Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SEZNAM LÉKŮ NA UVOLNĚNÍ ZAD NA PŘEDPIS

OBSAH

Léky na ředění krve bez předpisu

Mezi léky na ředění krve bez předpisu patří Anopyrin, ten patří mezi sloučeniny, které tlumí schopnost krevních destiček se shlukovat (takzvaná agregace destiček). Z účinných látek je to zejména kyselina acetylsalicylová (ASA), která náleží do skupiny nesteroidních protizánětlivých léků. ASA užívaná v malé dávce 100 miligramů denně uspokojivě působí na snížení krevní srážlivosti, aniž by se ve velké míře vyskytovaly nežádoucí účinky. Efekt léku přetrvává několik dnů, a proto se musí vysadit s předstihem před plánovanou operací. Nejpoužívanějšími léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou jsou Anopyrin a Godasal. K dispozici je ovšem i varianta injekční (Kardegic, Aspegic), která se obvykle jednorázově aplikuje v rámci odborné první pomoci při infarktu.

Zdroj: Seznam léků na ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem NEKOMPLETNÍ SEZNAM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Venuše.

Tento seznam není kompletní, mnoho nehrazených léků chybí! např. Detralex, Gopten, Vitacalcin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, zde jsou uvedeny jen volně prodejné léky, které od července 2012 nebudou hrazeny zdravotními pojišťovnami. Léky, které zmiňujete, jsou na lékařský předpis a proto v tomto seznamu nejsou. Vitacalcin v seznamu uveden je, mezi léky s názvem K až Z.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nekompletní seznam

Dimexol

Dimexol patří mezi běžně užívané léky v neurologii a ortopedii. Účinnou sloučeninou léku je droga mephenoxalonum. Mefenoxalon účinkuje na centrální nervový systém a pomáhá uvolňovat stahy kosterní svaloviny (myorelaxační efekt).

Dimexol se používá zvláště při bolestech zad, které jsou způsobeny nadměrně staženými svaly, nejčastěji jde o bolesti krční páteře. Lék je v takovém případě vhodným doplňkem k masážím a rehabilitačním cvičením.

Vyrábí se ve formě 200miligramových tablet a u dospělého člověka se většinou předepisují 1–3 tablety denně.

Dimexol má jen málo nežádoucích účinků, u některých lidí byly po jeho nasazení popisovány bolesti hlavy, ospalost a trávicí obtíže (nechutenství, plynatost, bolesti břicha, pálení žáhy a jiné).

Wikipedie se o tomto léku nezmiňuje.

Zdroj: Lék na uvolnění svalů zad

Diskuze

V diskuzi LÉK FOSAVANCE - DOPLATEK PACIENTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Redakce.

Uvedený seznam léků byl již půl roku starý a neodpovídal skutečnosti. V současné době je již seznam léků bez doplatku zaktualizován. Z nových informací je patrné, že v seznamu léků bez doplatku zůstal již jen lék Fosavance 70mg / 5600 IU, tedy v té silnější formě. Zkuste se proto dotázat svého předepisujícího lékaře, zda-li byste mohla využít tento typ s vyšší dávkou vitamínu D.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila Fliegerová.

Děkuji za informaci a pokusím se domluvit s ošetřující paní doktorkou. Zdraví .J Fliegerová

Zdroj: diskuze Lék fosavance - doplatek pacienta

Léky bez doplatku

Máme pro seznam léků, u kterých není při výdeji požadován žádný doplatek. Dostanete je v lékárně nebo v nemocnici zdarma. Kompletní seznam léků, které plně hradí zdravotní pojišťovna najdete zde: Léky bez doplatku.

Zdroj: Léky plně hrazené pojišťovnou

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ NEHTU U PALCE NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana z Brna.

Ahoj, vyrábím domácí mast ze smrku, která je na plíseň na nehtech velmi účinná. Mimo jiné bezvadně funguje na bolavé klouby, bolesti hlavy, ucpaný noc či uvolnění hlenů při nachlazení. Pokud máš zájem, ozvi se mi na E-mail: ivana.uhrova@seznam.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katarina Anischova.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat,jestli ještě mate uvedenou masticku ze smrku? Mám na protikuřácká asi plíseň nehtů na noze. Místa a je černá,místa a zelená. Myslíte,ze by to pomohlo? Dekuji za odpověď. Anischova

Zdroj: diskuze Plíseň nehtu u palce nohy

Dorsiflex bez předpisu

Účinky léku Dorsiflex jsou opravdu skvělé, když máte potřebu užít lék na uvolnění svalů. Bohužel tento lék je návykový a není tedy možné si ho naordinovat kdykoliv se nám zachce. Jeho výdej je vázán jen lékařský předpis, který může vystavit kterýkoliv lékař. Stačí zavolat svému praktickému lékaři a požádat ho o zaslání elektronického předpisu na mobilní telefon a lék bez problémů pak dostanete v kterékoli lékárně, například v lékárnách Dr Max.

Cena

Dorsiflex není drahý lék. Zdravotní pojišťovna přispívá na jeho úhradu zhruba třetinu a dvě třetiny hradí pacient. Současná cena doplatku u tohoto léku je cca 55 Kč za 30 tablet.

Zdroj: Dorsiflex droga

Diskuze

V diskuzi BETABLOKATORY SEZNAM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Vondrasek.


Které z tohoto seznamu jsou BETABLOKATORY? Concor,concor 2,5mg,ZOREM-10mg,ENAP 10mg,ANOPYRIN100mg,TENAXUM1mg,MICARDIS PLUS80mg/12.5mg.,Nitroglycerin 0,5mg. Děkuji Vondrasek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce.

Z vašich léků je betablokátorem pouze Concor Cor.

Zdroj: diskuze Betablokatory seznam

Nežádoucí účinky

Přípravek může ve výjimečných případech ovlivnit činnost vyžadující zvýšenou pozornost (řízení vozidla, ovládání strojů).

Zdroj: Lék na uvolnění svalů zad bez předpisu

Poradna

V naší poradně s názvem NIMESIL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den mohu svého lékaře požádat o předepsání receptu na nimesil. Jelikož mi právě tento lék často pomůže nejlépe při bolesti

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Výdej léku Nimesil je vázán na lékařský předpis, takže pro jeho získání budete muset požádat svého lékaře o vydání předpisu. U tohoto léku nejsou uvedeny žádné podmínky omezující jeho předepsání. Předpis může vystavit kterýkoliv lékař na jakoukoliv diagnózu. Doplatek na tento lék činí přibližně 110 Kč za 30 granulí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a nimesil

Dělení léků na ředění krve

Léky ředící krev mají tlumivý efekt zejména na funkci destiček a na koagulační kaskádu, při speciálních příležitostech se používají léky, které sraženinu rozkládají na principu aktivace plazminu. Jejich užití musí být ovšem dobře indikováno, protože mohou být pro pacienta velmi nebezpečné. Léky na ředění krve se používají v profylaxi a také jako léky na ředění krve po operaci. Podle účinku na krevní složky odborníci dělí přípravky na ředění krve na:

  • Protidestičkové léky – to jsou léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou, mimo jiné se aplikují i jako první pomoc při infarktu myokardu.
  • Léky působící proti koagulačním faktorům – mezi ně patří mimo jiné i heparin.
  • Trombolytika – rozpouštějí již vzniklé sraženiny, podávají se nitrožilně, účinkují velmi rychle.

Zdroj: Seznam léků na ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zatím lékař nevidí, co všechno užíváte. I když mu dáte zprávy od specialistů, tak je opravdu obtížné evidovat veškeré léky, které užíváte. Musíte zde nastoupit s vlastní iniciativou a mít vždy sebou seznam aktuálně užívaných léků. Nejlepší je, když si z krabiček od léků vystříháte názvy a vzniklé papírové obdélníčky v jednom rohu prošijete režnou nití. Takový bloček pak noste sebou a vždy ho ukažte každému lékaři. Při množství léků, které užíváte se to opravdu vyplatí. Od roku 2020 bude každý lékař vidět léky, které jste dostala v lékárně na předpis. V té době zase budete muset vždy upozorňovat, že užíváte velké množství léků, aby se lékař do seznamu podíval.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Cena léku Muscoril

Lék Muscoril je k dostání v injekční formě a také jako tvrdé tablety. Obě dvě varianty léku jsou k dostání pouze na lékařský předpis a pacient doplácí část jejich ceny.

  • Maximální výše doplatku na injekce Muscorilu je zde: injekce Muscoril cena (v balení je 6 injekčních dávek).
  • Maximální výše doplatku na tvrdé tablety Muscorilu je zde: tablety Muscoril cena. (v balení je 20 tablet).

Zdroj: Sanofi

Zdroj: Lék na bolavá záda a svaly

Poradna

V naší poradně s názvem SEZNAM LÉKŮ NA ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana novákova.

Dobrý den.Mohu užívat s varfarinem oční kapky Arulatan 50mg?Děkuji za odpověd´Jana.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Oční kapky Arulatan na snížení nitroočního tlaku obsahují účinnou látku Latanoprostum. Není známa žádná interakce mezi lékem Warfarin a látkou Latanoprostum.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seznam léků na ředění krve

ANSAMYCINY

Do této skupiny se řadí dvě antibiotické látky a to GELDANAMYCIN A HERBIMYCIN. Zatím se obě látky využívají v experimentální protinádorové léčbě. Přesné nežádoucí účinky ještě nejsou známé.

Zdroj: Seznam antibiotik

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE - SEZNAM--ELIGUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vitězslav.

Jdo olomouce trhat 4-zuby na stomatochirurgická a implantologická--kdy mám vysadit prášky,beru 1-ráno,1-večer-eligus.23.8. na 8.30-trháni.předem děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O vysazení léků na ředění krve může rozhodnout jen lékař, který zná váš zdravotní stav a zná důvody proč užíváte tyto léky. Zavolejte proto svému lékaři, který vám dává předpis na Eliquis, a dohodněte s ním postup přípravy před operací. Jakékoliv vynechání u léků tohoto druhu může vést k ohrožení života, proto se vyvarujte samovolnému vynechání Eliquisu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve - seznam--eliguis

Mefenoxalon

Dorsiflex patří mezi běžně užívané léky v neurologii a ortopedii. Účinnou sloučeninou léku je látka mephenoxalonum. Mefenoxalon účinkuje na centrální nervový systém a pomáhá uvolňovat stahy kosterní svaloviny (odborně se označuje tento efekt jako myorelaxační).

Dorsiflex se používá zejména při bolestech zad, které jsou způsobeny nadměrně staženými svaly, nejčastěji jde o bolesti krční páteře. Lék je v takovém případě vhodným doplňkem k masážím a rehabilitačním cvičením.

Dorsiflex se vyrábí ve formě 200miligramových tablet a u dospělého člověka se většinou předepisují 1–3 tablety denně.

Dorsiflex má jen málo nežádoucích účinků, u některých lidí byly po jeho nasazení popisovány obtíže jako bolesti hlavy, ospalost a trávicí obtíže (nechutenství, plynatost, bolesti břicha, pálení žáhy a podobně).

Zdroj: Lék na uvolnění svalů zad

Poradna

V naší poradně s názvem SEZNAM LÉKŮ NA ODVODNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Indap je lék na vysoký tlak s močopudným účinkem. Indap způsobuje rozšíření cév a tím snížuje jejich odpor vůči proudění krve, v důsledku čehož klesá krevní tlak. Močopudný účinek se projeví teprve až po podání vyšších dávek. Indap se užívá k léčbě vvsokého krevního tlaku u dospělých pacientů. Při léčbě mírné a středně tězké formy hypertenze se užívá samotný, u těžkých forem pak jako součást kombinované léčby.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka Juránová.

Děkuji.

Zdroj: diskuze Seznam léků na odvodnění


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP