Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TMAVÉ JIZVY LASER

OBSAH

Léčba laserem

Akné se jím léčí zcela běžně, ale odstraňování jizev laserem už tak známé není. Možná proto, že staré, takzvané ablační lasery poškozovaly vlastní tkáň, čímž se prodlužovala doba hojení, má laser v tomto ohledu špatné renomé. V současné době se však využívá neablačního (neablativního) laseru, který propadlé jizvy dokáže vyhladit. Tento zákrok je velmi rychlý, ošetření jedné jizvy trvá sekundu. Po zákroku je místo lehce zarudlé asi 1–2 dny, což je možné zakrýt make-upem. Po ošetření pleti cévním laserem je nutná ochrana před sluncem po dobu dvou měsíců.

Zdroj: Domácí triky na jizvy po akné

Diskuze

V diskuzi ZARUSTANI CHLOUPKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leona.

Tento problem me uz trapi vic jak 5let..pokousela jsem se snad o vse...a vysledek byl opet nula.....na nohach me zustaly tmave jizvy a nevim co stim jelikoz se me porad tvori pupinky a jizvy pribyvaji..pouzivam jen epilacni strojek ...a pote udelam peeling , namazu ...porad nic nepomaha...PORAĎTE...pls

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zarustani chloupku

Léčba světlem

Ruka lékaře není nezbytná, problémy s poškozenou pletí lze řešit i bez odborného dohledu, v teple domova, a to biolampou. Aknózní pleť se dvakrát denně po dobu 10–15 minut vystavuje polarizovanému světlu biolampy, výsledky by měly být patrné do 14 dní.

Fototerapii není obecně vhodné používat bez konzultace s lékařem v těchto případech:

  • v době léčby zhoubných nádorů nebo na ošetření jizev po jejich operaci;
  • u osob s epilepsií;
  • na oblast štítné žlázy při její zvýšené funkci, při jejím zvětšení a ani k ošetření jizvy po operaci štítné žlázy;
  • po podání léku nebo aplikaci jiného přípravku s obsahem fotosenzibilizující látky;
  • na akutní zdroje infekcí (zejména ve spojení s horečnatými stavy).

Zdroj: Domácí triky na jizvy po akné

Diskuze

V diskuzi AKNÉ A JIZVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monča.

Mě akné trápí roky a zkoušela jsem snad všechno možný, byla jsem u kožního lékaře, chodila jsem na čištění pleti ke kosmetičce a stále se ho nemůžu zcela zbavit (a to mám pubertu dávno za sebou). Laser jsem ještě nevyzkoušela, tak do toho asi půjdu, našla jsem si tuto kliniku: derm.salius.cz/odstr… kde šetrně laserové ošetření provádějí, tak to asi vyzkouším. Zhoršit pleť se mi po tom snad nemůže.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Akné a jizvy

Odstranění jizev po akné

Pomocí laserů Smoothbeam a GentleYAG se nahradí defektní vazivo jizvy novým a zdravým. Léčí tak všechny jizvy včetně těch po akné. Pokud se jedná o vpadlé jizvy po akné, lze ke korekci použít odpařovací laser. V případech akné je však vždy lepší a efektivnější ošetřovat již jizvy v průběhu aktivních projevů. Jednou z důležitých zásad u čerstvých jizev je ochrana před slunečními paprsky.

Zdroj: Odstranění jizev

Diskuze

V diskuzi LASER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sabina.

Dobrý den, já sem zkoušela na stařecké skvrny různé krémy a vodičky a nakonec mi pomohl až laser: www.medicomvip.cz/la…
A krémy používám jako pevnci.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Laser

Jak odstranit červené fleky v obličeji

K odstranění červených fleků na obličeji se nejčastěji používá laser. Laser dokáže odstranit nejen červené fleky v obličeji, ale také jizvy po akné. Nejmodernější laserové systémy dnes dokáží tyto poruchy odstranit, aniž by zanechaly po sobě jizvy. U některých lidí se laserem dá oheň na kůži odstranit zcela, u některých jen z části. Léčba laserem spočívá v úzkém zaměření laserového paprsku, který reaguje na hemoglobin - červené barvivo a jeho působením se zataví cévní kapiláry, které se pak přirozeně po zákroku zahojí - tělo je vstřebá a nejsou pak tolik vidět. Trvání laserové léčby a počet ošetření závisí na typu a rozsahu vady kůže a může se u každého lišit. Často je nutné absolvovat více sezení k dosažení optimálních výsledků. Tyto zákroky jsou prováděny v rámci estetické mediciny a nejsou tedy hrazeny zdravotními pojišťovnami. Z finančního hlediska je třeba u tohoto zákroku počítat s jistými náklady, které pro odstranění těchto vad bude nezbytné obětovat. Bližší informace získáte v některém z laserových center, například zde http://www.asklepion.cz/problemy/metlicky-modre-zilky-cevni-zil.

Zdroj: Červené fleky v obličeji

Diskuze

V diskuzi POOPERACNI TMAVE FLEKY NA NOHÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adéla.

Neboj se Marie, proto jsi přeci na tu operaci šla, aby sis zlepšila stav svých nohou. Tyto jizvy po operaci varixů jsou běžné a vznikají tím, že se vylije trocha krve do podkoží, které je pak zbarveno do tmavší barvy, než normální okolí. Postupem času se tyto rozdíly vyrovnají. Pomůže k tomu i slunění, kterému již v roce 2012 můžeš vystavit i odoperovaná místa na nohou. Těš se na léto :-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie .

Bojím, děkuji za optimistickou odpověď :-) Ale jak tak na tu nohu koukám, je horší než byla :-( před desíti měsíci. Nosím podpůrnou punčochu a přesto se mi ještě k flekům objevila 20cm. dlouhá kř.žíla uprostřed lýtka po délce :-(( Tak že stím sluněním to asi nepůjde :-/ Užívám tablety Detralex, a nyní ( už druhé balení ) mažu nohu Kostivalovou mastí ( Dr.Popov ). Po operaci jsem dostala několikrát krémem Hirudoid. Díky, ať se daří :-))

Zdroj: diskuze Pooperacni tmave fleky na nohách

Babské rady na jizvy

Z bylinek je velmi vhodný měsíček lékařský, respektive mast z měsíčku. Další ideální byliny na čerstvé nebo hojící se jizvy jsou aloe vera (gel z listu), plavuň vidlačka, krušina, ženšen, jetel, kalisie a rakytník (olej). Je vhodné tyto bylinky naložit do tuku, nejlépe do sádla, a potírat tímto krémem jizvy.

Z hub je vhodný choroš. Optimální je léčit čerstvé jizvy, nejlépe ještě nezahojené.

Zdroj: Babské rady - krása

Diskuze

V diskuzi NA PIGMENT.SKVRNY LASER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel J. Slavík.

Pokud máte doma laserové ukazovátko, tak stačí 3x denně posvítit po 3 minutách na postižené místo. Během 14 dnů skvrny jakoby zasýchají a tvoří se na povrchu šupinky. Skvrna pomalu mizí.Tento laser seženete u vietnamců za 30 Kč. Je k sehnání i v jiných obchodech, ale za trojnásobnou cenu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Simona Jandová.

Tak od Vietnamců bych si nic na tělo nekoupila ...... je to taky "kosmetika" a kde je prokázána nějaká nezávadnost ?? Když už na tělo, tak jedině výrobek z lékárny atd - ani po netu ne .... ale díky za tip a radu :) Třeba to někdy využiju :)

Zdroj: diskuze Na pigment.skvrny laser

Odstranění jizev po operaci

Operačním zákrokem se nevzhledná jizva odstraní a plastický chirurg ránu zašije znovu tak, aby byla co nejméně nápadná. U menších jizev se používají kortikoidy, nejčastěji se užívá preparát Diprophos, který rozpouští menší jizvy. Injekcí se vpraví látka přímo do jizvy, kde napomáhá jejímu zatažení, takže jizva přestává být vystouplá.

Zdroj: Odstranění jizev

Diskuze

V diskuzi TMAVÉ SKVRNY NAD OČIMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Zavadilova.

Prosím o radu,mám tmavé skvrny nad očními víčky-jako bych měla namalované tmavé hnědé stíny..co to může znamenat?diky Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

Oblast očí spadá pod ledviny, takže zvýšit pitný režim a brát čaj (kapky) na podporu čištění krve/ledvin.

Zdroj: diskuze Tmavé skvrny nad očima

Plastická chirurgie na odstranění jizev

Plastická chirurgie na odstranění jizev má oproti různým neinvazivním metodám osvědčené trvalé výsledky. Provádí se ambulantně, v lokální anestézii a trvá přibližně 1 hodinu. Jizvy staršího data se řeší pomocí dvoudobé plastické operace s užitím expandéru. Dvoudobý zákrok zahrnuje dvě fáze. Při první se zavede do blízkosti jizvy expandér – prázdný silikonový balonek. Tento balonek se postupně naplňuje fyziologickým roztokem, čímž dochází k jeho zvětšování a roztahování zdravé kůže v okolí jizvy. Za několik týdnů takto vznikne nadbytek okolní tkáně. Poté se přistupuje k druhé fázi zákroku, při níž se využije přebytek kůže k zakrytí nežádoucí jizvy. Po chirurgickém odstranění jizev vznikne nové spojení, které je nenápadné, čisté a bez vystouplých okrajů.

Zdroj: Odstranění jizev

Diskuze

V diskuzi IPL DEPILACE STROJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nancy.

Dear Sir/Madam,
This is Nancy from Beijing Nubway S&T Co., Ltd, we are manufacturer of beauty equipment for the skin improvement and skin disease treatment.

Our main beauty equipments are below:
1. High frequency machine for spider veins removal
2. IPL system
3. RF-Fractional/Fraxel CO2 Laser
4. Skin Analyzer System
5. Cryolipolysis Fat Freeze Slimming Machine
6. Q-switched ND: YAG laser: Tattoo removal system
7. 808 Diode laser hair removal
8. Diode Laser Hair re-growth Therapy Device
9. Ultrosonic Fat Burning Device
Other main equipments include RF System, E-Light system, Oxygen Infusion System, Hair and Scalp Analyzer System, Laser Lipo Slimming Machine, LED/PDT System and Teeth whitening machine.
If you want to find more products, please visit WWW.NUBWAY.COM, thanks!
If any product meet your demand , please contact us , we are sure any of your question will get our prompt reply!
Best Regards!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze IPL depilace stroj

Prevence

Velmi důležitou součástí prevence vzniku nežádoucích pigmentových skvrn je ochrana proti slunečnímu záření. Ta by se měla stát každodenním návykem zejména u jedinců s nízkým fototypem nebo jedinců ohrožených fotosenzitivitou. Zabrání se tak nejen akutnímu popálení kůže, ale i rozvoji stárnutí kůže a případnému kožnímu nádoru.

Zdroj: Laser na pigmentové skvrny

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍRODNÍ LÉČENÍ VYRÁŽKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal Dobrý.

Dobrý den,
Již druhý rok mám na stehnech, lýtkách a kotnících vyrážku která se objevila loni v červenci a zmizela cca v říjnu byť po ni zůstaly jizvy. Letos se objevila znovu, téměř ve stejnou dobu. Jedná se o pupínky které hnisaji a když se zmačknou prasknou a někdy krvácí. Z principu volim přírodní léčiva ale zatím bez významných pokroků. Zkusil jsem třeba konopný olej ale ten nepomohl. Pokud má někdo podobnou zkušenost prosím o radu.

Děkuji, hezké dny.

Michal Dobrý.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Taková vyrážka, u které se dělají hnisající pupínky a zůstávají po nich jizvy, nepůjde vyléčit jen tak obyčejnými přírodními prostředky. Na to bude potřeba použít antibiotika nebo antivirotika, podle druhu příčiny, vše na lékařský předpis. Neriskujete komplikace nebo další jizvy a zastavte se s tím na kožním. Dostanete předpis na lék, který vás toho rychle zbaví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přírodní léčení vyrážky

Léky na tmavé podpaží

Chcete-li vybělit tmavou pokožku v podpaží, použijte domácí směs z mouky, citrónové šťávy, kurkumy a limetkové šťávy. Poté směsí umývejte podpaží po dobu 30 minut. Nebo je účinné použití směsi z okurkové šťávy, citrónu a kurkumy v prášku rozmíchané ve vlažné vodě, lze také přidat bělicí činidla, jako jsou brambory, které pomáhají zesvětlit tmavé podpaží. Použití santalového dřeva v prášku ve směsi s růžovou vodou je také velmi účinné a vede ke světlému podpaží.

Zdroj: Jak na tmavé fleky v podpaží

Diskuze

V diskuzi PIGMENTOVÉ SKVRNY NA OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.

Chtěla bych se zeptat,zda někdo nemáte zkušenost,nebo radu. Udělal se mi tmavý pruh pod nosem,pigmentace,jako,když mám knírek,jem to od sluníčka,mažu se 50,i ruzné kremy na bělení mám vyzkoušené,bohužel nic nepomohlo,nevíte,co s tím?
děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Na pigmenty jen alex laser, chemický peeling, nic jiného mi nezabralo a to jsem zkoušela vše.

Zdroj: diskuze Pigmentové skvrny na obličeji

Domácí péče o tmavé kruhy pod očima

  • Tmavé kruhy mohou být odstraněny nanesením oloupaných a nastrouhaných brambor do okolí očí před spaním alespoň třikrát týdně.
  • Udělejte si bavlněné polštářky a naplňte je šťávou z okurky. Položte je přes oči zhruba na 15 minut. Ihned na svých očích pocítíte chladivý a uvolňující efekt.
  • Skvěle vám může pomoci i masáž očí mandlovým olejem. Masírujte oči v posteli před spaním každý den a během dvou týdnů uvidíte ten rozdíl.
  • Pomáhá rovněž každodenní pětiminutová masáž okolí očí.
  • Stisknutí výstupku na dlani pod ukazováčkem je dobré pro váš zrak a napomáhá taktéž odstranit tmavé kruhy pod očima.
  • Pokud jste ve stresu, přikryjte si na chvíli oči slabými plátky okurky, má to skvělý uvolňující účinek.

Zdroj: Tmavé kruhy pod očima

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ TRIKY NA JIZVY PO AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helen.

Dobrý den, myslíte, že pomohou tyhle prostředky i na velmi ošklivé a hluboké jizvy po akné. V pubertě se mi dělaly doslova krátery v pokožce a já jsem už od té doby rozhodnuta, že s tím prostě něco chci udělat. Teď už se mi netvoří vůbec, tak si myslím, že je vhodný čas na odstranění jizev. Někdo prosím zkušenosti s touto ar-aesthetics.cz/est… metodou?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí triky na jizvy po akné

Doba rekonvalescence po laserovém odstranění

Doba rekonvalescence se vztahuje k typu ošetřeného postižení a použité energii a je velmi individuální:

  • většina ošetření se hojí bez stroupku
  • výsledek léčby lze hodnotit v odstupu 5–6 týdnů
  • podrobné informace k výsledku sdělí lékař po výkonu a pacient je obdrží také písemně
  • bezprostředně po ošetření je dobré vyvarovat se intenzivnímu slunění (včetně solária) a používat vysoké ochranné faktory SPF 50
  • u pleti se sklonem k pigmentacím vynechat slunění definitivně
  • jiná zvláštní opatření nejsou nutná, podrobnosti vám sdělí lékař dle rozsahu výkonu

Zdroj: Laser na pigmentové skvrny

Tmavé kruhy kolem očí a játra

Játra jsou centrálním orgánem látkové výměny. Mají klíčovou roli v metabolismu sacharidů, tuků i bílkovin; jsou trávicí žlázou, která produkuje žluč, i žlázou endokrinní, v níž se tvoří některé hormony; představují rovněž orgán zásobní (ukládají glykogen, železo a některé vitamíny); vytvářejí se v nich bílkoviny krevní plazmy; nezastupitelná je jejich úloha při detoxikaci organismu. Tmavé kruhy pod očima mohou znamenat, že není něco v pořádku s játry, nemusí se ale nutně jednat o onemocnění, může jít pouze o jejich zatížení. V takovém případě je dobré pít čisticí čaj nebo užívat tinkturu na játra.

Zdroj: Tmavé kruhy kolem očí

Kdy je důležité navštívit lékaře?

I když dá někdy genetika do vínku přetrvávající přítomnost kruhů pod očima bez konkrétní příčiny, měli byste být ostražití. Tmavé zbarvení pod spodním víčkem může být varovným příznakem. Pokud je tedy váš boj proti kruhům a otokům dlouhodobě marný a i přes veškerou snahu nedochází ke zlepšení, navštivte svého praktického lékaře. O čem nejčastěji kruhy pod očima a otoky informují?

  • o narušené činnosti štítné žlázy
  • o špatně fungujícím metabolismu
  • o onemocnění srdce
  • o onemocnění ledvin
  • o onemocnění jater
  • o onemocnění střev

Zdroj: Tmavé kruhy pod očima

Druhy pigmentací

Pigmentové skvrny a znaménka procházejí různými vývojovými stadii:

  • stadium junkční névus – pigmentová znaménka a skvrny jsou ploché, mají tmavě hnědé zabarvení, nacházejí se v horních vrstvách kůže
  • stadium intradermální – nitrokožní névus – znaménko či skvrna se uprostřed vyklenuje a névové buňky začínají pronikat do hlubších vrstev kůže

Podle toho, v jaké vrstvě se melanocyty nacházejí a jak jsou uspořádány, členíme pigmentové skvrny a znaménka do následujících skupin.

Pihy

  • pihy se objevují od dětství kdekoliv na těle i v obličeji
  • jsou jednotlivě zabarvené
  • vyskytují se ve větším počtu
  • jsou to pouze drobné pigmentové plošky
  • jejich pigmentace se zvyšuje vlivem UV záření
  • sklon ke vzniku pih ovlivňují také dědičné dispozice
  • podkladem pro jejich vznik je množství pigmentu v těle, nikoliv množství melanocytů
  • tady je několik fotografií, na kterých jsou vidět pihy: pihy foto.

Sluneční skvrny

  • vyskytují se většinou na místech, kde nenosíme oděv a kde vystavujeme kůži slunečnímu záření – nejvíce na obličeji a rukou
  • jsou ostře ohraničené
  • mají nepravidelnou pigmentaci
  • vyskytují se především u lidí vyššího věku, ale samozřejmě není ojedinělý výskyt i u mladších jedinců
  • ze slunečních skvrn se nevyvíjí maligní melanomy
  • tady je několik fotografií, na kterých jsou vidět sluneční skvrny: sluneční skvrny foto.

Seberoická keratóza

  • vyskytuje se na místech, která nejsou kryta před sluncem
  • jedná se o ostře ohraničené skvrny nebo plošky
  • tato znaménka mají světle až tmavě hnědou barvu s drobnými jemnými šupinkami
  • zabarvení skvrny nebo znaménka se nemění vlivem slunečního záření
  • tato pigmentová skvrna nebo znaménko se nevyvíjí jako maligní melanom
  • tady je několik fotografií, na kterých je vidět seboroická keratóza: seboroidská keratóza foto.

Modrý névus

  • pigmentové skvrny v této podobě vznikají již v dětství nebo dospívání
  • nacházejí se v hlubších vrstvách kůže
  • jsou tmavě modré až šedé
  • mají podobu pupínku, hrbolku nebo uzlíku
  • tady je několik fotografií, na kterých je vidět modrý névus: modrý névus foto.

Stařecké skvrny

  • tyto skvrny vznikají až ve stáří v důsledku slunečního záření
  • vyskytují se zejména na hřbetech rukou, předloktí, obličeji, krku a dekoltu
  • tady je několik fotografií, na kterých jsou vidět stařecké skvrny: stařecké skvrny foto.

Chloasma

  • tyto pigmentové skvrny se nejčastěji vyskytují v obličeji
  • vznikají v důsledku hormonální nerovnováhy
  • vyskytují se nejčastěji u žen s tmavší pletí
  • tady je několik fotografií, na kterých je vidět chloasma: chloasma foto.

Melasma

  • tyto pigmentové skvrny jsou vyvolány nejen UVA a UVB zářením, ale také zářením v soláriích
  • vyskytují se převážně na obličeji, spáncích, čele a krku
  • mohou samy vymizet
  • tady je několik fotografií, na kterých je vidět melasma: melasma foto.

Zdroj: Laser na pigmentové skvrny

Hojení jizev

Faktory ovlivňující hojení poranění jsou biochemické, genetické, metabolické a imunologické. Hojení jizev je tedy velmi individuální záležitostí.

Ovlivňuje jej:

  • kvalita ošetření rány;
  • kvalita pokožky a podkoží;
  • hloubka porušení kůže – záleží, jestli rána zasahuje do vaziva, tukové vrstvy nebo až do svalové tkáně;
  • schopnost těla regenerovat;
  • vhodná strava bohatá na bílkoviny, vitamíny a minerály;
  • dostatečná hydratace;
  • psychický stav.

Hojení jizev může být negativně ovlivněno:

  • cukrovkou;
  • alergickou reakcí;
  • infekcí;
  • opětovným poškozováním – například u ran v ohybech kloubů;
  • nečistými okraji rány.

Při hojení ránu vyplňují nové reparační buňky. Tato specifická, takzvaná zrnitá tkáň je tvořena vazivem, kolagenovými vlákny a cévkami. Přítomnost kapilár způsobuje červené zbarvení čerstvých jizev. Postupem času se kapiláry ztrácejí a jizva bledne. Při regeneraci tkáně dochází k náhradě ztracené tkáně identickými tkáňovými strukturami. Pokud dojde k náhradě méněcennou vazivovou tkání, hovoříme o reparaci. Rána je uzavřena, ale vznikla jizva. Hojení jizev můžeme podpořit různými metodami – záleží na typu jizvy. Pokud výsledný vzhled jizvy není uspokojivý, můžeme přistoupit k metodám plastické chirurgie. Ale vždy napřed vyzkoušejte všechny konzervativní metody – výsledek je jistější a nepochybně levnější.

Zdroj: Domácí triky na jizvy po akné

Příčiny tmavé kůže na přirození

Velmi častou příčinou tmavé kůže na přirození je plísňová infekce. Tmavá kůže na přirození se objevuje zejména u lidí žijících v tropickém podnebném pásu, protože je často vystavována potu. Také těsné oblečení a neprodyšné látky mají za následek infekci a po určité době může dojít i k tmavnutí kůže na přirození. Další příčinou může být alergická reakce. Alergie se vyvíjejí v důsledku špatné hygieny, nadměrného pocení a používání kosmetických produktů (krémů). Kontinuální svědění v oblasti přirození vede ke škrábání, což má za následek tmavnutí a jizvení kůže na přirození. Nošení těsného oblečení a spodního prádla může být rovněž příčinou tmavé kůže. Kůže v genitální oblasti je velmi citlivá, proto i menší tření způsobuje její zbarvení a zjizvení. Nejčastěji dochází k tmavnutí kůže ve stydké oblasti kvůli holení ochlupení. Je ale normální, že je přirození o něco tmavší než zbytek kůže na těle.

Zdroj: Tmavá kůže na přirození


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP