Dieta při rakovině slinivky
Dieta při rakovině slinivky je ovlivněna i fyzickým stavem pacienta. Bohužel vyvolává nechutenství, takže je nutné se přizpůsobit se i tomuto faktu. Strava musí být jednoznačně precizně hlídaná. Při nedodržení stravovacích návyků může rakovina slinivky vyvolat selhání jater. Určitě je třeba říct, že rakovina slinivky a nechutenství spolu souvisejí již na počátku a fungují jako jeden ze znaků nemoci. Je doporučována konzumace stravy s omezením tuků, to znamená dieta č. 4. – je plnohodnotná, lehce stravitelná, dlouhodobě uživatelná, má snížený obsah tuku. Nejsou zde zařazeny potraviny, které mají vyšší obsah cholesterolu, proto má dieta mírně proti sklerotickému charakteru.
Vhodné potraviny
Maso: libové – hovězí zadní, vepřová kýta, telecí, jehněčí, libová slepice, kuře, krůta, králík. Ryby – netučné, sladkovodní i mořské (například filé, treska, kapr, lín, pstruh). Uzeniny – libová šunka, párky drůbeží, salám dietní, drůbeží.
Mléko: nízkotučné egalizované, nepodáváme ho jako samostatný pokrm, pouze na jejich přípravu. Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky – biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko.
Mléčné výrobky: jogurt bílý nebo s povolenou ovocnou příchutí. Termix, tvaroh měkký i tvrdý, nízkotučný. Sýry – tavené do 30 % t. v s. bez pikantních příchutí, tvrdé, strouhané. Eidam, Moravský bochník. Vhodné jsou tvarohové sýry.
Vejce: bílky neomezeně, žloutky jeden kus denně. Vejce nepodáváme jako samostatný pokrm, pouze na přípravu pokrmů.
Tuky: povoleno max. 55 g tuku denně – volného i v potravinách (volný tuk max. 35 g a 20 g tuku obsaženého v potravinách). Větší množství tuků se zařazuje v dopoledních hodinách, méně pak večer. Čerstvé máslo, náhradní másla – pomazánkové máslo, Perla, Rama, Flora. Jednodruhové rostlinné oleje (slunečnicový, řepkový, olivový).
Sacharidové potraviny: cukr, med přiměřeně. Mouka hladká, polohrubá i hrubá, ovesné vločky – po úpravě mix, krupice. Kroupy, krupky lisujeme. Příkrmy – brambory, bramborová kaše, těstoviny, jemné nudle, rýže, knedlík dietní – nesmí být kypřen droždím, krupicové, moučné noky. Pečivo bílé, starší, vodové, netučné rohlíky, veka, starší netučná vánočka nebo mazanec, piškoty. Pečivo ne s drobenkou. Piškotové, moučné těsto, tvarohové, odpalované spařované, krupicové těsto.
Ovoce: dobře vyzrálá syrová jablka, meruňky, broskve; tepelně upravená jablka, meruňky, broskve, třešně, višně, švestky, ryngle. Ovoce jižní – banány, mandarinky, pomeranče, grapefruity.
Zelenina: mladá, jemná, čerstvá, mražená, sušená i sterilovaná. Mrkev, celer, petržel, pastinák, černý kořen, mladá brukev, mladý květák – malé množství, hrášek – malé množství, dýně, patisony, špenát, fazolky, rajčata, hlávkový salát, červená řepa, rajský protlak, rajčatová šťáva, dýně jako dušené zelí.
Koření: pažitka, petrželka, kopr, mladá celerová nať, libeček, bazalka, saturejka, majoránka, drcený kmín, vývar z bobkového listu, vývar z hub, citronová a pomerančová šťáva, pomerančová kůra, vanilkový cukr.
Záliba v alkoholu se musí změnit na totální abstinenci.
Zdroj: článek Rakovina slinivky břišní
Zkušenosti s Ekostyrenem
Co je to ekostyrenbeton? Jde o beton, do kterého se přimíchává nastrouhaný použitý polystyren. Tím se dosáhne lepších tepelně izolačních vlastností výsledného betonu. Beton s nastrouhaným recyklovaným polystyrenem je až 12x lehčí než klasický beton. Výrobu ekostyrenbetonu lze provádět v domíchávačích, nebo svépomocí za použití běžné stavební míchačky. Ekostyren se dodává pytlovaný v balení v polyetylénových pytlích po 200 litrech. Spotřeba: na jeden kubík (m³) je potřeba 5 pytlů.
Podlahy
Ekostyren má ve své nabídce i dva druhy již namíchané lité podlahy:
- Litý anhydritový potěr je směs kameniva do 4 mm, přísad zlepšujících zpracovatelnost, vody a bezvodého síranu vápenatého CaSO4, který je pojivem.
- Litý cementový potěr má podobné složení, ale pojivem je cement.
Oba druhy lze použít na hrubé podlahy obytných, kancelářských a podobných prostorů jako podklad pro libovolnou finální nášlapnou vrstvu (stěrka, vinyl, dlažba, koberec, plovoucí podlaha atd.)
Výhody litých podlah od Ekostyrenu
Podlaha od Ekostyrenu má hlavní přednost, kterou je rychlá aplikace, kde i ve velmi složitých podlahových půdorysech je možné dosáhnout výkon až 100 m2 z a 1 hodinu práce a při rychlém tuhnutí je podlaha pochozí již po 30 hodinách s plnou zatížitelností po 7 dnech. Podlaha má navíc samonivelační schopnost, se kterou lze dosáhnout rovinatosti méně než 1 mm na 1 m. Podlaha od Ekostyrenu má název litá a je to proto, že má výbornou zatékavost a dokonale tak může obalit trubky podlahového vytápění. Díky výborné tepelné vodivosti, zvláště u anhydritu, je to bezkonkurenční materiál pro podlahy s podlahovým vytápěním. Podlaha se také pyšní vysokou pevností, kterou lze zvolit v hodnotách 20, 25, 30 a 35 MPa. Vyzrálá anhydritová podlaha má skvělou objemovou stabilitu díky minimu dilatačních spár.
Zdroj: článek Ekostyren
Minerály – selen a zinek
Selen a zinek jsou dva klíčové minerály, které pomáhají v procesu oxidace. Pomáhají tělu vstřebávat antioxidanty, takže jejich každodenní příjem napomáhá správné funkci antioxidantů i v prevenci očních onemocnění. Zinek lze nalézt v sýru, jogurtu, červeném mase, vepřovém mase a v některých cereáliích. Selen nalézaje obsažen v ořeších, celozrnném pečivu, rýži a těstovinách se sýrem. Ale stejně jako u antioxidantů platí, že příliš velké množství těchto minerálů může způsobit problémy.
Vybrané potraviny se zdrojem selenu:
- sušené para ořechy;
- tuňák konzervovaný v oleji;
- hovězí nebo telecí játra;
- vařená treska;
- semolinové vařené nudle;
- makarony se sýrem;
- vařené makarony;
- špagety s masovou omáčkou;
- kuřecí maso (prsa);
- hovězí pečeně;
- celozrnný chléb;
- syrová vejce;
- bílý chléb;
- vařená rýže s dlouhými vlákny;
- nízkotučný tvaroh (2%);
- sušené vlašské ořechy;
- sýr čedar.
Vybrané potraviny se zdrojem zinku:
- ústřice;
- cereálie;
- vařená vepřová noha;
- vařená hovězí roštěná;
- vařená hovězí svíčková;
- vařená vepřová plec;
- snídaňové cereálie obohacené o 25 % zinku;
- cereálie z pšeničných otrub;
- kuřecí stehno, prsa;
- vařená vepřová panenka;
- svíčková pečeně;
- bílý jogurt s nízkým obsahem tuku;
- pečené fazole s vepřovým masem;
- pečené fazole;
- suché pražené kešu oříšky;
- nízkotučný ovocný jogurt;
- suché pražené pekanové ořechy;
- zralá semena cizrny;
- suché pražené ořechy bez arašídů;
- švýcarský sýr;
- suché pražené mandle;
- sušené vlašské ořechy;
- mléko – jakýkoli druh;
- sýr čedar;
- mozarella;
- fazole;
- zelený hrách;
- ovesné vločky (instantní);
- vařený platýs.
Zdroj: článek Co jíst pro zdravé oči
Recepty
Zde je několik osvědčených receptů...
Kvasnicová pomazánka
2 kostičky droždí, 1 polévková lžíce kvalitního oleje, 1 vejce, osmahnuté kostičky z 1 rohlíku, listy čerstvého salátu, 1 polévková lžíce sekané petrželky, sůl
Na rozehřáté pánvi (s nepřilnavým povrchem) rozpustíme na oleji za stálého míchání droždí až do opětovného sražení. Přidáme vejce, osolíme a mícháme do zahoustnutí. Těsně před koncem přidáme kostičky z rohlíku. Směs klademe na talíř pokrytý listy salátu a zdobíme posypem sekané petrželky. Podáváme s celozrnným pečivem a zeleným čajem.
Bramborová pomazánka
5 brambor, 1–2 lžíce oleje, sůl, kečup, sladká paprika, 1 lžíce plnotučné hořčice
Brambory uvaříme doměkka, oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle. Nejlépe, když jsou uvařené již den předem. K nastrouhaným bramborám přidáme olej, sůl (kdo může, tak i trochu pepře). Vše promícháme a dochutíme kečupem, sladkou paprikou, hořčicí. Pomazánku pořádně promícháme a můžeme podávat. Kdo snáší česnek, může přidat 2 stroužky. Recept je pro 4 osoby.
Blesková pomazánka
4 vajíčka vařená natvrdo, 25 dkg měkkého salámu, 2 větší kyselé okurky, 1 menší cibule, sůl, pepř, 1 malá majonéza
Vajíčka, salám, okurky a cibuli nastrouhat na hrubém struhadle, smíchat s majonézou, osolit, opepřit a namazat na plátky veky, ozdobit rajčetem, plátkem salátové okurky, zelenou petrželkou.
Sváteční pomazánka
2 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 1 lžíce octa – prohřejeme, rozmícháme a necháme vychladnout
Pomeleme 50 dkg měkkého salámu (dietní, šunkový), případně nakrájíme na nudličky. Pokrájíme nadrobno 2 okurky a 1 cibuli. Přidáme vlastní majonézu (viz výše) a dochutíme (sůl, pepř, chilli). Podáváme na vece nebo jako jednohubky.
Dršťková polévka z hlívy
Na zpěněné cibulce podusíme nadrobno nakrájenou polévkovou zeleninu. Přidáme na nudličky nakrájenou hlívu. Podusíme doměkka. Zaprášíme sladkou červenou paprikou. Zalijeme 1–1,5 l vývaru z masoxu. Vše přivedeme k varu, ochutíme pepřem, rozetřeným česnekem a hlavně majoránkou. Můžeme a nemusíme zahušťovat jíškou.
Cuketová polévka
Polovina větší cukety, 3 papriky, 4–5 rajčat, kelímek zakysané smetany, balkánský sýr (asi 100 g), kousek feferonky, vegeta, sůl
Oloupanou cuketu nakrájíme na kousky, zalijeme vodou, přidáme trochu vegety, feferonku a mírně osolíme. Vaříme asi 10 minut. Přidáme papriku nakrájenou na menší kostičky, rajčata rozkrájená na osminky a povaříme. Přidáme zakysanou smetanu, na kostičky nakrájený balkánský sýr a necháme přejít varem. Doporučená příloha je rohlík nebo celozrnné pečivo.
Nákyp z corn
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Dieta po odstranění polypů tlustého střeva
Zdravé maso pro diabetiky
Libové maso, včetně některých částí hovězího, vepřového a kuřecího masa, může být vhodnou stravou pro lidi s cukrovkou.
Lidé s cukrovkou by si měli vybírat libové maso, aby omezili příjem nezdravých tuků.
Následující části ukazují živiny pro jednu porci masa (28 gramů). Všechny porce obsahují 7 gramů bílkovin.
Velmi libové maso
Velmi libové maso má 1 g tuku a 35 kalorií na porci. Vyhovuje pouze krůtí nebo kuřecí prso bez kůže.
Libové maso
Libové maso má 3 g tuku a 55 kalorií. Mezi tato masa patří:
- některé části hovězího masa, jako je pravá svíčková, flank steak (stejk z pupku) a roštěná;
- libové vepřové maso, jako je čerstvá, konzervovaná, uzená nebo vařená šunka, debrecínská pečeně a vepřová panenka;
- telecí maso, kromě telecích řízků;
- drůbež, včetně kuřecího, krůtího a slepice (vše bez kůže);
- volně žijící zvěř, jako je zvěřina a králík, včetně bažanta, kachny a husy (vše bez kůže).
Je důležité poznamenat, že některá masa, jako je kladenská pečeně a hovězí maso, mají vyšší obsah sodíku 400 miligramů nebo více na porci.
Zdroj: článek Jak vařit hovězí maso při cukrovce