužů většinou způsobuje právě to, že je rakovina diagnostikována pozdě. Při léčbě rakoviny prsu u mužů se využívá v podstatě stejných metod jako při ostatních nádorových onemocněních – chirurgický zákrok, radioterapie, chemoterapie a hormonální léčba.

Zdroj: Karcinom prsu

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA STREVA S METASTAZEMI PROGNOZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den prosím vas mám prosbu tatínek 57 let ma nádor tl.streva 8 cm s metastazemi jater jaká je prosím vás prognóza ??? Dá se to vyléčit?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rakovina streva s metastazemi prognoza

Příznaky rakoviny prsu a jak rakovina prsu vypadá

Okem patrné změny prsu:

  • Změna ve velikosti či tvaru prsu může ukazovat na počátek rakoviny prsu.
  • Vtažení bradavky také napovídá o zhoubném bujení v prsu.
  • Otok, šupinatění, zarudnutí či „pomerančový“ vzhled kůže prsu také může být příznakem rakoviny prsu.

Pohmatem patrné změny zahrnují:

  • Hrbolek či ztluštění v části prsu nebo poblíž prsu, i v podpaždí může být projevem nádoru v prsu.
  • Přílišná citlivost bradavky také nasvědčuje na možnou rakovinu prsu.

Fotografie jak vypadá rakovina prsu se svými příznaky:

  • Ukázky toho, jak se rakovina prsu projevuje, jsou vidět na fotografiích zde.
  • Fotografie šupinatění prsu při rakovině prsu jsou vidět zde.
  • Fotografie symbolu rakoviny prsu jsou vidět zde.

Zdroj: Jak poznat rakovinu prsu

Diskuze

V diskuzi PROGNÓZA RAKOVINY PRSU S METASTÁZEMI DO KOSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Maděrová.

Dobrý den,prosím o informace o této nemoci. Letos v lednu mě byl diag.nádor prsu.mám za sebou 5 chemoterapií s tím že operace pro velikost není zatím možná. Při nukleárním vyšetření kosí,mám nález metastáze na páteř.obratlech a žebrech. Co mě čeká ???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna Maděrová.

Pokud má někdo prodělanou tuto nemoc,prosím o Váš názor. Jaké jsou vyhlídky do budoucnosti. Jak pokračuje léčba ? Děkuji za každou odpověď.

Zdroj: diskuze Prognóza rakoviny prsu s metastázemi do kostí

Rakovina jater příznaky

Rakovina jater má známé rizikové faktory. Mezi ně patří například ztvrdnutí jater. Dalším z významných rizikových faktorů je nákaza virem žloutenky typu B a C. Dlouhodobé zvýšení aflatoxinu rovněž zvyšuje riziko vzniku rakoviny jater. Aflatoxiny jsou látky produkované plísní. Tyto látky jsou silně toxické, metabolizují v játrech na silné karcinogeny. Aflatoxiny často najdeme v obilninách, ořeších, olejninách a v koření. Taktéž mnoho dalších chemických výrobků, jako jsou pesticidy, insekticidy, nitráty, zvyšují rizika vzniku rakoviny. Hepatocelulární karcinom je primárním karcinomem jater. Vzniká přímo v játrech.

Zdroj: Rakovina jater

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÁ LÉČBA A RAKOVINA PRSU - METASTÁZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka Kváčová.

Je možné protonovou léčbou léčit i metastázy po karcinomu prsu? Objevily se mi po asi tak 5 letech od léčby radioterapií.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava Galentová.

Dobrý den,
měla jsem rakovinu levé ledviny .Na stanovení původu vyoperovaného nádoru jsem čekala
od 3.3.2015 do 12.05.2015. CT plic provedeno až po několika urgencích koncem listopadu 2015. Zjištěny metastázy,a následovala chemoterapie, v pěti dávkách . Metastázy se po té nerozšiřovaly ale nezmizely. Následovala silnější chemoterapie a to jsem měla dostat tři,
ale po druhé dávce mě začalo zlobit srdce-aritmie. To byl březen 2016. Od té doby mě nikdo onkologicky neléčí ,ani krev je nezajímá. Chodím pouze k internistce a praktické lékařce.
K Ústecké onkologii jsem zcela ztratila důvěru. Byla jsem pozvána na kontrolní CT koncem ledna 2017 a na konkrolu 20.03.2017. Krev nepotřebovali, jenom mi lékařka sdělila,že metastázy přibyly. Od několika lékařů na onkologii jsem slyšela o biologické léčbě ale zřejmě pro mě není možná. Já se cítím dobře,jím, spím ,zvládám domácí práce a tak jsem znechucena tím, že mám bez léčby čekat na smrt . Prosím tímto o pomoc.
Děkuji.
Galentová

Zdroj: diskuze Protonová léčba a rakovina prsu - metastázy

Karcinom prsu – foto metastáz

Tady je možné vidět fotografie znázorňující metastáze karcinomu prsu.

Zdroj: Karcinom prsu

Rizikové faktory vzniku rakoviny prsu

Při pátrání po příčinách rakovinu prsu byly odhaleny tyto některé faktory, které zvyšují riziko, že v prsu dojde k nádorovému bujení. Všechny známé rizikové faktory dohromady vysvětlují pouze malý zlomek všech onemocnění.

Hlavní faktory vzniku nádoru prsu:

  • Nádor prsu vyvolá nadměrná konzumace alkoholu.
  • Nádor prsu je pravděpodobný, když se již vyskytl v rodině či u téhož pacienta.
  • Nádor prsu předchází hmatné změny ve tkáni prsu.
  • Rakovinu prsu urychlí genetické mutace.
  • Při přechodu jsou nejčastěji identifikovány nové případy nádoru prsu.
  • Ozáření prsu může podpořit vznik rakoviny prsu.
  • Denzita prsní tkáně - takzvaná absorpce rentgenového záření napomáhá ke vzniku nádoru v prsu.
  • Nadváha či obezita po přechodu a nedostatek pohybu přispějí ke vzniku nádoru prsu.
  • Vystavení organizmu chemickým látkám urychlí zhoubné bujení v prsu.

Zdroj: Jak poznat rakovinu prsu

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA JATER S METASTAZEMI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den paní doktorko,
jsem v situaci, kdy nám jako rodině tatínek zamlcel zdravotní stav a má již rakovinu jater s metastazemi, čekáme na výsledky ČT střev, ale také to nevypadá dobře, navíc má chopn ještě slabé srdíčko. Vše nám tajil a moc to není zodpovědný pacient, když je mu lépe, tak nechce užívat léky.
Začíná mít bolesti a křeče, starám se o něj doma a všichni nad ním zlomili hůl. A tak hledám jak o něj pečovat aby netrpel. Má oteklé nohy, nespí, nejí a málo pije. V nemocnici být nechce. Má bolesti zad a je vyčerpaný.
Zařídila jsem mu domácí přístroj koncentrát kyslíku, zajistila mu infuzni léčbu vysokodavkoveho vitaminu C 2x týdne dvojnásobnou dávku ve stacionari.
Co mohu pro něj zařídit a ulevit mu v jeho trápení. Považuji se za silného člověka, bojovníka, ale nechci tatínkovi 74 let vnucovat svoji povahu či sílu, když někdy nechce nic přijmout a občas vzdává se.
Co mohu očekávat a jak mám postupovat v jeho péči aby se cítil co nejkomfortneji a v bezpečí. Trápí ho žaludek a co je možno dávat za medikaci od bolestí a nechutenství.

Mnohokrát děkuji paní doktorko
Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zůstaňte v kontaktu s onkologem a informujte ho o průběhu nemoci. Onkolog vám může předepsat účinné náplasti proti bolesti a léky na podporu chuti k jídlu. Zároveň ho můžete požádat o přidělení domácí péče, kdy k vám bude dojíždět kvalifikovaná zdravotní sestra a postará se o vše potřebné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina jater s metastazemi

Statistika rakoviny prsu

Prsa jsou citlivý orgán a procházejí během života ženy různými změnami, které jsou podmíněny hormony. Jedná se zejména o období puberty, šestinedělí, během kojení a v přechodu.

Jedním z nejhorších onemocnění je karcinom prsu (rakovina). V České republice je každý rok diagnostikováno více než 4 600 nových onemocnění a více než 2 000 žen na jeho následky umírá. Rakovina prsu je tak nejčastější příčinou úmrtí českých žen ve věkové kategorii 20–54 let. Česká republika se připojila k většině evropských zemí a zahájila celoplošný mamografický screening. Ženy nad 45 let mají možnost absolvovat mamografické vyšetření, jež může tuto chorobu odhalit již v časném stadiu, kdy je relativně jednoduše a s velkou pravděpodobností na celkové uzdravení léčitelná.

Prognóza onemocnění je závislá na stadiu onemocnění. I objemné nádory prsu, které nemají postiženy svodné uzliny, mají pětileté přežití 82 %. Při postižení svodných lymfatických uzlin v axile, pětileté přežití významně klesá (nádor do 5 cm a postižení do tří uzlin jen 73 %, postižení více než tří uzlin dokonce pouze 45 %). Pacientky s metastatickou chorobou mají medián přežití 24 měsíců. Existují operace částečně zachovávající prs s operačním odstraněním uzlin na straně operovaného prsu. Bývají vždy doplněny radioterapií. Jednou z výhod této léčby je estetický efekt. Ablace prsu znamená odstranění celého prsu a lymfatických uzlin v podpaží. Podle operačního nálezu se rozhoduje o vhodnosti dalšího léčebného postupu. U počátečních stadií nemusí být absolvována následná radioterapie. Velmi důležitá je pooperační péče.

Zdroj: Karcinom prsu

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ LÉK NA METASTÁZE JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.

Před rokem mi diagnostikovali rakovinu prsu, metastáze na játrech. Nasazena na půl roku chemoterapie a bioléčba,která trvá. Operace žádná nebyla - prý by nic neřešila, dne 9.9. bylo děláno PET vyšetření - vše v pořádku. Za měsíc mi začaly růst markry - metastázové a to na 9 a na 24, dne 25.10. proběhlo CT jater a bohužel se na jiném místě jater opět objevily metastáze 3 cm a 2x po 1 cm. Uplně mi to vyrazilo dech, vše jsem dodržovala, byla šˇˇtastná, že vše dopadlo dobře, dokonce jsem nastoupila do zaměstnání, něco jsem zanedbala, proč se to na těch játrech znovu objevilo. Ke své lékařce jdu až 4.11. do té doby se zblázním, můžete mi prosím, prosím poradit, proč se to znovu objevilo, co by se s tím dalo dělat, zda mohu nějak pomoci sama, obávám se opětovné chemoterapie, kterou se obávám bych již nezvládla. Prosím moc a moc o radu a odpověd, děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí lék na metastáze jater

Hemangiom na játrech foto

Tady je několik fotek, na kterých jsou vidět projevy hemangiomu na játrech a jejich diagnóza na snímcích, hemangiom na játrech foto.

Zdroj: Jaterní hemangiom

Poradna

V naší poradně s názvem MAM NEMOCNA JATRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Při ztukovatění jater (steatoza) jste určitě v péči nějakého hepatologa. S ním byste měl probrat svůj jídelníček. Obecně se v těchto případech používá žlučníková dieta, která je popsána tady: www.ceskenemoci.cz/p…
Někdy ovšem bývá problém se zadržováním vody a je nutné výrazně omezit pití a solení. Pro správné stanovení diety je potřeba vyšetření. Jen správně stanovená dieta může v těchto případech prodloužit život. Proto doporučuji obrátit se na svého hepatologa.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bledá Tvář.

No, stačí vynechat fruktózu, která se metabolizuje v játrech na tuk. Zhruba ze 120 gramů fruktózy se v játrech vytvoří cca 40 gramů tuku !!!! A to přesto, že EU doporučuje fruktózu jako zdravou potravinu, tělo vám tento EU-nesmysl vyvrátí !!!

Zdroj: diskuze Mam nemocna jatra

Rakovina prsu příznaky

Nejčastějším projevem rakoviny prsu je nebolestivá bulka, kterou si pacientka nahmatá sama při samovyšetření nebo je zjištěna lékařem při vyšetření (a to nejen na gynekologii, ale i jako náhodný nález při vyšetření za jiným účelem). Tato bulka je prvním příznakem asi u ¾ nemocných. Z hlediska dostupné léčby je optimální, pokud se jako první objeví nehmatné ložisko při mamografickém vyšetření, čili nádor, jenž je v počátečním stadiu a ještě se klinicky neprojevuje. Toho lze dosáhnout jen pravidelnými mamografickými kontrolami. Pokud by se nádor objevil například brzy po kontrole, může růst necelé dva roky do další kontroly a už se u pacientky projeví. Takže ne vždy se včasný záchyt podaří, stejně tak u mladších nemocných, pro něž ještě není screening určen. Nicméně je statisticky dokázáno, že s jeho zavedením a snad větší osvětou se časný záchyt nádoru prsu zvýšil a tím se zlepšila samozřejmě i jeho léčba. Mezi další, ale méně časté (jak uvádějí samotná procenta), příznaky onemocnění patří bolest prsu (5 %), zvětšení prsu (1 %), vtažení kůže nebo bradavky (5 %), výtok z bradavky (2 %) nebo povrchové změny na bradavce, například šupinatění (1 %). Zvětšení uzlin v podpaží nebo nad klíční kostí je už projevem šíření nádoru. Méně než 10 % onemocnění se manifestuje příznaky již vzdálených metastáz, tedy příznaky v jiných orgánech (například bolestmi zad při metastázách do kostí).

Zdroj: Jak se projevuje rakovina

Diskuze

V diskuzi POD GELOVYM NEHTEM SKVRNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana malakova.

dobry den nechala jsem si udelat gelove nehtyu 3a po sundani jse mi objevila hneda skvrnka na nehtu jsem po operaci rakovina prsu 3 roky chci se poradit co stim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce Krasojizda.cz.

Dobrý den, paní Zuzano,

v první řadě Vám chceme popřát hodně zdraví a věříme, že vše zvládnete, budeme držet pěstě!
Vzhledem k Vaší diagnóze doporučujeme obratem navštívit dermatologa. Hnědá skvrna může představovat plíseň, anebo další velmi vážné onemocnění. S návštěvou lékaře neotálejte a co nejdříve se k němu objednejte. V tuto chvíli zapomeňte na jakékoli domácí recepty. Až Vám bude stanovena diagnóza, napište a poradíme.

TIP: Velmi dobrým pomocníkem při jakémkoli nádorovém onemocnění je doplněk stravy Inocell. Jeho účinek byl prokázán řadou klinických studií. Tento výrobek je na rozdíl od jiných doplňků stravy, mezinárodně uznávaný a jeho účinky byly prezentovány na 7. mezinárodní konferenci onkologů v roce 2004.

S přáním všeho dobrého
Jana za redakci Zdraví-léčba.cz

Zdroj: diskuze Pod gelovym nehtem skvrnka

Nežit na prsu

Nežit na prsu je velmi bolestivou záležitostí. U žen se může vyskytovat zvláště v období menstruace, kdy je imunita mírně oslabena.

Příčiny

Nežit na prsu se objevuje zejména u jedinců, kteří mají z nějakého důvodu oslabený imunitní systém. Bakterie pak mohou snadněji pronikat.

Příznaky

V oblasti prsu dochází k zanícení a bolestivosti kůže, kde vyrůstá chloupek. Vytvoří se červený uzlíček, ve kterém se po čase začne tvořit hnis. Postižená část kůže vyzařuje teplo, což potvrzuje probíhající zánět v kůži.

Zde můžete vidět, jak vypadá nežit na prsu.

Synonyma k nežitu: bolák, vřed.

Zdroj: Nežit alias karbunkl

Diskuze

V diskuzi OZAŘOVÁNÍ PO OPERACI PRSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Edlmann.

Žena má mít 30-40 ozáření po částečné operaci rakoviny prsu a limf uzliny kolik by bylo potřeba protonových ozáření?

děkuji za odpověd.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ozařování po operaci prsu

Dědičnost

Dědičná forma nádorů prsu je časté onemocnění. Výskyt dvou a více pacientek s nádorem prsu v přímé příbuzenské linii (například matka a dcera nebo dvě sestry, obzvláště pokud alespoň jedna z nich onemocněla před 50. rokem věku) by měl být alarmujícím signálem, že by se mohlo jednat o dědičnou dispozici. Téměř s jistotou je možné diagnostikovat dědičnou formu u pacientky s typem nádoru prsu. Jejich dědičná forma je u většiny případů způsobena mutací jednoho ze dvou genů, BRCA1 nebo BRCA2 (zkratka z anglického breast cancer – nádor prsu).

Zdroj: Karcinom prsu

Prognóza u rakoviny jater

Rakovina jater je závažné onemocnění, které je v současné době nevyléčitelné. Dnešní medicína však dokáže život s tímto onemocněním prodloužit. Pokud není rakovina jater léčena, je doba přežití v horizontu šesti až devíti měsíců. Jestliže byla rakovina jater zaléčena, musí pacient doživotně chodit na pravidelné kontroly na onkologii.

Zdroj: Rakovina jater

Stadia kolorektálního karcinomu

  • Stadium 0: Nádor je omezen pouze na sliznici střeva.
  • Stadium I: Nádor se ze sliznice střeva dostává do hlubších vrstev stěny střeva.
  • Stadium II: Nádor může prorůstat celou stěnou střeva případně až do sousedních orgánů, nešíří se však do okolních uzlin a nejsou vzdálené metastáze.
  • Stadium III: Kromě stěny střeva nebo konečníku došlo k rozšíření nádoru do okolních uzlin, nedošlo však ke vzniku vzdálených metastází.
  • Stadium IV: Došlo ke vzniku metastází, nejčastěji v játrech nebo v plicích.

Zdroj: Rakovina konečníku

Ozařování a alkohol

Alkohol zvyšuje u žen po rakovině prsu riziko vzniku nádoru v druhém prsu. Takové závěry přinesla studie amerických vědců. Lékaři zkoumali vliv rizikových faktorů na vznik rakoviny prsu u žen, u nichž se toto onemocnění v jednom prsu již objevilo. Ve své studii se zaměřili na působení kouření a alkoholu. Lékaři zkoumali, jaký vliv mají konzumace alkoholu a kouření cigaret na vznik rakoviny v druhém prsu. Zjistili, že riziko stoupá o 30 % u žen, které během svého života pily alkohol. Dlouhodobá konzumace se ukázala jako vysoce riziková pro vznik druhostranného (kontralaterálního) nádoru. U kouření se souvislost se vznikem dalšího nádoru neprokázala.

Vědci dodávají, že je třeba provést další studie, které upřesní podmínky, za kterých další rakovina prsu vzniká. Upozorňují na vliv genetiky, rasy a okolních vlivů. Alkohol však zůstává bezesporu významným rizikovým faktorem a právě u žen s proběhlou nebo probíhající rakovinou prsu by měla být jeho konzumace minimální.

Již dříve bylo zjištěno, že i mírné pití alkoholu zvyšuje riziko rakoviny prsu. Zajímavostí je, že mezi různými druhy alkoholu (vínem, pivem nebo koktejly) zřejmě neexistují rozdíly. Předpokládá se, že mechanismus spočívá v ovlivnění hladin a metabolismu hormonu estrogenu alkoholem. Riziko je v tomto smyslu dále umocněno například náhradní estrogenovou terapií u žen v přechodu. Ukazuje se, že i relativně malé množství alkoholu zvyšuje riziko vzniku rakoviny u žen. A u žen s rakovinou prsu navíc hrozí rozvoj dalšího nádoru prsu. Proto je nutné, aby byly ženy dobře informovány a mohly se zodpovědně rozhodnout, kolik alkoholu budou pít. Čím nižší bude množství konzumovaného alkoholu, tím nižší bude jejich riziko vzniku rakoviny.

Zdroj: Jak probíhá ozařování prsu

Následky ozařování prsu

Ozařování je většinou další fází léčby po prostém odstranění nádoru prsu. Léčba probíhá ambulantně, nejčastěji pět dní v týdnu po dobu čtyř až šesti neděl. Mezi vedlejší účinky patří únava, otoky a ztluštění kůže v místě ozařování. Čerstvý gel z aloe nanesený na postižená místa pomáhá ke zhojení kůže poškozené ozařováním.

Zdroj: Nežádoucí účinky po ozařování

Co je rakovina

Slovo „rakovina“ je nesprávným překladem původně v řečtině použitého slova karkinoma – tedy krabovina. Rakovina je onemocnění, při kterém dochází k nekontrolovanému růstu určité skupiny buněk. Obecně lze říci, že u každého typu buněk, jenž v lidském organismu existuje, může dojít k rakovinnému bujení. Nádorová onemocnění se dělí podle náležitosti buněk k určitým základním typům.

Zdroj: Jak se projevuje rakovina


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP