Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

RÝMA U DĚTÍ BABSKÉ RADY

OBSAH

Kapky

Hodí se pro dospělé i děti. Pro všechny (přesněji od 6 měsíců) pomáhá na dráždivý kašel například Ditustat.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janka.

Co je vhodné na rýmu pro děti?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Smrkání, odsávání, mořská voda a případně sprej do nosu. Sprej do nosu musí být určen pro děti obvykle od dvou let. U dětí nejdou použít spreje pro dospělé.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýma

Babské rady

Některé babské rady doporučují na rýmu i křen. Křen si sami nastrouhejte (uvolní se rýma) a smíchejte jej se 2 lžičkami medu. Vyrobenou medicínu užívejte 3x denně po jedné čajové lžičce.

Rovněž eukalyptový olej je výborným pomocníkem při rýmě. Můžete si jej nakapat například do aromalampy nebo teplé koupele. Výsledky se dostaví během několika málo minut.

Mezi nejznámější recepty, jak na rýmu, patří použití cibule a česneku. K posteli si připravte talířek s rozkrojenou cibulí a rozmačkaný česnek. Silice a éterické oleje obsažené v česneku a cibuli pročišťují nos a mají mírně dezinfekční účinky. Kromě toho fungují jako přírodní antibiotika.

Vhodný je i solný roztok. Pro jeho aplikování potřebujete menší skleničku, lžičku soli a vodu. Sůl s vodou pořádně promíchejte a výsledný roztok se pokuste vdechnout nosem. Pokud se vám to nepodaří, naplňte roztokem lahvičku od klasických nosních kapek a aplikujte dle potřeby do nosních dírek.

Také horká voda dělá divy. Napusťte umyvadlo horkou vodou. Ponořte do ní v předkloněné pozici paže a postavte se do jiné nádoby plné horké vody. Takto vydržte v dané pozici 20 minut.

Zdroj: Zadní rýma

Jak léčit váček u zubu u dětí

Pokud se po ošetření bolavého zubu vytvoří váček u dítěte s prvními zuby, je nutné ho odstranit. Příčinou tvoření váčku je jen a jen zubní kaz. Jestliže je pod dočasným zubem zánět, je opravdu lepší ho vytrhnout, aby se nestal zdrojem infekce pro zárodek stálého zubu. Důležitá je správná dentální hygiena.

Zdroj: Babské rady na zubní váček

Poradna

V naší poradně s názvem RYMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Rýma, při které se ucpávají nosní dírky, vadit bude. Je potřeba zhodnotit váš stav vyšetřením, zvážit rizika a pak se teprve lékař rozhodne, jestli zákrok provede.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katerina.

Děkuji dnes jsem se zbudila a uz je ryma prič lecena ryma trva 7dni ja ji vylecila za 5 dekuji za odpoved stejnak me jeste ceka predoperacni vysetreni ted pondeli

Zdroj: diskuze Ryma

Jak zvládnout dávivý kašel u dětí

Na dávivý kašel pomáhá majoránkový čaj (majoránkový čaj pro děti). Jednu lžičku bylinky nechte vyluhovat v teplé vodě a po lžičkách podávejte dítěti. Také pomáhá olej z oregana. Dejte jej po jedné kapce na každou stranu jazyka a je nutné polknout. Tato léčivá aromatická bylina totiž pomáhá odstraňovat bakterie a posiluje imunitní systém.

Zdroj: Dávivý kašel babské rady

Diskuze

V diskuzi ZADNÍ RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Pinta.

Mám čím dál větší problém se zahleňování krku. Stratila se mi rýma z nosu. Těžko se mi hleny vykášlávají. Zhoršil se mi sluch. I se mi hůře dýchá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zadní rýma

Zaražená rýma – projevy

Výskyt zaražené rýmy se obvykle vztahuje na zánět v zadní části nosohltanu nebo na zánět vedlejších nosních dutin, kdy se vytváří hustý hlen, který je sice vazký, ale lze jej jen obtížně vysmrkat. Postižený má pocit „plného nosu“ a někdy ho bolí hlava. Přes všechny medicínské prostředky a osvědčené babské rady i zadní rýma trvá léčená sedm dní a neléčená týden. Během sedmi dnů je však možno pacientovi se zadní rýmou mírně ulevit. Pokud mu léčba ani po týdnu nepomáhá, měl by navštívit lékaře, aby u něj nevznikla chronická zadní rýma.

Rýma je zánět sliznic horních cest dýchacích projevující se hlavně sekrecí z nosu anebo ucpaným nosem a může být provázena celkovými obtížemi. Zadní rýma má své ložisko v zadní části nosu, tedy až na stěně nosohltanu poblíž otvorů vedlejších nosních dutin. Snaha vysmrkat se je proto v tomto případě zbytečná, protože rýma stéká po stěnách hrdla směrem dolů. Smrkání naopak může u tohoto typu rýmy dokonce uškodit. Pokud je hlenu příliš, je hustý anebo jde o virový nebo bakteriální zánět, může být odchod z nosních dutin nemožný – kvůli hustému hlenu anebo otoku sliznice – a tím pádem se zadní rýma promění v zánět vedlejších dutin, což vyžaduje odborné řešení. Jestliže máte ucpaný nos, doporučuje se používat nosní kapky nebo sprej na potlačení otoku sliznic.

Zdroj: Zaražená rýma v hlavě

Diskuze

V diskuzi ZADNÍ RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Pinta.

Neustálé zahlenění krku. Hleny nemohu vykašlat. Rýma nejde nosem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zadní rýma

Prsní balzámy

Využijete je hned na dva způsoby: jako zábal, kdy se vtírají do kůže prsou a zad, a k inhalování, kdy lžičku rozpustíte v horké vodě. Pro dospělé je úlevou například Mucoplant Eukalyptový balzám (eukalyptus je skvělou léčivou rostlinou). U Bylinného prsního balzámu proti nachlazení pro děti je k eukalyptu přidán i měsíček lékařský nebo kafr.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel

Co na kašel u dětí

Suchý kašel u dětí je třeba zpočátku tlumit léky (bez přídavku kodeinu!). Nabízet dítěti často v malých dávkách tekutiny (vhodný je lipový čaj, plicní směsi, podběl, voda). Vhodný je klasický Priessnitzův obklad na krk (bez igelitu!). Zvlhčovat vzduch v místnosti (zvlhčovač, mokrý ručník – umístit do blízkosti dítěte). Často a krátce větrat. U starších dětí lze použít inhalace Vincentkou (nebo Vincentku ve spreji). Dítěti zvýšit polohu na spaní (podložením matrace nebo postýlky).

Dbát o průchodnost nosu (hlavně na noc nos vyčistit – větší dítě se vysmrká, u malého dítěte musíte použít odsávačku; poté aplikujte nosní kapky – nosní sliznice se zklidní, sníží se tvorba hlenu a rýma tekoucí do krku nebude tolik dráždit).

Lze použít i různé bylinné směsi ve formě sirupu (břečťan – Hedelix, pampeliškový sirup, šťáva z cibule a podobně).

Pro děti jsou zábavnou terapií speciální plyšáci do mikrovlnky. Mají vyjímatelnou nahřívací vložku, po nahřátí uvolňují například levandulovou vůni a ještě prohřejí hrudník. Na plyšáka si budete muset vyčlenit přibližně 400 korun, ale investovat do zdravé hračky je přece radost. Výběr na webu je velký.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel

Poradna

V naší poradně s názvem RYMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den, znamená to tedy že drobná rýma u které se neucpávají nosní dírky problém není? Ptám se protože bych měla jít na konizaci a prakticky od podzima do jara mám střídavě větší či menší rýmu. Předem děkuju.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Konečné rozhodnutí o provedení zákroku v anestezii vždy vydává anesteziolog před operací. V každém případě je třeba o chronické rýmě informovat lékaře v rámci předoperačních vyšetření. Tekutý sekret z nosu, který není zánětlivý moc nevadí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ryma

Zadní rýma a bolest v krku

Zadní rýma a bolest v krku mohou signalizovat alergickou rhinitidu. V tomto případě – pokud dochází k opakovaným příznakům – se doporučuje vyhledat alergologa. Nechte si vyšetřit také CRP, při zvýšené hodnotě je nutná léčba s možností antibiotik.

Zdroj: Zadní rýma

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janka.

A ta mořská voda je dobrá proč, jak to vyčistí nos? To přece od rýmy nepomůže a ten nasivin je na léčení rýmy?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mořská voda obsahuje chlorid sodný (mořská sůl) a ten je od pradávna používán jako jemná desinfekce. V nose sůl působí jako uvolnovač sekretu a desinfikuje dutiny. Spreje do nosu proti rýmě zase stáhnou nateklé sliznice v nose a uvolní dýchání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýma

Chronická zadní rýma

Jako chronická zadní rýma se označuje déletrvající nebo vracející se onemocnění dutiny nosní. Oproti akutní rýmě převažuje ucpaný noc (zduřelá sliznice) a místo vodnatého výtoku z nosu převažuje hustá, těžko vysmrkatelná rýma. Chronická rýma může vyústit v hypertrofickou rýmu, kdy dochází ke zduření (zvětšení = hypertrofie) sliznice. Následkem toho je nos výrazně ucpaný a postižený člověk musí dýchat hlavně ústy.

Zdroj: Zadní rýma

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMOVNÍK PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak staré děti mohou využívat sirup z rýmovníku? Všude uvádíte, že je pro děti vhodný, ale nedočetla jsem se od kolika let popř. měsíců.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rýmovník můžete podávat dětem starších 12 měsíců. Pro malé děti ve věku rok a více se rýmovník dává žvýkat jako celý list přímo do úst. Také se s úspěchem aplikuje jako čaj z rýmovníku, kdy se do vroucí vody o objemu 2 hrnků dají 4 lístky rýmovníku a vše se vaří do doby, než se vyvaří polovina vody. Pak se nechá trochu vychladnout, osladí se medem a nechá se dítěti popíjet.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýmovník pro děti

Inhalace

Ingredience: hrst jitrocele kopinatého, 1 sklenice vroucí vody

Postup: Hrst této byliny zalijeme vroucí vodou a necháme chvíli louhovat. Poté s přikrytou hlavou inhalujeme přibližně pět minut a tuto proceduru vykonáváme dvakrát denně až do uzdravení. Pokud se souběžně se suchým kašlem objevuje i rýma, tak je dobré přidat k jitroceli vrchovatou polévkovou lžíci majoránky.

Dalšími bylinkami, které mohou v případě suchého kašle pomoci, jsou šalvěj a heřmánek na kloktání anebo osvědčený čaj z lipového květu. Při inhalaci můžete také vyzkoušet sílu několika kapek tea tree anebo vám jako vždy může při léčení pomoci stará dobrá – dětmi většinou nenáviděná – nasekaná cibule na kašel, je možné ji mít uskladněnou s medem v lednici.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMA U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koplikova.

Dobrý den,nás pes už cca 3 týdny kycha a z jedné nosní dírky mu občas vyletí žlutý gelovy sekret,vždy jen z pravé.mám ještě vyčkat,nebo zajít k veterináři,jinak je pes aktivní,žere,prostě v pohodě,
Děkuji koplikova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Veterinář je v tomto případě prospěšný, protože váš pejsek má nejspíše bakteriální zánět dutin a bude potřebovat antibiotika.

Zdroj: diskuze Rýma u psa

Babské rady na dávivý kašel

Dle babských rad pomáhá udělat si olejový zábal na průdušky, po něm se uleví. Ohřejte olej, nalijte jej na nějaký kus látky (třeba plenu), položte na hrudník a přebalte látku ještě igelitem a ručníkem. Nechte takto cca 2 hodiny. Je možné použít i u dětí, pozor ale na spáleniny. Nejprve vyzkoušejte na své tváři.

Doporučuje se spát v polosedě.

Bylinkový čaj

V lékárně si kupte čaj pro děti proti kašli. Měl by obsahovat tyto bylinky: květy lípy, listy jitrocele, květy černého bezu a sušený šípek.

Cibulový čaj

Dvě oloupané cibule zalijte půllitrem studené vody a přiveďte k varu. Cibule nechte 15 minut na mírném ohni vařit, poté sceďte a dochuťte medem. Čaj je možné konzumovat až třikrát denně.

Odvar z ořechů

Na odvar je potřeba 12 vyloupaných vlašských ořechů, které se namočí do půllitru vody a nechají se 4 hodiny louhovat. Následně se za dolévání vody 30 minut povaří. Výsledný odvar lze dochutit medem. Zhruba po dvou dnech jsou pozorovatelné první výsledky.

Zdroj: Dávivý kašel babské rady

Léky na suchý kašel

Na léčbu suchého kašle vám v lékárně nabídnou některý z přípravků patřících mezi antitusika, ta tlumí kašlací reflex, mírní a potlačují záchvaty kašle.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel

Ledování

Led aplikujte přímo na bolavé místo po dobu 10–20 minut třikrát denně, čímž pomůžete snížit otok. Jako alternativu můžete použít zmrazený studený obklad nebo sáček mražené zeleniny (hrášek a podobně).

Zdroj: Bolesti kolene babské rady

Prášky pro přípravu horkých nápojů

Pomáhají nejen na kašel, ale pomohou vám zároveň i s teplotou nebo bolestí hlavy. Ve variantě pro suchý kašel lze doporučit například Paralen Grip.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel

Citron proti blechám

Nakrájejte celý citron na tenké plátky a dejte je do půl litru vody. Přiveďte vodu s plátky k varu. Poté nechte pro maximální účinnost odležet přes noc . Nalijte do rozprašovače a postříkejte postižená místa.

Zdroj: Babské rady proti blechám

Glukosamin a chondroitin sulfát

Na obnovu funkcí kloubů vystavených tření a k obnově tkání a kostí mohou pomoci vhodné vitamíny a přípravky jako Glukosamin, MSM a Chondroitin.

Zdroj: Bolesti kolene babské rady


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP