Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

STŘÍHÁNÍ KANADSKÝCH BORŮVEK

OBSAH

Sušení kanadských borůvek

Kanadské borůvky se nejlepe usuší v domácí sušičce ovoce během několika málo dní je to hotové a usušené kandaské borůvky pak vydrží až do příštího roku.

Zdroj: Kanadské borůvky a zdraví

Poradna

V naší poradně s názvem ROZMNOŽOVÁNÍ KANADSKÝCH NEBO ZAHRADNÍCH BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dužíkova eliška.

Jak se rozmnožují kanadské borůvky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Pro rozmnožování kanadských borůvek budete potřebovat řízky, které získáte z jednoletých větví, které mají průměr nejméně 0,6 cm. Větve musí být zdravé a odříznutí je potřeba provést brzy na jaře pomocí ostrého nože nebo nůžek na stříhání. Řízky by měly obsahovat zdravé listové pupeny.
Odstraňte všechny květní pupeny, ale listové pupeny nechte neporušené. Odříznutou větev rozdělte na řízky o délce kolem 12 cm. Nejlepší je použít řízky, které obsahují pouze listové pupeny, nikoliv ty, které obsahují stopy po odstranění květových pupenů, takže nařežte řízky odpovídajícím způsobem.
Odřízněte kůru 2,5 cm od spodu každého řízku. Seříznuté řízky můžete skladovat až tři měsíce, pokud je to nutné, v plastových sáčcích obsahujících sphagnový mech. Uzavřete sáčky a uchovávejte na chladném místě při teplotě mezi 1 až 5 stupni Celsia s vlhkostí mezi 80 až 90 procenty. Je-li to ale možné, zpracujte řízky hned, aniž byste je ukládali. Čím déle je ukládáte, tím méně šancí, že budou kořenit.
Vytvořte si obdélníkové rozmnožovací lože dostatečně velké, aby se do něho vešly všechny řízky 5 cm od sebe. Umístěte rozmnožovací lože do skleníku na plné slunce.
Smíchejte jeden díl rašeliny a jeden díl hrubého betonového písku a vytvořte kořenové médium. Alternativně můžete smíchat polovinu rašeliny a polovinu vermikulitu nebo perlitu nebo jednu třetinu perlitu, písku a vermikulitu. Naplňte rozmnožovací lože kořenovým médiem.
Přidejte řízky, které svisle zapíchněte do kořenového média s oloupanými částmi dolů. Šedesát procent řízku by mělo být pod povrchem a jedním nebo dvěma listovými pupeny nad ním. Zatlačte médium kolem každého řízku.
Ve skleníku udržujte teplotu kolem 20 stupňů Celsia. Zalévejte jednou týdně a udržujte vlhké kořenové médium. Zvyšte zalévání, když se začnou vyvíjet nové listy.
V polovině června zvyšte skleníkové větrání, kdy už by se měly vyvinout kořeny. Aplikujte týdenně rozpustné nebo pomalu uvolňující se hnojivo, například NPK 15-30-4 nebo NPK 13-36-13. Aplikujte také síran amonný, fosforečnan amonný, močovinu nebo jinou formu dusíku. Dodržujte pokyny uvedené na etiketě hnojiva a dusíkatých přípravků.
V zimě nechte řízky ještě v rozmnožovacích lůžkách. Borůvky budou připraveny k přesazení do vaší zahrady příští rok na jaře.

Zdroj: diskuze Rozmnožování Kanadských nebo zahradních borůvek

Fakta o kanadských borůvkách

  • 100 g kanadských borůvek obsahuje téměř 1/3 doporučené denní dávky vitaminu C a téměř 1/4 doporučené denní dávky vlákniny.
  • Sušené kanadské borůvky se používají ke zmírnění potíží s trávením.
  • Kanadské borůvky zlepšují obnovu oční sítnice a pomáhají chránit cévy na očním pozadí.
  • Lidově se borůvkám říká také rostlinný inzulín.

Zdroj: Kanadské borůvky a zdraví

Diskuze

V diskuzi ROZMNOŽOVÁNÍ KANADSKÝCH NEBO ZAHRADNÍCH BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Kubinova.

jak na rozmnožování borůvek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dužíkova eliška.

Jak se rozmnožují kanadské borůvky

Zdroj: diskuze Rozmnožování Kanadských nebo zahradních borůvek

Kanadské borůvky úplné složení

100 gramů čerstvých plodů kanadských borůvek obsahuje:

  • Energie: 239 kJ (57 kcal),
  • Sacharidy: 14.5 g,
  • Vláknina: 2.4 g,
  • Tuky: 0.3 g,
  • Bílkoviny: 0.7 g,
  • Vitamin A: 54 IU,
  • Lutein a zeaxanthin: 80 µg,
  • Thiamine (vitamín B1): 0.04 mg (3% DDD),
  • Riboflavin (vitamín B2): 0.04 mg (3% DDD),
  • Niacin (vitamín B3): 0.42 mg (3% DDD),
  • Kyselina pantothenová (vitamín B5): 0.1 mg (2% DDD),
  • Vitamin B6: 0.1 mg (8% DDD),
  • Kyselina listová (vitamín B9): 6 µg (2% DDD),
  • Vitamín C: 10 mg (12% DDD),
  • Vitamín E: 0.6 mg (4% DDD),
  • Vitamín K: 19 µg (18% DDD),
  • Vápník (Calcium): 6 mg (1% DDD),
  • Železo: 0.3 mg (2% DDD),
  • Magnesium (hořčík): 6 mg (2% DDD),
  • Mangan: 0.3 mg (14% DDD),
  • Fosfor: 12 mg (2% DDD),
  • Draslík (Potassium): 77 mg (2% DDD),
  • Zinek: 0.2 mg (2% DDD).

DDD: doporučená denní dávka.

Zdroj: Kanadské borůvky a zdraví

Diskuze

V diskuzi ROZMNOŽOVÁNÍ KANADSKÝCH NEBO ZAHRADNÍCH BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Kubinova.

jak na rozmnožování borůvek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel VLADIMIR HRSTKA.

PROSIM O RIZKOVANI BORUVEK KDY SE MUZOU RISKOVAT A JAK DIK ZA SPRAVU VLADIMIR

Zdroj: diskuze Rozmnožování Kanadských nebo zahradních borůvek

Správná forma užívání kanadských brusinek

Kapsle s výtažkem z kanadských brusinekVe svém původním stavu jsou brusinky hořké a pro konzumaci se proto plody upravují kandováním v cukru. Přesně takové si je můžeme dnes běžně koupit v kterémkoliv supermarketu, podobně jako například rozinky. Pro dosažení zde zmíněného terapeutického účinku na karcinom prostaty je třeba zkonzumovat velké množství takových brusinek, což by díky jejich cukernatosti z kandování vedlo k velkému energetickému příjmu. Z výživového hlediska by bylo tedy krajně nevhodné vést brusinkovou terapii takovýmito plody. Proto se vyvinula technologie, která odbourává cukr z dužiny brusinky. Tato dužina se pak usuší, rozemele, vyčistí a naplní se do želatinových kapslí. Jedna taková želatinová kapsle potom obsahuje účinné látky z desítek gramů původních plodů. Kapsle jsou tou správnou formou pro užívání kanadských brusinek, bez rizika dietních chyb. Více informací o nabídce kanadských brusinek na trhu se dozvíte na těchto stránkách http://www.kanadske-brusinky.cz/.

Zdroj: Vliv kanadských brusinek na karcinom prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem ŘÍZKOVÁNÍ KANADSKÝCH BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Dobrý den všem,
začal jsem pěstovat kanadské borůvky a nám docela plodné podzimní odrůdy.Prosím o radu jak se dají namnožit domácím,zahradním zpúsobem.
Děkuji,Zdeněk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Tady je návod na množení kanadské borůvky: diskuze.ceskenapady.…

Zdroj: diskuze Kanadské borůvky množení

Možnosti řezu

Nejdůležitějším faktorem při pěstování a množení borůvek je pH půdy. Borůvkám nejvíce vyhovuje pH 3,2–4,2. Při této hodnotě rostliny pěkně rostou a dosahují pravidelné sklizně. Pro množení kanadských borůvek je ideální lehká půda s vysokým podílem organické hmoty, která přirozeně vytváří kyselé prostředí.

Borůvka obsahuje mnoho vitamínů (vitamíny).

Abyste dosáhli většího efektu kyselého prostředí, můžete jámu vystlat fólií, která chrání substrát před vlivy z okolní půdy, nebo do země zapustit betonovou skruž, kterou vyplníte připraveným substrátem. Na jeden keř budete potřebovat minimálně 20 l zeminy. Doporučuje se čistá vrchovištní rašelina, která je přirozeným prostředím pro borůvky. První dva roky pak není nutné borůvky hnojit.

Hned po vysazení borůvek nezapomeňte na výchovný řez. První dva roky ponechte na rostlině jen nejsilnější, vzpřímeně rostoucí výhonky a ostatní odřízněte při zemi. Nejprve odstraňte poškozené části, poté tenké rozvětvené výhonky. Řezem se odstraňují i křižující se části výhonků uvnitř keře. Pak seřízněte u země všechny nevyzrálé a slabé jednoleté výhony vysoké do 50 cm.

Mezi odrůdy borůvky s nadměrnou násadou plodů patří hlavně ‚Bluecrop‘, ‚BlueRay‘, ‚Berkeley‘, ‚Goldtraube‘ a ‚Patriot‘, kterým musíte téměř každý rok odstranit i část rodivého dřeva čili části výhonků s květními pupeny. U odrůd se slabou až průměrnou rodivostí, jako jsou ‚Nelson‘, ‚Sierra‘, ‚Spartan‘, ‚Sunrise‘, ponechte co nejvíce rodivých výhonků.

Středně pozdní a pozdní odrůdy jsou například ‚Herbert‘, ‚Rubel‘, ‚Chandler‘ a ‚Legacy‘. Středně rané odrůdy pak ‚Sunrise‘, ‚Meader‘, ‚Sierra‘, ‚Bluejay‘, ‚Toro‘. Velmi rané a rané odrůdy jsou například ‚Chanticleer‘, ‚Earliblue‘, ‚Hannah‘s Choice‘, ‚Duke‘, ‚Goldtraube‘, ‚Spartan‘, ‚Collins‘.

Zdroj: Kdy stříhat kanadské borůvky

Poradna

V naší poradně s názvem KANADSKÉ BORŮVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Kopecký.

Dobrý den Vážení pěstitelé borůvek. Rád bych se Vás zeptal zda existuje nějaké video kde se provádí řízkování borůvek jak bylinnými tak dřevěnými řízky. Viděl jsem ale jen v ruské verzi a nikde jsem na něco jiného nenarazil. Prosím Vás Všechny zda by jste o něčem věděli pošlete mi odkaz. Rád bych to viděl. Všem moc děkuji. S pozdravem Václav Kopecký ; kopvac@seznam.cz ; tel. 604807106. Předem moc děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Tady najdete instruktážní video s návodem na množení kanadských borůvek pomocí řízků. youtu.be/zqZwQFj3Nj4

Zdroj: diskuze Rozmnožování Kanadských nebo zahradních borůvek

Stříhání tújí - video

Zde můžete vidět návod na stříhání tújí.

Zdroj: Stříhání tújí

Diskuze

V diskuzi ROZMNOŽOVÁNÍ KANADSKÝCH NEBO ZAHRADNÍCH BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Kubinova.

jak na rozmnožování borůvek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimir.

ZDRAVIM PROSIM O RADU K BORUVKAM JAK SE MNOŽI JE LEPSI ŘISKOVAT A JAK NEBO SEMENY A HLAVNE KDY NAJAŘE NEBO TED NEBO NAPODZIM DIK ZA ODPOVED VLADIMIR

Zdroj: diskuze Rozmnožování Kanadských nebo zahradních borůvek

Extrakty z kanadské borůvky

Borůvky jsou lépe rozpustné ve vodě než v alkoholu. Z tohoto důvodu jsou účinnější vždy vodní výluhy a odvary z borůvek, než alkoholické extrakty.

Zdroj: Kanadské borůvky a zdraví

Kanadské borůvky pěstování

Bylo zjištěno, že jeden litr kanadských borůvek obsahoval 616 plodů, lesních borůvek 1 833 plodů. Kanadské borůvky vyžadují kyselou půdní reakci (pH 4–5). Malý přídavek rašeliny, kterým je posypán povrch půdy, nemá význam. Nejlepší je na ploše aspoň dvou čtverečních metrů (pro tři rostliny různých odrůd) vybrat všechnu půdu do hloubky 35–40 cm. Boční stěny obalíme fólií, abychom zabránili kontaktu s okolní zásaditější půdou. Pokud je na našem pozemku lehká půda, osvědčilo se jámu vyložit fólií a vytvořit tak podzemní misku. Kanadské borůvky můžeme vysazovat do čisté rašeliny, jež má uvedenou hodnotu pH, nikoliv však do zahradnického substrátu neutrální půdní reakce. Je možné k rašelině přidat nevápněný kompost, listovku, křemičitý písek, drcenou kompostovanou kůru, smrkovou nebo borovou hrabanku, ale vždy jen v menším množství. Pro doplnění živin zamícháme plná hnojiva s kyselou reakcí (určená pro rododendrony a další vřesovištní rostliny). Pochopitelně můžeme použít přímo substrát pro kyselomilné dřeviny, který koupíme v zahradnictví. Ideální místo je ve velmi lehkém polostínu. Čím více vody budou kanadské borůvky mít, tím více slunce snesou. Na více zastíněném místě keře rostou nerovnoměrně se stálou snahou orientovat se za sluncem; úroda je malá. Náročnost další péče závisí na tom, jak svědomitě jsme vysazovali. Zdravé borůvky musí mít velké přírůstky a sytě zelené listy. Je třeba vydatně je zalévat. Kvalitu plodů i nárůst ovlivňuje zálivka před sklizní, ale při velmi vysokých teplotách může slunce listy i plody popálit. Je tedy vhodné rostliny v těchto kritických situacích stínit (i popálená kanadská borůvka však další rok většinou opět obrazí). Dalším kritickým obdobím, kdy nesmíme šetřit vodou, je srpen. Hnojit je můžeme jen kyselými bezchlorovými hnojivy (síranové formy draselných a dusíkatých hnojiv, superfosfáty), a to brzy na jaře, při tvorbě poupat a po odkvětu. Dusíkem zásadně nehnojíme od července.

Kanadské borůvky mají kořeny jemné a povrchové. Okopávání (natož obrývání) tedy prakticky neprovádíme, omezíme se na opatrné pletí. Vhodné je nastýlání drcenou borovou kůrou. Od třetího roku po výsadbě některé staré výhony celé vyřežeme až těsně u země. Tím rostlinu průběžně zmlazujeme, mělo by zbýt vždy 6–8 silných výhonů. Čím rostliny řežeme silněji, tím budou bobule větší, ale jejich počet se sníží. Staré neprořezávané keře přinášejí jen malé plody, které často zasychají ještě před dozráním, rovnoměrné úrody dosáhneme každoročním řezem. Větvičky pod tíhou úrody klesají, mohou se i polámat, proto je včas vyvážeme k oporám. Kanadské borůvky u nás prakticky nemají choroby a škůdce. Jen když se k rostlinám dostanou zajíci, udělají sice řez za nás, ale bohužel často naprosto celkový.

Z dorostlého (ve věku šesti let) a řádně pěstovaného keře bychom měli sklidit dva i více kilogramů borůvek. Plody v dosti početných hroznech ovšem nedozrávají všechny najednou (na rozdíl od borůvek lesních). Období sklizně trvá asi měsíc. Sbírat stačí jednou týdně. Je přitom třeba dávat velký pozor, abychom nevylomili ještě nezralé borůvky. Nespěcháme, borůvky i po setření ojínění musí mít modrou, nikoliv červenavou barvu, mají i charakteristickou chuť. Úroda kanadských borůvek je lákavá pro ptáky. Nejlepší ochranu poskytuje síť. Musíme ji ovšem umístit na konstrukci, aby ptáci na plody nedosáhli přes oka, a také ji u země utěsnit, aby ji nepodlezli. Zároveň musí být konstrukce odklápěcí.

Velikost kanadských borůvek velice kolísá. Roli v tom hraje odrůda, ale i pravidelná vydatná zálivka a hnojení, stáří a zdraví větví i celého keře. Tak jako jiné ovoce se kanadské borůvky mohou přeplodit, pak vidíme mnoho květů i nasazených plodů, jež však i při naší nejlepší péči nedorostou, protože je počet listů prostě nedokáže uživit. Plody kanadských borůvek jsou chuťově k nerozeznání od pravých lesních, pouze dužnina nebarví. V kuchyni je tedy můžeme upotřebit stejně jako borůvky lesní.

Zdroj: Kanadské borůvky

Diskuze

V diskuzi MNOŽENÍ BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek stříž.

Dobrý den,
Začal jsem pěstovat borůvky a prosím o všechny možné info o množení (doba, ,postup a td.) mám dobré pozdní odrůdy a chtěl bych je sám namnožit , děkuji Stříž

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jelinková Vlasta.

koupila sem si Muchovnik a rada bych si ho namnožila Děkuji

Zdroj: diskuze Kanadské borůvky množení

Kanadské borůvky, letní slast zdraví

Kanadské borůvky obsahují vitamíny, minerální látky a trochu i barviva (antokyany), které mají mimořádně příznivý vliv na lidský organismus. Kanadské borůvky zvyšují obranyschopnost a podporují růst u dětí. Dále tyto borůvky výborně působí proti průjmům a slouží jako podpůrný prostředek při léčbě cukrovky, revmatismu anebo také dny. Borůvky zlepšují ostrost zraku a odstraňují únavu očí. Kanadské borůvky jsou také mocnou anti-aging potravinou, protože ulehčují průběh chorob způsobených stárnutím. Nejnovější výzkumy potvrdily významné účinky proti rakovině. Dále také borůvky příznivě působí na kůži spálenou od slunce při nadměrném opalování. Pro vyčištění organismu by každý člověk měl zkonzumovat během léta alespoň 1,5 kg čerstvých plodů borůvek. Borůvky obsahují antokyanové složky zvané myrtilliny, které mají vlastnosti vitamínu P a podobné účinky jako vitamin A. Kanadské borůvky zlepšují vidění v temnu a zpevňují cévní stěny. Odvar z plodů susšených borůvek ničí škrkavky a roupy dětské. Odvar z borůvek tedy funguje jako domácí léčba, kterou nepřežije ani škrkavka a ani roup dětský.

Zdroj: Kanadské borůvky a zdraví

Co jsou kanadské brusinky?

Brusnice brusinka (Vaccinium vitis-idaea L.) Kanadská brusinka je plodem rostliny s názvem klikva velkoplodá. Od naší brusinky divoké se liší tím, že má jinou velikost. A proč právě brusinky z Kanady a ne naše české? Je to prosté, v Kanadě se brusinky pěstují na ohromných plantážích a jejich sklizeň je provozována průmyslově – velkokapacitně, oproti brusinkám českým, které jsou menší a rostou jen divoce v lesích a jejich sběr v takovém množství by byl velice drahý a navíc jsou brusinky na našem území chráněné, protože se vyskytují poměrně vzácně.

Zdroj: Vliv kanadských brusinek na karcinom prostaty

Stříhání švestek na jaře

Peckovinám nesvědčí časný jarní řez. Měly by se stříhat v období, kdy už mají listy. Případně po sklizni. Ale zde také platí, že strom by měl mít ještě listy. Při brzkém jarním řezu hrozí nákaza řezných ran houbovitými chorobami.

Zdroj: Stříhání švestek

Stříhání slivoní

Vyhněte se prořezávání v zimě, protože se zvyšuje riziko infekce stříbrným listovým onemocněním, na které jsou slivoně náchylné. Nejlepší dobou pro stříhání je obvykle jaro pro mladé stromy, případně léto pro již založené porosty.

Zdroj: Řez švestek

Stříhání smrčku video

  • Geometrické sestříhání hustého smrčku: video.
  • Odstranění suchých větví u vzrostlého smrku: video.
  • Stříhání malého smrčku: video.
  • Vytvoření bonsaje ze smrku sivého: video.
  • Udržování hustého malého smrčku: video.
  • Jak vytvořit z hustého smrčku spirálu: video.
  • Jak vytvořit kouli z hustého smrčku: video.
  • Postupné vytvoření vánočního smrčku: video.


Zdroj: Stříhání smrčku

Kdy stříhat

Borůvky se vyznačují svou dlouhověkostí – dožívají se až 100 let. Produkční životnost plantáží je 30–35 let. U nás se můžete setkat s keři starými 65 let. Borůvky na množení se stříhají na jaře, a to nejméně 5leté rostliny. Stříhají se odspodu, přičemž hned vyrazí nové výhony. Pokud byste tedy borůvky ostříhali na podzim, nové výhony by vám zmrzly. Od dubna je dobré používat pravidelně hnojivo na borůvky a keře zalévat. Některé odrůdy borůvek je možno také pěstovat ve velkých nádobách, kde se jim daří výborně. Dávají se pouze do rašeliny na borůvky.

Zdroj: Kdy stříhat kanadské borůvky

Stříhání na jaře

Pokud stříháte túje na jaře, tak postupujte takto: Nůžky uchopte do jedné ruky (dvouruční do obou rukou) a otevřete je, přiložte k větvičkám v místě, kde chcete stříhat, a nůžky sevřete. Tento úkon opakujte tak dlouho, dokud nejsou všechny stromky ostříhané. Lze stříhat i motorovými či elektrickými nůžkami. Stříhání je obdobné, jen nůžky přiložíte ke stříhaným větvičkám a nůžky spustíte. Musíte je spustit dříve, než se větvičky dostanou mezi žabky nůžek, jinak se nerozběhnou. Tahem nahoru a dolů odstříháváte příslušné větvičky tújí. Termín stříhání je popsán v odborné literatuře. Rovnost střihu můžete držet od oka, podle provázku či podle laseru.

Zdroj: Stříhání tújí

Využití brusinek v léčbě rakoviny prostaty

Kanadská brusinka je nesmírně populární ovoce, jeho terapeutický účinek spočívá v tom, že ochraňuje dolní cesty močové od infekcí. Původně se přední profesoři a experti na biochemii zaměřovali na zkoumání účinků kanadských brusinek jen za účelem zmírnění ženských potíží. Během výzkumu byla náhodně objevena jejich schopnost pozitivně ovlivnit průběh léčby rakoviny prostaty. Vědci zahájili zkušební léčbu preparátem s výtažkem kanadských brusinek ve formě kapslí, které různým pacientům s karcinomem prostaty podávali třikrát denně po dobu půl roku. Výsledky léčby byly překvapivé. Zjistilo se, že u pacientů, kteří užívali tyto brusinky, byl jejich pooperační průběh lepší, měli méně často průvodní infekce, zejména v okolí zavadeného pooperačního katétru, takové té cévky, což se hojí obvykle několik měsíců. U brusinkami léčených pacientů byla prokázána doba poperační rekonvalescence o 1/3 kratší. Dále konzumace brusinek podle vědeckých výsledků ovlivnila i hladinu antigenu prostaty (PSA), kterým se indikuje právě její nádor. Tato vědecká studie byla publikována v jednom z prestižních časopisů British Journal of Nutrition a dále byla i několikrát citována v odborné literatuře a je o ni u odborné veřejnosti velký zájem. Nyní vědci připravují nový výzkum, kde plánují podávat brusinky pacientům ihned po diagnostikování karcinomu prostaty po dobu dvou měsíců a až po této době teprve přikročí k operaci prostaty (prostatektomie), při níž by pak podrobně prozkoumali změny v karcinogenních buňkách a porovnali je s karcinomy brusinkami neléčených pacientů. Cílem tohoto nového výzkumu je zaměřit se na možnost nalezení neoperativního způsobu léčení karcinomu prostaty formou brusinkové léčby.

Zdroj: Vliv kanadských brusinek na karcinom prostaty


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP