Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SVEDIVA VYRAZKA PO DOBRANI ANTIBIOTIK

Upozorňujeme čtenáře na to, že všechny léčivé přípravky s obsahem antibiotik jsou v České republice k dostání pouze na lékařský předpis. Děkujeme za pochopení.

OBSAH

Pití alkoholu po dobrání antibiotik

Po dobrání antibiotik už alkohol můžete. Alkohol by se neměl požívat během doby užívání antibiotik.

Zdroj: Jak dlouho působí antibiotika po dobrání

Diskuze

V diskuzi VYRÁŽKA NA STEHNECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Vrabec.

Dobrý den, udělala se mi svědivá vyrážka na jednom stehně a na podbřišku. Co to, prosím, může být? Děkuji.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vyrážka na stehnech

Fyzická námaha po antibiotikách

Alespoň týden až dva po dobrání antibiotik obecně lékaři doporučují klidový režim. Vždy záleží na rozsahu infekce. Jde o individuální posouzení konkrétní situace.

Zdroj: Jak dlouho působí antibiotika po dobrání

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klára.

Já osobně považuju za nejdůležitější hlavně ta probiotika, protože na negativní následky antibiotik dost trpím, takže si už nedovedu představit antibiotika bez probiotik. Navíc jsem zjistila, že je dobré je užívat i nějaký čas po dobrání antibiotik (nevím, zda je to možné u všech, ale u biopronu 9, který si kupuji já je dlouhodobé užívání možné), protože dají dohromady střeva i imunitu, která je po antibiotikách většinou hodně nabouraná.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Antibiotika

Jak dlouho působí antibiotika na antikoncepci

Při užívání antibiotik dochází ke sníženému vstřebávání antikoncepce ve střevě. Proto může být účinek antikoncepce během užívání antibiotik nižší, což může způsobit nepravidelnosti cyklu (nepravidelné krvácení) a také snížit antikoncepční účinek. Proto je taky vhodné v daném menstruačním cyklu používat při sexuálním styku ještě jinou formu antikoncepce (například kondom). Po dobrání antibiotik není ve většině případů nutné používat jinou metodu kontracepce, účinek antibiotik na antikoncepci by neměl být snížen.

Zdroj: Jak dlouho působí antibiotika po dobrání

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDIVÁ VYRÁŽKA ČERVENÁ KRUPICE NA TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Ahoj mam vyrážku na prdeli a na intimních místech nevíte někdo co s tím ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Koupit v lékárně mast Hydrokortizon a mazat dvakrát denně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědivá vyrážka červená krupice na těle

Svědivá vyrážka na nohou – léčba

K základnímu ošetření patří podávání léků proti alergii a vyvarování se kontaktu s alergenem. Pro zlepšení stavu pokožky se používají zvlhčující krémy.

Zdroj: Alergická vyrážka na nohou

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT DĚLOHY U FENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Hackerová.

Dobrý den, je to moc dobře zpracovaný článek.Děkuji. Můžu se zeptat na názor na kastraci feny staré 13 a půl roku? Byla jí diagnostikována cystická hyperplazie. Hárá již 2 měsíce, lehce zvýšená teplota. Jinak bez příznaků, normálně vyměšuje, normálně jí. Jen velmi špatně snáší narkózu. Na srdíčku lehká šelest, bez meditace asi vzhledem k věku normální.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka Ohnemichlová.

Naší fence bude 11 let,si rok bere léky na srdce,asi mpřes měsíc ji léčíme na počínající zánět dělohy,kolik je běžná cena operace v tomto věku a je naděje,že bude vše v pořádku, a kolik nás bude stát pooperační léčba, nyní má za sebou 2 dobrání antibiotik, a pořád trochu krvácí,trochu více pije.

Zdroj: diskuze Zánět dělohy u feny

Svědivá vyrážka

Svědivé vyrážky bývají vyvolány infekcemi, alergiemi nebo kousnutím hmyzem. Některé druhy vyrážek jsou běžné zejména u novorozenců a kojenců.

Zdroj: Alergická vyrážka u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGICKÁ REAKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gábina.

Dobrý den, v pátek jsem začala užívat ostropestřec mariánský a v sobotu jsem se mi po celém obličeji udělaly červené pupínky, nejvíc na čele a okolí pusy. Užívám ještě antibiotika tak nevím jestli to není redakce i k nim. Ostropestřec jsem vysadila a zkusím ho začít užívat až po dobrání antibiotik. Budu doufat, že pupínky zmizí co nejdříve.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Společně s antibiotiky byste vůbec žádné bylinky používat neměla, protože to může způsobit předávkování nebo naopak poddávkování. Bylinky mohou způsobit zpomalení vylučování antibiotika a při další dávce to způsobí předávkování, protože to, co mělo být z předchozí dávky pryč, je stále v těle. Jiné bylinky zase naopak mohou urychlit průchod trávicím traktem a způsobit nedostatek antibiotika v těle, což vede ke vzniku rezistentních bakterií, které pak nejdou vyléčit stejným antibiotikem. Takže ještě jednou: společně s antibiotiky se nesmí užívat žádné bylinky! Pokud si chcete pomoci při léčbě antibiotiky, tak jedině doplňkovou léčbou probiotiky. Probiotika udržují střevní flóru v rovnováze, kterou právě antibiotika ničí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ostropestřec mariánský vyrážka kožní

Antibiotika a  práce

Pokud lékař předepíše pacientovi antibiotika je jasné, že je jeho onemocnění nutné doléčit v klidu. Je třeba tedy dodržovat dobu rekonvalescence. Organismus tuto rekonvalescenci potřebuje, navíc ani po dobrání antibiotik nebývá organismus ještě zcela v pořádku, a proto je vhodné s antibiotiky zůstat doma, už proto, že v době braní antibiotik je imunita člověka oslabena a on by se mohl lehce nakazit další nemocí. Alespoň dva dny po dobrání antibiotik by měl být na prostředí, v němž se pohybuje, opatrný. Někteří lidé s antibiotiky chodí ale i do práce, pokud nemoc neprovází horečky a není nakažlivá (například antibiotika na zuby), tak chození do práce vlastně nic nebrání. Pokud člověk trpí bakteriální angínou a dostal na ni antibiotika tak by s angínou do práce chodit neměl, i když se cítí lépe, jde právě o to, že je jeho organismus oslabený. Obvykle se pak lékaře ptá, jak dlouho být doma s angínou. To záleží na tom, jak antibiotika zabírají, vždy je dobré zůstat doma po celou dobu léčby.

Zdroj: Antibiotika

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ KLINIKA KARLOVO NÁMĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Kaska.

Na nohách mezi kolenem a kotníkem se mi udělala nepříjemná svědivá vyrážka chtěl bych znát ordinační hodiny.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Každý pracovní den od 7 do 15 hodin.

Zdroj: diskuze Kožní klinika karlovo náměstí

Léčba bakteriálních infekčních chorob

Příčinou svědivé kožní vyrážky mohou být také bakteriální infekce, které jsou následně léčeny pomocí penicilínu nebo antibiotik. Antibiotika poskytují relativně vysokou efektivitu léčby a obvykle se užívají po dobu 10 nebo 14 dnů. Úspěch léčby se projeví brzy po dobrání antibiotik, kdy dojde ke zmizení vyrážky. Bakteriální infekční choroba je infekčním onemocněním, takže její léčení antibiotiky sice nevede k odstranění samotné infekce, ale účinně pomáhá k úlevě od příznaků.

Zdroj: Léčba svědivé vyrážky

Vedlejší účinky antibiotik

Vedlejší účinky byly rozepsány podle jednotlivých antibiotických skupin. Zde se nachází určité shrnutí nežádoucích účinků. Snad všechny antibiotické látky mohou u pacienta vyvolat střevní problémy, nejčastěji průjmy (je to dáno tím, že antibiotika likvidují střevní mikroflóru). Většina lidí si klade pak otázku, jak dlouho trvá průjem po dobrání antibiotik. Takový průjem může trvat po celou dobu užívání antibiotik a i několik dní poté, v podstatě dokud se z těla nevyloučí všechny antibiotické látky.

Dalším vedlejším účinkem jsou různé alergické reakce, aplastická anémie, závratě, poškození ledvin, nebo i poruchy sluchu.

Při braní antibiotik může problém způsobit konzumace mléka a mléčných výrobků. Je to proto, že mléko obsahuje vápník, který pak v kombinaci s antibiotiky vytvoří v žaludku chemickou vazbu, která znemožňuje léku vstřebávat se. U některých antibiotik není ani vhodný příjem potravy obsahující vysoký podíl vitamínu C, který by mohl vyvolat alergické reakce. Vždy je nutné přečíst si příbalový leták antibiotika.

Zdroj: Seznam antibiotik

Diskuze

V diskuzi DRUHY VYRÁŽEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tamara Vodnanska.

Dobry den. Opakovaně se mi na nohou objevi silně svědivá kruhova vyrazka-jakoby hrosí kůže. V miste vyrazky je snizena citlivost. Co to muze byt? Prikladam foto. Dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Druhy vyrážek

Antibiotika a sport

Odborníci se shodují, že při užívání antibiotik se nedoporučuje vysoká fyzická námaha. Co je ale ještě přijatelné a co není, to je velmi individuální. Rozhodnout by o tom měl lékař případně spolu s trenérem. Mírná námaha by neměla organismu příliš škodit, nevadí tedy pomalé procházky, mírné posilování ať už doma nebo v posilovně, jednoduchý strečink a jiná jednoduchá cvičení. Ale nesmí se nic přehánět.

Někteří sportovci s antibiotiky i závodí, je nutné ale snížit zatížení alespoň o čtvrtinu. Řada vrcholových sportovců musí počítat také s tím, že budou podrobeni dopingovým testům. Antibiotika by neměly mít velký vliv na dopingové zkoušky. Při dopingu jsou zakázány látky, které mohou sportovci výrazně pomoci.

Řada sportovců se rekreačně ale i závodně věnuje běhu, pak je otázka, kdy začít běhat po dobrání antibiotik. Vždy je důležité nejprve dobrat antibiotika, ideální dobu kdy začít běhat vám poradí lékař. Termín kdy běhat je totiž velmi individuální a závisí na zdravotním stavu i typu onemocnění. Například, pokud byla antibiotika předepsána na zánět průdušek, tak se běhání nedoporučuje ještě několik týdnů po dobrání antibiotik. Rozhodně by se v takovém případě nemělo ještě začínat s běháním po ránu nebo ve smogu.

Jedním z antibiotik, u kterého se doporučuje počkat se sportem až po doléčení, je Amoksiklav. Naopak co se týká antibiotik na zuby a sportu, tak pokud nemoc nedoprovází horečky, tak se sport nezakazuje. Vždy je ale důležité číst příbalové letáky, protože u každého antibiotika to může být jiné.

Zdroj: Antibiotika

Diskuze

V diskuzi VYRÁŽKA Z WARFARINU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše.

Užívala jsem Warfarin 3 měsíce po operaci křečových žil. Třetí měsíc se mi objevila nejprve ojedinělá svědivá vyrážka na vnitřní straně stehna operované nohy, pak se udělala i na druhé neoperované noze. Vyrážka se slila v celistvé větší plochy. Po vysazení Warfarinu vyrážka postupně zmizela, zůstaly mi po ní nějakou dobu modřiny. Mohl to způsobit Warfarin? Při užívání jsem měla problémy s jeho správném ustavení - měla jsem kolísavé hodnoty po celou dobu užívání. Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vyrážka z Warfarinu?

GLYKOPEPTIDOVÁ ANTIBIOTIKA

Účinná antibiotická látka: TEIKOPLANIN

Obchodní název antibiotik: Targocid

Indikace antibiotik: Používá se na léčbu břišní hnisavé infekce, kožních flegmonů a osteomyelitidy.

Dávkování antibiotik: nejprve nitrožilně 400 mg za 12 hodin a poté 400 mg za 24 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: potíže s dýcháním, otoky, vyrážka, svědění, horečka, třes

Účinná antibiotická látka: VANKOMYCIN

Obchodní název antibiotik: Edicin, Vandomycin

Indikace antibiotik: Používají se na léčbu sepsí, břišních abscesů a klostridiové kolitidy.

Dávkování antibiotik: Edicin + Vandomycin: nitrožilně 0,5 – 1 g za 6 – 12 hodin pro dospělou osobu, u klostridiové kolitidy se perorálně dávkuje 125 mg za 6 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: třes, otoky, dýchací potíže, závratě, vyrážka,

Tyto antibiotické látky se využívají na léčbu infekcí způsobených multirezistentními grampozitivními bakteriemi. V humánní medicíně se používají až, když jiná antibiotika nezabírají, nebo selžou.

Zdroj: Seznam antibiotik

Diskuze

V diskuzi SVEDIVA VYRAZKA NA HLAVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nada (Morava).

Dobry den,prosim vas o radu.Kolem krcni patere,v oblasti zacinajicich rustu vlasu se mi casto,nekdy kazdy mesic,nekdy co ctvrt roku,utvori mala vyrazka,ktera me dost svedi.Kdyz si ji poskrabu,nebo nekdy zavadim hrebenem,zacne svedit jeste vic a udela se mi tvrdsi boule,asi dvoucentimetrova a postupne se mi udelaji dalsi boule,ktere postupuji vys do hlavy a dost svedi.V dobe,kdy se mi utvori mne boli hlava,mam zpomalene mysleni,nekdy je mi spatne a jsem malatna,bez horecky.Za necely mesic mi pak boule zmizi.Jsem celorocni alergickou upornou rymu,jsem alerg.na peri,kocku,roztoce,prach.Kocku nemame,z peri taky nic.Mam prelecenou toxoplazmozu,jiz 15 let a teno problem s vyrazkou mam asi pet let.Uz jsem zkusila ruznou vnitrni cistici lecbu bylinkama,kdyz jsem brala antib.take nezabraly,ani je nemuzu brat casto kvuli imunity,mam ji dost oslabenou. Dekuji Vam za radu,krasny den preji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

asi bych na vasem miste volila alternativni celostni medicinu,nebo konstitucni homeopatii,jestli neverite na zazraky,tak po homeopaticke lecbe se budete divit,co vsechno se vam v tele i v dusi optimalizuje.Hledejte lekare homeopata,hodne zdarua pryc s problemy a starostmi....

Zdroj: diskuze Svediva vyrazka na hlave

Svědivá vyrážka u dětí

Svědivé vyrážky mohou vypadat i jako shluky červených nebo fialových skvrn, pupínků nebo puchýřů na kůži, které se mohou objevit v kterémkoli věku kdekoli na těle. Mohou být místní nebo mohou postihnout celé tělo dítěte. Někdy jsou doprovázeny teplotou a svěděním, většinou bývají přechodné. Příčinou může být infekce, podráždění kůže, alergická reakce na jídlo, na léky, na rostliny nebo na kousnutí hmyzem.

Příznaky

Příznaky mohou být nejrůznější; některé vyrážky se projevují puchýři, u jiných se tvoří ploché, bezbarvé skvrny nebo drobné pupínky, ploché a vystupující skvrny nebo růžové až červené pupínky, které jsou typické pro kopřivku. Někdy se mohou tvořit otevřené boláky.

Co s tím dělat

Jakmile se podaří určit diagnózu, začne lékař řešit primární příčinu vyrážky, například infekci. K běžným lékům tlumícím příznaky vyrážky patří antihistaminika, která zmírňují svědění, a uklidňující masti nebo roztoky proti svědění a nepříjemným pocitům.

Obrázky

Takto vypadá svědivá vyrážka u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky

MONOBAKTAMY

Do této skupiny antibiotický látek patří AZTREONAM (obchodní název antibiotika Azactam). Monobaktamy se užívají proti gramnegativním aerobním bakteriím. Nežádoucími účinky u nich jsou nevolnost, průjem, vyrážka.

Zdroj: Seznam antibiotik

Léčba parazitů

Svědění je nejznámějším projevem vyrážky způsobené parazity. Léčba parazitů nesnese odkladu, protože před zahájením léčby může dojít k extrémnímu rozmnožení těchto parazitů. Oblečení a ložní prádlo, které přišlo do styku s nemocným, musí být vypráno při teplotě 60°C. Položky, které se nedají prát, mohou být zmraženy, aby došlo k inhibici parazitů. Během léčby je důležitá pravidelná dezinfekce napadené části. Léčba probíhá pomocí mastí nebo emulzí obsahujících protiparazitní činidla.

Pokud se první pokus léčby nezdaří, dochází k opakování léčby. I když dojde k odstranění parazitů, nemusí svědivá vyrážka mizet, proto je vhodná následná léčba za pomoci krémů, mastí nebo tinktur zmírňujících svědění.

Svědivá vyrážka zapříčiněná koupáním a vyvolaná parazity nepotřebuje žádnou rozsáhlejší léčbu. Nejčastěji se používají krémy a masti, zejména antihistaminika, která zmírňují svědění. U závažných alergických reakcí však dochází k závratím, problémům s krevním oběhem, horečce, nevolnosti nebo masivnímu otoku. Tyto problémy je nutno konzultovat s lékařem, protože v nejhorším případě mohou být život ohrožující, může dojít k anafylaktickému šoku.

Zdroj: Léčba svědivé vyrážky

RIFAMYCINY

Účinná antibiotická látka: RIFAXIMIN

Obchodní název antibiotik: Normix

Indikace antibiotik: Používá se na léčbu střevních infekcí a jaterní encefalopatie.

Dávkování antibiotik: perorálně 200 mg za 8 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: poškození jater

Do této skupiny antibiotických látek se řadí také RIFAMYCIN, RIFAMPICIN (obchodní název antibiotik Arficin nebo Rifampicin) a RIFABUTIN (obchodní název antibiotik Mycobutin). Tyto antibiotické látky se používají na léčbu tuberkulózy a dalších infekcí způsobených grampozitivními bakteriemi. Nežádoucím účinkem způsobeným těmito látkami může být závažné poškození jater.

Zdroj: Seznam antibiotik

LINKOSAMIDY

Účinná antibiotická látka: KLINDAMYCIN

Obchodní název antibiotik: Clindamycin, Dalacin

Indikace antibiotik: Používají se na léčbu břišních abscesů, na kožní flegmony a na léčbu osteomyelitidy.

Dávkování antibiotik: Clindamycin: nitrožilně 300 – 600 mg za 6 hodin pro dospělou osobu

Dalacin: perorálně 150 – 300 mg za 6 -12 hodin pro dospělou osobu, nebo 300 – 600 mg za 6 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: bolest břicha, průjem, abnormální výsledky jaterních restů, nevolnost, zvracení, vyrážka, kopřivka

Do této skupiny antibiotických látek patří také LINKOMYCIN a PIRLIMYCIN. Antibiotické látky skupiny Linkosamidů se využívají na léčbu infekcí kostí a měkkých tkání, proti stafylokokům, na parazitní onemocnění, malárii, toxoplasmózu. Linkosamidy mohou v organismu vyvolat nežádoucí účinky, jako jsou bolesti břicha, nevolnosti, průjmy, zvracení a vyrážky.

Zdroj: Seznam antibiotik

AMFENIKOLY

Účinná antibiotická látka: CHLORAMFENIKOL

Obchodní název antibiotik: Chloramphenicol

Indikace antibiotik: Používá se na léčbu břišního tyfu a hemofilní meningitidy.

Dávkování antibiotik: nitrožilně 1 g za 6 – 8 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: nausea, rozvoj aplastické anémie, zvracení

Do této skupiny antibiotik patří také AZIDAMFENIKOL, FLORFENIKOL, THIAMFENIKOL. Tato antibiotika se využívají k léčbě salmonelózy, meningokokových a pneumokokových infekcích. I tato antibiotika mohou ale vyvolat nežádoucí účinky v organismu a to zvracení, rozvoj aplastické anémie a nauseu.

Zdroj: Seznam antibiotik


Autoři obsahu

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP