Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

SOLAMYL


Co na opruzeniny

Vlhčené ubrousky jsou skvělá věc, avšak i ty nejkvalitnější mohou obsahovat chemické látky, které již opruzenou pokožku ještě více podráždí. Po dobu opruzení se osvědčilo vyměnit ubrousky za obyčejnou čistou vodu, ideálně převařenou.

Je-li teplo, dopřejte svému miminku co nejčastěji „vzdušnou lázeň“. Čím déle bude děťátko nezabalené, tím lépe. U dětí bývá opruzenina nezřídka důsledkem změny plen, které miminku „nesednou“. Obvykle jde o pleny levnější, ale mohou tak působit i pleny dražší – každému dítěti jednoduše vyhovuje něco jiného. V tom případně přechodně přejděte na pleny látkové. Sežeňte si kvalitní látkové plenky (ideálně již používané, do měkka seprané, třeba z vašeho dětství) a na několik dní je vyměňte za pleny jednorázové.

Účinná je dle zkušeností mnoha maminek i Rybilka. Jedná se o rybí mast, kterou je sice možné koupit hotovou s prodlouženou dobou trvanlivosti, nejlepší je však v lékárně čerstvě umíchaná rybí mast.

Na opruzeniny do krve je vhodné použít Solamyl. Nasypejte Solamyl na odličovací tamponky a vložte do kožní řasy nebo mezi půlky zadečku a nechte přes noc působit. Dojde ke zklidnění a vysušení.

Také černý čaj nebo nálev z řepíku lékařského představují skvělou hojivou lázeň na velmi podrážděnou až mokvající pokožku. Zapomeňte tedy na parfemované ubrousky i odvar z heřmánku, na ten je mnoho dětí a dospělých v současné době alergických. Připravte raději lázeň z řepíku nebo pravého černého čaje. Defekt opruzeniny oplachujte po každém přebalení, u dospělých dle potřeby, a nechávejte zaschnout na vzduchu.

Zdroj: článek Babské rady na opruzeniny

Kuchařka pro jaterní dietu – recepty

Citrónové biftečky

Přísady: 10 dkg mletého hovězího a telecího masa, sůl, citrónová šťáva a kůra, 1 lžíce vody, 1 dkg másla

Maso umeleme, osolíme a okořeníme citrónovou šťávou a kůrou. Směs ušleháme a přidáme lžíci studené vody. Znovu ušleháme a potom vytvoříme dva menší bifteky. Upečeme je na suché teflonové pánvi po obou stranách, podlijeme a dusíme doměkka. Na talíři bifteky polijeme rozpuštěným máslem a podáváme s bramborovou kaší.

Těstoviny s cuketovou omáčkou

Přísady: 160 g těstovin, 1 střední cuketa (tykev), 4 rajčata, ¼ čínského zelí, 2 lžíce hladké mouky, strouhaný eidam, pažitka, petržel

Na kousky nakrájenou cuketu a čínské zelí hodíme do hrnce, jemně okořeníme, podlijeme a dusíme. Po chvíli přidáme rajčata. Až bude zelenina měkká, zahustíme moukou a okořeníme dle chuti. Na uvařené těstoviny dáme omáčku, posypeme strouhaným netučným sýrem a už si můžeme pochutnávat na jídle, které je vhodné pro jaterní dietu.

Sázavský guláš

Přísady: 200 g zadního hovězího masa, 20 g oleje, 50 g pórku, 100 g rajčat, 10 g hladké mouky, mletá paprika, zelená petrželka, sůl

Na oleji osmažíme maso nakrájené na kostky, přidáme pórek, mletou papriku, krátce osmahneme, mírně podlijeme vodou, osolíme a dusíme téměř doměkka. Rajčata spaříme vařící vodou a oloupeme, nakrájíme, přidáme k masu a dodusíme. Nakonec necháme šťávu vysmahnout, zaprášíme ji moukou, podlijeme a povaříme. Dochutíme solí a najemno nakrájenou zelenou petrželkou.

Zapečená brokolice se sýrem

Přísady: 400 g brokolice, 20 g hladké mouky, 2 bílky, 200 ml mléka, 100 g eidamu, sůl, petrželka, 5 g oleje na vymazání formy

Brokolici rozebereme na růžičky a spaříme ve vroucí vodě. Mouku opražíme nasucho, za stálého míchání zředíme mlékem a uvaříme bešamel. Bešamel necháme za občasného míchání vychladnout, pak vmícháme bílky, nastrouhaný sýr, najemno nakrájenou petrželku a mírně osolíme. Zapékací formu vytřeme olejem, vložíme brokolici, přelijeme bešamelem a zapečeme v troubě.

Tvarohové kuličky s jahodovou kaší

Přísady: vejce, 100 ml mléka, 140 g netučného měkkého tvarohu, 50 g hrubé mouky, 200 g veky nebo 4 rohlíky, 250 g jahod, 20 g cukru (nebo dětská jahodová přesnídávka), sůl

Veku nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a počkáme, až se mléko vsaje. K namočené vece přidáme mouku, vejce, tvaroh, špet

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jaterní dieta

Recepty na dia zákusky

Zákusek bez cukru

Ingredience na náplň: 1 lžíce solamylu, 1 hrst rozinek, 500 g tvarohu, 3 vejce, dle potřeby: mléko, stévie, čokoláda dia

Ingredience na těsto:1 vejce, 250 g Hery, 1 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 400 g polohrubé mouky

Postup: Do mouky dáme prášek do pečiva, vejce a tuk. Uděláme těsto, které rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné poloviny přidáme kakao. Na náplň utřeme tvaroh se žloutky, přidáme stévii, solamyl, rozinky. Mléko podle potřeby a tuhý sníh z bílků. Na plech nastrouháme hnědé těsto. Potřeme náplní a navrch nastrouháme bílé těsto. Pečeme ve vyhřáté troubě. Ještě na teplou buchtu nastrouháme dia čokoládu.

Dia dort

Ingredience na korpus: 4 vejce, 3 lžíce polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 200 g například dia mandlové pasty od značky Almendrina

Ingredience na krém: 3 lžíce mandlového krému, například dia mandlové pasty od značky Almendrina, 250 g mascarpone, 1 lžička vanilkového extraktu (lze nahradit vanilkovým luskem)

Postup: Rozehřejte troubu na 170 °C. Dortovou formu vyložte pečicím papírem. Ušlehejte tuhý sníh z bílků. Žloutky s dia mandlovou pastou ušlehejte do světlé pěny. Sníh z bílků opatrně promíchejte se žloutkovou pěnou a postupně přisypávejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Těsto nalejte do formy a pečte při 170 °C asi 40 minut (záleží na troubě, je lepší vyzkoušet nakonec špejlí). V míse ušlehejte mascarpone s dia mandlovou pastou a vanilkovým extraktem. Rozkrojte vychladlý korpus a natřete 2/3 krému. Zbylým krémem potřete vrch a boky dortu. Na dozdobení posypte plátky mandlí. Dejte vychladit do lednice.

Zdroj: článek Recepty pro diabetiky II. typu

Netradiční roláda

Ingredience:

  • 200 g žampionů
  • citronová šťáva
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 500 g mletého masa (hovězí, vepřové)
  • několik zrnek celého pepře a koriandru
  • 1 kg vařených brambor
  • sůl
  • 1 vejce
  • 3 lžíce solamylu
  • 150 g hrubé mouky
  • 2 lžíce jemně nakrájené petrželky, bazalky, yzopu
  • 1 vejce na potření
  • 1 lžíce mletého lněného semínka

Postup přípravy:

Žampiony očistíme, klobouky oloupneme, nakrájíme na velmi malé kousky a zakapeme citronovou šťávou. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme žampiony a podusíme. Přidáme k mletému masu i se solí, kořením a dobře promícháme. Brambory jemně nastrouháme, osolíme, přidáme vejce, solamyl, prosátou mouku a zpracujeme na těsto, které na utěrce rozválíme. Na těsto rozetřeme masovou náplň, pomocí utěrky stočíme, přendáme na olejem potřený plech, roládu potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme lněným mletým semínkem a v předehřáté troubě pečeme asi 40 minut. Roládu podáváme pomačkanou vidličkou, s čerstvým nastrouhaným zeleninovým salátem.

Zdroj: článek Kašovitá jídla - recepty

Autor obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová


sojový lecitin škodlivost
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
solarium a celulitida
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.