Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SLIVOVICE

OBSAH

Slivovice na bolest ucha

Z babských rad můžete zkusit na bolest ucha použít smotek vaty namočený ve slivovici, který vložíte do ucha, převážete šátkem a pěkně to zaspíte. Dle zkušeností tato metoda vždy to pomůže.

Zdroj: Bolest ucha

Diskuze

V diskuzi PROPOLISOVÁ TINKTURA VÝROBA ZE SLIVOVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Laďa.

Hrstičku zmrzlého propolisu jsem zředil deckem slivovoce. Teď jsem to dal do lednice na tři dny macerovat. Co dál? Děkuji za radu. L :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Propolisová tinktura výroba ze slivovice

Smrkové výhonky ve slivovici

Postup, účinky, recept a dávkování se shodují s výše uvedeným receptem, jen s tím rozdílem, že místo 80% alkoholu, lihu, je použita domácí slivovice.

Takto vyrobená domácí medicína se koupit nedá. Pokud si ji sami vytvoříte, tak vězte, že je jako prevence velmi účinná.

Zdroj: Sirup z jehličí

Diskuze

V diskuzi ČIŠTĚNÍ ORGANISMU OLEJEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

30 dkg aloe pomelete,dáte do větší sklenice a přidáte sedmičku červeného vína, 1 deci slivovice /vodky,lihu/10 dkg medu. Necháte 3 týdny na okně .Můžete celé zcedit nebo zcedíte část kterou užíváte 2x denně štamprli. Vyléčila jsem žaludeční vředy a klesl mi cukr.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.

Zdravím a děkuji za recept. Určitě vyzkouším. H. Raunerová.

Zdroj: diskuze Výroba domácí tinktury z aloe vera a alkoholu

Výsledek

Lokální antiseptika nesnížila počet živých roztočů ve srovnání s kontrolní kůží a mytí rukou nesnížilo počet parazitů na povrchu kůže.[1]

Zdroj: Slivovice na svrab

Diskuze

V diskuzi VÝROBA DOMÁCÍ TINKTURY Z ALOE VERA A ALKOHOLU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Raunerová.

Dobrý den. Ráda bych si udělala tinkturu z aloe vera a alkoholu.(Slivovice). Ne z alpy ,ne s acilpirinem. Jsem vředař. Prosím poradte někdo , jak na to.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

30 dkg aloe pomelete,dáte do větší sklenice a přidáte sedmičku červeného vína, 1 deci slivovice /vodky,lihu/10 dkg medu. Necháte 3 týdny na okně .Můžete celé zcedit nebo zcedíte část kterou užíváte 2x denně štamprli. Vyléčila jsem žaludeční vředy a klesl mi cukr.

Zdroj: diskuze Výroba domácí tinktury z aloe vera a alkoholu

Cíl

Posoudit životaschopnost parazita svrabu po aplikaci různých lokálních antiseptik používaných při hygieně rukou a vliv mytí rukou na počet parazitů přítomných na povrchu pokožky u pacienta se svrabem.[1]

Zdroj: Slivovice na svrab

Diskuze

V diskuzi WARFARIN A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav Gerla.

Užívám Warfarin 5 mg jednou denně O - 1 - Ok léčb hluboké trombosy VP l.dx, nově antikoagulační terapie. Dle INR sníženo užívání na 1/2 tablety denně.
Jak dlouho může orientačně trvat léčba, tj. užívání Warfarinu?

Čeká mne oslava narozenin 70 let, především s rodinou a se sousedama. Proto se ptám zda si můžu symbolicky připít jednou až dvěma skleničkama SLIVOVICE?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk Kout.

Užívám warfarin a deně k obědu 1x 10 pivo,totéž k večeři a na noc 1dcl vína.Může to být na škodu?

Zdroj: diskuze Warfarin a alkohol

Smrkové výhonky ve slivovici

Výluhem smrkových výhonků v alkoholu získáme další účinný lék – tinkturu. Tradiční lidovou cestou je nakládání smrkových výhonků do silnější slivovice. Taková tinktura se pak používá především k ošetření bolavých revmatických kloubů, které prokrvuje, prohřívá a ulevuje od bolesti. Pro vnitřní užití si raději opatříme tinkturu připravenou profesionální cestou a dodržujeme předepsané dávkování.

Recept na výrobu: do slivovice vložíme hrst smrkových výhonů, přidáme plátek citronu a necháme měsíc louhovat. Poté přecedíme a přidáme 10 lžic medu, vše důkladně promícháme a můžeme podávat.

Zdroj: Likér ze smrkových výhonků

Diskuze

V diskuzi CO NA AFTY V PUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Linda.

Hodně trpím na afty v puse, proti bolesti a k rychlejšímu zahojení aft mi pomáhá čerstvý hřebíček nebo silný odvar ze šalvěje. Když ale nepomůže ani to nebo už nemůžu hřebíček a šalvěj ani vidět, koupím si Tantum Verde a kloktám nebo přímo potírám afty roztokem. Nic dalšího mi ještě nepomohlo, ani ty přípravky co mají afty pokrýt filmem aby se rychleji hojili.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Toncek.

Zdravim, na afty v puse pouzivam jako vyplachovadlo ust slivovici. Popripade namocit varivou tycinku do slivovice a afty potrit. Vyplachovani slivovici je bolestive, ale mne velice pomohlo snad to nekomu pomuze.

Zdroj: diskuze Co na afty v puse

Závěry

Aplikace topických antiseptik nesnižuje životaschopnost parazita svrabu, a proto nemůže zabránit přenosu svrabu. Je nutné prozkoumat užitečnost mytí rukou při prevenci přenosu svrabu na další subjekty.[1]

Zdroj: Slivovice na svrab

Poradna

V naší poradně s názvem KOSTIVAL NA ZUBY VE FORMĚ TINKTURY A NÁVOD NA PŘÍPRAVU DOMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Výplachy úst tinkturou z kořenu kostivalu udrží zdravé a pevné dásně a tím i pevné krčky zubů. Je tedy velmi prospěšné použít kostival na zuby v případě paradontózy. A jak si doma připravíte z kořenu kostivalu tinkturu na zuby, zde je návod.

Nakrájený a očištěný kořen kostivalu vložíme do dobře uzavíratelné skleněné nádoby, a zalijeme ho 9 díly 38 - 40% žitné vodky, slivovice, režné nebo jiného alkoholu v této síle. Pak to dobře uzavřeme a postavíme na 10 - 14 dní na slunce nebo k topení. Občas protřepeme. Za 14 dní se černá tekutina slije do lahviček přes filtrační papír a popíše se názvem a datem, abyste to později poznali, protože nejlepší je tinkturu nechat uležet nejméně dva roky, protože pak je ještě účinnější a ještě mazlavější. POZOR! Kořen kostivalu nesmí přijít do styku s kovem, takže při čištění a krájení kořenu kostivalu používejte keramícké nože a škrabky!

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kostival na zuby ve formě tinktury a návod na přípravu doma

Bezinkový likér se slivovicí z květů

Ingredience

(na 2,5 litru likéru)

  • 1 litr vody,
  • 1 litr slivovice,
  • 0,5 litru jablečného moštu,
  • 10 g kyseliny citronové,
  • 15 kusů pěkných, zdravých a hlavně nepraných květů bezu (celá květenství),
  • cca 400 g cukru.

Postup

Originalita tohoto receptu spočívá v louhování jablečné šťávy s vodou a květy alespoň po dobu 24 hodin. Do této scezené tekutiny se přilévá slivovice, cukr a kyselina citronová. Směs se nechává odležet asi týden, poté už můžete ochutnat.

A co závěrem? Už jedna sklenička likéru před spaním vám urovná trávení, pročistí krev a podpoří krvetvorbu. Bezinkový likér vydrží dlouho, několik měsíců (i let), v podstatě do doby, než jej spotřebujete. Uchovávejte v chladu, ve spíži, ve sklepě a podobně. Dávkování je na vás, když je venku pořádná zima, mrzne, nalijte si stopečku bezinkového likéru a nejenže se zahřejete, ještě si pochutnáte. A pokud si jej dáte před spaním, budete spát jako dudci. Jaký je nejlepší recept na domácí likér? Přeci ten vyzkoušený.

Zdroj: Bezinkový likér s rumem

Metody

Byla aplikována tři různá topická antiseptika (dvě na bázi alkoholu a jedno na bázi povidonu – jodu) na kůži jedné ruky, která byla zasažena svrabem. Z každé oblasti byl proveden stěr z kůže, aby se vyhodnotila životaschopnost roztočů v daném období. Rovněž byl proveden stěr kůže v kontrolní oblasti bez antiseptické aplikace. Antiseptika se testovala i přímo na roztoče. Statistické srovnání procentuálního zastoupení živých roztočů v různých vzorcích bylo hodnoceno pomocí testu χ 2. Proveden byl rovněž dermoskopický obraz druhé ruky před a po mytí rukou, aby se spočítal počet parazitů na povrchu kůže.[1]

Zdroj: Slivovice na svrab

Warfarin a alkohol

Jaký je průměrný obsah alkoholu v alkoholických nápojích:

  • pivo 3,5–5,5 %
  • černé pivo 3,5 %
  • šampaňské 12 %
  • bílé víno 12 %
  • červené víno 10–15 %
  • portské víno 20 %
  • gin 38 %
  • baileys 18 %
  • whisky 40 %
  • vodka 30 % a více
  • slivovice 40 % a domácí slivovice cca 52 %

Jak pivo a Warfarin? Z výše uvedeného vyplývá, že nejméně rizikovým alkoholem je pivo. Konzumace alkoholu cca do 12 % denně by měla být relativně bezpečná, to znamená 0,5 l piva nebo 2 dcl vína. Ale to pouze za předpokladu, že znáte své aktuální INR, vaše výsledky INR jsou stabilní a poradili jste se s vaším lékařem. Tvrdému alkoholu se vyhněte v každém případě. Krvácivé komplikace při léčbě Warfarinem jsou nebezpečné a velmi reálné, proto tento risk nepodceňujte. Vyhnutím se alkoholu celkově přispějete k bezpečnosti své léčby. Váš individuální stav zná váš lékař, proto vše vždy nejprve konzultujte s ním.

Warfarin by se neměl používat v těhotenství, protože má negativní účinky na vývin plodu. V těhotenství se Warfarin užívá jen ve výjimečných situacích, kdy přínosy převáží nad riziky – toto zváží lékař. Jinak se po dobu těhotenství místo Warfarinu aplikují nízkomolekulární hepariny.

Efekt Warfarinu je potřeba pravidelně monitorovat pomocí měření takzvaného Quickova testu, jehož výsledek je udáván jako INR (mezinárodní normalizovaný poměr). INR zdravých osob je okolo 1,0. Projevem zpomalení srážení krve je stoupající INR (při INR 2,0 se plazma sráží zhruba 2x pomaleji než u neléčeného jedince). INR je podle choroby pacienta lékařem nastaveno většinou na 2,0–3,5.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Tinktura z hlohu

Postup: 150 g sušených plodů hlohu zalijte 1 litrem 50% alkoholu (vodky nebo slivovice) a nechte 3 týdny v uzavřené láhvi za každodenního protřepávání louhovat. Tinktura se podává 3x denně po 20 až 30 kapkách, při preventivním užívání postačuje 2x denně po 15 kapkách – v závislosti na typu srdečního onemocnění. Při sklízení plodů je nutné kontrolovat, jestli nejsou červivé nebo napadené hmyzem. Plody se sbírají za plné zralosti od září do října ještě před příchodem prvních podzimních mrazů a suší se pomalým teplem. Hloh má pozitivní účinky na srdeční sval a jeho prokrvení, zlepšuje průchodnost cév a tepen a celkově prokrvení celého těla. Působí i jako regulátor, a to zejména v případě vysokého krevního tlaku, který účinně snižuje. Hloh funguje rovněž jako prevence a léčba anginy pectoris, doporučuje se i jako prevence infarktu a na rekonvalescenci po něm. Uklidňujících účinků hlohu lze využít například v případě nespavosti nebo v čase silného nervového vypětí a dlouhodobého stresu. Pomáhá i ženám v období menopauzy, kdy zmírňuje nepříjemné stavy.

Zdroj: Jak vyrobit bylinnou tinkturu

Bylinky na hučení v hlavě

Při hučení nebo různých zvucích v uších pomáhá například šťáva z popence. Šťávu nakapeme do ucha. Současně inhalujeme denně páru z nálevu z popence. Kdo nemůže inhalovat, užívá několikrát denně čerstvě vylisovanou šťávu z popence v podobě nosních kapek. Ze spařených listů popence můžeme také upravit obklad, který si uvážeme na noc za uši.

Nebo vyzkoušejte tinkturu z ginkgo biloby (jinanu dvoulaločného): 75 gramů čerstvých listů jinanu dvoulaločného pokrájíme nadrobno keramickým nožem. Vložíme je do uzavíratelné nádoby (například Omnia sklenice) a zalijeme 500 ml čistého alkoholu (velmi vhodná je vodka, může se použít i slivovice a jiné), a to tak, aby byly zcela ponořené, a poté uzavřeme víčkem. Nádobu necháme takto macerovat na suchém místě měsíc (nebo déle) a každý den protřepeme. Hotovou tinkturu po měsíci slijeme a užíváme 3x denně. Dávkování tinktury: denní dávka je 1 kapka na kilogram hmotnosti a den rozdělená do 3 dávek. To znamená, že pokud vážíte 60 kg, užíváte 3x denně 20 kapek.

Jestliže berete léky na vysoký krevní tlak, poraďte se o vhodnosti užívání tinktury se svým praktickým lékařem nebo internistou.

Zdroj: Babské rady na hučení v uších

Léčivé účinky

Bezinky, respektive bobule z bezinek, obsahují vitamíny A, B a C, kyselinu jablečnou, rutin, selen, zinek, draslík, železo a další tělu prospěšné látky. Své využití tyto plody nacházejí v textilním a potravinářském průmyslu jako náhrada dražšího ovoce či jako barvivo.

Černý bez je vysoce ceněný také v lidovém léčitelství. Doma vyrobený likér z bezinek, obohacený o rum, nebo se dá použít slivovice nebo vodka s naloženými bezinkami jsou doslova vitamínovou delikatesou.

Bezinkové bobule fungují jako prevence proti skleróze, detoxikují organismus a pročišťují krev. Popíjení čaje uleví od bolesti hlavy a páteře, vyvolá pocení, poradí si se zánětem trojklaného nervu a mnohým uleví od migrény. Rutin, který je v plodech obsažený, zvyšuje pružnost cév a příznivě působí na křečové žíly. Sušené plody zastaví průjem.

Ale pozor! Čerstvé plody bezu jsou ve velkém množství jedovaté. Mohou vyvolat nevolnost, zvracení a průjem. Tepelnou úpravou nebo sušením tato negativní vlastnost mizí. Látky prospěšné pro organismus však zůstávají!

Samozřejmě že se dají použít i květy bezinek. Návod na přípravu takového likéru naleznete níže.

Zdroj: Bezinkový likér s rumem

Potničky – léčba

Postiženou kůži je vhodné omývat vlažným roztokem heřmánku, jemně osušit a do kůže vetřít čistý avirilový zásyp (bez příměsi azulenu) – zásyp si nasypte na dlaň a rukou na postižená místa jemně vetřete, postup během dne několikrát opakujte a také častěji přebalujte. Kůže se velmi rychle zklidní, ale také vysuší, proto ji následně musíte ošetřit zvláčňujícím přípravkem, na který bylo dítě zvyklé.

Postižené místo oplachujte odvarem z dubové kůry, nálevem z řapíku nebo měsíčku (nejste-li alergičtí, lze použít i heřmánek). Spěte na boku či břiše („větrejte“ kůži), postiženou oblast na noc namažte zinkovou mastí.

Připravte si sedací koupel z jedlé sody (pokud máte levandulovou silici, nakapejte 4 kapky na sodu a následně rozpusťte ve vodě). Postačí vám ½ hrnku sody na ½ vany.

Přikládejte obklady z takzvaného Jarischova roztoku (koupíte v lékárně). V tomto případě už ničím dále nemažte.

Máte-li rádi aromaterapii (nebo ji má ráda vaše drahá polovička), vyrobte si léčivý sprej. Do ¼ litru převařené vody nalijte lžičku lihu (klidně slivovice), ve kterém rozpustíte: 6 kapek eukalyptové, 6 kapek levandulové a 6 kapek kvalitní heřmánkové silice. Vše vlijte do rozstřikovače a dejte do lednice. Následně lze provádět chladivé a příjemně aromatické léčebné „obstřiky“. Silice navíc mají i dezinfekční účinky.

Zdroj: Jak vypadají potničky

Tinktura z lichořeřišnice

Postup: Nasbírejte spoustu semen, listů i květů (květů dejte nejméně). Vše nožem posekejte (při výrobě většího množství si můžete pomoct i mixérem), nasypte do sklenice s uzávěrem a zalijte minimálně 40% lihem (lékařský líh, vodka, slivovice, co je po ruce). Alkoholu dejte tolik, aby byla všechna lichořeřišnice potopená. Nechte vyluhovat minimálně 4 týdny, každý den sklenici protřepte. Poté přeceďte přes cedník vyložený čistým plátýnkem. Při nastydnutí si dejte malou lžičku tinktury ráno i večer, můžete ji rozmíchat ve sklenici vody. Užívejte minimálně 10 dnů. Nechutná to moc dobře, ale funguje to.

Pokud vás trápí časté problémy s bolením v krku, jako prevenci či při prvních příznacích využijte kapky z lichořeřišnice – 10 kapek 3–5x denně. Hotové kapky jsou běžně k dostání například v lékárnách Dr.Max za cenu okolo 100 Kč. Nehrozí předávkování ani nebezpečí pro těhotné nebo kojící ženy. Lichořeřišnice obsahuje glukotropaeolin, látku vylučovanou močí a v menší míře dýchacími cestami. Ještě než však naše tělo opustí, působí bakteriostaticky na stafylokoky. Pomáhá tedy především při léčbě zánětů močového měchýře a kladně působí i při zánětech horních cest dýchacích. Pozitivních účinků lichořeřišnice lze ovšem nalézt daleko více. Můžete ji používat při léčbě žaludečních vředů, zánětů vaječníků či prostaty. Navíc zlepšuje imunitu, činnost CNS, posiluje organismus a preventivně působí proti mnoha infekčním chorobám. Tuto rostlinu je možné dostávat do těla formou tablet či čajů, tinktura z lichořeřišnice však zároveň pomáhá bojovat proti akné, lišejům či oparům, podporuje růst a celkové zdraví vlasů. Celá bylina je poživatelná. Využívána je tedy čerstvá šťáva (například v kapkách), ale také čerstvá či sušená semena, květy a listy.

Zdroj: Jak vyrobit bylinnou tinkturu

Tinktura

Postup: 150 g sušených plodů hlohu zalijeme 1 litrem 50% alkoholu (vodky nebo slivovice) a necháme 3 týdny v uzavřené láhvi za každodenního protřepávání louhovat. Tinktura se podává 3x denně po 20 až 30 kapkách, při preventivním užívání postačuje 2x denně po 15 kapkách – v závislosti na typu srdečního onemocnění.

Nálev

Postup: 1 čajovou lžičku sušených nadrcených plodů přelijeme 1/4 l vroucí vody a louhujeme 15 minut. Čaj pijeme chladný ráno a večer po jednom šálku. Užívá se při srdečních neurózách, bušení srdce, srdeční slabosti, nespavosti, proti vysokému krevnímu tlaku, kornatění tepen a během rekonvalescence po mrtvici.

Odvar

Postup: 2 lžíce plodů vaříme v 1/2 l vody 10 minut. Odvar pijeme vlažný, 2 šálky denně. Užívá se i proti ledvinovým kamenům.

Recept na marmeládu

Ingredience: 1 kg čerstvých plodů hlohu, 1/2 kg cukru nebo medu (případně 1/2 kg želírovacího cukru, nebo cukr a želírovací prostředek), šťáva a kůra z 1 ½ citronu, sůl, pepř

Postup: Plody hlohu omyjeme, obereme stopky, zalijeme vodou tak, aby byly ponořené. Vaříme cca 20 minut do změknutí plodů. Vařené plody i s vodou rozmixujeme v mixéru nebo ponorným mixérem přímo v hrnci a dužinu propasírujeme přes jemné sítko. Propasírovanou dužinu vrátíme zpět do hrnce, přidáme citronovou šťávu a kůru, cukr nebo med a podle chuti špetku soli a pepře. Svaříme na požadovanou konzistenci. (Proveďte test hustoty – dejte lžičku marmelády na talířek a nechte zchladnout, pokud marmeláda neteče, je hotová). Pokud nechcete marmeládu dlouho vařit, přidejte želírovací prostředek nebo místo cukru a želírovacího prostředku přidejte rovnou želírovací cukr. Pak stačí propasírovanou dužinu provařit jen pět minut a je hotovo. Hotovou marmeládu nalijte do sterilních nahřátých skleniček. Uzavřete víčkem, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Marmeláda z hlohu je lehce nahořklá, proto se do ní přidává citron, špetka soli a pepře. Sůl vytáhne chuť a pepř zůstává jako jemný závěrečný tón na jazyku. Marmeláda má nádhernou rubínovou barvu.

Pálenka z hlohu

Postup: Plody hlohu se nasypou do vodky nebo žitné, přidá se cca 100 g cukru, nechá se 4 až 6 měsíců stát a potom se užívá jako lék.

Zdroj: Hloh

Babské rady na zánět nosohltanu

Kloktadlo

Na bolest v krku při zánětu nosohltanu je dobré slané kloktadlo. Do skleničky vody dejte asi jednu lžičku soli, rozmíchejte a nechte stát v koupelně na umyvadle. Kdykoli půjdete kolem koupelny, zastavte se tam, vezměte doušek vody do úst, vykloktejte a jděte dál, Tak to dělejte celý den a bolest většinou ustoupí.

Bylinné čaje

Zázvorový kořen silně prohřívá, odhleňuje a má protizánětlivé účinky. Připravte si čaj: půl čajové lžičky sušeného zázvoru, špetku pepře, 3 hřebíčky a zelený čaj přelijte 250 ml vroucí vody. Nechte 10 minut louhovat. Pijte po doušcích. Po dvou až třech doušcích pocítíte úžasné vnitřní teplo, které se bude rozlévat po celém těle. Pořádně se vypotíte.

Prášek ze šalvějových listů má stejný účinek jako čaj, uvolňuje hleny při zánětu dýchacích cest. Rozpusťte ho ve vodě a vypijte nebo jej přidávejte do pokrmů (hlavně u malých dětí, které odmítají bylinné čaje). Při dýchacích potížích pak koná dobrou službu divizna velkokvětá: 10–15 g květů divizny vařte asi 10 minut v 0,5 l vody, 10 minut vyluhujte, poté sceďte. Pijte 3x denně 1 šálek.

Tinktury

Rakytník řešetlákový velmi dobře pomáhá v léčení zánětů sliznic. Kupte si tinkturu nebo sirup v obchodě s bylinkami a užívejte ho alespoň měsíc.

Užívejte třapatku nachovou (echinaceu), která je k dostání ve formě tinktury v každé lékárně. Tato bylina stimuluje imunitní systém a zvyšuje odolnost vůči infekcím.

Tinktury z česneku medvědího a z klanoprašky čínské (schizandry) jsou také protizánětlivé. Tinktury lze i kombinovat. Zakoupíte je v obchodě s bylinkami.

Inhalace

Majoránka zahradní a dobromysl obecná jsou velmi dobré na pročištění dýchacích cest. Používají se k inhalaci. Uvařte 1 hrst majoránky, případně dobromysl, v 1,5 l vody 3 minuty a inhalujte vodní páry. Pomoci může také bylina zvaná rýmovník. Rýmovník účinně působí na dýchací cesty, stačí prý uštípnout list, zlomit ho a přičichávat. Nejlépe před spaním, ale i během dne. Při nástupu rýmy můžete lísteček nosit s sebou v kapse a opakovaně přičichávat, trvá velice dlouho, než začne uvadat. Astmatikům určitě neuškodí, když lístek v nádobě s vodou položí na noc na topení. Řada pěstitelů doporučuje i vnitřní užívání – čaj z jednoho lístku si prý můžete dát při bolesti hlavy, vysokém tlaku, nachlazení nebo třeba při trávicích problémech.

Mazání

Mladé jedlové šištice naložte na několik dnů do lihu a získaným extraktem natírejte hrudník a záda mezi lopatkami. Klasickým mazáním našich babiček je i Alpa nebo obyčejná slivovice, která prokrví postiženou oblast a pomůže k uvolnění. Můžete do Alpy a slivovice navíc také naložit jedlové šišky.

Mast

Teple si zavažte krk. Můžete jej namazat jalovcovou mastí a převázat teplou látkou. Jalovcová mast: 1 sklenici plodů jalovce obecného mírně rozmačkejte a dejte do 200 ml rozpuštěného sádla, které zahřívejte do varu, pak stáhněte z ohně a nechte odpočívat do druhého dne. Pak opět sádlo rozpusťte a přeceďte přes plátno. Uchovávejte v tmavých skleničkách s uzávěrem, v chladnu.

Bylinky na zánět nosohltanu

Mezi bylinky na zánět nosohltanu patří heřmánek, sléz, majoránka, řebříček, plicník, podběl, prvosenka. Uvedené bylinky spařte a intenzivně vdechujte éterické oleje, které v páře odcházejí. Velkým pomocníkem je i bylinný čaj. Správně čaj pijte tak, že jej necháte až do vypití pod pokličkou, a to z prostého důvodu – pokud budete čaj konzumovat teplý, spustí se vám rýma, která nechtěně může skápnout do připraveného čaje. Čaj připravte z uvedených bylinek, a to po jedné lžičce od každé.

Zdroj: Zánět nosohltanu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP