Na kouty ve vlasech a pro podporu růstu zdravých a silných vlasů je nezbytné užívat některé vitamíny. Jsou to rybí tuk, vitamín D (v létě stačí jen slunění), vitamín F, vitamín K, vitamín P, vitamín PP a zinek v doporučených dávkách od výrobce. Všechny tyto látky jsou nezbytné pro optimální růst vlasů a posílení kořínků vlasů. Dále je třeba konzumovat více zdravých bílkovin. Potraviny bohaté na bílkoviny jsou maso, vejce, tvaroh a hlavně hydrolyzovaná syrovátka, která se prodává v prášku. Hydrolyzovaná syrovátka se nejlépe hodí jako koktejl těsně před spaním. Osvědčená hydrolyzovaná syrovátka je od firmy Extrifit s názvem Long 80. Pro růst vlasů je také nezbytný přísun čisté vody, proto pijte 3 až 4 litry vody denně.
V diskuzi DOMÁCÍ PROTEINOVÝ NÁPOJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohuslav.
Neměl byste někdo tip na vydatný domácí proteinový nápoj, který bych si mohl v pohodě připravit doma?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zita.
A to nevadí,při budování svalů a při cvičení, že má syrovátka na 100g jen 13g bílkovin a 76 g sacharidů na rozdíl od proteinů,který má 80 g bílkovin a 0 sacharidů?
Na trhu existuje velké množství nízkohormonálních antikoncepčních přípravků, které nezpůsobují zvyšování hmotnosti, a tím i přibírání na váze. Gestrogeny v hormonálních tabletkách sice mohou zvyšovat chuť k jídlu, případně u některých žen způsobovat zadržování tekutin v těle, ale zvýšená tělesná váha bývá spíše výsledkem životního stylu, a ne užívání antikoncepce.
V naší poradně s názvem HORCIK A PRIBIRANI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka.
Dobrý den užívám Magnosolv jeden sáček ob den a dozvěděla jsem se že se po něm přibirá na váze.To bych nerada .Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Tak to je ale pěkný nesmysl! Na váze se přibírá z nadměrné stravy a nedostatku pohybu. Ale určitě se nepřibere po nějakém prášku. To dá přece rozum, né? Hořčík je skvělý na kosti a proti svalovým křečím. Také se po něm dobře spí a proto je lepší užívat ho večer.
Někdo chce hubnout a někdo se zase naopak snaží přibrat. Pro případy, kdy chcete přibrat a chcete na to užívat nějaké tabletky na přibírání, tak doporučujeme zakoupit si Pangamín, který podporuje chuť k jídlu a zároveň zásobuje tělo důležitými vitamíny řady B.
Pivovarské kvasnice i přes nové a nové doplňky stravy zůstávají pro nás vhodným i cenově dobře dostupným doplňkem stravy plným vitamínů, minerálů a stopových prvků a také jako tabletky na přibírání.
Antidepresiva mají často vedlejší účinky. Mezi nejobvyklejší patří:
u SSRI a SNRI: ztráta libida, neschopnost dosažení orgasmu, nevolnost (zpočátku, poté většinou vymizí), bolesti hlavy, apatie, ztráta motivace, živé sny a noční můry;
u SARI: ortostatická hypotenze, závrať, sucho v ústech;
u MAOI: přibírání na váze, živé sny a noční můry, sexuální dysfunkce;
u tricyklických antidepresiv: apatie, ztráta motivace, přibírání na váze, sexuální dysfunkce, změny činnosti srdce, rozostřené vidění.
V naší poradně s názvem CO JE MSM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viki.
Dobrý den, nikde se nedočtu odkud je MSM, z čeho se vyrábí, nebo jak se dosáhne čistý MSM, prostě původ MSM
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
MSM je organická síra a obsahují ji aminokyseliny methionine a cysteine, které jsou běžně dostupné v přírodních potravinách, jako je maso a mléčná syrovátka. Prvotním zdrojem MSM jsou některé bakterie a řasy, které vypouštějí MSM do vzduchu. To se pak prostřednictvím deště dostane do půdy a odtud přes rostliny do potravního řetězce. Čisté MSM se extrahuje z biologických zdrojů pomocí náročné chemické technologie v domácích podmínkách neproveditné.
V některých případech, pokud je trávení oslabené a je spojené s nedostatkem bifidobaktérií v zažívacím traktu, může užívání Pangaminu ve velkých dávkách vyvolat nadýmání a zažívací potíže. V tomto případě je třeba upravit dávkování, ale v užívání Pangaminu pokračovat.
V naší poradně s názvem UTROGESTAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.
Dobrý den chtěla jsme se zeptát jestli se při utrogestanu přibírá Na váze nikde se to nemůžu dočíst
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Utrogestan je zdrojem progesteronu a ten, pokud je dodáván do ženského těla s již normální hladinou progesteronu, může způsobit přibírání na váze. Moc progesteronu vede k přibírání na váze.
Vitamíny ze skupiny B rovněž pomáhají při tvorbě hormonů, demenci, alkoholismu, chronické artritidy či kardiovaskulárních chorob. Pangamin je užitečný pro zlepšení spánku, nervozity či pocitu únavy. Samotný pangamin (bez dalších přídavných složek) je vhodný i pro děti a ženy v období těhotenství.
Pangamin pozitivně ovlivňuje metabolismus a tím pomáhá obéznějším zhubnout a naopak příliš štíhlým nabrat trochu tělesné hmotnosti. Čili není pravda, že Pangamin je jen na přibírání. Pangamin pomáhá získat optimální tělesnou hmotnost, ideální pro zdravý život.
V diskuzi LEKY A PRIBIRANI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa Horvathova.
Dobrý den, mám problém s váhou je mi 21 let a vážím 39kg. Začala sem užívat pangamin ale zatím se nic neděje ani chuť k jídlu se nezvisila. Mám také štítnou žlázu a nevím co s tím nebo jaké léky skusit. Budu se také vdávat a bojím se že nenajdu šaty na nich 39 kg. Nemá někdo prosím naky typ nebo zkusenost???? Děkuji
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Pod názvem Pangamin známe již řadu let zpracované tablety s obsahem pivovarských kvasnic, které vznikají jako vedlejší produkt při výrobě piva. Již od starověku se pivovarské kvasnice používaly při nedostatečné stravě. Nicméně je tehdy užívali pouze lidé z prostředí pivovarů, nebylo je možné déle uchovávat.
V naší poradně s názvem PURINY A CVIČENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas .
Dobrý den . Mám dnu a chci začít cvičit mohu používat potravinové doplňky jako bílkoviny a aminokyseliny ? Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Bodybuilding a dna moc dohromady nejdou, protože pro výstavbu svalů jsou potřeba živočišné bílkoviny a ty obsahují puriny, které zhoršují dnu. Při onemocnění dnou se významně zužuje škála vhodných potravin. Dobrou volbou můžou být vaječné bílky (Smacker) a nebo sušená mléčná syrovátka (Whey protein). Tím by se dala nahradit vynucená absence masa ve stravě. Aminokyseliny typu BCAA můžete používat taky. Vyhněte se Argininu. Informujte o této změně životního stylu svého lékaře, čímž si zajistíte častější pravidelné vyšetření hladiny kyseliny močové v krvi.
Často se setkáváme s dotazem, jestli se po biotinu tloustne. Odpověď není jednoznačná. Po samotném biotinu nikdo nestloustne. Biotin ovšem podporuje chuť k jídlu a osoby s lehkou vůlí tomuto často neodolají, podlehnou a začnou více jíst. To pak vede k přibírání na váze obzvláště při nedostatku pohybu, který už biotin nijak nepodporuje.
Pangamin je v prvé řadě znám jako bohatý zdroj vitamínů skupiny B. Vždyť i po něm je pojmenován jeden z vitamínů této skupiny - vitamin B15 neboli kyselina pangamová. Kromě těchto vitamínů obsahují celou řadu minerálních látek - vápník, fosfor, draslík, hořčíkči sodík a stopových prvků - železa, manganu, mědi, zinkuči jódu. Kvasnice jsou také významným zdrojem esenciálních aminokyselin či nenasycených mastných kyselin.
Pivovarské kvasnice jsou doporučovány při celé řadě nemocí jako doplněk - při zvýšené tělesné i duševní zátěži (obsahují vysoce ceněné a biologicky dobře dostupné bílkoviny), při hojení zánětu jater či při radioterapiích nebo při onkologických onemocněních. Rovněž velmi důležitá je jeho role při podpoře trávení díky obsahu vitamínů skupiny B.
Tyto vitamíny podporují trávení. Jejich nedostatek v žaludečním traktu zhoršuje metabolický proces. Pangamín má pozitivní vliv na obnovu střevní mikroflóry a tím podporuje zvýšení imunity.
Jeho hodnota je individuální u každého člověka a je ovlivněna věkem, pohlavím, tělesnou strukturou i výškou. Energetický výdej je nejvyšší během dětství a dospívání, v průběhu těhotenství a kojení. S rostoucím věkem hodnota bazálního metabolismu klesá, a právě proto přibýváme na váze. Ovlivňují ho však i další faktory jako například stres. Takže odpověď na otázku zda-li má na přibírání váhy vliv stres, zní odpověď ano. Organismus totiž pod vlivem negativních emocí a stresu produkuje hormon kortizol, který má vliv na ukládání tuků a samozřejmě ovlivňuje i cévní systém (způsobuje stahování cév). Součástí správného fungování je dostatek životně důležitých látek – vitaminů, minerálů, vlákniny, stopových prvků atd.
Základem je pasterizované mléko s vlastnostmi vhodnými pro výrobu sýra. Používá se nejen kravské mléko, ale také ovčí, kozí či buvolí. Jak tučné je mléko, tak tučný je výsledný sýr. Obsah tuku u mléka se upravuje odebráním nebo přidáním smetany.
Sýr tvoří pevné látky z mléka, které se oddělují pomocí srážení. Vlastnosti jako vzhled, chuť a vůně, oka v sýru nebo povrchovou či vnitřní plíseň ovlivňují kultury mikroorganismů a ušlechtilých plísní, které se přidávají ještě před srážením.
Rozlišuje se takzvané kyselé a sladké srážení. Kyselé srážení se děje pomocí bakterií mléčného kysání. Ty přetvoří laktózu na kyselinu mléčnou, díky níž se vysráží kasein. Touto metodou se dnes vyrábějí tvarohy a olomoucké tvarůžky.
Sladké srážení probíhá pomocí syřidla, což je enzym, který mléko srazí, aniž by se zvýšila kyselost. Dříve byl získáván ze žaludku telat, dnes je možné ho vyrobit synteticky i z rostlin.
Z vysráženého mléka vzniká sýřenina. Ta se míchá pomocí sýrařské harfy, zahřívá se na teplotu 50 až 60 stupňů a přitom odtéká syrovátka, dokud sýřenina nedosáhne požadované pevnosti. Dále se hmota lisuje do tvarů a mírně se osolí a může se prodávat. Takto například vznikají čerstvé sýry typu Lučina. Nebo se bochníky a jiné tvary vkládají do solného roztoku a nechají se dále zrát v podmínkách optimálních pro činnost bakterií. Oka v sýru způsobují plyny, které vznikají právě působením bakterií. Eidam zraje 2 měsíce, Ementál 6 měsíců, Parmazán 2 roky.
Tavené sýry se vyrábějí roztavením tvrdého sýra horkou párou a přidáním tavicích solí fosfátů a citrátů, které způsobují, že roztíratelná konzistence vydrží.
Recept na domácí sýr
Ingredience: 12 l mléka, 5 ml syřidla, sůl, voda, směs koření
Technologický postup: 10 až 12 l mléka (neupravené, domácí) zahřejte na 63 °C (provedete takzvanou termizaci, při níž by se podle pravidel měla vysoká teplota udržovat po dobu 30 minut) a po zchladnutí na 40 °C vmíchejte jeden kelímek dobré zakysané smetany. Po 20 minutách, kdy se v mléce namnoží naočkovaná mikrobiální kultura, důkladně vmíchejte 5 ml syřidla zředěného trochou vody. Důkladně vše promíchejte a opět zahřejte na 40 až 50 °C. Po 30 až 60 minutách vznikne takzvaná sýřenina, která má konzistenci pudinku. Sýřeninu promíchejte čistou rukou, dokud se nezačne na povrchu srážet syrovátka. Část jí slijte, abyste dál nezahřívali celý objem (některé postupy doporučují sýřeninu nakrájet nožem na kostky). Na dně kastrolu se musí usadit tuhá sraženina, kterou je třeba scedit. Přes cedník hmotu zároveň důkladně vymačkejte. Tento základ sýra můžete promíchat s libovolnými bylinkami či kořením dle chuti (osvědčila se například kořenicí směs na grilovaný sýr). Základ sýra vraťte do děrované nádoby, šikovně jej zatižte a nechejte 12 až 24 hodin lisovat (záleží na tom, jak tuhý sýr požadujete). Nakonec bochník rozdělte na části, které namočíte na tři hodiny do slané lázně (160 g soli/1 l vody). Sýr pak získá slanou chuť. Další možností je, že sýr nemusíte nechávat zrát, ale rovnou ho podávat.
Domácí sýr trochu jinak
Ingredience: 4 l syrového mléka, mléčná kultura (náhrada kysaná smetana, podmáslí s živou kulturou nebo jogurtem), 2 lžičky syřidla, sůl
Technologický postup: Mléko zahřejeme na 72 až 74 °C, pak ho zchladíme na teplotu 30 °C a naočkujeme 2 lžičkami mléčné kultury, například smetanové sušené kultury Laktoflora. Řádně promícháme a necháme asi 30 minut stát. Poté při teplotě 27 až 30 °C přidáme 1 až 2 lžičky syřidla. Opět důkladně promícháme a necháme v klidu stát při pokojové teplotě po dobu asi 2 hodin. Srážení probíhá pozvolna. Vytvořenou tužší sýřeninu lehce pokrájíme asi na třícentimetrové čtverce. Počkáme další půlhodinu až hodinu, dokud nevystoupí na povrch syrovátka. Použít můžeme i jiný „výrobník“ − třeba uzavřenou čistou nádobu, kterou proděravíme asi milimetrovými otvory, vzdálenými od sebe po obvodu 2,5 až 3 cm (na spodku nádoby i méně). Pak naběračkou polotovar o objemu asi 3 l zbavíme zbylé syrovátky. Například pomocí síta nebo jemné utěrky přichycené k okraji velkého hrnce. Uvolňující se syrovátku necháme odkapávat asi24 hodin. Hmotou můžeme také občas pohnout, aby syrovátka mohla snadněji vykapávat, ale raději jen zpočátku, později už jde i o pohledný tvar bochánku. (Speciální výrobník lze převracet, takže sýr svůj tvar neztratí.) Hotový sýr na povrchu z obou stran i z boku osolíme, zabalíme (například do alobalu) a uložíme do chladničky. Sůl do sýru rovnoměrně pronikne a hned následující den ho můžeme konzumovat.
Domácí Hermelín
Postup výroby sýru typu Hermelín je obdobný jako u receptu „Domácí sýr trochu jinak“. Potřebujeme však termofilní mléčnou hermelínovou kulturu (1 lžičku na 4 l mléka). Dále pokračujeme až k solení jako v předchozím postupu. Po nasolení sýra však Hermelín musíme uložit do uzavřené nádoby (například do hrnce s pokličkou), nejlépe na mřížkovou podložku tak, aby k sýru měl i ze spodní strany přístup vzduch. Takto uložený sýr přemístíme do místnosti se stálou teplotou 14 nebo 15 °C. Sýr musíme denně obracet. Zraje 10 až 14 dní. Zralý sýr uložíme do chladničky při teplotě 4 až 6 °C.
Původ plísňových sýrů je zřejmě v povídce o selce, která zapomněla sýr ve sklepě. Když ho po čase našla, na jeho povrchu již byla bílá plíseň. Selka ho chtěla nejdříve vyhodit, ale nakonec ho ochutnala. Překvapila ji skvělá a zajímavá chuť. Tento příběh se stal ve francouzské vesnici Camembert – a jméno tohoto města dalo název lahodnému sýru. Camembert se ve Francii vyrábí už od roku 1791.
Náš český Hermelín dostal jméno podle podoby bílé plísně s kožešinou hermelínového pláště z kůže hranostaje. Historie českého Hermelínu sahá do 1. poloviny 20. století.
Dělení plísňových sýrů:
s plísní na povrchu: Camembert, Brie, Hermelín;
s plísní uvnitř: Niva, Gorgonzola, Rokfór.
Hermelín má kulovitý tvar (vypadá jako puk) a má jemnou ušlechtilou plíseň na povrchu. Sýr se uvnitř mění, dokonce zraje i poté, co si jej přivezete domů z nákupu. Čím déle máte Hermelín uložený v lednici, tím je měkčí a pikantnější. Zralý sýr uchovávejte v lednici při teplotě 4–8 stupňů Celsia.
Sýr Niva je sýr s modrou plísní uvnitř hmoty. Tento kravský sýr je obdobou francouzského ovčího sýra Roquefortu. Zrají spolu s ušlechtilou plísní Penicillium Rogueforti, která se přidává do mletého nebo sýřeninového sýra. Další verzí je italská Gorgonzola.
Výroba sýru Niva spočívá v odstředění syrového plnotučného kravského mléka; následuje homogenizace; pasterizace; sýření probíhá ve výrobníku. Sýřenina se zpracovává na zrno. Vzniklá směs syrovátky a zrna se pouští na pás, kde syrovátka odtéká a probíhá solení zrna koncentrovaným solným roztokem a plnění do forem, které se v pravidelných intervalech obracejí. Hmota je poté vyklápěna na nerezové palety a putuje do solných lázní. Obrovské kádě jsou napouštěny solným roztokem s danou koncentrací, kyselostí a teplotou. Po vyjmutí se bochníky nechají den okapat a ručně se solí. Propichování slouží k tomu, aby se vytvořily průduchy nezbytné pro růst plísně. Je třeba udělat asi 35 vpichů z každé strany bochníku, aby se vytvořilo dostatek vzduchových bublin s dvojím významem – umožnit přístup vzduchu, který plíseň potřebuje, a nechat zplodiny vznikající štěpením bílkovin a tuků ze sýra uniknout. Plísňové kultury se dnes pěstují na povrchu vysterilizovaných krup a do sýrové hmoty se splachují vodou. Zrání ve sklepích při stálé teplotě (8–10 °C) a vlhkosti (95 %) probíhá 5 týdnů. Nakonec se provede takzvané ošetření – z bochníků se ručně seškrabují nežádoucí plísně.
Zatímco starší antikoncepční přípravky s vyšší dávkou hormonů skutečně přispívaly k nárůstu hmotnosti, současná antikoncepce nárůst váhy téměř neovlivňuje. U staršího typu antikoncepce je tedy vhodné uvažovat o změně za modernější antikoncepci. Je však pravda, že některým ženám gestageny obsažené v antikoncepci mohou aktivovat zvýšenou chuť k jídlu, nebo zadržovat vodu v těle, což způsobuje mírný nárůst váhy. Mladé dívky přibírají navíc vlivem přirozeného tělesného vývoje.
Nasazení hormonální antikoncepce je přece jen umělým zásahem do chodu těla a organismus potřebuje jistý čas na přizpůsobení. Proto se v prvních třech měsících nezřídka objevují nežádoucí účinky. Pro ženy, které dlouhodobě trpí pocitem nalévání prsů, výraznými otoky kůže a také mírným nárůstem hmotnosti, jsou vhodné hormonální pilulky nové generace, které se liší od doposud dostupných přípravků syntetickým hormonem progestinem (je podobný nadledvinovému hormonu mineralokortikoidu, který v těle udržuje rovnováhu vody a solí).