Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

UHRADA OD POJISTOVNY ZA BRILIQUE

OBSAH

Cena

BETALOC ZOK 100 MG POR TBL PRO 30X100MG – maximální úhrada zdravotní pojišťovny činí 35,11 Kč, nejvyšší možný doplatek pacienta pak 318,84 Kč.

BETALOC ZOK 100 MG POR TBL PRO 100X100MG – maximální úhrada zdravotní pojišťovny představuje částku 117,03 Kč, nejvyšší možný doplatek pacienta je až 504,14 Kč.

BETALOC ZOK 25 MG POR TBL PRO 100X25MG – maximální úhrada zdravotní činí 38,04 Kč, nejvyšší možný doplatek pacienta pak 410,35 Kč.

BETALOC ZOK 25 MG POR TBL PRO 28X25MG – maximální úhrada zdravotní pojišťovny je pouhých 10,65 Kč, nejvyšší možný doplatek pacienta činí 151,65 Kč.

Aktuální ceny léku je možné zjistit na stránkách www.sukl.cz.

Zdroj: Betaloc

Diskuze

V diskuzi ELIQUIS A ÚHRADA POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koutnyjiri.

Prosím o sdělení jaké máte zkušenosti s uhradou pojištovny léku Eliques.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Zkušenosti s pojišťovnou při úhradě pojišťovnou? Špatné. Pojišťovny ho nechtějí platit jako náhradu za Warfarin. Ověřují, proč nebyla léčba Warfarinem úspěšná, a popotahují lékaře, který ho z tohoto důvodu naordinoval. Eliquis je oproti Warfarinu drahý drahý lék a k jeho nároku na úhradu musí být splněny přísné podmínky.
1. Eliquis předepisuje internista, neurolog, kardiolog, angiolog a hematolog v prevenci cévní mozkové příhody a systémové embolie u dospělých pacientů s nevalvulární fibrilací síní indikovaných k antikoagulační léčbě při kontraindikaci Warfarinu, tj.: - nemožnost pravidelných kontrol INR, - nežádoucí účinky při léčbě Warfarinem, - nemožnost udržet INR v terapeutickém rozmezí 2,0 - 3,0; tzn. 2 ze 6 měření nejsou v uvedeném terapeutickém rozmezí, - rezistence na warfarin, tj. nutnost podávat denní dávku více než 10 mg a to:
a) v sekundární prevenci (tj. po cévní mozkové příhodě, tranzitorní ischemické atace nebo systémové embolizaci)
b) v primární prevenci za předpokladu přítomnosti jednoho nebo více z následujících rizikových faktorů: symptomatické srdeční selhání třídy II či vyšší podle klasifikace NYHA, věk vyšší nebo rovný 75 let, diabetes mellitus, hypertenze.

2. Přípravek předepisuje internista, neurolog, kardiolog, angiolog, hematolog, ortoped, chirurg v indikaci léčby a sekundární prevence hluboké žilní trombózy nebo plicní embolie:
a) po dobu tří měsíců pokud rizikový faktor vzniku trombózy pominul - v případě "sekundární trombózy", např. po operaci, po úrazu, po porodu,
b) po dobu šesti měsíců pokud nebyl vyvolávající faktor vzniku zjištěn, tj. jedná se o idiopatickou trombózu,
c) po dobu dvanácti měsíců u nemocných s významnou trombofilií, zejména vrozenou (deficience antikoagulačně působících proteinů nebo kombinace heterozygocie mutací faktoru V a II, případně jejich samostatná homozygotní forma, pozitivita lupus antikoagulans), případně jde-li o recidivu proximální flebotrombózy nebo symptomatické plicní embolie a při zvýšeném riziku recidivy na podkladě získaného, trvajícího trombofilního stavu (hormonální léčba, kterou nelze ukončit nebo přerušit, nefrotický syndrom, chronické autoimunitní onemocnění, nespecifický střevní zánět, pokročilé stavy srdeční nebo respirační insuficience - NYHA III a IV).

Specializace předepisujícího lékaře: ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí, traumatologie neurologie, dětská neurologie
kardiologie, dětská kardiologie, angiologie, vnitřní lékařství, hematologie a transfúzní lékařství, dětská onkologie a hematologie, chirurgie, dětská chirurgie, cévní chirurgie, hrudní chirurgie, kardiochirurgie,orální a maxilofaciální chirurgie, neurochirurgie, plastická chirurgie, traumatologie.

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Sluchadla a úhrada zdravotní pojišťovnou

Zdravotní pojišťovny přispívají na sluchadlo jednou za 5 let. Je nutné dodat, že se jedná jen o jedno sluchadlo na jedno ucho. Výše příspěvku je pevně stanovená částka, která závisí na velikosti sluchové ztráty. V současné době jsou tři kategorie: příspěvek 2 700 Kč, 3 900 Kč, nebo 5 100 Kč. Výše příspěvku nezávisí na provedení sluchadla (výše úhrady je stejná pro závěsný typ i pro sluchadlo do ucha) a je stanovena lékařem s licencí k výdeji sluchadel. Rozdíl mezi prodejní cenou sluchadla a příspěvkem pojišťovny se hradí při vyzvednutí sluchadla.

Příspěvky na pořízení sluchadel jsou však bez ohledu na inflaci a technologický vývoj stále stejné již 15 let. Flexibilitu a možnost přizpůsobení v České republice upravuje zákonná úprava a interní procesy pojišťoven pro zdravotní prostředky skupiny ZP 08. Tón udává největší pojišťovna VZP dle zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, konkrétně příloha č. 3 k zákonu č. 48/1997 Sb. Zda se změní, nebo alespoň upraví tento stav věcí v oblasti sluchadel, neví lékař, lékařka ani my.

Zdroj: Naslouchadla do uší hrazená pojišťovnou

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA TLAK HRADÍ POJIŠŤOVNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Kratochvíl.

údajně mají existovat léky na vysoký tlak plně hrazené VZP a to v každé skupině.Předem děkuji za pomoc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

Dobry večer,chtelaže jsem poprosit o radu.Muj přítel začal uzivat lék Brilique na doporučení lékaře ,který ho informoval,že tento lék nehradi pojišťovna,ale pouze jen do limitu 5000kč,pak mu ho bude pojišťovna hradit.Můžete mi poradit jak postupovat?děkuji za odpoved.Monika

Zdroj: diskuze Léky na tlak hradí pojišťovna

SPC k léku Brilique

Zdroj: Lék Brilique

Diskuze

V diskuzi ÚHRADA OBŘÍZKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Jakubkovič.

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jestli by mě byla hrazena obřízka ze zdravotních důvodů.
Jsem 4 roky po úplném odstranění prostaty ( roboticky). Samovolnou erekci nemám, tudíž pokud chci souložit musím používat vakuovou pumpu a erekční kroužek. Při použití pumpy mě nabyde i předkožka do větších rozměrů. V klidovém stavu je předkožka asi 1,5cm před žalud. Uzdičku mám odstraněnou, takže předkožka je na žaludu volná.
Děkuji za odpověď.

S pozdravem Milan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenek.

Dobrý den, ano obřízku je u Vás jistě možné provést i na pojišťovnu. Všechno jde, když se chce. Zajděte za svým urologem.

Zdroj: diskuze Úhrada obřízky

Náhrada za lék Brilique

Alternativy k léku Brilique:

  • clopidogrel;
  • prasugrel;
  • dipyridamole;
  • dipyridamole/aspirin;
  • ticlopidine;
  • eptifibatide;
  • warfarin;
  • heparin.

Zdroj: Lék Brilique

Poradna

V naší poradně s názvem ÚHRADA ZUBNÍ PROTÉZY POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Určitě požádat můžete. V žádosti uveďte, jak vám stav před protézou komplikoval a ohrožoval zdraví a s protézou se výrazně vše zlepšilo. A že už nemusíte tak často vyhledávat zdravotnickou pomoc.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel ANNA .

Děkuji:)

Zdroj: diskuze Úhrada zubní protézy pojišťovnou

Cena pro pacienta

U léčivých přípravků hrazených ze zdravotního pojištění je uvedena výše maximální ceny výrobce, respektive nahlášená cena původce u přípravků, které nepodléhají regulaci maximální cenou výrobce, dále výše úhrady ze zdravotního pojištění a odhadovaná cena pro konečného spotřebitele (cena v lékárně).

Pradaxa 110MG CPS DUR 10X1 I

  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny: 257,50 Kč
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept: 398,68 Kč
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta: 141,18 Kč
Pradaxa 110MG CPS DUR 30X1 I
  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny: 772,50 Kč
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept: 1 116,52 Kč
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta: 344,02 Kč
Pradaxa 110MG CPS DUR 60X1 I
  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny: 1 544,99 Kč
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept: 2 105,97 Kč
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta: 560,98 Kč
Pradaxa 150MG CPS DUR 60X1 I
  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny: 1 887,90 Kč
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept: 2 105,97 Kč
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta: 218,07 Kč
Pradaxa 75MG CPS DUR 10X1 I
  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny: 201,03 Kč
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept: 398,68 Kč
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta: 197,65 Kč
Pradaxa 75MG CPS DUR 30X1 I
  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny: 603,08 Kč
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept: 1 116,52 Kč
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta: 513,44 Kč

Zdroj: Lék Pradaxa a jeho cena pro pacienta

Diskuze

V diskuzi ÚHRADA ZUBNÍ PROTÉZY POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ANNA .

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,dnes jsem dostala náhradu na vytržené zuby než se zhojí rány platila jsem za ni 2036kč.až dostanu protézu 4 zubu bude mě to stát necelých 15000 jsou to spodní zuby,mohu žádat pojišťovnu o příspěvek?mám 211.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel ANNA.

Zkoušela jsem a nemám na ni nárok:(děkuji.

Zdroj: diskuze Úhrada zubní protézy pojišťovnou

Cena Bactrobanu

BACTROBAN DRM UNG 1 X 15 GM – maximální úhrada zdravotní pojišťovny je 115,13 Kč, nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept je 110,46 Kč; tato forma bývá bez doplatku.

BACTROBAN NASAL NAS UNG 3 GM – maximální úhrada zdravotní pojišťovny je 140,25 Kč, nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept je 159,85 Kč, nejvyšší možný doplatek pacienta činí 19,60 Kč.

Zdroj: Bactroban

Diskuze

V diskuzi KOŽNÍ KARLOVO NÁMĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Škopánová.

Dobrý den,
prosím, nevíte která klinika pomůže s růžovkou, a zda je možná úhrada ze zdravotního pojištění.

Moc děkuji

Hana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kožní karlovo náměstí

Brilique a alkohol

Neměli byste pít alkohol s přípravkem Brilique (tikagrelor), protože budete nejspíš také užívat aspirin. Kombinace aspirinu s alkoholem může vést ke krvácení do žaludku a vředům. Léčba přípravkem Brilique by neměla být zahájena, pokud máte jakékoli aktivní krvácení, jako je peptický vřed.

V příbalovém letáku k tomuto produktu výrobce mezi alkoholem (etanolem) a Brilique nehlásí žádnou interakci lék-lék. Během užívání přípravku Brilique a aspirinu byste se však měli preventivně vyvarovat konzumace alkoholu. Pití alkoholu během užívání aspirinu může zvýšit riziko žaludečních vředů nebo krvácení.

Zdroj: Lék Brilique

Poradna

V naší poradně s názvem ZUBNI PROTEZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viola.

Preji hezky den mam dotaz:Potrebuji udelat na horni zuby ve predu protezu obycejnou -hradi ji vzp? dekuji Widmanova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zdravotní pojišťovna hradí první zubní náhradu, která v sobě nese standardní dvou nebo tří vrststvé zuby. Je také důležité, aby původní rostlé zuby byly vytrhány z důvodu zdravotního stavu a nikoliv kvůli estetice. Někdy se může stát, že úhrada pojišťovny nestačí na zaplacení celé částky, například kvůli vyšší mzdě laboranta a zbytek pak musí doplácet pacient. Proto je vhodné dohodnout si platební podmínky předem se svým zubařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zubni proteza

Cena

Warfarin

WARFARIN ORION 3MG TBL NOB 100

  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny: 120,61 Kč
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept: 149,45 Kč
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta: 28,84 Kč
  • Průměrná aktuální cena v lékárně: 149,43 Kč
  • Průměrný aktuální doplatek pacienta: 28,82 Kč
WARFARIN ORION 5MG TBL NOB 100
  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny: 184,74 Kč
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept: 184,73 Kč
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta: 0,00 Kč
  • Průměrná aktuální cena v lékárně: 184,69 Kč
  • Průměrný aktuální doplatek pacienta: 0,00 Kč
WARFARIN PMCS 2MG TBL NOB 100 I
  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny: 93,75 Kč
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept: 126,29 Kč
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta: 32,54 Kč
  • Průměrná aktuální cena v lékárně: 126,29 Kč
  • Průměrný aktuální doplatek pacienta: 32,54 Kč
WARFARIN PMCS 5MG TBL NOB 100 I
  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny: 184,74 Kč
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept: 184,74 Kč
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta: 0,00 Kč
  • Průměrná aktuální cena v lékárně: 184,74 Kč
  • Průměrný aktuální doplatek pacienta: 0,00 Kč

Pradaxa

PRADAXA 110MG CPS DUR 10X1 I

  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny: 257,50 Kč
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept: 398,68 Kč
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta: 141,18 Kč
  • Průměrná aktuální cena v lékárně: 357,71 Kč
  • Průměrný aktuální doplatek pacienta: 100,21 Kč
PRADAXA 110MG CPS DUR 30X1 I
  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny: 772,50 Kč
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept: 1 116, 52 Kč
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta: 344,02 Kč
  • Průměrná aktuální cena v lékárně: 872,70 Kč
  • Průměrný aktuální doplatek pacienta: 100,20 Kč
PRADAXA 110MG CPS DUR 60X1 I
  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny: 1 544,99 Kč
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept: 2 105,97 Kč
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta: 560,98 Kč
  • Průměrná aktuální cena v lékárně: 1 487, 27 Kč
  • Průměrný aktuální doplatek pacienta: 0,00 Kč
PRADAXA 150MG CPS DUR 60X1 I
  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny: 1 887,90 Kč
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept: 2 105,97 Kč
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta: 218,07 Kč
  • Průměrná aktuální cena v lékárně: 1 990,73 Kč
  • Průměrný aktuální doplatek pacienta: 102,83 Kč
PRADAXA 75MG CPS DUR 10X1 I
  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny: 201,03 Kč
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept: 398,68 Kč
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta: 197,65 Kč
  • Průměrná aktuální cena v lékárně: 301,41 Kč
  • Průměrný aktuální doplatek pacienta: 100,38 Kč
PRADAXA 75MG CPS DUR 30X1 I
  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny: 603,08 Kč
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept: 1 116,52 Kč
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta: 513,44 Kč
  • Průměrná aktuální cena v lékárně: 703,32 Kč
  • Průměrný aktuální doplatek pacienta: 100,24 Kč

Zdroj: Pradaxa nebo Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem SEZNAM STOMATOLOGICKÝCH ÚKONŮ HRAZENÝCH ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sedláková.

Ráda bych se dozvěděla, zda musím hradit " Endodontické ošetření 1. KK Protaper "
( laicky řečeno - ošetření zubního kanálku )?? Platila jsem 500,- Kč.
Už mi byl takto ošetřen druhý zubní kanálek a nadále hrozí, že těchto ošetření prý budu potřebovat více, neboť předešlý zubní lékař mi prý tyto kanálky ošetřil špatně.
Jsem důchodkyně a takováto mimořádná vydání jsou pro mne problém. Děkuji za odpověď.
Sedláková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Nástroje KK Protaper jsou opravdovou revolucí ve strojové preparaci kořenových kanálků. Jsou velmi aktivní, preparace je s nimi rychlá, ale jsou drahé. Bohužel, jako u všech novinek déle trvá, než je pojišťovna začne plně hradit. Ve vašem případě pojišťovna lékaři zaplatila, jako by čistil kanálky nejlevnějším způsobem a vy jste pak doplatila zbytek. Teď co s tím do budoucna? Můžete si jít vybrečet úhradu u své zdravotní pojišťovny. Nejlépe osobní návštěvou, ať můžete přesvědčovat celou svojí osobou. V druhém případě se můžete dohodnout se zubním lékařem, aby vám odpustil doplatek, jinými slovy, aby vám daroval 500 Kč. A nebo ve třetím případě můžete vyhledat jiného zubaře, který čistí kanálky po staru, a kterému úhrada od pojišťovny stačí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seznam stomatologických úkonů hrazených zdravotní pojišťovnou

Cena

ROSUCARD 10MG TBL FLM 30 

  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny je 93,18 Kč.
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept je 93,18 Kč.
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta je 0 Kč.
  • Průměrná aktuální cena v lékárně je 93,16 Kč.

ROSUCARD 10MG TBL FLM 90

  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny je 279,52 Kč.
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept je 279,52 Kč.
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta je 0 Kč.
  • Průměrná aktuální cena v lékárně je 279,50 Kč.
ROSUCARD 20MG TBL FLM 30
  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny je 143,35 Kč.
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept je 143,35 Kč.
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta je 0 Kč.
  • Průměrná aktuální cena v lékárně je 143,33 Kč.
ROSUCARD 20MG TBL FLM 90
  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny je 430,05 Kč.
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept je 430,05 Kč.
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta je 0 Kč.
  • Průměrná aktuální cena v lékárně je 430,01 Kč.
ROSUCARD 40MG TBL FLM 30
  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny je 220,53 Kč.
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept je 220,53 Kč.
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta je 0 Kč.
  • Průměrná aktuální cena v lékárně je 220,46 Kč.
ROSUCARD 40MG TBL FLM 90
  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny je 661,62 Kč.
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept je 661,61 Kč.
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta je 0 Kč.
  • Průměrná aktuální cena v lékárně je 661,61 Kč.

Zdroj: Lék Rosucard

Diskuze

V diskuzi ÚHRADA ZLOMENÉHO DRÁTKU SNÍMATELNÉ PROTÉZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Leška.

v záruční době se mi ulomil drátek u snímatelné protézy hrazené pojišťovnou. Stomatolog na mě požaduje 500, Kč když ji opraví do 2dnů,nebo budu čekat až do 30 dnů.Co mám dělat?. Děkuji. Leška

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamila.

Jestli nechcete čekat, tak zaplaťte. Jinak můžete zdarma počkat, až se na vás dostane řada u zubního laboranta, který to opraví.

Zdroj: diskuze Úhrada zlomeného drátku snímatelné protézy

Cena Aulinu

AULIN 100MG POR GRA SUS 15 I

  • Maximální úhrada pojišťovny: 24,22 Kč
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept: 81,38 Kč
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta: 57,16 Kč
  • Průměrná aktuální cena v lékárně: 81,03 Kč
  • Průměrný aktuální doplatek pacienta: 81 Kč
  • Výše doplatku započitatelného do ročního limitu: 45,86 Kč
AULIN 100MG POR GRA SUS 30 I
  • Maximální úhrada pojišťovny: 48,42 Kč
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept: 143,17 Kč
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta: 94,75 Kč
  • Průměrná aktuální cena v lékárně: 141,36 Kč
  • Průměrný aktuální doplatek pacienta: 92,94 Kč
  • Výše doplatku započitatelného do ročního limitu: 91,73 Kč
AULIN 100MG TBL NOB 15
  • Maximální úhrada pojišťovny: 24,22 Kč
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept: 78,36 Kč
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta: 54,14 Kč
  • Průměrná aktuální cena v lékárně: 78,22 Kč
  • Průměrný aktuální doplatek pacienta: 54,00 Kč
  • Výše doplatku započitatelného do ročního limitu: 45,86 Kč
AULIN 100MG TBL NOB 30
  • Maximální úhrada pojišťovny: 48,42 Kč
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept: 140,15 Kč
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta: 91,73 Kč
  • Průměrná aktuální cena v lékárně: 138,22 Kč
  • Průměrný aktuální doplatek pacienta: 89,80 Kč
  • Výše doplatku započitatelného do ročního limitu: 91,73 Kč
AULIN 100MG TBL NOB 30
  • Maximální úhrada pojišťovny: 48,42 Kč
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept: 140,15 Kč
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta: 91,73 Kč
  • Průměrná aktuální cena v lékárně: 140,15 Kč
  • Průměrný aktuální doplatek pacienta: 91,73 Kč
  • Výše doplatku započitatelného do ročního limitu: 91,73 Kč
AULIN 30MG/G GEL 100
  • Průměrná aktuální cena v lékárně: 228,31 Kč
AULIN 30MG/G GEL 50
  • Průměrná aktuální cena v lékárně: 156,68 Kč
AULIN 100MG POR GRA SUS 15
  • Maximální úhrada pojišťovny: 24,22 Kč
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept: 81,38 Kč
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta: 57,16 Kč
  • Výše doplatku započitatelného do ročního limitu: 45,86 Kč
AULIN 100MG TBL NOB 15
  • Maximální úhrada pojišťovny: 24,22 Kč
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept: 78,36 Kč
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta: 54,14 Kč
  • Výše doplatku započitatelného do ročního limitu: 45,86 Kč
AULIN 100MG TBL NOB 30
  • Maximální úhrada pojišťovny: 48,42 Kč
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept: 140,15 Kč
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta: 91,73 Kč
  • Výše doplatku započitatelného do ročního limitu: 91,73 Kč
AULIN 100MG TBL NOB 15
  • Maximální úhrada pojišťovny: 24,22 Kč
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept: 78,36 Kč
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta: 54,14 Kč
  • Výše doplatku započitatelného do ročního limitu: 45,86 Kč
AULIN 100MG POR GRA SUS 30
  • Maximální úhrada pojišťovny: 48,42 Kč
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept: 143,17 Kč
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta: 94,75 Kč
  • Výše doplatku započitatelného do ročního limitu: 91,73 Kč

Zdroj: Použití Aulinu

Cena a dostupnost

Lék Medrol je vázán na lékařský předpis a je dostupný v těchto silách: 4 mg, 16 mg, 32 mg.

MEDROL 16MG TBL NOB 50

  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny je 219,18 Kč.
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept je 242,14 Kč.
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta činí 22,96 Kč.
  • Průměrná aktuální cena v lékárně je 242,34 Kč.
  • Průměrný aktuální doplatek pacienta činí 23,16 Kč.
  • Výše doplatku započitatelného do ročního limitu je 22,96 Kč.

MEDROL 4MG TBL NOB 30 I

  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny je 32,87 Kč.
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept je 82,87 Kč.
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta je 50,00 Kč.
  • Průměrná aktuální cena v lékárně činí 82,90 Kč.
  • Průměrný aktuální doplatek pacienta je 50,03 Kč.
  • Výše doplatku započitatelného do ročního limitu činí 3,44 Kč.

MEDROL 32MG TBL NOB 20

  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny je 135,50 Kč.
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept činí 354,90 Kč.
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta je 219,40 Kč.
  • Výše doplatku započitatelného do ročního limitu je 18,37 Kč.

Zdroj: Lék Medrol

Jak lék Brilique funguje

Brilique působí na buňky zvané „trombocyty“. Tyto velmi malé krvinky pomáhají zastavit krvácení tím, že se seskupují a ucpávají malé otvory v cévách, které jsou rozříznuté nebo jinak poškozené.

Krevní destičky však mohou také vytvářet sraženiny v poškozených cévách v srdci a mozku. To může být velmi nebezpečné, protože:

  • sraženina může zcela přerušit průtok krve; To může způsobit srdeční infarkt (infarkt myokardu) nebo mozkovou mrtvici, popř
  • sraženina může částečně blokovat krevní cévy vedoucí k srdci; To snižuje průtok krve do srdce a může způsobit občasnou bolest na hrudi (nazývanou „nestabilní angina pectoris“).

Brilique pomáhá předcházet agregaci krevních destiček. Tím se snižuje pravděpodobnost tvorby krevní sraženiny, která může snížit průtok krve.

Zdroj: Lék Brilique

Lék Brilique

Brilique (tikagrelor) je perorální antiagregační tableta na předpis, která se obvykle užívá dvakrát denně, ráno a večer. Používá se s denní udržovací dávkou aspirinu. Je schválen pro tato použití:

  • ke snížení rizika kardiovaskulární smrti, srdečního infarktu nebo mrtvice u pacientů s akutním koronárním syndromem (AKS) nebo s anamnézou srdečního infarktu. Minimálně prvních 12 měsíců po AKS je lepší než klopidogrel.
  • ke snížení rizika tvorby sraženiny ve stentech pacientů, kteří byli stentováni pro léčbu AKS.
  • ke snížení rizika prvního srdečního infarktu nebo cévní mozkové příhody u pacientů s onemocněním koronárních tepen s vysokým rizikem takových příhod.
  • ke snížení rizika cévní mozkové příhody u pacientů s akutní ischemickou cévní mozkovou příhodou (NIH Stroke Scale skóre ≤5) nebo vysoce rizikovou tranzitorní ischemickou atakou (TIA).

Brilique (ticagrelor) vyrábí společnost AstraZeneca a používá se od roku 2011.

Zdroj: Lék Brilique

Cena a doplatek

Spolupráce zdravotní pojišťovny je při vydávání léku Brilique trochu složitá.

Přípravek je oprávněn předepsat k úhradě zdravotní pojišťovnou pouze lékař s touto specializovanou způsobilostí (vnitřní lékařství, kardiologie, dětská kardiologie, angiologie), který má pro tuto specializovanou způsobilost uzavřenu se zdravotní pojišťovnou smlouvu o poskytování předmětné zdravotní služby, nebo jím písemně pověřený jiný lékař.

Pojišťovna přispívá na takzvanou základní úhradu a na druhou úhradu. Navíc jsou stanoveny následující podmínky pro získání příspěvku:

Základní úhrada

Přípravek Brilique, podávaný současně s kyselinou acetylsalicylovou je hrazen v prevenci aterotrombotických příhod u pacientů s akutním koronárním syndromem (tj. nestabilní anginou pectoris, infarktem myokardu bez elevace ST segmentu nebo infarktem myokardu s elevací ST segmentu), včetně pacientů léčených medikamentózně, a pacientů, kteří byli ošetřeni perkutánní koronární intervencí nebo po koronárním arteriálním bypassu.

Ticagrelor je hrazen až po dobu 12 měsíců, pokud není dřívější ukončení léčby klinicky indikováno.

Druhá úhrada

Přípravek Brilique v kombinaci s kyselinou acetylsalicylovou je hrazen u pacientů s anamnézou infarktu myokardu a s vysokým rizikem aterotrombotických příhod, kteří tolerovali předchozí duální protidestičkovou léčbu bez krvácivých komplikací. Léčbu lze zahájit minimálně jeden rok (např. jako pokračování po úvodní jednoroční léčbě inhibitory receptoru pro adenosin difosfát (ADP)) a maximálně dva roky od akutní příhody. Léčba trvá nejvýše 3 roky od jejího zahájení.

Pacient s vysokým rizikem aterotrombotických příhod je definován věkem 50 let a více a musí splňovat alespoň jedno z následujících dodatečných vysoce rizikových faktorů:

  • Věk nad 65 let;
  • Diabetes mellitus vyžadující medikaci;
  • Další infarkt myokardu v anamnéze;
  • Vícečetné onemocnění koronárních tepen;
  • Chronická renální dysfunkce definovaná clearance kreatininu pod 60 ml/min.

Doplatek

Brilique je drahý lék. Brilique se na našem trhu vyskytuje ve variantách potahovaná tableta o síle 60 a 90 mg a jako tableta dispergovatelná v ústech o síle 90 mg.

Cena Brilique blistr 56 tablet 60 mg

Cena za blistr 56 tablet o síle 60 mg se může vyšplhat až na 1860 Kč, ale v průměru stojí okolo 1350 Kč. Pojišťovna v rámci základní úhrady po dobu prvního roku léčby přispívá jen velmi málo, pouhých 50 až 60 Kč. Zbytek drahé ceny doplácí pacient. V dalších letech v rámci druhé úhrady je pojišťovna naopak štědrá a pacient tak doplácí pouze částku maximálně 260 Kč.

Cena Brilique blistr 56 tablet 90 mg

Cena za blistr 56 tablet o síle 90 mg se může vyšplhat až na 1930 Kč, ale v průměru stojí okolo 1400 Kč. Pojišťovna v rámci základní úhrady po dobu prvního roku léčby přispívá jen velmi málo, pouhých 80 až 95 Kč. Zbytek této drahé ceny doplácí pacient. V dalších letech v rámci druhé úhrady je pojišťovna naopak štědrá a přispívá na celou cenu tohoto léku, takže pacient při jeho výdeji nehradí vůbec nic.

Cena Brilique blistr 56 tablet dispergovatelných v ústech 90 mg

Cena za blistr 56 tablet dispergovatelných v ústech o síle 90 mg se může vyšplhat až na 2090 Kč, ale v průměru stojí okolo 1520 Kč. Pojišťovna v rámci základní úhrady po dobu prvního roku léčby přispívá jen velmi málo, pouhých 80 až 95 Kč. Zbytek této drahé ceny doplácí pacient. V dalších letech v rámci druhé úhrady je pojišťovna naopak štědrá a přispívá tak, že pacient doplácí pouze symbolickou částku okolo 111 Kč.

Ceny jsou relativní, protože si je určuje každá lékárna jinak a vždy se vyplatí obvolat si lékárny ve svém širším okolí a zjistit, kde je tento lék nejlevnější.

Zdroj: Lék Brilique

Registrované síly – pouze na lékařský předpis

Prestarium Neo Combi 5 mg/1,25 mg 30 tablet

Prestarium Neo Combi 5 mg/1,25 mg 90 tablet

Maximální cena výrobce byla stanovena dle zákona. Úhrada byla stanovena dle zákona.

Orientační prodejní cena: 454 Kč

Orientační doplatek: není uveden

Prestarium Neo Combi 10 mg/2,5 mg 30 tablet

Maximální cena výrobce byla stanovena dle zákona. Úhrada byla stanovena dle zákona.

Orientační prodejní cena: 562,72 Kč

Orientační doplatek: 359,34 Kč

Prestarium Neo Combi 10 mg/2,5 mg 90 tablet

Maximální cena výrobce byla stanovena dle zákona. Úhrada byla stanovena dle zákona.

Orientační prodejní cena: 758 Kč

Orientační doplatek: není uveden

Zdroj: Prestarium Neo Combi

Úhrada z veřejného zdravotního pojištění

Možnosti lázeňské péče

Komplexní lázeňská péče (KLP):

  • Zdravotní pojišťovna hradí léčbu, ubytování i celodenní stravu.
  • Komplexní lázeňskou péči čerpá klient v době pracovní neschopnosti.
  • Délka léčení je stanovena na 28 dnů u vybraných indikací.
  • Platnost schváleného návrhu na komplexní lázeňskou péči je 3 měsíce od data vystavení.
  • Pokud revizní lékař schválí průvodce pro pobyt dospělého klienta, hradí zdravotní pojišťovna průvodci ubytování a stravu.
  • Lázeňskou rehabilitaci lze v některých případech prodloužit. „Návrh“ opět schvaluje revizní lékař příslušné pojišťovny.
  • Zdravotní pojišťovna odesílá schválený návrh přímo lázním, které klienta předvolají k nástupu do lázní.
Příspěvková lázeňská péče (PLP):
  • Zdravotní pojišťovna hradí pouze léčbu. Ubytování a stravování si hradí klient sám.
  • Příspěvkovou lázeňskou péči čerpá klient v rámci své dovolené.
  • Délka léčení je dle návrhu lékaře, který ji doporučuje, 14 nebo 21 dnů.
  • Platnost schváleného návrhu na příspěvkovou lázeňskou péči je 6 měsíců od data vystavení.
  • Příspěvkovou formu léčení mohou využít i klienti z nedalekého okolí lázní.

Zdroj: Lázně na cévy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP