Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

SVESTKOVA POVIDLA A WARFARIN


Švestková povidla v pomalém hrnci

Ingredience: 1,5 kg švestek, 3 skořice, 3 badyány, 6 hřebíčků, šťáva z citronu, až 750 g cukru (množství záleží na zralosti švestek – čím zralejší, tím méně cukru)

Postup: Omyté a vypeckované švestky dejte do pomalého hrnce. Přidejte ostatní přísady a na stupeň 1 vařte 7–8 hodin. Nakonec vše rozmixujte tyčovým mixérem a naplňte do sklenic vymytých horkou vodou. Můžete i zakápnout troškou rumu.

Zdroj: článek Švestková povidla

Příběh

Ve svém příspěvku MUCHOVNÍK MARMELÁDA RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka Kuchařová.

recept na povidla z muchovníku

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Muchovník marmeláda recept

Švestková povidla

Ingredience:

  • 1 000 g zralých švestek vypeckovaných
  • 0–200 g cukru
  • šťáva z jednoho citronu
  • špetka drceného koření – skořice, badyán, hřebíček

Postup:

Opravdu zralé švestky důkladně omyjte a vypeckujte. Poté je rozemelte na masovém mlýnku a dejte vařit do hrnce na mírný oheň. Za stálého míchání nechte vařit asi 1 hodinu. Pak do švestek vymačkejte šťávu z jednoho citronu, a pokud vám povidla připadají kyselá, přidejte cukr dle chuti. Nepotřebujete-li, nemusíte přislazovat vůbec. Vařte dále za častého míchání ještě alespoň 1 hodinu, aby povidla úplně zhoustla, na závěr do nich přidejte koření. Ještě horká povidla plňte do předem umytých a usušených sklenic, důkladně uzavřete a nechte dnem vzhůru vychladnout.

Zdroj: článek Švestková marmeláda

Poradna

V naší poradně s názvem ÚČINKY CIBULOVÉ ŠŤÁVY NA WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Cibulova šťáva na kašel a warfarin.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cibule a její šťáva může zpomalit srážení krve. Užívání šťávy z cibule spolu s Warfarinem, který také zpomaluje srážení krve, může zvýšit riziko vzniku modřin a krvácení.

Cibulová šťáva na kašel se podává v malých dávkách, které by neměly mít výrazný vliv na léčbu Warfarinem. Pokud ale zpozorujete náhlé modřiny, krvácení nebo tmavou stolici, ihned s touto kombinací přestaňte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Účinky cibulové šťávy na Warfarin

Švestková povidla v domácí pekárně

Ingredience: 1 kg švestek, 1 lžíce octa, trocha cukru, špetka lžičky mleté skořice, 1 roztlučený hřebíček, 2 polékové lžíce rumu

Postup: Švestky umyjeme a vypeckujeme. Pokapeme cikcak octem a dáme na hodinku odležet. Ponorným mixérem poté rozmixujeme v plastové misce a nalijeme do pekárny. Zapneme program „Marmeláda“. Po skončení znovu pustíme program „Marmeláda“ a přidáme trochu cukru a rum. A ještě jednou zapneme program „Marmeláda“. Po ukončení nalijeme povidla do skleniček, které si nahřejeme na plechu s vodou v troubě. Naplněné sklenice otočíme dnem vzhůru a zabalíme ještě do froté ručníku, aby byly déle v teple.

Zdroj: článek Švestková povidla

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A PAZITKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

Můžu pazitku když užívám warfarin.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pažitku můžete jíst i když užíváte Warfarin. Pažitka obsahuje hodně vitamínu K, ale vzhledem k tomu, že pažitku používáte jen v malém množství k ochucení pokrmu, tak se nemusíte hlídat v jejím množství. Jedna polévková lžíce nasekané pažitky obsahuje 6,5 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Meruňky a warfarin

Švestková povidla v troubě

Ingredience:

  • 1 000 g zralých švestek vypeckovaných
  • 200 g cukru
  • šťáva z 1 citronu
  • 5 ml rumu
  • 1/2 lžičky skořice

Postup:

Švestky důkladně omyjte a vypeckujte, přendejte je do vysokého pekáče, pokapejte citronovou šťávou a vložte do předem vyhřáté trouby na 250 °C. Asi po půlhodině posypte švestky 1/3 cukru a vraťte do trouby, po další půlhodině postup opakujte a znovu vraťte zpět péct cca na 15 minut, kdy dosypte zbylý cukr a ještě naposledy vraťte na 15 minut do trouby. Po celou dobu pečení povidla nemíchejte, nebojte se toho. Nyní můžete troubu vypnout, do povidel přidejte skořici a rum a za pomoci ponorného mixéru vše důkladně rozmixujte. Povidla by měla být dostatečně hustá, pokud ne, můžete je dát ještě na 30 minut do trouby. Ještě horká povidla plňte do čistých a suchých skleniček, otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout.

Zdroj: článek Švestková marmeláda

Poradna

V naší poradně s názvem MATEŘÍ KAŠIČKA A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Růžena Hůlová.

Dobrý den, manžel užívá warfarin, může k tomu užívat i mateří kašičku?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bohužel mateří kašička může ovlivňovat léčbu Warfarinem - posiluje jeho účinky a může způsobit krvácení. Zatím se touto interakcí nezabýval žádný vědecký výzkum, ale z praxe je potvrzeno krvácení u jednoho pacienta, který mateří kašičku užíval společně s Warfarinem. Nejlepší je neužívat mateří kašičku při léčbě Warfarinem. Pokud ale je to nezbytné, tak je nutné zkontrolovat srážlivost krve v prvních dnech užívání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Mateří kašička a warfarin

Švestková povidla bez míchání

Ingredience:

  • 1 000 g zralých vypeckovaných švestek
  • 0–200 g cukru
  • šťáva z 1 citronu
  • 5 ml rumu

Postup:

Švestky by měly být opravdu zralé, důkladně je omyjte a vypeckujte. Rozpůlené švestky přendejte do mísy nebo hrnce, zasypte cukrem dle chuti, přidejte rum a citronovou šťávu, zakryjte a nechte odležet do druhého dne. Druhý den můžete začít s vařením povidel. Nastavte sporák na nejnižší stupeň a nechte vařit 3 až 4 hodiny. Až budou povidla dostatečně hustá, můžete je začít plnit do umytých a suchých sklenic, které uzavřené otočte dnem vzhůru a nechte takto vychladnout.

Zdroj: článek Švestková marmeláda

Příběh

Ve svém příspěvku BRUSINKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Lze brusinky a warfarin užívat současně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel KVĚTA.

UŽÍVÁM RÚŽOVÝ WARFARIN , A KDO MÁ ZKUŠENOSTI S ČAJEM S FAZOL.LUSKAMA ,PRÝ SNIŽUJE CUKR DIABETIKŮM ,A JAK JE TO S BRUSINKAMA , DĚKUJI KVĚTA . ODPOVĚĎ ČEKÁM NA @.

Zdroj: příběh Brusinky a warfarin

Švestková povidla v troubě

Ingredience: 2 kg švestek, 2 polévkové lžíce octa, 50 dkg cukru krystal, 1/2 čajové lžičky mleté skořice, 3 roztlučené hřebíčky, 4 polévkové lžíce rumu

Postup: Švestky umyjeme a vypeckujeme, dáme je na plech (ten klasický s vyšším okrajem, jak je u každé trouby) a pokapeme je octem. Takto dáme péct do předehřáté trouby na 250 °C na 25 minut. Během pečení švestky ani jednou nemícháme! Po uvedené době ovoce posypeme 25 dkg krystalového cukru a dáme péct na 15 minut. Po 15 minutách švestky znovu posypeme cukrem a dáme ještě na dalších 15 minut péct do trouby. Švestky by měly mít kolem sebe trochu šťávy (pokud se vám zdá, že je jí hodně, tak povidla nechte ještě o 5–10 minut déle v troubě), ale po vytažení z trouby je za chvíli ze šťávy hustý sirup. Povidla přelijeme do vyšší nádoby, přidáme skořici, roztlučený hřebíček, rum a vše důkladně ponorným mixérem rozmixujeme. Už během mixování povidla krásně zhoustnou a poté je hned dáme do sklenic, zavíčkujeme a do druhého dne otočíme dnem vzhůru. Nesterilujeme. Povidla krásně ztuhnou a chuťově jsou naprosto vynikající. Z této dávky budete mít dvě velké sklenice o objemu 720 ml.

Zdroj: článek Švestková povidla

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Dobrý večer.Mužů meruňky, když beru warfarin.Děkuji předem za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem můžete jíst všechno, ale jen v přiměřeném množství. Přiměřené množství se určuje podle obsahu vitamínu K té které potraviny. Důležité je, abyste v součtu za celý den bylo zkonzumoval 120 mikrogramů vitamínu K. Jedna meruňka obsahuje 1,16 mikrogramů vitamínu K. Zařadíte-li do svého stálého jídelníčku nárazově meruňky, tak ten den musíte snížit příjem jiné potraviny, aby výsledný součet byl stále 120 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Meruňky a warfarin

Švestková povidla bez míchání

Ingredience: 2,5 kg švestek, 0,5 kg cukru (tady ale záleží na tom, jak zralé jsou švestky, těm přezrálým cukru netřeba), 1 dl octa (nejlépe vinného, ale za pokus stojí i balsamico), dle libosti a chuti navíc trošku rumu, badyán, popřípadě jiné koření

Postup: Švestky vyloupeme, v hrnci je promícháme s cukrem, octem, popřípadě s kořením a stopečkou rumu. Vše necháme 24 hodin proležet. Potom ovoce necháme hodinku pod pokličkou přejít prudším varem. Pak teplotu snížíme na minimum (pomalý var) a pokud možno opustíme kuchyni. Nemusíme se bát, připálený hrnec je jenom fáma! Teprve po pěti hodinách můžeme nahlédnout, jestli se voda dostatečně odpařila – povidla by měla mít hustou konzistenci. Směs nakonec rozmixujeme tyčovým mixérem a pak jí naplníme sklenice. Následně můžeme zvolit jednu ze dvou variant:

  1. Pokud jsme sklenice naplnili horkými povidly, zavíčkujeme je, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
  2. Pokud plníme sklenice vychladlými povidly, sterilujeme je po dobu 15–20 minut při teplotě 80 °C.

Zdroj: článek Švestková povidla

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A LIPOVITAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta .

Mohu používat Lipovitan ,když užívám Warfarin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Při užívání warfarinu je třeba dbát zvýšené opatrnosti, protože Lipovitan obsahuje cholin a inositol. Cholin i inositol posilují účinky Warfarinu a zvyšují riziko krvácení. Společné užívání Lipovitanu a Warfarinu je možné jen pod dohledem lékaře, který častěji kontroluje INR (Quickův test) a upraví dávkování Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a Lipovitan

Švestková povidla podle babičky

Ingredience: švestky, široký kastrol, sporák, zavařovací sklenice, případně trochu cukru, ale není třeba

Postup: Švestky opláchneme a vyloupeme z nich pecky. Někde se babiččina švestková povidla vaří i s peckami a pak se rozvařená pasírují přes speciální cedník s velkými oky. Ale vypeckovat švestky není tak velká práce jako pasírování. Jestliže jsme praváci, je praktické položit si k levé ruce nádobu na vyloupané švestky a k pravé ruce misku na odpad (celé švestky uprostřed). Loupání švestek tak půjde automaticky a doslova „od ruky“. Švestky dáme do nejširšího kastrolu, který máme. Osvědčily se těžké železné kastroly, anebo naopak moderní pánve s ušlechtilým povrchem. Postříkneme ovoce asi půl deci vody a pod pokličkou přivedeme k varu. Pak snížíme teplotu a mícháme, dokud se švestková povidla nepřestanou prudce vařit a nebudou jen mírně probublávat. Pak už nehrozí akutní připálení.

Švestková povidla necháme stále odpařovat. Občas zamícháme. Na míchání povidel používáme dřevěnou plochou vařečku (někdy bývá šikmo seříznutá). Takovou vařečkou snadno odloupneme hmotu ode dna. Švestková povidla jsou hotová, když jsou tak hustá, že se brázda za vařečkou neuzavírá.

Povidla nepřislazujeme. Kdyby byl „špatný rok“ a zralé švestky měly méně cukru, povidla by z nich byla příliš kyselá, takže můžeme trochu cukru přidat, ale jen málo, podle chuti. Váhové množství nelze upřesnit, záleží na kyselosti ovoce. Ale v takovém případě přidáváme cukr těsně před dokončením varu, když už jsou povidla hustá. Kdybychom cukr přidali hned na počátku varu, zkaramelizoval by a povidla by byla hnědá a hořká. Přidaný cukr však musíme také provařit, ale jen asi tři až pět minut.

Připravená povidla nemusíme sterilizovat. Předkové je uchovávali v kameninových nádobách, jen povázané voskovaným nebo pergamenovým papírem. Prababičky dávaly švestková povidla pod celofán. My si vystačíme s dobře vymytými a vypařenými sklenicemi s víčkem. Pro jistotu sklenice s horkými povidly překlopíme na víčko.

Před použitím švestková povidla rozmícháme a dochutíme: přisladíme, přidáme trochu rumu, badyán. Švestková povidla jsou výtečná na bramborové placky, do kynutých knedlíků, do taštiček z těsta na bramborové knedlíky nebo na tvarohové knedlíky. Dále švestkovými povidly můžeme plnit buchty, kynuté koláče či koláče s drobenkou. Typicky českou chuť mají bavorské vdolečky se švestkovými povidly nebo masopustní koblížky.

Zdroj: článek Švestková povidla

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Bendova.

Může si vzít při warfarin psnadol nebo paralen 500

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Panadol i Paralen je možné užívat i když užíváte Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Recept na povidla z letních jablek

Ingredience

  • 4 kg letních jablek,
  • 1 l octa,
  • 1 kg cukru.

Postup

Oloupaná letní jablka bez jadřinců vaříme s trochou vody a octem asi 30 minut. Pak přidáme 1 kg cukru a ještě vaříme 15 minut. Nakonec vmícháme sáček Petolu a po přejití varem plníme do sklenic a zavíčkujeme. Takto připravená povidla z letních jablek vydrží až 4 roky.

Zdroj: článek Jablečná povidla od babičky pečená v troubě

Poradna

V naší poradně s názvem SKOŘICE A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svatava Krejčí.

Může se skořice konzumovat s lékem warfarin ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Skořice neovlivňuje srážlivost krve a proto se může používat společně s lékem Warfarin.

Zdroj: příběh Skořice a warfarin

Jablečná povidla s octem

Ingredience

  • 5 kg jablek,
  • 2,5 kg cukru,
  • 1/8 l octa.

Postup

Vyzrálá, klidně i popadaná jablíčka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. V porcelánové nebo skleněné míse smícháme jablka s cukrem a octem a necháme 24 hodin odstát. Poté vše přendáme do hrnce a svaříme, až jablka zesklovatí. Horká jablečná povidla nalijeme do čistě vymytých sklenic a pořádně zavíčkujeme. Jablečná povidla jsou velice dobrá a vhodná hlavně na koláče a lívance. Vydrží dlouho a neztrácí barvu.

Zdroj: článek Jablečná povidla od babičky pečená v troubě

Rozdíl mezi marmeládou a povidly

Jestli si přesně nevybavujete, jaký je vlastně rozdíl mezi marmeládou a povidly, tak vám prozradím, že spočívá především ve způsobu jejich přípravy. Jak marmeláda, tak povidla se mohou vyrábět téměř z každého ovoce a oba druhy bývají většinou bez kousků. Teď tedy ten rozdíl: marmeláda se připravuje z rozvařeného ovoce, bývá doslazena a zahuštěna želírovacím přípravkem. U povidel se ovoce, později ovocná dřeň, vaří tak dlouho, až se zbaví vody a zhoustne bez přidaných pomocných látek, a jen zřídka bývají doslazována.

Zdroj: článek Švestková marmeláda

Výroba jablečných povidel v domácí pekárně

Ingredience: 500 g oloupaných a pokrájených jablek, 250 g želírovacího cukru 2:1, 1 lžíce citronové šťávy

Postup: Do nádoby od pekárny vložíme pokrájená oloupaná jablka, přidáme zbylé ingredience a promícháme. Zapneme pekárnu a bez míchání vše necháme na přístroji. Hotová povidla plníme do čistých skleniček.

Zdroj: článek Jablečná povidla v domácí pekárně

Warfarin a citron

Citrony obsahují vitamin C. Vysoké dávky vitaminu C snižují antikoagulační aktivitu účinné látky warfarin. Pacienti užívající lék Warfarin by neměli současně užívat vitamin C v dávkách vyšších než 500 mg denně. Takže klidně citron do čaje lze použít.

Zdroj: článek Warfarin a ovoce

Warfarin a citrony

Vysoké dávky vitamínu C snižují antikoagulační aktivitu Warfarinu. Proto by pacienti užívající Warfarin neměli současně užívat vitamín C v dávkách vyšších než 500 mg denně.

Zdroj: článek Warfarin a zelenina

Warfarin a chřest

Chřest by pacient, který užívá lék Warfarin, neměl konzumovat ve vyšším množství, jelikož obsahuje velké množství vitaminu K.

Zdroj: článek Warfarin a potraviny

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy se s užíváním Warfarinu nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: článek Vitamín K a Warfarin

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Nina Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová


seborea na kuzi
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
nizky tlak po narkoze
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
příběhy k tématu

Warfarin a uzene maso

Slava

Beru warfarin mohu svestkova p0vidla na koláče a buchty konzumovat.Dekuji

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Muchovník marmeláda recept

Anežka Kuchařová

recept na povidla z muchovníku

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Účinky cibulové šťávy na Warfarin

Slava

Cibulova šťáva na kašel a warfarin.Dekuji

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Meruňky a warfarin

Sylva.

Můžu pazitku když užívám warfarin.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Mateří kašička a warfarin

Růžena Hůlová

Dobrý den, manžel užívá warfarin, může k tomu užívat i mateří kašičku?

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Brusinky a warfarin

KVĚTA

UŽÍVÁM RÚŽOVÝ WARFARIN , A KDO MÁ ZKUŠENOSTI S ČAJEM S FAZOL.LUSKAMA ,PRÝ SNIŽUJE CUKR DIABETIKŮM ,A JAK JE TO S BRUSINKAMA , DĚKUJI KVĚTA . ODPOVĚĎ ČEKÁM NA @.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Meruňky a warfarin

Jan

Dobrý večer.Mužů meruňky, když beru warfarin.Děkuji předem za odpověď.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Warfarin a Lipovitan

Marta

Mohu používat Lipovitan ,když užívám Warfarin?

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Cempírek

Panadol i Paralen je možné užívat i když užíváte Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Skořice a warfarin

Kamča

Skořice neovlivňuje srážlivost krve a proto se může používat společně s lékem Warfarin.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Meruňky a warfarin

Sylva

Můžu jíst na warfarin arašídy a Smetanově semínko. Je obsazeno v sušené.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Warfarin a Roxilip

Cempírek

Roxilip a Warfarin se mohou vzájemně ovlivňovat, proto je potřeba, aby lékař pravidelně a často kontroloval laboratorní vyšetření krve. Společné užívání přípravků Roxilip a Warfarin je možné, ale jen pod dohledem lékaře.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Warfarin

Kamča

Warfarin užíváte právě proto, aby se předešlo vzniku embolie. Pokud tedy užíváte warfarin podle pokynů lékaře, tak je riziko embolie významně sníženo.

Počet odpovědí: 3 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Walfarin

Josef Slavík

Užívám Warfarin 5mg.Mohu konzumovat zeleninu(rajčata,ředkvičky,česnek) a lžičku jablečného octa ve sklenici vody?

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Warfarin a lipový čaj,šípkový čaj

marie tromerová

užívám warfarin můžu vypít jeden šálek lipového,šípkového čaje denně?

Počet odpovědí: 8 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.