Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

VOJTĚŠKA


Vojtěška (Vojtěška Alfalfa)

Zelený nápoj z mladých výhonků vojtěšky pomáhá při všech onemocněních způsobených překyselením organizmu. Obsahuje až 40% bílkovin, což je v celém spektru potravin nejvíc včetně masa. Dále je bohatá na vitaminy A, E, D, K a vitamin B6 – pyridoxin, řadu minerálů (draslík, vápník, fosfor, železo) a chlorofyl, který má dezinfekční a antiseptický efekt.
  • Využití: Má významné anti-aging vlastnosti a podporuje celkovou regeneraci buněk. Působí na pH organizmu, neutralizuje překyselení a tím odstraňuje trávicí obtíže, pomáhá při bolestech hlavy, kloubních potížích (zmírňuje záněty) a kožních nemocích. Je výborná pro doplnění fyzické síly a při vyčerpání, neutralizuje žaludeční šťávy, potlačuje akutní i chronické záněty močových cest včetně prostaty. Vojtěška je vhodná pro diabetiky, zklidňuje žaludeční trakt, detoxikuje a je výborná při onemocnění dnou – eliminuje hladinu kyseliny močové v organizmu.

Zdroj: článek Zelené potraviny pro detoxikaci a uzdravení

Denní dávka vitaminu K

Doporučená denní dávka vitaminu K: muži = 80 µg, ženy = 70 µg. Pokud jeho příjem potravou kolísá, mění se i srážlivost krve, což je situace, která pacienta léčeného Warfarinem může vážně ohrozit.

Potraviny s obsahem vitaminu K:

  • listová zelenina (brokolice, kapusta, růžičková kapusta, zelí, čínské zelí, hlávkový salát)
  • vojtěška
  • špenát
  • květák
  • čekanka
  • listy pampelišky
  • rukola
  • polníček
  • petrželová nať
  • kopr
  • řeřicha
  • kysané zelí
  • zelený čaj
  • bylinné čaje
  • luštěniny
  • játra
  • drůbež
  • telecí maso
Zásady stravování:
  • Mít stálý příjem vitaminu K.
  • Každý den sníst přibližně stejné (malé) množství potravin s vyšším obsahem vitaminu K.
Výběr potravin:
  • Maso vepřové a ryby – nízký obsah vitaminu K – lze konzumovat dle zásad správné výživy.
  • Drůbež, hovězí a telecí maso – obsah vitaminu K záleží na tom, čím je zvíře krmeno – doporučuje se malý příjem drůbeže, hovězího, telecího masa.
  • Játra – nejsou povolena.
  • Mléko a mléčné výrobky – lze konzumovat v libovolném množství kromě jogurtů, ty pouze v malém množství – obsahují živé bakterie podporující růst bakterií v tlustém střevě, které podporují tvorbu vitaminu K).
  • Vejce – bílky bez omezení, žloutky 1 kus denně.
  • Tuky – řepkový, slunečnicový olej, máslo mají malé množství vitaminu K.
  • Olivový a sójový olej – používat pouze v nepatrném množství.
  • Vitaminové doplňky s výtažky jinanu dvoulaločného, se zeleným čajem a vitaminem K – nejsou povoleny.
  • Ovoce – povoleno v jakémkoliv množství kromě sušených švestek, manga, kiwi, ostružin. Maliny se konzumují jen v malém množství.
  • Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel, ředkvičky, ředkev), rajčata, okurky, papriky, cuketa, brambory, houby, listová zelenina – lze jíst denně v malém (denně stejném) množství.
  • Vojtěška, pampeliška, čekanka, rukola, polníček, kelp – nejsou povoleny.
  • Obiloviny –bez omezení.
  • U luštěnin – nutné dodržovat pravidelné množství.
  • Bylinné čaje – pít pouze výjimečně, a to v malém množství (1 šálek denně). Zelený čaj není povolen.
  • Ovocné čaje, černý čaj – lze pít bez omezení. Ostatní nealkoholické nápoje pít bez omezení.
  • Na alkohol POZOR! – je povoleno pít 1 drink denně (0,5 l piva, nebo 2 dl vína, nebo 0,5 dl destilátu). Při pití většího množství alkoholu hrozí riziko nebezpečného krvácení!
  • Všechny druhy koření jsou povoleny – vysoký obsah vitaminu K je jen v petrželové nati a v řeřiše.

Zdroj: článek Warfarin a vitamín K

Léky na kopřivku

Některé byliny jsou známé pro svou schopnost léčit kopřivku a snižovat její příznaky. Pro léčbu se používají tyto byliny či produkty z nich vyrobené: vojtěška, extrakt borůvky, řemdihák plstnatý, heřmánek, echinacea, lékořice, kopřiva, zázvorové pivo a šťovík kadeřavý. Velmi užitečná je i gelová forma aloe vera. Dalšími prospěšnými bylinami jsou lilek černý a červená olše (její listy a kůra).

Zdroj: článek Byliny na kopřivku

Příčiny pylové alergie

Mohou to být trávy, byliny i dřeviny. Obvyklou dobu jejich květu najdete v takzvaném pylovém kalendáři.

  • Trávy: pýr, srha, kostřava, kukuřice, lipnice, bojínek, rákos, psárka
  • Dřeviny: bříza, habr, jírovec, dub, cypřiš, javor, jasan, buk, kaštanovník, olše, vrba, ořešák, líska, olivovník, jilm, topol, platan, lípa
  • Byliny: pelyněk, řepka nebo hořčice, tolice vojtěška, drnavec, jitrocel, ambrózie, jetel

Zdroj: článek Alergie na pyl trav

Dieta při lupusu

Velmi účinná je konzumace nízkokalorických pokrmů, omezení příjmu hovězího masa a mléčných výrobků, které jsou s vysokým obsahem nasycených tuků. Důležité je, aby byla zvýšena konzumace zeleniny, například dušené zeleniny, která se může jíst s kuřecím masem nebo rybami. Příjem tučných ryb, jako je losos nebo sardinky, pomáhá v boji proti zánětu a léčí kožní projevy lupusu. Také doplňování tekutin je velmi nutné, postačí osm sklenic čisté vody denně.

Důležité je, aby si každý pacient s tímto onemocněním zjistil, které potraviny mohou zhoršit nemoc, a tím eliminoval nevhodné potraviny ze svého jídelníčku. Mezi časté potraviny, které zhoršují stav, patří čokoláda a pšenice. Také vojtěška není moc doporučovaná. Tyto potraviny stimulují imunitní systém a také se zapojují do bílkovinné přeměny. Rovněž se nedoporučuje konzumace rajčat, lilku nebo papriky, protože mohou přispět ke zhoršení této nemoci. Velmi důležitou součástí diety je odstranění živočišných tuků a olejů s vysokým obsahem omega-6 mastných kyselin (kukuřičný a slunečnicový olej) – tyto oleje podporují záněty.

Zdroj: článek Příznaky nemoci lupus

Prevence

Prevence Bechtěrevovy choroby je nic nepřehánět, ani práci ani sport. Nadměrná námaha a vyčerpání mají jistě hodně společného se vznikem nemoci a dědičné dispozice, nebo spíše nerespektování svých přirozených energií, neposlouchání toho, co nám říká naše tělo a samo sebou i strava, celý životní styl, což je nebýt dlouhodobě překyseleni. Stres – pokuste se ho usměrnit, omezit.

Dopřejte si například zelené potraviny, které obsahují chlorofyl. Ten podporuje hojení vnitřních zánětů a dodává tělu organické látky k jeho regeneraci jako je mladý ječmen, chlorella pyrenoidosa, vojtěška. Zjistěte pH těla a udržte rovnováhu mezi zásadami a kyselinami. Detoxikujte svůj organismus pomocí bylinných čajů, tinktur. Zamezte tuhnutí pomocí mazání, cvičení, výtečný je kostival, jalovec, koňská, měsíčková či konopná mast nebo olej. Dodržujte správné stravování (dostatečné množství zeleniny i ovoce) a pitný režim. Omezte bílý cukr, bílou mouku, kvasnice, nepoužívejte nesprávné tuky typu Rama, Flora a další, dodejte tělu správné tuky typu avokádo, oleje lisované za studena (olivový, lněný, konopný, pupalkový ad.). Doplňte vitamín C, E, koenzym Q10 a zinek. Změňte nevhodné zaměstnání, kde člověk prostydne nebo je ve vlhkém prostředí. Pravidelně se hýbejte (denně), uvolněte páteř, choďte na rehabilitaci (je nezbytná) – ovšem kvalitní, tam, kde se vám věnují a neodbydou vás jen jako kus. Každý rok navštěvujte lázně (vhodná je právě voda v termálních lázních). Pomůže i pobyt u Mrtvého moře. Provádějte dechové cviky, jde o prevence dýchacích funkcí a srdečních potíží. Příznačná je léčba rázovou vlnou, vápenaté usazeniny se rozpouští a rozruší, léčba v mrazící komoře, kryoterapie, po šokové terapii mrazem se potlačí zánět a zlepší pohyblivost, navštěvovat bazén, cvičit ve vodě, dobře sedět, vhodná židle či střídat s balónem, dobře spát, kvalitní postel – spíše tvrdší, nespat na boku, mít pod hlavou jen malý polštářek.

Zdroj: článek Bechtěrevova choroba

Recept na chlorofylový nápoj

Zelený nápoj lze připravit z jakékoli zelené natě sebrané z čisté lokality. Hlavní podíl představuje jetel luční nebo vojtěška. Mimo jetel můžeme přidat podle chuti například kopřivu dvoudomou, list smetanky lékařské, list řebříčku obecného, případně jiné známé byliny. Ty opereme pod tekoucí vodou. Část bylin dáme do mixéru, zalijeme 0,5 až 1 l čisté pramenité vody a za chodu mixéru po troškách přidáváme byliny. Mixujeme asi 5 minut, třeba i po menších dávkách, a nalijeme do PET láhve. Uzavřené v láhvi necháme alespoň hodinu louhovat v ledničce, několikrát průběžně protřepeme, pak scedíme přes plátno a nápoj je připraven k podávání. Zelený zázrak rozhodně nesladíme, nepřidáváme ani med nebo citron. Můžeme jej uchovat zásadně ve tmě, v uzavřené láhvi a v ledničce maximálně do druhého dne. Doporučujeme ho spotřebovat co nejdříve, protože kvalita okysličováním poměrně rychle klesá. Nápoj musí mít jasně zelenou travní barvu, a pokud se barva oxidací změní na olivovou, již jej nekonzumujte.

Byliny lze sbírat většinou až do konce listopadu. Chuť zeleného nápoje můžete upravovat vzájemným poměrem bylin. Jetel a kostival je sladký, kopřiva a kontryhel neutrální, řebříček trochu hořkokyselý, pampeliška hořká, šťovík kyselý. Máte-li kvalitní odšťavovač, použitelný i na byliny, můžete si místo nápoje v mixéru připravit extrakt z bylin bez přidání vody. Ten pak konzumujte v malém množství 50 až 100 ml.

Zelená voda má také mimořádně silný energetický potenciál „radiovitality“ a jedná se o potravinu na samém vrcholu energetických možností s mimořádným přínosem pro energetiku organismu. Tento nápoj vykazuje velice dobrou zásaditou reakci a pozitivně ovlivňuje pH našeho organismu. Vezměte dvě hrsti směsi zelených výhonků jedlých bylin, například smetánky lékařské, kopřivy, sedmikrásky, jahodníku, jetele, vojtěšky, listů trav, lze přimíchat i zelené části kulturních rostlin – špenátu, petržele, salátu, máty, šalvěje, řeřichy a podobně. Vše dobře operte a zalijte 300 ml studené vody, rozmixujte a přeceďte přes husté sítko. Vzniklý zelený nápoj hned vypijte.

Zdroj: článek Chlorofylový nápoj na hubnutí

Interakce s bylinnými léky

Rovněž bylinné léky a přípravek Warfarin na sebe vzájemně působí, tudíž zcela přírodní bylinný výrobek nemusí být ve spojení s Warfarinem bezpečný. Níže je uveden seznam některých interaktivních látek, rostlin, plodů a podobně. Jestliže se rozhodnete nějaký bylinný doplněk užívat, vždy se předtím poraďte s poskytovatelem zdravotní péče.

Řepík lékařský

Smetanka lékařská

Pau d’Arco

Vojtěška

Pískavice řecké seno

Polikosanol

Gel z aloe vera

Kopretina řimbaba

Topol

Andělika čínská

Česnek

Kvasie

Arnika

Smilax lékařský

Jetel luční

Ločidlo čertovo lejno

Zázvor

Senega

Osika

Ginkgo biloba

Třezalka

Chaluha bublinatá

Vodilka kanadská

Komonice

Ploštičník hroznovitý

Zelený čaj

Svízel vonný

Kalina severoamerická

Křen

Tamarind

Vachta trojlistá

Lékořice

Silovoň vonná

Bromelin

Tavolník širolistý

Mrkev obecná

Zápašnice březová

Jmelí

Locika

Paprika

Kopřiva

Řebříček obecný

Hrubá skořice

Cibule

Celer

Petržel

Heřmánek (lékařský i římský)

Mučenka

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Průvodce pacienta s Warfarinem

Přírodní léčba

Existuje mnoho potravinových doplňků, které příznivě působí na organismus nemocných lidí, a tak určitě není od věci je užívat.

Vhodné jsou přírodní látky, které nejsou nikterak drahé a významně pomohou:

  • Multi Star – směs vitamínů, stopových prvků, aminokyselin a enzymů s obsahem přírodní kyseliny fulvické, která zvyšuje vstřebatelnost a využitelnost obsažených prvků
  • Revanol, Anatomax, Glucosamin Star, Detox s antioxem – obsahují Vilca coru, bylinku s protizánětlivým a regenerujícím účinkem na pojivovou tkáň
  • Body Star krém a Joint mobility a Joint activity – pomáhají při omezené hybnosti a bolestivosti a odeznění otoku kloubu
  • Aloe Vera – šťáva z celého listu musí mít minimálně 5 000 mg aktivních přírodních polysacharidů aloe na litr
  • Vojtěška – je vhodným zdrojem minerálních látek a dalších živin, pomáhá snižovat hladinu sérové kyseliny močové (užívejte 2 000 až 3 000 mg denně)
  • Lopuch
  • Yzop

Dna se léčí lidově již celá staletí třešněmi. Někteří lidé doslova přísahají, že 250 mg třešní (čerstvých nebo kompotových) denně udrží dnu v mezích. Rovněž šťáva z třešní je velmi vhodná, eventuálně výtažek z třešní v tabletách, který lze zakoupit v některých prodejnách zdravé výživy. Podobné účinky jako třešeň má i jahoda. Výborné jsou šťávy (čerstvé i mražené) nejen z třešní a jahod, ale i z celeru (řeďte převařenou vodou).

Zdroj: článek Nemoc dna od A do Z

Jak léčit dnu

Jak na dnu? Tradičním přírodním lékem jsou třešně, je jedno jestli čerstvé, nebo kompotované – 250 mg třešní denně udrží dnu v rozumných mezích. Podobně se využívají i jahody. Cenná je i jejich čerstvá nebo mražená šťáva.

Mezi nejvíce doporučované potravinové doplňky při dně patří bromelin. Omega-3 mastné kyseliny z rybího tuku nebo lněného oleje snižují hladinu zánětlivých leukotrienů, které poškozují tkáň. Zánět zmírňují vitamíny C a E. Flavonoid kvercetin snižuje hladinu kyseliny močové a lépe se vstřebává, užívá-li se zároveň s bromelinem.

Z potravinových doplňků se dále používá šťáva z aloe vera z celého listu, lopuch a vojtěška. Také lze vnitřně užívat listy kopřiv (ve formě tobolek nebo čaje), neboť zbavují organismus nadbytku kyseliny močové. Ale i zevně v podobě obkladů, které tiší bolest zanícených kloubů. Při bolestech je dobré opakovaně postižené místo ledovat, chladit.

Zdroj: článek Dna – léky bez předpisu

Alkalické minerálky na dnu

Nemoc dna je metabolické onemocnění, při kterém organismus není schopen dostatečně odbourávat puriny. Puriny tvoří součást nukleoproteinů, které jsou obsaženy v běžné stravě – v živočišných i rostlinných zdrojích. Výsledkem jejich metabolismu je kyselina močová. Onemocnění dnou se tedy v první řadě projevuje zvýšenou koncentrací kyseliny močové v krvi. Pokud není zvýšená hladina kyseliny močové spojená s dalšími obtížemi, označuje se jako asymptomatická hyperurikémie. Vysoká koncentrace kyseliny močové v krvi však může způsobit krystalizaci této látky v kloubech a jiných tkáních. Kyselinové krystaly jehličkovitého tvaru pronikají a bodají do málo prokrvených tkání, ve kterých uvíznou. Nejčastějším místem výskytu takzvaných dnavých tofů jsou malé klouby na dolních i horních končetinách, typicky na palci u nohy. Postiženy však mohou být i ostatní klouby nebo i ušní lalůček.

Lékař vám předepíše léky snižující tvorbu kyseliny močové, popřípadě léky na podporu jejího vylučování z organismu. Úlevu mohou přinést i přírodní prostředky jako vojtěška, lopuch, yzop, aloe. Nejdůležitější krokem při léčbě dny je však změna životního stylu a stravování. Potraviny je nutné vybírat podle obsahu purinů. Základ stravy by měly tvořit potraviny s obsahem nižším než 50 mg purinů, úplně vyloučit ze stravy by se měly potraviny s obsahem nad 150 mg purinových látek. Potraviny s obsahem 50–150 mg purinů je potřeba omezit. Jedná se o takzvanou nízkopurinovou dietu.

Je dobré si uvědomit, že i při přísné nízkopurinové dietě dojde k poklesu kyseliny močové v krvi maximálně o 15 %, což je u valné většiny pacientů nedostačující. Proto dietu doplňuje podávání léků snižujících tvorbu kyseliny močové. Dieta s omezením purinů je nutná, ale nesmí vést k nedostatku důležitých živin. Při purinové dietě je důležité stravovat se pravidelně a přijímat dostatek tekutin (2–3 l denně). K pití jsou nejvhodnější ovocné a bylinné čaje, demineralizovaná voda a alkalické minerálky dle doporučení lékaře. Právě alkalické minerálky mají přednost, protože napomáhají alkalizaci moči, a tím udržení jinak špatně rozpustné kyseliny močové v roztoku, takže se předejde tvorbě purinů.

Na snížení kyseliny močové jsou vhodné tyto potraviny: obiloviny (bílé pečivo, rýže, kroupy, krupky, jáhly, těstoviny, škrobová mouka), mléko a mléčné výrobky, zelenina (brambory, brokolice, kořenová zelenina, cibule, křen, čínský salát, lilek), ovoce čerstvé a zralé (veškeré mimo kiwi).

Zdroj: článek Alkalické minerálky

Co pomáhá na dnu

Pro správnou léčbu dny je nutné vědět, že je rozdíl mezi léčbou akutního záchvatu a mezi léčbou chronické dny a zvýšené hladiny kyseliny močové. Nepochopení tohoto rozdílu a nasazení purinolu v nesprávné chvíli totiž způsobí zhoršení kloubních obtíží. Dvě třetiny pacientů se zvýšenou hodnotou kyseliny močové v krvi dokonce nemají žádné obtíže a nemusí být léčeni.

Akutní dnavý záchvat je většinou spojen s náhle vzniklou bolestí a otokem kloubu, většinou palce u nohy. Trvá několik dní nebo týdnů, je často spojen s dietní chybou, případně drobným úrazem. Většinou jsou bolesti kruté, pacient nemůže chodit. Někdy však projevy nemusí být charakteristické a pacient občas cítí jen tupou bolest v palci s malým zarudnutím, což může být zaměněno s osteoartrózou palce.

Existuje i léčba přírodní, která příznivě působí na organismus:

  • aloe vera - šťáva z celého listu (musí mít minimálně 5 000 mg aktivních přírodních polysacharidů na litr);
  • vojtěška - vhodný zdroj minerálních látek a dalších živin, pomáhá snižovat hladinu sérové kyseliny močové (užívejte 2 000 až 3 000 mg denně);
  • lopuch;
  • yzop;
  • třešně - dna se léčí lidově již celá staletí třešněmi, někteří lidé přísahají, že 250 mg třešní (čerstvých nebo kompotových) denně udrží dnu v mezích; rovněž šťáva z nich je velmi vhodná, eventuálně výtažek z třešní v tabletách, které lze zakoupit v některých prodejnách zdravé výživy;
  • jahody - mají podobné účinky jako třešně;
  • zeleninové a ovocné šťávy - výborné jsou šťávy (čerstvé i mražené) nejen z třešní nebo jahod, ale i z celeru (řeďte převařenou vodou).

Zdroj: článek Dna a vyrážka

Jak snížit kyselinu močovou

Ke snížení kyseliny močové je nezbytná dieta. Je nutné vyloučit ze stravy tyto potraviny:

  • zelenina, natě – špenát, chřest, červená řepa, celer, pažitka
  • ovoce – citrusy (kromě grepu), angrešt, borůvky, ostružiny, rebarbora, červený rybíz
  • luštěniny kromě fazolí (i arašídy)
  • ořechy
  • houby
  • obilné klíčky
  • kakao, čokoláda
  • alkohol (pivo – především ležák, červené víno)
  • silný čaj, káva
  • maso – silné vývary, drůbež, telecí, hovězí, uzeniny
  • vnitřnosti
  • ryby – sardinky, sardel (ančovička), kapr, mořský jazyk, plody moře

Při onemocnění dnou je velmi důležité dostat do organismu velké množství vody. Alkalické minerálky mají přednost, protože napomáhají k alkalizaci moči, a tím k udržení jinak špatně rozpustné kyseliny močové v roztoku, takže se předejde tvorbě krystalů.

Užívejte Bromelain nebo jiné preparáty vyrobené z ananasu. Ještě více doporučovaným ovocem jsou višně. Obsahují totiž dvě důležité látky, a to antokyany a bioflavonoidy, což jsou účinné antioxidanty bránící vzniku zánětů v těle.

Vhodné je popíjet čaj z mladé kopřivy alespoň 3krát denně nebo čaj z bršlice. Ten připravíte z usušených listů rostliny, které spaříte vroucí vodou a necháte 10 minut louhovat. Čaj pijte třikrát denně, nejdéle 2 týdny. Mezi další bylinky vhodné pro léčbu dny patří vojtěška, lopuch a yzop.

Homeopatika se využívají při prevenci akutních potíží a také pro posílení ledvin. Oproti tomu samotný Berberis vulgaris je vhodný na křečovité bolesti v kloubech, které se zhoršují pohybem. Aconitum používejte na náhlé pálivé bolesti s oteklými a bolestivými klouby na dotek. Apis mellifica je homeopatikum použitelné na bodavé bolesti, na které příznivě působí studené obklady. Kůže bývá růžová. Belladonna je na pulzující bolesti kloubů zhoršené pohybem a spojené s horkostí. Ledum palustre je na červené nebo růžové skvrny na kůži u kloubů, které jsou oteklé a bolest zmírňují studené obklady.

Berberis vulgaris 9ch + Lycopodium 9ch: 5 granulí 2krát denně – využívá se v prevenci akutních potíží a také pro posílení ledvin.

Aconitum 15ch: 5 granulí 2krát až 4krát za hodinu, ne déle než 3 hodiny, poté 3krát denně do vyléčení – používá se na náhlé pálivé bolesti s oteklými a bolestivými klouby na dotek.

Zdroj: článek Co je to kyselina močová

Vhodné potraviny

Maso

Vepřové maso a ryby konzumujte dle zásad správné výživy. U drůbeže, hovězího a telecího masa pozor, obsah vitamínu K záleží totiž na tom, čím je zvíře krmeno – doporučuje se tedy raději malý příjem tohoto masa.

Mléko a mléčné výrobky

Lze je konzumovat v libovolném množství kromě jogurtů, ty pouze v malém množství – obsahují živé bakterie podporující růst bakterií v tlustém střevě, které podporují tvorbu vitamínu K.

Vejce

Bílky je možné konzumovat bez omezení, žloutky pouze 1 kus denně.

Tuky

Řepkový, slunečnicový olej a máslo obsahují jen malé množství vitamínu K, ale olivový a sójový olej je nutné používat pouze v nepatrném množství.

Potravinové doplňky

Vitamínové doplňky s výtažky ginkgo biloba, se zeleným čajem a vitamínem K nejsou povoleny.

Ovoce

Ovoce je povoleno v jakémkoliv množství kromě sušených švestek, manga, kiwi, ostružin. Maliny se konzumují jen v malém množství.

Zelenina

Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel, ředkvičky, ředkev), rajčata, okurky, papriky, cuketa, brambory, houby, listová zelenina, to vše lze jíst denně v malém (denně stejném) množství.

Vojtěška, pampeliška, čekanka, rukola, polníček, kelp nejsou povoleny.

Obiloviny

Bez omezení.

Luštěniny

Dodržovat příjem pravidelného množství luštěnin.

Nápoje

Bylinné čaje pít pouze výjimečně, a to v malém množství (1 šálek denně). Zelený čaj není povolen. Ovocné čaje, černý čaj lze pít bez omezení. Ostatní nealkoholické nápoje pít bez omezení.

Alkohol

Je povoleno pít 1 nápoj denně (0,5 l piva, nebo 2 dl vína, nebo 0,5 dl destilátu). Při pití většího množství alkoholu hrozí riziko nebezpečného krvácení!

Koření

Všechny druhy povoleny, vysoký obsah vitamínu K je jen v petrželové nati a v řeřiše.

Zdroj: článek Jídelníček při užívání Warfarinu

Co se nesmí jíst při Warfarinu

Dieta jako taková není pacientovi nařízena. Pacientovi je doporučeno, aby měl vyvážený příjem vitaminu K a aby nedocházelo k výkyvům v jeho příjmu. Pacient musí vědět o potravinách, které obsahují vysoké dávky vitaminu K, nebo o těch, které mají interakce s lékem Warfarin. Minerální látky jako železo, hořčík a zinek mohou tvořit vazby s warfarinem a redukovat tak jeho absorpci a aktivitu. Aby se zamezilo těmto nežádoucím interferencím, je vhodné užívat tyto minerály minimálně 2 hodiny před anebo po užití léku Warfarin.

Relativně vysoký obsah vitaminu K mají především rostliny z čeledi brukvovitých, zejména hlávkové zelí (Brassica oleracea v. capita), růžičková kapusta (Brassica oleracea v. gemmifera), brokolice (Brassica oleracea v. italica), čínské zelí (Brassica campestris v. pekinensis), vodnice (Brassica rapa), locika setá neboli salát (Lactuca sativa), tolice vojtěška (Medicago sativa), řepa obecná (Beta vulgaris), krmná kapusta (Brassica oleracea v. acephala), kokoška pastuší tobolka (Capsella bursa-pastoris), potočnice lékařská (Nasturtium officinale), petržel zahradní (Petroselinum crispum), jitrocel větší (Plantago major), rdesno peprník (Polygonum hydropiper), rdesno (Polygonum punctatum), špenát setý (Spinacea oleracea), kopřiva (Urtica spp.), kukuřice setá (Zea mays).

Vysoké množství vitaminu K obsahuje i zelený čaj (Camellia sinnsis). Pití velkého množství zeleného čaje proto také může snižovat účinek warfarinu.

Probiotika (Lactobacilus, Bifidobacterium a podobně) mohou zvyšovat přirozenou syntézu vitaminu K ve střevech a druhotně tak snižovat terapeutický účinek warfarinu.

Hliník (aluminium) obsahující antacida snižuje využitelnost warfarinu.

Koenzym Q10 je chemicky podobný vitaminu K, který ovlivňuje působení warfarinu. Pacienti, kteří užívají tento lék, by proto neměli užívat koenzym Q10 bez porady s lékařem.

Konzumace alkoholu ve větším množství a po delší periodu může snížit terapeutický účinek warfarinu.

Proteinové koncentráty užívané sportovci s cílem zmnožit svalovou hmotu mohou významně snížit účinek warfarinu, neboť dojde ke zvýšené tvorbě albuminu, na který se warfarin váže.

Nesteroidní antirevmatika (například ibuprofen, piroxikam, nimesulid, lornoxikam, meloxikam): Zvyšují účinek warfarinu a narušují sliznici (u disponovaných jedinců to vede až ke vzniku dvanácterníkových nebo žaludečních vředů), což u pacientů léčených warfarinem může zvyšovat riziko krvácení do zažívacího traktu. Pokud je užívání nesteroidních antirevmatik indikováno, je ověřené jako bezpečné užívání diklofenaku, který neovlivňuje účinek warfarinu, spolu s protivředovým lékem ze skupiny inhibitorů protonové pumpy (například omeprazolem).

Léky s kyselinou acet

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Warfarin a potraviny

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy v podobě šťávy je povoleno. Ovšem kořenová zelenina, jako je mrkev, celer, petržel, ředkvičky, ředkev, rajčata, okurky, papriky, cuketa, brambory, houby, listová zelenina, se může pouze v nepatrném množství. Vojtěška, pampeliška, čekanka, rukola, polníček, kelp nejsou povoleny vůbec. Nejdůležitější však je přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: článek Jaký čaj se smí při užívání Warfarinu

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Jana Fábryová

 Mgr. Marie Svobodová

 Nina Vinšová


vojenská zdravotní pojišťovna úhrada léku pradaxa
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
volfaren
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.