Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

STOPOVÝ PRVEK ŽELEZO

OBSAH

Zdroje chrómu

Hlavním zdrojem chrómu jsou pivovarské kvasnice nebo droby. Také ořechy, luštěniny a celozrnné výrobky přispívají k zásobování chrómem. V rostlinných přirozených zdrojích se tento stopový prvek vyskytuje hlavně ve slupkách semen.

Zdroj: Stopový prvek chróm

Diskuze

V diskuzi IVERMEKTIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kurt.

Dobrý den,vážení.
Chtěl bych se zeptat jaký je rozdíl mezi veterinárním a lidským Ivermektinem. Hledal jsem rozdíl mezi těmito preparáty v sortimentu u nejmenovaného čínského výrobce a rozdíl jsem našel pouze v mg účinné látky a tvaru pilulek. Tbl. - pes 6mg,drůbež 2mg,kůň 10mg a člověk 6mg. Tedy v případě,že účinná látka se nazývá Ivermectine a není pro každý druh zvířete nečím specifická a nebo není do tabletek přidán ještě nějaký jiný prvek. Děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lorena.

Klidně si kup Ivermectin pro koně. Ze zkušenosti vím, že ty léky pro zvířata jsou čistější než ty pro lidi. Musíš si to ale dobře rozpoćítat. Kůň váží ca.600 kilo a já jen 60, tudíž jsem vzala jen jednou desetinu dávky. Docela ta pasta i chutnala. Měla příchuť jablek.

Zdroj: diskuze Ivermectin pro lidi

Charakteristika železa

Železo je důležité pro transport kyslíku v krvi, fyzickou výkonnost, dodávky elektrolytu, imunitní systém. Optimální denní příjem železa činí u žen 1,2 až 1,5 mg, u mužů 1 mg. Průměrná denní dávka železa je obsažena v:

  • 300 až 400 g masa
  • 400 g žitného chleba
  • 350 g špenátu
  • 100 g dýňových semen

Nedostatek železa způsobuje únavu, anémii, imunitní deficit, suchou kůži a vlasy, popraskané koutky úst, lámavé vlasy, rýhy na nehtech. Zdrojem železa je maso (vnitřnosti, především játra), celozrnné obiloviny, pšeničné otruby, proso, ořechy a semena, sezamová semínka, kakao a čokoláda.

Zdroj: Stopový prvek železo

Poradna

V naší poradně s názvem MOHU BRÁT ŽELEZO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hrachovinova.

Mám nedostatek barviva a mám brát železo. Mohu když beru eliguis

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Eliquis a železo je možné užívat společně. Eliquis obsahuje účinnou látku apixaban a jeho účinky nejsou nijak ovlivněny železem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Zdroje molybdenu

Molybden je přítomen v celé řadě potravin. Dobrým zdrojem jsou obiloviny, brambory, luštěniny, vejce, mléčné výrobky a droby. Některé bylinky, jako je petržel nebo kopr, obsahují také dostatečné množství tohoto stopového prvku.

Zdroj: Stopový prvek molybden

Příznaky nedostatku železa

Pokud tělu chybí železo, může to vést k anémii, může být oslabena duševní nebo fyzická výkonnost. Také je ovlivněn imunitní systém. Vnějšími příznaky pak bývají suchá kůže a vlasy, bledé a rozpraskané rty. Nejčastěji postiženy bývají ženy. Ale k nedostatku může dojít dokonce i u sportovců, kteří mají zvýšenou potřebu železa. K posílení deficitu dochází vzhledem k nedostatečné a málo vyvážené stravě. Lidé, kteří jsou vegetariány a nejedí maso, mají rovněž potíže při dodržení každodenních zásob železa. Nedostatek tohoto stopového prvku může být snadno neutralizován doplňky stravy.

Zdroj: Stopový prvek železo

Poradna

V naší poradně s názvem ČEMU PROSPÍVÁ V TĚLE ŽELEZO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alča.

Mám 2 měsíce po odstranění dělohy z důvodů silného krvácení dlouhodobé které trvalo 10 dní.Ted jsem si koupila železo jelikož bych pořád jenom ležela a pospávala.Cítila jsem se pořád utahaná bez nálady.Léčím se také na hypertenzi a mám nedomykavost chlopně.Chtěla bych vědět zda jsem udělala dobře či ne,děkuji předem za vaše názory a rady.Alča

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, při větší ztrátě krve je železo prospěšné proti anémii - chudokrevnosti. Železo užívejte výlučně jen v doporučeném dávkování a jen po dobu, než se únava upraví do normálu. Informujte o tom také svého ošetřujícího lékaře, který vás má v péči po odstranění dělohy. Sdělte mu také o svých pocitech únavy, které mohou souviset s náhlou změnou v hormonech zaviněnou odejmutím dělohy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Čemu prospívá v těle železo

Zdroje jódu

Přírodním zdrojem jódu jsou mořské ryby žijící přirozeně v mořské vodě, kde vstupují do potravinového řetězce. Jód je obsažen i v zelenině, ale jen v nízké koncentraci, která není dostatečná. Velmi vysoké množství jódu obsahují mořské řasy, které se používají v asijské kuchyni, a tak by neměly být konzumovány ve velkém množství.

Zdroj: Stopový prvek jód

Charakteristika chrómu

Chróm je důležitý pro metabolismus cukrů a recyklaci cholesterolu. Denní příjem chrómu by měl být 0,03 až 0,1 mg. Průměrná denní dávka chrómu je obsažena v:

  • 50 g droždí
  • 300 g čočky
  • 400 g kuřecího masa

Nedostatek chrómu způsobuje nervozitu, podrážděnost, deprese, svědění, svalovou slabost. Zdrojem chrómu jsou pivovarské kvasnice, maso (vnitřnosti), ořechy, luštěniny, celozrnné obiloviny.

Zdroj: Stopový prvek chróm

Diskuze

V diskuzi NEDOSTATEK ŽELEZA V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Henzlová.

Dobrý den,

bohužel se u mě po porodu objevují příznaky, které popisujete zde v článku. Chtěla bych se zeptat,
doporučili byste nějaký doplněk stravy či cokoliv nad předpis? Můj lékář mě varoval, že
budu trpět zácpou, ale třeba tady jsem našla Globifer forte (globifer.cz/), kde slibují,
že nedochází k nedostatkům železa.

Nemáte s tím zkušenosti? Prosím?

S pozdravem
Jana Henzlová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věrka.

Mě se osvědčil Captafer, který sám železo neobsahuje, ale napomáhá jeho vstřebávání do těla.

Zdroj: diskuze Nedostatek železa v krvi

Zdroje zinku

Dobrým zdrojem zinku jsou tvrdé sýry, například Eidam. Vysoké množství zinku obsahují i mnohé celozrnné výrobky, zejména ty ovesné, a také pšeničné klíčky. Ústřice jsou pravděpodobně největší zásobárnou tohoto stopového prvku. Výborným zdrojem zinku je také maso, ryby a luštěniny, kde je zinek obsažen ve značné koncentraci.

Zdroj: Stopový prvek zinek

Diskuze

V diskuzi DLOUHODOBÉ UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hela.

Je mi 60 let. Co mi hrozí za nemoce z dlouhodobého užívání Warfarinu? Co krev,co ledviny,slinivka, játra ??? Nepoškozují se užíváním tohoto léku na ředění krve ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Vidimová.

chci se zeptat zda mohu k warfarinu užívat vápník , železo ,hořčík

Zdroj: diskuze Dlouhodobé užívání Warfarinu

Příznaky nedostatku zinku

Příznaky nedostatku zinku jsou mnohé: únava, nízká imunita, špatné hojení ran, ústní léze, změny vnímání chuti, šeroslepost, narušený růst vlasů a nehtů. Na trhu je široká škála produktů obsahujících zinek, a tak mohou být tyto přípravky úspěšně použity k prevenci nebo léčbě těchto příznaků.

Zdroj: Stopový prvek zinek

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK TRAMAL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ema Bartoňová.

Jen se chci zeptat, zda je možné užívat lék tramal s vitamínem C nebo
s tobolkami obsahujícími železo. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Tramal je silný návykový lék proti bolesti a je možné ho užívat s vitamínem C i s železem. Ani jeden z těchto doplňků stravy mu nevadí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Tramal

Charakteristika mědi

Měď je důležitá pro enzymy, strukturu červených krvinek a pigmentaci. Optimální denní příjem mědi činí 1 až 1,5 mg. Průměrná denní dávka mědi je obsažena v:

  • 10 g čokolády
  • 50 g ořechů
  • 40 g humra
  • 1 kg sýra

Nedostatek mědi způsobuje únavu, selhání tvorby pigmentu, potlačení imunitního systému, poruchy v tvorbě červených krvinek. Zdrojem mědi je čokoláda, ořechy, korýši, játra a luštěniny.

Zdroj: Stopový prvek měď

Poradna

V naší poradně s názvem SNÍŽENÍ ŽELEZA V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Melicharová Jana.

Dobrý den, prosím o radu jak mám snížít s-železo v krvi mám vyšší hodnotu, co můžu jíst a co ne?

Děkuji Melicharová Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nadbytek železa v krvi je stav nazývaný hemochromatóza. Následující doporučení jsou návrhy, které modifikují stravu pro jedince s hemochromatózou. Každý člověk je jedinečný, což je třeba vzít v úvahu před použitím každé z těchto navrhovaných dietních úprav. Zejména lidé s onemocněním jater, by měli být opatrní při konzumaci některých potravin nebo látek.

- Snížit spotřebu červeného masa!
Červené maso obsahuje nejvíce snadno vstřebatelné formy železa.

- Vyhnout se potravinám s vysokým obsahem živočišných tuků!
Tuky v kombinaci s nevázaným železem můžou generovat volné radikály, což je destruktivní pro buňky a může to způsobit poškození DNA.

- Omezte příjem vitaminu C na 200 mg za den.
Vysoké dávky vitaminu C zvyšují vstřebávání železa.

- Pokud jsou povoleny alkoholické nápoje, tak konzumovat s mírou!
Alkohol zvyšuje vstřebávání železa. Příliš mnoho alkoholu může způsobit poškození jater. Červené víno může být díky tříslovinám přínosem, pokud je konzumováno s mírou. U pacientů se zvýšenými jaterními enzymy nebo poškozením jater, jako je cirhóza by se měli vyhnout alkoholu úplně. Zároveň se pro ně nedoporučuje ani nadměrná konzumace tříslovin.

- Vyvarujte se sladkých potravin nebo nápojů!
Cukr zvyšuje vstřebávání železa.

- Konzumujte hodně ovoce a zeleniny, včetně špenátu!
Tyto potraviny obsahují vlákninu a antioxidanty, které inhibují produkce volných radikálů. Špenát obsahuje šťavelany, které narušují vstřebávání železa obsaženého v této rostlině. Ovoce a zelenina obsahují druh železa, který se těžko vstřebává.

- Jezte ořechy, obilí, rýži a fazole!
Tyto potraviny mají vysoký obsah vlákniny, která narušuje vstřebávání železa a podporují trávení.

- Vyhněte se syrovým korýšům!
Mušle mohou obsahovat bakterii zvanou Vibrio vulnificus, která může být nebezpečná pro osoby s vysokou hladinou železa v organismu. Dávejte pozor při chůzi naboso na plážích, kde se mohou vyskytovat kontaminované skořápky.

- Čaj nebo káva s jídlem můžou snížit vstřebávání železa!
Tyto nápoje obsahují taniny, které zastavují absorpci železa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Snížení železa v krvi

Zdroje železa

Nejbohatším zdrojem železa je maso a masné výrobky. Tělo přijímá železo z těchto potravin bez další konverze. Velké množství je také ve vaječných žloutcích, ale bohužel i hodně cholesterolu. Obilí, ořechy a semena obsahují větší množství tohoto stopového prvku. Pro cílené dodávky železa jsou užitečné pšeničné otruby, dýňová a sezamová semínka. Zelenina a ovoce mají nízký obsah tohoto stopového prvku. To platí i pro špenát, kterému je přisuzován – pouze kvůli nedorozumění – vysoký obsah železa. Absorpce železa je silně ovlivněna různými potravinami. Vitamín C má například pozitivní vliv na vstřebávání železa. Taniny obsažené v čaji, vínu, kávě, sójových výrobcích, fosfátu a některých analgetikách naopak brání ukládání železa.

Zdroj: Stopový prvek železo

Poradna

V naší poradně s názvem POCIT ZELEZA V USTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IVANA.

dobrý den,před týdnem jsem začala užívat železo.novoferrin a od včera mám nepříjemný pocit v ústech,jakoby železitý.Je možné,že to souvisí s přísunem železa v práškách.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pachuť železa v ústech je běžný vedlejší účinek při užívání potravních doplňků se železem. Důležité je užívat kapsli se železem ráno po probuzení a dobře ji vždy zapít čistou vodou nebo zředěným 100% džusem. Po té (asi za půl hodiny) je třeba se normálně najíst vydatnou snídaní. Tím by se měly tyto nepříjemné pocity pachuti po železe zmírnit.

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Pocit zeleza v ustech

Příznaky nedostatku selenu

K nedostatku selenu obvykle dochází po delší době, kdy nejsou ve stravě zastoupeny žádné obilné výrobky nebo živočišné zdroje selenu. Známým příznakem nedostatku selenu je selhání srdce. Podle některých studií je zřejmé, že nedostatek selenu může vést k rakovině. Při předávkování naopak může selen způsobit vážné otravy.

Zdroj: Stopový prvek selen

Zdroje selenu

Selen je obsažen v řadě různých potravin. Vynikajícím zdrojem jsou kokosové ořechy, které obsahují velké množství tohoto stopového prvku. Pšeničné otruby jsou také dobrým zdrojem, stejně jako některé druhy ryb nebo ořechů. Zelenina a ovoce obsahují pouze malé množství selenu.

Zdroj: Stopový prvek selen

Charakteristika manganu

Mangan je důležitý pro správnou strukturu enzymů, metabolismus a ochranu buněk. Optimální denní příjem by měl být 2 až 5 mg. Průměrná denní dávka manganu je obsažena v:

  • 100 g ovesných vloček
  • 150 g lískových oříšků
  • 200 g celozrnného chleba

Nedostatek manganu způsobuje poruchy metabolismu tuků a cukrů v lidském organismu. Zdrojem manganu je čaj, celozrnné obiloviny, luštěniny, sójové boby, ořechy.

Zdroj: Stopový prvek mangan

Zdroje fluóru

Fluór se vyskytuje v přírodě jen v pevných materiálech, jako jsou minerály. Tímto způsobem je také dodáván do potravního řetězce. Mořské ryby obsahují významné množství fluoridu. Nejen kuře může přispět s dodávkou fluoridu do organismu, ale i černý čaj a některé minerální vody. Do jodizované soli bývá často přidáván i fluorid. V některých zemích je pitná voda čištěna fluoridem.

Zdroj: Stopový prvek fluór

Charakteristika jódu

Jód je důležitý pro štítnou žlázu, růst a vývoj těla. Optimální denní příjem jódu představuje 0,2 mg. Průměrná denní dávka jódu je obsažena v:

  • 90 g tresky
  • 100 g lososa
  • 120 g platýse
  • 1,8 kg mrkve

Tyto potraviny působí proti nedostatku, ale každodenní výživa by měla zahrnovat rovněž jodizovanou sůl. Nedostatek jódu způsobuje růstové a vývojové onemocnění, zvětšení štítné žlázy. Zdrojem jódu jsou mořské ryby, mořské řasy a jodizovaná sůl.

Zdroj: Stopový prvek jód

Příznaky nedostatku chrómu

Denní poptávka po chrómu je velmi nízká a obvykle postačí její příjem běžnou stravou. Lidé s některými metabolickými poruchami, jako je například cukrovka, však mohou trpět nedostatkem chrómu. Příznaky nedostatku chrómu zahrnují nervozitu, podrážděnost, deprese, svědění nebo svalovou slabost. Nedostatek chrómu je snadno odstranitelný odpovídající dávkou potravinového doplňku.

Zdroj: Stopový prvek chróm


Autor obsahu

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP