Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SAUNA PROTI SVRABU

OBSAH

Svrab, řekli bychom, že se nás to netýká, že svrab je vymýcená nemoc, ale je to omyl. Svrab trápí mnoho lidí a nejčastěji se projevuje v chladných měsících roku. Svrab se projevuje červenými puchýřky, které fakt dost drsně svědí. Naštěstí máme účinný lék na svrab, kterým je mast Infectoscab. Jenže mast Infectoscab je k dostání jen v lékárně a na lékařský předpis. Co dělat, když recept nemáte, jak si od svrabu pomoci domácími recepty? Zde přinášíme několik receptů na to jak se zbavit svrabu pomocí bylinek. Mezi nejúčinnější byliny patří hřebíček, rozmarýna, aloe vera a také tea tree oil.

Zdroj: Přírodní cestou proti svrabu

Diskuze

V diskuzi SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Sauna na svrab? Jedině nějaká soukromá sauna. Svrab spadá mezi nakažlivé choroby a na nemocného se vztahuje povinnost předcházet šíření nákazy. Takže návštěva veřejných míst, jako jsou bazény, sauny nebo solária jsou zakázána. Jinak zvýšená teplota kůže a podkoží vlivem saunování by mohla podpořit léčbu proti svrabu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

-samozrejme sukromna sauna. Svrab neznasa teplotu viac ako 60C, tak som si myslela ze tam posediet 10-15 nim pri teplote 60az 70C ...Tak ze to solarium/vertikalne je najlepsie? tam nie je taka vysoka teplota.
dakujem!

Zdroj: diskuze Svrab

Nimba proti svrabu

Jedním z doporučovaných léků na svrab je i nimbový olej. Nimba je asijský zelený strom, jehož účinků se využívá v léčitelství nejen v Japonsku, ale i v Americe a v Evropě. Nimba se využívá hlavně na kožní nemoci, dokáže totiž zlikvidovat viry, bakterie i mikroorganismy, kteří tato onemocnění způsobují. Zároveň obsahuje mnoho mastných kyselin, které pomáhají omlazovat a chránit pokožku. Nimba zmírňuje intenzivní svědění, snižuje výskyt pupínků a hojí rány.

Zdroj: Sauna proti svrabu

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB, SEŽERE VÁS ZA ŽIVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mates.

Dobrý den někde jsem četl že svrab umře při teplotě 50° do 10 minut. Chci se teď zeptat pomohlo by k úplnému doléčení jít třeba na půl hodiny do 45° sauny???
Předem díky za odpovědi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bohužel nepomohlo. Svrab sice nepřežije teploty nad 50 stupňů celsia, ale termoregulace vaší pokožky nedovolí její ohřátí na více než 40°C a to svrab nezabije, protože přežívá hluboko v kůži. Když se pokožka prohřeje na více než 40°C, tak dochází ke kolapsu a smrti. Takže v tomto případě by svrab přežil o něco déle než vy. Sauna opravdu na vyléčení svrabu nestačí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ako sa zbavit svrabu

Permethrin na svrab

Doporučovaným lékem proti svrabu bývá Permethrin. Permethrin je obsažený také v krému Infectoscab 5 %, který má antiparazitické účinky. Krém je určen jen pro kožní podání a rozhodně se neaplikuje vnitřně, je určen pro lidi a není vhodné jím léčit zvířata, navíc například u koček může aplikace přípravku obsahující Permethrin způsobit smrt. Krém se aplikuje na postižená místa. Krém bývá silný, a tak obvykle jedna aplikace zcela stačí. Krém by měl být aplikován nejlépe na noc a měl by zůstat na kůži, aby mohl působit. Po aplikaci krému není vhodné žádné mytí.

Zdroj: Sauna proti svrabu

Diskuze

V diskuzi SAUNA A RAKOVINA PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Šoltys.

Dobrý den, ve vašem článku jsem se dověděl, jsk je prospěšná infra sauna při léčbě rakoviny. v prxi to však vypadá tak, že doktoři nedoporučují infra saunu při a ani po léčbě rakoviny. Máte pravdu vy ve svém článku, nebo doktoři, kteři se jenom zichruji aby je pak někdo nenařkl ze špatné rady.
Stejný problém mám i při voperovaném kardiostimulátoru, kde naopak se na internetu dovídám, že není vhodná infra sauna a doktoři ji přitom nezakazuji. Mohl by mi některý skutečný odborník odpovědět. Protože pro lékaře je infra sauna VELKOU NEZNÁMOU. Mluvím o vlastních zkušenostech.
Srdečně zdravím. A.Š.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Sauna a rakovina prostaty

Svrab

Pod pojmem svrab je myšleno infekční onemocnění, které způsobuje kožní parazit. Svrab je možné obvykle identifikovat podle jeho typických projevů: velmi vysoká svědivost a kožní projevy, kdy je možné pozorovat chodbičky, které parazit pod kůží vytvořil, chodbičky jsou obvykle doplněny o puchýře a pupínky. U svrabu je také důležitá jeho nakažlivost, je třeba se vyvarovat nejen přímého kontaktu s člověkem trpícím tímto onemocněním, ale i kontaktu se společnými textiliemi (ložní prádlo, ručníky, ale i gauč, křesla atd.).

Zdroj: Sauna proti svrabu

Diskuze

V diskuzi JAK SE RYCHLE ZBAVIT SVRABU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gábina.

Léčil se někdo v nemocnici a jak to dopadlo.Zbavil se svrabu? Děkují za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se rychle zbavit svrabu

Jablečný ocet

O jablečném octu bylo napsáno mnoho a někteří věří, že může být účinný při léčbě svrabu. Existuje však jen málo důkazů na podporu tvrzení. A ze široké zkušenosti všech důvěřivců vyplívá, že ocet je proti svrabu neúčinný.

Zdroj: Domácí léky proti svrabu

Poradna

V naší poradně s názvem ROZEDMA PLIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, je při rozedmě plic vhodná parní sauna? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Existuje studie, www.nzip.cz/clanek/1… která uvádí, že sauna, i ta parní, zlepšuje funkci plic zvýšením vitální kapacity a objemu ventilace při nuceném výdechu. Rozedma plic (plicní emfyzém) je chronické onemocnění plic, které je způsobeno trvalým poškozením či úplným zánikem přepážek uvnitř plicních sklípků. Plicní emfyzém se projevuje zejména dušností a obtížemi s vydechováním, což postupně vede k hromadění vzduchu v plicích. S ohledem na výsledky studie by parní sauna mohla zlepšit bilanci mezi nádechem a výdechem, ale záleží na subjektivních pocitech člověka s rozedmou.
Nezbytné je také připomenout, že součástí saunování je i následné ochlazení chladnou vodou, které zpočátku může být trochu nepříjemné, ale po třetím opakování nepříjemné pocity mizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rozedma plic

Prevence svrabu

Všeobecným předpokladem boje proti svrabu je osobní hygiena, ochrana před sexuálním kontaktem s neznámou osobou a hygiena v hromadných ubytovnách.

Zdroj: Domácí léky proti svrabu

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ LÉKY PROTI SVRABU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milana Svecena.

Prosím o radu, jak používat tea tree olej při léčení opakovaného svrabu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí léky proti svrabu

Sauna Podolí

Sauna Podolí-Dvorce, Podolské nábřeží 3, Praha-Podolí, 147 00 Praha 47

Zdroj: Saunování

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÉ HORNÍ PRAVÉ VÍČKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květuše Rottová.

Dobrý den.Již delší dobu se potýkám s oteklým horním víčkem na pravém oku,levé neotýká. Už jsem to řešila s obvodním lékařem,očním,endokrinologem,ale žádný neví.Už nevím, co by jsem pro to měla udělat.Nejvíce se mi otok objeví po ránu a během dne zmizí. Otok nebolí, jen je to nepříjemné, hlavně na vzhled.Prosím, můžete mi poradit?? Děkuji a přeji krásný zbytek dne.K.Rottová Třebenice

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

No otoky kolem očí pomůže, když mírně odvodníte svůj organismus. Například je na to dobrá sauna. Sauna vás odvodní a zároveň rozproudí oběh lymfy, která se nyní zadržuje kolem oka a vytváří tam otok. Střídání tepla a chladu jsou opravdu účinné pomůcky na otoky.
Další pomocníci jsou bylinné obklady na oči a v neposlední řadě také snížení příjmu soli. Solení a slané jídlo podporují zadržování vody v těle, což zase způsobuje otoky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oteklé horní pravé víčko

Svrab a zvýšená teplota kůže

Roztoči způsobující svrab milují zvýšenou teplotu kůže, i to je důvod, proč jsou právě přes noc roztoči nejvíce aktivní. Vyhovuje jim teplo, které je pod peřinou. A právě jejich zvýšená aktivita způsobuje, že člověk má právě v noci pocit, že ho celé tělo nesnesitelně svědí. Stejně tak reagují tito roztoči na zvýšenou teplotu lidské kůže po sportovní aktivitě.

Zdroj: Sauna proti svrabu

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA SVRABU OCTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Pomůže to ?A na jak dlouho?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ocet dokáže zabít svrab, který se právě pohybuje na pokožce. Ovšem svrab je po většinu času zalezlý v komůrkách hluboko v kůži a tam se ocet nedostane a svrab se tak vůbec pomocí octa nevyléčí. Ocet je na svrab nedostatečně účinný. Jediný osvědčený lék na svrab je sírová mast, infektoscab a nebo pak orálně podávaná antiparazitika.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba svrabu bez receptu

Saunování v létě

Účinky sauny jsou stejné při použití v létě jako v zimě. Finská sauna pomáhá termoregulaci těla, ničí bakterie, viry, zlepšuje odolnost proti nachlazení a virózám. Mimo vyloženě léčivé účinky má finská sauna i schopnost rozpouštět tukové buňky, má velmi kladné účinky na pleť. Finská sauna je také známa pro své pozitivní působení na psychiku člověka. Saunování znamená relaxaci a odpočinek – a kvalitní odpočinek pomáhá léčit.

Zdroj: Saunování

Diskuze

V diskuzi SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka .

A co tak sauna.....hmmm? moze pomoct? alebo radsej solarko???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata.

Sauna na svrab? Jedině nějaká soukromá sauna. Svrab spadá mezi nakažlivé choroby a na nemocného se vztahuje povinnost předcházet šíření nákazy. Takže návštěva veřejných míst, jako jsou bazény, sauny nebo solária jsou zakázána. Jinak zvýšená teplota kůže a podkoží vlivem saunování by mohla podpořit léčbu proti svrabu.

Zdroj: diskuze Svrab

Kurkuma

Jen málo důkazů podporuje účinnost kurkumy při léčbě svrabu. Někteří lidé však tvrdí, že je účinná při zmírňování příznaků.

Léčba svrabu kurkumou nezastaví příznaky nebo nevyléčí zamoření, takže nakažení budou stále vyžadovat jiné metody léčby.

Zdroj: Domácí léky proti svrabu

Poradna

V naší poradně s názvem JAK DLOUHO TRVÁ LÉČBA SVRABU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel M..

Dobry den pane Cempirku,

jsem přelecena druhou dávkou Infectoscabem,protoze prvni dávka nepomohla. Od druhe dávky to jsou 4 dny. Dodržují všechna pravidla (praní,zehleni atd.),spím na jine posteli,chodím kazdy den do sauny (snažím se tam byt 3x min.10 minut),kazdy den se natiram otcem a tea tree. Stav je výrazně lepsi,ale stále se mi denně objeví cca 2 svedive pupinky. Na ty použiju tea tree nebo zbytecek Infectoscabu. Jak ctu níže odpověď,kterou jste psal pani predemnou,je to pravděpodobně normalni stav,coz me uklidnilo. Kazdy den si kontroluji rano prosteradlo ale stále tam objevuji larvy,vcera treba dve,dneska šest. Je to normalni? Ze treba opouští me tělo uz mrtvé po léčbě? Do sauny chodím vecer pred spaním,tak treba je to tim?
Vcera se mi na rukách objevily jakoby dva černé pupinky,lehce podlouhlé (asi zakončení chodbicky?),tak jsem si je vyoperovala krejcovskou jehlou a vydenzifikovala,pak natrela. Ty jsem predtim taky nemivala.
Snažím se myslet pozitivně a byt trpělivá,ale uz jsem z toho vyčerpáná :(

Také jsem se chtela zeptat, zda se opravdu drží jen na textiliich? Jestli je mozne,ze se treba drží na kovu (klika), dřevě nebo gumě (pasek od hodinek) atd..

Předem Vam moc dekuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Infectoscab je kontaktní jed, který usmrtí vše na vašem těle. Pokud u vás nákaza svrabem i přesto pokračuje, tak je blízko vás zdroj svrabu, kde svrab stále přežívá a přelézá na vás. Takovým zdrojem může být nějaký živočich a nebo člověk se svrabem, se kterým přicházíte do kontaktu. Když se nedaří svrab vymýtit z prostředí, ve kterém žijete, tak potom nejlepší způsob je nechat svrab vyhladovět. Toho dosáhnete tím, že na týden odjedete do hotelového pokoje a doma se postaráte, aby tam nezustalo nic živého, žádný člověk ani žádné zvíře. Do hotelového pokoje si také neberte sebou žádné zvíře. Věci a oblečení, které budete nosit v náhradním ubytování vložte do neprodyšněho igelitového pytle, pevně zauzlujte a dejte promrznout do mrazáku. Pytel s oblečením rozvažte až v náhradním ubytování, kde se před tím celá osprchujte a celá se natřete Infectoscabem. Použité oblečení, ve kterém jste přijela svlékněte hned po příchodu a vložte ho do neprodyšného igelitového pytle, který pověste ven na mráz. Až se vrátíte domů, tak všechen svrab bude mrtvý, protože nepřežije bez živého hostitele déle než 3 dny. Sauna a ocet jsou vůči svrabu neúčinné. Sauna nedokáže prohřát pokožku na takovou teplotu, aby svrab zahynul, protože by to pak zabilo i vás. Svrab žije uvnitř kůže, kde teplota nepřesáhne 40°C ikdyž jste v sauně s teplotou 100°C. Vaše termoregulace to nedovolí. Svrab umírá až při teplotách nad 50 °C. Ocet na svrab taky nepůsobí dobře, protože dokáže zahubit jen svrab, který je právě na povrchu, ale larvy a svrab uvnitř kůže jsou octem nedotčené a dál přežívají. Tee tree olej by mohl být účinný, ale koncentrace, které se běžně prodávají jsou natolik zředěné, že to svrab také nezabije. Jediným řešením je Infectoscab nebo mast ze síry. Držím palce, ať se brzy tohoto nepříjemného problému zbavíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá léčba svrabu

Prevence svrabu

Dbát o správnou hygienu, čistotu domova, výměnu ložního prádla a další.

Zdroj: Hřebíčkový olej jako domácí lék proti svrabu

Zinek

Zinek není přímou léčbou svrabu. Místo toho lidé doporučují používat zinek k boji proti sekundárním infekcím, které mohou vyplývat z otevřených kožních ran, které mohou být důsledkem škrábání svědivých míst.

Zdroj: Domácí léky proti svrabu

Rizikové faktory svrabu

Prvořadým rizikovým faktorem je kontakt s již nakaženou osobou, dále je to nízká úroveň hygieny v rodině, pobyt v zařízeních s větším počtem lidí a podobně.

Zdroj: Hřebíčkový olej jako domácí lék proti svrabu

Prevence přenosu

Prevencí přenosu svrabu je určitě obezřetnost při výběru ubytovacích zařízení. Dále dodržovat hygienická pravidla, vyhýbat se používání cizích hygienických potřeb a ložního prádla, pravidelně si prát a žehlit vlastní lůžkoviny a uvážlivě vybírat sexuální partnery.

Zdroj: Prevence proti svrabu

Léčba svrabu teplem

Na likvidaci svrabu se doporučuje teplota minimálně kolem 75 stupňů Celsia. Saunu je třeba navštěvovat opakovaně, minimálně po týdnu, než se vylíhnou noví paraziti. Tuto praktiku je nutné konzultovat s lékařem a používat k ní výhradně domácí saunu.

Po zahájení léčby je nutné vyprat veškeré ložní prádlo a oblečení, které postižená osoba používala v posledních 2 až 3 dnech, a to v opravdu horké vodě, aby došlo k usmrcení roztočů.

Položky, které nemohou být vyprány nebo chemicky vyčištěny, musí být po dobu jednoho týdne umístěny do uzavřeného plastového pytle.

Není nutné další čištění, například mytí postelí nebo stěn, podlah či nábytku. Výjimka je u pacientů, kteří trpí krustou, v tomto případě dochází k dennímu mytí postelí a oblečení, zejména během léčby této formy svrabu.

Zdroj: Svrab a sauna


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP